solrosor, fårkrafs & lights on raseborg

En långdragen och fartfylld vecka avslutades med en helg med en hel rad av program. Jag började  min lördag med att köra till Fiskars för att hälsa på de gulliga korna som står och betar i hagen längs med vägen. Och ja, så fotograferade jag bröllopsporträtt också. Var ett så fint par så det kändes 100% värt att få stövlarna fyllda med vatten och jeansen dränkta högt upp på låren för att få till de perfekta vinklarna vid en brygga. 

Efter bröllopsfotograferingen satte jag av hem till Amelie, för att ha kick off-kväll med scoutledarna och gå igenom sommarens läger. Bongade fina solrosor på vägen som fastnade på bild. 

Mellan planerandet, diskuterandet samt inmundigandet av god mat, stod förstås lite fårkrafs på schemat. Jäklar, vad mysigt det vore att ha egna får, åtminstone för några månader på sommaren. 

Sedan bar det av ner till ruinerna, där evenemanget Lights on Raseborg gick av staplen. Blev alldeles golvad av hur mycket folk det var som hade hittat dit och glad över att det var så lyckat. Med allt det fina programmet för kvällen kan jag inte annat än lyfta på hatten. 

Dock är jag lite småbitter på mig själv, eftersom jag i mörkret hade kommit åt en inställningsknapp på kameran och således fotograferade alla mina bilder i det minsta jpg-format som går att välja. Alltså SORGEN när en kommer hem och skall börja redigera bilderna och inser att de inte är i raw-format. 

Bland annat kunde man kasta små ljusbollar som flöt ut på ån. Det var helt galen rusning till denna programpunkt så bestämde mig för att gå tillbaka lite senare, men då visade sig att klåfingriga personer hade fiskat upp bollarna och tagit med sig dem hem. Så blev inte så häftiga bilder för min del, men antar att ungarna var glada och nöjda i alla fall. 

Kvällen avslutades med att vi tittade på den häftiga ljusshowen som projicerades på borgen. 

Innan jag körde hem, stannade jag en stund vid ån för att betrakta stjärnhimlen som var väldigt vacker. Kanske en av de skarpaste hittills under denna sensommar? En av de bästa grejerna med att sommaren tar slut är ju nog helt klart att man börjar se stjärnorna om kvällarna igen. 

Publicerad 27.08.2017 kl. 22:27

augustidimma

Så var den här, augustidimman. Med en rejäl dos höst och nystart i luften. Blir inte riktigt en sådan höst jag hade planerat, men det är ju lite så det brukar bli. Livet går sina egna kringelkrokiga vägar. 

Och det är inte bara vår uppfart som fyllts med dimma, även mitt huvud känns som om det vore fyllt av en liknande substans. Varken vill eller orkar skriva mer just nu, men vi får väl säga som så:

med nya tag in i hösten. 

Publicerad 25.08.2017 kl. 18:00

Karis - huvudstaden av sockerbitshus

Inlägg i samarbete med Västnyländska kultursamfundet.

 

För ett tag sedan, i början av augusti, ordnades det fenomenala evenemanget "Karis, Suomen Paris", som gick ut på att privatpersoner runt om i Karis och Billnäs öppnade upp sina hem som man sedan kunde besöka under dagens lopp. Allt från de gamla Amerikavillorna till husen i Hollywood och lägenheter visades upp under dagen och det var roligt att se att det var en massa folk i rörelse som kikade runt på husen. För min del gick dagen under temat Funkis och jag deltog i en guidad tur och besökte några av funkishusen som hade slagit upp sina dörrar under dagen. 

Visste du att det i Karis finns flest hus i stilen “Byggmästarfunkis” (även kallad “Folkfunkis”) i hela Finland? Stilen blev populär i slutet av 1930-talet när depressionen var över och i Karis byggdes så många hus att det idag finns flest funkishus i denna stil på ett koncentrerat område.

Typiskt för hus i denna stil är att de har platt tak och således ser ut som kubformade “sockerbitar”. Det platta taket gjorde att även den övre våningen kunde utnyttjas i sin helhet, vilket hade en ekonomisk betydelse för husägarna då delar av huset ofta hyrdes ut.

Till ytan är fasaderna oftast rappade, dock fick många av husen nya utseenden då de under 70- och 80-talet bekläddes av olika typer av minerit- och karateskivor. Lyckligtvis har många ägare till husen efterhand börjat ta fram de ursprungliga fasaderna igen.

Vanligt i funkishus är också så kallade hörnfönster, som ger en vid utsikt från insidan och dessutom ger variation till fasaden.

Under evenemanget Karis, Suomen Paris var det möjligt att besöka hus och hem runt om i Karis och Billnäs. På plats var även arkitekten Kristiina Mäntynen som jobbat med projektet “Funkis i Karis” tillsammans med historikern Kim Björklund.

Kristiina är utbildad arkitekt och har inriktat sig på arkitekturhistoria. Hon gjorde sitt diplomarbete om funkishus i Birkala och fortsatte sedan under årens lopp att samla material om funkishus i Finland, vilket sedan ledde till karttjänsten kansanfunkis.fi, där cirka 400 funkishus i Finland finns kartlagda. Av dem hittar du cirka 40 stycken i Karis.

Förutom att ha forskat i den finska funkisstilen, har Kristiina också besökt länderna kring Östersjön för att se hur stilarna särskiljer sig från varandra. Dock kunde hon under sina resor till Sverige konstatera att funkistyphusen där och i Karis har många liknande drag och hon tror att byggnadsmästarna fick många influenser därifrån i och med att staden är och har varit väldigt svenskspråkig. Vanligt är bland annat att det finns en balkong ovanför ingången till huset för att stoppa eventuellt snöfall.

För några år sedan kom Kristiina i kontakt med Kim Björklund, som hade fått i uppdrag av Karis Hembygdsförening att inventera funkisbyggnaderna i Karis. Avsikten med projektet var dels att undersöka fenomenet folkfunkis och det moderna byggnadsbeståndet på orten samt vilka aktörer som fanns bakom dem. En annan aspekt var, att liksom vid ett liknande projekt där Hilding Ekelunds byggnader kartlades, öka allmänhetens medventenhet om den byggda närmiljön. Kim konstaterar att det även är glädjande att se att många ägare bemödat sig att renovera upp funkishusen igen.

Eftersom Kims och Kristiinas arbete tangerade varandra anslöt sig Kristiina till projektet som kulminerade i en utställning våren 2016 och boken “Funkis i Karis” som lanserades samma höst, och också finns att köpa på Luckan i Karis.

I slutet av 1930-talet började hus i denna stil byggas i Karis av de lokala byggmästarna. Bland dessa kan bland annat Artur Eklöv, Uno Jansson, Levi Backman, Torsten Backman, Fjalar Poppius och B. Lindgrén nämnas.

Den mest framstående arkitekten var Hilding Ekelund, som har planerat cirka 20 stycken offentliga hus i staden. Ekelunds arbete tros också ha fungerat som inspiration till de lokala byggmästarna som sedan uppförde de olika funkisbyggnaderna i staden. Hans elev, Lars Rejströms arbete har också haft betydelse då han planerat cirka 40 egnahemshus och fabriker runtom i staden.

Ekelund hade fått i uppdrag att göra en ny stadsplan för Karis och med inspiration från bland annat Tyskland och Sverige planerade han byggnader och kvarter med mycket ljus och luft. Fönstren i husen planerades så att det finns ett ljusinsläpp under hela dagen och gårdarna var stora med plats för en trädgård med odlingar.

Inom ramen för projektet Funkis i Karis har det dessutom tagits fram en alldeles egen, specialgjord funkisbakelse som går att få tag på i Lilla Hembageriet. Därtill planerar arbetsgruppen för evenemanget  “Karis Suomen Paris” tillsammans med Västnyländska kultursamfundet att ordna en tävling i jakt på “den ultimata funkisbakelsens” form och smak. Men mer information om detta publiceras under hösten.

Jag tycker Västnyländska kultursamfundet och Karis Hembygdsförening har gjort ett fint arbete i att lyfta fram den lokala arkitekturen och stadsbilden i Karis och tycker du absolut skall ta dig en närmare titt på alla de spännande husen som finns här, nästa gång du rör dig i trakten. Här finns så otroligt många fina pärlor att upptäcka!

 

Inlägg i samarbete med Västnyländska kultursamfundet.

Publicerad 16.08.2017 kl. 07:07

att fira födelsedag i stockholm

Om vi backar bandet prick en vecka, till tisdagen den åttonde augusti, landar vi på min födelsedag då vi vaknade upp på hotell Nofo i Södermalm, Stockholm. 

Vi började givetvis dagen med att roffa åt oss utav frukostbuffén. Finns inget bättre än att starta dagen genom att stiga upp till ett uppdukat frukostbord. 

Efter att vi hälsat på ett par bekanta Ekenäsbor som också råkade äta frukost på hotellet just den dagen, var vi redo för att gå ut och göra dagen. 

Noterade körsbär i trädet på innergården. Fint. 

Förmiddagen spenderades genom att driva omkring i centrum och kika in i lite affärer och loppisar. 

Hade inga egentliga superviktiga mål, så vi strosade mest runt, vilket var skönt. Konstaterade dock att centrum av storstäder nog är litet av ett big no-no för mig, då jag blir alldeles slut och matt av alla människor och intryck. 

Och när blodsockret började sjunka var det bara att rappa på att hitta någonstans att ta en kaffe. Är ej en from människa med lågt blodsocker om vi säger som så :--) förlåt alla som fått stå  ut med mig i detta tillstånd i tid och otid. Nåväl, stället vi var i närheten av och jag ursprungligen hade prickat in på min lilla stockholmslista visade sig kännas på tok för lyxigt och fint för två bondlurkar som oss, så vi kilade snabbt in på närmsta espresso house istället. Brukar vanligtvis undvika kedjor då jag reser, men just det här tycker jag ändå är rätt okej med fin inredning och gott och fräscht utbud. Kan dock tycka det är lite väl övertrevligt och peppigt att få svaret "alldeles underbart!" då man beställer en helt vanlig äppeljuice och bit chokladkaka. When in Sweden, liksom... 

Efter kaffepausen började vi sakta promenera tillbaka mot hotellet. 

Vi mötte bland annat en massa turister samt ett gäng hästar som var ute på parad.

Insisterade på att få en bild tagen på mig i en av gränderna i gamla stan. Det började helt okej (vänster),  men den bilden till höger talar nog mer sanning om situationen och hur den utvecklade sig. Vi kan kalla den "fru som försöker få sin man att förstå hur man använder systemkameran". 

Efter att ha vikt in i en näraffär för att inhandla chips och äppeljucie, som vi lyxade till med vinglas, bänkade vi oss i soffan på hotellrummet för att kolla på senaste avsnittet av Game of Thrones. Kan ju anses vara slöseri på tid under en storstadsresa att en hänger på hotellet och kollar serier, men alltså  detta var klart en av höjdpunkterna under resan, haha. 

När vi vilat och tagit igen oss ett tag på hotellrummet, traskade vi ner några kvarter till Nytorget 6 där vi beställde in drinkar och middag. 


Till efterätt blidde det tiramisu ur tjusig bruk och cappuccino för Kisse. 

Och glass med jordgubbar för mig. 

Efter middagen flanerade vi vidare längs med Södermalms lugna gator. 

Noterade bland annat fina stockrosor på vägen. 

Samt insisterade på att få en bild tagen på oss när lämpligt motljus blev funnet. Inte den charmigaste bakgrunden, men man tager vad man haver när det inte fanns så många elskåp att ställa kameran på. 

Slutligen kom vi fram hit, till Trädgården, som var vårt mål för kvällen. Som den internetskadade person en är, har det känts som ett måste att åtminstone en gång i livet besöka denna plats. 

Det var ju tisdag, så var inte särskillt mycket action på stället, förutom en stor grupp joggare som tydligen hade någon form av träff där. Men vi var nöjda ändå, hittade ju t.ex. ett gäng gungor att underhålla oss med. 

Samt nintendo! Väldigt bra födelsedagsaktivitet, om ni frågar mig. 

Slutligen landade vi på hotellets innergård för ett glas och kik i kulturbilagan innan vi tog kväller. 

Klart, slut på stockholmsfödelsedag! En mycket väl godkänd sådan. 

Publicerad 14.08.2017 kl. 20:48

en utflykt till vitsjön

Idag hade vi prickat in en utflyktsdag med finaste fia och jäklar vilken tur  med vädret vi hade. Vi packade med oss en massa god picnic och så körde vi iväg till vitsjön där vi spenderade några sköna timmar i solen och den svalkande sjön. Så himla bra utflyktsmål och lite småhemligt, då en måste följa en stig genom skogen för att hitta till sjön. 

Fint att också få till en riktigt ordentlig "sommarlovsdag", då det varit lite bristvara så här långt den här säsongen. Men än hinner det ju svänga, augusti är ju kvar fortfarande. 

Publicerad 11.08.2017 kl. 19:22

hej från sthlm

Hemma igen efter några semesterdagar i stockholm. Skönt att komma bort från alla måsten för ett litet tag, men också väldigt skönt att vara hemma igen. Trivs bra här ute i lugnet. 

Nåväl, vi flög i alla fall över potten för att i några dagar strosa omkring på stan, äta god mat och sova i hotellsäng. Här ovan ett litet tjuvkik på i måndags kväll då vi landade i storstaden och genast parkerade oss på hotellets mysiga innergåd (blev dock injagade efter några minuter då man inte fick sitta ute längre). 

Några till små utflykter står på schemat för slutet av denna vecka, men ser också fram emot att göra ingenting och bara vara mellan varven. 

Publicerad 10.08.2017 kl. 21:34

välkommen, augusti

Vad skönt att augusti äntligen är här, min favoritmånad. Månaden då sommaren brukar vara lagom varm men det mörknar om kvällarna. Då stjärnorna tittar fram igen och luften så småningom börjar kännas krispig om morgonen. Ofta full med roliga bestyr, om inte annat - min födelsedag. 

Hur har månaden börjat då? Helt okej, har kämpat på för att sp småningom få slå i en lägre växel. Här följer ett axplock ur veckan: 

Har gått kvällspromenad med hela familjen. Egentligen hade jag tänkt mig en rask, uppfriskande tur men det slutade att vi hade två, skrikande fyrbeningar i släptåg så det blev inte så mycket av det motionerandet. Ändå mysigt med två katter som så gärna vill vara med. 

Har ätit frukost ute i trädgården. Gröt med så mycket gott att det inte syns att det finns någon gröt där under - min bästa typ av gröt, hehe. Denna gång med nektarin och smultron. 

Med nöd och näppe lyckades vi även klämma in oss på en av de sista föreställningarna av Okänd Soldat. Det var fina skådespelarinsatser samt snygg scenografi och pyroteknik i en autentisk miljö. Dock är krigshistorier inte riktigt min grej, och undviker oftast det temat då jag skall konsumera film, litteratur och teater eftersom en ändå blir strösslad av hemska nyheter av det slaget från världen över. Dessutom tycker jag gott de kunde ha fifflat om i manuset en aning och gett mera plats för kvinnorna. Nu syntes endast tre kvinnor på scen, varav två av rollerna var minimala. 

Och så blev det att spontant gå och titta på den sista föreställningen av Fotloose också, så en riktigt teatervecka har det varit. 

Idag deltog jag i det fantastiska evenemanget Karis, Suomen Paris (dvs. öppna dörrars dag) som ordnades på helt frivilligt initiativ. Själv var jag på jobbuppdrag med Funkis som tema, så hann inte gå runt så mycket jag hade tänkt. Hoppas innerligt att det blir en fortsättning nästa år, Villa Billnäs och Amerikavillorna hade varit väldigt kul att kika på.

 

Och nu skall denna kvinna ta semester från allt som kan tas semester ifrån. Det vill säga prick allt som har med mitt företag att göra. Helt ledig är jag ändå inte, eftersom jag har två dagar kontorsjobb på skolan per vecka, men allt utanför det har jag mer eller mindre nolltolerans på. Svarar sparsamt eller inte alls på mejl och facebookmeddelanden som på något vis berör jobb fram till 21.8. Kände att det liksom var dags då jag härom dagen helt omedvetet gick hem en timme för tidigt från jobbet utan att märka det och en annan dag tog fel på dagarna och dök upp på kontoret när jag egentligen skulle vara ledig. Säkra tecken på att denna själ behöver lite semester. Helst hade man ju semestrat hela halva sommaren men inte var man ju så smart att men utbildade sig till lärare, nej, nej. 

Publicerad 05.08.2017 kl. 21:00

att ha full bredd

 

en vacker blombukett som jag fick av riina samt lite kattmys får illustrera detta inlägg i brist på andra bilder

Har länge tänkt att jag skall koda om bloggen till full bredd för att få in lite större bilder och efter att ha sett allt fler ratataiter med full bredd på sina inläggspalter kände jag att tiden var inne. Min första tanke var jäklar vad folk blivit bra på att koda plötsligt (alá lunarstorm 2004) och jag började febrilt jaga css-koder på nätet för att få till det på min egen blogg. Tills jag insåg att Ratata tydligen har uppdaterat sina bloggbotten i stilmallsmenyn och det bara var klappat och klart att få en bred blogg på direkten. Så ja, dagens heta tips: kolla utbudet innan du skaffar dig gråa hår av kryptisk kodning. 

Blev ändå lite sugen på kodning (som den Lunarstormnörd en faktiskt var en gång i tiderna) så petade in en liten menyknapp uppe i högra hörnet för att spara på utrymmet i sidospalten. Så nu hittar du till min portfolio, cv och kontaktuppgifter via den knappen! 

Skall ännu se över typsnitt samt ta itu med evighetsprojektet bredda alla bilder så de passar in i den nya looken. Orkade just nu bara knega mig bakåt endast några månader - skall ju bli väldigt inspirerande att jobba sig igenom sju år av bloggarkiv, hehe. Och dum som en var laddade ju en upp bilderna i minimalt format, typ 500 px i tidernas begynnelse. 

Men hörni, den här nya bredden känns riktigt fräsch och inspirerande till att smälla upp nya inlägg på direkten. Skall se vad jag får till, känns ju trots allt att jag har oändligt med tid nu då caféprojektet är över. 

Publicerad 01.08.2017 kl. 21:43

om att fira ett år som husägare med att äta ute

I lördags firade vi att det var ett år sedan vi skrev under pappren på huset. Jag tyckte kvällen var värd att uppmärksammas genom att äta ute - bokstavligen talat. Få platser slår ändå vyn över Läppträsket från vår bakgård. 

Det första året har nog mest handlat om att landa i att vara husägare, och gift därtill. Att sakta med säkert göra oss hemmastadda. Har trots allt varit en hel del att landa i det senaste året både privat och på jobbfronten. 

Det kommande året hoppas jag det blir lagt mer krut på praktiska lösningar för de olika rummen och mindre projekt som vår budget tillåter. Vi har ju trots allt ingen brådska, det lär ju förhoppningsvis bli en hel del år till efter det här. 

 

Publicerad 01.08.2017 kl. 07:30

det är över nu

Så var fyra veckor av sommarcafé över. Jag har lärt mig baka chokladkaka utantill och flera, flera hundratals gäster har besökt vår trädgård. Idag är det tyst och stilla. 

Trots att det har varit en väldigt intensiv månad  och jag inte sett skymten av en ledig dag sedan någon gång i juni har det varit väldigt roligt och givande. Med mammas alla goda kakor, mina marknadsföringsskills, traktens djungeltrumma och vår gemensamma kreativtet måste jag ändå säga att vi rodde hem vårt projekt med glans. Jäklar vad vi är bra! 

Men med 30 arbetsdagar i bakfickan från den senaste månaden skall det ändå bli skönt att återgå till ett aningen mer humant arbetstempo. Nu är det återigen två dagar i veckan på Lärkkulla som gäller och resten fylls upp av uppdrag via företaget. Speciellt denna vecka ligger fokus på att beta av allt som jag skulle fixa "när det är lugnt på cafét", vilket det aldrig var så nu är det bara att lägga piskan på ryggen bara lite, lite till så allt blir gjort. Sedan stundar faktiskt två veckor av "semisemeter", dvs. tar inte emot några uppdrag via firman utan gör bara mitt "vanliga jobb" på folkhögskolan.

Det är också första gången sedan vi träffades som jag och Kisse faktiskt har lite ledigt tillsammans under en sommar, eftersom den perioden alltid tidigare inneburit att vi knegat som blådårar för att få resten av året att gå ihop. Charmen med deltids- och säsongsarbete, ni vet.  Nåväl, för att försäkra oss om att det verkligen blir lite semesterfireri och ingen oväntat kommer och rycker oss i armen drar vi till Stockholm för några dagar. Skall bli helt galet skönt!

Publicerad 31.07.2017 kl. 14:51

när hela staden förvandlades till en festival

Igår inföll dagen som jag tycker hör till en av sommarens absoluta höjdpunkter. Åtminstone för oss Karisbor. Dagen (eller kanske snarare kvällen) då hela staden vaknar till liv, det myllrar av folk kring gatorna och det händer något i var och vartannat gatuhörn. Bekanta precis överallt. Det är förstås Karisnatten jag syftar på. 

Många år har mina Karnisnätter traditionsenligt börjat på ängen med Karis Hjärns volleyturnering men den skippade vi i år eftersom det regnade (och med ålders rätt, hehe...). Istället sökte vi oss till Köttkontrollen för att äta och söka skydd från regnet och därefter tog vi en snabb runda genom stan innan vi bänkade oss på Serendi. Ville ju vara snabba med att haffa ett bord då de brukar ha rykande åtgång kvällar som denna. 

Vädret klarnade upp till kvällen och snabbt fylldes hela trädgården av folk. Serendi bjöd på ett himla trevligt musikutbud i form av DJ Gunnar (aka bästa dj:n i stan eftersom han spelar musik som om låtarna vore direkt tagna från mina spellistor på Spotify) och därefter tog Henri Seger över som första liveband för kvällen. 

Sedan var det JAG:s tur att kliva upp på scenen. Karismatisk och bra show som vanligt. Omöjligt att inte stå och gunga med när han uppträder.

Och lineupen avslutades med lokala Cstar

Innan vi tackade för oss smet vi upp via Brankis för att snabbt kolla läget samt inhandla den där grillade korven som också är något av ett Karisnattsmåste

Åh, alltså Karis. Älskar denna stad och vill inte bo någon annanstans. Kvällar som denna förlåter alla gråmula novembertisdagar då staden eventuellt känns snäppet dödare. För festliga dagar som denna, då hela staden känns som en festival lever man länge på.  

Publicerad 29.07.2017 kl. 15:31

när vi firade midsommardagen

Nu blir det ett rejält hopp bakåt i sommaren och vi landar i midsommardagen som vi firade med närmsta familjen. Sommarcafét och lifvet™ har lite kommit emellan för att jag skall lyckas upprätthålla ett aktivt uppdateringsflow här just nu, men det lär väl svänga med tiden.

Jag hade insisterat på att vi skulle fira ute på ladugårdsvinden och hängde upp en stor gammal stege i taket ovanför långborden. Den i sin tur pryddes med en ljusslinga och små blombuketter, blev mycket fint. 

Och bordet blev uppiffat med buketter av ängsblommor.

Samt små prästkragar vid varje sittplats.

Tänker att buketter med vildblommor får vara precis hur färgsprakande som helst utan minsta krav på att matcha varandra. Tycker det blir fint ändå, med ett virrvarr av bondpioner, smörblommor och ängsklockor. 

Pappa och Lenonel kom med grillen, i grävmaskin och äkta lande-anda. 

Till middagsbordet hade vi dukat upp lite ett och annat, bland annat sallader och grillat. Enkelt och gott!

Mamma var söt i midsommarkrans. 

Efter maten dukades kaffekopparna fram. Tycker det är något otroligt mysigt med halvråddiga dukningar som denna. 

Jag sprang in och hämtade jordgubbar, för det måste en ha på midsommar. 

Och Louie och Lana anslöt sig till festen. 

Alltså kolla på min lilla skruttkatt. Har ju växt massor sen det här. 

Lana firade hellre på säkert avstånd från oss andra och spanade ut över gården. 

I något skede snodde pappa kransen och jammade till någon låt, gissningsvis Scorpions. 

KOLLA VAD GULLIGA. En sån ynnest att få va dotter till dom här. 

Själv fick jag sällskap av Louie resten av kvällen. 

Och så satt vi där och firade midsommar ett litet tag till, tills det mörknade, vilket var alldeles lagom och bra för oss. 

 

Nu är det att återvända till nutid för måste gå och göra mig i ordning för kvällen. Vi bestämde oss för att stänga cafét lite tidigare idag och skall snart bege mig in till stan för att kika på årets Karisnatt. Helt klart en av sommarens höjdpunkter!

Publicerad 28.07.2017 kl. 17:36

en dos scoutläger

Igår hade jag äntligen en ledig dag och pyste iväg ut till Hållsnässkogarna för att ta del av sommarens scoutläger. 

Jag hade ansvar för patrullråddet (patrullrådighetstävlingen) som ägde rum den dagen och hade packat matsäckar i klassisk skolutfärdsstil till alla ledare som skulle sitta på kontroller ute i skogen. Frukt och trip var ett givet inslag men skippade dock de torra smörgåsarna och fyllde på med mellanmålskex, russin och choklad istället. 

Jag hade varit förutseende och packat med mig liggunderlag, dyna och en filt då jag pep iväg till min kontroll. 

Låg alltså mestadels raklång och tittade upp i trädkronorna i väntan på att patrullerna skulle hitta fram.

Efter tjugofyra (24!!) jobbdagar på raken kändes det helt galet skönt att sitta där uppe på berget i stillhet och höra träden knaka och vinden som susade i trädkronorna. Ren och skär terapi för denna slitna själ.

En liten stund hann jag hänga på lägerområdet också, innan det var dags att bege sig hemåt igen. Blev tyvärr inte särskilt mycket sommarläger för mig det här året eftersom jag är fast på vårt sommarcafé, men är ändå tacksam för minidosen jag hann få under dessa timmar. 

Så himla bra hobby, den där scoutingen, och är glad att jag ändå ibland lyckas plocka åt mig lite av verksamheten trots att jag inte på långa vägar är lika aktiv längre som jag var i tonåren. 

Tycker det är hälsosamt med en hobby som inte fokuserar så mycket på prestation utan istället lägger vikt på sunt bondförnuft, uteliv, samarbete och personlig utveckling. Tänker att alla borde prova på scouting åtminstone en gång. 

 

Är du intresserad av scouting eller har du själv tidigare kanske varit scout och vill ta upp denna hobby igen? Min scoutkår Karis Flickorna söker just nu lite extra ledarkraft till hösten och vore supertacksam för all hjälp som kunde fås. Som ledare får du: delta i meningsfull verksamhet, bidra till att fostra framtidens ledare, ledarskapsutbildning, lära dig nya användbara färdigheter både inom- och utomhus, möjlighet att delta i intressanta kurser och roliga evenemang samt bra kf-fiilis och nya gemenskaper. Läs mer om vår rekrytering här!

Publicerad 25.07.2017 kl. 21:50

tillvaron

Masar mig ur sängen, alltid någon timme senare än jag borde. Klappar på katten, börjar baka de bakverk som behövs för dagen, plockar disk, torkar bord, ställer ut stolsdynor. Kokar kaffe, öppnar cafét, pratar med gäster, serverar tårta, plockar disk. Upprepar x antal gånger under dagen. Städar undan, plockar ihop, räknar kassan. Borde en äta middag? Kastar mig på soffan. Så rullar dagarna på just nu. Visst är det roligt med sommarcafé, men onekligen känner man sig nog lite mörbultad vid dagens slut. Lite till, sen skall jag också ha någon slags minimal semester. 

Publicerad 19.07.2017 kl. 19:30

femtonde juli

Plötsligt har halva juli rusat iväg. Är egentligen föga förvånad, visste ju på förhand att månaden skulle slukas av vårt sommarcafé som håller öppet 6/7 dagar i veckan. Försöker hitta på kul grejer mellan varven men detta "lilla" sommarprojekt äter onekligen en hel del tid. Kicka gärna in på vår facebook, instagram och hemsida om du vill hålla ett öga på vad det är jag pysslar med om dagarna. 

I fredags deltog vi i alla fall i en mycket mysig gårdsfest hos kompisar som nyss köpt hus och kanske har den lummigaste trädgården jag någonsin skådat. Med knastrande brasor och en frivillig trubadur var det inte illa. 

I övrigt försöker jag väl mest fånga sommaren litegrann. Slänga mig i hängmattan när det blir någon minut över, plocka smultorn längs vägkanten, lära mig köra traktor (!) och sitta i vår hembygda gunga och njuta av solnedgången över träsket. 

Publicerad 16.07.2017 kl. 22:36

vår midsommarafton

På midsommarafton var jag rätt däckad i flunssa, så började antagligen dagen med att sova länge. Minns inte längre men kan ge ett lillfinger på att jag inte gissar fel. Till eftermiddagen övertalade jag dock K att hänga med ut i "superkojan" (som Leonel döpt den till) för att dricka eftermiddagskaffe och äta glass. 

Åt denna. Mm-mm-m. Så god. 

Sedan plockade vi fram ett par gamla cyklar för att göra en liten, liten utfärd. 

"Ut till vägen" närmare bestämt, för att köpa jordgubbar.

Samt plocka midsommarblomster. 

Utfärden resulterade i denna idylliska midsommarkorg. 

Och sedan cyklade vi glada hem igen. Alldeles lagom äventyr för en som nyss varit febrig. 

Sen hem och vila på soffan med mysigt kattsällskap.

Efter någon timme eller så ryckte jag upp mig och dukade upp till midsommarmiddag på verandan. 

De nyplockade blommorna utgjorde en maffig bukett. 

Det blev ärter, maltlimpa med laxröra och nypotatis med smördoppo till mat. Så gott! 

Och till efterrätt vaniljglass med mynta och jordgubbar. Sommar tretusen, på ett ungefär. 

Efter maten gick vi upp till mina föräldrar för att hälsa på denna glada midsommarfirare. 

Band en krans till honom av klöver och prästkragar och han vägrade ta av den för resten av kvällen. ♥

Lite av farmors blommor tjuvade vi visst också i misstag. 

Sedan blev det en spännande petanquematch. 

Och denna gulliga titulerade sig själv mästare i spelet. Spelade en ny omgång idag och då ropade han glatt "Bravo Mimo!" då jag svingade iväg mitt klot. Bra med uppmuntran liksom. 

En liten, men alldeles lagom, midsommarbrasa hade vi också. 

Vi avslutade kvällen med att bada midsommarbastu och sedan gick vi hem i skymningen. 

Publicerad 10.07.2017 kl. 20:06

efter de första dagarna med ett sommarcafé

Oj vad de senaste dagarna har gått. Hade tänkt skriva detta inlägg redan tidigare i veckan, men det har varit full rumba här på Sutarkulla från morgon till kväll. Har haft besök av både tidning och radio (går att lyssna här) och framför allt massor av kunder. Inte ens störtskurarna under gårdagen skrämde iväg folk, utan vi fick snällt bära in mer stolar till Gamla Farmors kök så alla fick plats under tak. 

Är alldeles överväldigad över hur många som redan hittat till oss och då har vi fortfarande många dagar kvar som vi har öppet. Jag hade liksom föreställt mig att jag skulle få många ensamma stunder på verandan då jag lika gärna kan pynja på med andra små jobb som skall bli klara, men här har det varit en konstant kundström mer eller mindre hela dagarna bara några minuter efter (och igår till och med före) vi öppnat. Verkligen jätteroligt och ett lyxproblem, så hoppas mina fotokunder har en gnutta överseende - jag betar av allt redigeringsjobb så fort jag bara kan mellan varven. 

De senaste dagarna har varit jätteroliga och som grädde på moset har vi haft hjälp av familjens yngsta medlem som bland annat fått hjälpa att bära in disk. Här får helt enkelt alla hjälpas åt och det tycker jag är fantastiskt mysigt. Till och med katterna hängde med till trollskogen med ett gäng gäster härom dagen. 

Så här såg det ut i måndags när vi skulle ta några pressbilder. Höll på att dö av skratt då Leonel tyckte han skulle ställa sig rakt framför kameran och sedan stod stilla som ett ljus och poserade: 

Publicerad 07.07.2017 kl. 08:54

ett tjuvkik på trollskogen

Huh, vad mosig jag är i kropp och själ just nu. Har flängt runt prick hela kvällen och grejat på gården inför sommarcaféets öppning imorgon. Dessutom fick jag inklämt kompishäng och två bröllopsfotograferingar under helgen, lite oklart faktiskt hur jag lyckades. 

Men att schemat varit fullspäckat, får jag skylla mig lite själv för. Bestämde mig nämligen för att bygga en trollskog i anslutning till cafét som är till för våra lite yngre gäster och som jag hoppas blir riktigt välbesökt under sommaren. Och detta har slukat en hel del tid - men roligt har det varit, speciellt när min lilla hjälpreda som syns här ovan hängt med. 

Imorgon öppnar vi, hoppas du vill komma på kaffe! Och..

→ Gilla oss gärna på facebook,
→ Följ oss på instagram,
→ och spana in vår hemsida!

Publicerad 04.07.2017 kl. 00:04

Fotloose på Raseborgs sommarteater

Är nyss hemkommen från årets premiär på Raseborgs sommarteater som detta år satte upp en finländsk urpremiär av föreställningen Fotloose. Det framkom inte i programbladet, men likt några år tillbaka har jag återigen fått äran att fotografera pressbilderna för programbladet och en del av marknadsföringen. Kul, då det i år var ett i synnerhet energiskt gäng på scenen! 

Eftersom bilderna till viss del var ganska beskärda och redigerade i programbladet tänkte jag passa på att ge ett smakprov av några orginal här ovan. I år var det verkligen ett extra färgglatt team jag fick föreviga i min kamera. 

För att nämna några ord om föreställningen var det en smula trögstartad till en början, men så fort den mer fartfyllda låten "Jag behöv en hjälte" brände av blev det liv på scen. Det bjöds på många skickliga dans- och sångnummer och en energi som hette duga. Med tanke på medelåldern var alla var jätteduktiga men det fanns nog några riktiga pärlor bland ensemblen som verkligen gav det lilla extra till föreställningen. Kan varmt rekommendera alla att gå och kika på detta - en riktig fin föreställning som gjord för glada sommarkvällar!

Publicerad 29.06.2017 kl. 23:11

en ljummen helsingforskväll med gamla klassisar

I tisdags åkte jag in till Helsingfors för att gå på avskedsfest eftersom Kata snart sticker iväg till Norge på praktik (så, så stolt över 'na!). Det var helt fantastiskt kul att träffa lite gamla studiekompisar igen, att tränga ihop sig på golvet i den lilla lägenheten och snabbt halsa skumppa innan vi skulle vidare. Vilken nostalgi, kändes nästan som på "gamla goda tiden" igen. Ett fint citat hade hon på väggen också, som jag passade på att föreviga innan det försvinner i flytten. 

Sedan satte vi oss på spårvagnen för att ta oss till andra sidan av stan. Skulle ta en fin bild på oss också, men det misslyckades en aning. Kanske ändå det som blev charmen med bilden? 

Vi åkte till Elmun Baari för att ta del av klubbkvällen Tunnelmatiistai och lyssna på Yakuzi Pato, ett mycket sympatiskt band. 

Ah, alltså kompisar som den här pärlan! Helt klart grädden på moset i livet. Vi firade även hennes nya fastanställning, så kan väl säga att jag var stolt i kvadrat den här kvällen. HAR SÅ DUKTIGA KOMPISAR!

Kvällen fortsatte bland annat med några intensiva matcher foosball, vilket jag och Kim förlorade stort på, men så kan det gå. 


Vid midnatt hoppade vi på spårvagnen, stannade till för lite nattmat och traskade sedan hem i den ljumma Helsingforskvällen. 

Nu måste jag kila! Premiären av Raseborgsteatern väntar!

Publicerad 29.06.2017 kl. 17:52

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.01, 17:10att få bona om av fia
01.01, 22:53en stillsam nyårsafton av mamma Sara
☰ meny