☰ meny

om vår julafton

30.12.2018 kl. 22:10

Här har vi "firat" mellandagar med att mestadels ta det lugnt  och njutit av att hela familjen får vara hemma och jobbfri. Har tillbringat dagarna med att slökolla på film och serier (sista delarna av Timeless har äntligen kommit ut - hurra, fastän där är trist att serien läggs ner), spelat sällskapspel och lagt pussel. Exeptionellt lite har fastnat på bild både vad gäller systemkameran och telefonen, men julaftonen passade jag förstås på att dokumentera, så låt oss backa bandet en vecka till den. 

Liksom de flesta andra dagar inleddes julafton med sovmorgon. Nu när Vidars sömnrytm allt mer börjat forma sig verkar det som att han är en precis lika stor sömntuta som jag om morgnarna. När vi väl kom igång för dagen lämnade vi Lana hemma för att vakta granen... 

... medan vi packade ihop julklappssäcken och lite andra grejer och gjorde oss redo för att bada julbastu hemma hos mamma och pappa. 

Fenomenalt julaftonsväder bjöds det på! Hjortarna hade tydligen dansat juldans över åker under natten av spåren att döma. 

Efter bastun klädde vi oss julfina och var redo för dagen. Viktigt att insistera på ett familjeporträtt också!

Entusiastisk julfirare kan vi kalla denna bild. 

Utöver julbastu hör det till våra traditioner att tända ljus på gravgården och besöka några goda vänner för att leverera julklappar till barnen i familjen. I år hann vi dessutom besöka K:s farmor  för att önska god jul och hämta en havrekärve till småfåglarna. 

När det började skymma var det dags att bege sig iväg på julmiddag. I år firade vi hemma hos våra föräldrar, eftersom vi kände att vi inte orkade ställa i ordning för julfir med en liten tre månaders baby och skulle det ha blivit lite trångt i salen då den just nu även fungerar som sovrum hos oss. 

Ett digert julbord dukades upp. Utvöer mina favoriter bondost, mammas köttbullar och maltlimpa finns det en ganska otippad grej som jag starkt förknippar med jul. Kan du gissa vilket? Jo, oltermanniost med ett rött band runt sig (viktig detalj). Tror det har att göra med att vi väldigt sällan hade just den ostsorten hemma till vardags, så det kändes alltid lite extra festligt då den dukades fram till jul. 

För att underhålla Vidar en stund medan vi åt parkerades han framför granen tillsammans med sitt babygym. Leonel hjälpte också till med underhållningen genom att uppträda ett par gånger med "Feliz Navidad". Ändå ganska imponerad av att famijens fyraåring kan sjunga på spanska. 

Men i något skede behövde även fyraåringen lite underhållning och då var det dags att introducera honom för den magiska tomtedörren som han skulle leta rätt på i köket. 

Tomtenissen hade lämnat ett meddelande som förde honom vidare till datorn... 

... som i sin tur visade en bild på att han till näst skulle leta i sovrummet där han hittade tomtens lilla julgömma!

Jolanda däremot underhöll sig bäst själv genom att plundra granen på alla pepparkakor hon kunde nå. 

Och Kisse i sin tur underhöll sig genom att pynta vårt barn... 

Sedan knackade det plötsligt på dörren och julgubben dök upp!

Här var minsann ingen rädd för den skäggiga gubben utan det regnade frågor i sådan takt att julgubben knappt hann med klapputdelningen.

Den minsta julfiraren erhöll det största paketet (som efter öppning blev ett utmärkt litet hus till de äldre barnen)!

Paketet innehöll en loppisfyndad gungelefant. Mycket fin klapp!

I övrigt var nog presentpappren och pafflådorna roligast att leka med tyckte Jolanda. 

När julgubben dragit vidare var det dags för kaffe och mitt bidrag i matväg, nämligen efterrättstårta. Det blev en enkel tårta fylld med hallon och vitchokladmousse, men som fick en julig touch med hjälp av pepparkaksdekorationer. 

Därefter tillbringade vi någon timme med att natta alla barn och därefter plockade vi fram en utav julklapparna: Trivial Pursuit, som vi underhöll oss med fram till långt efter midnatt. 

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny