fem månader & en bröllopslista

03.02.2017 kl. 21:03

Idag "firar" vi fem månader som gifta (dvs. mannen hänger i vardagsrummet med sin bror och spelar playstation och jag chillar i salen, dricker vin och fyller i denna lista, ack så romantiskt) så tänkte ta tillfället i akt och publicera lite bröllopsmaterial. Någon gång i samband med att bröllopsplaneradet blev aktuellt, började jag också följa bloggen boho weddings, som alltid nu och då publicerar berättelser och bilder från olika bröllop. Så nu tänkte jag helt enkelt sno samma lista som brukar figurera där rakt av! 

Porträttbilderna ovan har Fia Doepel tagit och alla festbilder nedanom är fotograferade av Amanda Grönroos

♥ How they met / Hur ni träffades

Okej, fram med popcornen! Nä, skoja. Så spännade är vår historia nog inte... Svaret är helt enkelt genom gemensamma vänner. Back in the days, när vi träffades, var en av mina goda vänner tillsammans med min mans bror och sedan fick de väl för sig att leka lite match makers antar jag, och på den vägen är det.  Fast om ni frågar min man om storyn så var allt han behövde säga "du e så go'er" (på äkta västnyländska) under en sen utekväll på ett stimmigt dansgolv och sen var jag all his

Hade någon gång under samma vårvinter bestämt mig för att sluta vara totalt nonchalant/ignorant mot de som visade mig intresse och "bara låta det fara", och tur var väl det kan vi ju konstatera i dagsläget :--)


♥ Tell me about the proposal / Berätta om frieriet

Frieriet kom som en total överraskning för mig, tror jag aldrig varit så paff i hela mitt liv. Det var en sommarsöndag och jag var på jobb på cafét hela dagen. Någon gång under dagens lopp blev jag informerad om att jag skulle bli bjuden på middag, inklusive efterrätt när jag kom hem. Anade ingenting, trodde bara mannen hade det jäkligt långtråkigt utan mig där hemma. Nåväl, kom hem, vi åt middag och sedan insisterade han på att vi skulle gå upp på flaggberget (var vi brukade hänga rätt mycket då vi bodde i billnäs) och dricka kaffe. Tyckte det var lite märkligt att vi inte gjorde det i samband med efterrätten, men låt gå. Anade fortfarande ingenting och följde glatt med upp på berget, nöjd över att vi hittade på något ihop.

Minns inte överhuvudtaget vad vi pratade om, men ringde visst ett jobbsamtal i något skede. K väntade tålmodigt på att jag skulle resa mig upp (så han kunde gå ner på knä), men där låg jag som en strandad val så tillslut gav han upp (yes, priset för mest romantiska flickvän går oavkortat åt mig). Så han drog fram ett paket ur väskan och menade att han hade en födelsedagspresent åt mig. Fortfarande hade jag ingen aning  om vad som skulle hända (well, hello clueless) utan tänkte bara "bravo, bara en vecka efter min riktiga dag" (året innan hade jag fått min present i oktober och då fyller jag år i augusti). Nå, när jag öppnade paketet och hittade en liten ask med två ringar i, så gick ju nog ljuset upp för mig ganska snabbt. 

Och så lyssnade vi ju faktiskt på musik också. Lade i alla fall på "I wanna be yours" någon gång innan frieriet vilket jag såhär i efterhand kan tycka var en ganska lyckad slump. 

Har inga bilder från tillfället, men så här såg vi ut dagen innan, så här när vi gick hem samma kväll och så här några dagar senare då jag announcade nyheten på social media. 

♥ How did you allocate your budget? / Hur gjorde ni upp budgeten?

När vi bestämt oss för att gifta oss, började vi planera och spara pengar ungefär 9 månader innan bröllopet. Började väldigt optimistiskt lista upp alla utgiftsposter, men tror vi slutligen inte var så noga. Men med en ganska kort tid att skrapa ihop fyrk för festen försökte vi ändå hålla alla kostnader vi kunde så låga som möjligt. 

Where did you splurge and where did you save? / Var slösade ni och var sparade ni?

Vi är ju inte direkt några rikemannabarn, så sparade exakt på alla ställen vi kunde. Dekorationerna gjorde vi själva, lånade gratis eller köpte billigt på loppis eller ikea. Jag designade allt tryckmaterial själv och lillebrors flickvän Ninni illustrerade bilderna till vårt inbjudningskort och programblad. 

Valet av festplats föll mest på att det var den enda stället i trakten var vi fick plats med alla våra gäster och vi kunde ha vår egen mat och dryck. Men det var också väldigt smidigt då det låg ett stenkast ifrån kyrkan och dessutom var billigt att hyra. 

