9 kvinnor jag inspireras av

08.03.2017 kl. 09:48

Kvinnodagen till ära, beslöt jag mig för att samla ihop en liten lista på olika kvinnliga förebilder som insiprerar mig just nu. Jag önskar att avundsjuka kunde bli ett minne blott och vi istället börjar hålla varandra om ryggen lite mer. Här är ett gäng kvinnor som inspirerar och har inspirerat mig genom åren: 

♀ Min mormor Mildred som alltid strösslade oändligt av omtänke och kärlek över oss barnbarn och lät oss leka, busa och vara kreativa utan några strikta ramar. Som alltid bjöd på våra favoriter i matväg och lät oss länsa sylt- och glassförrådet och stekte plättar på löpande band tills vi rullade ut ur köket (en av de bästa komplimanger min mamma kunde få när vi var små var: "nu har du nästan gjort lika god pripelsås som mommo"). Min självklara målbild om jag själv förhoppningsvis får vara mormor någon gång i framtiden. 

♀ Grynet (Elin Ek). Grynet var en rollfigur på SVT, som bland annat blev känd för uttrycket "ta ingen skit" i början av 2000-talet. Tolvåriga Miilo tyckte denna karaktär var otroligt tuff och tog snabbt "ta ingen skit"-uttrycket till sig, som också trofast fått följa med genom åren. Tack Grynet, för att du hjälpt mig att bara rycka på axlarna och himla med ögonen åt poänglösa pikar som ekat i skolkorridorer eller ifrågasätta konstiga kommentarer av gubbiga gubbar. 

♀ Marthaförbundet. Efter mitt dryga år som anställd på Marthaförbundet fick jag omges av en hel hög driftiga, kloka och inspirerande kvinnliga kollegor. En rejäl boost för att själv, genom små steg, skapa en bättre värld och vardag.

♀Fotografen Julia Lillqvist. Ända sedan jag första gången ramlade in i Julias bildflöde har jag golvats av hennes fantastiska förmåga att fånga stämningar och stunder. Julia tar bilder där varje klick fångar moment av känslor och kärlek. En klar inspirationskälla att själv utvecklas som fotograf och det självklara valet om jag endast fick välja en fotograf jag skulle rekommendera åt någon annan.

♀ Karin Lindroos är en inspiratör på många nivåer - både privat, som f.d. kollega och som fotograf.  Karin är grymt driven och duktig på det hon gör. Hur många känner du som startat en egen bloggportal eller köpt ett gammalt föreningshus? Dessutom traktens duktigaste stillebensfotograf

Underbara Clara, som byggt upp sitt egna bloggimperium där hon delar med sig av vardagliga tankar, skarpa åsikter, livet som kvinnlig entrepenör och stunder från hemmet. Som visar att kvinnor kan, men att det också är okej att vara mjuk och skör ibland. 

♀ Instagramkontot fi.sv.fem, som är grundat av Linnea Portin men bollas runt i Svenskfinland och låter olika personer ladda  upp feministiskt innehåll varje vecka. Sjukt upplysande, inspirerande och en boost för syterskapet. 

♀ Min mamma Sara, och också den mest självklara personen på denna lista. Som har uppfostrat mig till den relativt förnuftiga person jag är idag, som alltid backar upp, hjälper till och ryter ifrån. Tack för allt skinn på näsan jag fått tack vare dig!

Och slutligen nedanstående citat, av Edit Södergran. Aldrig tänker jag göra mig mindre än jag är, allra minst på grund av kön eller ålder. Jag vet vem jag är, vad jag vill och jag vet vad jag kan - det kan och har ingen annan rätten till att rucka på. 

Bilden lånad av Linnea Portin. 

Vilka kvinnor inspireras du av?

Läs gärna också fjolårets inlägg denna dag:
→ "Gratulera mig inte på kvinnodagen"

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Vilken fin lista!Kan inget annat än tacka för de orden. Är så stolt att ha dig som dotter. Tillsammans är vi starka! Du om någon är själv en inspirerande kvinna både för mig och många andra. Tack flr att jag får vara din mamma!
Mamma Sara08.03.17 kl. 12:15
Puss!
16.03.17 22:03
Vilken bra lista! :)
Linda08.03.17 kl. 12:39
Tack :)
16.03.17 22:03
Oj vad välskrivet och inspirerande!
Dina08.03.17 kl. 12:44
Tack så mycket Dina!
16.03.17 22:03
Miilo - du gjorde min dag!
Karin08.03.17 kl. 18:41
Vad bra! Det är du värd :)
16.03.17 22:04

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

☰ meny