☰ meny
 

metsuri

linus2 Linus

Har varit lite knapert med fotorelaterat material (as in "riktiga fotograferingar")  här på bloggen så tänkte såhär måndagen till ära visa upp två bilder jag tog på brorsan under helgen. Fotograferade för en grej som kommer att synas i nästa nummer av Studentbladet och passade på att ta dessa i samma veva på modellens begäran. Hittade en perfekt spot i skogen, som jag definitivt måste återkomma till i något skede. 

På tal om foto, måste jag tipsa om en kurs som jag själv tänker delta i.  Nämlingen en kurs i kraftgivande fotografi som ordnas av Galleri Zebra i Karis, dessutom är den helt gratis. Skall bli riktigt roligt att för omväxlingens skull själv gå på kurs istället för att vara den som drar kursen.

19.01.2015 kl. 12:43

filmfest & lördagkväll

20150116_132906_20150117192224547

IMG_20150117_193130  IMG_20150116_113841

20150117_191747

Sen sist har jag jobbat lite på Ekenäs Filmfest, som äger rum i skrivande stund. Ännu imorgon hinner man gå och kika på lite filmer, själv tänkte jag gå på Mumin på Rivieran samt Moominland Tales. På morgondagens program finns även bl.a. Heima av Sigur Ros och Ecopolis. 

Missade kvällens jubileumsfest pga att energin inte riktigt räckte till. Stannade hemma för att sakta beta av min to do-list som av någon underligt anledning hela tiden får tilläggspunkter. Festlig lördag, jovars! 
Ett plus i kanten skall väl kvällen ändå få, och det är att jag har teven helt för mig själv eftersom killen stack iväg på öl = får välja film alldeles själv. Såg att det går någon lättsam romantisk film lite senare, helt perfekt! 

17.01.2015 kl. 19:51

om inredning & jobb

inred
Källorna till alla bilder hittas här

Fick nycklarna till nya lägenheten idag och passade på att vara och mäta och måtta lite på samma gång. Trodde att det var sista gången jag bodde i en lägenhet med högt till tak och stora härliga fönsterbräden då jag vinkade hejdå till tölölägenheten på mechelingatan, men icke! Charmigt trägolv har den också. 

Har i samband med detta skapat mig ett nytt intresse, eller snarare kanske tidsfördriv. Hänger runt på pinterest och sparar bilder på inredning, inredning och så lite till inredning. Varvat med ett och annat besök på diverse nätbutiker med samma tema. Fäller någon tår över att inte ha ett pengakonto som kan uppfylla alla drömmar.
Kollar vidare. Satan i gatan så dyra exempelvis soffor är. Senast jag köpte en soffa var då jag flyttade till Vasa och inhandlade den billigaste bäddsoffan jag kunde hitta för drygt hundralappen på Ikea. Vars funktion slutligen främst blev klädförvaring - bra investering... Såå, om någon har tips på var man hittar trevliga soffor som seriöst inte ruinerar en toalt, tipsa gärna! Eller om någon pantar på grejer de vill bli av med i stil med bilderna här ovan får man även gärna ta kontakt. Stort projekt det här med att pussla ihop ett helt nytt hem, speciellt när det gäller att kombinera smaken på två personer med aningen olika idéer. Får väl bara bita ihop och vinka adjö till alla 70-talsdrömmar, kompromissa kallas det visst. 

Och på tal om hem. Söker för tillfället någon som skulle vara intresserad av att vara med i ett inredningsreportage. Någon med fotogent hem som vore intresserad av detta? Får med fördel befinnas i västnyland, helst i raseborgstrakterna. Bör göras senast vecka 5. 

Kul att få lite nya jobbuppdrag, kunde inte heller komma mer lägligt nu med tanke på flytten. Har lite reportage på g, fotouppdrag, en veckas undervisning på vnf och så ett workshopveckoslut i Sibbo att se fram emot. Det enda som väl egentligen lider är examensarbetet, när skall man liksom klämma in det?
 

15.01.2015 kl. 20:38

garderobsrensningRensade garderoben idag på en hel hög med kläder, muggar och tallrikar. Ljusstakar, skatehjälm och glas. En del finns till salu på SG, allt går att kika på fb:s pryltorg. Köp bort, behöver seriöst bli av med dessa grejer ur mitt liv. Annars åker de till närmsta loppis inom nån vecka. 

Ursäktar föresten på förhand om någon släktings gamla studentgåva råkade komma med i rensningen. Äger så himla mycket glas, och dessvärre gör man inte mycket muggar och glas i tjugotre olika färger och former. 

DETTA OCH MYCKET MER ALLTSÅ ----> HÄR!

14.01.2015 kl. 18:54

APAthy

Jag insåg att jag aldrig har visat slutresultatet av min utställning APAthy, som jag jobbade och slet med i våras, i sin helhet här på bloggen, så här kommer nu hela bildserien på rad. Hittar du någon favorit?

APAthy nr 1
APAthy nr 1, 50x70, 1/4

APAthy nr 2
APAthy nr 230x40, 1/4

APAthy nr 3
APAthy nr 3, 50x70, 2/4

APAthy nr 4
APAthy nr 430x40, 3/4

APAthy nr 6
APAthy nr 5, 50x70, 1/4

APAthy nr 7
APAthy nr 650x70, 1/4

APAthy nr 8
APAthy nr 7, 30x40, 1/4

APAthy nr 9
APAthy nr 8, 30x40, 0/4

APAthy nr 10
APAthy nr 930x40, 0/4

APAthy nr 11
APAthy nr 10, 50x70, 3/4

APAthy nr 12
APAthy nr 11, 40x50, 0/4

Bilderna är även till salu och under varje bild kan ni se hur många exemplar som är sålda av varje bild. Trycker upp dem max fyra gånger per bild. Vissa bilder som ni ser finns det endast ettt fåtal exemplar kvar av, så det är först till kvarn som gäller. Under bilderna anges även bildens orginalstorlek, men bilderna kan även fås i det mindre alternativt större trycket om så önskas, men notera dock att bildens beskärning påverkas.

Pris:
30x40 cm = 55 euro
50x70 cm = 85 euro

+ eventuell postkostnad. Bilderna kan levereras eller plockas upp utan postning i Karis eller Helsingfors centrum. 

Reservera en bild i kommentarsfältet och kontakta mig via mail (elt.nybergATgmail.com) eller facebook för att genomföra köpet. 

Pengarna går oavkortat till införskaffandet av en ny säng. Understöd gärna en konstnär och studerande med för tillfället skralt pengakonto och flytt på gång. 

13.01.2015 kl. 14:58

den stora nyheten

Sade upp min studiebostad i Helsingfors härom dagen. Och skrev under ett nytt hyreskontrakt i drömmigaste huset i Billnäs. Slut med storstadsliv och tillbaka till "landet" alltså, känns hur bra som helst. Har exakt noll kurser kvar att gå i skolan och dessutom fick le kämppis praktik utomlands för våren, så kändes otroligt ologiskt att stanna kvar i Helsingfors. 

Kommer såklart sakna att ha närmaste matbutik på kort gångavstånd och bussar och spårvagnar runt hörnet som tar en vart man vill i i staden, men va fan. Mina 19 första levnadsår växte jag ju upp 10 km utanför stadscentrum, så det skall väl inte bli ett så stort problem sist och slutligen. 

Det som kanske kommer kännas som ett större bortfall är det breda kulturutbudet. Att en helt vanlig torsdag kunna börja kvällen på vernissage, dra vidare på exempelvis bissebingo för att sedan avsluta kvällen på en indiespelning någonstans i berghäll. Nåväl, får väl försöka råda bot på det om saknaden blir för stor. Är ju trots allt det en är utbildad till. 

13.01.2015 kl. 12:07

2014: JUL/AUG/SEP

juli → hann bara hem från norrköping så skulle utställningen flyttas och sedan raka vägen till borgå för att jobba på teaterfestivalen Neata en hel vecka, kom hem och landade rakt i en flytt, inledde arbetet så där på riktigt på cafét, tog sommarens första dopp, åkte på hangöutflykt med jenny, gjorde en exkursion till svartå slott med karis hjärn, mamma firade sin födelsedag med orientalisk fest, det blev dags för karisnatten och hela staden blev till en slags gatufestival, gick på kräftskiva hos fia och jarkko och hann med en hel del kvällsdopp i solnedgången.


augusti → ordnade cirkusmaskerad med lillebror, fortsatte jobba på cafét, firade min tjugofjärde födelsedag, dansade omkring i skogen på faces festivalen, tog mitt pick och pack och reste iväg för 11 dagar med ett gäng härliga brudar till Budapest för att gå på Sziget, kom hem och fortsatte jobba på cafét under några riktigt regninga dagar och så klippte jag håret av mig. 

september → det blev dags för säsongsavslutning på cafét, jag flyttade in i vår splitternya studentlägenhet i arabia, vikarierade på vnf, jobbade för bokkalaset och planerade så myki betär. Cyklade genom krispiga morgondimmor och upptäckte våra nya hoods i Helsingfors, drack öl med klasskompisar, hade favoritgänget på besök, köpte svamp på marknaden och hade en skön helg ute på en stuga i Barösund. 

12.01.2015 kl. 14:51

I bet we looked good on the dance floor

photobooth

Kul kväll igår, så fint att hänga med dessa älskade wierdos samt babbla och dansa bort en hel kväll tillsammans med dem. Väl ute på krogen blev det två extraskuttiga typer när vi hörde att dj:n spelade sången vi haft som fiilislåt hela hösten. 

Mindre kul att vada fram i den totala snöstormen som härjde igår när vi skulle hem. Ville bara göra slut med Finland och inte återuppta relationen förrän i april. 

11.01.2015 kl. 14:21

hej igen helsingfors

w_DSC7488
w_DSC7479
w_DSC7476

Tillbaka i Helsingfors för några dagar! Har tillbringat hela dagen med att bara försöka döda tid i väntan på att le kämppis skall komma tillbaka från norr, samt att resten av kvällens posse dyker upp. Skall bli så roligt att hänga med ett gäng bra typer, dricka vin, prata viktigheter och strunt samt dra ut på dans. Alla faktorer helt rätt liksom. Känns så länge sedan sist, i alla fall med detta gäng - då en har hängt i italien ett år. 

Igår passade jag på att gå och se genrepet av 1984 som börjar gå på Svenska Teatern i nästa vecka. Var inte så insatt i storyn från förut då jag aldrig läst boken, så det tog en stund att komma in i handlingen, men scenografin var snygg och annars var den nog bra, så rekommenderar att gå och se den ifall man vill vara lite kulturell. 

Nu skall jag ta och njuta av dagarna här i Helsingfors, för snart lär det väl bli andra bullar. Men det tar vi en annan gång, har så himla kiva nyheter på lager. 
 

10.01.2015 kl. 18:15

minimax

w_DSC7452
w_DSC7456
 

Igår fick jag äntligen hälsa på senaste förstärkningen till familjen Nyberg, Minimax Urban (som jag på eget initiativ namngivit honom i väntan på det riktiga namnet) som sade hej till världen ungefär en vecka efter nyår. Mysig liten typ.
Brukar överlag tycka att nyfödda barn inte precis är sådär jättegulliga, men han här var nog av ett särskilt slag. Hur söt som helst! Han hade ju inte direkt en dålig genbank att gå på heller, med tanke på hans mor och far (faster hehe). 
 

10.01.2015 kl. 14:56

2014: APR-MAJ-JUN

april → gatorna blev äntligen bara och det var dags för första åket med long boarden, jobbade förstås vidare på praktiken där det även ordnades inflyttningsfest, vi upptäckte vårt nuvarande favoritcafé på kalevagatan, picnicade på balkongen insvepa i filtar, fotade och fixade det sista inför min utställning, firade påsk bl.a. med bygänget och ordnade "äggjakt", gjorde några små cykelutfärder, firade le boyfriends födelsedag, deltog i skateworkshop en hel helg och firade avslutningsvis vappen först med parkhäng, sedan hemma hos mig och avslutningsvis ute på stan med studiekompisarna.  

maj → den andra maj hade jag vernissage och öppnade min utställning på serendi, skejtade en del, ordnade café med karis hjärn på restaurangdagen, fick besök av fina skolkompisar och hittade på diverse bra grejer i karis hamnen och fiskars, fixade det sista i helsingfors innan sommaren, fick en dag gratis kaffe från en kiosk, hade fint middagssällskap, tömde klädskåpet och deltog i siivouspäivä, gick på vernissage och hängde på bryggor och berg i solnedgången (så många fina kvällar i maj!), besökte borgå, hade vår traditionella eurovisonkväll,  förhandlade om mera utställningsmöjligheter, flyttade till karis för sommaren och jobbade de första turerna på café gamla stan.

juni → började jobba med barnlägren liksom en del tidigare somrar och turnerade således runt i västnyland, deltog och ordnade pubruda med hippietema, fixade balkongen sommarfin och drack en och annan mojito där, for spontant till hangö och kollade på en föreställning under hangö teaterträff, gick på popkalas, firade midsommarafton hos fia och midsommardagen med familjen med vilka vi sedan for på dans med och avslutningsvis åkte jag tillsammans med lillebror och malloh på bråvallafestivalen i norrköping där jag såg en hel del favoritartister (the kooks, lana del rey, veronica maggio, the hives, m.fl.). 

08.01.2015 kl. 12:53

sysselsättningar den första veckan på nya året

w_DSC7296
De flesta morgnar har vi sovit länge. Morgonen denna var tagen sov jag extra länge, pga att någon sorts fläkt strax under vår balkong hade surrat på med omänskligt hög volym så fick inte sömn innan morgonnatten då jag trottat bomull i öronen. 

w_DSC7304
Hade lite halvtråkigt, så städade upp köket. Fattar inte hur det kan samlas så mycket disk av bara två personer. 

w_DSC7308
Vädret var nämligen såhär oinspirerande, så man kunde lika gärna stanna inne. 

w_DSC7311
Hade fått en beställning på "mina specialbollar", så fixade ihop det inför kvällens sammankomst.

w_DSC7333
Skulle nämligen till Jenny och hänga med gymnasiegänget. Andra träffen inom ett par veckor, tror det är någon form av rekord för de senaste åren. Men fint! Lite kul att se hur olika allas liv ser ut, någon jobbar på sjukhus, någon håller på med musik, en annan har barn och någon flyttar till Vasa. Och så två av oss som skriver slutarbeten. 

w_DSC7314
Milea stal ju lätt showen lite grann. Söt (och snäll) unge, såna gillar man ju. 

w_DSC7318
Lisa var också med på ett hörn, efter ett tag när hon inte tyckte Milea var allt för skrämmande längre. 

w_DSC7339
En annan dag föll meddelandet: "Plättar kl. 16" in i familjens whatsappgrupp. Sånt tackar man ju inte nej till i första taget. 

w_DSC7346
Papsen, kanske eventuellt den bästa som finns (kan dock vara aningen partisk här). Han kan fixa ungefär allt, blir typ aldrig någonsin arg och blir kompis med ca alla djur som kommer i hans väg.

w_DSC7352


w_DSC7356
Tömde mitt gamla klädskåp och ordnade gratisloppis på sängen. 

w_DSC7359
Sen hem och mysa till det med några varma smörgåsar. Bra fördriv en söndagkväll.

w_DSC7361
Samt kolla Harry Potter. Har ett litet maraton på g, 5/8 filmer sedda nu!

w_DSC7365
Igår hade vi en timmes tid att fördriva i ekenäs, så gick på café.

w_DSC7364
Delade på en gammal hederliger mockaruta och drack hallonte. 

w_DSC7380
Sen bar det av till Tenala för att besöka fina morfar.

w_DSC7384
Samt en tur till gravgården för att tända ljus på mormors grav.

w_DSC7392
Kurvade in via en av bybutikerna som hade ett så här fint skyltfönster och köpte en god, men lite dyr, ost. Ibland får man unna sig.

w_DSC7403
Gjorde en löjligt fotogen middag i form av svampsoppa och scones när vi kom hem. Dock offrades även x antal nerver vid tillagningen, då hungern hade gnagt i en liiite för länge innan vi kom igång med kockandet. 

w_DSC7420
Idag har det varit superkrispigt - och superkallt.

w_DSC7425
Trotsade ändå kylan och gick iväg till köttkontrollen.

w_DSC7433
Skulle luncha med denna fina favoritperson.

w_DSC7432
Beställde in än väl tilltagen sallad och så satt vi och fick ett par timmar att försvinna i ett nafs. 

w_DSC7436
D
ärefter hade vi tänkt oss någon form av äventyr, men det var så kallt att vi gick raka vägen till Serendi för lite varma drycker istället. Fint att ha tid att umgås riktigt ordentligt ibland, utan några andra missions som tidsgräns.

06.01.2015 kl. 18:46

2014: JAN-FEB-MAR


januari → hängde de sista jullovsdagarna i karis och startade min karriär som ordförande för Karis Hjärn med den bästa av styrelser. Funderade mycket på vad jag skulle ta mig till med vårens praktik och var med och ordnade En Kväll Med Karis Hjärn på Serendi. Bestämde oss för att i sommar åker vi till Ungern så bokade hotell i budapest och hängde en hel del med mitt dream team (emma&laura) under diverse festliga former. Lillebror kom på visit, firade katas födelsedag,  hade singstarkväll i grannhuset en smällkall natt och störde säkert alla grannarna. Bästisduon var på besök, hängde en del på roska, bestämde mig för att åka på Bråvallafestivalen och hurrade för att den sista skoldagen för vårterminen var över redan under årets första månad. 

februari → började med blandade känslor på en ny praktikplats (glad förstås för att ha en men också besviken eftersom jag hade haft storslagna utlandsplaner som inte kunde genomföras av lite olika orsaker), fick någon sorts kreativ kick och köpte hem en massa färg och målademålademålade, åkte till Tallinn med styrelsen och gick bl.a. på Titanicmuseum, såg lillebrors gamlas dansuppvisning, gick och såg Frank Turner på Nosturi, bowlade, såg föreställningen Gräset är mörkare på andra sidan (bra!), skrev en karisguide, såg veronica maggio live för första gången ♥, peppade inför olika bandsläpp på sommarens festivaler och jobbade som vikarie på vnf.

mars → inleddes med en dundrande abifest som vi ordnade med föreningen, njöt av vårsol, planerade mitt kommande utställningsprojekt, hade fint kompisbesök i helsingfors, åt en massa bruncher, skrev om att försköna livet på bloggen, drack dyra drinkar på navy jerry's en kväll, gick på ratatafest, smuttade vin på vernissage, lyssnade på spelningar på kuudes linja, gick sedvanligt på bissebingo, njöt av att det överlag fanns mer ljuus, hade en hel del olika fotokeikkor och slutligen firade jag lillebror Linus som blev 18 år. Hade med hjälp av nära och kära skrapat ihop en Bråvallabiljett åt honom. 

04.01.2015 kl. 14:28

ett lugnt nytt år

w_DSC7191
w_DSC7209
w_DSC7227
w_DSC7279
w_DSC7281
w_DSC7285
w_DSC7293

Den ursprungliga nyårsplanen stavades: H-e-l-s-i-n-g-f-o-r-s, men pga rådande omständigheter valde vi att stanna hemma och ha datenight istället. Provkörde min nya blender och gjorde frozen daiquiris och så kockade vi ihop lite god mat. Vid tolvslaget gick vi ut för att se på fyverkerierna och skåla i skumppa, därefter traskade vi en sväng till Serendi för att lyssna på live musik och moikka på lite vänner och bekanta. När de andra drog vidare på diverse efterfester gick vi istället hem och sova. Skönt.

Hoppas 2015 blir ett fint år, i alla fall har det rätt många förutsättningar för det. Vi får se hur det blir, helt enkelt. Kom i håg att ta hand om er själva, och varandra! 

01.01.2015 kl. 13:43

årslistan 2014

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut?
Var ombord på Titanic (hehe) nä skämtosido, men egentligen vet jag inte om jag gjorde något extraspännande.. Tatuerade mig, det gjorde jag ju! Och så klippte jag av mig mitt långa hår, som jag nog visserligen har gjort förr men nu var det många år sen sist.

Vilka städer besökte du?
Utanför Finland: två gånger till Tallinn med styrelsen, Norrköping för att gå på Bråvallafestivalen, Budapest för Sziget och en kryssningsdag i Stockholm. Och som bonus: hänge ovanligt mycket i Borgå också på olika former av jobbuppdrag, tror jag var där i fem olika vändor. 

Sziget, augusti 2014

Bråvalla, juni 2014

Vad var din största framgång 2014?
Jag är väldigt nöjd över att jag fått hoppa in och vikariera ett flertal gånger på folkhögskolan och även dragit fotokurs där och i Borgå i samarbete med Nuori Kultturi. Jag är glad över att mina insatser på sommarjobben och mina praktiker uppskattades samt är mycket hedrad över all fin feedback jag fick på min APAthy-utställning, som utvecklades från att bara visas på Serendi, till även Galleri Zebra samt Galleria Contempo i Helsingfors.

Bästa köpet?
Vill inte påstå att jag köpte något extravagant detta år. 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Mys, kompishäng, bra musik och han här (speciellt i denna outfit):

Och ledsen?
Personer inom livsviktiga brancher som inte sköter sitt jobb.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2014?
Bastille - Of the Night, Kent - La Belle Epoque, Stromae - papaoutai, Seinabo Sey - Younger, Juju - Huuda, First Aid Kit - My Silver Lining, Foals - My Number, Ida Redig - Se Mig, och en massa fler. Har varit ett bra musikår. Här är mina listor för vår, sommar, höst och vinter!
 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Ledsnare är att ta i, men mindre glad är väl nog ett faktum. 2013 var litet av ett endorfinår. 

Vad önskar du att du gjort mer?
Ehh.. motionerat. Haft fotoinspiration, konstaterade nu när jag gick igenom arkivet att jag fotograferat extremt lite detta år. 

Vad önskar du att du gjort mindre?
Haft FOMO. Gjort oinspirerande grejer som sög musten ur en. Flyttat (hälsningar, 3 gånger på ett år)!!

Blev du kär i år?
Kärare.


Midsommar 2014

Vad spenderade du mest pengar på? 
Tågbiljetter fram och tillbaka mellan Karis och Helsingfors för jämnan, samt musik i olika former (vinyler, spelningar, festivalbiljetter).

Bästa filmen?
The Grand Budapest Hotel, The Secret Life of Walter Mitty och Gone Girl gillade jag.
 

Bästa boken du läste i år?
Äntligen ett år jag läst mer än en eller två böcker! Expeditionen, min kärlekshistoria av Bea Uusma har jag inte läst helt klart, men tror är min favorit. 
 

Bästa festen? 
Mammas orientaliska födelsedagsfest var kul. Sen var kvällen då mina klasskompisar kom till Karis himla nice också!

Macke, Samira, jag och Kisse på den orientaliska festenBästa matupplevelsen?
Lyckligaste stunden jag kan minnas så här på rak arm var första dagen på Sziget, då vi hade flugit, åkt taxi, gått, lagt upp tält och köat en halv dag utan något annat än en torr flygplanssemla i kroppen, så var det helt fantastiskt gott hälla i sig en halv liter vatten på raken och kasta i sig en panini. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
Bjöd familjen på kaffe och kaka och drack senare öl i Serendi. Dagen därpå festade jag till det på Faces och själva födelsedagsfesten hade vi haft några dagar tidigare tillsammans med lillebror i form av cirkusmaskerad.


Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Mer glada tankar. Nära och kära som skulle sluppit krämpor och sjukdomar.

Är det något du saknar år 2014 som du vill ha år 2015?
En vardag utan massa pendlande och ett fast hem, en resa till Island och ett jobb som betalar hyran varje månad. 

Nyårslöfte?
De där nyårslöftena kan ta och slänga sig i väggen. Håller ändå aldrig. Men ett litet (ganska stort) kan jag väl dra till med: utexaminera mig från skolan. Vore ju inte helt fyskam.

Planer inför 2015?
Bli klar med studierna, flytta tillbaka till Karis, förhoppningsvis starta företag och/eller skaffa ett jobb. Mysa med liten bebé i familjen, gå på bröllop. Tja, mycket mer än så har jag inte på agendan  tills vidare. Tänker att det kanske är bäst, så är ens sinne så öppet som möjligt för det kommande året. 

Högsta önskan just nu?
Att en sjuk släkting mirakulöst repar sig ifrån vanvården på Ekenäs Sjukhus, att lillebror och sambo får ett friskt och fint barn samt ett fett JA på e-posten angående en grej.

Tack och hej 2014, ser fram emot din efterträdare, tror det kan bli riktigt lajbans! Gott nytt år, fira försiktigt ikväll.

31.12.2014 kl. 15:46

måndagsdejt

w_DSC7166

w_DSC7178 w_DSC7180

Igår passade vi på att ta en liten måndagsdejt i form av en sen lunch på Köttkontrollen. Cirka halva stan hade tydligen tröttnat på julmaten och tänkt samma sak, så fick vänta en stund innan maten serverades.
Ingen panik med det dock, under den tiden hann vi fundera ut och in på vad man borde hitta på i denna stad som skulle ge ens lite ekonomisk avkastning samt peppa inför ett gemensamt framtida "projekt". Vågar dock inte skriva mer ifall man bara jinxar det då, fastän jag nog babblat vitt och brett om grejen med de närmaste på sistone. Får se om det går vägen. Spännande, spännande. 

30.12.2014 kl. 19:55

mellandagstankar

IMG_20141230_143154

IMG_20141230_142729

Har landat i något slags mellandagsläge utan större koll på tid och rum. Dock verkar denna plats även vara en stor känslokarusell då man kastats runt från glädje, ledsamhet, iver, lycka, trötthet, frustration, förväntansfullhet, inspirationsfullhet, apati och säkert tio känslolägen därtill. Många både bra och ledsamma saker att bearbeta just nu. 

Som en motreaktion på allt har jag äntligen fått tummen ur röven och börjat skriva på mitt examensarbete. Något som neutraliserar hjärnan från allt kaos lite liksom. 

30.12.2014 kl. 14:36

om de eminenta juldagarna


Julaftonsmorgon började med mys med dessa två.

w_DSC6783
Samt öppnandet av den sista smällkaramellen i julkalendern vi fått av mamma.

w_DSC6771
Sedan var det bara att börja fixa lite inför dagen, vi var efterrättsansvariga och gjorde tiramisu med pepparkakor och konjak. 

w_DSC6799
Efter julbastun drog vi upp till stan en sväng för att dricka julkaffe, besöka gravgården samt dela ut några julklappar till snälla barn m.fl.

w_DSC6819
Precis som konstaterats på cirka varje konto på instagram, hade ju den perfekta julaftonssnön fallit några dagar tidigare. Drömmigt att köra hem genom detta landskap.

w_DSC6824
Fint!

w_DSC6840 w_DSC6848
Vi har ungefär inga ordentliga foton på oss tillsammans så tänkte att vi julafton till ära skulle knäppa ett par. Blev ju väldans lyckade som ni ser - finns uppenbarligen en orsak till varför jag mest hänger bakom kameran.

w_DSC6857
Sen var det dags för julbord! Är egentligen inget stort fan av julmat, då det enda jag i princip suktar efter är mammas köttbullar, maltlimpa och bondost. Nytt för i år var dock smetana med rom. 

w_DSC6867
Molly vaktade klapparna.

w_DSC6875
Och lillebror väntade mest bara på att de skulle delas ut.

w_DSC6894
Till kaffet blev det konjak som pappa ögonmåttade upp med total precision. 

w_DSC6887 w_DSC6892
Sedan dags för pepparkakstiramisun!

w_DSC6897
Efter inmundigandet av det var matkoman total och man hittade familjemedlemmar liggandes lite här och där på golvet runt om i huset.

w_DSC6902
Slutligen blev det äntligen dags för julklappsutdelning. Egentligen hade vi sagt att det skulle bli minimalt med julklappar, men med så många man vill ge något litet fint till blir det slutligen rätt många ändå. 

w_DSC6925
Pappa i farten med att slita upp en av sina klappar.

w_DSC6926
Mest nöjd var jag med mina bröders + flickvänners klappar då de 1. matchade mottagaren så gott som möjligt 2. var återanvända (köpta på loppis eller fyndat från mina egna vrår) 3. lite finurliga om jag får säga det själv. Macke och Samira fick konjaksglas och en karaff inslaget i silkespapper. 

w_DSC6928
Linus och Ninni fick kvällens största paket i form av en bananlåda fylld med canvastavlor, färg och penslar. 

w_DSC6931
Och så denna lilla lapp utanpå! 

w_DSC7033
Resten av kvällen fortsatte med att vi umgicks och spelade brädspel. Ytterst mysig julafton.

w_DSC7044 w_DSC7069
Juldagen bjöd på perfekt vinterväder så vi pälsade på oss alla passande gamla utekläder vi kunde hitta i förrådet och gick ut för att åka pulka.
Lite senare dök M&S upp och jag tvingade dem med på bild eftersom de är så himla gulliga. Typ vilken dagstundminut som helst blir de tre, tänk!

w_DSC7084
Misse hade fått följa med och var finklädd i rosett dagen till ära.

w_DSC7094
Efter att ha ätit lite jullunch drog vi vidare till nästa julbord, träffade gamla kompisar och gick på lite olika förfester samt stack slutligen iväg på krog för dans och allmän yrsel. Sådär som juldagar ofta brukar vara.

_DSC7104
På annandagen kom bror nummer tre + man på besök och då stod brunch på menyn. Skönt med avbrott i all julmat. Resten av dagen misstänker jag att försvann i ett virrvarr av chips, soffhäng och film om jag inte missminner mig. 

w_DSC7123
Lördag = skate med fia! Var länge sedan jag senast stod på brädan, så var lite stelt i början, måste skärpa mig och komma iväg lite oftare. Kul att prova nya micron (bakre rampen på bild) som de byggt i alla fall!

w_DSC7128
Var stidigt kallt så fick se till att ha på mig ordentligt med kläder, så som knäyllestrumpor bland annat.

w_DSC7140
Efter skaten passade vi på att besöka det nyöppnade cafét vid torget, riktigt mysigt och fint tillskott i Ekenäs caféutbud.

w_DSC7143
Till kvällen hade jag kammat hår som aldrig förr (värt att ta bild på, händer sällan), och sedan gick vi på bio för att se den där nya filmen som handlar om Moses. 

Riktigt skön och fin julvecka skulle jag våga påstå. Fint att man hunnit hänga med många nära och kära under juldagarnas gång. 

29.12.2014 kl. 20:40

dagarna innan jul

De senaste dagarna har varit fulla av julfeelis. Som om det inte vore nog att man har jobbat på traktens juligaste café dagarna i ända så har jag dessutom:

w_DSC6617
Julpysslat med familjen, lite apelsiner med nejlika fick det bli.

w_DSC6641
En av mina favoritjuldofter!

w_DSC6626
Och så lite julgodisbak.

w_DSC6634
Brorsan med sambo åstadkom bland annat dessa. 

w_DSC6643
Mina och Kisses blev... tja, mindre fina. 

w_DSC6651
Därefter pyntades granen, som Ninni och Linus fick ta ansvar för.

w_DSC6663
På söndagkvällen drog vi ner till ruinerna för att vara med vid utlysningen av julfriden (freden? minns aldrig vilkendera det är).

w_DSC6667
Glad tomte!

w_DSC6675
Lite besvikna vart vi för att det inte hölls inne i borgen utan utanför på ängen, men rätt mysigt ändå när alla hade med sig egna små lyktor.

w20141222_180559 w20141222_180645
Härom dagen när jag slutade jobbet möttes jag av det ultimata julvädret i form av husiga mängder snö och en glad snögubbe. Gamla stan hade förvandlats till er riktig julidyll.


Igår hade vi julträff med gänget från gymnasiet och gick och åt middag på KW. Var cirka två år sedan vi fick till en liknande träff med minst lika många på plats, och nu var vi ändå två kråkor som fattades. Fint att i alla fall ibland lyckas ses, fastän det inte blir så ofta nu längre. Det var ju trots allt med dessa man tillbringade otaliga timmar i Serendi, Affes och utdragna lektioner under hela gymnasietiden. 

w_DSC6687
Årets julklappar har gått i svartvitt för min del. Hittade finaste fjäderpappret i en popup-affär på Alexandersgatan som fått klä mina presenter. 

w_DSC6692
Ikväll, dagen innan julafton, var det dags för den traditionella julgröten hos oss tillsammans med grannarna. 

w_DSC6699
Lassa på med gröt bara!

w_DSC6718
Fint med långbord med många bra personer, imorgon får vi istället korta av det en aning då vi är lite färre. 

w_DSC6708
Amme var fin och tomtig.

w_DSC6721
Jag fick mandeln! Alltid lite lurigt då det både kan vara en bra eller dålig grej (vissa år måste man sjunga en sång, andra får man kanske en liten gåva) så man vet aldrig riktigt om man vågar erkänna om man fick mandeln eller inte.

w_DSC6730
Sen var det dags för kvällens program, som jag i vanlig tur hade ansvar för. Detta år skulle alla springa runt i huset och leta efter bokstäver lite varstans som jag hade gömt för att sedan bilda ett ord. 

w_DSC6746
Leo övervakade situationen underifrån granen.


Detta team var snabbast på att hitta alla 18 bokstäver och klurade även ut det rätta ordet; tomtegrötskastrull.

w_DSC6750
Sedan begav sig gästerna sakta hemåt, en gäng klappar hittade sin väg under granen och det börjar sakta bli dags att gå och lägga sig för att invänta morgondagen. För första gången på många år måste jag inte stiga upp i ottan för att gå och rulla kassaband i några timmar, känns lite konstigt men även skönt. 

God jul allesammans! 
 

23.12.2014 kl. 23:09

om att ha oflyt


Senaste rapport från Smidigt-med-Miilo:

Vilken dag. Osmidig utan dess like känns det som. Började med att tvinna runt i Sörnäs-Vallila och försökte hitta rätt r-kiosk att plocka upp ett paket ifrån. På trejde försöket var jag rätt. 
Kom hem och skulle decifiera en tills vidare hemlig glasprodukt genom att koka den. Helt smart drag, tills min huvud fick totalt hjärnsläpp och jag sköljde kallt vatten över det heta glaset efter genomförd kokning... Såklart sprack det ju. Som om det inte var nog noterade jag att en butik hade tagit nästan dubbelt upp av priset på en grej jag köpte tidigare under dagen. 

Alltså. Suck. Och än är inte dagen slut, hinner säkert med att hälla glögg över mig på studentbladets glöggträff samt missa tåget hem på jullov ännu, typ  :---)
 

17.12.2014 kl. 14:32

julmys

IMG_20141215_094307

IMG_20141215_094442

IMG_20141215_094743

Har jobbat på café gamla stan hela helgen, den ultimata platsen för att boosta sin julstämning. Chefen tyckte också jag såg mysig ut och passade så bra in, som en del av cafét. Miilo Mysarn Nyberg, det e ja de! Kommer vara på plats ända fram till jul, så kom in och drick glögg nån dag (eller kväll, då är det som lugnast och jag vill ha sällskap). 

Måste bara göra en snabb avstickare till Helsingfors i dagarna två för att handla julklappar, städa lägenheten och göra det sista skolfixet innan jul. Dagarna går ju så gälit snabbt. 

15.12.2014 kl. 10:16

en tur till stockholm

För några veckor sedan vann ju jag och Emma kryssningsbiljetter så i måndags bestämde vi oss för att åka över till Stockholm med Laura för lite tjejhäng och shopping.

20141208_192027
Väl på båten bänkade vi oss med ett glas vin för att spela bingo. Tänkte att den där 5000-euros huvudvinsten skulle sitta perfekt på följande dags shoppingrunda, men näe, inte en cent lossnade i detta game. 

20141208_210557
Efter förlusterna i bingon gick vi till baren för varsin drink och så satt vi och tittade på alla gamlingar som virvlade runt på dansgolvet. Fanns några par som var så himla duktiga på att dansa som vi satt och avundade. Vill också vara värsta dansexperten och glänsa på dansgolvet när jag om 40 år virvlar runt på valfritt kryssningsdansgolv med min man. 

20141208_222830
Innan vi gick till hytten för att sova (långt innan pensionärerna ens hade funderat på att lämna dansgolvet) skulle vi ta oss "lite" nattsnacks. Gick ju sådär..

20141209_102443
Tisdag = framme i Stockholm. Slutar nog aldrig förundras över hur fin utsikten över denna stad är. 

20141209_120316
Det första vi gjorde var att hoppa på tunnelbanan mot östermalm för att gå till urban outfitters, våran favoritaffär. Till vår stora glädje hade de en photobooth där som vi givetvis gick och pajasade oss i. 

20141209_140222
Omöjligt att passera detta utan att börja nynna på "över plattorna på sergels tooooorg..."

20141209_133529
Vi hade ett noga utvalt butiksschema som vi följde. Så många affärer som inte hittas hemma i Finland som vi ville kika i. 

20141209_152042
På vägen genom gamla stan stannade vi på kaffe, fortsatte med en sväng via fotografiskas shop och återvände slutligen till båten. Timmarna hade gått i ett huj - skulle lätt ha kunnat tillbringat några till i staden.

20141209_204101
Efter att ha kollat på Gone Girl (bra film, rekommenderar!) på båtens biovisning, styrde vi stegen snabbt mot buffén. Frossade främst i kaviar med smetana och rödlök samt efterrättsbordet.

20141209_213639
Hittade Karis nationaldryck i tax-freen...

20141210_013136
Sedan var vi pahisar och fotograferade på "förbjudna" ställen och hängde i baren och såg (högst antagligen ytterst) dryga ut då vi dissade dj:ns val av musik som spelades. En servitör blev sur på oss och kunde inte för sitt liv förstå varför vi inte vurmade för den Holländska killen som vunnit dj-världsmästerskap två gånger. Vi i våran tur kunde inte för vårt liv fatta vad han gjorde på ett kryssningsfartyg om han nu en gång hade en sådan titel. 

20141210_000822
En bra liten resa var det trots allt och även bra start på veckan. Hurra för detta lilla tjejgäng! 
 

13.12.2014 kl. 23:09

korsordsfrukostar och pepparkaksbakning

w_DSC5330
Förra lördagen i Karis = sovmorgon och långfrukost efter en sen kväll med musik och dans. Satt och löste varsitt korsord i skenet av självständighetsljuset som vi hittade i våran julkalender. 

w_DSC5349
Dagen fortlöpte med allmänt slöas + plötsligt plättkalas. 

w_DSC5346
Och så avslutades den lördagen med något glas vin, middag och häng framför teven med ett halv öga på slottsbalen. 

w_DSC5395
På söndag var det dags för en av våra uppdrag som vi hade hittat i en lucka i tidigare nämnda kalender. Nämligen pepparkakshustävling!

w_DSC5385
Macke var taggad!

w_DSC5374
Ninni och Linus hade storslagna planer och mätte ut precis varje liten del i exakta vinklar till sitt hus. 

w_DSC5396
Glögg som tillbehör var ju ett måste.

w_DSC5431
Vissa hade massa delar och somliga lite färre (typ jag och Kisse.. men pepparkaksdeg är ju så gooood, man kan ju bara inte låta bli att smaka en bit eller två eller tre eller fyra).

w_DSC5450
Så himla mysigt att ha hela familjen med bihang stökande i köket på en och samma gång.

w_DSC5452
Så blev det småningom dags att dekorera våra byggen.

w_DSC5465
Vi använde oss av salta pinnar för att få till en stockhus-effekt.

w_DSC5466
Full koncentration. 

w_DSC5477
Klart! Ett dass blev det av vårat pepparkakshus. 

w_DSC5481
Macke och Samira var finurliga och gjorde en igloo.

w_DSC5498 w_DSC5516
Linus och Ninna byggde en fyr (som även vann våran omröstning) och mamma hade gjort ett fint kyrkinspirerat hus.

w_DSC5520
Efter ett efterlängtat bastubad blev det middag. 

w_DSC5527
Och avslutningsvis visade pappa upp utegranens nya julbelysningen. Helt knäppt hur stor den har blivit, minns nämligen ännu då lillebror fick ett halvmeter högt "klätterträd" i födelsdagspresent för några år sedan. Eller några och några.. börjar väl närma sig tjugo så småningom. 

Att en sådan helg. Superb på alla sätt och vis.

11.12.2014 kl. 16:46

mellanrapport från andra adventshelgen
Har ägnat denna helg åt kvalitétshäng utan dess like. Ganska mycket pensionärsvarning över detta då vi bl.a. storhandlat, storstädat, julpyntat, löst korsord och kollat på självständighetsbalen på teve. På fredag vågade vi oss ändå ut för att lyssna på lite livemusik på Norris, någon måtta fick det väl lov att vara.
Igår badade jag äntligen bastu igen för första gången sedan jag tog min tatuering, heaven att krypa ner under rena lakan sedan. Och så bakade vi pepparkakshus, hela familjen med bihang. Resultaten här ovan. Kan ni gissa vilket som är vårt? (tips: det enda som Kisse gick med på att bygga om han skulle vara med). 

För en gångs skull hade jag faktiskt även kameran med mig hem, så har ett gäng lite bättre bilder att visa upp. Dock hinner jag inte ladda upp dem nu, för nu skall vi iväg till stockholm med tjejligan! 

08.12.2014 kl. 12:54

TMW pre-party

TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_21
TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_03
TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_05
TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_25
TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_26
TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_42
TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_54
TMW_Phtographer_EmiliaNyberg_53

Denna höst har sannerligen bjudit på variation i jobbväg. Igår hängde jag på Kuudes Linja hela kvällen och fotade för Tallinn Music Week som hade sin förfest där. Det bjöds på gott att äta och dricka och på scenen stod Wedding Crashers och Elephants from Neptune, som vi faktiskt även såg senast vi var på TMW för två år sedan. 

Nu blir det att ta mitt pick och pack och sticka iväg mot Karis. Keikkakväll på Norris, julgransjakt och pepparkakshustävling väntar. 

05.12.2014 kl. 13:19

4.12

w_DSC4137

Idag är det den fjärde december, och för någon timme sedan såg det ut såhär på baksidan av vårt hus. Inte för att jag är något stort fan av triljoner minusgrader och två meter snö, men lite mer vintrigt kunde det ju kanske vara.. 

04.12.2014 kl. 17:57

mitt år i musik


Nu när året närmar sig sitt slut så börjar det ju vara på sin plats med diverse olika listor med sammanställningar. Spotify har en kul funktion där man kan kolla vad man lyssnat på under året. 


Mest olika indie har mina lyssningar bestått av. Inte särskilt förvånade, hehe.

 
Mest lyssnade artisterna har varit Veronica Maggio, Lana Del Rey, Arctic Monkeys, Markus Krunegård och Detektivbyrån. Den sistnämnda tror jag har fått plats på listan efter att vi lyssnade på dem nonstop på våran cirkusfest i somras.
I toplistan av album hittas även ett par skivor som jag peppade för ganska mycket i somras eftersom jag skulle se dem live på diverse festivaler.

Här har vi min top 10 på mest lyssnade låtar. Var lite nervös ifall någon riktigt pinsam guilty pleasure-låt skulle ha hittat hit, men tydligen inte. Fröken Maggio och Del Rey har jag ju sedan länge gillat. Dessutom såg jag henne två gånger live under året, så blev ju lite extra mycket lyssnat tack vare det. Detsamma med Stromae och The Kooks. I See Fire fick jag en crush på efter att ha dansat sloware till den någon krogkväll i början av året + att kompis Jenks sjunger den så himlahimla fint. 


På vintern har det varit mest Maggio, våren London Grammar (är så ledsen att deras spelning blev inhiberad på Sziget), sommaren Arctic Monkeys och hösten Markus Krunegård.

Sammanlagt har jag lagt 34,040 minter på att lyssna på musik via Spotify. Adderar man alla minuter vid vinylspelaren så kommer vi säkert upp i en riktigt fin liten summa. 

Allt detta och en hel del annat om ens musikbetende kan man alltså få fram här, via Spotify. Älskar sånahär informativa och roliga statistiksammanställningar. 

03.12.2014 kl. 12:41

caféhäng, movemberfest och lite lillajul

20141128_153208
Vi har ju (som tidigare nämnt) en tradition att besöka ett  nytt ställe i veckan, så i slutet av förra veckan gick vi för första gången till Bergga, som ligger invid Björnparken i Berghäll. Ett riktigt trevligt café med många godsaker i vitrinen. 

20141129_210722
Efter att ha dragit workshops hela lördagen i Borgå samt åkt buss och tåg i några timmar, landade jag slutligen i Pojo på Movemberfest med detta fina gäng. Värdparet hade gjort det riktigt tjusigt med indiskt tema i både dukningen och maten. 

20141129_222702
Prisutdelning blev det självklart också, och vinnaren kammade hem denna mustachprydde (M)oscarsstaty. 

IMG-20141129-WA0000
Av oförekommen anledning har jag ingen bild på våra snygga karlar, så här kommer en (som jag skamlöst snodde ur Maries ägo) på de mustachprydda damerna i sällskapet istället. Ville ju matcha våra män liksom. 

20141130_014335
Senare drog en del av oss ut på krog och kunde åter konstatera att en nog sakta börjar bli lite gammal då en kände ungefär en handfull med personer. Men det gjorde ingenting, hade ju vårt Team Glowstick att härja med.

IMG_20141130_191025
På söndag, första advent, fick vi ta emot denna superfina julkalender som mamma gjort till oss. Nu blev nedräkningen till julen genast lite mer rolig. 

01.12.2014 kl. 16:18

vintermusik


bilden hämtad från tumblr

Så här lagom till slutet av november börjar det ju sakta bli dags att pausa höstens spellista och övergå till vinterns musik. Lite sånhär musik har jag tänkt lyssna till den här vintern, lite Haim, Ida Redig, Jessie Ware, Kent och Seinabo Sey bland annat. Följ min lista om ni vill, och säg gärna till om jag glömt någon bra låt som borde vara där.ps. är så himla glad över dagens röstningsresultat att jag knappt vet vart jag skall ta vägen. hurra hurra hurra för jämställdhet! 

28.11.2014 kl. 20:32

#tahdonAlldeles, alldeles strax skall riksdagen rösta angående den samkönade äktenskapslagen. Förstår inte ens hur det är möjligt att det måste röstas om en sådan sak, svaret borde ju vara självklart. 
Vem man älskar är var och ens ensak och alla har rätt att digga precis vem man vill. Kom igen nu Finland, väx upp ifrån det här löjliga gammaldags endast-man-kvinna-tänket och ta ett steg mot ett lite jämlikare samhälle.

28.11.2014 kl. 12:17

stolen herbert och feministteater

IMG_20141126_204416
IMG_20141125_204053
Är med i den förträffliga (beroendeframkallande) facebookgruppen Kallio kierrättää där jag budade hem en gratis fotölj härom dagen. Nappade fröken roomie i ärmen och gick och hämtade den, kånkade ner den för sex våningar, genom en källare, ut på gatan, till hållplatsen, i spårvagnen och så de sista hundratals metrarna hem. Har fortfarande sjuka armmuskler (hellou otränad 3000). 

Emma döpte den till Herbert. Tänker att vi skall ha många fina stunder ihop då jag sitter hopkurad i den och dricker te och skriver examensarbete. Men skall vi vara helt realistiska kommer Herbert högst antagligen främst agera som förvaringsplats av kläder då jag har en tendens att underskatta användningen av klädskåp.
IMG_20141126_222024

Ikväll bestämde vi oss för att veckas kulturella dos fick ske på Pop Up Art House för att se föreställningen Whenever there are people to dance until than we're gonna. Föreställningen öppnade sig kanske inte helt hundra för mig, men rekommenderar ändå att gå och kolla för en lite annorlunda och interaktiv teaterupplevelse.

Och vill man inte gå på teater så kan man ju bara gå och ta en öl i den coola baren eller gå på klubbkväll. Denna vecka ut är vad som gäller, sen rivs allt ner och återkommer först till våren. 

26.11.2014 kl. 22:36

sent i november

w_DSC4028
w_DSC4038
w_DSC4125
w_DSC4095
w_DSC4105
w_DSC4121

En liten hälsning från helgen. Hade ett så skönt veckoslut med min bäste favoritman på besök. Spatserade omkring på stan, åt goda middagar, hade glöggkväll med mina kompisar, långa sovmorgnar, kollade film, promenderade runt i mina hoods och hängde på cafén. Aah. Det bästa var kanske att detta veckoslut drog ut över måndagen, så man behövde inte ens ha någon måndagsangst. 

Det enda som inte var så rosaskimrandehärligt var vårt försök till att besöka en för oss ny klubb på lördagnatten. Tänkte att vi skulle vidga vyerna lite och så hade detta stället kort kö och vi behövde en toalett inom snar framtid. Men nä, den korta kön var nog inte värt det. Rätt fin lokal, men med ganska så usel musik och en del otrevligt folk. Hade seriöst lust att drämma min flaska öl i bakhuvudet på en brud pga hennes idiotiska beteende.. (obs: gjorde det naturligtvis inte, är nog en bättre människa än så). Men vad är mindre än en timme på en dålig klubb när resten av kvällen/helgen var bueno? Int någå! Har till och med fått en Stockholmskryssnings bokad, så blir en tripp över potten för lite shopping innan jul. 

25.11.2014 kl. 21:14

det stora maskeradinlägget

Riina tyckte att jag skulle ta och sammanställa mina outfits ifrån olika  temafester, eftersom jag ändå rätt ofta går på maskerad och tycker det är himla roligt. Nu har jag ju älskat allt vad maskerad heter typ hela livet så vi nöjer oss med att bara gå ett par år bakåt i arkivet. Börjar från åren på VNF, så blir väl ett plock outfits från en tidsaxel på ungefär fem år då.  Här var det Lady Gaga/Milleniumfest och jag vet inte hur många rullar folie som månne kan ha förbrukats denna kväll. Mammas gamla silverpjucks passade ypperligt till detta ändåmål samt ett par glitterleggins som jag inte har en blekblå aning om hur jag ens kunde ha i min ägo?! Bonusbild på en del av festgänget, bara för att jag fick en liten plötslig vnf-saknad. Finfint år. 


Någon gång samma höst hade vi firmafest med jobbet där det var karnevalstema. Hade på mig en färgglad klänning och så hade jag sytt fast en massa uppblåsta vattenballonger i en hatt. Minns att denna hatt var favoritmål för ca. alla på krogen senare under kvällen, då de flesta ballonger var spräckta innan jag kom hem.Samma höst (2009) samlade vi största delen av vårt flick/jobbgäng för halloweenfest. Klädde ut mig till någon slags zombie med sönderrivna kläder, tuperat hår som tog en vecka att borsta ut samt linser som gjorde att inte någon jag pratade med vågade se mig i ögonen på hela kvällen.


Våren 2010 och jag var hippie på pappas 60-talsfest. Allt var pretty much fyndat rakt från klädskåpet, eftersom detta inte var långt ifrån min stil jag även annars gick omkring med under denna tidpunkt.


På min tjugoandra födelsedag bestämde vi oss för att tillsammans med min bror ordna maskerad med temat: bokstaven M, vilket resulterade i många intressanta utstyrslar. Själv klädde jag ut mig till mexikan klädd i en sombrero som jag släpat med mig hem ifrån Mallorca och en poncho som min bror hade använt på tidigare nämnda 60-talsfest.

Bogginlägg från festen hittas här.Hösten 2012 gick jag och Emma för första gången på filmmaskeraden för att spana in de kommande Arcadamänniskorna vi skulle  börja hänga med efter julen. Jag klädde ut mig till Misty från Pokemon och använde ett par gamla shorts, vände ut och in på en gammal t-skjorta med tryck och klippte sönder den så den skulle likna en topp, samt gjorde hängslar av lite sidenband och målade ett par styroxbollar i pokemonfärgerna. 


På Karis Hjärns pubrunda sommaren 2013 hade vi skattjaktstema, så försökte klä mig lite sjömansaktigt (om man nu ens kan kalla det att klä ut sig i mitt fall) med sjömanskeps, t-skjorta med ankare och målade tatueringar på armarna.

Bogginlägg från den kvällen hittas här och filmklipp här.Sommaren 2013 var det dags för födelsedagsmaskerad igen och alla klädde ut oss till indianer. Denna fest satsade vi massor på så hade mer fullt upp att greja med allt annat som t.ex. dekorationer så lade inte så mycket tid på min klädsel. Halsbandet med snäckor och hårbandet hittade jag på loppis, fjädern i håret rakt från naturen och mamma sydde en klänning av ett fint tyg som antagligen varit bordduk nångång i tiderna. Detta var för övrigt en så bra fest, alla hade satsat massor och klätt ut sig superbra.

Blogginlägg från festen hittas här och filmklipp här.Samma höst gick vi på filmmaskerad med ett gäng kompisar och klädde ut oss i Alice in Wonderland-tema. Jag var Cheshire cat och fixade sminket med ansiktsfärg, hade på mig en gammal klänning i passande färg och klippte sönder ett par gamla strumpor till handlederna. Det enda jag köpte till denna outfit var lite blått tyg samt ett diadem att limma fast öronen i. 

Filmklipp från kvällen samt hur jag gjorde mitt smink: här.


Denna sommar var temat på pubrundan Flower Power, så klädseln gick såklart i hippiestil. Hittade en hellång, brun klänning och stora solglasögon på loppis, tog på mig en virkad väst jag hade i skåpet, pysslade ihop ett drömfångarhalsband och lade blommor i håret. 

Blogginlägg från kvällen hittas här och filmklipp här.I juli firade mamma sin födelsedag med orientaliskt tema och jag komponerade min outfit av ett par haremsbyxor jag ägde sedan tidigare, en guldbikini och hårssmycke fyndat på rea samt en sjal och guldiga smycken från loppis. Ja, plus megalånga lösögonfransar som fastnade i mitt hår hela tiden.


En månad senare var det födelsedagsfest igen, denna gång med cirkustema och jag var lejon (velade länge mellan detta och mitt andra alternativ, popcornsstrut). Hade hittat bruna strumpbyxor och en t-skjorta på rea och använde västen som min bror hade till sin indianoutfit året innan. Knöt håret i två toffsar som öron och så på med en massa ansiktsfärg. 

Blogginlägg från festen hittas här och filmklipp här.

Så kom Halloween och jag bestämde mig för att klä mig som en skelett efter att ha sett en massa coola sminkningar på pinterest. Köpte en passande jumper ifrån H&M, målade ansiktet med vit ansiktsfärg, eyeliner (man tager vad man haver) och ögonskugga samt sprayade håret fullt med torrshampo så det skulle se grått ut. 


Veckan därpå hade Serendi halloween fest och jag och min pöjk körde på matchande utstyrslar. Jag som rådjur och han som jägare. Återanvände i pricnip lejonoutfitten jag hade haft tidigare i år men sydde till en peter pan-krage på skjortan för att få den lite annorlunda. Sydde öron av lite tygbitar som jag fäste i ett diadem, plockade kvistar ur skogen till horn och gjorde trofétavlan av en bit paff. Plus en hel del smink i ansiktet och på armarna.

Här är blogginlägget från den kvällen.


Och så slutligen min senaste maskeradoutfit. Gick återigen på filmmaskerad och klädde ut mig till Pippi Långstrump. Klädsel var ett totalt hopkok av vad jag hade i klädskåpet, dvs. en midjehög grön kjol samt min pippitröja. Sen lite ståltråd i håret och fräknar på näsan och man var så gott som klar.

Det var det. Att fixa en finurlig outfit behöver alltså inte vara svårt och absolut inte dyrt. Jag brukar alltid utgå från mig själv (utseende/humör/eget klädskåp) och sedan fylla på med lite detaljer om det behövs. Sista utvägen är de där "riktiga" maskeradaffärerna där allt säljs för löjligt dyra priser.

Hittade ni någon favorit? Eller vad har din bästa maskeradkostym varit?

24.11.2014 kl. 21:06

ni kanske undrar hur min fredag var?Ok, nä knappast, men berättar ändå.

Vi bara: ikväll tar vi det lugnt, dricker några öl, går på maskerad, kammar hem huvudvinsten* och går hem i rimlig tid.

Resultat? Var hemma klockan fem med en påse mäckenmat i handen. 


*Jepp, ni läste rätt. Pippi och Wednesday Adams kammade hem huvudvinsterna i maskeraden. Oklart om det berodde på brillianta kostymer eller det att förutom barpersonalen var vi och en Joker ca de enda på plats. Kul kväll ändå. Hur som haver har vi nu kryssningsbiljetter för 8 pers som borde användas innan jul. Any takers?

22.11.2014 kl. 11:39

fredagslista


Vad har du på dig?

Loppisfyndad prickklänning, leggings och yllesockor. Skall dra en borste genom håret och slänga på lite mascara så kanske man är redo för att dra sig ut på stan också utan att se ut att precis ha vaknat från hundra års sömn.

Hur mår du?
Jotack, rätt bra. Den där ständiga novembertröttman hänger ju över en som ett moln, men i övrigt har jag inte så stora bekymmer i livet. Skönt. 

Vad önskar du just nu?
Lördag! ♡

Vad ska du göra i idag?
Gå på en liten loppisrunda, städa lägenheten och gå på filmmaskerad tänkte jag. 

Vem saknar du?
Freja! Fick akut saknad av henne efter världens gulligasteknäppaste video hon skickade imorse. 

Senaste köp?
chips och en gräddfil.

När skrattade du senast?
I morse, tack vare tidigare nämnda video.

När grät du senast?
Grät av skratt härom dagen då le kämpis showade of lite härliga dansmoves.


inte helt olikt så att säga.

Vad läser du just nu?
Diverse böcker om kreativitet för mitt examensarbete.

Senast sedda film?
Midnight in Paris. Mmm.. vill också hänga med konstnärer på tjugotalet i Paris!Vilken är din favoritfrukt?
Banan är alltid ett säkert kort. Men mango är också väldigt gott.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?
Typ.. ingen? Är nog inte särskilt kändis-ig.

Blir du lätt svartsjuk?
Inte överlag, men beror väl på situationen. 

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?
Frejkku även på denna punkt. Denna lista vart ju omedvetet lite dedikerad åt henne. 

Vilket språk hade du velat lära dig?
Alltså nog vore ju livet bra mycket lättare om inte finskan vore så satans knagglig. Men annars vore ju franska ganska nice att kunna, eller spanska. 

Avsluta listan med en bra bild som passar in idag.


en bild ifrån fjolårets filmmaskerad då vi var ett helg gäng som klädde ut oss i Alice in Wonderlandtema. Har inte riktigt lika bra inspiration för detta år, men något bra skall man väl hitta på. 

Glad fredag folks!

Listan snodde jag skamlöst av Kaneli.

21.11.2014 kl. 12:01

bloglovin'

Idag råkade jag av en händelse ta en närmare titt på mitt konto på bloglovin', som jag redan har använt i flera år för att följa bloggar med, och konstaterade att mina egna uppdateringar hade stannat i januari 2013. Alltså snart två år sedan. Hups.
Tror det var i och med att Ratata uppdaterades kanske? Nåväl, nu är saken åtgärdad och mina inlägg syns på bloglovin' igen. Hurra! Om du inte redan följer min blogg (för smidigare uppdatering via t.ex. telefonen) så kan du göra det genom att klicka på ikonen här nedan:

20.11.2014 kl. 23:08

om julklappar

Egentligen tycker jag att den galna köphysterin kring jul är ganska jobbig, men något som är minst lika jobbigt är när folk köper grejer "bara för att" och mottagaren sedan ser noll glädje eller nytta i prylen. Då kan man hellre låta bli att ge något alls. Bäst gillar jag små julklappar där det ligger tanke bakom, och den får gärna vara handgjord (ifjol fick jag en supersnygg taklampa som pappa hade gjort själv) eller sen att man hittar på något roligt tillsammans, en upplevelse. Måste ju inte vara en luftballongsfärd om kassan är skral, en lyxkaffe på favoritcafét kan vara minst lika bra.

Nu vet jag ju att det finns personer (mamma) som absolut vill ge julklappar,  fastän jag egentligen inte är i akut behov av något speciellt. Dock finns det ju prylar jag inte skulle bli helt ledsen över att få, så för lite materiell inspiration, se nedan: 


Vinyl: Veronica Maggio - Satan i gatan // Vinyl: Veronica Maggio - Handen i fickan fast jag bryr mig // Vinyl: Håkan Hellström - Det kommer aldrig va över för mig // Vinyl: First Aid Kit - Stay Gold // Bok: Allt det där jag sa till dig var sant av Amanda Svensson // Bok: Expeditionen, Min kärlekshistoria av Bea Uusma (gärna illustrerade upplagan) // Fluffiga badlakan // Mysig filt som inte är supeluddig och samlar damm eller av fleece (denna från H&M)  // Lakanset för dubbeltäcke // Muminmuggen "Juhla" // Något trevligt sällskapsspel, t.ex. 6 nimmt // Gåvokort för Spotify (fås från R-kiosken) eller Netflix.

20.11.2014 kl. 18:33

två torsdagstips och en gratisdag

Mina torsdagstips härstammar från förra veckans torsdag då jag bland annat gjorde följande:

w_20141113_151543
w_20141113_151755
Gick på eftermiddagskaffe till Taikalamppu. Ett färgglatt, aningen obskyrt (men på ett bra sätt) café på Torkelsgatan i Kallio. Menyn finns endast i huvudet på den äldre damen som driver cafét, kaffet kommer serverat i udda koppar och på väggarna hänger ett gäng omaka tavlor. Mysigt och halvknasigt, precis som jag vill ha det. 

w_20141113_231657
På kvällen gick jag till Henry's pub som hade sjuårsjubileum för klubbkvällen "helatorstai", vilket innebär gratis inträde, band som uppträder och specialpris på drickorna. Förra veckan var det Pöllöt som stod på scenen, ett band som jag inte hört innan men gillade. Kändes litelite  som en finsk Håkan Hellström ungefär. Gulliga pojkar som inte kanske satte precis varje ton mitt i prick men som sjöng med känsla och hade finurliga låttexter.

Sen hoppar vi fram en vecka.
w_20141119_150049
Efter att igår ha lunchat på Unicafé och fått gratis kaffe var det dags för evenemanget Taidetta Meille (konst åt oss) på Ateneum, vilket innebar att inträdet var gratis med studiekort, man blev bjussad på rågbröd och det ordnades guidade rundturer och olika workshops. Vi råkade pricka in oss precis innan allt program började, men var ändå trevligt att kunna ta del av den pågående Sibeliusutställningen. Ni ser ju på bilden att även gamle Sibbe ger tummen upp för det. 

w_20141119_220759
På kvällen tog vi oss till Mascot där det var spelning och Juju stod på scenen. Är lite tudelad till finsk rap och hiphop, ibland är det jättebra, ibland inte alls. Just denna artist gillar jag speciellt eftersom han har ett skönt sound och fina texter. Huuda var nog favoriten från igår.
 

20.11.2014 kl. 13:50

hälsningar från helgens fotokurs

20141115_142907

20141116_103837

Helgen blev av det mer intensiva slaget, då jag drog fotokurs på folkhögskolan i dagarna tre. Det var riktigt roliga dagar och det var glädjande att se hur deltagarna på så kort tid gick från att fota på automatlägen till manuellt och fick superfina bilder. Kändes bra att vid genomgången på söndageftermiddag konstatera att alla hade fått fina resultat. 
Verkligt kul det här med att dra kurs, nästa tillfälle blir en workshop i Borgå om ett par veckor, men då med annat tema. 

17.11.2014 kl. 21:35

tiny planet: hultsfred 2013

tinyplanet1

tinyplanet2

Sitter och förbereder veckoslutets kurs på vnf och kom plötsligt över en tutorial hur man gör "små planeter" av sina bilder. Superenkelt och en kul effekt. Dessa är ursprungligen tagna på hultsfredsfestivalen 2013 och nu editerade i all hast, så ursäkta slarv med kanterna och så. Men kul grej, skall nog gå ut och fotografera lite fler bilder som får bli små planeter tror jag bestämt. 

13.11.2014 kl. 12:04

tatueringen

w_DSC3145
w_DSC3100
w_DSC3084

På allmänhetens begäran (ok ninas) kommer här lite bättre bildbevis på mitt måndagsfuffens. En tatuering! Nu är den ju kanske inte och visas i sina bästa dager då den fortfarande är rätt sårig, men orkade bara inte hålla mig tills den har läkt. 

Så, nu hänger alltså en liten katt med mig på vänster arm för resten av livet då. Inte mig emot, har ett flertal orskar till att motivet blev en katt, just denna har min första egna (och världens klokaste sötaste bästa etc) katt ruffe fått vara modell till. Funderar redan på vad jag skall hitta på för kompis åt den att lägga på den högra armen. 

Hur var det att lägga sig under nålen kanske någon undrar? Jag har ju en viss nålskräck (läs: när jag som sjuttonåring skulle ta allerigtest fick sköterskan krampaktigt hålla tag i min arm så jag inte skulle dra undan den). Visst var det ju inte helt smärtfritt, men bara man vande sig med smärtan i början var det inte så farligt. Sen sved det väl till lite extra då det tatuerades över den tunnare huden mer mot innerarmen och sen när det närmade sig slutet och man legat där under nålen i två timmar. Men annars inte så farligt. Redan tio meter utanför ytterdörren kände jag mig liksom redo att svänga om och gå och  ta en till, ungefär så snabbt glömde man att det hade tagit lite ont.
 

Själva designen och tatueringen står Gustav Fröberg på Tatuata för. Är himla nöjd, och kan varmt rekommendera vidare. 

12.11.2014 kl. 14:02

"ja se på Karis och tänk såhär – jag har ju levat och älskat där"

w_DSC2859
I lördags gick jag på årsfest, vår förening Karis Hjärn fyllde sju år! Hade detta tjusiga bordssällskap. 

w_DSC2857
Elin hade fixat superb god förrätt och resten av menyn var inte heller så pjåkig. 

w_DSC2874
Fille  berättade om sina exotiska äventyr och lärde oss en sång.

w_DSC2880
Mr. Toastmaster och Fru Ordförande. 

w_DSC2882
w_DSC2883
Ibland undrade man nog om folk stod mer på stolarna än vad de satt.

w_DSC2892
Ja, och så var gänget plötsligt under borden också.

w_DSC2927
När middagen var över tog dj dibox vid.

w_DSC2959
Jag ställde mig i köket och vaktade baren. Inte helt fel det heller bara man har lite skoj sällskap.

w_DSC2965
Sedan blev jag avbytt och fick joina dansgolvet.

w_DSC2973
Så festades det vidare en stund innan hela gänget dansade vidare ut på krog. Jäkligt kul kväll, så som det brukar va när man festar till det med Karisshakki.

11.11.2014 kl. 18:57

måndagsfuffens

Ibland får jag för mig att min vardag är allt för ospännande, och då måste jag göra något radikalt, helst omedelbums. För att komma med några exempel så har jag under de senaste åren rätt spontant bland annat:

 • piercat mig
 • åkt på diverse utlandsresor
 • flyttat över halva landet

Nå. Nu var den här igen. Känslan av att jag ville ha lite mer happening sköljde över mig än en gång och resulterade i detta:Är himla nöjd med resultatet, skall visa sen när min arm inte är svullen som en bulle. 

10.11.2014 kl. 21:14

en halloweenkväll

_DSC2797
Igår blev det lite halloweenfestligheter och jag bjöd på kokossoppa till middag.

_DSC2799
Hade sällskap av detta mycket eminenta soffgäng.

_DSC2801
Till efterrätt hade Fia gjort god pumpapaj. 

Jag och Kisse hade matchande outfits och var utklädda till jägare och rådjur.

_DSC2807
Sen drog vi till Serendi där det var Halloweenfest. Hela stället var täckt av spindelväv som mina horn hela tiden fastnade i. 

Hängde med bland annat dessa bra. 


Riina var också med!

_DSC2812
Peta ville prova på hur det var att vara uppstoppad en stund.

_DSC2841
Senare mot kvällen fick vi för oss att shotta. Jennifers shottar såklart. Eller ja, anledningen till att de heter Jenkkishot kan ju eventuellt också bero på att de är vita, röda och blå, men det brydde vi oss inte så mycket om.

_DSC2846
Jag och den där Draculajenkki. 

_DSC2847
En av festfixarna för kvällen. De hade ordnat jättefint i hela pubben. 

_DSC2850
Sen blev det prisutdelning och VI kammade hem priset för kvällens bästa outfit. Jejeje. Fast det kändes ju nog lite halvknäppt att vinna diplomet man själv hade gjort. 

_DSC2852
Efter det så stack vi iväg med bl.a. dessa två kusliga typer för att kolla in hur Affes ser ut nuförtiden. 

Har inga bilder men snabb summering på det ändå: Stället kändes snyggt och fräscht med alla nya möbler och upprustade wc:n (hallelujah). Väggarna var dekorerade med retro kassettaffischer och där tänker jag att det skulle kunna vara roligt att också ha stora konstverk hängande ibland för att ge mer liv till stället som annars har en ganska rak svart inredning. 

Det som kändes lite tveksamt var att det endast finns en ganska liten bar på övre våningen. Räcker det verkligen till utan att de blir långa köer under mer folkfyllda kvällar? Några höga små bord saknade jag även, eftersom det nu inte riktigt finns någonstans man kan stå och hänga vid. 

Men i det stora hela var det nog bra, ser fram emot att gå dit en fredagkväll då det utlovats 80- och 90-talsmusik. Hoppas även lite på att något i stil med Uus' Lauantai skulle göra comeback, eftersom det var några av de roligaste klubbkvällarna under de gamla Affestiderna.
 

06.11.2014 kl. 14:48

novemberplaner

Ny månad igen. Hinner i vanlig ordning inte riktigt med. Inspirerad av Riina, tänkte jag lista vad allt kul jag tänkte hinna med denna månad, eftersom november har en tendens att verka lite grå och trist vid första anblick.

 • fira halloween en gång till med mysiga kompisar
 • gå på middag med gänget från Neata-staben
 • ordna och gå på min förenings sjunde årsfest
 • TATUERA MIG (omg omg omg, nålsskräckstypen, här hej)
 • dra fotokurs på vnf
 • gå på Moscarsgala
 • förhoppningsvis skriva de första raderna till mitt examensarbete
 • dricka årets första glögg

Att sådant. Helt pjåkigt är det ju inte.

Edit. Tillägg på listan:

 • dra workshop i Borgå
 • vara med i Yles tv-program Efter Nio. JAIKS.
03.11.2014 kl. 18:30

dagens två glädjande saker

1. Det stod en typ tolvårig kille framför mig i kassakön som inte kunde komma ihåg pinkoden till sitt bankkort då han skulle betala för sin burk med dricka. Vad gör en i en sån situation? Nå, tar det på sin räkning såklart. Damen i kassan blev himla glad och drickaköparens polare hade nog smilet på från ena örat till det andra. Han som skulle ha drickan var väl mest förvirrad, men ändå tacksam hoppas jag. Håller tummarna att han i sin tur gör någonting snällt mot någon annan som behöver det. 

Har som mål att varje dag åtminstone göra någon liten grej för en medmänniska. Vissa dagar går det kanske bättre än andra, men det måste ju inte vara någon stor grej. Denna drickaburk kostade mig liksom en euro, och det tyckte jag det var värt istället för att killen i kassan hade fått gå snopet därifrån. Och alla vänliga gester behöver ju inte heller kosta en något. Det kan ju också t.ex. handla om något så enkelt som en kram, några vänliga ord eller att en hjälper till att lyfta ut en barnvagn ur spårvagnen. Mer vänlighet till medmänniskorna säger jag! En dag kan det ju vara en själv som behöver hjälp. 


2. Vann Lauantaidiskos instagramtävling och får gratis inträde dit resen av året! Pepp! Synd bara har jag ca. hela november redan uppbokat, men får väl se till att vara lite mer i Helsingfors under helgerna i december istället.
 

02.11.2014 kl. 21:58

sista oktoberveckan

Den sista veckan i oktober har varit en rätt så bra en, med hemskt varierande program.


Början av veckan var rätt skolrelaterad, och tänker att det passar bra då man ännu har motivation för att åstadkomma saker i veckan. På tisdag åkte jag iväg till Tin tin tango för handledarfrukost samt för att diskutera examensarbetet. 


Torsdag innebar lunch och kaffedejt och mer planeras och och funderas på examensarbetet. Kanske man kommer någon vart ännu med detta. Vore ju inte helt fel att bli utexaminerad inom utsatt tid om man säger så. 


Till kvällen drog vi iväg på bissebingo på Siltanen. 


Och sedan blev det ett halvspontant besök på Club Anvil på Lady Moon där det spelades en massa bra musik och människor dansade lite småknäppt, men fint. Sådär från hjärtat, ni vet. 


Fredagen var en seg historia. Men drog oss ändå iväg till ett fullsatt Orion för att kolla nittiotalsfilm. Tycker det är ett hemskt kul koncept med biografer som kör på olika teman (samma ställe som för ett tag sen hade Wes Anderson-tema) istället för att bara visa de nyaste rullarna. 


Lördag desto hurtigare. Drog oss ut för andra gången denna vecka för att rasta apostlahästarna lite och den här dagen tog vi in sikte på fårön. 


Till kvällen svirade vi om till skelettmundering och fick besök av några till både mer och mindre skrämmande figurer.


Sedan drog vi vidare. Hade tänkt gå till Kaiku men det visade sig att kön var helt sjukt lång så vi valde Kuudes Linja istället. 


Idag möttes vi upp i Eves tjusiga hem med ett gäng klasskamrater och ställde till med superbrunch. Mm. Så bra. Skulle kunna äta brunch cirka varje dag. 

02.11.2014 kl. 19:58

happy halloween


firar halloween en dag i efterskott, målar mig i ansiktet med ca. en hel förpackning eyeliner och hoppas på att hitta något trevligt halloweendisko att dra vidare till. 

01.11.2014 kl. 19:46

torsdagslista

Källa.

Nämn något som gjorde dig glad igår:
Orkade släpa mig ut på aamulenkki. Inka kom på kvällsbesök.

Vad gjorde du kl 08 i morse?
Steg upp och lade på en maskin tvätt. Gick tillbaka och sov i en timme till.

Vad gjorde du för 15 min sedan?
Lackade naglarna, åt yoghurt och lyssnade på Sandra & Michelles podd.

Det sista du sa högt?
"Äh, hittade den inte, får bli nittital istället" om valet av musik vi skulle lyssna på.

Det senaste någon sa till dig:
"lägg på den där höstlistan"

Vad var det senaste du köpte?
En otroligt oversize topp som jag typ tänkte bo i resten av vintern. 


Köpet.

Vad är det för färg på din ytterdörr?
Grå.

Vad är det för väder hos dig nu?
Lite blåsigt, men annars ganska ok höstväder skulle jag tro.

Godaste glassmaken?
Allt med någon form av choklad. 

Sover du tungt?
I min egen säng.

Drömmer du mardrömmar?
Inte så ofta, men nog en massa random drömmar. Härom natten drömde jag om en kompis ex, som jag inte har haft nån som helst kontakt med, som kom till finalen i idol. 

Vad ser du om du tittar till höger?
My roomie <3


Pärler ur photobootharkivet.

Höger el vänsterhänt?
Höger.

Favoritgodis?
Chips! Om det räknas? Är inte så mycket för godis egentligen.

Hur många kuddar sover du med?
En. Den är superbra!

Morgon eller nattmänniska?
Natt, utan tvekan. Fast börjar sakta få lite mommotendenser, och går nog gärna och sova rätt tidigt.

Är du kittlig?
Ja, helt sjukt mycket.

Snarkar du?
Tror inte det? Andas mer tungt tror jag.

Stökigt el välstädat?
Alltså skulle ju vilja säga välstädat, men näe. Är nog en ganska stökig person som lätt bara släpper ner saker någonstans och sen blir de där. Dock är jag jättebra på att hitta i min röra och blir superirriterad om någon har gått och flyttat på mina grejer i ett försök att städa.

Vad gör dig glad?
Spontana äventyr. Kramar. Lyssna på vinyler. God Mat. Hångel. Dans till bra musik på lagomtrånga dansgolv (vill ja ha gott om plats för galna danssteg). Basilika. Kattungar och hundvalpar och princip alla djurungar. Överraskningar. Resor. Sovmorgnar. Kompishäng. Och ca hundrafemtionio grejer till. 


Vem blir nu inte glad av detta?! Källa.

Vilket var ditt bästa ämne i skolan?
I grundskolan? Bildkonst, geografi och fysik. 

Bästa grönsak?
Avocado! Är den ens en grönsak? Annars morötter, broccoli och rödbeta. 

Vad är det bästa med torsdagar?
Att det bara är en dag till fredag :--) 
Just denna torsdag är extra bra eftersom vi ska på bissebingo och därefter tänkte gå och spana in en ny (för oss) klubbkväll. 


Källa.

30.10.2014 kl. 17:47

bokmässa & bowling

w_DSC2133
I torsdags, förra veckan, begav jag mig av på utfärd med dessa två.

w_DSC2128
Marken var dessutom vit för första gången i år, så det måste ju förevigas.

w_DSC2135
Det var Bokmässan vi skulle till, som redan vimlade av folk trots att mässan endast hade varit öppen i några timmar. 

w_DSC2143
Vi gick omkring och tittade på böcker, och hittade en hel del fina som den här om Tove Jansson till exempel. Köpte dock inte, pga skulle blivit luspank om jag dragit hem precis varje bok jag gillade.

w_DSC2145
Denna kartbok var precis i min smak.

w_DSC2153
Och så hittade vi fina affischer som vi bläddrade igenom.

w_DSC2170
Några bokköp blev det ändå, som denna för Emma.

w_DSC2179
Sedan gick vi över till matmässan. Blev bl.a. sjukt sugen på oliver efter denna syn.

w_DSC2182
Vi plockade på oss smakprov lite varstans. T.ex. mjukglass med en massa godiskross ifrån Fazer's monter.

w_DSC2183
Och deltog i en hel hög utlottningar och tävlingar.

w_DSC2195
Sedan blev vi hungriga och gick och beställde mat ifrån denna rosa Food Truck. 

w_DSC2202
Tog en halloumisallad. Den både såg läcker ut och smakade även så.

w_DSC2218
Slutligen gick vi till musikavdelningen och bläddrade ibland vinylerna.

w_DSC2220
Hittade många bra skivor.

w_DSC2221
Vilken skulle man välja?! Fanns så många alternativ liksom.

w_DSC2224
Till slut föll valet ändå på dessa två, Kent och Arctic Monkeys senaste skivor. 

w_DSC2230
När besöket på Bokmässan var det bara att ta sig till tågstationen och hoppa på tåget västerut.

w_DSC2235
Skulle nämligen hem till denna corgi + ägare för att hänga med gymnasiegänget lite.

w_DSC2242
Vi hade bowlingskväll på schemat!

w_DSC2249
Vi hade bokat in oss under sista timmen för kvällen och hade på så vis hela hallen helt för oss själva. 

w_DSC2262
Kan väl inte precis påstå att min start var strålande.

w_DSC2258
Bowlingteamet!

w_DSC2289
Tycker att bowlingskor är så himla tjusiga. Skulle lätt kunna gå med ett par till vardags.

w_DSC2293
Och så avslutningsvis en bild på kvällens vinnare!
27.10.2014 kl. 19:34

en typisk studiestund på kp

Ibland (eller ja, typ varje gång någon ny oinvigd människa jag träffar får veta vad jag studerar) ifrågasätts jag om vad vi egentligen gör och om vi överhuvudtaget gör någonting alls. Och det är ju klart vi gör något!

w_DSC2103
Igår träffades vi t.ex. med mac-klubben (internt skämt att alla på kp har mac) för att skriva tent. En tent som slutligen visade sig vara mer som ett förhör på högstadienivå, men ändå. Ja, och så åt vi frukost ihop, god mat är lite av ett måste då vi träffas.
 

webb_DSC2105
Innan vi började skulle såklart frukostbordet förevigas (klick, klick, klick).

w_DSC2116
Sen högg vi in  på nybakta morotsscones.

w_DSC2115
Och chokladbollar!

w_DSC2120
Sen var det bara att börja jobba då, för att hinna med deadlinen. Dvs. 20% klaga på uppgifterna, 15% kolla igenom allt gammalt material från kursen för att hitta svar, 20% facebook, 10% söta kattvideon, 20% allmänt babbel och 15% faktiskt skriva på tenten.

w_DSC2121
Så småningom var dock tenten avklarad och inlämnad och vi fortsatte med sysslor som att skriva stipendieansökningar och lösa sudoku.

Så då visste ni det, hur en "skoldag" ibland kan se ut för oss.
 

23.10.2014 kl. 10:58

tristess är ett öde värre än döden

w_DSC2090
Tillbaka i Helsingfors och idag bestämde vi oss för att ha pysselkväll. Ville få upp lite färg på våra olidligt vita väggar som man inte får hamra i.

w_DSC2088
Fram med saxen bara!

w_DSC2085-1
Så var det bara att skissa upp 28 stycken bokstäver och börja pilla och peta för att få dem alla jämna och fina.

w_DSC2092
Och rada upp dem på golvet.

w_DSC2099
Sen var det bara att hänga upp på väggen. Så här fint blev det.

w_DSC2101
Himla nöjd.

21.10.2014 kl. 22:02

work hard, play neverDenna veckas planer:
- knyta ihop alla trådar till Så Myki Betär
- åka tillbaka till helsingfors
- gå på några lektioner
- skriva ett prov
- gå på bokmässa
- skriva stipendieansökan
- återvända till karis
- vikariera på vnf
- jobbajobbajobba på ledardagarna hela helgen

Kan väl lugnt konstatera att en inte går sysslolös åtminstone. 

ps. sista anmälningsdagen till min fotokurs på vnf är nu på fredag. Kom med, kom med!

20.10.2014 kl. 15:10

ingenting kan hindra oss ikväll, vi dansar minut för minut och missar att låten tar slut

20141017_203252
I fredags fylldes vår lägenhet med kp-kompisar. Vi hade nämligen bjudit in folk på fredagsöl. 

20141018_001326
Glada värdinnor som försökte föreviga våra matchande outfits. Lyckades sådär.


Markusskivan och nyinhandlade loppisdiscobollar fick fungera som bordsdekoration.

20141017_213522
Alltså alla dessa bra personer. Var så fint att ha dem alla här.

20141017_224001
Jenna fick tag på vårt kylskåpspoesi och började klura med orden.
 


Slutligen hade vi rätt mycket nya spännande meningar skapade.

20141018_003323
När klockan var mitt i natten och strax innan vi skulle gå, blev det plötsligt dansgolv i mitt rum.

20141018_003827(0)
Det kan man ju inte säga nej till. Spontana dansgolv i sovrum brukar ju alltid vara de bästa.

20141018_004528(0)
Siri lämnade en mustachhälsning på vår spegel och sedan begav vi oss ut i den kalla natten för att dra vidare mot Kallio. 

20141018_012402(0)
Skulle egentligen gå till Kaiku och kolla Svenska Disco Kyrkan, men kön var så lång att vi traskade iväg till Lucky Nine Bar istället. Hann med prick en öl innan stället stängde. 

20141018_023116(0)
Så vi gick vidare till Siltanen där vi trängdes bland rätt mycket folk, hälsade på lite gamla bekanta och annat trevligt innan kvällen avslutades och vi begav oss hem igen. En kp-kväll när det är som bäst helt enkelt.

19.10.2014 kl. 15:17

bland akrobater, lindansöser och eldslukare

hittade några filmklipp ifrån vår födelsedagsmaskerad vi hade i somras och klippte ihop det till en liten film. Tänkte att det är bra med lite maskeradinspiration nu, när vi närmar oss halloweentider. Är själv redan jättetaggad (älskar ju som kännt att klä ut mig) och vet redan vad detta års utstyrsel skall få bli.

här finns inlägget med bilderna från cirkusfesten. 

18.10.2014 kl. 22:30

stysseresa

20141015_103620

20141015_132128
IMG_20141015_230740
20141015_160314
20141015_160653

I onsdags åkte vi över till Tallinn med bästa styrelsen för att strosa omkring på stan, äta goda mat och planera det sista inför Karis Hjärns årsfest. 
Så skönt att bara på en två timmars båtresa vara i ett nytt land och få en dos utlandsresa för en dag. 

17.10.2014 kl. 13:43

lite om höstvardagen och tidsplanering

IMG_20141014_213315
Det här är min och Emmas gemensamma kalender. Som ni ser att är väldigt tom, åtminstone när det kommer till lektioner i skolan. Nåja, alla de där 23 vardagarna som inte är inprickade med rött borde en väl egentligen sitta och skriva examensarbete, men det vet vi ju alla att inte kommer att hända. Har än så länge inte ens en klar plan på vad jag skall skriva om.
Har en tendens att gå omkring med en kalender som näst intill är på bristningsgränsen full med program, så alla dessa tomma dagar känns lite overkligt för mig. Hur gör en när man är ledig liksom? I väntan på att *den stora skrivarmotivationen* inför examensarbetet skall slå oss, kom vi överens om (eller ja, kanske snarade spekulerade i - men tänker att det har större effekt på mig själv om jag skriver ut det här att det är en deal) att vi skulle inleda ett aning hälsosammare leverne med nyttigare mat och motion och rubbet. För av någon osmart anledning är det ca det sista jag prioriterar då jag är sönderstressad av jobb.

IMG_20141014_212935
Så sen var det bara att knyta på de där länktossorna då medan en ännu var motiverad och dra ut. 

IMG_20141014_191509
Såhär fina områden hittar en bara några hundra meter ifrån vart vi bor just nu. 

IMG_20141014_213442
Naturstigar, utsiktstorn och halvhemliga spångar ut i vassen. Hit går jag nog igen. 

IMG_20141014_212723
Kvällen tillbringades kanske på det ultimata sätten, sett ur kämppisögon. Skramlade ihop vad vi hade i kylskåpet till en grönsakssoppa och satt och kollade några avsnitt av Idol. Den roligaste delen att titta på är alltid uttagningarna då alla småkonstiga typer fortfarande är med. 

IMG_20141014_213045
Och så slutligen vill jag tipsa om hur hela denna dagen inleddes, nämligen med gratis frukost! På tisdagar bjussar AES (Arcada Entrepreneurship Society) på morgonmål i cor-huset i samband med olika talare som har olika teman varje vecka. Idag lyssnade vi t.ex. på en kille från Invesdor om crowdfunding. Slut på tips, gå dit bara.

14.10.2014 kl. 22:02

le helg

Har haft en så gott som oplanerad helg, på första gången på jag vet inte när. Jobbade sent in på kvällen på fredag för att kruxa av så mycket som möjligt från min to do-lista för att sedan med all rätt få njuta av veckoslutet. Gick rätt bra faktiskt!

webb_20141011_182309
Eftersom min roomie och partner in crime här i Helsingfors hade åkt på egna äventyr till London och ingen annan kul typ hade erbjudit mig sitt sällskap, så åkte jag förstås till Karis. Löven har börjat ramla ner ifrån lönnen framför balkongen och för första gången kan vi se över till grannarna på andra sidan. Note to self: att gå omkring utan kläder + tända lampor = syns bra. 

webb_20141011_164733_1
Mannen stod i köket och kockade och jag satt i vardagsrummet och tog selfies. Hemskt bra arbetsfördelning tycker jag. 

webb_20141011_195046
Till kvällen kom lite bra folk över och vi bjöd på mojitos. 

webb_20141011_230331
Och sedan begav vi oss av till Evald's för att lyssna på Two Many som hade gig där. Jennifer var ju himla skönsjungade som vanligt, så var ett himla trevligt sätt att tillbringa ens kväll. 


webb_20141012_151845
Följande dag var vi (jag) rätt trötta, trots att vi hade gått hem efter spelningen och avböjt till alla former av efterfest OCH dessutom sovit superlänge. Är inte precis någon festprisse av högsta rang längre. Nåväl, vi ryckte i alla fall upp och vandrade iväg på en promenad. 

webb_20141012_154524
Uppe på ett berg tog vi picnic på termoskaffe och choko. Sånt borde man göra oftare. Jag menar, picnic är ju ungefär det bästa som finns (speciellt på söndagar).

webb_20141012_163208
På vägen hem räknade vi antalet kärlekshänglås som folk har hakat fast i bron och kom fram till trettiotre stycken. Rätt många ändå för att vara Karis, tycker jag. Skulle ju vara hur fint som helst om staden fick sin egen Pont des Artes

Avslutade helgen med att åka hem till föräldrarna (HEJ HEJ MAMMA som jag vet läser detta) för att baka pizza och bada bastu. Aaah. Detta var kanske det skönaste helgen på länge och nu känner jag mig motiverad igen att vara tillbaka i Helsingfors för att studera lite.

 

 

 

 

... nånej. Vem försöker jag lura? Var svinjobbigt att stiga upp i ottan i morse, konstatera att tåget var försenat och när man sen äntligen kom till skolan visade det sig att vi hade ca 30 minuter lektion innan vi skickades iväg för att jobba på egen hand. Så ovärt att lämna Karis för detta. :--)

13.10.2014 kl. 13:28

3 listan

TRE STÄLLEN JAG BOTT PÅ


I en lyhörd lägenhet i Vasa tillsammans med Riina, med denna utsikt mot bakgården och som blev svinkall till vintern. Men i övrigt var det en fin tid, den där Vasatiden. Saknar våra söndagsluncher med Vasagänget.


Urfin liten etta på på mechelingatan i främre tölö, 2 av mina 4 studieår. 


Och så en sommar i ett knarrigt gammalt hus med sneda tak och slitna tapeter i utkanten av ekenäs centrum.

 

TRE BÄSTA DRYCKERNA


Typ allt med fläder.


Specialkaffen på mysiga cafén (obs, kombon viktig). Kuppi & Muffini har godaste ekokaffet i stan.


Vin i gott sällskap (rekommenderar dock ej just detta vin på bild, eftersom samtliga i gänget blev besynnerligt berusade utan att ha druckit mer än vad som kan anses vara en lagom mängd en sommarvarm lördagkväll).

 

MINA TRE BÄSTA I MATVÄG


Hemgjord pizza med ungefär allt gott du kan tänka dig på.


Långa utdragna frukostar (alternativt bruncher). Serveras helst i sängen eller på en solig terrass.
 


KLADDKAKA. Tröttnar aldrig. På med en massa grädde och frukter till så blir det riktigt bueno.
 

TRE AV MINA BÄSTA RESOR


Svår punkt, typ alla mina resor har varit bra på olika sätt. Men Amsterdam, som jag besökte med min klass på VNF kunde jag ju lätt göra ett återbesök till. Superfin stad med jättetrevliga människor.


Klassresan till Tallinn Music Week, våren 2013. En självklar punkt på denna lista. Så himla roliga dagar där vi äventyrade runt i Tallinn, gick på en massa bra spelningar, drack skumppa på soliga terrasser och fnittrade som dårar.


Utö. Kanske bästa resan någonsin faktiskt, fast den inte ens gick till utlandet. Hängde med bra typer, åt god mat och bara njöt. Liksom en perfekt paus från det hektiska vardagslivet, att sitta fast ute på Finlands sydligaste bebodda ö. Tror det är mer resor av denna sort jag behöver, eftersom jag har en tendens att inte kunna koppla av/ta det lugnt/andas/bara ta hand om mig själv om jag inte blir totalt avkapad från allt vad jobb, internet och prestationskrav heter.


TRE BRA KLÄDESPLAGG JAG ÄGER


Randig t-skjorta med knappar i ryggen ( +sjömanskepsen) 


Min svarta hipstermössa (+ arméjackan)


Svart midjehög kjol (bärs helst i sällskap av bra kompisgäng på väg på fest)
 

TRE BILDER FRÅN TRE BRA STUNDER I MITT LIV


Första studieåret på KP. Alla var så i sitt esse, vi hänge typ jämt och hittade på en massa kul tillsammans. Allt var rätt så kravlöst och man var superivrig att få studera och lära känna nya bra människor. 


För att nämna en mer specifik stund: t.ex. denna i våras, då det precis hade börjat bli varmt och vi hängde på berget utanför min gamla lägenhet tillsammans med dessa två favoriter, lyssnade på finsk musik och drack vin. 


typ HELA SOMMAREN 2013. Så sjukt bra. Och rolig. Och fin. Och spännande. Tror jag fortfarande lider av en mild post-depression eftersom livet liksom inte har levt upp till den där magiska tiden efter det utan mer går i gråskala. På bilden har jag precis flyttat ihop med Ida i Ekenäs och vi är på väg till Vitsjön för att ta sommarens (vårens) första dopp. 

 

10.10.2014 kl. 17:05

i storstadsdjungeln i förortsstormen, finlandsbåten, psykakuten, rosenbaden, socialen, mänsklig värme snälla kom närmre 
webb_20141008_224647
webb_20141008_224638

webb_20141008_224828
webb_20141008_222756
20141008_235411


Fick äntligen se Markus Krunegård live igår. Ett bra gig och fick höra de flesta låtar jag hoppades på. Några uteblev, som ni kan se från vårt fina bingo vi knepade ihop med Emma. Efter att showen var slut var jag absolut tvungen att springa iväg och lyfta pengar för att kunna köpa hans vinyl och få den signerad + foto. Tror jag hasplade ur mig "tackförenbraspelningduvarjättebra" sisådär tre gånger på raken eftersom det var det enda vettiga som kom ur mig. Symppis typ hur som helst han den där Markus. 

09.10.2014 kl. 11:34

bokkalaset

webb_bokkalaset8_fotograf_emilianyberg
webb_bokkalaset12_fotograf_emilianyberg

Webb_Bokkalaset19_fotograf_emilianyberg
webb_PS1_Fotograf_EmiliaNyberg
webb_boklör05_fotograf_emilianyberg
webb_boklör23_fotograf_emilianyberg
webbwebb2
webbwebb

Så var Bokkalaset, som jag har jobbat för som praktikant, allt-i-allo, fotograf osv. över.  Har varit mycket jobb, men har även träffat många trevliga författare och hunnit ta del av många bra uppträdanden och program. Här ovan finns bl.a. glimar ifrån Mark Levengoods uppträdande, den intressanta bloggpanelen, Poetry Slam och supén på lördagkväll med fantastiska Christoffer Strandberg och musik av bandet Ben Guevara. 

Nu blir det dags att sakta sätta på fokus på studierna igen. Målet är att börja med examensarbetet i november! Får se hur det går.

08.10.2014 kl. 14:34

kursreklam

06.10.2014 kl. 13:49

spökvandring

w_DSC0307
w_DSC0311
w_DSC0328
Webb_Svartaslott5_fotograf_emilianyberg
webb_Svartaslott7_fotograf_emilianyberg

Inledde arbetsveckan för Bokkalaset rätt mjukt igår och hängde på Svartå Slott där en massa sjätteklassister fick gå på spökvandring. Hakade på först i den sista guidningen och däremellan hann jag strosa omkring i den fina slottsparken, plöja igenom en text som skall skrivas referat på, samt läsa ut min bok.

Så himla fin plats, den där trädgården. Drömmen är ju lätt att någon skulle erbjuda mig en bröllopsfotografering där, HALLÅ HALLÅ giftassugna människor - gift er här och anställ mig! 

01.10.2014 kl. 16:48

vinkvällar & lördagsdisco med kylskåpspoesi och dans

Senaste helgen var en sån fullpoängare, fick nämligen hänga konstant med fem favoritflickor. Tänk att hälften av dem har man kännt i 17 år, rätt så bra kompissaldo måste jag säga. 

IMG_9146
På fredag åkte jag till mina gamla hoods i Tölö för att dricka vin och äta ostar tillsammans med M & J, på samma gång som vi plöjde igenom en massa (i stunden) viktiga samtalsämnen såsom män, relationer, döden och ja, livet i största allmänhet helt enkelt. Samt min nya telefon. 

IMG_9149
Följande förmiddag mötte jag upp denna dam ur sällskapet. Var ju tvungen att visa mitt favoritcafé + prata vidare med allt vi inte hann med kvällen innan. Vi konstaterade att våra samtal i princip alltid flippar när vi är på tu man hand. Vet ej varför, det bara är så. Här var vi t.ex. jättenära att beställa en resa till Puerto Rico, men tyglade oss i sista stund.

IMG_9151
Fina kvarter. 

IMG_9159
Nåväl, sedan begav vi oss hemåt och bjöd senare in lite mer sällskap för tortillamiddag! Det måste man alltid att passa på att äta i större sällskap, eftersom det är så trist att äta ensam eller bara på två. 

IMG_9175
Vi hade köpt tuscher så att man kunde skriva roliga meddelanden på vår spegel. 

IMG_9187
Och så fick våra gäster hjälpa oss med att fylla på med kylskåpspoesi, eftersom det varit rätt tomt på det fram tills nu.

IMG_9191
Glatt meddelande i glad kork. 

IMG_9216
Så var klockan plötsligt mycket och vi måste dra in till centrum. En lähtö-shot på det! Har inte riktigt vant mig ännu vid att det inte längre tar max 10  min att ta sig in till centrum.

IMG_9241
Vårt mål var Tavastias lauantaidiskos femårs fest!

IMG_9224
Såklart var vi utrustade med glowing sticks.

IMG_9239
Partygänget.

IMG_9270
Så dansade, dansade, dansade vi och sprang upp och ner mellan Tavastias och Semifinals dansgolv för så mycket bra dansant material som möjligt. Gissa om jag blev bedrövad när jag stegade upp för Semifinals trappor och hörde sista toner av Arctic Monkeys dö ut på övre våningen. Som tur spelades lite Franz Ferdinand som tröst därpå. 

IMG_9246
Kul kväll och så himla roligt att va ut och dansa igen. Tro't eller ej, men har inte gått ut på krog för dans på säkert närmare ett halvår. Det ni. 

01.10.2014 kl. 09:33

bokkalaset

 

Nu åker jag hem till västnyland och jobbar för Bokkalaset resten av veckan. Har ni inget annat för er i helgen, så titta förbi. Finns en massa olika grejer att kolla på och göra, och det mesta är gratis. Här ett litet plock:

Torsdag:

 • Filmvisning av Anna Janssons Maria Wern: Alla de stillsamma döda på Kulturhuset Karelia kl. 20


Fredag:

 • Filmvisning Import–eksport med Khalid Hussain på Kulturhuset Karelia kl. 9
 • Kulturkokboken Bjud in – Duka upp! Paneldiskussion med Nina Gran -  Helsingfors kulturcentral, Birgitta Snickars von Wright - Novia,
 • Barbro Fri - kulturaktör, Anki Hellberg-Sågfors - Produforum riks. Kulturhuset Karelia kl. 14
 • Mark Levengood: Mitt universum på Kulturhuset Karelia kl. 16
 • Bloggpanel med Linn Jung, Karin Lindroos, Elin Sandholm och Jonas Sundström, på Ekenäs Uncan kl. 17.30
 • Poetry Slam på Kulturhuset Karelia, kl. 19.30


Lördag:

 •  Emmaus bokbytarmarknad och boktravartävling, Ekenäs torg, kl. 10
 • Nordic Noir – Paneldiskussion om deckare: Anna Jansson, Staffan Bruun, Benjamin Laustiola och Lena Linderborg. På Kulturhuset Karelia kl. 15
 • Litterär supé med dans: Anna Jansson, Solja Krapu, Lars Sund och Staffan Bruun. Konferencier: Christoffer Strandberg. Dans till orkestern Ben Guevara. Kl. 19.30 på Knipan, pris 40 euro


Söndag:

 • Samisk brunch på Hotel Sea Front kl. 11.30, pris: 25 euro

Här hittas hela programmet.

29.09.2014 kl. 16:24

Vi gråter aldrig, vi skrattar åt livet som ett skämt. Om tistlar växer i himlen så plockar vi dem där.


Har varit värsta teknikupdaten på sistone. Skaffade en ny telefon, och då är ju en selfie det första man måsta ta med den. Dessutom har vi skaffat internet med bästa (enligt oss) wifi-namnet och massa kanaler till tv:n här i Helsingfors. Mvh. lämnar inte lägenheten på hela hösten.


Väl tillbaka i Helsingfors har förstås KP-häng stått på agendan. Här på billig öl i Kallio. 


Inhandlat lite förmånliga vinyler på Stupidos slutförsäljning. Ebba Grön fick t.ex. fungera som väckningsmusik här idag.


Igår bestämde vi oss för att nu tusan är vi värda en lyxig lunch, så stack iväg till favorit-lyxa-till-det-lunchstället Krog Madame. 


Och som om det inte vore nog, lite pepparmintscupcakes på det. Så här på hösten går det ännu bra att leka välbärgad studerande. 


Igår blev det dags för bissebingo igen, var ju ett tag sen sist. Hade utomordentlig tur, och både jag och Siri kammade hem en vinst. 

Trevliga Helsingforsdagar helt enkelt. Och helgen lär ej bli sämre eftersom mitt dream team är i staden. Hurra!

26.09.2014 kl. 18:03

sziget, del 1

Såhär lagom en månad efter vårt ungernäventyr har jag lyckats hitta en liten gnutta inspiration till att gå igenom bilderna lite. Ungefär så här såg de första dagarna på Szigetön ut:

IMG_0323
Efter en lång bil/flyg/taxi-resa var vi framme i Budapest. *Vissa* av oss hade ju privilegiet att gå in genom artistentrén. (obs: ej jag pga hatar att uppträda med allt förutom välförberedda föredrag).

IMG_8364 IMG_8364
Genast gick vi på jakt efter en plats att slå upp våra tält. Det var lättare sagt än gjort, men till slut hittade vi ändå en plats som var riktigt bra.  Discokulan åkte naturligtvis genast upp
 


Så fort tältet var uppe och vi hade köat en mindre evighet för våra betalkort, slog vi oss ner här för att äta och dricka. Hela ön var i princip pyntad med en massa olika grejer, och detta var en av mina favoritställen med vinyler och discokulor i träden och hängmattor och fatboys man kunde sitta i.

IMG_0333
Men med lite mat i magen var vi snabbt glada igen.


IMG_0340
Vi gick runt och utforskade en liten bit av området och slog oss sedan ner på ett av mina favoritställen, reggaebaren för en drickapaus.Glada-redansmåslitna-förväntasfulla typer här, hej!

IMG_0350
Supertrevligt ställe. Senare gick vi vidare till den stora scenen för att kolla lite Blink 182, men undertecknad var för trött + tyckte att de var riktigt, riktigt omogna och jobbiga att lyssna på, så gick efter ett tag och sova istället för att ladda batterierna för resten av veckan. 


IMG_0362
Dag 2. Ny dag & ny energi. 


IMG_0375
Efter denna bild försvinner alla bildbevis för några timmar, men det var visst här vi skulle "gå en snabb sväng till butiken utanför ön" vilket blev en ca. 4 timmars utflykt eftersom uttrycket "snabb i svängarna" sannerligen inte var våran signatur.


IMG_8405
Men vi kom tillbaka igen för att hinna se Queens of the Stoneage.


IMG_0388
IMG_0390
Hela gänget!

IMG_0415
Vi gick till den irländska bluesscenen och dansade lite.

IMG_0420
Och därefter var det dags för Jimmy Eat World i stora tältet.Hade själv inte så bra pejl på bandet i fråga, men de andra menade på att detta var högstadienostalgi i allra högsta grad, så klart man hoppade med.


Vi avslutade kvällen med att gå via Campfire, där Jennifer skulle uppträda senare i veckan, för att kolla läget lite.  

fortsättning följer

23.09.2014 kl. 11:56

lite om feminism

feminism

Två saker bara: 
1. Om alla bara kunde fatta att feminism inte = hata alla män.
2. Om alla kunde ta och lyssna på detta kloka tal av Emma Watson:tack.

22.09.2014 kl. 22:56

höstmusik


bildkälla

Hösten är ju helt klart här. Och vad passar då bättre en måndagmorgon som denna, än att vrida på lite bra höstmusik? Min uppdaterade playlist för denna höst hittas här

22.09.2014 kl. 09:44

bra saker på sistone

IMG_9096
Plättkalas en helt vanlig torsdag. Fick mig att tänka på tiderna när vi var små hos min mormor & morfar och vi tillsammans med kusinerna hade plättätartävling och galant slukade ett berg av plättar i kombination av en gigantisk burk hemgjord jordgubbssylt.

IMG_9102
Mer caféhäng. Verkar bli helt klart höstens melodi dethär, med att jobba på diverse cafén. 

IMG_9106
I fredags samlade jag (enligt pålitliga källor) in oändligt med flickvänspoäng och hängde med och golfade. Eller ja, golfade och golfade.. fungerade nog främst som en väldigt lågt avlönad caddie. Men en sak slog mig under de dryga 10000 steg (ja, hade stegräknare på) vi tog under rundan: om man skulle byta underlaget från gräs till asfalt skulle det bli alldeles ypperliga skate- och longbardsparker. 

IMG_9119
Höstdimma, ett av mina favoritfenomen såhär års. 

IMG_9127
Gårdagen fick kanske pris för skönaste dagen på mycket länge. Sov länge, åt frukost, sov lite till, gick till butiken och  handlade och åkte därefter ut till Barsösund för säsongens första & sista stughäng. Så skönt med en helg utan destu mer elektronik, där ingen fipplar på sina telefoner utan bara umgås. Känner att batterierna känns superladdade nu efter att ha hängt med bra typer, ätit god mat, smuttat lite vin, badat badtunna, simmat i havet (med en temperatur på 11 grader under den mest stjärnklara himmel jag sett på länge) och gosat med en söt liten hundvalp (bara det i sig höjer ju livsglädjen med 110%). 

Redo för nästa vecka? Ja. 

21.09.2014 kl. 14:40

den där höstlistan, ni vet.

Okej, här kommer mina svar på den där höstlistan som snurrar runt lite varstans + lite favoriter som fastnat på min pinterest på sistone. Klicka alltså in dig där om du vill ha bildkällorna.

Beskriv din höst med tre ord.
Mycket att göra.


Vad är det bästa/sämsta med hösten? 
Bäst: att man inte måste ta vara på prick varje dag och sekund (som det ibland känns som på sommaren) & att det är helt okej att sitta på ett café fyra timmar i sträck och låtsas jobba men egentligen bara slöläsa fb, bloggar och pinterest. och att man äntligen kan klä på sig lite mer kläder utan att svettas ihjäl.
Sämst: mörkret. och tanken på att det kommer vara ända fram till våren. 

 
Hur höstmyser du? 
Helst med god mat & dryck i sällskap med någon man tycker om, men hänger man ensam så är en bra bok (läser just nu: Egalias döttrar, bra tips!) och ett par tjocka yllesockor helt hyvens. 

 

 


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier? 
1. Boka in en massa kul spelningar att se fram emot (Skall själv se bl.a: Markus Krunegård & First Aid Kit, om någon kunde trolla in mig på Morriseys spelning vore man ju minst sagt tacksam).
2. Passa på att äta björnbär. bästa bären.
3. Häng med bra typer. 

Hur ser din höstoutfit ut? 
midjehöga kjolar, långa tröjor, knästrumpor och dr. martens. typ.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Har verkligen inte mycket kvar nu, innan jag är utexaminerad. Detta i sin tur har lite fått mig att fatta att hejkomigen, man måste faktiskt inte alltid ha miljoner saker att göra och prestera 100 i allt samt tacka ja till varje liten grej som korsar ens väg. Bara höstens alla projekt och uppdrag är genomförda skall jag verkligen förska trappa ner lite på allt jag tar mig an.

Vad har du på TO-DO listan just nu? 
Bl.a: skriva pressbrev, editera några fotojobb, skaffa en lampa. Men det får bli nästa veckas projekt tror jag bestämt.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten? 
Gulliga djur. Här & här till exempel.

 

Vilka serier rekommenderar du att följa? 
Jag är säkert världens sämsta serietittare. Har exakt noll att komma med på denna punkt. Dock får vi snart en massa tv-kanaler till vårt helsingforshem, så kanske jag börja kolla på något då.


Vilka bloggar frossar du i för tillfället? 
Mest mina kompisar och bekanta bara + bloggar på ratata jag tycker är vettiga, snygga och välskrivna. de flesta hittas i listan här till höger. 


Vad är den höstigaste maträtten? 
Kantareller. Ååh. 

 

Var hänger du helst under helgen? 
Lever ju ett litet pendelliv så det beror på var jag är för stunden. Hänger jag i Helsingfors dricker jag gärna vin med vänner och går till någon trevlig bar eller ut på dans. I Karis kanske jag åker hem och badar bastu, tar en öl på Serendi eller bara kollar någon halvbra film liggandes i soffan. Eller sen helt tvärtom. Egentligen är ingen helg den andra lik.
 

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Nix. Inte en enda. Skulle inte tacka nej till en långhelg i Stockholm, en resa till Prag eller ett besök på Island.


Hur förbereder du dig för vintern? 
Kan man någonsin göra det helt ordentligt? Känns varje år som en smäll på käften när vintern kommer. Nå, försöker åtminstone ta vara på solstrålarna som skiner just nu + bokar in kul grejer att se fram emot.

19.09.2014 kl. 11:56

kom på fotokurs med mig!

 Här kommer trevliga nyheter. Den 14-16 november kommer jag hålla en kurs på VNF där vi går igenom grunderna inom fotografering och bildeditering. Jag lär alltså ut hur du skall använda din kamera, samt enkla knep hur man får snyggare bilder. Kursen riktar sig i första hand till ungdomar från 13 år uppåt samt unga vuxna, men vem som helst är förstås välkommen med så länge det finns plats.

Kursens längd är ett helt veckoslut (17 lektionstimmar) och kostar ynka 40 euro. I detta pris ingår lunch och mellanmål på lördag och söndag. Sista anmälningsdagen är 24.10, och mer info hittar du här. Hoppas vi ses!

Om du är påväg, får du gärna berätta vad just du skulle vilja lära dig - det är alltid kul att kunna vinkla sina kurser just ur det perspektiv som kursdeltagarna önskar.

17.09.2014 kl. 20:28

lite om det nya helsingforslivet


IMG_9043
Har så småningom börjat etablera oss i vårt nya hem med Emma. Så här pepp är vi på att bo ihop!

IMG_9022
Helgen gick åt att fixa i ordning lägenheten. Så här ser en liten bit av mitt sovrum ut. Och jag. Tavlan är en bild ur Tove Janssons Vem ska trösta knyttet?

IMG_9037
Så här ser kök/vardagsrum ut. Hittade en fotölj och fotpall av läder på Kierrätyskeskys för en jättebillig peng. Studierabatt får man dessutom! 
Och så har lite apor fått komma upp på väggen. Finns förresten några stycken kvar ifrån min utställning, hör av dig om du skulle vara intresserad av någon - nu ryker de till billigare pris. (De som finns kvar är: apan på flygfältet, dagen efter-apan, apan på gravgården med ballongerna och apan på domkyrkans trappor). 

IMG_9053
På lördag kom Siri på besök, som vi drack lite vin med och sedan begav vi oss ut i natten. 

IMG_9061
Landade slutligen på Kuudes Linja där vi drack någon öl dansade lite grann innan pizza och slänga örat på dynan lockade mer. Fiilisgänget på framfart helt klart. Men skönt att äntligen kunna gå ut i Kallio utan att det skall vara värsta projektet hur man tar sig dit och hem. 

IMG_9072
Så har vi hunnit med att spana in våra nya hoods lite också.
 


Som rakt ur någon arkitekttidning men hus som legoklossar, supergrönt gräs och till och med en liten damm. Inte precis samma stuk som vårt gamla Tölö, men visst går det an. 

IMG_9076
Havet har vi åtminstone ett stenkast ifrån hemmet, alltid ett plus!

IMG_9083
Och traskar man lite längre, förbi alla legoklosshus, kommer man till riktigt fina områden. 

IMG_9082
Som områdena kring Gammelstaden till exempel.
 IMG_9087
Och så lite fin elskåpskonst på det.

Tror nog det här nya boendet blir riktigt hyvens.

17.09.2014 kl. 14:56

tre västnyländska kulturtips!


1. Nu på lördag spelar min gamla gymnasielärares band "glad New Orleans-jazz" på Karelia i Ekenäs. Tror det kan vara hur bra som helst, och är genuint ledsen över att jag missar detta. Minns ännu en gång i gymnasiet hur han kom några minuter försenad till en lektion och ursäktade sig med att han hade varit på spelning i Helsingfors och kommit hem klockan fem natten innan. Gå dit om ni gillar jazz! Bilden lånade jag ifrån deras fb-evenemang.

2. 4:e oktober ordnas det en gratiskonsert för ungdomar (men säkert också andra intresserade) på Ekenäs Uncan. På scen står en massa duktiga lokala förmågor, så iväg med er på lite Hometown Beats!

3. Det senaste projektet jag "trasslat in mig i" är Bokkalaset i Ekenäs, som jag är med och ordnar på ett litet hörn. Det som kanske intresserar dem som hänger här, är Poetry Slam, Mark Levengoods och bloggpanelen med bland andra Karin. Så är det samisk brunch på Sea Front på söndagen också, dit tycker jag ni minsann skall pallra er! Hela det digra programmet hittar ni här. Evenemanget går av stapeln 3-5 oktober.

Och som tips till mina Helsingforsiska vänner, kan jag meddela att det ordnas buss tur och retur på lördagen, inklusive sopplunch till det ynka priset av 20 euro!


 

16.09.2014 kl. 17:42

om kripsiga höstmorgnar & känn ingen sorg


wIMG_8999
Ner längs med centralgatan och så vidare mot pumpviken. Så har min arbetsväg sett ut varje morgon denna vecka. Lyxigt med knappa 1 km väg till jobbet. Härom dagen var luften extra krispig och morgonen fylld av dimma.
Har varit en vädligt trevlig arbetsvecka och hoppas på fler återbesök i framtiden. Åtminstone är jag tillbaka på VNF en sväng i november, men mer om det sen.

wIMG_9010
Arbetstiden 9-14 har passat mig perfekt. Då blir det lagom många timmar över för lite frilansarbete, lektionsplanering och kaffe på Serendi efter vikariejobbet.

wIMG_9011
Lyxade till kvällen lite extra igår, genom att rulla ihop en hög chokladbollar, göra varma smörgåsar och bjuda in ett par fina filurer för filmkväll.


Tittade på Känn Ingen Sorg. Har sett den förr, men är lätt en film man kan se om och om igen. Älskar att spana efter  Håkan Hellström-referenser som ploppar upp på en massa olika sätt i filmen.

12.09.2014 kl. 10:35

mathias & frida

webb03
webb4
webb5
webb2
webb01

Länge sedan jag visade upp något av mina fotouppdrag här på bloggen. Denna sommar har bjudit på det mesta i fotoväg, med allt ifrån gravidmagar och barn till studenter och möhippor. Och så bröllop förstås. I lördags fick jag hänga med på fina Fridas och Mathias stora dag. Himla vackert bröllop från början till slut. 

09.09.2014 kl. 21:13

säsongsavslutning, flyttkaos & lite vnf

Mycket på gång, som vanligt. Man tror att lugnet lurar bakom hörnet, men vips har man nya projekt på gång igen. Men mest kul grejer förstås, så det är ju helt okej. Lite sånt här har de senaste dagarna i varje fall innehållit:

wIMG_8884
Säsongsavslutning och fest på cafét. 

wIMG_8896
En hel del folk hade hittat till trädgården, trots att de senaste veckorna har varit lite lugnare till skillnad från superhektiska juli.

wIMG_8895
Familjen Andersson sjöng så fint i syrenbersån. När det kom till slutet och alla skulle sjunga med i Vem kan segla förutan vind fick man  nog bita sig i läppen för att tårarna inte skulle börja rulla ner för kinden. Japp, så fint var det. Och så sentimental är jag. 

wIMG_8898
Eftersom jag faktiskt inte var på jobb den här dagen , tänkte jag att jag skulle köpa en lott, bara för att. Och så vann jag huvudvinsten! Jee. 
wIMG_8901
När alla cafékunder hade gått hem var det dags att plocka fram en massa gott och festa till det.

wIMG_8906 wIMG_8909
Jag och Emma råkade vara ytterst matchande, dagen till ära.

wIMG_8910
wIMG_8912
Så satt vi och hade det bra i torpet tills klockan blev midnatt, och det åtminstone för min del var dags att åka hem.

w20140908_181147
Och så har jag flyttat. För tredje gången på ett år. Blir gälin. Hallå, när skall någon uppfinna en teleport som det bara är att placera hela sitt möblemang i och vips har man allt i den nya lägenheten? Är väl inte för mycket begärt, va? Nå, det är ju en utomordentligt fin lägenhet jag flyttat till och bara jag får lite tid att hänga i den också så blir det nog bra.

wIMG_8922
Och den främsta anledningen till uteblivet Helsingforshäng är att jag just nu vikarierar på VNF en vecka. Och det är ju verkligen inte helt fy skam, plus att det är rätt trevligt att vakna upp till dessa krispiga Karismorgnar med morgonsol i köket.

09.09.2014 kl. 10:25

festivalfilmenDen är här, festivalfilmen! Äntligen har jag fått ihopklippt det skakiga och småråddiga videosnuttarna från vår resa till Szigetfestivalen och Budapest. Filmen är långt ifrån perfekt, men det är fiilisen som räknas.

05.09.2014 kl. 08:08

en lägesrapport

IMG_8874
Är tillbaka i Helsingfors. På helt andra sidan staden än tidigare, men ändå. Pga. möbel- och internetbrist i lägenheten har jag mest hängt i skolan för att beta av min oändliga to do-lista.

IMG_8870
Och träffat saknade klasskamrater och druckigt kaffe.

IMG_8871
Bland annat med denna braiga person. 

IMG_8883
Och så har jag poserat högst onaturligt i vår mycket tomma lägenhet i väntan på att Emma skall anlända till staden. MEN NU ÄR HON HÄR. OCH VÅR LÄGENHET KOMMER BLI SÅ FIN. HELA DETTA ÅR KOMMER BLI FANTASTISKT. Ja, jag är i mitt esse. Har en himla bra magkänsla över detta. 

Näst på programmet står att gå och kolla Tove Jansson-utställningen innan jag hoppar på tåget till Karis för att jobba sista turerna på cafét, mötas angående nya höstprojekt samt genomföra lite bröllopsfoto. Och på måndag flyttar vi möbler från Tölö till Arabia! Om någon jättegullig ville komma och hjälpa till lovar jag att bjuda på kladdkaka och en låda öl till alla inblandade. 

03.09.2014 kl. 13:22

sista helgen i karis


Jaha. Dit for den sommaren igen, i övermorgon vinkar man hej till Helsingfors igen. 

30.08.2014 kl. 18:44

nu vare' klippt

IMG_20140827_112941
har länge gått och funderat på att kapa mitt långa hippieruffs till en kortare modell. dels för att en kortare kalufs är så mycket lättare att gömma under en mössa så här i hösttider, men också för att jag är så förbannat lat när det kommer till att borsta, föna och vårda det. om jag ville skulle jag säkert få fixat naturliga rastan i ett nafs. 
nå, hur som helst gjorde jag slag i saken idag och gick bestämt och kapade av över hälften av mitt hår. 

IMG_20140826_195516 IMG_20140827_143419
och såhär blev det ungefär. har inte varit så här korthårig på cirka 7 år och även pannluggen fick göra en comeback efter många års paus. 

IMG_20140827_122122
huvudet känns typ flera kilo lättare och jag är supernöjd. det roliga var att både jag och hon som klippte mig hade letat fram en nästan exakt likadan bild att ta modell efter innan hon lade kniven i håret. om någon vill ha en bra frisör rekommenderar jag er varmt att gå till Lotte på Hårsmedjan.

IMG_20140826_113206
annars då? kan ju inte precis påstå att livsuppdateringarna har varit särledes många här. njuter för tillfället av en rätt så stillsam vardag (för att vara jag) i vetskapen om att inga fler festivaler är på kommande på ett bra tag och att nästa projekt blir att återvända till studierna.

IMG_20140825_143448
man känner att hösten har börjat komma krypande, då maskinen som kylde luften inne i cafét nu är utbytt mot en öppen eld. det sorgliga med detta är att i och med att hösten anländer avslutas även säsongen på cafét. kommer att sakna denna alldeles fantastisk mysiga familj och alla härliga jobbkompisar helt massor. om ni ännu vill komma och besöka ekenäs mysigaste café, så titta in senast sjunde september!

IMG_20140823_175906
har hela sommaren försökt skapa fin kaffekonst på jobbet, men utan några vidare resultat. nå, härom dagen fick jag i varje fall till detta ankare och kände mig mäkta stolt.


alltså hösten. brukar vara himla tudelad till denna årstid, men i år välkomnar jag den med öppna armar. känner mig så redo att få dra på mig mina nya martens (sjukt bra loppisfynd för ynka 7 euro), flytta till ny lägenhet och kicka igång det sista studieåret av kulturproducentskap.

27.08.2014 kl. 15:04

what you SZI is what you GET

wIMG_0497
wIMG_0534
wIMG_8457
wIMG_0216 wIMG_0163
wIMG_0045

Är hemma igen efter en vecka på Szigetfestivalen och fyra dagar i Budapest. Himla rolig resa, fast vi alla lyckades dra på oss förkylningar under olika omgångar under resan. 

En kort resumé av det hela:

Bästa spelningen: Korn (fatta att JAG, den stora indienörden säger detta). Bastille, Stromae (om man hade fått plats i tältet bara) och NOFX var också bra. 

Största överraskningen: Vädret. Var way too much finsk sommar över det hela. En del varma dagar förstås, men också mycket regn och kyla. 

Konstigaste: att kundbetjäningssystemet på festivalen och i budapest var överrakskande långsam och otrevlig. 

Knäppaste: att vi totalt var fyra stycken på ön som hade jobbat på Neatafestivalen tidigare i sommar, och två av dem (bl.a Amanda) stöttde jag på helt oplanerat. Sen mötte vi ytterligare en Karisbo på budapests gator efter festivalen.

Finaste: utsmyckningen av ön! så himla mycket fint pynt med lampor och dekorationer överallt.

Inside joke: att vårt teamnamn borde varit bad ass bitches istället för funland folks. mvh. ej-så-snäll-festivalare hehe. 

Sannolikhet att jag återvänder till denna stad: 100%.

22.08.2014 kl. 12:50

the last waltz

wIMG_0255
Igår var det dags för facesfestivalen, den sista någonsin. Det här året var festivalen tillbaka på samma plats som när den startade för 14 år sedan, nämligen vid Raseborgs slottsruiner.

wIMG_0225
wIMG_0226
Lillebror var den första bekanta jag mötte på min väg.

wIMG_0227
wIMG_0233
Men det tog inte länge innan jag hittade fina fia, såklart.

wIMG_0235
festivalhanden.

wIMG_0236
wIMG_0246
Fick en fin sältatuering och blev medlem i finska naturskyddsförbundet på samma gång. Bli det du också vet jag!

wIMG_0250
Julia, Riina och Julia joinade också efter ett tag.

wIMG_0254
Vi smög iväg och hade lite åkerfest. Men mest försökte vi jaga iväg getingarna som inte lät oss vara. Alltså whats up med alla dessa getingar iår?

wIMG_0257
Inne i skogen dansade folk omkring framför skogscenen.

wIMG_0264
Men slottsscenen i solnedgången var inte heller så pjåkig.

wIMG_0278
wIMG_0280
wIMG_0282
Sakta började kvällen skymma och vi slog oss ner vid slottsknektens stuga för ett par öl.

 


wIMG_0284
Och avnjöt lite sköna toner av Winestones.

wIMG_0293
Inne i borgen fanns det också musik, hur mysigt som helst när hela borgen var pyntad med ljusslingor.

Hittade en bra grej, Frej!

wIMG_0302
Slutligen tog vi oss in i skogen igen för att dansa till dessa artister. 


Det var ett fint avslut på en fin festival och tankar om en ny festival på samma ställe började redan snurra i mitt huvud. Har så sjukt många idéer om hur en ny festival kunde förverkligas på samma ställe.

Nu är det dags att rikta tankarna på nästa festival. Imorgon åker jag och sex andra glada brudar iväg till budapest för att gå på szigetfestivalen. Så, antar att det kommer eka lite tomt här de kommande två veckorna. Kommer absorbera det sista av sommaren, hoppas ni också gör det.

10.08.2014 kl. 19:46

24

IMG_0188

Igår fyllde jag år. 24.

Ägnade mest dagen åt att flänga runt på stan och fixa festivalkläder, reseförsäkringar och sånt. Men lite firas blev det också med kaffekalas, följt av en mojito och så slutligen några öl på Serendi i gott sällskap. Fint så. Nu väntar en festivaldag på faces och sen åker jag iväg till budapest i nästan två veckor!

09.08.2014 kl. 10:50

cirkusmaskeraden

w_DSC6969 w_DSC7003
I söndags firade jag och lillebror cirkusdirektören våra födelsedagar. Likt de senaste två åren, ordnade vi även i år en maskerad - årets tema var cirkus!

w_DSC6984
Lejonet och mimaren här, hej!

w_DSC6971
Först på plats av gästerna var denna spådam och fakir.

w_DSC6986
Vi serverade popcorn ur strutar gjorda på gamla tidningspapper.

w_DSC6993
Vi utnyttjade en del av dekorationerna ifrån den orientaliska festen, men adderade massor av vimplar och discokulan för att få det mer cirkusfestligt.

w_DSC7011 w_DSC7016
Så dök dessa akrobater upp och inledde med ett cirkusnummer. Tres Stellas heter de, ifall någon skulle vilja anlita dem.

w_DSC7020
Sockervadd skall det förstås vara på cirkus. Hade bara inte tänkt på att den smalt i värmen. 

w_DSC7031
Lillebror var så stilig som cirkusdirektör!

w_DSC7034
födelsedagsbarnen, hej!

w_DSC7041
Så anlände en eldkonstnär och en (flug?)tämjare.

w_DSC7052
Och två kritiker från tidningen!

w_DSC7057
Vi testade tältet inför nästa veckas festival lite.

w_DSC7062
Sen var det dags för mat.

w_DSC7065
Herrarna i hängslar satt matchande brevid varandra.

w_DSC7082
Lite cirkuskonster mellan varven.

w_DSC7086
Sen var det dags för lek! Gå på lina, som passade bra i temat. Det enda kruxet var att man måste se genom en kikare som var svängd fel väg.

w_DSC7130
Inte alls så lätt, som ni ser!

w_DSC7143
Tres Stellas bjöd på mer konster.

w_DSC7150
Sen tyckte vi att vi skulle bygga en pyramid.

w_DSC7163
Tadaa, så fint det blev.

w_DSC7168
Folk blev lite i esse med det här med konster i något skede.

w_DSC7173
Riina och lindansösen Amelie.

w_DSC7181
Sen blev det dags för kaffe och tårta. 

w_DSC7193
Ljusen skulle blåsas ut såklart.

w_DSC7197
Jag hann inte alls med. :( Macke var för snabb :)

w_DSC7225
Därefter tyckte vi att vi skulle spela galenpanna.

w_DSC7227
Jennifer var den första att klura ut vem hon var. 

w_DSC7220
För andra tog det längre.

w_DSC7260
grau.

w_DSC7281
w_DSC7288
Lite mer trixas.

w_DSC7299
Sen blev det dags för eldshow!!

w_DSC7335
Var mycket mer häftigt på riktigt än vad det ser ut på bilden.

w_DSC7346
Duktiga Emma!

w20140804_001203
I takt med att det mörknade droppade folk av från festen, och slutligen var vi några som satt kvar i garaget och lyssnade på musik.

Tack till alla fina cirkusfolk som dök upp för att fira oss! Söndagsfester borde helt klart vara en större självklarhet här i världen.

09.08.2014 kl. 09:52

plask


wIMG_0056
wIMG_0065
w_IMG_0136

Jag har en ny leksak, en kamera som tål vatten. Himla lägligt också att brorsan + sambo har gått och skaffat en pool så man har något att testa den i.
07.08.2014 kl. 09:51

fredagsdejt

w_IMG_0010
w_IMG_0023
w_IMG_0026
w_IMG_0011
w_IMG_0021

Med helt olika jobbschema, kan det ibland vara klurigt att hitta tid tillsammans. Men i fredags bestämde vi oss för att åka på fredagsdejt ner till Barösund och den nya restaurangen Scola. 
De enda egentliga minusen vi kunde komma på var att det ekade och blev lätt rätt mycket oljud inne och så framkom det ingenstans på hemsidan (vad vi kunde se) tiderna för lunchen, så när vi kom fram var vi tvugna att ta lunch fast vi hellre hade beställt ifrån menyn (notera: fram till kl. 15 serveras endast lunch). Nåväl, ingen större skada skedd, maten var nog god, lokalen mycket snygg och utsikten rätt oslagbar. 
Tänk de barn som faktiskt gick i skola här förr? Vilken inspiration att ha klassrummet precis invid havet. Så himla tragiskt att alla små byskolor läggs ner överallt, de är ju de som innehåller själ till skillnad ifrån betongklossarna inne i centrum. 

02.08.2014 kl. 11:42

en liten kräftskiva

w_DSC4562 w_DSC4565
Förra lördagen var det dags att inleda kräftskivesäsongen i fias & jarkkos fint pyntade trädgård.

w_DSC4577
så småningom hade folk samlat sig och vi slog oss ner runt långbordet.

w_DSC4582
jarkko & antte, i matchande outfits.
 
w_DSC4585
allergibarnet jag, fick nöja mig med att fylla tallriken med allt annat än kräftor, mer var nöjd ändå.

w_DSC4588
och myntavatten, mmmm.

w_DSC4589
julia hade kräftskola.. 

w_DSC4591
.. och lärde dessa holländare som var på besök hur skaldjuret skulle förtäras.

w_DSC4603
där satt vi sen under den stora eken och hade det fint.

w_DSC4614
till efterrätt blev det denna maränghistoria med krusbär och vinbär. hur bra kombo som helst!

w_DSC4617
och så lite chaite på det, i fina muminmuggar.

w_DSC4630
så hängde vi kvar tills det blev mörkt och fyverkerier kunde skymtas mellan trädtopparna. fin kväll!

02.08.2014 kl. 10:56

sommaren genom instagram

Konstaterade lite halvförvånad, att oj, nu är visst också juli slut. Och vart har dessa två sommarmånader riktigt tagit vägen kan man ju undra? Tur finns social media såsom instagram som hjälper en minnas.

 
 
Så fort jag satt foten på Västnyländsk mark började jag med några inkörningsturer på cafét / Superb pizzakväll hos fia / ett stycke motorstopp påväg mot jobbet / och så en lördagkväll då vi tog rälsbussen ner till ekenäs för en kväll på alban.

 

 
Barnlägerjobb och krukmåleri / lite skate i kronomagasinet / glada hippies på pubrunda

 
 
Balkonghäng / brunch på köttkontrollen / hemgjorda mojitos på egenodlad mynta / åkte på teaterträff i Hangö

 
 
Cykelutfärd / 2 x konst på barnläger / balkongmys

 
 
Popkalas x 4. Såg bästis uppträda, träffade saknade freja och gick för första (och hittills enda) gången ut på dans för denna sommar.

 
 
Spelkväll med rabarberpaj / kollade genrep på sommarteatern / midsommarnattshimmel / midsommaraftonsefterätt med chokladbakverk och mojito

  
 
Med fint midsommaraftonssällskap / midsommardagskransen / midsommarfamiljefest / midsommarpuss ♥

 
 
Festivalpackning / lite häng i Norrköping / jag och min buddy Lana del Rey på Bråvalla / från tält i Sverige till hotellsäng i Borgå

 
 
Borgå by night / kaffepaus + energiladdning / isländska samurajer i skogen / en till Borgåhimmel

 
 
årets första dopp / pose i gamla stan innan jobb / flytt, ny lägenhet & ny utsikt över staden / fin dörr i gamla stan

 
 
Vernissage med två konstkännare / terrasshäng i kvällssolen / hangöutflykt / Serendispelning

 
 
Blåbärsplock inför pajbakning / sommarläsning / festförberedelser och flygande matta / utflykt till svartå slott

 
 
Karis street art 1 / min utställning flyttade till Galleri Zebra / fredagstacos på balkongen / Karis street art 2

 
 
4 x orientalisk fest

 
 
Mörka moln över ruinerna (upplevde mitt livs värsta hagelstorm strax därefter) / kvällsdopp i solnedgången / promenad runt pumpviken / kvällcruise med min kompis longboarden

 
 
Caféjobb & frukostsmoothie / karisnattn, betär nattn / brunch på köttkontrollen / kräftis i trädgården hos fia

 
 
Uppdaterad sommarlektyr / besök av gulligaste gudsonen / helsingforsutflykt & en av favoritglassmärkena just nu / kvällsdopp i idyllen.


Lever drömmen.  

31.07.2014 kl. 08:38

kompis, det går bra nu


Ett av många kvällsdopp, här i Flacksjö.

När det kommer till boendesituationer har jag alltid inställningen "det löser sig". Och det har det ju alltid också gjort, på ett eller annat sätt. Har bott i allt från en toalettlös liten etta i Helsingfors till en Vasalägenhet med 15 inomhusgrader i mitten av februari till en vindsvåning i utkanten av Ekenäs och det minsta lilla rummet i föräldrahemmet. 

Igår ringde jag, med lätt darr på rösten, till min sympatiske hyresvärd och sade upp min fina, fina Tölölägenhet - utan att ha något som helst på det klara boendemässigt inför höstens sista studieår. Idag fick jag bostadserbjudande till en studielägenhet i Majstranden! Ibland rullar det bara på. Och som om det inte vore nog, flyttar jag ihop med min bästa Helsinki-partner-in-crime. Emma, såklart.

Passande nog ringde även min internetleverantör med ärende angående min mokkula idag. Han blev nog lite snopen när jag glatt konstaterade "vad bra att du ringde, för jag vill säga upp mitt kontrakt". Ett samtal som på beställning liksom.

Annars då? Jobbar vidare på cafét lite nu och då, och trots att arbetsbördan inte är så stor flyger dagarna förbi bara i ett hui. Just nu går en del tankeverksamhet åt till att planera helgens cirkusfest och igår fick helsingfors sig ett snabbesök. Vandrade det totalta 10 kilometer runt i staden med sällskap av Fia medan ärenden skulle uträttas, pizza ätas och Vanessa hälsas på. Annat som är mycket aktuellt var och varannan dag är kvällsdopp, för att stå ut i värmen. Vårt mål är att besöka så många olika badställen som möjligt. 

Ja, och så har ju den stora nedräkningen börjat. Om endast elva dagar befinner jag och 6 andra galet härliga brudar oss på en ö mitt i Budapest tillsammans med nästan fyrahundratusen andra festivalare på Sziget. Kommer bli galet. Kommer bli svettigt. Och så sjukt jäkla bra! 

Men innan det skall det hinnas med att fira födelsedag och gå på sista Faces nere vid borgruinerna. Hoppas vi ses där!
 

30.07.2014 kl. 19:08

karisnattn

w_DSC4250
I fredags var det ju dags för Karisnatten, så skyndade hem snabbt som blixten efter jobbet för att fixa igång vår volleyturnering. 

w_DSC4243
Snabbt fylldes ängen med folk då lagen började samla sig.

w_DSC4249
T.ex. Emma var där.

w_DSC4266
Så småningom körde matcherna igång!

w_DSC4272
Jennifer var pepp. 

w_DSC4340
Som styrelsemedlemmar hade vi fullt upp med att döma matcher och räkna poäng, men vi var glada ändå.

w_DSC4328
Jag hade utrustat mig med viktigasta attirajlen; såpbubblor.

w_DSC4461
Hängde lite under paviljongen med Riina och lyssnade på musiken som strömmade ut ur högtalaren.

w_DSC4455
Efter 16 spelade matcher var det slutligen dags för final!

w_DSC4524
Systembolaget kammade hem segern detta år, och fick äran att spruta skumppa på varandra.

w_20140725_221437
När alla spår ifrån matcherna var undanplockade, gick jag för att möta upp mamma och pappa för att äta middag på Köttkontrollen och lyssna på live musik. Kan tala om att deras hamburgare var mycket god.

w_20140725_230644
Sedan bar det av till Serendi, där trädgården var proppfull av människor.

10356413_662029280557631_1609712964035337982_n
Så mysigt. Tog en svängom framför scenen till de sista tonerna av livebandet innan vi traskade vidare i natten.

w_20140726_001056
Landade på Brankis, som nästan kändes som ett festivalområde.

w_20140726_002944
Hängde med bl.a. dessa som poserade ovanligt städat.

w_20140726_011248
Slutligen gick jag till Norris en sväng, där de på bardisken har fastlimmat gamla sedlar från marktiderna. Minns när jag var liten hur jag tyckte att männen på dessa två såg ut som min morfar och farfar. 

w_20140726_012138
Inne på Norris var det trångt, varmt och bra musik. Kändes lite som att halva Karis slutade sin Karisnatt här. 

Måste konstatera att det var en mycket rolig Karisnatt, men bra stämning i hela staden och jag gillade att pubbarna hade ett varierande schema så man kunde gå till många olika ställen. Mer sånt här åt staden säger jag!

29.07.2014 kl. 10:44

den orientaliska festen

w_DSC3369
För drygt en vecka sedan firade mamma sin födelsedag med orientalisk gårdsfest. Det första som hände var att välkomstdrinkarna bars ut förstås.

w_DSC3374
Gamla syltburkar pyntade med sugrör och band fick tjäna syftet som glas.

w_DSC3428
Ninni och den flygande mattan.

w_DSC3437
Isak var såklart också klädd enligt tema och så gullig. Skorna hade han valt själv.

w_DSC3441
Alla hade satsat och hade så himla bra utstyrslar. Älskar temafester där alla går all in. 

w_DSC3450
Lillebror. 

w_DSC3457
Och fina födelsedagsfiraren och pappa. 

w_DSC3459
Matbordet dignade av en massa god och kryddig mat, såsom bulgursallad, hummus, oliver, tsatziki och kebab bland annat. 

w_DSC3487
Långbordet fylldes snabbt upp av glatt festfolk.

w_DSC3497
Mina tjusiga fastrar (och även trognaste bloggläsare, hej hej på er!).

w_DSC3502
Sen var det bara att börja lassa på av godheterna på sin tallrik.

w_DSC3517
Drickorna guppade omkring i ett stort isbad.

w_DSC3510
Hade klistrat diamanter i pannan på Samira, så hon såg ju lite ut som en vacker prinsessa.

w_DSC3530
Själv hade jag världens längsta lösögonfransar som fastnade i håret lite hela tiden. 

w_DSC3532
hipp hei!

w_DSC3547
Sen blev det dags för tårta! Som hade ett helt berg av jordgubbar på sig, så bra.

w_DSC3600
Och till det lite snapssånger. Oklart dock om det sjungs sådär jättemycket på denna bild.

w_DSC3610
Kusin visade upp sina fantastiska hulahula-talanger.

w_DSC3632
Därefter blev det dags för ljusleken som är en ständigt återkommande programpunkt på våra fester.

w_DSC3691
Och efter det lite stafett! 

w_DSC3739
Efter lite omstart pga fusk och så, vann slutligen mammas och linus lag.

w_DSC3755
Sen skulle det tas gruppbild och det var ju lagom kaotiskt att få alla samlade.

w_DSC3785
Hade köpt stora gatukritor att måla med åt barnen, men det var nog mest de äldre versionerna som sysselsatte sig med det.

W_DSC3821
Plötsligt var solnedgången magisk och var tvungen att ta en bild på dessa två gulliga.

w_DSC3857
Och så en kompisbild med ett stycke kusin på det :-)

W_DSC3875
Hej blåöga!

W_DSC3860
Lillebror har på heltid tagit över solbrillorna han lånade av mig på bråvallafestivalen. Har även småbittert konstaterat att han nog är och förblir den coolaste i syskonskaran (mvh. ålderskris-en-vecka-innnan-födelsedagen-vill-inte-bli-äldre). 

w_DSC3902
Sen började det småninom skymma och festen flyttades in i garaget som var pyntat med tyger i taket och en massa soffor, ljus och lyktor.

w_DSC3935
Och där dansades sedan resten av natten bort.

28.07.2014 kl. 10:23

en liten kulturutfärd

w_DSC2771
I förra veckan, i tisdags var det visst (vart flyger dagarna iväg?), åkte vi på kulturexkursion till Svartå slott med vår förening Karis Hjärn.

w_DSC2751
Vi gick omkring på en guidad tur och fick veta varför slottet är byggt i trä, varför en kvinna alltid fick gratis blommor i en blomsteraffär i Helsingfors och en del andra historier som hade med herrgården att göra.

w_DSC2760
Denna gris i matsalen hade till exempel fungerat som ringklocka när de vill ha mer mat serverat till borden. 
 

Och den här björnen hade till en början varit levande och en lekkamrat, men senare fick den stå och samla upp visitkort istället.

w_DSC2778
Efter guidningen gick vi ut och beundrade trädgården.

w_DSC2782
Sen traskade vi vidare över kärleksbron.

w_DSC2790
Förbi detta lilla slott, eller vad det nu är. Hejjagvillhaettsåntiminframtidaträdgård. 

w_DSC2794
Väl framme på andra sidan dukade vi upp ett rejält picnicbord.

w_DSC2818
Marc var nöjd.

w_DSC2823
Pajer, blåbärskaka och jordgubbar stod på menyn.

w_DSC2833
Till och med solen vågade sig fram en stund. 

w_DSC2866
Plötsligt fick vi sällskap av en ivrig och glad hund som kom springade från ingenstans. 

w_DSC2844
Så fin utsikt. Måste gå hit igen på picnic någon gång.

w_DSC2885
När faten var tomma var det dags att avsluta utfärden och vi vandrade tillbaka över en äng.

w_DSC2889
Och passerade även lite näckrosor på vägen. Fina växter det där.
 

24.07.2014 kl. 11:36

det stora bråvallainlägget

För snart tre veckor sedan åkte ju jag, lillebror och Malloh iväg till Norrköping för att gå på Bråvallafestivalen. I det stora hela en rätt oorganiserad festival när man såg det igenom volontärsögon, men man får väl ha i åtanke att festivalen endast är två år gammal. Men när det kommer till sällskap, tältgrannar och musikutbud så kan man verkligen inte klaga. Såg så många av mina favoritband under den helgen att det knappt sjunkit in ordentligt ännu. Här följer nu ett bildregn från vår festivalvecka.

w_20140624_102026
Den obligatoriska flygplansbilden på moln.

w_20140624_132200
Väl framme i Norrköping bestämde vi oss att gå in till centrum från flygfältet för att spara pengar. Sen hängde vi där i ett par timmar och skaffade proviant innan vi så småningom tog oss ut till festivalområdet. Som synes var vi fullpackade både på höjden och bredden.
 


Första natten bodde vi på volontärcampingen eftersom den riktiga inte hade öppnat ännu, och Linus blev under en kväll kompis med ungefär precis alla som bodde där. Hello social butterfly.

w_20140624_165718
Lite yatzy som underhållning mellan varven.

w_20140625_115730
Dag två var dagen då festivalens camping öppnade, så vi packade ihop alla grejer och ställde oss i någon timmes kö för att slå upp vårt tält med alla andra festivalare. 
 


Hur vi tänkte när vi valde plats: följde helt enkelt ljudet av bra musik och slog upp tältet i närheten av ett gäng med bra smak. När vi kom tillbaka några timmar senare hade vi fått sällskap av ett gäng trevliga svenskar som vi hängde med resten av festivalen. 

w_20140625_174254
Själva tog vi en liten festivalpaus och åkte in till Norrköping för att gå på Harry Potter-utställning. Där fanns en massa prylar (som man tyvärr inte fick fotograferna) ifrån filminspelningarna och den lilla HP-nörden inom mig var mycket nöjd.

w_20140625_164106
Men en bild vid sorteringshatten fick man ta! Mitt resultat blev... Hufflepuff! "Hufflepuff is the most inclusive among the four houses; valuing hard work, patience, loyalty, and fair play rather than a particular aptitude in its members." Och räknar man bort det där med bra tålamod så stämmer det ju rätt bra :D

Efter utställningen hann vi även träffa Ida som tog oss med på lite matshopping till sin lokala mataffär. Kändes lite udda att träffa henne där, i Norrköping. Men fint såklart, man saknar ju nog sin exkämppis lite.


Följande dag öppnade också konsertområdet och jag ställde mig i kö för att förhoppningsvis få en glimt att Markus Krunegård som skulle öppna hela festivalen. Tyvärr var spelningen fördröjd så fick strunta i det hela och vandra iväg på mitt arbetspass istället. 

w_20140626_162122
Vissa går på festival för att se dösnygga ut. Andra (eventuellt undertecknad) klär sig i precis alla tänkbara mönsterkombinationer. Bekvämt ska de va säger jag!

w_20140626_210124
Till kvällen mötte jag upp fina Lovisa som jag inte träffat på allt för länge och som hade spelning med sitt band Tiger Bell dagen därpå. 

w_20140626_210528
Vi gick för att se på Lana Del Rey tillsammans.

w_20140626_210844
Alltså den kvinnan. SÅ HET. 

w_20140626_215926
Lagom till solnedgången spelade hon dessutom Summertime Sadness och när spelningen var slut, var himlen så här vacker.

w_20140626_222850
Vi fortsatte kvällen med att gå och lyssna på lite Banks i tältet intill.

w_20140626_230104 w_20140626_230141
Ett stycke festivalsyskon, hej!

w_20140627_001602
Efter att ha druckigt lite öl och lyssnat på pyttelite Iron Maiden (kändes lite som ett måste fast jag inte gillar dem) på långt avstånd, gick vi för att se M.I.A uppträda. Har aldrig lyssnat så mycket på henne, men jösses vilken girl power-kvinna det var alltså. Och dessutom drog hon upp säkert 20-30 brudar med upp på scen för att dansa med henne. Tufft.

w_20140627_005942
Vi slutade kvällen med att gå och dansa lite bugg till Belle & Sebastians ljuva toner. 

Följande morgon hade jag mitt trejde arbetspass och dagen fortsätte rätt kaotiskt då det blev ösregn, åska och en blixt slog ner på festivalområdet. Till all tur klarade sig ändå alla personer som var inblandade i olyckan.

w_20140627_164231
Efter jobbet mötte jag upp detta glada gäng på campingen. 

w_20140627_175932
Såg en glimt av Movits! och sedan gick vi för att tagga inför The Kooks spelning. Som synes var jag helt i mitt esse.

w_20140627_180849
Vi gick så långt fram vi bara kunde och hamnade rakt i en gigantisk vattenpöl framför scenen. 

w_20140627_183139
Så började de och jag var tydligen inte den enda entusiastiska. 

w_20140627_191310
En tamburin hade de också, och ni vet ju säkert redan vid det här laget vad jag tycker om musiker med såna i handen. ♥__♥

w_20140627_193917
Därefter traskade vi runt på området lite och såg att någon hade skrivit Suomi på marken.

w_20140627_194226
Så vi gjorde detsamma, men mycket större. Innan vi gick lade vi även till "Karis" i ena kanten och vid ett senare skede hade vi fått sällskap av "Nagu" och "Pargas". Skoj!

w_20140627_201706
Nästa spelning för min del var The Hives, som jag tyvärr missade början av. 

w_20140627_202643
Var en jäkligt bra spelning, och frontfiguren Pelle var verkligen en karismatisk man. 

w_20140627_205031
En sväng Mando Diao hann jag också med.

w_20140627_224341
Sedan gick jag vidare för att lyssna på ytterligare en stor favoritartist. Nämligen Veronica Maggio.

w_20140627_215900
Så fint att stå i ett gigantiskt publikhav, där varenda en kan varje ord i varenda av hennes texter. 

w_20140627_224355
OCH SÅ KOM HÅKAN!! ♥

w_20140627_225824
Hela spelningen (och kvällen för min del) avslutades i ett stort serpentinregn.
 


På lördag var det äntligen dags för Tiger Bell att gå upp på scen, så inledde dagens spelningar med att titta på dem.

w_20140628_150717
Det där festivalsällskapet mitt. 

w_20140628_153349
Var ett såntdär småjäkligt duggregn hela dagen, så vi sökte skydd på silent disco en stund. Kul koncept att alla har hörlurar på och all musik spelas genom dem.

w_20140628_155717
En tatuering skaffade jag också. Tråkigt nog höll den inte alls i de där 1-2 utlovade veckorna, utan försvann ganska snabbt efter att jag kommit hem. Kan dock bero på bastubadet för att skrubba bort all festivalskit.

w_20140628_170754
Efter en liten powernap i tältet gick jag för att lyssna på Hurula, som är ett ganska nytt band för mig. Mycket bra!
 


Hittade nya stenkompisar.

w_20140628_183859
Slutligen hann jag lyssna på halva Bastilles (allltså vilken röst han har!) spelning innan jag skulle iväg på mitt sista jobbpass, som var ett kvällsskift. Så missade alla de sista spelningarna på festivalen, men det var inte så farligt för hade redan fått se alla mina favoriter.

w_20140629_020258#1
Lagom tills jag gick hem ifrån merchtältet där jag hade stått och sålt t-skjortor hela kvällen, fick jag beskåda lite fyverkeri och lyssna till de sista tonerna ifrån Axwell Ingrossos spelning.


På söndagen var fiilisen mest såhär, och vi tog vårt pick och pack, åkte in till centrum och gick avslutningsvis ut till flygfältet igen. Roade oss med att lyssna på radio och att se på gamla tanter som vaggade fram på ett skojigt sätt. 

Och det var ungefär den festivalen. Näst på tur står Faces i Snappertuna och Sziget i Budapest (hello kontraster)!

17.07.2014 kl. 09:15

en lördagsutflykt

IMG_20140715_224614
En utflyktsmänniska, det är jag det. Spelar inte så stor roll hur man färdas och vart man far, i rätt sällskap blir det ju ändå för det mesta bara bra. I lördags bestämde jag och Jenny oss för att ta riktning mot dessa vindkraftverk, alltså åkte vi till Hangö. 

IMG_20140715_225842
Men först stannade vi utanför frontmuseumet eftersom vi alltid undrat vad det är för ställe. Det hela slutade med att vi aldrig gick in, men en turistig bild tog vi i alla fall, eftersom dagens tema var att leka turister. 

IMG_20140715_224729
Mat är som känt en viktig faktor i mitt och mina vänners liv - speciellt då vi umgås, så så fort vi var framme i Hangö blev vår första destination Classic Pizza som är känd för sina goda pizzor. Vi blev inte besvikna.

IMG_20140715_224835
Sen blev det dags för efterrätt, det vill säga glass vid lejonstranden (från kiosken med största portionerna i förhållande till priset förstås). En mindre lyckad selfie på det. 

IMG_20140715_225657
Därefter var det dags att vandra längs med kärleksstigen, kika på jättegrytor och klättra längs klippor.

IMG_20140715_225014
Och blickade ut över hafvet.

IMG_20140715_225112
Efter att ha traskat hela stigen till slut, var det bestämt dags för kaffe. Fyra vindarnas hus (som varit i Mannerheims ägor nån gång i tiderna) fick det bli. 

IMG_20140715_225757
Ute på terrassen blåste det (som ni kan se) så mycket att det till och med blev vågor i kaffet. Skämtar icke. 

IMG_20140715_225200
Istället för att åka raka (tråkiga) vägen hem, körde vi den gamla vägen genom Tvärminne och stannade till då vi kom till Högholmen. Där spanade vi in fina kor, sprang iväg från ormar och vandrade på en naturstig.

IMG_20140715_225345
Jättefina vyer. Hit måste jag definitivt återkomma på picnic.

IMG_20140715_225254
Så adderar vi lite blåbärsplockning, dåliga skämt och skrålande allsång i bilen så har vi den utfärden ganska på det klara. Vi konstaterade att om detta hade varit en första dejt hade den helt klart fått en massa poäng (och papukajamerkki) - så ta detta som ett tips mina vänner. 

15.07.2014 kl. 23:03

om flytt & caféjobb

IMG_20140711_093728
Jag (eller kanske snarare vi) har flyttat, igen. Hann bara hem från alla festivaläventyr, så var det dags att börja packa ner lägenheten. Tack och lov handlade flytten om enbart ca 300 meter och tack och lov fick andelen av mina grejer plats i typ en ikeakass och en kappsäck. Nu bor vi om möjligt ännu närmare centrum och har utsikt över apotekshörnan, hehe.
 


Och så är jag tillbaka på cafét. Kom gärna förbi och säg hej om ni har vägarna förbi gamla stan i Ekenäs. Rekommenderar dock att komma efter kl. 15 och inte på tisdagar om man vill undvika rusning. 

11.07.2014 kl. 09:48

om Neatafestivalen

Så var en veckas intensivt jobb på Neatafestivalen över och ens batterier börjar sakta vara laddade igen. Sjukt mycket att fixa och stå i, men på samma gång mycket roligt och med massa nya bekantskaper och upplevelser rikare. Denna festival satte även punkt för min tredje och sista praktik inom mina studer i kulturproducentskap. Tack till alla som var med och gjorde festivalen riktigt lyckad!


Produktionsassistenten i full fart.


Duktiga Theo var på plats och skapade lite snygg Neatakonst.


En bild från föreställningen Sjö Samúræjar, en av mina favoritpjäser under veckan. 


Kvällsklubb.


La Cattedrale.


En del av den fantastiska arbetsgruppen.

Alla bilder är tagna av superduktiga Amanda som var med och fotade på hela festivalen. Vill ni se mer av hennes festivalbilder, så gå in på vår facebooksida!

08.07.2014 kl. 20:13

tre snabba uppdateringar

IMG_20140702_102208
- har återvänt från Svealand och Bråvallafestivalen. Organisationen var inte riktigt något att lyfta på hatten för, men hade bra sällskap & tältgrannar och spelningarna var så himla bra. Som The Hives här ovan till exempel.

IMG_20140702_101201
- APAthyutställningen är nu nerplockad från Serendi och flyttad till Galleri Zebra. Lite jobbigt läge bara att komma hem 100% festivalsliten och så möts man av att någon har slagit sönder en av ens tavlor - igen, för andra gången. Blir så besviken på att folk inte kan ge sig till känna, utan bara fräckt går sin väg och lämnar tavlan liggande i bitar på marken. Är ju medveten om att det är lite tight om utrymme och bilden hängde lite på en risky plats, men ändå. Förhoppningsvis är besökarna på Zebra lite mindre våldsamma med mina bilder.-japp. Och nu är jag då i Borgå och jobbar på teaterfestival. Igår skrapade jag ihop ett saldo på 16 arbetstimmar, får se vad resten av veckan för med sig. Men roligt är det, och jag rekommenderar alla som har vägarna förbi att komma och titta på lite internationell teater - det är helt gratis och föreställningstiderna hittar ni här. Om inte annat kan ni följa med vad som händer här på vår facebooksida eller på vårt instagramkonto eller under hashtaggen #neata2014.
 

02.07.2014 kl. 10:18

midsommaren

w_DSC2422
Midsommarfirandet inleddes på fredagen i denna lummiga trädgård.

w_DSC2433
Det vill säga hos dessa finingar, Fia och Jarkko såklart.

w_DSC2436
Maten dukades fram på bordet.

w_DSC2447
Och vi slog oss ner på trappan i väntan på att grillen skulle bli varm.

w_DSC2465
Blev en riktigt rejäl midsommartallrik, full med god mat.

w_DSC2475
Efter maten pausade vi med lite kortspel.

w_DSC2486

w_DSC2495
Och till efterrätt blev det mojito och chokladfondant. Nami nami nami.


Efter en stund sökte vi oss hemmåt för att bada midsommarbastu och gå och sova med denna fina himmel utanför fönstret. Inte illa.

w_DSC2503
Lediga lördagar med lång sovmorgon och smoothies och färsk annanas är ju ganska oslagbart. 

w_DSC2509
Vädret var ju inte precis någon solskenshistoria, så det passade bättre att spela lite scrabble än att gå ut. 

w_DSC2513
Sen var det dags att söka sig hem för att fira midsommardagen med hela stora familjen. Till och med en fin midsommarstång hade mamma fixat, dagen till ära.

w_DSC2528
Lillebror var stilig i håret efter att ha avslutat sin utmaning med kompisarna som gick ut på att inte klippa håret på flera månader. 

w_DSC2536
Trångt men bra runt matbordet. Middagar när de är som bäst.

w_DSC2540
Även denna dag bjöd på en diger tallrik. Och det bästa av allt: inte en grillkorv så långt ögat kunde nå.

w_DSC2542
Så blev det en del mer och mindre roisiga snapsvisor också. Detta var en av de snällare. 
w_DSC2548
Farmor och farfar visade sina bästa poser.

w_DSC2577
Till efterrätt blev det jordgubbstårta och en myntakaka som jag hade gjort. Alltså mynta måste ju lätt vara en av mina favoritsommarörter.

w_DSC2595

w_DSC2601

w_DSC2609
Så började det bli dags för bastubad och dopp i polen, som lillebror har byggt helt själv. Temperaturen var dock inte alls så gemytlig som bilden kan låta er tro, så stod själv över en simtur i denna bassäng.
 

w_DSC2616
Sen blev det dags för mitt musikquiz! 

w_DSC2617
Hade knåpat ihop en spellista med en massa sommarmusik av vilka jag bara spelade upp introt och så skulle alla gissa vilka låtar det var frågan om. 

w_DSC2673
Senare minskade skaran folk och vi som blev kvar bestämde oss för att nej nu var det nog sannerligen dags att åka iväg på midsommardans. Så här taggade var vi på det!

w_DSC2686
Bästa knäppisarna.


Och så en bilselfie på det!

w_DSC2709
Vår destination var Skåldö, så fick vänta en stund vid färjfästet.

w_DSC2713
Då kan man ju passa på att ta en titanicbild till exempel. 

w_DSC2737
Ett stycke glad mama.

w_DSC2743
Poserarna, det kan man kalla oss jepp. 

20140622_005910_20140623112302217
Så kom vi slutligen äntligen fram, och hann med några danser innan de sista tonerna från trubaduren dog ut. 

En finfin midsommar var det, och nu känns batterierna laddade och jag är redo för att spendera resten av veckan i Norrköping på inget mindre än Bråvallafestivalen!

23.06.2014 kl. 11:28

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny