☰ meny

hur kan en människa vara så grym?

18.10.2017 kl. 20:54

De senaste dagarna har varit ett kaos. Känslorna har pendlat mellan chock, förtvivlan, sorg och lättnad. Men just nu är jag förbannad. Helt jävla mycket förbannad. 

Jag skall ta det från början. 

I söndags begärde vår katt Lana ut sig på sena eftermiddagen, inga konstigheter med det. Vi bor på ute på landet och den är en självklarhet att våra katter skall få komma och gå som de vill. Nu i och med att höstkvällarna blir allt kallare, brukar hon dock allt oftare komma in till natten. Men inte i söndags.

Tidigt på måndag morgon innan min man skulle iväg på jobb väcks jag av ett halvt panikartat rop, "Miilo, kom och hjälp mig fort!". Vad möts jag av? Jo detta:

Vår älskande katt kom hem, drypande av någon oidentifierbar häxblandning, som påminnde om brännolja eller någon typ av blekningsmedel. Inte en fläck var torr på hela katten. Desperat försökte vi duscha vår vattenrädda katt och tvätta henne med det billiga kattshampoot jag hade råkat plockat med mig hem från butiken för några veckor sedan. Resultatet var inget vidare och halva vårt handdukssortiment blev förbrukat i våra försök att få henne rengjord. 

Dessutom skakade hela katten på grund av låg kroppstemperatur och såg allmänt väldigt, väldigt eländig ut. Det var tre evighetslånga timmar vi fick vänta för att veterinärens telefontid skulle öppna. Sedan blev det att i illfart åka in, där Lana fick lugnande medel och blev tvättad med diskmedel - det enda som bet på hennes totalförstörda päls. 

Hem kom vi med en ren, men vädligt omskakad katt som högst antagligen fortfarande var i chock. Hennes kroppstemperatur var kraftigt nedsatt så vi gjorde allt vi kunde för att hålla henne varm med filtar, varmvattenflaskor och närhet. Det var en väldigt lealös katt vi hade att göra med och allt vi lyckades få i henne var några få milliliter vatten. 

Jag ville länge tro att det hela bara var en olycka. Att någon granne av misstag lämnat ett kärl öppet och att vår stackars katt bara haft otur. Att någon som saknar precis alla pennor i penalen helt enkelt varit korkad och dumpat oljan ute skogen utan eftertanke. Men på måndagkväll ramlade följande meddelade in på telefonen:

Efter detta kan jag inte längre tro att det handlar om en olycka. Det finns inte en chans att två katter av en slump ramlar ner i samma kärl inom loppet av ett dygn och dessutom har båda katterna tydligt ont i bakdel och -ben. Som om de fastnat i en fälla eller blivit behandlade med hårda tag. Rent och skärt djurplågeri, alltså. 

Det konstiga är att bägge katter är sterliserade och borde såvida inte röra sig särskilt långt från våra hus (som finns några hundra meter ifrån varandra). Dessutom finns det ganska få hushåll inom den närmsta radien på en kilometer och vi bor verkligen inte i närheten av någon tätbygd. Det rör sig alltså naturligt inte många människor här. 

Under kvällen blev Lana allt sämre och visade inga tecken på att piggna till. Vi vågade inte säga det högt till varandra, men befarade det värsta - att det här kunde vara en sista natten tillsammans med henne. Det fanns inte på kartan att lämna henne ensam, så vi flyttade båda in på badrumsgolvet över natten. Det blev inte många minuter sömn, då vi ständigt höll ett vakande öga på andningen och sakta räknade ner de långa timmarna tills veterinären skulle öppna igen. 

Några månader tidigare hade jag förslagit att vi skulle testa att övernatta i lite olika rum i huset, bara för att vi har så många att välja på liksom. Aldrig hade jag trott att badrummet skulle vara vår första övernattningsplats.

På tisdag fick Lana återigen åka in till veterinären för hela dagen där hon lades på dropp och fick mediciner då hon hade kritisk vätskebrist. Hem fick hon komma igen på eftermiddagen i aningen bättre skick, men läget med bägge katter är fortfarande ganska kritiskt, och vad utgången blir är oklar. Men det är ändå betydligt mer stabilt än igår. Hon håller sig undan, är skygg för skarpa ljus och snabba rörelser, men gillar att bli skrapad under hakan. Så det är det vi gör. Skrapar henne under hakan och lirkar försiktigt i henne mat, vatten och mediciner. Och ber en stilla bön att hon överlever. 

Det finns ingenting som kan få detta ogjort, men jag hoppas detta inlägg kan fungera som en varning till andra husdjursägare i trakten och uppmuntra folk att hålla ögon och öron öppna för skumheter. Det är verkligen skrämmande då det i nyheterna på senaste tid har cirkulerat rapporteringar om köttbullar innehållande metkrokar och råttgift på hundrastgårdar och så plötsligt händer detta. Man måste verkligen vara en helt genomsyrad ond människa för att göra något sånt här mot helt oskyldiga små djur. Det är helt fruktansvärt. 

Om jag någonsin får reda på vem som ligger bakom detta, ja då existerar varken nåd eller barmhärtighet. Här går folk och är rädda för vargen, men i själva verket är det människan som är den grymmaste och farligaste varelse som rör sig på denna jord. 

