☰ meny

en uppdatering om golv

31.08.2018 kl. 19:55

Håll i er nu, för här kommer en lång uppdatering om golv. Om inte golv känns som det mest rafflande att läsa om är det nog bäst att du klickar dig vidare på en gång, för det är det enda som detta inlägg kommer handla om. 

Vi har ju i sakta mak tagit oss an projektet att skapa ett nytt sovrum till oss av den gamla kammaren bakom salen. Dock kunde vi ganska snabbt konstatera att rummet var i behov av en rejäl dos kärlek samt ny isolering för att det skall vara behagligt att vistas i även vintertid. Uppgift nummer ett blev att dra bort platsmattorna som rullats ut över golven för x antal år sedan. 

Och därefter fick spånskivorna ryka. Visst måste jag väl erkänna att hjärtat slog ett extra slag då vi skymtade plankgolv under skivorna. 

I förvånandsvärt fint skick var det också, med tanke på att huset så småningom har 150 år på nacken. 

Då jag inte är i mitt mest arbetsföra skick för tillfället har jag väl mest agerat arbetsledare och varit den där jobbiga typen med en åsikt om precis allt. Men lite spik kunde jag i alla fall hjälpa att dra ut ur golvet! Hade minst sagt använts rikligt av dem för att hålla spånskivorna på plats. 

Så här på avstånd ser ju golvet rätt lovande ut på bild och jag hoppasdes för ett tag att vi kanske hade kunnat återanvända dem i slutskedet av golvrenoveringen. Dock konstaterade vi snabbt att de innehöll allt för mycket spikhål och sprickor för att göra sig snygga som ytksikt igen. 

Och kolla spikarna sen! Inte så pjåkigt med handgjort material. 

När alla spikar äntligen var uppdragna ur golvet var det dags att ta reda på vad som egentligen gömde sig där under. Ett gäng döda råttor? Släktens hemliga skattkista? En massa bråte? Ingenting? 

Svaret var en salig blanding av sand, mossa, sten och spån. Inga dyrgripar, tyvärr hehe. 

Resultatet då hela golvet var bortplockat, var ju minst sagt lite rojsigt, som man uttrycker det här i Karis. 

Därför var vi inte sena med att hyra in ett par yrkesmän som fick komma och suga golvet tomt på skräp - och resultatet blev så här prydligt. Väldigt värd investering istället för att själv stå och skopa skräpet i säckar för hand. I och med detta fick vi även snabbt reda på att det var dubbla botten i rummet, men det undre lagret visade sig vara i finfint skick. Tänk! 150 år gammalt och inte det minsta murket. 

Så efter att vi fått grönt ljus av en yrkeskunnig om att vi kan behålla golvet blir nästa steg att fylla ut tomrummen längs kanterna med nya bräden (dvs golvbräden från det övre lagret - återvinning for the win!), fixa ny isolering och så småningom ett nytt golv. Men mer om det när vi kommit så långt, här är var vi är just nu. 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

☰ meny