att hitta skatter från förra seklet // renovering del I

24.10.2016 kl. 22:16

Just nu är jag inne i en period då jag mer eller mindre jobbar 6-7 dagar i veckan och dessutom väldigt långa dagar. Går inte att undvika med en teaterpremiär som snusar en i nacken ackompanjerat av mitt "vanliga" jobb jag gör. På lördag hade jag hur som helst bestämt mig för att ta ledigt ifrån precis allt jobb. Passade på att gå på kaffe med en kompis, inhandla färg och penslar, släpade hem en bunt med färgprover och tog i itu med vårt första lilla renoveringsprojekt i huset - nämligen mitt blivande arbetsrum!

Vi har kommit fram till att ett av vindsrummen passar bäst som arbetsrum för mig just nu, då jag behöver ett rum med relativt bra ljusinsläpp. Detta kändes även som det mest överkomliga projektet för oss just nu i jämförelse med t.ex. badrums-, sovrums- eller köksrenovering. 

Så här såg rummet ut innan vi började riva i väggarna. Den gulaktiga tapeten hade hängt uppe så länge min farfar kunde minnas, den gröna väggen lades upp för att skärma av rummet i två delar så att min pappa fick ett eget rum som ung. Det här rummet byggdes ursprungligen till min farfars fars första fru (huh, så många f på rad) i början av 1900-talet - som fick tuberkulos och därför behövde ett eget rum att vistas i innan hon senare gick bort. Efter det har det agerat sovrum till lite olika personer. 


Under det första lagret tapet hittade jag ytterligare två andra. Ett smårutigt i grått och ett med blommönster. 


Men sen, då jag slog kniven i väggen för att dra ner det spännpappret, möttes jag av en överraskning. Under det första lagret visade det sig att det nämligen fanns ett till lager tapet - bevarat i överraskande bra skick med tanke på dess ålder! 


Det var en vacker mörkblå tapet med guldinslag och blommönster som antagligen är runt 100 år gammal. Tyvärr full av spikhål eftersom det nya lagret spännpapper spikats rakt ovanpå, så det blir nog inte aktuellt att spara en hel vägg. Dessutom vill jag ha ljusa väggar i detta rum då tanken är att jag skall fotografera här. Men sparar kanske en eller flera större bitar och ramar in dem i någon snygg ram? Eller har någon annan något bra förslag på hur man kunde bevara den?


Det var så obeskrivligt skönt att stänga av hjärnan från allt jobb och bara låta kroppen maniskt jobba med att riva ner bit efter bit av spännpapper. 


Ett litet renoveringskaos var ju oundvikligt. 


Gluggen till höger har fungerat som "klädskåp" och för cirka 40 år sedan fanns det fortfarande en kamin uppe i det här rummet på den platsen. Funderar även skarpt på att bevara stockväggen som fanns under spännpappret mellan gluggen och dörren, men får se hur det blir i slutändan. I alla fall skall väggen till höger bli grå och taket vitt för att göra rummet så fotovänligt som möjligt. Golvet skall också definitivt bytas ut. 


Ungefär så här blev resultatet efter vårt första arbetspass i rummet. Mycket jobb återstår, men är så glad över att vi kommit igång. Målsättningen är att bli klar med detta till januari i nästa år, då jag planerar att lägga mer krut på mitt egna företag. 


Över och ut från lillrempparn, fortsättning följer!

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Men vilken fin tapet! Kanske det går att bevara den på fönsterväggen?
Fager Dam25.10.16 kl. 12:18

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

☰ meny