Och om du som står bakom detta av någon anledning skulle komma över denna text, har jag en liten hälsning. Citerat av en viss Jason Diakité:

"Jag hoppas, jag drömmer att marken du går på, går sönder
Vad som än händer.

Jag hoppas att ditt vin blir till vatten
Blixtar prickar dig
Hälsa till satan vi hörs
Jag hoppas att olika olyckor händer
Du vet vad jag känner
Jag vet att du hör

Jag hoppas du,
Aldrig någonsin igen kan komma ihåg en pin-kod,
Alltså aldrig, även när du får en ny.
Och må din klocka alltid gå tjugo minuter för sakta,
Så att du alltid kommer för sent
Och må köttätande myror äta upp dina ögonlock så att du alltid är trött
Och även när du är pigg så ser du väldigt väldigt väldigt trött ut..
Och må dina hårddiskar förevigt alltid krasha"

Kommentarer (15)
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Men fyy vad hemskt! Hoppas katterna kryar på sig fort!
Vill även gärna veta var någonstans ni bor? Blev själv rädd för att släppa ut katten nu.
.18.10.17 kl. 23:15
Vi bor i Karis, på "andra sidan" av Läppträsket, mot Snappertunahållet.
19.10.17 07:45
Oj gud ändå. Stackars lilla katt
Camilla19.10.17 kl. 08:46
Så hemskt! Hoppas missen mår bättre..
Jag är så himla rädd för att nånting ska hända mina lurvbollar, o ju mera jag läser om liknande händelser som ovan, känns det som om människor har blivit galna.
Anonymous19.10.17 kl. 11:14
Herregud! Låter helt sjukt :o
N19.10.17 kl. 11:55
Så fruktansvärt! Det här får mig att börja gråta. Hoppas att nån får fatt på vem som gör så här. Det måste väl gå att anmäla djurplågeri...?
Anna19.10.17 kl. 12:18
Alltså fyfan för den som gjort detta! Även fast jag inte känner er eller dessa katter sitter jag här och gråter till detta, så fruktansvärt hjärtlös och hjärnlös denna människa måste vara som kan göra något såhär ondt!
All kärlek till er och katterna!
Josefina19.10.17 kl. 13:10
Alltså jag blir så jävla förbannad och bedrövad, fy fan. Det är så hemskt. Håller tummar och tår att allt går bra!
linnea p.19.10.17 kl. 13:31
Så hemskt! Stackars små djur. Hoppas båda katterna repar sig och att inga fler råkar ut för nåt dylikt.
Karin19.10.17 kl. 13:41
Finns inte ord att svartstämpla idioter som gör illa mot djur.
Marika19.10.17 kl. 14:03
Stackars kissar! Jag bara hoppas att de får sina normala liv tillbaka och de/den som gjorde detta får sitt rättmätiga straff. Människor som gör sånt här är inte ens värt benämningen människor, de är träskmonster som är de lägsta lågliven.
Erik B Örebro19.10.17 kl. 14:12
FY FAAN! Denna person som har gjort detta borde själv få snabblim och en stor påse med fjädrar över sig.
Lider med er och att både Lana och Molly kryar på sig.
Hade en katt (Zelda) för 10 år sedan som fick tassarna fastbundra samt en sådan tratt över huvudet som man brukar få från veterinären och låg under en gran och led. Som tur hittade jag henne efter en dags sökande när hon inte hade kommit hem.
Det var en av grannarna som var skyldig och hade blivit sur över att inte bara min katt har grävt i rabatten samt sandlådan. En dag hittade jag stora råttfällor omkring och det blev ett jävla hallå efter att ett barn hade trampat i en fälla. Surgubben fick äntligen betala ersättningar för allt och flyttade bort, förhoppningsvis långt bort från annat folk.
Anonymous19.10.17 kl. 18:59
Men va fan!! Usch så jag blir arg! Jag har själv två katter och bara tanken på att de kunde råka ut för sådant gör att jag ryser.
Jag hoppas att det går bra för katterna och att de blir fast som gjort det här. Usch!
hopihopi19.10.17 kl. 20:11
Såg vad som hänt på svenska yle och blev riktigt uppskärrad, gråtfärdig och FÖRBANNAD. Fy fan för illvilliga psykopater som gör sånt här! Hoppas att båda katterna återhämtar sig och att förövaren förstår vad hen gjort och kommer till er för att be om förlåtelse så ni kan anmäla!

Utan att någonsin ha träffat dig eller Lana eller Molly är jag så ledsen för er skull. Detta är fruktansvärt sorgligt och frustrerande.
Matilda19.10.17 kl. 20:58
Usch fy vad hemskt! Hur kan man göra så åt en söt katt!
La Dolce Musica24.10.17 kl. 18:24
Mitt hjärta blöder när jag hör sådana historier. Jag tror att sådana människor ska straffas. För mocking av djur, ger regeringen shoud dem en term. För att förnedra dem som är svagare än dig är det mest hemska sak. Jag har undervisat mina barn, sedan deras barndom, att behandla djur väl. Vi har hund och en katt hemma. För en hund köpte jag en speciell krage här http://bit.ly/2FhvagL att inte skynda på förbipasserande och bita. Detta händer faktiskt inte, han har en snäll hund. Men i så fall bör försiktighetsåtgärder observeras.
Jean Benedict20.02.18 kl. 13:24

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny