☰ meny

kulturarbetarens eviga deltidsdilemma

09.02.2017 kl. 14:07

Som kulturproducent (och med säkerhet förstås många andra brancher) är det (i allmänhet) ett evinnerligt pusslade för att få jobb och hela livskarusellen att gå ihop. Inte nog med att jobben inte precis växer på träd, så är de dessutom allt som oftast baserade på projekt- eller deltidsanställningar. Vilket betyder att man minst sagt får bli lite kreativ* för att få hyror, räkningar, mat på bordet och kanske en enstaka biobiljett nu och då betalda varje månad.

Det hela underlättas ju inte heller av att:

  • du får en klumpsumma motsvarande cirka en knapp månadslön, men du jobbar många månader med projektet,
  • du erbjuds "erfarenhet och goda kontakter" som ersättning för din insats,
  • du jobbar frivilligt flera månader med ett projekt och som tack får du en kaffekopp eller motsvarande pryl,
  • arbetet är överenskommet att vara på deltidsbasis men ändå förväntas du a) vara tillgänglig dygnet runt och/eller b) göra en heltidsinsats,
  • under studietiden gör du oavlönad arbetspraktik under sommaren = har inte möjlighet att sommarjobba = måste lyfta mer studiestöd men tvingas att deltidsjobba mer senare under året eftersom pengarna annars inte räcker till = inkomstgränsen blir sjukt låg = du går över den och måste betala tillbaka fyrsiffriga belopp till fpa långt efter att du studerat klart,
  • du erbjuds tidsbunda kontrakt som snuttvis förlängs och du sitter hela tiden på nålar eftersom du aldrig vet när kontraktet egentligen kommer att ta slut för gott. 
  • och folk "tröstar" en med att du i och med deltidsarbetet har mer tid över att förverkliga dig själv och dina egna kreativa projekt

Samtidigt vill en ju inte alltid tacka nej till erbjudanden som på alla andra punkter, förutom lönen, känns väldigt lockande. Kan ju konstatera att jag varit med om samtliga punkter här ovan och med det sagt kan en ju börja fundera varför man egentligen kastade sig in i kulturbranchen? Visst är det roligt, givande, utmanande och helt fruktansvärt härligt en stor del av tiden - men det betyder väl ändå inte att en skall få sämre betalt eller taskigare anställningsvillkor?

Jag menar, jag skulle aldrig föra in bilen på reparation och säga "du kan säkert skruva på den gratis, det är ju bra erfarenhet för dig" eller be någon på ett café göra en riktigt fin cappuccino utan betalning till mig bara för att hen verkar älska sitt jobb. Men när det kommer till kulturarbetarlöner - för att inte nämna biobiljetter, inträdesavgifter till evenemang, pris på böcker, konsertbiljetter, avgifter för film- och musiktjänser etc, ja då finns det för det mesta någon som skall anmärka om att priset är för högt. 

Så nästa gång du klagar på priset på en tavla, inträdesbiljetten till en spelning eller ombrytningen av en affisch, tänk på att det bakom detta allt som oftast finns en (ofta) lågavlönad kulturarbetare som försöker få lifvet™ att gå ihop och bara försöker lyfta ens ett litet, litet arvode ur det hela. Och om dessa kulturarbetare inte fanns, skulle det inte heller finnas någon litteratur, film, musik och dylikt att ta del av i sitt vardagliga liv. 

 

*väldigt passande för branchen, kan en kanske tycka, men alltså nä. Inte det minsta kul.

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Amen syster!
fia09.02.17 kl. 16:01
Välrutet!
Satu som har fem jobb och ändå är fattig09.02.17 kl. 16:12
bra skrivet, exakt så är det! rekommendar astras första poddavsnitt med tema arbete om man man vill tänka vidare kring detta.
Hanna Sofia17.02.17 kl. 10:02
tack för tipset, det måste jag kolla!
21.02.17 15:39

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

☰ meny