Det enda vi egentligen slösade på var maten och drycken, som vi fick hjälp att stå för av våra föräldrar. Kan verkligen rekommendera cateringfirman Piazza, som dukade upp ett verkligt gott buffébord åt oss. 

♥ Why did you choose your photographer? / Hur valde ni fotograf?

Har ganska många fotografer i min bekantskapskrets, så det kändes naturligt att be en vän ta våra porträttbilder. Så valet föll på Fia, som till vår glädje tackade ja. Trots att jag själv är fotograf, är jag sjukt obekväm framför kameran och har noll koll på hur jag borde föra mig, så kändes mest tryggt med en kompis. Till festen ville jag dock ha en annan duktig fotograf, eftersom jag är av åsikten att inbjudna gäster inte skall behöva jobba då de går på bröllop - hur duktiga bakom kameran de än må vara. Så här i efterhand kan vi kanske konstatera att det skulle ha varit en aning smidigare med en och samma fotograf dagen igenom, men det gick nog riktigt bra så här också. 

♥ The Dress / Brudklänningen

Jag visste redan från början att jag aldrig i livet ville ha en klänning som kostat flera hundratals euro. Sjukt slöseri på pengar för ett plagg som bärs endast en gång, om ni frågar mig. Scrollade omkring på internet och sparade flikar på spetstoppar och tyllkjolar men kom mig aldrig för att beställa något. 

En sommardag messade dock Ninni mig om att hon sett en brudklänning på loppis som jag kanske kunde gilla, så jag gick dit med ganska låga förhoppningar. Tog förgivet att den antagligen skulle sitta dåligt, ha fula puffärmar eller sen överhuvudtaget inte passa mig - som festklänningar har en tendes att göra i andrahandsaffärer. Men! Den satt som ett smäck (nästan, aningen för stor var den så mamma fick sy in den lite) och var precis i min smak. Och hade en prislapp på ynka 40 €. Fyndernas fynd alltså, som ni kanske kan förstå. 

♥ The suit and bridesmaids / Kostymen och brudfrämmorna

Kisse skaffade sin kostym på dressman och var noga att matcha sin bestman, och de var riktigt stiliga i grått och pastelliga flugor. Eftersom jag inte hade för avsikt att stå för några kostnader för brudfrämmornas klänningar, fick de också helt fria händer i att välja sin klädsel själva - huvudsaken var att de kände sig fina och bekväma. 

♥ Theme or Colour Scheme / Tema och färgkod

Tanken var att bröllopet skulle kännas avslappnat och lite som en skogsfestival så vi körde på mycket naturmaterial i dekorationerna med kvistar, stenar och handbundna buketter på borden. Serveringsborden byggde vi upp av gamla trälådor vi hittat hemma på gården samt köp på loppis. Vårt ungefärliga färgtema var: eucalyptus, lavendel, persika, smutsrosa och guld men inget vi höll superstarkt på. 

♥ Flowers / Blommorna

Min brudbukett, blomkransen och männens corsage beställde vi från Bukettmakaren, som gjorde ett magnifikt jobb! De verkar ha stenkoll på min smak då mannen ett par gånger kommit hem med blommor åt mig därifrån och de bara konstaterat "att ja, det var visst hon som gillar det så där lite vilt och rojsigt" och sedan kommit hem med en bukett precis i min smak. 

Jag gav dem inga superstrikta regler men önskade att buketten gärna fick "se ut som den var plockad rakt ur skogen", innehöll mycket grönt och gärna eucaplyptus. Hade inga specifika blomönskemål, förutom blomman blushing bride, som jag hade fått i min födelsedagsbukett och tyckte den var lite annorlunda och fin. Det enda "kravet" jag hade var att buketten inte fick vara en perfekt rund boll, full av enbart rosor. 

♥ Decoration / Dekorationerna

Som jag nämnde gjorde vi de mesta av dekorationera själva. Buketterna på bordet bestod av blommor vi plockat i mammas trädgård samt burdslöja som vi köpt extra utav. En stor stämningsfaktor var glödlampsslingorna vi hängde i taket, som vi fick låna av en bekant. 

♥ Food / Maten

Maten beställde vi från Piazza. Vi bestämde oss ganska snabbt för att ett buffébord av vårt bästa alternativ, då alla allergier och specialdieter lättast kunde tas i beaktande på så vis. 

♥ Wedding Cake / Bröllopskaka

Vår cateringfirma råkade ha ett bra erbjudande då vi bokade dem, så vi fick kakorna på köpet. Här hade vi lite samma linje som min blombukett, dvs. det var helt okej om kakorna inte var helt jämna och "perfekta" och fick gärna vara olika. Så vi körde på tre olika smaker: choklad, hallon och passionsfrukt. Sen bakade min mamma ytterligare drömtårta, nallekaka och maränger. Inte så illa vill säga. 

♥ Entertainment / Underhållning

På denna punkt höll vi oss ganska småskaliga. Några kompisar stod för fina sånguppträdanden och så hölls det några tal, men det var egentligen det mesta i programväg, förutom att vi fick ta del av roliga videos från vår möhippa/svensexa. 

När dansen drog igång hade vi hyrt in de duktiga bröderna Grönqvist som våra dj:s, som senare under kvällen också drog igång med en rolig dance battle. Till efterfesten hade vi bara knåpat ihop en egen spellista med prick alla bra låtar vi kunde komma på som fick snurra på och bytas ut bäst den ville under nattens lopp. 

♥ Stationery / Trycksaker

Jag designade våra inbjudningskort, programblad och sitordningslistor själv. Bordsplaceringen skrev jag för hand och fäste med ett snöre runt programbladen. 

♥ Personal Touches / Personlig touch

Vi ville gärna att det skulle vara bekvämt, inte så "uppstylat" och framför allt en rolig dag och kväll. Det tycker jag vi lyckades ganska bra med. 

♥ Special Moments or Highlights / Höjdpunkter

Alltså en av de bästa grejerna var ju att festen inte tog slut vid midnatt, utan vi tryckte in precis alla våra kompisar i en buss och körde hem till vår gård där vi ställde till med efterfest på ladugårdsvinden och dansade fram till gryningen. Vill göra om det tio gånger om.

♥ Advice for other couples / Råd till andra par

→ Satsa på god mat och dryck
→ Hitta på skojiga små grejer och "ice breakers" för gästerna att göra ifall minglet till en början känns segt. Dels hade vi skrivit en kort beskrivning om alla våra gäster i programbladet och så hade vi ett quiz som man kunde sysselsätta sig med. Därtill hade vi skaffat en polaroidkamera med en massa uppdrag, som resulterade i en massa roliga bilder på våra gäster!
→ Välj någon som brudfrämma/bestman som verkligen kan hålla koll på saker och ting
→ Lita på att saker ordnar sig och häng inte upp er vid små detaljer som i slutändan inte har någon betydelse
→ Bonustips: hyr in min mamma och pappa. De kan seriöst verkligen fixa ALLT. Allt från att sy brudklänningar och att binda blombuketter till att köra bussar, balansera på skrangliga stegar och hänga upp lampor i taket till gud vet vad. Såna superhjältar!

♥ Biggest Surprise / Största överraskningen

Mamma och pappa hade fixat vår skjust från kyrkan, så det var en överraskning för oss tills det var dags att åka iväg. Och om vi bortser från att serveringspersonalen glömde bort att hälla upp brandy till kaffet (så nu har vi flera liter kvar här hemma) och att fotografen missade flyget från stockholm (det ordnade dock sig) så gick det mesta som smort.

Sen blev jag ju lite förvirrad i kyrkan då tillfället att avge ringlöftena aldrig kom, men det är en helt annan historia... 

Överlag en så rolig dag och kväll, som en gärna ju skulle ta i repris några gånger om. 

Om någon riktigt vill gotta ner sig i bröllopsinlägg, så hittar du fler här:

→ såhär tänker vi om att ordna bröllop
→ bröllopsklänningen
→ bröllopet genom en polaroidkamera
→ tio dimmiga bröllopsbilder
→ de första bilderna från en regning septemberdag då vi gifte oss
→ bröllop med tårtbuffé, glitterregn och överraskningskalas
→ den sista dosen bröllopsbilder
→ om låtarna vi spelade på vårt bröllop
→ tankar kring att byta namn vid giftermål

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
♥!
fia linnéa emelie04.02.17 kl. 11:12
♥ ♥ ♥
04.02.17 11:57
Alltså jag bara kommer inte över detta bröllop!
SOMMARFEST?
Freja (queen of the dance floor)14.02.17 kl. 16:22
Tack för komplimangen, älskade dotter....äpplet faller inte långt från trädet!
Ett fantastiskt vackert bröllop. Ni är underbara och vi älskar er!
Mamma o Pappa
Mamma Sara15.02.17 kl. 21:04

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

14.05, 15:04fred, kärlek & katter av Freja
14.05, 15:02fred, kärlek & katter av Freja
07.05, 17:29fred, kärlek & katter av Heidi
☰ meny