☰ meny
 

SPINNERIETS JULMARKNAD

Tror så småningom att ingen i min bekantskapskrets missat att vi ordnar Julmarknad på Spinneriet nu på lördag. Det skulle vara jättekul om just DU kom och tittade in hos oss! Dessutom ordnas Ekenäs gammaldags julmarknad samma dag, så man slår helt enkelt två flugor i en smäll om man orkar pallra sig till Ekenäs. 

På vår julmarknad kan du fynda allt möjligt fint. Klicka dig in på evenmanget via länken här ovan och spana in utbudet! Utmana dig själv med att försöka köpa så många julklappar som möjligt lokalt detta år, det tänker i alla fall jag göra. Och vad är då bättre än att stöda inhemsk konst och design?

Här kommer ett litet plock av vad du kan fynda på mitt bord:

 

Fotokonst, såklart! Åtta olika motiv tryckta på kvalitétspapper i storlek A5. Finns i en liten upplaga, så först till kvarn som gäller. 

Bokstöd av betong med olika dinosaurier färgade i guld. Alla är olika och här finns allt från Triceratops till den kända Tyrannosaurus. Funkar också fint att bara ha som prydnad!

Ljusstakar, gjutna i betong och av olika storlekar. Kanske ett alternativ till den traditionella adventsljusstaken?

Dessutom kommer jag sälja handbundna drömfångare, små julgranar, illustrationerna Three Happy Whales och KARISKARTAN, samt en fyndlåda där jag slumpar bort gamla, inramade verk till billiga priser. Främst bilder från utställningen See My Dreams från 2011.

Hoppas vi ses på lördag! Adressen är: Formansallén 2, dvs. "Formishuset" i Ekenäs. Vi finns på andra våningen och man går upp via trappupphuset som finns närmast huvudingången. 

10.12.2015 kl. 10:42

en fest sent i november

 

Sista helgen i november var det dags för den årliga Movembergalan tillsammans med Kisses kompisgäng. Värdparet för i år var Basti och Marie och de hade dukat fram till en supermysig femrätters middag i italienskt tema. Satt i timtal och njöt av den goda maten, tävlade i mustachquiz och delade slutligen ut vandringspriset för den bästa mustaschen. Kul kväll och så himla bra tradition! Och som pricken  över i:et var festen bokstavligen talat bara en stenkast bort, så när festen var slut tog det inte många minuter att traska hem. Maffi baffi fest!

09.12.2015 kl. 22:01

ISLAND, dag 2

Undrens tid är inte förbi, jag har nämligen lyckats knåpa ihop ett inlägg om hur vår andra dag på Island (som vi besökte i oktober...) såg ut!

ISLAND 2
Vi började som vanligt dagen med att beundra utsikten från vardagsrummet. 

ISLAND 2
Sedan begav vi oss in mot Reykjavik, som skulle utforskas denna dag. Vår förstad destination blev "vattentornet" Perlan.

ISLAND 2
Spännande att stå och kika i trappuppgången.

ISLAND 2
Det fanns nämligen en spännande fontän som fungerade som en geyser och sprutade upp vatten med jämna mellanrum.

ISLAND 2
När vi tagit oss upp för hela trappan tog vi oss ut på balkongen för att spana in utsikten. Det blåste och duggade en hel del, så var kanske inte det mysigaste ögonblicket på resan.

ISLAND 2
Trots en massa dimma och dis kunde vi ändå se centrum.

ISLAND 2
Bergen i horisonten var det annat med. Det fanns en platta som visade i vilka vädersträck vilka berg fanns, men den hade vi inte mycket nytta av i detta väder.

ISLAND 2   ISLAND 2

ISLAND 2   ISLAND 2
Sedan begav vi oss in till centrum och gick först till Hallgrímskirkja, som också syns på utsiktsbilden från Perlan. Kyrkan är den näst högsta byggnaden i landet (radiomasten är högst) och färdigställdes så sent som 1986. Då jag är utomlands tycker jag det är väldigt intressant med arkitektur och besöker gärna olika byggnader som är speciella för staden jag rest till. Den här kyrkan var väldigt vacker (med tanke på att den inte alls är gammal, vilket vanligtvis brukar falla mig i smaken) och den hade en mycket imponerande orgel.

ISLAND 2
När vi ändå var där passade vi också på att åka upp i tornet för lite mer utsiktskik (min favoritgrej att göra utomlands). Gillade stilen i Reykjavik så mycket, med alla små, söta, färgglada hus. 

ISLAND 2
ISLAND 2

ISLAND 2
Sedan gick vi ner genom centrum och passerade fler fina hus med väggmålningar och pynt.

ISLAND 2

ISLAND 2
Tills vi kom till Tíu Dropar och det blev dags för kaffepaus. 

ISLAND 2
Samt våfflor!

ISLAND 2 ISLAND 2
Utanför fanns en fin vägg som jag insisterade att bli fotograferad framför. Poserandet gick det lite sisådär med.

ISLAND 2
Vi hann kika in i några butiker längs med en av huvudgatorna, och där var Hrím helt klart en av mina favoriter. Hade kunnat ta med mig hem det mesta därifrån.

ISLAND 2
Passerde också en port där ensamma vantar var på dejt.

ISLAND 2
Innan energin hos vissa av oss var helt slut hann vi ytterligare besöka en stor hall i hamnen där det var lopptorg. Här fyndade jag dock ingenting pga orkade inte rota så noga. 

ISLAND 2
Efter en hel dag på stan åkte vi sedan hem, gjorde egen pizza och korkade en flaska vin. Det var ju trots allt lördag. Sedan däckade vi alla i en hög i soffan med Megamind (så bra film!) i teverutan. 

ISLAND 2
Vårt fina värdpar som tog så så så väl hand om oss under resan!

08.12.2015 kl. 09:00

Säg till sömnen att jag sover sen, säg till tiden ge tillbaka den

 

 

 

 

 

 


En lista på saker jag gjort i helgen:

- Jobbat på cafét och blivit serverad lyxiga frukostar av min chef
- Lekt välj tre ingredienser på man-leken i butiken vilket resulterade i en supergod pizza (med prosciutto, paprika, buffalomozzzarella, kyckling, rödlök och oliver + ruccola). Nam!
- Prickat av några filmer på vår jullista
- Åkt in till Helsingfors med Riina, druckit öl på Siltanen och gått på Silvana Imams spelning på Kuudes Linja. Tuff brud. "Säg till sömnen att jag sover sen. säg till tiden ge tillbaka den, säg till Rihanna jag vill ha henne, säg till kungen ge oss pengarna"
- Kännt den ilande blåsten in i benmärgen, typ
- Spenderat min enda(!) lediga dag innan jul med att storstäda vår lägenhet i ca fem timmar (utan att gnälla en enda gång obs!!)
- Ätit självständighetsmiddag med familjen

Typ så. 

07.12.2015 kl. 21:34

Julfest på Spinneriet

Spinneriets julfest


Spinneriets julfest
Förra fredagen hade vi julfest på Spinneriet. Karin och Magnus hade dukat och pyntat fint och juligt innan vi andra dök upp.

Spinneriets julfest
Vi dukade upp med de inte så juliga, men ack så goda, ingredienserna till tortillas.

Spinneriets julfest
Och bänkade oss runt bordet och högg in på maten.

Spinneriets julfest
Julle var inte sen med att klä sig i luvan vi hittade hängade på varje stol.

Spinneriets julfest
Sen blev det dags för quiz som jag hade ordnat! Älskar frågesporter och denna gick såklart i jultema. 

Spinneriets julfest
En del av frågesporten var pantomin där de skulle förklara en julsång utan ljud och rekvisita. Här försöker Jonas få gänget att förstå att det är All I want for Christmas is you han förklarar. 

Spinneriets julfest
Sen drog Julle fram gitarren och vi satt och hade det fortsatt mysigt in mot midnatt. Bra första julfest på kontoret!

Spinneriets julfest
Avslutar förstås med lite reklam som vi har upphängt på väggarna. 

04.12.2015 kl. 12:48

ett svep från senaste veckorna

Så. Mycket. På. Gång. Efter att ha gått hela hösten och varit mer eller mindre ledig hela tiden, jobbar jag nu igen 6-7 dagar i veckan fram till julafton. Är verkligen något av en periodare när det kommer till jobb. Jäkligt tur också att det är roliga grejer jag får syssla med. Mellan varven försöker jag förbereda inför Spinneriets julmarknad också, den får ni absolut inte missa! Dessutom ett ypperligt tillfälle att komma och spana in hur vårt utrymme ser ut. 

Har så mycket jag skulle kunna berätta mer om, men hinner inte just nu. Tills jag får tid att återge mina fester och annat jag sysslat med får ni hålla till godo med kollage med bilder plockat ur telefonens arkiv:
 

03.12.2015 kl. 14:08

Vår egna julkalender

Ifjol fick vi ju en helt fantastisk julkalender av min mamma. Väl medvetna om att det inte skulle bli en likadan i år funderade vi lite på vad vi skulle hitta på istället. Jag älskar ju cirka allt som på något sätt relaterar till att mysa medan killen är litet av en filmnörd, så vips kom vi på det. Det fick bli en filmjulkalender med en hög handplockade filmer som på något vis tangerar julen eller annars bara är mysig att se i juletid. Vi delade upp dagarna på hälften och valde sedan ut 12 filmer var (läs: jag fick välja kanske fem själv..) som vi planerat att titta på under december månad fram till jul. 

Tänkte att det kanske finns någon annan julmysare där ute som också vill ta del av den här listan så därför fick den hänga med på bloggen. Om någon har samma smak som undertecknad kan man ju stryka några pangpang-filmer och kasta in typ lite Pippi firar jul och Mickeys Christmas Carol istället, som inte fick plats på vår lista detta år.

Här kommer den, Miilos & Kisses filmjulkalender:

1.12   Jingle All The Way
2.12   Charlie And The Chocolate Factory
3.12   The Polar Express
4.12   Elf
5.12   Bad Santa
6.12   Harry Potter and the Philosopher's Stone
7.12   Gremlins
8.12   How the Grinch stole Christmas
9.12   The Long Kiss Goodnight
10.12  Ghostbuster II
11.12  Mary Poppins
12.12  Love Actually
13.12  Die Hard
14.12  Ernest Saves Christmas
15.12  Svensson Svennson firar jul
16.12  The Santa Clause
17.12  Planes, Trains and Automobiles
18.12  Sunes Jul
19.12  Edward Scissorhands
20.12  National Lampoon's Christmas Vacation
21.12  Rare Exports
22.12  Home Alone  1 & 2
23.12  The Nightmare Before Christmas
24.12  The Snowman
 

Tips på fler mysiga julfilmer tas gärna emot i kommentarsfältet!

30.11.2015 kl. 20:55

första advent

Har varit en himla massa program de senaste veckorna. Fester, möten och så det nya jobbet. Dagarna har gått i ett huj och plötsligt har vi redan första advent. Insåg att vi inte äger något juligt i inredningsväg så sprang omkring på loppisar  igår för att hitta lite juldekorationer och fyndade bl.a. en julgransfot, ljusstakar och kattvänliga pynt för en billig peng. 

Dessutom har jag hjälpt till och jobbat på Café Gamla Stan, så dagarna har inte varit svåra att fylla. Om ni för övrigt saknar julstämning är det definitivt detta café ni skall besöka. Julpyntat från golv till tak, en värmande brasa i öppna spisen och så lite glögg och pepparkakor på det. Passar en julmysare som mig utmärkt att hänga där fram till jul. 

29.11.2015 kl. 13:11

STAY GOLD

STAY GOLD
Förra lördagen skulle vi iväg på en guldig fest, Riina fyllde nämligen år. Kisse körde på en guldig fluga och jag sprayade en hel flaska glitter i mitt hår. 

STAY GOLD
I present hade vi med alla kompisar skrapat ihop en flygtur med luftballong åt henne!

STAY GOLD
Festen började med att alla fick en lapp med en beskrivning på en annan person i rummet. Sedan skulle vi klura ut vem den hörde ihop med. 

STAY GOLD
Himla fin och rolig lek!

STAY GOLD
Sen anlände duktiga Tika och uppträdde med några sånger för oss.

STAY GOLD
Måste slå ett slag för Dönsby B&B, där festen ordnades, en alldeles utmärkt plats för kalas. Tips, tips!

STAY GOLD
Riina hade planerat så att alla kompisar som ville spela musik fick vara dj för en halvtimme. DJ Milton (jag), var först ut och började ganska soft med kings of convenience och kygo men smög ändå in bl.a lite eurytmichs mot slutet. 

STAY GOLD
Födelsedagsbarnet med "småsyrrorna". 

STAY GOLD
Så blev det dags att ta för sig av den maffiga buffén, en massa gott bjöd hon på.

STAY GOLD
Några i kompisgänget hade planerat en massa roliga lekar och program. Bl.a stolleken där man skall förflytta sig runt i en ring, enligt vad en kortpacke visar för sort, tills man kommer tillbaka till sin egen stol. 

STAY GOLD
Guldig skumppa hade vi förstås också med. Hade fått i hemligt uppdrag att fylla på folks glas hela tiden, så försökte bjuda ut denna gyllene dryck hela tiden. Gick sådär.

STAY GOLD
Kisse och Josef var matchy matchy med sina flugor.

STAY GOLD
Så skulle det blåsas ut ljus, förstås! Hipp hurra!

STAY GOLD
Och mera lekar.

STAY GOLD
Tommen tog över djbordet i en lätt skrämmande mask.

STAY GOLD
Men Banks var kanske ändå guldigast av alla. 

STAY GOLD
Klackarna sparkades av.

STAY GOLD
Och rummet blev ett dansgolv där vi dansade till en rad nittiotalshits och shakira.

STAY GOLD
Tack för en så fin, fin fest!

27.11.2015 kl. 11:13

en fredag med utställningar, kompishäng och massor av glögg

kiasma & glögg kiasma & glögg
I fredags åkte jag in till Helsingfors och inledde helgen med att gå till Kiasma för att spana in utställningarna där. 

kiasma & glögg
Var riktigt skönt att gå omkring ensam i egen takt, och om det inte hade varit för de skräninga, superstörande tonåringarna så hade besöket nog varit full pott. Haha, jag kommer så att bli en snäsig kulturtant med svepande sjalar och stora glasögonbågar, som hötter med fingret åt irriterande typer som stör mig när jag skall ~insupa den magnifika konsten~, när jag blir gammal. Är ju redan på god väg. 

kiasma & glögg
Nåväl tillbaka till utställningarna. Där fanns mycket intressant och fint att se på, bl.a. denna installation, av Tom Molloy, som är en del av utställningen Dissensus av blandade konstnärer. 

kiasma & glögg
kiasma & glöggTittade man närmare så såg man att det var en flera meter lång rad av små, små demonstranter. 

En annan kul installation som man som besökare kunde ta del av var denna, som bestod av en pendlande lampa, två stolar och en glasskiva. Ena stunden var man där, sen var man borta.

kiasma & glögg
Slutligen gick jag upp på översta våningen för att ta del utställningen Olydnadsskolan, som jag länge velat se. Konstnären, Jani Leinonen, lyfter fram samhällskritik på ett lite annorlunda sätt som får en att tänka till en gång extra.

kiasma & glögg
Tycker att precis varje del av utställningen var verkligt sevärd, men lyfter bara fram några av verken. Som denna gjord på till synes helt vanliga Kellog's-paket. Först när man går närmare syns twisten.

kiasma & glögg
Och denna gjord på ytterligare fler flingpaket med modifierade titlar. 

kiasma & glögg
På en vägg hade konstnären samlat skyltar som han köpt av tiggare runt om i världen. 

kiasma & glögg
Avslutar utställningsbesöket med detta konstaterande som är väldigt mitt i prick.

kiasma & glögg
När museibesöket var avklarat gick jag för att möta upp Laura och Siri på vårt stammisställe. 

kiasma & glögg
Beställde in både en saltig och söt muffins.

kiasma & glögg
När cafét stängde tog vi vårt pick och pack och hoppade på bussen ut till Drumsö, eftersom Freja hade ställt till med glöggfest.

kiasma & glögg
Där var det uppdukat med bröd, frukter, pepparkakor, julstjärnor, ostar, pastejer och what not.

kiasma & glögg

kiasma & glögg

kiasma & glögg
Vi slog oss ner med varsin glögg tillsammans med Malou och inväntade resten av gästerna.

kiasma & glögg kiasma & glögg
Julmysfaktorn var laddad till max, och så även bordet med drycker.

kiasma & glögg
Freja fick en kinderjulkalender och blev superglad. All förståelse på den punkten, jag menar, vem skulle inte vilja ha en julkalender liksom?

kiasma & glögg
Nåja, sen blev det äntligen dags att hugga in på alla godsaker.

kiasma & glögg

kiasma & glögg
Ninni fixade skumppadrinkar.

kiasma & glögg
Fina värden med Cessi som också dök upp på festen.

kiasma & glögg
Plötsligt mindes vi tillbaka till vårt första studieår, då vi hade en kurs där vi gjorde en kort film i Frejas lägenhet, så bänkade oss i soffan för att se på den. Kvalitén är är väl på rätt många punkter under all kritik, men lite småroligt hade vi nog åt den trots allt.

kiasma & glögg
Sen blev det kaffe... och jallu.

kiasma & glögg

kiasma & glögg
Freja beklagade sig över att ingen hade använt hennes fina papperssugrör så jag och Laura offrade oss på den punkten.

kiasma & glögg
Så blev det dags för en julquiz som Freja hade förberett. 

kiasma & glögg
Efter en olidligt jämn match visade det sig att mitt lag, Delfinerna (bästa namnet) vann. Notera gärna min suveräna ordvits ovanför fråga nummer tre. 

kiasma & glögg
Så satt vi långt in på natten med detta härliga tjejgäng och snackade allt från åldersskillnader i förhållanden till kusliga gamla hus där det spökar. Superlyxigt att då festen tog slut inte behöva irra ut i Helsingforsnatten, utan fick krypa ner i Frejas dubbelsäng under hennes täcke. 

24.11.2015 kl. 21:22

@ratata.fi

 

Denna vecka har jag privilegitet att få ladda upp bilder på ratatas instagram. Passande nog, har jag en hel del kul jobb och annat som kan vara av intresse på gång, så klicka dig in på @ratata.fi för att se vad jag hittar på den här veckan. För dubbeldos hittas jag förstås också som vanligt under @miltonmiilo

24.11.2015 kl. 17:02

"It came without ribbons, it came without tags, it came without packages, boxes, or bags, maybe Christmas doesn't come from a store, maybe Christmas means a little bit more

Med en månad kvar till jul samt påtryckningar från min kära mor, kommer här en liten sammanställning på vad jag önskar mig i julklapp. Egentligen är jag ju inte riktigt för den galna köphysterin runt jul och är precis lika nöjd bara jag får äta god mat med min familj, men samtidigt vet jag att jag själv (precis som min mor) älskar att ge små gåvor till nära och kära och då tänker jag att det är bättre med lite riktlinjer så att det ändå inte dyker upp helt onödiga eller oönskade grejer i paketen (ifall någon skulle vilja ge mig en julklapp). 

Detta önskar jag mig:

1. Vinyler funkar alltid, såväl gamla som nya. Några som jag spontant kommer på att jag saknar i min samling är Håkan Hellströms "Det kommer aldrig va över för mig" och First Aid Kits "Stay Gold". Men gillar det allt från jazz och soul till svensk indie och åttiotalsdisco så det är rätt mycket som går hem på den fronten. 

2. Böcker. Allt jag inte minns av Jonas Hassen Kehmiri, Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson eller Onda boken av Kaj Korkea-aho. 

3. En trappuppgångsskylt, eller vad de nu kan tänkas heta, har ingen koll och vet inte heller riktigt var man kan få tag på en.. Men skulle vara kul att ha en där man kan byta ut bokstäverna och skriva egna små meddelanden och dikter.

4. Iittalas Kastelhelmilyktor i ofärgat glas. Fat och skålar i samma serie går också bra. 

5. En polaroidkamera + film. Fujifilms intax-serie verkar bra, speciellt modellen mini 90 NEO CLASSIC är dessutom sjukt snygg i designen. 

6. Tallrikar från Marimekkos serie Oiva/Siirtolapuutarha.

7. Vår samling muminmuggar börjar bli rätt stor, men ändå finns det alltid såna som saknas. T.ex. Too-ticki eller årets vintermugg

8. Ett dubbelset med lakan. Allra helst gråa i linne, men något i stil med dessa eller dessa går också bra. 

9. Ett kul sällskapsspel. Trivial har vi fortfarande inte i vår samling, men skulle våga påstå att det mesta går hem, älskar brädspel! Tror vi bland annat skulle gilla: Mysterium,  Uno, Blokus, Muminspelet eller 6 Nimmt!

10. Hai-gummistövar, typ i svart, turkos eller blått. 

11. En prenumerationVästra Nyland.

23.11.2015 kl. 10:52

ett hej innan helgenSkulle egentligen ladda upp ett maffigt Islandsinlägg, men varken datorn, nätet eller photoshop ville samarbeta med mig ordentligt så lämnar er med en halvt märklig gif inför helgen istället. 

Skall snart hoppa på tåget in mot Helsingfors för fjärde gången denna vecka men idag skall jag inte jobba utan: gå på konstutställning, flanera i några butiker, möta upp några  favoritbrudar, dricka ekologiskt kaffe och äta svindyra muffins,  konsumera okänd mängd glögg och vin, averka en rad viktiga och mindre viktiga samtalsämnen, kanske ramla ut i natten, kanske inte. Vakna tidigt följande morgon, gå på jobbmöte, skynda mig hem, lacka naglarna med glitter och smeta guldögonskugga i ansiktet, gå på trettioårs fest och STAY GOLD. 

20.11.2015 kl. 12:00

sovmorgon


Idag behövde jag inte åka in till kontoret utan jobbade hemifrån på distans ett par timmar, så kunde med gott samvete ta sovmorgon (så gott det gick med en katt som började böka omkring i sängen kl. 6 på morgonen). Ville bara skratta högt när en på jobbet pratade om "vi morgonpigga" och utgick från att jag hörde till det gänget. Men måste nog medge att det är rätt skönt att kicka igång dagen tidigt för att sedan inte behöva stanna kvar så sent på eftermiddagen. Har de senaste dagarna märkt att huvudet  sakta men säkert blir allt mosigare och mer oproduktivt efter klockan två då man stirrat in i en dataskärm hela dagen. Då kan jag lika gärna kravla mig ur sängen lite tidigare istället, svepa i mig en kopp kaffe och vara produktiv på morgonen. 

Nåväl, men idag kunde jag som sagt stanna hemma för att jobba. Lättare sagt än gjort kan man lugnt säga då jag har varit ackompanjerad av en busig katt som mest hängt i fötterna och hoppat på mitt tangentbord medan jag försökt få alla viktigheter gjorda. Tur för henne att hon kompenserar med sin söthet.

19.11.2015 kl. 14:02

plötsligt händer det

 
Två vyer som lär bli väldigt återkommande i mitt liv: Karis tågstation i solnedgång (eller mer troligt: mörker) och kontorsutsikten i soluppgång. 

Lämnade ju er med nyheten om att jag äntligen fått ett jobb. Tänkte att någon kanske vill att jag berättar mer. 

Har ju gått och letat jobb med ljus och lykta inom min branch hela hösten. Eller ja, egentligen sedan i våras då jag blev klar med studierna - men så kom sommaren emot då jag hade säkrat arbete för ett par månader så då var det en liten, knappt märkbar paus. Har filat på ansökningar, lagt ner halva min själ i motiveringsbrev och gått på intervju - men alltid med samma svar: nej tack, varken du eller 78* av de andra som sökte fick jobbet. 

Men skam den som ger sig. Har efter varje nekande ansökningssvar tänkt att det "säkert kommer någonting bättre emot och det var ödet att det gick som det gick" (tack till mamma, som gett mig det tankesättet). När jag nämnt att jag är mer eller mindre arbetslös (bortsett från en del små projekt & uppdrag jag pynjat med på frilansbasis) har folk ofta  påpekat att "jamen, du har ju fotandet". Jovisst har jag det, men har hela tiden känt att jag vill göra något mer än "bara" fotografera**. Har ju ändå utbildat mig till kulturproducent som handlar om så mycket mer än att "bara" knäppa bilder. 

I slutet av förra veckan plingade det utan förvarning till i min telefon, och jag blev tillfrågad om jag var intresserad av ett jobb. Vi bestämde möte på måndag för en intervju att diskutera saken och igår, på tisdag, började jag på det nya jobbet.

Men kom till saken, tänker ni. Var jobbar jag då? Jo, för några månader framöver jobbar jag på Marthaförbundet på deltid som innehållsproducent och får bl.a. syssla med planering, fotografering, film, editering, lite grafisk design och att skriva. Alltså en salig blandning av allt jag gillar och anser mig vara ganska duktig på. 

Har alltid varit noga med att göra bra ifrån mig på de arbets- och praktikplatser jag haft samt försökt att i olika sammanhang lyfta fram vad jag har för kunskaper, hur min arbetssituation ser ut för tillfället och vad jag skulle vara intresserad av att göra. Man vet ju aldrig vem det är som smyglyssnar (eller läser ens blogg). Visst får man knega en jäkla massa innan det nappar, men sen när det väl gör det känns det värt allt slit. 

Är väldigt glad över mitt nya jobb och ser det som en sjukt bra bonus att till min arbetsplats värderingar hör en hållbar livsstil och att synliggöra kvinnan i samhället. Så att sådant. Detta är alltså vad jag har framför mig de kommande månaderna. En av de största utmaningarna lär väl bli att förvandla mig själv till en morgon- och pendlarmänniska tre dagar i veckan, men det skall nog gå bra. 


Avslutar med två av mina motivationsbilder/texter jag haft pinnade under hösten:

  

 

*Kunde inte låta bli att förvånas över hur många i lilla Raseborg som var ute efter samma jobb som jag. 
** obs, obs, obs! Har förstås inget emot fotouppdrag, men gillar variation. 

bildkälla här & här

18.11.2015 kl. 20:15

alla känslor på en och samma gång


Började denna måndag med att lyssna på senaste avsnittet av Flora & Fridas podd (min favorit) samt ta selfies med våran lilla, söta inneboende. Tyckte vi var rätt gulliga tillsammans. 

Sedan hoppade jag på tåget in till Helsingfors för att möta upp bästa Kata som jag inte sett på evigheters evigheter. Mycket att catcha upp med andra ord. 


När jag nu för en gångs skull var på kompisdejt i Helsingfors lyxade jag till det med kex som var dubbelt större än baguetten och en cappuchino med chili och choklad. 


Tiden rusade iväg och plötsligt skulle jag hoppa på ett närtåg till Böle för att gå på ett mycket trevligt möte. 


Det blev sannerligen en fikadag deluxe, eftersom jag efter mötet stämde träff med Freja på ett (för mig) nytt café (som bara spelade Arctic Monkeys i bakgrunden!!).
 

Ville anslöt sig också och så blev det en ny runda med uppdateringar av senaste nytt i våra liv. Var delvis inte så muntra nyheter vi betade av runt bordet, men var ändå glad att se mina saknade (f.d) klassisar. 


När det inte längre stod några cafébesök på agendan hoppade jag på tåget som rullade hemåt igen. Kände mig ganska matt efter alla tankar och känslor som passerat mitt huvud och min kropp under dagen. Det bästa av allt var ändå att jag åkte hem med ett nytt, spännade jobb i fickan som jag tror kommer bli sjukt roligt! Berättar mera senare, imorgon har jag min första dag på nya jobbet.

16.11.2015 kl. 22:30

recept på en väldigt bueno helg

novemberhelg
1. Sväng ihop en fantastiskt god lördagsmiddag. Exempelvis bruschetta med prosciutto (eller mozzarella om en inte äter kött), ruccola & tomatsalsa enligt detta recept. Som tillbehör en sallad som får smaklökarna att jubla. Jag hade i: isbergs- och romansallad som grund och slängde sedan i ruccola, ärtgroddar, vårlök, granatäpple, fetaost, björnbär och äppel (gnid in skivorna med citron så blir de inte bruna innan serveringen). 

novemberhelg

novemberhelg

novemberhelg

novemberhelg

novemberhelg
2. Tänd ett gäng levande ljus, bjud över trevligt sällskap (att  bjuda middagen åt), köp hem ett vin i fin förpackning, snacka bort några timmar och varva det med lite sällskapsspel. 

novemberhelg

novemberhelg
3. Vakna följande dag full av energi och inspiration och dra igång pyssel- och bakningsprojekt om vartannat.  

novemberhelg
4. Betrakta sovande katt som tagit paus från att springa iväg med alla snörstumpar samt samt snusa på degen. 


novemberhelg novemberhelg

5. Beundra ditt nybakta bröd och bjud över en vän på kvällste och nybakt kladdkaka med kardemumma. 

Klart slut! 

15.11.2015 kl. 21:47

mastermind, middagsdejt och årets första glögg

fredagen den trettonde
Det var länge sedan jag lät kameran hänga med och dokumentera en hel dag hos mig, så igår tyckte jag det var dags. Började dagen med frukost och dukade upp cappuchino, ägg, fröknäcke som mamma bakat (tacktack) och smoothie med mango, banan, äpple, ingefära och chiafrön, mmmm. 

fredagen den trettonde
Var himla grått och trist ute, så gjorde upp noll planer på att gå ut. 

fredagen den trettonde
Det fick bli lite frilansjobb framför datorn instället!

fredagen den trettonde
Men först lite obligatoriskt bus med vår lilla vilde naturligtvis. 

fredagen den trettonde
Han här satt och såg finurlig ut. Visade sig att han planerade min julklapp, som han senare inte kunde hålla sig från att berätta om. 

fredagen den trettonde
Plötsligt ringde det på dörren och en liten granne kom för att hälsa på oss. Eller ja, kanske mest Lana om vi ska vara ärliga. 

fredagen den trettonde
Det blev en dag där besöken avslöste varandra, för det tog inte länge innan också Ida knackade på dörren. 

fredagen den trettonde
Blev överlycklig då hon ville spela Mastermind med mig! 

fredagen den trettonde
Det gick jäkligt bra för mig måste jag säga, slog rekord och löste en kombination på fjärde försöket. Älskar kluriga spel, och andra favoriter är alias, scrabble, cluedo, rummy och rappakalja. Har dem alla, så välkommen på spelkväll den som känner för :--)

fredagen den trettonde
När alla våra besökare gått hem, grabbade jag tag i denna snygging för att gå på fredagsdejt. Vi har båda haft ganska bra flow i livet på sistens, så bestämde att fira det med att äta middag på kw. 

fredagen den trettonde
Beställde in en kantarellsoppa till förrätt. 

fredagen den trettonde
Och husets sallad med rökt lax till huvudrätt. 

fredagen den trettonde
Efter middagen kilade jag hem för att jobba lite till, eftersom det hade blivit lite brist av den varan tidigare på dagen.

fredagen den trettonde
Samt för att mysa med denna tröttis som hade legat och sovit. 

fredagen den trettonde
Hej, hej gullis.

fredagen den trettonde
Till kvällen rustade jag upp med ett par reflexer och en ficklampa (hatar när folk inte syns när man kommer körande i mörkret) och traskade iväg mot Serendi.

fredagen den trettonde
Där inledde jag årets glöggsäsong!!! 

fredagen den trettonde
Och hängde med Riina

fredagen den trettonde
När vi suttit där i några timmar, en bunt samtalsämnen var avverkade och vinet slut i våra glas så tog vi adjö av katterna och tog kväller för denna gång. 

 

Sen känns det ju lite oundvikligt att skriva ett "så här mysig var min fredag"-inlägg med gårdagens attacker i Paris i färskt minne utan att kommentera det. Jag tycker naturligtvis att det är en mycket tragisk och hemsk händelse, men samtidigt känns det lite overkligt och lite svårt att greppa. Och tänk att det dör människor varje dag av olika fruktansvärda orsaker som inte alls lyfts upp på samma sätt i västvärlden bara för att det "inte är tillräckligt nära". Summeras ganska bra i detta inlägg. Hoppas att dessa trista nyhteter ändå fungerar som en ögonöppnare för de som varit emot att låta flyktingar komma in i sitt land, för det är ju just såna här hemskheter de flyr ifrån. Kom ihåg att ta hand om dina nära och kära, men också att sträcka ut en hjälpande hand mot den behövande främlingen du möter på gatan. 

14.11.2015 kl. 16:28

kariskartan & three happy whales

Idag är det exakt en månad tills vi har julmarknad på Spinneriet. Den infaller samma helg som det är gammaldags julmarknad i Ekenäs, så det är två ypperliga orsaker till att besöka staden. Om inte annat så kan man komma och roffa åt sig Ratatas kalender för 2016 kommer att finnas till salu där. 

Själv har jag tänkt sälja drömfångare, ljusstakar (om det projektet går vägen) samt prints - åtminstone Kariskartan och 3 Happy Whales som syns här ovan. 

Kariskartan föreställer som namnet redan antyder en karta över Karis, men istället för att rita ut vägarna och gatorna som streck och linjer har jag skrivit ut namnen på gatorna i en liten, liten font som bara syns på när håll. Har inte ännu beställt denna i pappersformat, men tror det kan bli en svinsnygg julklapp till Karisälskaren att hänga på väggen! Idén till denna kommer från tjänsten Mapiful (men tyckte priset där var lite väl dyrt) och  inspiration fick jag av en snygg karta över Reykjavik som jag såg i en designshop när vi var på Island. 

12.11.2015 kl. 20:48

saker jag gör just nu

 

  

 

 

 

 

 • trilskas med indesign 
 • tar selfies med kattungen
 • myser omkring i min loppisfyndade megatröja
 • försöker vänja kattungen vid utomhusvistelse
 • räknar och räknar om, för att få hösten, livet och siffrorna på kontot att gå ihop
 • aktar tårna från busande kattunge
 • försöker rädda mina stackars krukväxter från tidigare nämnda typ
 • hänger tvätt
 • betraktar sovande kattunge
 • tömmer telefonen på hundratals bilder på kattunge
 • laddar upp några av dem här
11.11.2015 kl. 12:41

höstmorgnar

Alla dessa höstdagar smälter aningen ihop för mig, och att det är måndagmorgon känns egentligen inte alls speciellt jobbigt. Hade en lång sovmorgon i sällskap av en busig katt som hoppade omkring på våra täcken och nu sitter jag och sörplar te och går igenom bilderna från helgens Bokkalas som jag var och jobbade och fotograferade på.  

Dessutom har jag en massa tankar och ideér om vad jag skall knåpa ihop till Spinneriets julmarknad (12:e december, skriv in i kalendern!) som jag skulle vilja ta itu med. Åtminstone har jag två prints så gott som klara, båda med motiv föreställande något som ligger mig nära om hjärtat. Ger kanske ett litet tjuvkik på dem senare.

09.11.2015 kl. 10:35

den åttonde årsfesten

 

 

 

 

Igår firade vi Karis Hjärns åttone årsfest på Brasserie. Kände mig fancy och sörplade lite cava innan jag drog iväg och anslöt mig till resten av festsällskapet. En fin liten kväll med det härliga karisshakki samt god mat, speciellt efterätten var to die for. Då årsfesten tog slut drog gänget vidare till en ganska så öde krog och jag hakade på för en stund. Efter att ha hejat på de andra i en omgång spontan limbo kände jag bara att näe, nu får det vara slutfestat för denna kväll, så stack hem innan klockan ens var ett. Mitt inre partyanimal har nog gått i ide för en okänd tid framåt eller sen är det bara så att min FOMO är totalt bortblåst. 

08.11.2015 kl. 14:00

lära känna-listan


november, 2014

1. Hur gammal är du?
Tjugofem.

2. Hur gammal känner du dig?
Ibland som 65 då jag och killen stannar hemma en lördagkväll och löser korsord, men ibland som 20. Speciellt i somras då jag jobbade med ett gäng 18-åringar och kunde leva mig in i alla deras stories. 

Överlag känns 25 som en rätt bra ålder, men ibland känns pressen utifrån över vad man borde ha åstadkommit vid denna ålder lite väl påtaglig.  Speciellt när en bor utanför huvudstadregionen. 

Ändå känns det stundvis som att 25 inte räcker någonstans, speciellt i jobbsökningskarusellen jag åkt med på sedan i våras. Arbetsgivarna söker någon "nytänkande, innovativ person som jobbar effektivt och har en positiv inställning" och en bara "yes, det är mig vill ni ha!". Sen läser man det finstilta och konstaterar att jaha, dessutom bör man ha 30 års arbetserfarenhet inom branschen, kunna sju språk flytande, ha varit gift tre gånger samt kunna jonglera med brinnande eld. Jo morjens, lycka nu till att få något jobb sen.

Okej, spårade kanske lite ut från ursprungliga frågan. Vi fortsätter.

En av de första bilderna tagna från det nya hemmet, februari 2015

3. Var bor du?
I en lägenhet i Billnäs i ett över 100 år gammalt hus tillsammans med Kisse och katt. 

4. Vad har du gjort i dag?
Vaknat, busat med kattungen, stigit upp, kokat te och ägg, ätit frukost och skrivit detta inlägg. Till näst står städning på listan och ikväll skall jag fotografera på Bokkalaset. 

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför? 
Har alltid trott att jag är en sommartyp men har kunnat konstatera att den årstiden enbart medför stress i mitt liv. Jag gillar hösten (speciellt då den är solig och färggrann) då det känns som att allt får en nystart samtidigt som ett lugn lägger sig. Våren är också bra, då ljuset, färgerna och värmen hittar tillbaka och alla människor verkar vara så mycket gladare. 

Glada tjejer på en uteservering i Tallinn i början av april.

6. Är du beroende av någonting?
Internet och närhet. Så frustrerande när killen är på resande fot och katten vägrar sitta still och mysa i ens famn :'(

7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

- Jag har sjukt höga prestationskrav på mig själv, speciellt när det kommer till studier och jobb. Minns att jag i högstadiet ofta kunde ta åt mig massor av mer arbete i grupparbeten och dessutom ofta var den som gick igenom allas texter eftersom jag annars inte litade på att vi skulle få bra betyg.
Men också en del positivt kommer det ju från att ha höga krav på sig själv. Under de senaste fem åren har jag på så gott som alla arbetsplatser jag haft fått höra något i stil med "hur skulle vi ha klarat oss utan dig", vilket jag helst skulle plita ner som en fotnot på min cv, men sånt kan man väl inte riktigt göra utan att låta dryg.. eller?

- Jag är superbra på att lägga diverse mer eller mindre onödig information på minnet. Bra att ha vid t.ex. inhandling av födelsedagspresenter, men vet inte riktigt vad jag skall göra med kunskapen om en massa introlåtar till barnprogram som jag har registrerade i bakhuvudet.

- Jag har mejlat med Tarja Halonen. 

 

8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Tackar ju sällan nej till en resa, men jag är faktiskt rätt nöjd med var jag är just nu. 

Hit skulle jag gärna åka igen, Utö sommaren 2013

9. Vad är du på för humör just nu?
Något mittimellan. Varken depp eller pepp liksom. 

10. Vilket är ditt favoritgodis?
Choklad, och av det bland annat pätkis och dacapo, mmmm. 

11. Vilken är din favoritaffär?
Är ju inte direkt en shoppingperson, så kanske Alko (i Karis!)? Haha. Inte för att min alkoholkonsumtion skulle vara särskillt överdriven, men gillar att gå och se på de olika flaskorna och etiketterna och så är det himla bra kundbetjäning där! En gång skulle jag handla ingredienser till vit sangria och medan jag stod och funderade på vilken likör jag skulle välja till det hade en i personalen gått och printat ut ett recept på sangrian åt mig. 

12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Defintivit inte morgonmänniska, men nuförtiden brukar jag nog inte stanna uppe sent heller. Mer kanske en dagsmänniska, vilket i mina öron låter vettigt. Som effektivast är jag nog mellan 10-14 skulle jag tro. Helsingfors, oktober 2013

13. Har du blivit sydd någon gång?
Nix.

14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Måste varit Mamma som lånade bilen åt mig så jag kan ta mig runt de kommande dagarna. Kanske inte så "extra", men mer spännade än så är nog inte mitt liv just nu tror jag. 

15. Är du blyg?
Njä, snarare lat med att starta nya konversationer skulle jag tro. 

16. Vad heter du i andra namn?
Linnea Terese. 

17. Vill du gifta dig?
Nå, jo! Älskar ju att ordna fest, och ett bröllop är väl lite av den ultimata festen? Väntar bara på en lottovinst, alternativt att den där stadiga inkomsten skall börja infinna sig på kontot så det finns överlopps pengar till ett sådant kalas. 

18. Har du något smeknamn?
Jajamän, kärt barn har många namn heter det ju. Miilo är ju det självklara och det jag främst lystrar till, men även olika variationer på det såsom: Milchen, Miloscha, Milton, Mike och Smiilo. Mina fastrar kallar mig även Emsu, som har hängt med sedan jag var liten. 

06.11.2015 kl. 10:05

ISLAND, dag 1

ISLAND day 1
Hurra, äntligen lite Islandsbilder, hörni! Det första vi gjorde när vi vaknade upp på dag ett var att spana in utsikten från vardagsrummet. J&H menade att detta var ingenting jämfört med en solig dag, men vi var ganska imponerade ändå. 

ISLAND day 1
Sedan hoppade vi i bilen med Johnny och körde iväg mot landets kanske främsta turistattraktioner. 

ISLAND day 1
Oooh-ade och Aaah-ade över landskapen som passerade. 

ISLAND day 1
Vi tog en avstickare för att snabbt kika på en restaurang med lustiga dekorationer som var kännt för att de kockade all sin mat på värme direkt ur jorden. 

ISLAND day 1

ISLAND day 1
Det var verkligen en superdimmig dag, vilket framgår rätt tydligt från dessa bilder. 

ISLAND day 1
Nästa grej vi åkte för att se på var Kerið, en gammal vulkankrater fylld med vatten. Var vädligt speciella färger med allt det klara, blåa vattnet mot den röda jorden. Tyvärr hade jag glömt att byta ut mitt fasta objektiv, så fick inte riktigt till någon helhetsbild på det hela. 

ISLAND day 1

ISLAND day 1
Kisse fick posera lite istället. 

ISLAND day 1
Sedan blev det dags för lunch på ett turistställe intill Geysír som var ovanligt snyggt för att vara ämnat för just turister. 

ISLAND day 1
Det tjusiga lunch- och utfärdssällskapet. 

ISLAND day 1
Tog en svampsoppa som var mycket, mycket god. 

ISLAND day 1
När vi var färdigätna hoppade vi i bilen igen och åkte vidare mot Gullfoss, europas största vattenfall. 

ISLAND day 1
Först såg vi endast detta och konstaterade att "ja det här var ju rätt häftigt".
ISLAND day 1
Sen märkte vi att vattenfallet fortsatte och var minst dubbelt så stort. 

ISLAND day 1
Försökte oss på en turistbild, men det var lättare sagt än gjort då det duggregnade och blåste massor.

ISLAND day 1
Sen var det dags att bege sig av mot dagens sista sevärdhet.

ISLAND day 1
Vi skulle nämligen till gejserområdet där Geysir och Strokkur finns och hela luften dallrade av dis och vattenånga. 

ISLAND day 1

ISLAND day 1
Testade att känna lite på vattnet och det var så varmt att man bara kunde ha i handen en liten stund. 

ISLAND day 1
Avslutningsvis stod jag tålmodigt och väntade liksom alla andra turister för att få bild på ett utbrott. 

ISLAND day 1

ISLAND day 1
Sedan startade vi bilen hemåt och beundrade landskapen genom bilrutan igen.

ISLAND day 1

ISLAND day 1
Kvällen tillbringade vi mest med att busa och så beställde vi hem kinesiskt till middag. 


ISLAND day 1
Som avslutning på dag ett åkte vi in till Reykjavik för att äta glass på Valdis, vilket tydligen är lite av ett måste fick vi veta. 

ISLAND day 1

ISLAND day 1
Där fanns såå många olika smaker att välja på, vilket fördröjde beställningsprocessen men slutligen slog vi oss ändå ner med varsin strut. 

ISLAND day 1

På vägen hem syntes Friðarsúlan (eller Peace Tower) i mörkret. Det var jäkligt svårt att fånga på bild via bilfönstret men jäklar vad snyggt det skulle ha varit med lång slutartid, vid vinkel och med vy över staden. Såg superhäftigt ut när ljuspelaren träffade molnen. Hur som helst, Peace Tower är alltså ett minnesmärke som är utformat av Yoko Ono och  tillägnat John Lennon. 

05.11.2015 kl. 16:04

några betraktelser från dagens promenad

 

 • Det finns mycket som jag ännu inte upptäckt i våra hemknutar. Så som detta vackra hus, ett (eller två) stenkast ifrån vårt hem, som tydligen var/är något slags bönehus. Gatuskylten blev jag helt i eld och lågor av då jag upptäckte den. Det är ju i princip mitt namn på den! 
  Håller på med ett litet projekt som involverar alla gator i Karis, lärorikt att ta reda på vad alla vägar här i trakten heter. Favoriterna ligger nog i området Forsby, där alla gator har rymdtema. Där finns t.ex. Kometvägen, Mångatan och Planetvägen. Skulle lätt kunna bo där bara för att få ha någon utav de tre adresserna. 

 

 • Hur tänkte de egentligen här? Trappor och övergångsställen som inte leder någonstans. 

 

 • Katter & kaffe. Att jag är ett stort fan av katter är väl vid det här laget ingen hemlighet. Men eftermiddagskaffe med en sol som värmer en i ryggen fast det är november är nog riktigt gött det med.

 

 • Våra hoods är nog för jäkla fina. Men det visste ni nog kanske också redan. I vilket fall som helst, så är det skönt att bo någonstans där man trivs oberoende av vilken årstid det är. 
03.11.2015 kl. 22:33

ratatas internetlista

Vad är de tre första hemsidorna du surfar in på när du öppnar din webbläsare?
Det måste nog vara facebook, instagram och bloglovin om jag surfar via telefonen. Öppnar jag datorn kommer ofta facebook, ratata.fi och min mail först upp. 

När började du surfa aktivt på nätet?
Var nog någon gång under högstadietiden. Minns att vi hade jättestruligt att få vettigt internet "ut till landet" hemma hos mamma och pappa eftersom vårt hus låg precis utanför området var den snabba anslutningen nådde. 

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 5 år sedan (som du inte besöker längre).
Jag tror mitt internetsurfande såg ganska liknande ut för fem år sedan som det gör nu, hade till och med flyttat över min blogg till ratata vid det laget. Men om vi backar lite, lite till så kommer vi ju till perioden då irc-galleria var pop. Det var också där jag första gången "kom i kontakt" med fia. Såg hennes bilder och tyckte hon verkade vara en så cool person och tänkte att "henne skulle vara nice att va kompis med"

 

Drygt femtonåriga Miilo på nätet, hej!

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 10 år sedan (som du inte besöker längre).
Bilddagboken, Silverplanet och Hogwarts.nu. Silverplanet var i princip en mindre communitysite än Lunarstorm (plus hade snyggare färgvärld), Hogwarts.nu var som det låter en community för HP-fans, och hängde nog såå mycket där. Man blev indelad i elevhem, kunde fånga kvicken, samla chokladgrodskort och skriva i olika forum. Var så ledsen när denna sida lades ner. Bilddagboken fungerade främst för uppladdning av foton. Har så många pinsamma bilder där att ni vet inte. Men har inte heller hjärta att radera mitt konto, trots att det eventuellt skulle vara bra för allas bästa. 

Vilka internetfenomen/memes kommer du bäst ihåg?
Öhm. För några år sedan (haha, typ innan vi inledde vårt förhållande med killen) var 9gag ett stort tidsfördriv i mitt liv, sorgligt men sant. Där florerade nog det mesta i meme skulle jag tro, men kan ändå inte peka ut något speciellt jag minns. 

Vad är det bästa/sämsta med internet?
Bra grejer är ju hur up to date en kan hålla sig och hur lättillgänglig information om det mesta är. Har också lärt känna många fina personer, speciellt här på Ratata, tack vare nätet existens. Mindre bra grejer är väl att det också cirkulerar sjukt mycket skräpsaker och att folk har en tendens att bli riktigt, riktigt elaka tack vare möjligheten till anonymitet. 

Vilka kanaler följer du på youtube?
Inga, tror jag? Använder youtube ganska sporadiskt - mest för att kolla roliga kattvideos eller leta upp artister jag inte hittar på spotify. 

Vad var det första du någonsin köpte på nätet och vad handlar du idag på nätet? 
Kanske min första egna digitalkamera när jag var 15-16 år? Minns inte riktigt faktiskt. Nu förtiden klickar jag väl främst hem kläder, heminredning och kameragrejer (när jag har råd.....) men det händer nog rätt sällan. Försöker så gott det går handla det mesta jag vill ha lokalt. 

 
Bland de första bilderna jag tog med min första egna digitalkamera. Tillsammans med min kusin Lina i Tenala. 

Vilket är det första internetcommunityt du blev del av?
Lunarstorm! 

Vilka sociala medier använder du?
Främst facebook och instagram, hittas under @miltonmiilo

Vilka appar klarar du dig inte utan på din smartphone?
instagram, vsco cam, whats app, clue, spotify, maps. 

Lista 10 bloggar du följer.
Okej, här kommer 10 blandade bra bloggar jag följer utöver dessahäxbrygd, hanapee, elsa billgren, silje therese, flora wiström, atilio, ida ekw, ellen, hej blekk & en blommig tekopp - alltså ett skepp lastat med smarta, kreativa och duktiga brudar. 

Vad är dina favorithashtags?
#karisfornia och #10300, kanske? Använder hashtags väldigt, väldigt sparsamt. Blir sjukt störd på personer som använder triljoner hashtags i ett och samma inlägg i stil med: "#godmorgon #idag #mår #jag #bra #followme #finnishgirl #blueeyes "jadajadajadaja". Obs: om en inte är ironisk förstås. Ironi är kul. 

Vad saknar du på internet?
Ingenting tror jag? Behovet av något finns ju inte innan beroendet är skapat. Mvh. addicted-to-internet

Vad är din favoritmeme?
Hm, vet inte riktigt. Men en påsk gav jag lillebror ett påskägg som jag hade plockat ut leksaken ur och petat in följande lapp istället. Tyckte jag var SVINROLIG. 02.11.2015 kl. 10:43

höstens finaste fest

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira

max & samira


max & samira

max & samira

Igår var höstens festligaste dag här, nämligen lillebrors bröllop! Efter en snabb fotosession ute i blåsten körde vi ner till Snappertuna där vigsel och festen ägde rum. En superfin kväll med många olika programinslag. Blev inte så mycket fotograferat för min del, då jag fungerade som toastmadame och höll i trådarna för programmet, men några rutor mellan varven hann jag ändå bränna av. Hurra för kärleken, och all lycka till Max & Samira! ♥

01.11.2015 kl. 22:14

rusar iväg


 

Följande uttryck må vara utnött, men herrejessus vad dagarna flyger förbi. Sedan vi kom hem från Island har dagarna varit fullspäckade med jobb i form av fotograferingar, intervjuer och möten blandat med en hel del fix inför det stundande bröllopet. Har fått äran att vara programansvarig så det är en del att stå i. Är ju inte varje dag ens lillebror går och gifter fru åt sig, så en vill ju göra ett bra jobb. :--)

Mellan varven borde jag hålla koll på den lilla krabaten som flyttat in och som far mellan högt och lågt i lägenheten samt väcker en genom att hoppa på ens mage klockan sex på morgonen. Samt umgås och hänga med kompisar som råkar vara i trakten just nu. Så att ja, det där med en diger islandsuppdatering får ännu vänta ett tag. 

För övrigt är det kul att se vilken respons mitt inlägg om bra bloggar på ratata har fått. Och roligt att läsa om alla andras tips också! En annan trevlig grej som hänt på sistone är ett samtal jag fick som ungefär lät såhär: "Undrar om du skulle vilja vara med i ett projekt? Har kollat upp dig på facebook och du verkar vara en riktigt bra typ". Och ens reaktion ba: "Eh, jajaminsann, där tror du alldeles rätt. Helt sjukt bra, det är vad jag är". Eller, tja, så tänkte jag i mitt huvud men svaret var kanske aningen mer ödmjukt. 

29.10.2015 kl. 12:58

livet med en katt #1

Efter att vi skaffat katt har jag kunnat konstatera att min effektivitet sjunkit drastiskt. Blir liksom lite svårt att koncentrera sig när denna yrboll far omkring i full fart, nafsar en i tårna och trampar omkring på tangentbordet. Men helt oemotståndlig är hon ju nog ändå, våran Lana. Gäller bara att vänta ut henne tills hon tröttat ut sig själv och somnar, så man får några minuters ostörd arbetstid.

26.10.2015 kl. 14:51

25 ratatafavoriter

I och med den stundande Galan på tapeten har den finlandssvenska bloggvärlden bestått av en hel drös nomineringsinlägg hit och dit. Hypen verkar inte riktigt ha nått till Ratata, vilket enligt mig egentligen är ganska skönt. Men eftersom ingen ratatablogg är i nomineringstoppen tänkte jag här lista tjugofem av mina personliga favoriter på ratata. Finns naturligtvis fler, men här är ett urval.  

De magiska ledorden för en bra blogg är enligt mig en enkel, snygg design (med en vettig font!), välskrivna texter och fina fotografier. Samtliga bloggar här under platsar i åtminstone två, för det mesta samtliga kategorier. Kvalitet framom kvantitet är kanske ett aningen slitet uttryck, men det tycker jag beskriver många av ratatabloggarna bra. Klicka på bilderna för att komma till bloggarna. 
 

Först ut min goda vän Fia som fyller sin blogg med vackra fotografier och fina texter. 

På Grön i Åbo kan man läsa om en rad ekologiska och gröna livsstilstips med en personlig twist.
 

Slida vid slida, ratatas kanske mest feministiska blogg? Hur som haver, en mycket informativ, snygg och rolig blogg.
 

#mittåbo är fyllt till längden och bredden på tips på vad en kan ha för sig i Åbo. Gör att en vill sätta sig på tåget prick genast för att upptäcka stadens alla pärlor.

Emily fyller sin blogg med utdrag ur hennes vardag, middagstips och spännade reseberättelser. Här finns inte ett  enda grynigt eller oskarpt foto, utan bloggen kryllar av ljusa, krispiga, fina bilder.

Nanó, som även gör ett superbt jobb som ratatas innehållsansvariga, varvar sina inlägg med vackra analoga fotografier och tankeväckande texter.


Även Julia är duktig på att fylla sin blogg med läsvärda texter och fina bilder.
 


Jenna, som har hand om evenmangen på ratata (hurra för allt roligt som har ordnats hittills!) varvar sin blogg med allt från vardagsbetraktelser till olika listor och collage. 
 


Kaneli är förmodligen den som får Helsingforsdelen av mitt hjärta att dunka allra mest. Hon tar en med på sina vardagseskapader och festliga äventyr på ett väldigt narrativt och drömmigt sätt. 


Skratata hör till en av mina ganska nya favoriter där fokuset ligger på berättande bilder. Med hjälp av kartor kan man som läsare lätt hänga med var bilderna är tagna.

 

Astrid levererar kanske en av ratatas mest välformulerade bloggar med kloka funderingar kring dagens samhälle.
 


Det blåa köket är väl värt en besök då inspirationen i köket tryter. Här finns en drös vegetariska recept som visas upp genom fina matfotografier.
 

På Blunda inte för nostalgin, som min fina vän och (låtsas)syster Riina skriver, får man följa med hennes liv och vardag genom små berättelser. 

Att Satu vunnit litteraturpris är ingenting som förvånar när man klickar sig in på hennes blogg. Här blandas vardagsbetraktelser med mer analytiska inlägg, alla lika välformulerade. 
 


Äventyrliga Annika har börjat blogga igen! Hurra! Spelar ingen roll om det gäller vandring i alperna eller surfning i österbotten, denna blogg får en att vilja prova allt, helst på en gång!
 

Här har vi en till äventyrlig filur. Ida har säkert miljoner myror i byxorna och är inte sen med att upptäcka allt vad världen har att erbjuda. Bloggen tar oss med till allt från Nya Zeeland i söder till Kiruna i norr, men just nu tror jag faktiskt hon har mellanlandat hemma i Kudiby.


Lina måste vara ratatas mästare på att ta selfies utan att det känns tjatigt. Men hon är också en väldigt välformulerad typ som levererar många läsvärda inlägg. Bra mix helt enkelt. 
 

Hanna är en kreativ person bloggar om sina vardagshändelser från Göteborg. 


Vanessa lärde jag känna då vi studerade foto på vnf tillsammans och hon fyller främst sin blogg med vackra, stämningsfulla bilder som hon har tagit.
 


Är man löjligt svag för gulliga djur som jag (men vem är nu egentligen inte det?!) är Fridas blogg ett måste, där man kan följa med kaninerna Sally och Sigge som skuttar omkring. Ibland finns även andra guest stars med som hunden Maya till exempel. Förutom djursnack, får man även följa med hennes vardag som beskrivs på ett roligt och medryckande sätt.


Maddie har precis börjat studera  fotokonst på vnf och berättar om sin vardag i Karis. Skall jag vara ärlig är vnf samt karis lite av mina svagheter (helst i kombination av varandra) och tycker om att följa med folk som har studerat eller studerar där. 
 


Kaffepausen, som skrivs av en av ratatas få manliga bloggare, innehåller välformulerade vardags- och samhällsbetraktelser. Kanske inte så konstigt med tanke på att han är modersmålslärare. 


Tanja Is, som är en av aktörerna i vårt kreativa kollektiv Spinneriet, har en blogg där hon visar upp sina olika konstverk. Speciellt de olika seriestripparna är en personlig favorit.

Amanda i Underlandet är en annan f.d. vnf:are, vars äventyr jag gärna följer med. Bosatt i Åbo uppdaterar hon om sina vardagshändelser, spännade resor och fina fotografier.
 

Och så slutligen, förstås Karin. Vad vore liksom en ratatalista utan dess grundare? Nu för tiden har hon många andra järn i elden, av vilka en del visas upp på bloggen tillsammans med krispiga vardagsbilder.

Tack för att Ratata finns och på så vis också alla dessa suveräna bloggar!

 

26.10.2015 kl. 11:36

en ny familjemedlem

Säg hej till Lana, vår nya inneboende, kompis och familjemedlem. Även kallad Lana del Meow, Lancelot och Lanabanana (än så länge, mer lär väl komma). En busig liten kattunge som delvis är bondkatt och delvis norsk skogskatt. Söt så ens hjärta smälter och rinner ner till en liten pöl på golvet. 

24.10.2015 kl. 13:20

dagens arbetsplats: köttkontrollen

Idag tillbringade jag och Karin hela förmiddagen på Köttkontrollen för att jobba på det nya magasinet som kommer ut till denna vinter. Fotografering och intervjuer stod på schemat.
Det gillar jag skarpt med frilansandet, att varje dag ser lite olik ut och man kan välja själv var man jobbar från dag till dag. Drömmen vore ju att hitta ett jobb på 60-80% och resten av tiden kunde användas till egna kreativa projekt likt detta. 

23.10.2015 kl. 15:56

islandshästar & vattenfall

Alltså vilket ruggigt höstväder världen bjuder på idag. Inspirationen att packa upp väskorna eller renskriva gårdagens intervjuer vill inte riktigt infinna sig, utan istället vill jag bara dricka oändligt med te, dra på mig yllesockor och bädda ner mig under tre lager av filtar. 

I väntan på mirakel när det kommer till min energinivå, får ni kika på två fina vyer från Island. 

22.10.2015 kl. 14:13

fina fynd

Att Island är ett dyrt land är ingen hemlighet och i kombination av en kulturarbetares inte så tjocka plånbok blev shoppinglistan inte så lång. Men lite fina grejer kunde jag ändå inte hålla fingrarna borta från, det mesta i färgskalan blå-grön-turkost dessutom. Gäller ju att matcha sina köp liksom.
 

 • Vinyl med blandad isländsk indiemusik ifrån musikaffären 12 Tónar
 • Festlig fluga till killen inför stundande bröllop (från Dressman)
 • Isländsk choklad i dödssnygg förpackning av märket Omnom
 • Norður Salt, endast för att förpackningen var så fin
 • en förpackning Einstök-öl, både god & snygg flaska = win win
 • Gullig liten t-skjorta med valar på från Hagkaup
 • Ett igelkottskort samt prickiga sugrör från en pysselbutik i Kringlan som jag inte minns namnet på
 • Nya coasters från designbutiken Hrím (hade kunnat köpa ca allt i den affären)

 

21.10.2015 kl. 18:31

tillbaka från magiska island

 

 

 

 

 

  
   


 

 

 


Vi är tillbaka från Island! Har turistat runt i ett ganska lugnt tempo men ändå stupat i säng runt tio-elva varje kväll (måste vara något slags rekord i att gå och lägga sig tidigt under en resa för mig). Vet inte om det berodde på luften, tidsskillnaden eller faktumet att vi mer eller mindre busade runt med min gudson alternativt insöp fantastiska vyer dagarna i ända. Hur som helst, till Island lär vi nog återvända. Landet föll mig helt i smaken. 

Ovan ett litet svep telefonbilder tills jag hinner plöja igenom de andra fotona från resan. Resterande veckan går i jobbets tecken då vi har ett litet projekt med några från Spinneriet på gång och så har jag en superkul liten nyhet inför helgen, så kika in lite senare i veckan, va.
Heh, kanske min första cliffhanger här på bloggen? 

20.10.2015 kl. 19:17

en dimmig höstmorgon

Var tvungen att dra jackan ovanpå onepiecen och gå ut och fotografera lite när jag kastade en blick mot fönstret och såg vilken fin dimma som spred sig över bruket. Våra hoods är så himla fina nu på hösten! Trots att höstfärgerna var jättevackra valde jag ändå att dessa fick bli svartvita, då det speciellt passade den första bilden i serien. 

Nu skall jag återgå till att packa min kappsäck, för om några timmar drar vi till Island! 

15.10.2015 kl. 10:34

KOM MED PÅ FOTOKURS!

I år har jag igen fått det roliga uppdraget att dra fotokurs på VNF i november. Kursen är tre dagar lång och går av stapeln 13-15 november i Karis. Kursen riktar sig främst till nybörjare som vill lära känna sin kamera bättre och utveckla sin fototeknik. Vi fotograferar både inne och ute, samt testar bland annat på natt- och porträttfotografering. 

Priset för kursen är endast 35 euro och då ingår även lunch och mellanmål. Anmäl dig till e-postadressen: kurser@vnf.fi eller tel.nr. 019 222 6021.

Kortfattat:
När? 13-15 november, fre 18.00–20.30, lö & sö 10.00–16.00 
Var? Västra Nylands Folkhögskola, Karis
Pris? 35 euro
Mer info? Klicka här.

Bilder från förra årets kurs.

14.10.2015 kl. 10:20

kompishäng, nallekaka & vernissage

oktoberhelg
I fredags var eftermiddagskaffet lite extra lyxigt, med mormors specialitet nallekaka, eftersom vi hade finbesök.

oktoberhelg
Emma och Siri hade nämligen tagit sig till Billnäs för visit!

oktoberhelg
Så kul att ha dessa två på besök. Tänk, för ett år sedan bodde jag & emma  ihop i Helsingfors. 

oktoberhelg
Kvällens middag fick bli pasta carbonara med trattkantareller.

oktoberhelg
Men first things first, som att korka rödvinsflaskan t.ex.

oktoberhelg
Sen mat.

oktoberhelg
Kisse var också med förstås.

oktoberhelg

oktoberhelg
Därefter insisterade jag på att vi skulle ta en gruppbild i min nya spegel. De andra poserade gladeligen.

oktoberhelg
Så närmade klockan sig nio och vi tog en taxi in till stan och Clubben..

oktoberhelg
och bänkade oss kring ett bord.

oktoberhelg
Det var nämligen dags för bissebingo!

oktoberhelg
Vissa fyllde i sin lapp lite finare än andra..

oktoberhelg
Siri och Kisse fick bingo, men någon annan hann ropa före dem så de blev lite ledsna.

oktoberhelg
Så spelet fortsatte.

oktoberhelg
Sen hände det bästa! Emma fick bingo! Efter fem års troget spelande av bissebingo, var detta hennes första vinst. Hurra för det!

oktoberhelg
Efter två rundor var spelet över och det var dags att vara sociala igen. Hehe. Skämtosido, men man sitter automatiskt lite på spänn och fullt koncentrerad på siffrorna under spelets gång, så många långa stories hinner man nog inte dra mellan dragningarna. 

oktoberhelg
Kolla den här gulliga som satt och var glad över att denna låt spelades.

oktoberhelg
Sedan var det dags för JAG att uppträda.

oktoberhelg
Han var i vanlig ordning bra, och en hel del folk samlades snabbt framför scenen. 

oktoberhelg
Efter spelningen hängde vi kvar till stängning. Dansade eventuellt ett par danssteg till några latinolåtar (jepp, musikstilen ändrade drastiskt, men det var bara ganska roligt).

oktoberhelg
Följande morgon smög jag upp och fixade ihop kaffe & smoothies att starta dagen med.

oktoberhelg
Sen for vi till Köttkontrollen på brunch.

oktoberhelg
Som var gottgott som vanligt. 

oktoberhelg
Efter det var jag en (not so) exemplarisk värd och smet iväg till Kaffestugan.

oktoberhelg
Både Marro & Jenny råkade vara i stan, så var tvungen att catcha upp med dem lite.

oktoberhelg
Efter att ha tagit adjö av samtliga kompisar för denna gång och hängt en stund på Serendi stod chill hemma på schemat. 

oktoberhelg
Så vi spolar fram några timmar: på kvällen hittade vi oss själva i Norra hamnen i Ekenäs.

oktoberhelg
Vi skulle nämligen till Krono, där Hemppa hade vernissage för sin utställning Skenetor

oktoberhelg

oktoberhelg
Han hade bland annat byggt en silverfontän som startades med hjälp av en sticksåg. 

oktoberhelg
Denna gillade jag, som bestod av delar från skateramper i Suvilahti i Helsingfors.

oktoberhelg
Efter att ha hängt på vernissagen en liten stund åkte vi tillbaka till Karis för att gå på bio. Såg på The Martian, som var en riktigt bra film. Blev inte dirket sugen på att vara astronaut så att säga.

Och det var den fredagen och lördagen i mitten av oktober det. Himla roligt var'e!

13.10.2015 kl. 14:25

måndag

 

Nästan lite skönt att det är måndag igen. Har haft en superhändelserik helg med massa kompishäng, vernissage, bio, och barnkalas. Efter att lite halvt motvilligt kravlat mig ur sängen och de dubbla täckena har denna dag mest fått handla om jobb och fixeri av alla tråkiga byråkratiska  grejer jag skjutit upp. Men det är helt okej med ett par lite tristare dagar nu, för på torsdag åker vi till Reykjavík! Skall bli så himla nice (och sista minuten-tips på vad vi inte får missa tag gärna emot). 

12.10.2015 kl. 14:05

en dag med en vän

8.10

Igår hade jag, som jag redan berättade, Freja på besök. En dag med kvalitativt häng och så skulle jag fotografera lite nya cv-bilder åt henne. 

8.10

8.10

8.10

8.10

8.10

8.10

8.10

Vi åkte till Fiskars, där vi strosade runt bland några turistgrupper. Fiskars är liksom fint och hängvänligt alla årstider. 8.10

8.10

8.10

En sväng via Desico hann vi också med, för att dofta och peta på alla fina ljus. Hittade äntligen passande manschetter till vår ljusskrona så var mycket nöjd. 

8.10

8.10

På vägen hemåt tog vi en paus för att hälsa på ett gäng kor. Såg en jättevacker räv också, men den hann vi inte fånga på bild.  

8.10

8.10

8.10

8.10

Sen: kaffedags! Körde till Backers café som jag inte kommit mig för att besöka tidigare. Vi blev serverade supermaffiga smörgåsar och där fanns också ett bra utbud av bl.a. saft, sylt, olika gryn och brödförpackningar som jag med säkerhet kommer att handla  till kommande presenter och sånt!

8.10

8.10

8.10

8.10

8.10

Efter att ha kommit hem och tagit en paus i soffan en stund gick vi ut för att klättra upp på flaggberget, spana på utsikten samt leta upp den "hemliga" graven som finns där. Undrar vem som blivit begravd där. Skulle vilja veta allt allt allt om Billnäs historia nu när vi bor där.
 8.10

8.10

En demonstration av hur vår blivande katt skall döpas likt simba i lejonkungen hann vi också med. 

8.10

8.10

Kompishänget avslutades med lite grönsakssoppa, ingefäradricka och kylskåpspoesi innan det var dags för Freja att  hoppa på tåget tillbaka till Helsingfors.

09.10.2015 kl. 13:20

freja


Idag har jag hängt med Freja hela dagen. Sån jäkla lyx att få så många timmar kompishäng på en och samma gång, är ju sällan folk har tid för sådant nuförtiden. Besökte fiskars, såg en räv och klättrade lite på flaggberget bland annat. Fin dag helt enkelt, men mer om det imorgon. Ville bara visa den här fina bilden jag tog då hon modellade lite i ett av våra fönster. 

08.10.2015 kl. 21:25

nattens norrsken

aurora borealis

aurora borealis

aurora borealis

aurora borealis

Igår var det ett helt magiskt norrsken ute. Blev så till mig över det hela att jag inte riktigt hade koll på kamerans slutartider så de dansande ljusen på himlen såg mycket häftigare ut live än på bild. Så glad att norrkskenet också syntes så här långt söderut i landet!

08.10.2015 kl. 10:06

ur arkivet: tre fina vårkvällar i helsingfors

Jag hittade min gamla telefon och i samband med den en hel hög med bilder från 1-2 år tillbaka. Bland annat några fina vårkvällar från 2014. Är eventuellt på den tid av månaden då känslorna åker bergochdalbana samt i kombination av lätt uttråkad av vardagen men fick en akut saknad till Helsingfors efter att ha kikat på dessa bilder. Vi tar en titt vad jag hittade:Valborgsmässoafton för 525 dagar sedan och jag och min favoritgranne hade pyntat min lägenhet full med vimplar samt av oklar anledning köpt en pappersananas. Lilla fina lägenheten på Mechelingatan alltså, åh. Där tillbringades nog många fina stunder. 
 En annan kväll satt vi på berget bakom våra lägenheter och lyssnade på finsk musik ur min radio och drack vin ur syltburkar. Minns detta som en ganska bra vår och vi kunde sitta ute utan jackor utan att frysa det minsta.
 

Slutligen hittade jag bilder från när vi tillsammans med ett gäng från klassen satt i solnedgången på en brygga och drack öl. Minns att vi hängde på ett vernissage i samband med detta så smög in där ibland för att norpa åt oss mer öl samtidigt som vi satt och diskuterade livets mer och mindre viktiga grejer samtidigt som en luftballong seglade över våra huvuden. 

 

Jaja hörni, fina tider var det ju.

07.10.2015 kl. 19:50

stay in bed

Inhandlade en ny spegel, vilket resulterade i att hela sovrummet måste möbleras om för att få plats med den. Detta lämnade oss i sin tur med en stor tom vägg, vilken jag inte var sen att fylla. Hade nämligen ett paket med bokstäver som man kan göra en egen girlang av (köpt i Papershop i Helsingfors) som nu äntligen kom i användning. "Stay in bed" fick det bli, tills jag kommer på något klyftigare citat. 

07.10.2015 kl. 13:05

tisdagslista

Tisdagslista snottad rakt av Kaneli.

Bildkälla.

Vad ser du fram emot denna veckan? 
Bissebingo på fredag, samt att jag förhoppningsvis får hänga med en drös av favoritflickor i slutet av veckan.

Ska du laga någon härlig mat den här veckan kanske? 
Har inga direkta planer men funderar på om en gräddig grönssakssoppa skulle få stå på menyn ikväll. 

Säg en grej du verkligen vill göra som du ska ta dig tid för den här veckan?
Något trevligt kreativt projekt samt skejta med lillebror!

Bildkälla.

Vad ska du göra i helgen?
Hänga med kompisar och gå på barnkalas. Kanske ordna brunch?

Vilket ord ska du hålla hårt i denna veckan?
Njut! (av hösten, ledigheten, livet etc...)

Vad gjorde du igårkväll?
Gick på dans, badade bastu, åt middag hemma hos mamma och pappa och kom sedan hem och kröp ner i nytvättade lakan. Ganska bra saldo för en måndag hörni!

Vad åt du till frukost idag?
Rabarberyoghurt med blåbärs- & solrosgranola. 

Vilken tid på morgonen vaknar du? 
Så himla olika då jag just nu inte har så många måsten om dagarna. Igår steg jag upp vid 11, idag 8.30. Tycker om känslan att stiga upp tidigt och få massor gjort, men samtidigt ääälskar jag att ligga och morna mig länge länge länge. 

Vad ska du göra nu?
Lura med Kisse till Serendi på eftermiddagskaffe. Heips!


Bildkälla.

06.10.2015 kl. 14:32

ett svep telefonbilder från helgen

2015-10-05 11.28.30 1
Jag har blivit riktigt skamlöst lat när det kommer till att använda min systemkamera. Typ 90% av dokumentationen sker numer via telefonen, håll till godo. Fredagen bestod av några kreativitetslektioner och sedan blev det serendihäng och aw med riina. Var ensam hemma hela kvällen så kunde vara kung över teven och tittade på flera avsnitt av oitnb samt en svensk, ganska tråkig, dramafilm. 

2015-10-05 11.46.39 1
På lördag var det tidig väckning så han moikka på morgonsolen. 

2015-10-03 09.13.22 2
Skulle nämligen med på utedag i Hållsnäs med scouterna. 


2015-10-03 11.39.06 2
Helt passligt med fyra timmars-program i form av djurspårning, trangialunch och lite eldning. Ibland är det nog skönt att hänga med de yngsta, de kräver inte så mycket sysselsättning för att vara nöjda liksom. 

2015-10-03 07.40.12 1 2015-10-03 08.49.52 1
Sedan kom jag hem, fixade mig i ordning, hällde upp lite vin och låg och stirrade i taket några timmar innan karln i huset hittade hem och vi kunde ta oss till Serendi för att hänga med kompisar och lyssna på Kitto. Samt dricka dyr öl ur fina burkar. Har nog en lite ohälsosam relation till fina produktförpackningar, kan liksom inte motstå dem.

2015-10-05 11.29.40 1
Sen vet jag inte riktigt vad som hände men en del av vårt bordssällskap lurade med oss till Affes som hade säsongsöppning. 

2015-10-05 11.42.06 1
Alltså vet ej hur jag skall utrycka detta utan att låta som en totalt inåtvänd och sur person (är ju ganska livsbejakande i vanliga fall), men usch vad det var dåligt. Okej, plus för att stället nog är lite fräschare nu och t.ex. toalettdörrana går att låsa samt att det faktiskt var en del folk ute som man kände med det var också typ allt. Belysningen var jobbig och dj:n rent utsagt bedrövlig. Noll känsla för att matcha låtarnas fejdning och jag kan inte hjälpa det men blir riktigt störd på när folk på en liten lokal nattklubb spelar musik som om de trodde att de var på ett tusenpersoners rave. (Det är sånahär stunder som jag får en stark lust att själv börja dj:a för att "rädda" musiken). Men nu skall jag sluta klaga, var ju mitt eget fel att jag gick dit. Är nog snällast mot omvärlden om jag bara stannar hemma med mina korsord, haha. 

2015-10-05 11.43.11 1
Söndag desto peppigare. Sandra & Jasse kom och plockade upp oss och sedan åkte vi till Fiskars på Slow Food-festival. Smakade på hotdogs, hamburgare, svampsoppa, blåbärspaj och herrgårdsglass. Mmmm. Handlade dessutom hem en massa godsaker att kocka middag på nu i veckan. Om jag hade råd skulle jag bara handla eko & närproducerat, känns & smakar så mycket bättre.

2015-10-04 08.21.56 1 2015-10-05 11.44.15 1
Till kvällen bjöd vi över svärmor på lyxig middag och sedan kämpade jag med att hålla ögonen öppna till en film. Totalbetyget av helgen blev ändå riktigt bra.

05.10.2015 kl. 12:10

att donera blod


Häromdagen hörde Sandra av sig till mig om jag vill hänga med och donera blod. "Varför inte" tänkte jag, då jag faktiskt aldrig tidigare förmått mig göra det pga intalad nålskräck. Tänkte dock att jag måste skärpa mig på den fronten då jag trots allt vågat lägga mig under tatueringsnålen och på senaste blodprov konstaterade jag att det här med nålar i armvecket kanske inte är så farligt trots allt (Hups, den där meningen kan SÅ misstolkas, men vänligen gör det icke, tack). Tänkte i alla fall att denna gärning ger lite plus på karmakontot om inte annat (what comes around goes around har blivit lite av mitt nya motto). 


Och helt bra gick det ju... tills det var dags att stiga upp.


Försökte sätta mig upp ett par gånger men det resulterade bara i illamående så fick snällt ligga kvar på britsen. På det tredje försöket "hotade" personalen med att de måste ringa ambulans om läget inte stabiliserar sig, men efter lite magiskt kaffe (och smörgås) var allt okej och jag fick förflytta mig till serveringssidan efter en dryg timme i viloläge. Vilken story man skulle ha haft där liksom, om man blivit tvungen att åka ambulans (för första gången) pga en liten blodgivning.

Kände mig lite som en unge på kvarsittning när jag efter min tredje smörgås samt ett dyrt och heligt löfte om att jag mår bra snällt frågade om det var okej att jag gick hem. Vad lär vi oss av detta kids? Jo, ÄT för guds (eller ja, mest din egen) skull ordentlig mat innan du går och donerar blod.

Slutet gott, allting gott. Och två mycket nöjda blodgivare.

01.10.2015 kl. 21:19

september genom instagram

Så var oktober här, ohoj! Såhär såg första höstmånaden ut genom min instagramfeed:

1 FAVORIT

Utan för Papershop i Helsingfors.

 

GET TOGETHERS:

 

Utomhusmiddag med familjen / Spelning på Evald's var vi fick fina tygkassar / på nattliga äventyr i Åbo.
 

HÄNDELSER:

  

 

Vernissage på Galleri Zebra / lördagsbrunch med systeri / dejtdag i Fiskars / vårt nya köksskåp blev klart!

 

SELFIES:

 

 

Sista dagen på cafét / Posig lördagsselfie / Efter första träningspasset / Höstselfie med megahalsduken.

 

YUMMY IN MY TUMMY:

 

  

 

Fem rätters på The Cock / middagsbrunch / barndomsfavoriter: chokobollar / leftover sallad med bl.a sparris & parmesan  / nya favvoglassen / middagsstilleben som blev rödbetsburgare.
 

DRINK UP ME HEARTIES YO HO:

 

  

Prosecco på tusendagars dagen / helgdrink / björnbärssmoothies / lördagsmojitos i Åbo.
 

SYSSELSÄTTNINGAR:

 

 

Morgonlänk / vedtalko med familjen / rummymatch med Johanna / lördagshäng med korssord.
 

FRUKOSTAR:

 

 

Smoothiebowl med korssord / mera smoothiebowl / stormfrukost / oatlys goda havreyoghurt med fläder och citron.
 

GULLIGA GREJER:

 

 

Barnvakt till brorson Bobo / jobbsällskapet i Serendi / söt liten kissemiss / liten & stor familjemedlem som är bästisar.
 

4 FÄRGGLADA:

 

Nya numret av Astra / månades höstbild.
 

AVSLUT PÅ MÅNADEN:

En Septembernattsdröm på Tryckeriteatern av teaterlinjen på VNF.

01.10.2015 kl. 11:16

hej, vuxenliv

Så var dagen här. Den sista dagen då jag har användning av mitt gamla studiekort innan  fjolårets läsårsdekal slutar gälla. Känns nästan mer avgörande än då jag fick mitt examensbetyg på posten. Adjö studieliv, hej vuxenliv! Eller hur var det? Är det nu man borde börja ha pejl på läget så att säga?

Minns att jag som liten brukade bläddra bakåt för att se vad alla andra hade skrivit när jag skulle fylla i kompisböcker och kom till punkten "det här vill jag bli när jag blir stor". Frisör, ryttare,  skådespelare, lärare och glasskioskförsäljare var ganska frekventa svar. Men inget som jag kände mig speciellt sugen på. Såhär cirka femton år senare känns frågan fortfarande ganska luddig och varken ett yrke som ryttare eller skådespeleri är något jag skulle ta mig an frivilligt. 

Men vet ni, det är helt okej. För är det någonting jag lärt mig de senaste åren så är det att saker har en tendens att lösa sig. Vissa snabbare än andra*. Så tror jag tänker ta det här med "vuxenliv" lite som det kommer och tackar mitt studiekort så ödmjukt för den tid vi hade tillsammans. Tack för alla rabatterade tågresor, billiga luncher på unicafé och för den där gången du tog mig in på Tavastia då jag hade glömt mitt körkort hemma. 

*Som t.ex. den gången då vi tillsammans med Riina körde upp till Vasa för att gå på en enda lägenhetsvisning som vi inte ens fick, men innan vi åkte hem samma eftermiddag hade vi kirrat en annan lägenhet åt oss tack vare "humanitära skäl".

30.09.2015 kl. 17:33

lilla familjen

 

Igår hade jag äran att få fotografera denna lilla, fina familj. Såhär såg ju bilderna ut innan den lilla krabaten kom till världen.

30.09.2015 kl. 11:33

en god gärning

Finlands Scouter och min hemkår Karis Flickorna samarbetar med Röda korset och samlar in hygienpaket till de asylsökande som kommer till Finland. När jag idag var i butiken och handlade middagsingredienser fick på samma gång mitt bidrag slinka ner i handelskorgen. Påverkade inte slutsumman i kassan så mycket, men gör förhoppningsvis mottagaren desto gladare. 
Karis Flickorna bidrar med transportkostnader och en insamlingspunkt  av hygienpaket under tiden 28.9-15.10.2015 i Villa Hagas övre våning (Bangatan 61, Karis).

Ett hygienpaket ska innehålla:

• 1 paket bittvål
• 1 tandborste
• 1 tub tandkräm

Du kan hämta ditt bidrag till Villa Haga, då patrullerna har möten enligt följande tider:

• Måndagar kl 18.30-20
• Tisdagar kl 17-19.30
• Onsdagar kl 18.30-20.00
• Torsdagar kl 18-19

Om du inte hinner handla ett eget hygienpaket att lämna in kan du också betala in 3,5€ på Karis Flickornas konto FI06 5549 0420 0446 19, med meddelandet “Hygienpaket”, så fixar kåren ihop ett hygienpaket!

Läs mer om insamlingsprojektet här.

29.09.2015 kl. 21:22

söndagssammanfattning x 3

3 händelser
❥ Ratatas roliga bloggträff
❥ Den årliga höstmarknaden i Ekenäs
❥ lördagspromenad i ett soligt Billnäs

3 bra grejer i matväg
❥ 5 rätters middagen på The Cock
❥ brunch som middag på torsdag
❥ chokladbollarna med mariannecrunch som jag snart skall veva ihop och äta upp ikväll i takt med någon bra film. 

3 känslor 
❥ Besvikelse (pga avslag på arbetsansökan)
❥ Tristess (pga trott att jag haft lite att göra om dagarna, vilket inte egentligen är sant)
❥ Glädje (pga kompishäng, kattmys, pojkvänspussar etc)

3 låtar jag lyssnat på
The Doors - Do you love her madly
Lana Del Rey - Don't let me be misunderstood
First Aid Kit - The lions roar

3 roliga saker jag gjort
❥ Hängt med mina härliga Helsingforsbrudar
❥ Träffat Sandra
❥ Hälsat på en liten, liten kattunge

27.09.2015 kl. 18:37

en eftermiddag i helsingfors & bloggträff på the cock

HKI & Cock
Efter en totalt grå, trist och "vad-är-egentligen-meningen-med-livet-ångest"-dag på tisdagen, ryckte jag följande dag upp mig, hoppade på tåget och åkte in till Helsingfors. Flanerade en stund omkring i små butiker i Rödbergen innan jag mötte upp två av mina favoritbrudar. 

HKI & Cock
Vi gick naturligtvis hit, vårt stammisställte. Eller ja, skulle alltså vara stammis här om jag bodde i Helsingfors. 

HKI & Cock

HKI & Cock
Så satt vi där och sörplade kaffe och mumsade muffinsar samtidigt som vi snarvlade bort några timmar. Fint att hinna catcha upp lite. 

HKI & Cock
Sedan var det dags för mig att traska iväg till The Cock, där ratata hade ordnat bloggträff. 

HKI & Cock
Bänkade mig vid ett bord och beställde in en drink med kokos, kardemumma och tequila. 

HKI & Cock
Samt tjuvfotade gänget i det andra bordet som tydligen hade en spännande diskussion på gång. 


Kunde inte bestämma vad jag ville ha från menyn så tog "the best of" som bestod av fyra olika rätter + efterrätt. Som förrätt fick jag dessa tre tallrikar framför mig. Den friterade broccolin med avocadosås var supergod och likaså salladen med rödbeta, granatäpple, bär och getost. Mhmm. Kan ju lätt säga att en var aningen proppmätt efter detta. 

HKI & Cock
Till efterrätt var det "dessert ping pong table" = en fick alltså ta hur mycket som helst av alla kakor. Drömmen!

HKI & Cock
Kaneli och Vanessa var inte sena att hugga in på buffén.

HKI & Cock
Fångade Jenna i farten, som hade arrangerat hela evenmanget.

HKI & Cock
Hela stället var himla fint pyntat med ljusslingor, väggmålningar och snyggt kakel bland annat. Väldigt hängvänligt med andra ord.

HKI & Cock
När klockan närmade sig nio fick jag ta och rusa till tåget som skulle ta mig hem igen. Och ja, till ni som undrade - jag hann precis. Tacktack Ratata för en finfin kväll! Var lite synd att man inte hann snacka med alla, men kanske nästa gång. 

25.09.2015 kl. 15:00

den dagliga dosen katt

 

 


Försöker verkligen (typ) koncentrera mig på frilansjobb & arbetsansökningar men det går väl lite sisådär med dessa två som sällskap. Kanske jag bara skulle ta och skita i allt, börja föda upp katter och bli en crazy catlady på heltid istället? 

24.09.2015 kl. 13:54

ratatas matlista→ Dina bästa vardagsrätter.

Pasta carbonara, blir denna rätt i 75% av fallen då vi inte kommer på vad annat vi skall kocka hemma. Lätt & gott är det med. Alternativt avocadopasta eller bulgur + vad jag hittar i kylskåpet. 

→ Vad kan du inte leva utan att ha i skafferiet/kylen?
Vad jag inte kan leva utan är väl osäkert men följande har vi väldigt ofta hemma: ägg, bananer, ekologisk mjölk, färsk basilika, vitlök, pasta, frysta blåbär, turkisk yoghurt och ost (i vilken form som helst, typ).

→ Vad är en maträtt som alltid funkar?
Ugnsstekt potatis & rotfrukt. Mmhhmmmm.

→ Vad är de nyaste tillskotten i ditt skafferi?
Indiansocker!→ När du ska imponera på någon, vad lagar du då?
Smyger upp tidigt och dukar fram en hejdundrande frukost! Eller blandar en god drink (med hög sannolikhet mojito). 

→ Vad är dina favoritkryddor?
Vitlök, alla gånger. Samt färsk basilika. Kardemumma är en annan stor favorit. 

→ Vad är de roligaste maträtterna att laga med kompisar?
Inte så innovativt svar, men: tortillas. Samt picnic eller brunch! Men det är ju inte direkt en matträtt, men ändå.

→ Vad är den senaste nya maträtten/ingrediensen du provat?
Att baka på indian- och kokossocker, funkade riktigt bra och lär vara hälsosammare att använda. 

→ Tre maträtter du vill prova laga.
Fias supergoda zucchini involtini, någonting med kronärtskocka, egen pasta.

→ Vad piffar upp en maträtt?
Ett glas riktigt gott ekologiskt vin.

→ Om du bara fick äta en maträtt resten av ditt liv, vilken maträtt skulle det vara?
Hemgjord pizza, den kan man ändå variera i evighet + är supergott. 

 

22.09.2015 kl. 14:29

"Varför Paris, vi har ju Åbo"

Varför Paris, vi har ju Åbo
I lördags packade vi ihop en goodie bag med hembakta brownies, vin samt ingredienser till mojitos och steg in i bilen.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Lät fiilismusik spela ur högtalarna. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Och så körde vi iväg längs slingrande asfaltsvägar. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Tills vi landade här, i Åbo!

Varför Paris, vi har ju Åbo
Närmare bestämt vid huset som denna discocykel bor i. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Och det viktigaste av allt och orsaken till vår resa: detta eminenta lilla gäng!

Varför Paris, vi har ju Åbo
Vi bestämde oss för att gå ut en sväng och jag slogs av hur fint Åbo är och hur lite jag gjort staden rättvisa tidigare i mitt liv. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Efter att ha storshoppat belysnig till vår lägenhet fortsatte vi ner längs med ån.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Och in på Café Art eftersom magarna hade börjat kurra lite. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Helghängsgänget!

Varför Paris, vi har ju Åbo
När kaffet var slut tyckte vi det var dags att traska tillbaka hemåt och korka en vinflaska. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Samt duka fram middagen.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Gick ut på balkonen och kikade ut över horisonten där solnedgången skymtade. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Samt spanade in denna i köket.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Sen tillbaka in och dricka kaffe med baileys och äta brownies. Hehe, min favoritsysselsättning under helger är ju i princip att bara äta gott och hänga med bra personer och det lyckades jag ganska bra med detta veckoslut. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Efterrätt nummer två bestod av mojitos. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Som förstås skulle förevigas på telefonerna också, instagramvänligt som det nu var.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Efter ett tag gjorde vi oss redo för att dra vidare. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Lisa fick snällt stanna hemma. 

2015-09-21 04.36.18 1
Vi gick för att dricka öl på Koulu, som är en gammal skolbyggnad från slutet av 1800-talet. 

2015-09-21 04.37.22 1
Och därefter fick jag på något vis med sällskapet till Dynamo. Har alltid tänkt att det måste vara en klubb i min smak och ville spana in hur det var där. Hade rätt.

2015-09-20 02.43.43 2
Efter det vandrade vi hem i storstadsnatten.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Följande morgon vaknade vi i ett soligt Åbo som nog visade sig från sin bästa sida. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Likaså våra värdar som hade dukat upp denna frukost till oss. Lyxigt. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Vi stack alla ut på morgonpromenad och Lisa var superpeppad. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Passerade denna härliga färgkombo av himmel och fasad.

Varför Paris, vi har ju Åbo

Varför Paris, vi har ju Åbo
Samt gick förbi denna fina kyrka. Som ett gammalt slott hämtat ur en disneyfilm ungefär.

Varför Paris, vi har ju Åbo  Varför Paris, vi har ju Åbo

Varför Paris, vi har ju Åbo
Vi stötte på fint motljus och jag insisterade på en gruppbild.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Gulliga!

Varför Paris, vi har ju Åbo
Vårt nästa mål var Kakola, det gamla fängelset som numera är stängt och uppköpt av någon privatperson.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Har precis börjat kolla OITNB (ehm, bra faktakälla) och var lite fascinerad av att spana runt.

Varför Paris, vi har ju Åbo

Varför Paris, vi har ju Åbo
Vi tog en gruppbild och jag uppmanade gänget att se tuffa ut. Verkligen supertuffa är vi ju.. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
När området inspekterats från alla håll vandrade vi hem med Lisa igen. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Och så fortsatte vi in mot centrum & torget där Åbodagen var i full gång. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Nere vid ån fiskade dykare upp gamla cyklar och annat skrot.

Varför Paris, vi har ju Åbo
Under en kort apatisk stund stod vi och kollade på några kids som spelade korgboll medan vi försökte avgöra vart vi skulle gå och äta (började bli hungrig och kunde inte ta något vettigt beslut). 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Till slut föll valet på Fontanas brunch och vi bänkade oss på den soliga uteserveringen. Så lyxigt att ännu kunna sitta ute i solen utan jacka. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Fanns en massa gott att väja på och deras vitlöksmarinerade oliver var heaven. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Smarriga efterrätter fanns det också. 

Varför Paris, vi har ju Åbo
Och kaffe! Vad är nu bättre än det på en solig söndag liksom?

Varför Paris, vi har ju Åbo
Sen tog vår vistelse i Åbo så småningom slut och vi packade ihop för att åka hem igen. Fint litet Åbohäng va're!

21.09.2015 kl. 16:44

4 x fredag


Imorse stormade det utomhus när jag steg upp så då tyckte jag det var perfekt att duka upp med frukost på sängen med tända ljus & en bok. Vårt sovrum har blivit mycket mysigare att hänga i nu när jag skaffat nytt sängöverkast. Nu fattas bara enhetliga gardiner och en tacklampa så vore det ganska i skick. 


Sedan ut för att fånga dagen! Nånej... inte riktigt, men ett par timmar jobb stod i alla fall på schemat. Så skönt att årstiden för långa halsdukar och mössor äntligen är här för övrigt. 


Temat för dagens kreativitetslektion på vnf var synvillor och som den exemplariske lärare jag är, var jag också med och ritade. 


Sen blev det lunch & eftermiddagskaffe med Julle på Serendi. Bra grej med meddelanden som ramlar in i telefonen och lyder något i stil med "hej vad gör du, ska vi hänga?". Passar mig liksom ypperligt som semestrar vidare utan desto större planer såhär i september månad. 

Och det var ungefär det från denna fredag såhär långt. Kvällens program lär visst bli bastu och imorgon åker vi västerut för en helg i  Åbo!

18.09.2015 kl. 16:53

onsdagen

w_DSC8204

w_DSC8211

w_DSC8250

w_DSC8201

w_DSC8233

w_DSC8259

w_DSC8269

w_DSC8273

w_DSC8281

w_DSC8292

w_DSC8295

Onsdagen. Regn utanför fönstret. Hemmahäng. Stirra i taket. Presentinslagning. Kaffe & kakrester. Loppisbesök. Middag på Köttkontrollen. Poppa en prosecco och ett par omgångar Rummy. The Beatles i bakgrunden. Så firades den dagen. Lagom bra helgfiilis mitt i veckan. 

17.09.2015 kl. 13:35

tusendagarsdagen

  källa bild 2

Idag är det 1000 dagar sedan vår första dejt. 1000 dagar sedan du med lite skakig hand bjöd på middag i din lägenhet och spelade musik ur en spellista fylld med artister jag gillar. Idag infaller också dagen som i kalendern antyder att vi nu varit förlovade i en månad. Är inte den som vanligtvis räknar dagar, veckor och månader men tycker ändå det är lite kul att detta råkade infalla på samma dag. 

Hoppas det blir tusentals dagar till.

16.09.2015 kl. 10:43

1 månad till Island, tips?

  


klicka på bilderna för källor. 

Idag är det prick en månad till jag och K sätter oss på flyget som tar oss till Island, vår första lite större resa tillsammans! Skall bli så roligt, och tror att Reykjavik är en stad precis i min smak. Nu kommer vi ju ha våra "lokala guider" som med säkerhet vet en hel del om staden, men skulle ändå gärna håva in lite tips ifall någon som läser har något på lager. Gillar t.ex. att dricka kaffe på små, obskyrda cafén, vandra längs mysiga gator, spana in tuff gatukonst, hänga i coola barer, lyssna på trevlig livemusik, besöka interaktiva museum och kika på intressanta byggnader. Bland annat.

Bara att ro hit med dina bästa tips, vi är intresserade av ca allt förutom islandshästar :--)

15.09.2015 kl. 20:19

J&A

En regnig sommardag i juli hade jag äran att få fotografera bröllopsbilderna till detta härliga par i Åbo. Var lite nervöst dels pga vädret och för att jag inte själv hade sett ut platserna vi skulle fotografera på innan samt dels för att det var min första bröllopsfotografering på finska. Men allt gick bra! Mot slutet av fotograferingen höll vädret upp, J&A var supersympatiska och dessutom hade de sett ut fina platser att fotografera på. 

15.09.2015 kl. 11:49

lördag med häng i fiskars, utemiddag och kompiskeikka


I lördags var vi lediga och efter en lång och chillig morgon hemma bestämde vi oss för att åka till grannbyn, Fiskars.


Gick ut och in i de mysiga butikerna och kikade på fina designföremål, men köpte inget..


.. förutom lite lyxig färdkost i form av choklad. 

2015-09-13 12.11.42 1
Träffade en mysig katt som vi förstås hälsade på. Det är typ vår oskrivna regel; möter du en glad & social katt så måste man hälsa på den och kanska skrapa lite bakom öronen. 

2015-09-14 03.25.40 1
Stannade ibland upp och tog turistiga bilder.

2015-09-14 03.27.17 1
Samt kikade på utställningen om Fiskars som även hade en monter med hela byn i miniatyr. 

2015-09-13 12.12.52 1
Glad turist, javisst!

2015-09-14 03.24.42 1
Efter ett tag blev det ändå dags för kaffepaus, så gick hit. 

2015-09-12 02.10.23 2
Beställde en bulle för kanske första gången på 10 år som jag gått på café. Det ni. 

2015-09-14 03.23.41 1
Sen gick vi för att kika på Rekolan Panimo, ett relativt nytt bryggeri som brygger god, lokal öl. 

2015-09-12 02.45.20 2
Samt pussades lite i en park. Viktig detalj av utfärden yesbox. 

2015-09-14 03.22.38 1
Sedan åkte vi hem till Snappertuna för att fira lördag med familjen! 

2015-09-14 03.18.26 1
Mamma hade pyntat fint med vimplar i parasollet. 

2015-09-14 03.21.46 1
Själv satt jag på trappan och väntade på att resten av gänget skulle dyka upp. 

2015-09-14 03.20.14 1
Så kunde middagen börja! (hups, kaffeservering på bilden, det blev tydligen lite fel ordning på bilderna, men det kan ni ignorera, ok?)

2015-09-13 12.14.19 1
Ugnstekta rotsaker, lax och maletköttbiffar med rödbeta, mmhmhhh! Fick konstant sug efter rödbeta efter detta pga glömmer att jag gillar det och har det sällan hemma. 

2015-09-14 03.19.09 1
Fint hade vi det, jajamän! Min familj är bäst <3

2015-09-14 03.17.42 1
När det blev för kyligt för att sitta ute gick vi in och dukade fram ostbricka. Samt hade musikquiz.  Jag och Samira var helt sjuuhuukt bra och visste ca allt (förutom låtar med ac/dc)! Tips för framtida frågesporter ifall någon skulle vilja vara på mitt lag dvs. 

2015-09-13 12.15.34 1
Favoritkillarna i mitt liv. 

2015-09-14 03.16.46 1
Sen åkte vi tillbaka in till centrum för att gå till Evald´s för att lyssna på Jennifer & Tapsa som hade spelning.

2015-09-12 11.01.50 2
Jag och Peta hade lyxen att få varsin finfin present av Björn. 
2015-09-14 03.15.26 1
Riina, som hade varit på 30-årsfest utklädd till Paradiso (alltså hur bra outfit är inte det?) joinade vårt sällskap lite senare.

2015-09-14 03.13.59 1
Och när "my heart will go on" började ljuda var tändare, lyktor och annat brinnande vi fick tag på att vifta med i luften ett faktum. Medan andra sedan drog vidare ut på krog, ringde vi första bästa taxi och åkte hemåt som de pensionärer vi börjat vara. Ändå mycket bra lördag hörni. 

14.09.2015 kl. 17:19

höstlistan


källa

1. Vad är det bästa med hösten?
Att det varje år känns som någon form av nystart, luften är krispig och full med förväntningar. Att man kan börja gå i yllesockor igen & att smutsigt hår kan gömmas i mössor utan att det blir svettigt. Att det är helt okej att inte ha några andra planer än att skrapa en katt bakom örat eller korka en flaska vin och ligga hemma på soffan en lördagkväll. 

2. Vad kommer du äta i höst?
Herrgårdschips med smak av balsamico & havssalt. Testade dem för första gången ikväll och holy moly så goda de var! Men så tänker jag förstås också: soppor, mustiga grytor och potatis & rotsaker. 

källa

3. Vad kommer du dricka i höst?
Rödvin, kaffe & blåbärssmoothies. 

4. Vad kommer bli ditt mest använda plagg i höst?
Jag fyndade en a-linjeformad svart klänning i stadigt tyg och stora fickor för en billig peng på emmaus. Den tänker jag minsann hänga i till lust och leda. 

5. Vad gör du om dagarna egentligen?
Just nu har jag semester och gör lite vad jag känner för om dagarna. Allt i rätt långsam takt, vilket är skönt då jag vanligtvis kör på i full fart. Med fördel får en vardag gärna innehålla: lång, långsam frukost i sällskap av korsord, eftermiddagskaffe på något av stadens cafén, hångel samt god middag. Resten är bara bonus. 

6. Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?
Just den här veckan för ett år sedan jobbade jag och drog jag en kurs på vnf, höll på att flytta till en ny lägenhet tillsammans med emma i Helsingfors och så ordnade vi "inflyttningsfest". En person dök upp, fail. 

7. Vad läser du?
K fick chock härom dagen när han kom in i sovrummet och fann mig med näsan i en bok. "Aj, har du sådär tråkigt", fick jag höra. Faktum är att jag har svårt att koppla av med en bok då jag har tusen saker i bakhuvudet på min mentala to do-lista, men i och med att hösten lugnat ner sig känns det okej att börja läsa böcker igen! Har precis börjat läsa "Välkommen till den här världen" av Amanda Svensson.

8. Vad tittar du på?
Landskapet utanför våra lägenhetsfönster som förändras dag för dag. Känns som att hösten kommer bli en helt superdrömmig årstid att bo här i Billnäs! 

9. Vad var bäst med sommaren?
... Att den tog slut? R.i.p. sommaren 2015, men förutom en del guldglimtar här och där kommer jag nog inte sakna dig särledes mycket. Sorry.

   
källa 1 & 2

10. Vad har du för höstplaner?
Förhoppningsvis får jag ett supernice jobb (hej alla potentiella arbetsgivare jag skickat/skall skicka cv till som läser detta -  ni anar inte vilken suverän arbetskraft ni går miste om ifall ni inte anställer undettecknad, bara så ni vet) och så åker vi på förlängd veckoslutsresa till Island om ungefär en månad! Skall bli så kul, bomba mig gärna med Islandstips i kommentarsfältet ifall du har några på lager.

11.09.2015 kl. 22:08

ledigheten

2015-09-10 11.44.18 1

2015-09-10 11.42.09 1

2015-09-10 11.45.31 1

2015-09-09 08.16.22 1

2015-09-08 09.32.05 3

2015-09-10 09.45.06 2

Hälsningar från det lediga livet, här rullar dagarna på i sakta mak. Så himla märkligt att ha haft fyra dagar ledigt utan desto mer inplanerat program. Har liksom hunnit äta goda björnbärsfrukostar, tvätta fönster (ok, ok: försökt, slutresultatet blev kanske inte sådär jättebra) & kläder, gå på långpromenad i jakt på hemliga sjöar (hittade bara blåbär), bonda med byns katter, hänga i Serendi samt gå på vernissage på Galleri Zebra där Meeri Koutaniemi & Caj Bremer har utställning just nu. Och så lite jobbansökningsfix mellan varven, för evighetsledigt kan en ju ändå inte ha. 

10.09.2015 kl. 12:19

BERLIN, del 4

Berlin 4
Nu är den här, sista delen av vår Berlinresa! Nästsista dagen i Berlin, en måndag i början av juni, dukade vi fram allt gott vi hade kvar i kylskåpet till frukost.

Berlin 4
Sedan begav vi oss ut i ett regnigt Berlin.

Berlin 4
Passerade dessa söta musikanter som spelade fin musik.

Berlin 4
Vi hade dedicerat denna dag till shopping och gick mest in och ut i affärer hela dagen. 

Berlin 4
Men i något skede var vi tvugna att tanka med lite kaffe.

Berlin 4
Var mycket stolt över att jag lyckades beställa en capuccino med laktosfri mjölk och denna muffins helt själv på tyska. Lite, lite sitter ännu den där högstadietyskan kvar.

Berlin 4
När vi kom hem på kvällen plockade vi fram det sista vi hade kvar av vin och snacks. 


Samt provade nya kläder. Kände mig väldigt 90-talig i mina två toffsar. 

Berlin 4
Samt detta halsband med en liten måne som sitter tight runt halsen.

Berlin 4
Sedan begav vi oss ut till Emmas (typ) bakgård, Tempelhof. 

Berlin 4
Spanade lite på gamla flygplan och sånt.

Berlin 4

Berlin 4

Berlin 4
Samt tog spexiga gruppfoton. 

Berlin 4

Berlin 4
Rätt så bra avslutning på vår resa måste jag säga. 

Berlin 4
När solen hade gått ner gick vi till en liten närliggande italiensk restaurang. Den hade ingen skyltning, så vi fick liksom chansa oss fram.  

Berlin 4
Beställde in olika pastarätter och vin och betalade med våra sista slantar som fanns kvar. Var lite ovant att vänja sig vid att det inte går att betala med kort nästan någonstans i Berlin när man är ute om kvällarna.

Berlin 4
Följande dag skulle vi åka hem. Emma hade stuckigt iväg på jobb, men vi hade gott om tid så pausade med glass vid ett pastelligt barnbord. 

Berlin 4
Och sedan flög vi hem, och så var det med den fina resan!

Se även:
BERLIN, del 1
BERLIN, del 2
BERLIN, del 3

08.09.2015 kl. 10:53

ett svep ifrån helgen

 

 

Bra mix på många sköna grejer denna helg. Inledde slutet av veckan med att åter pallra mig tillbaka till VNF för att dra lektioner i kreativitet med ett gäng tior. Kul att vara tillbaka där igen, fastän det bara är för ett par lektioner i veckan, några veckor framöver. Detta följt av kattmys och fredagskaffe på Serendi samt bröllopsplanering med lillebror + blivande fru. Avslutningsvis fixade karln min ihop en varsin drink av vad vi råkade ha hemma och så låg vi i soffan och lyssnade på vinyler resten av kvällen medan regnet smattrade mot fönsterbrädet. Jäkla höstidyll alltså!
 

 
 


På lördag stod häng med syteri Riina på schemat och hon bjöd mig födelsedagsbrunch och ypperligt sällskap. Hann ta del av en minimal del av konstrundan (Petas torn) och till eftermiddagen var det vedtalko med familjen som gällde. Tyckte till och med att det var riktigt kul då vi spexade omkring med pappa och brorsan medan vi radade det där lasset med vedklabbar. Som tack eldade pappa bastu och bjöd på paus-på-plats-öl, vilket var en rätt bra deal. Till kvällen rotade jag fram min mössa och gigantiska halsduk innan vi drog iväg på vidare äventyr. Så skönt att hösten är här och man får mysa ner sig i massa varma kläder! 

 

 

Vi skulle nämligen cykla till Serendi genom ett dimmigt Billnäs, var vi sedan satt och drack vin, löste korsord och snarvlade bort ett par timmar. Igår, söndag, var det säsongsavslutning & fest på cafét och jag jobbade min allra sista arbetstur för den här sommaren. Och tro det eller ej, men nu har jag faktiskt SEMESTER! I och för sig obetald, men det tänkte jag ta och ignorera åtminstone för ett par veckor. 

07.09.2015 kl. 12:12

118 profilbilder

Det har börjar snurra listor över gamla fb-profilbilder på nätet och jag tänkte genast "yesbox! detta skall jag så göra" eftersom jag någon gång i tiderna älskade att ta självporträtt. Böt profilbild i snitt lika ofta som en mindre hygienisk person byter strumpor, hehe. Var väl resultatet av en blanding av stort fotointresse, brist på andra modeller samt en uns behov av bekräftelse. Rekordet låg på år 2010 då jag totalt hade 48 (!!) olika profilbilder, så ja - böt i princip bild ca en gång i veckan. Kan dock ha att göra med att jag under det året gick på VNF, så det kan ha haft en inverkan på fotoinspirationen. Totalt ligger det 161 profilbilder i mitt album på fb, så en liten rensning fick det bli men trots det kom bildantalet i denna lista ändå upp till hela 118. Helt sjukt kan en ju konstatera såhär i efterhand.

Med detta sagt varnar jag för historiens (på denna blogg) kanske mest egocentriska inlägg, så den som inte är sugen på att spana in mängder av bilder på mig kan ta och skrolla vidare till någon annan plats på internet.  

fb_01
1. Jag blev medlem på fb i december 2007, då jag gick andra året i gymnasiet, och min första profilbild är daterad till januari 2008. Hade en kort period av mörktmörkt hår, men någon pannlugg hade jag nog inte - denna var bara fejkad till bilden. // 2. Ett år senare var jag abiturient och hade denna profilbild som jag också hade som presentationsbild i abitidningen. // 3. Följande bild böt jag till några månader senare där jag nonchalant ligger i sängen och lyssnar på min walkman. // 4. Sen spexar vi tydligen till det. Åkte på abiresa till Rhodos i maj med mina kompisar, där denna bild är tagen. Somliga väljer snygga strandbilder medan andra kör med sånthär liksom... // 5. Och så tog vi studenten! Glada och fulla på Knipans terrass tillsammans med Sandra. Det var också någon gång under dessa tider som vi blev kompisar "på riktigt" och började hänga. // 6. En sommardag i juni var jag på picnic med kusin Lina på "vårt" berg i Tenala där vi alltid hängde som yngre. Klick, klick, så fick det bli ny profilbild.

fb_02
7. Mitt i sommaren böt jag tillbaka till en vinterbild som var tagen i samband med bild nr. 2. // 8. Men en månad senare (året är 2009) uppdaterades det igen eftersom jag precis köpt en reflexskärm som naturligtvis måste testa. En av kommentarerna på denna bild var "katos -elovenatyttö snappertunasta". // 9. Några dagar senare hade vi personalfest med Smarket och dessutom var det min nittonde födelsedag. // 10. Men bara några dagar senare var bilden bytt igen till en där jag poserar framför en fin, blå dörr i Forsa. Vi var nämligen ute på roadtrip och skulle vattna blommor och tomater i en sommarstuga där. // 11. I mitten av augusti var jag på ett av mina första Karis Hjärnevenmang (farewellparty på Serendi) och på kvällen gick vi hem till Jennys för att sova (bilder är tagen i hennes trappuppgång). Minns att jag fick sova på hennes lädersoffa utan underlakan, vilket var sjuuhuukt obehagligt. Obs! Skadade dock inte våran vänskap. // 12. Vid det här laget var det höst och september och jag hade börjat studera foto på VNF. Bilden är tagen på en blöt hemmafest i Svartå innan vi drog vidare ut på krog. 

13. I oktober böt jag till en profilbild med min gulliga mormor. // 14. Och några dagar senare till en bild som vi hade knäppt i skolans fotostudio med en Mamiyakamera. Där skymtar för övrigt min signaturoutfit; randig t-skjorta och midjehög skjol. Har iofs inte ändrats mycket med åren. // 15. Åter någon vecka senare böt jag till denna dubbelexponering med vad jag ansåg var mitt livsmotto. // 16. Denna bild kommer från när vi hade personalfest med jobbet och temat var karneval. Råkade även av misstag riva ner en gardinstång denna kväll då vi skulle ta ett gruppfoto. Smidigt. // 17. Sjuttonde bilden är från ett museum i St Petersburg, vart vi åkte på skolresa. En arg vakt kom och bannade på oss för att vi hade suttit oss i detta fönster. 
fb_04

18. Sen blev det Halloween och jag hade köpt linser och klätt ut mig till zombie. Ingen ville se mig i ögonen på hela kvällen och jag var lite besviken över att jag inte vann outfittävlingen (ja, inbiten maskeradare redan som nittonåring). // 19. Sedan hoppade jag tillbaka till en Rysslandbild igen, tagen på vårt hotellrum sista morgonen innan vi åkte hem. Även den enda dagen med vackert väder under vår resa. // 20. Tillbka till zombie igen. // 21. Samma dag tröttnade jag tydligen på halloweenbilden och det fick bli denna bild med 4 x jag som jag tagit med hjälp och lång slutartid, en extern blixt och en ficklampa. // 22. Typ en vecka senare blev det denna mystiska bild som jag tagit i vårat garage där jag tillfälligt riggat en studio. Seriöst, tack och lov att instagram gjorde sitt intåg så jag inte fortsatte i evigheter med att byta profilbilder varje jävla vecka. // 23. En tidig morgon i december steg jag upp innan skolan och tog denna profilbild. Var väl typ dagen innan blixtarna jag hade lånat skulle lämnas tillbaka, så de måste ju utnyttjas till fullo. 


24. Hela månaden ut fick den bilden hänga kvar, tills jag första dagen på år 2010 böt till denna nyårsbild, tagen kvällen innan. // 25. Men ni kanske minns att 2010 var mitt rekordår för profilbilder, så redan fyra dagar sedan fick denna ta plats istället. Tagen framför rullgardinen i mitt gamla sovrum. Här syns det för övrigt också att jag hade klippt håret. Minns att jag tyckte jag såg ut som Jonathan från Bröderna Lejonhjärta då jag kom från frisören, hade nämligen sagt "du får göra vad du vill med mitt hår" till henne. // 26. Kompisbild med Jenkson, från nyårsaftonen. // 27. Sedan blev det en högst random bild. Vi var i Tenala, jag hittade en tom soptunna och tyckte att jag skulle testa om jag rymdes in i den. // 28. Ni kanske minns att det i något skede var superpop att döpa sina bilder efter någon låttext? Denna bildtext lyder: "my dream is to fly over the rainbow so high". Bilden i sig var dock gammal och tagen någon gång 2008, men gillade den då jag tyckte jag såg ut som någon sorts superhjälte. 

fb_06
29. Det var under denna tid min musiksmak sakta, sakta började utvecklas till vad den är idag men hade ändå en hel hög av guilty pleasure-låtar. Bland annat denna som varit inspiration till bilden. Gick omkring och nynnande på "do you wanna die happy, do you wanna die happy?" för jämnan. // 30. Sedan en till artistisk bild som Sara har tagit på mig då vi var på loppisrunda. // 31. Och så en till bild som Sara har tagit på mig i skolans studio när vi spexade runt. Alltså är lite bitter på mig själv över hur otroligt liiite jag utnyttjade vår studio då jag studerade på VNF. Typ det enda jag gjorde det året var festade och jobbade i Smarkets kassa. // 32. Sedan böt jag till denna selfie som jag var så nöjd med att den även inkluderades i mitt slutarbete. // 33. En månad senare hängde jag i studion med pappa eftersom vi skulle ta bilder till inbjudningarna för hans 50-årskalas med hippietema. 
fb_07
34. Sen kom våren, vilket utan tvekan var min mest hippiga period någonsin. Kolla nu bara på bilderna här ovan liksom. Denna är tagen i början av april då jag firade en av årens första dagar på Serendis terrass med Ida. // 35. I något skede av denna månad åkte vi på klassresa till Amsterdam där jag tog denna bild framför en färggrann vägg. // 36. Sedan böt jag till denna som jag kände mig skitsnygg på. Kolla håret liksom. // 37. Sakta började kompisar ladda upp sina bilder från Amsterdamresan och jag var inte sen att nappa denna av Ella. Sista kvällen då vi satt och drack vin vid det där "I AMsterdam"-monumentet. // 38. Ytterligare en selfie i sovrummet. // 39. Sen så fyllde ju pappa år och hade den där festen jag tidigare snackade om och där togs denna spexiga bild. Jag behövde ju knappt klä ut mig, utan kunde komma i mina "vanliga" kläder. 

fb_08
40. Så kom sommaren och jag och Sandra råkade vara lediga och åkte på roadtrip till Larsmo för att hälsa på Sara. Vi stannade många gånger på vägen, bl.a. Yyteri där denna bild är tagen. // 41. Sedan blev det en bild från en sommarkväll i Stallörsparken som Astrid har fotograferat. // 42. Mitt i juli sade jag och Jenny upp oss från vårt jobb och åkte på en två veckors resa till Mallorca. Efter en utekväll när vi kom hem till hotellet fick vi för oss att gå ner och nakenbada med våra nyinskaffade sombreros. Fint beslut... Note to self: börja cykla igen, det gör underverk för rumpan haha (denna sommar hade jag cyklat varje dag 20km fram och tillbaka på jobb).  // 43. Men några dagar senare böt jag till en lite mer anständig semesterbild. // 44. Hoppbild framför random blå vägg någonstans på Mallorca. // 45. Denna bild tog jag cirka en månad senare, i augusti, med smutsigt hår med tyckte jag var supersnygg. 

fb_09
46. Ett, tu, tre så var hösten här och plötsligt bodde jag i Vasa med Riina. Himla spontant, men bra besult med den flytten. Sara, som har tagit bilden, kom och hälsade på innan hon skulle flytta till england och studera med ca hälften av resten av fotoklassen på vnf (men jag, jag valde vasa.. wtf?!) // 47. Denna höst bjöd på mycket selfietid eftersom jag endast hade ett deltidsjobb och detta var ett av mina första självporträtt på vår balkong. // 48. Sedan ett lite höstigare självporträtt. // 49. Och ett till. // 50. I november fick jag för mig att fixa en bild på mig själv i illustrerat format. // 51. Och sedan en ruffsig en i sängen. 

fb_10
52. Jullovet kom och det tillbringades förstås hemma i Karis. Var tydligen en snöig jul detta år. // 53. Obligatorisk nyårsbild med sprattelsticka. Minns att detta nyår var hemskt roligt då vi spontant hängde ihop med Jenks, Jojo och brorsan, drack hans födelsedagsskumpa och sedan stack på krog. // 54. Och dagen efter kände jag mig uppenbarligen så pass fräsch att jag tyckte att denna bild var på sin plats. // 55. I slutet av januari (2011) fick denna ta plats. Hade lekt i photoshop. // 56. Selfie i motljus. // 57. I mars åkte jag till England för att hälsa på Sara, så då fick denna bild bli profilbild. Tror den är tagen samma kväll innan vi gick på hemmafest med wizardstick-tema. Följande dag var det lördag och vi skulle in till ett kryllande London. Trodde jag skulle dö. 

fb_11
58. Sista Vasaselfien innan jag fick jobb som fotograf på Västis för aprilmånad och jag flyttade ner till Nyland igen. // 59. Hälsade på Sandra som bodde i Åbo där vi gick på loppisrunda. // 60. Samt tog porträtt i motljus i min nya jacka som jag fullkomligt älskade. // 61. I slutet av april firade vi något (tror det var lillebrors konfirmation) och så tog jag denna bild med mamma och mommo. Mina bästa kvinnor. // 62. Och sedan böt jag till denna Madicken-aktiga. 

fb_12
63. I maj åkte jag till Paris tillsammans med lillebror och hans kompis Kalle. Under en utekväll kom en kille fram och gav mig en ros och hälsade från sin kompis som var för blyg och jag blev ca superlycklig. "HERREGUDNÅGONGAVMIGJUSTENROOOOOS". // 64. I slutet av maj kom jag hem en kväll och såg denna magiska dimma ligga över åkrarna. Skyndade hem för att roffa åt mig kamera, stativ och parpaly och åkte sedan tillbaka för att ta detta porträtt. // 65. På skolavslutningen hade vi grundat traditionen med skumpa och picnic på bryggan utanför Alban i Ekenäs. Detta år slog jag tydligen på stort och rockade lösögonfransar. // 66. En annan kväll fick jag och Ida skjuts till Ekenäs i en öppen kupla. Så festligt! // 67. Midsommaren detta år firades i Dragsfjärd med Jenks och där tog vi denna supersomriga bild. 

fb_13
68. En kväll i juli åkte jag och Riina till Hangö där vi kollade på utsikten från vattentornet. Jag hade på mig en supervippig klänning, vilket var himla opraktiskt eftersom det blåste så mycket där uppe. // 69. "Livet är en fest" var nog mitt motto under denna tid och här var vi ute och dansade med Astrid och Ida. // 70. Så kom hösten och en ny, superspännande, tid började. Flyttade nämligen till Helsingfors och började studera kulturproducentskap. Denna bild är tagen i kokvrån i min lilla, lilla etta som varken hade egen dusch eller toalett. // 71. Första (!) webcam-profilbilden dök upp i oktober 2011. // 72. Att gå på en massa evenemang och hänga med klassen var en självklarhet. Här tillsammans med Kata och Freja. 

fb_14
73. Ibland var jag hemma i Karis ändå för här spexar jag i matbutiken. // 74. Studielivet gjorde att egentiden var mycket mindre, men ibland fick jag ändå till selfiesessioner. // 75. På juldagen var jag tydligen uppklädd till tänderna och mycket taggad på utgång. // 76. Men i slutet av januari böt jag till detta aningen melankoliska porträtt. // 77. Ett självporträtt taget i mars i lilla lägenheten. I bakgrunden skymtar min sänghimmel samt cheesyga väggord som var pop på den tiden. // 78. På våren ordnade vi på klassen en endagsfestival och vi gick omkring och delade ut flyers om detta. Kände mig mycket tuff när jag hade vågat gå fram till ett gäng söta skejtare. Tror dock de aldrig dök upp på evenemanget.. 

fb_15
79. Till sommaren flyttade jag hem och bodde i det minsta lilla rummet hemma hos mamma och pappa. Minns denna sommar som mycket hektisk då jag både hade praktik + två olika sommarjobb som gick på varandra. // 80. Men lite kul hade jag ändå ibland! Här är vi på roddtur på Pojoviken tillsammans med Ida. Vi skulle till Sea Front för att äta glass, men de hade stängt :( // 81. Lite posering i ljungen innan det var back to school för denna tös. // 82. Tillbaka i Helsingfors och i en ny fin lägenhet på Mechelingatan. // 83. Ett förevigande av lördagssminket som jag tydligen var extra nöjd med denna dag. Högst antagligen var vi på väg ut med Laura och Emma på lauantaidisko, vårt vakioställe. // 84. Under hösten gjorde jag också ett samarbete där jag fotograferade Teater 90° för en produktion och vi körde omkring i Helsingfors och fotade skådisarna i djurmasker hela dagen. Nappade en av lejonmaskerna och bad dem ta en bild på mig också. Kuriosa: detta var den första profilbild som Kisse gillade på min fb (viktig info, ju). 

fb_16

85. Selfie på vinden. // 86. I november reste vi till Berlin med skolan, var vi bland annat fick gå på en street art-workshop var denna bild är tagen. Sprayade en stencil på Jim Morrison. // 87. I december hade vi jul- & avskedsfest på G18 (vår linje skulle flytta till Arcada) och vi hade en superkul fest. Mindre kul att jag följande morgon skulle stiga upp tidigt, åka till Karis och jobba i kassan i 9 timmar... // 88. Jullovsselfie innan jobbet i januari 2013 // 89. Och sedan var det tydligen till att leka hipster i röd mössa. // 90. Så en oskarpt telefonselfie som jag kände mig exotisk på.

fb_17
91. Dagen på vår första dejt bytte jag till denna bild. En måste ju känna sig snygg filosoferade jag.. // 92. I april åkte vi på Tallinn Music Week med klassen och där spexade vi till det på ett museum vi besökte. Kuriosa: en gammal klasskompis på vnf brukade kalla mig Smiilo, vilket passar rätt bra med denna bild. // 93. Sedan en lite mer posig bild, tagen i Inkas fina soffa som jag tog hand om i något år. // 94. Glad & nykär firade vi vårens ankomst på berget bakom våra hem på Mechelingatan tillsammans med Emma. // 95. Karis Hjärns pubrunda ordnades sedvanligt i början av juni och detta år var temat skattjakt. Jag hade klätt ut mig med sjömanskeps och tatureringar på armarna. // 96. Sedan åkte jag på Hultsfredfestival med  klasskompisarna Ville och Oskar! Denna bild är tagen strax innan Arctic Monkeys skulle börja spela och jag var mycket taggad för det.

fb_18
97. Denna bild är från midsommaren som vi firade mycket idylliskt i Dragsfjärd med ett gäng. Här är jag i full färd med att fixa lunch. // 98. På Ruisrock med Emma. Här skulle vi strax få se Håkan Hellström!! Så sjukt peppade. Något annat som var sjukt är längden på mitt hår.. // 99. Denna sommar bodde jag ju också tillsammans med Ida i "lekstugan" i Ekenäs. Vi ordnade inflyttningsfest och denna bild tog jag den kvällen. Hela den här sommaren var helt sjukt rolig och vi hittade på äventyr och strapatser var och varannan dag. // 100. Till hösten var det tillbaka till Tölö som gällde. En dag mötte jag upp Emma för en promenad och det visade sig att vi hade klätt oss i prick matchande kläder den dagen. // 101. Badrumsselfie en kväll innan fest.

fb_19
102. I december tog jag denna bild och minns att jag kände mig sjukt sliten. Var så himla trött på skolan, jakten på praktikplats, pendlandet och en massa annat. Tur skulle det snart bli jullov. // 103. Efter årsskiftet började jag praktisera på FSU. Att jag kan hantera en kamera uppenbarade sig snabbt och jag fick i uppgift att ta bilder på personalen. Så här såg min bild ut. // 104. I februari tog jag denna bild när jag kände mig extra fin innan vi skulle iväg och kolla Veronica Maggio på Circus. Återigen, så peppad! // 105. I mars fick det bli en uppdaterad persiennselfie. // 106. Och på lillebrors födelsedagskalas i slutet av månaden såg jag ut såhär. // 107. I maj lekte jag med glitter och tog denna nya profilbild. 

fb_20
 108. På sommaren åkte jag till Norrköping för att gå på Bråvallafestivalen tillsammans med Linus (som hade fått biljetterna i födispresent) samt Malloh. Det var en ganska regning fesstival (blixten slog t.o.m. ner på området) men här sken tydligen solen och jag var glad. // 109. I augusti ordnade jag och brorsan vår traditionella maskerad och detta året var temat cirkus. Jag klädde givetvis ut mig till lejon. // 110. På faces delades det ut gratis sältatueringar och en sådan skulle jag naturligtvis ha. Rolig fakta är att Joel trodde den hade varit äkta när vi träffades ca ett år senare och diskuterade tatueringar tillsammans. // 111. Sedan åkte jag iväg på festival till Budapest och när jag kom hem klippte jag av mig mig långa hår. // 112. Tyckte dock den bilden inte riktigt var "jag", så tog en ny, lite mjukare version som fick hänga med någon månad. // 113. Vid Halloween klädde jag och Emma ut oss till skelett (vi bodde föresten tillsammans nu!). Vann dessutom en lauantidiskos instagramtävling med denna bild och fick fritt inträde resten av året. Hur många gånger utnyttjade jag det? Noll :(

fb_21

Vi börjar närma oss nutid, PJUH!! Nu är vi alltså inne på hösten 2014. // 114. Under senhösten fick jag extremt tatueringssug, mailade Gusi på Tatuata och vips hade jag tid & en katt å armen några veckor senare. Denna bild fick hänga med året till slut. // 115. En vinterdag hade Kisse tråkigt, så vi gick ut och fotograferade med varsin analog kamera. Detta var en av bilderna han tog på mig. Filmen framkallade jag själv på en fotokurs som jag och Riina gick på tillsammans. // 116. Ny attitydbild togs i mars på sängkanten i vårt nya hem i Billnäs. // 117. Och i april fotograferade jag nya bilder till mitt CV och passade även på att på fb byta till denna som fick hänga med i flera månader. 118. Min nuvarande bild fotograferade finaste Fia i somras som en del av hennes projekt och den får hänga med tills vidare. 

Huhu, det var det. Det var den dagliga (eller kanske årliga) Miilodosen det. 

04.09.2015 kl. 10:13

den lediga måndagen

lediga måndagen

lediga måndagen
I måndags var både jag och Kisse lediga (vilket ca aldrig har lyckats timeas de senaste månaderna) så inledde dagen med superlyxig, långsam frukost. 

lediga måndagen
Samt tjugo frågor! Bästa korsordet. Hur många nördpoäng får vi för att vi gick och köpte en veckotidning dagen innan så att vi skulle ha detta kryss att lösa till morgonkaffet?

lediga måndagen
Sedan åkte vi in till centrum. Eller in till stan som man säger om man skall vara korrekt karisbo. Våra ringar skulle nämligen lämnas in för gravering! Kul kuriosa: biträdet i kassan drog lite på munnen när vi sa vad det skulle stå i dem, och vid närmare eftertanke kan jag förstå henne. "Kisse & Miilo", vi låter ju som två husdjur. 

lediga måndagen
Vi åkte vidare och möttes av denna sällskapliga katt.

lediga måndagen
Så mysig. Kan väl tillägga att min kattfeber är hög som aldrig förr, känner att jag absolut skulle behöva en till liten kisse i mitt liv. 

lediga måndagen
Sen gick vi och spanade in lite lampor eftersom det börjar bli lite mörkt om kvällarna och vi fortfarande inte skaffat ordentlig takbelysning till vårt hem. 

lediga måndagen
När en lampa var inhandlad, åkte vi vidare. Detta fick nämligen bli en liten utflyktsdag. 

lediga måndagen
Vi tog sikte på Hangö, åkte ner längs med Täktomvägen och stannade vid denna skylt - som ledde oss till  Högholmens naturstig.

lediga måndagen lediga måndagen
Så nöjd över att ha ledig dag.

lediga måndagen
Naturstigen var ganska kort, men passlig längd för någon som bara vill ha en lite kortare avstickare utan desto längre äventyr. 

lediga måndagen
Fin utsikt var det i alla fall från utsiktsberget. 

lediga måndagen
Sen åkte vi vidare mot Fyra Vindarnas Hus eftersom vi var sugna på kaffe, men det var stängt så även här fick vi nöja oss med enbart utsikten. 

lediga måndagen
Som tur fanns det andra platser att välja på, så Alan's Café fick det bli istället.

lediga måndagen
Vi slog oss ner i ett av de mysiga rummen. 

lediga måndagen
Två muggar kaffe och två stora kakbitar för endast 6 euro - inte så pjåkigt pris måste jag säga. 

lediga måndagen
Kaffedejten. Notera gärna hans gulliga val av muggmotiv.

lediga måndagen
När kaffet var uppdrucket tog vi en sväng via Hangös inte så imponerande gågata och sedan åkte vi hemåt. På vägen hem kurvade vi via ett loppis där vi fyndade en byrå som får bli höstens pysselprojekt samt marimekkoskärbrädet som skymtar här ovan och så hämtade vi ut ringarna som var klara. Så här ser de ut, ifall någon var nyfiken. Matchande i titan och de är helt identiska bortsett från att min har en liten sten. 

lediga måndagen
Sen hem för att äta en snabb pastamiddag och skriva födelsedagskort. 

lediga måndagen
Vi skulle nämligen på kalas till lillebror som hade fyllt år för några dagar sedan!

lediga måndagen
Leonel hade givetvis tagit plats i farfars famnen - bästa famnen. 

lediga måndagen lediga måndagen
Mamma hade bakat kakan enligt receptet som skall bli deras bröllopstårta om några månader så vi krävde att de hade en provskärning, hehe :--) 

lediga måndagen
Lillebror & farmor. 

lediga måndagen
Samt nästan hela kalasgänget. Det hela firades förstås på familjens nybyggda terrass. 

lediga måndagen
Kortet inspekterades. Hade skrivit in allas namn på muminfigurerna. 

lediga måndagen
Sedan började Macke plötsligt fixa med markisen. Alltså så himla typiskt beteende som också min käre far har, att mitt i en fest hitta något random projekt som absoluut måste genomföras prick precis nu på direkten. 

lediga måndagen
Sen åkte vi hem, monterade upp vår nya lampa och slängde en pizza i ugnen.

lediga måndagen
Samt korkade en flaska vin och satte oss på varsin sida av rummet och kollade varsin film. Han via teven och jag via datorn. 

03.09.2015 kl. 09:03

morgonmagi

morgonmagi

morgonmagi

morgonmagi

morgonmagi

morgonmagi

Ett knippe bilder ifrån igår på morgonen precis när solen hade gått upp. Så himla magisk morgon, med dimma dansande över ån. Är så himla nöjd med allt jag hann åstadkomma de där morgontimmarna innan jag kilade iväg på jobb och som pricken över i:et fanns det tid över till denna lilla fotograferingsstund också. 

Idag tänker jag bara njuta av att jag och killen är lediga tillsammans och jag har prick allt på min to do-lista i arbetsväg gjort. Ni anar inte vilken lycka och märklig känsla det är, att för första gången på evigheter inte ha några måsten som pickar på i bakhuvudet. Tänker bestämt inte öppna datorn på hela dagen (detta inlägg är förhandsinställt). 

31.08.2015 kl. 09:00

05:55

   


Lite fler bilder från min fotografering med Johanna

En känner nog att ens forna jag* är som bortblåst när en frivilligt stiger upp innan klockan 6 en söndag morgon och börjar frilansa pga "kan ändå inte sova". Som om det inte skulle vara nog att en snart skall iväg och servera kaffe på cafét hela dagen. Nåväl, ganska skönt egentligen att sitta och jobba lugnt i egen takt och se hur himlen ljusnar utanför fönstret.

Öppnade även upp ett av dem och blickade ut över forsen (eller ja, det lilla man ser av den med alla träd ivägen) och kände hur det doftade höst där ute. En bra doft. Doften av förändring, nystart och lugn. Vilka förändringar det blir i mitt liv är än så länge oklart (utöver att jag inte återvänder till studiebänken), men en nystart blir det definitivt och dessutom lugnare tempo, åtminstone till en början av hösten. 

Ju mer jag tänker på det, desto ivrigare blir jag faktiskt över faktumet att sommaren börjar vara över. Att möta oerhört krispiga höstmorgnar, att sparka i färgglada lövhögar med dr martenskängorna, krypa upp i soffan med ett glas rödvin och vira in sig i en halsduk som är flera meter lång. Välkommen hösten!

*äventyr & fest varje helg!! speciellt på somrarna. 

30.08.2015 kl. 06:26

frilansardagen

Idag har jag frilansardag och försöker beta av så mycket som möjligt av min to do-lista som aldrig tycks ta slut. Tänkte att jag bara sticker in mig här med ett litet hej innan jag försjunker i editeringsarbetet igen. Bilden här ovan fick jag lov att visa upp av J&O vars bröllopsfest jag fotograferade för några veckor sedan, tyckte det blev en så härlig känsla i bilden.

28.08.2015 kl. 11:50

throwback thursday: budapest

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Budapest 2014

Jag gör inget annat än jobbar just nu (inne på åttonde dagen arbetsputki, jiihu - imorgon dock lite ledigt.. innan hela helgen spenderas på jobb igen) så har inget kul att rapportera.  Laddade ju tidigare upp ett gäng bilder från vår Szigetresa från förra året och tänkte att jag kunde fortsätta med det temat. Efter en vecka på festival stannade vi nämligen ytterligare några dagar i Budapest bland annat för att besöka Szécsénybadet, åka bergbana, besöka dröser av second handaffärer, hänga i ruinbarer samt allmänt bara turista oss. Budapest är en så fin stad, definitivt på min lista över platser jag vill besöka igen. 

27.08.2015 kl. 10:34

den stora nyheten

Nu när vi har hunnit berätta för de flesta nära och kära samt gjort det officiellt på det allsmäktige facebook, tänkte jag att det kanske är dags att bloggen får en liten uppdatering också - vi har nämligen gått och förlovat oss! Idag släpade vi oss ut för att ta några bilder, vilket var svårare än trott då vi mest bara fjantade runt och fotografen dessutom stod framför kameran där jag har noll koll på läget. Men några fina bilder fick vi ändå till.

 

Men hur gick det till då, undrar ni kanske? Long story short: frieriet kom som en total överraskning för mig då jag förra söndagen kom hem småsvettig och trött från en kvällstur på jobbet. Väl hemma möttes jag av dukat middagsbord och efterrätt följt av kaffe uppe på flaggberget i solnedgången och så plötsligt en man på knä. What liksom? Blev lite chockad men (förstås) superglad och hela situationen och stunden var så fin. 


*fist bumb*

16.8.2015 blev vårt datum, vilket är lite kul eftersom det också är min farmors och farfars bröllopsdag. Samma hände då brorsan förlovade sig och det visade sig vara mamma och pappas bröllopsdag. Knäppt men fint sammanträffande då detta var helt oplanerat. 

Tack och förlåt för överdos av snuttepluttiga bilder.

23.08.2015 kl. 22:50

årets sista sommarfest under eken

I fredags bjöd fia & jarkko in till en sista sommarfest under eken innan de tog sitt pick och pack och flyttade över potten. Som alltid en mycket mysig tillställning med superba tilltugg. Bland annat bjussade fia på gryta och paj tillsammans med hemgjod fläderglass (!!), emma hade svirat ihop en svingod sangria och jag hade med mig nallekaka (kuriosa: min mormor bakade världens bästa nallekaka så försökte härma det receptet). 

Kommer sakna denna tös något otroligt då hon helt enkelt är bäst på  att bjussa på mysiga te- och middagsstunder, inte säger nej till kvällsdopp, min trogna partner in crime när det gäller att stå på brädan och alltid orkar lyssna när en måste angsta om (foto)jobb eller prata annat viktigt och oviktigt i livet. ♥ 

20.08.2015 kl. 10:27

kvällsdopparklubben: vitsjönOkej, den här sommaren har ju verkligen inte bjudit på särskilt badvänligt väder, så vår kvällsdopparklubb har gått rätt mycket på sparlåga. Men i förra veckan fick vi äntligen till det efter en varm & svettig dag på jobbet. Vitsjön var vårt mål, vilket är ett av mina favoritställen att ta kvällsdopp på eftersom man oftast får hänga ostört här.

Så här hittar du dit: Kör över "ekenäsbroarna" och vik in till höger på tenalavägen vid bensinstationerna. Vik av till vänster när du kommer till Ekenäs port (finns ett stort vindspel i korsningen) och kör förbi Grabbskog träsk. Följ vägen så långt det går och gå sedan till fots sista biten längs med den märkta stigen.

Strand: finns inte, badplatsen omges av berg.

Botten: Det är djupt till botten, så det når man inte. Bara att hoppa i raka vägen från bryggan eller klättra ner vid strandkanten.

Brygga: Japp!

Kvällssol: Nix.

Vattentemperatur: Ingen aning, men var i alla fall väldigt uppfriskande och skönt. 

Nakenbadsvänligt (=chanser att ha stranden för sig själv): Jovars. Det är rätt "svårt" att ta sig hit så chanserna att folk väljer det betyligt mer lättillgängliga grabbskog träsk är ganska stor.

Betyg av kvällsdopparklubben: ★★★★☆

19.08.2015 kl. 22:23

parkhäng, sveaborgsutfärd och lakritspipor


I torsdag hade jag ledig dag från cafét, så bestämde mig för att åka in till Hesingfors. Började dagen med en fotokeikka på "mitt" gamla kontor på georgsgatan. 


Men före det hann jag en sväng via Monki där jag fyndade världens finaste kjol som jag gått med ca varje dag sedan dess. Längden är över knäna, knappar hela vägen och stora fickor. Perfektion liksom.


När jobbet var över för dagen gick jag iväg och mötte upp denna pangbrud. Emma! Hon har återvänt från Berlin och var på besök i Helsingfors några dagar, så henne var det ett absolut megamåste att träffa. 


Vi gick och köpte med oss lunch från friends & brgrs och sökte oss sedan till esplanadparken.


Tog en aioliburgare.


Samt franskisar.. med aioli. Alltså har sagt det förut, men säger det igen; DEN DÄR AIOLIN ÄR SVINGOD!


Bästa Sirkeli (så fyndigt smeknamn om ni frågar mig) anslöt oss till vårat gäng.


Samt Ville! Så satt vi där i parken ett tag och catchade up och snackade livet. Oj, vad glad jag blev över att få hänga med dessa favoritpersoner alltså. 


Sedan blev det glassdags! 


Efter att ha vikt in i en mataffär för att ladda upp med de mest väsentliga picknicktillbehören (chips & öl) traskade vi ner till Salutorget som var fullt av turister samt måsar.


Passade på att ta en turistig bild..


.. och sedan hoppade vi på färjan. Vi skulle nämligen till Sveaborg!


Helt okej vy ändå. 


Nästan framme. 


När vi väl var i land passerade vi bland annat detta mysiga café. Har utan vidare en fäbless för gamla trähus - ju mer Villa Villekulla-aktigt det är, desto bättre.


Sedan vandrade vi iväg i riktning tvärs över öarna och spanade in utsikten. 


Ja, ni ser ju hur fint det var.


Hej, hej från hobbitlandet!


Alltså så perfekt ställe att åka på utflykt en solig dag. 


När vi vandrat tvärs över ön (öarna?) slog vi oss ner på en solvarm klippa.


Käkade gigantiska chips och hade det gött. 


Var så glad för att få hänga med denna tös igen! Senast vi såg var ju i Berlin liksom för en hel sommar sedan.


En liten fågel gjorde oss sällskap.


Klipphängargänget. 


Efter några timmar i solen fick vi bråttom iväg, eftersom vi skulle möta upp Laura inne i centrum.


Men osmidigt nog missade vi färjan med typ en halv minut :--(


Slutligen lyckades vi ändå ta oss till Kampen där Laura lyckades smyga upp på oss utan att vi märkte det och blev så här glad. 


Vi gick till Steam som utan vidare är min nya favoritbar i Helsingfors. 


Vi fick lakritspipor i baren och slog oss ner vid ett bord.


Jag kände mig fancy och beställde in en drink dagen till ära. 


Alltså ni ser ju själva vilken häftig plats det är. Så snyggt med genomgående tema i precis allt från drinkar till musik och inredning (till och med på toaletten!). 


Varje gång någon dricksade strömmade det rök ut i baren från bardisken.


Det skulle naturligtvis förevigas.


Senare anslöt sig också Nikko och Iddu till vårt gäng, och de beställde bland annat denna öl, som tydligen är barens egna. 


Plötsligt kom en ur personalen och bjussade på shots med smak av pepparmint och rosmarin ur en gammal tekanna. Inte säger en ju nej tack då liksom. Efter det var det så småningom dags för mig att söka mig mot tågstationen, eftersom sista tåget hemåt skulle avgå vilken sekund som helst ungefär. 

18.08.2015 kl. 20:38

en lördagkväll & ledin

 

Har en lång lista på grejer jag kunde blogga om nedklottrat på baksidan av ett gammalt kvitto, men tänkte att vi kunde börja med Ledin. I lördags styrde alltså jag och killen upp en dejt på Spinneriets takterrass efter att jag slutat jobba på cafét och senare fick vi också sällskap av Jenks innan vi drog ner till Stallörsparken.

Skrev lite halvsarkastiskt (men med en liten gnutta avund) på min instagram "alla coola kids besöker flow, medan dessa glin får nöjda sig med Ledin".  Men vet ni, såhär i slutändan är jag trots allt mycket nöjd över att valet föll på hederliga gamla Tomas Ledin istället att trängas med en massa hippa Helsingforsare på Flow. Här räckte det liksom att glatt gunga med i "sommaren är kort" och skriksjunga till "helt galen i dig" för att vara en i gänget (viket var typ noll problem, eftersom en ju kan cirka alla låttexter, hehe). Och så härligt med liv och rörelse i Ekenäs - om ni vill ha dagens skratt rekommenderar jag att läsa inlägget av "Besviken" bland kommentarerna på denna nyhet

18.08.2015 kl. 11:59

en heldag i helsingfors

 

 

Igår blev det en heldag i Helsingfors. Först en extempore fotokeikka och sedan umgås med bästa klasskompisarna, friends & brgrs, parkhäng, utflykt till sveaborg där vi satt på de solvarma klipporna i några timmar och avslutningsvis ett par öl på Steam innan jag hoppade på sista tåget hem mot Karis igen. Herreminje vilken skön och välbehövd dag detta var. Kändes lite som en lottovinst - äntligen fick också JAG njuta av sommaren en stund och sola min kritvita ben. 

14.08.2015 kl. 09:37

sziget

Plötsligt började det ploppa upp en massa bilder på mitt facebook- och instagramflöde från årets Szigetfestival i Budapest, och insåg att jaha, då var det ett helt år sedan vi själva var där. Tänkte att jag dagen till ära då skulle ladda upp en liten bildbomb från vår egen resa dit, för tror att jag aldrig kom så långt att några bilder från festivalen i fjol dök upp här på bloggen. Dog lite inombords när jag såg vilken bra lineup de har i år igen. Nåväl, någon gång i framtiden skall jag nog åka dit igen.

12.08.2015 kl. 09:50

hej från spinneriet

 

Passade på att kila in via kontoret idag innan kvällsturen på jobbet för att beta av listan på redigeringsjobb (ni som väntar på era bilder, håll ut, de kommeeeer snart! har bara haft ett så himla späckat schema de senaste veckorna). Har inte hängt här sedan våran drop-in i maj har jag för mig så nu kändes det definitvt som att det var dags att utnyttja stället jag ändå betalar hyra för lite.

11.08.2015 kl. 11:12

tjugofem!


Under helgen fyllde jag 25 och inledde firandet på fredag genom att bjuda familjen på pizza. Med zucchini, mozzarella, prosciutto och ruccola som blev en superbra kombo. 


"Bobo", eller superposarn som han även kunde kallas var såklart också med. Stenkoll på kameran hade han och tacksam att ta selfies med. Lätt gulligaste ungen i stan.


The perks of att jobba på Café Gamla Stan. Fick denna kaka med mig hem då jag lämnade jobbet på fredagen. NOM!


Så den plus annat gott skulle förstås förtäras. 


När gästerna gått hem bänkade jag mig i soffan med en öl i fin flaska och förmådde mig inte göra så mycket mer den kvällen. 


Förutom att fylla i två av mina födispresenter, en födelsedags- och en adressbok! Så himla bra grejer. Okej, okej, kanske lite pensionärsvarning på dessa men så mycket smidigare än att förlita sig på facebook och roligt att samla på sig adresser så man kan skicka överraskningspost åt folk. 


På lördagen var det min födelsedag och jag överraskades med en fin blombukett och laddade för dagen med bl.a. smoothiefrukost och kakrester.


Hittade även detta kort gömt i lägenheten. Ganska impad av killens pysslingsskills, har väl smittat av sig lite grann under åren vi hängt ihop. 


Sedan drog vi till Borgbacken! Åkte typ allt som går fort och kittlar i magen. 


Samt åt ben & jerrys-glass och hamburgare på midhill (jepp, precis i den ordningen, för så får man göra på sin födelsedag).


Avslutade dagen med lustiga huset, min barndomsfavorit. 

 

 
En riktigt mysig och rolig dag tillsammans hade vi! Kul att för en gångs skull hinna hitta på någoting tillsammas då detta var vår fjärde gemensamt lediga helg på hela sommaren hittills. Mvh. säsongsarbetarna.


Till kvällen kom vi hem och hittade en solros vid dörren, lämnad av Riina. Var inte sen att bjuda över henne på lite skumppa och vin, eftersom jag inte hade några desto större planer för kvällen. 


Sedan cyklade våran trio in till centrum. 


Där mötte vi upp mamma och pappa på kw som bjöd på öl och drinkar. 


Mina favoritmän i livet!


Slutligen drog vi till clubben en sväng. Dessvärre var stället rätt dött, men fanns inte så många andra alternativ att välja på då vi var för lata för att ta oss till ekenäs, serendi hade dyrt inträde och faces inte var aktuellt detta år. Men helt okej val ändå, då det var skönt att ha kort och smidig väg hem (haha, vadå tecken på att en håller på att bli gammal...)


Söndagen firades med lång sovmorgon och brunch på köttkontrollen. 


På eftermiddagen blev vi spontant bjudna på två årskalas så vi fick bråttom att knåpa ihop en present. Men tänkte att ett knippe ballonger, såpbubblor och en vattenpistol ändå var ett ganska säkert kort. Vem gillar inte sånt liksom?


Himla estetisk bjudning, det kalaset.


Avslutade helgen med att plocka upp fia och åka till hangö för att skejta lite. Det var en mycket skön och kul födelsedagshelg och nu känns batterierna lite mer laddade igen för att orka vidare med de sista veckorna sommarjobb. Sedan får vi se vad hösten för med sig för äventyr och utmaningar. 

10.08.2015 kl. 21:49

bland rallarrosor i kvällssolen

Hallå där. Har inte försvunnit från jordens yta, men däremot (i sedvanlig ordning under sommarmånaderna) jobbat som en tok. Inne på dag 11 (av 12) på raken nu, så en börjar ju känna sig lite småsliten och kämpar mest med att hålla huvudet ovanför ytan innan jag dyker in i en välförtjänt ledig helg. Nåväl, trots att min liv osar jobbjobbjobb, så har jag ju nog hunnit med lite annat också. Bland annat hängt med mina favoritislänningar och testat alla grejer i två olika lekparker, skejtat med fia och fotograferat min gymnasievän Johanna som snart skall bli mamma. 

Finns en liten skogsdunge med bara björkar och en massa rallarrosor i närheten av var jag bor och har länge tänkt att där måste jag ta porträttbilder på någon i kvällsljus. Blev riktigt bra med tanke på hur svårframkomlig terräng det var (och hur lite jag tänkt på att det är aningen svårare att röra sig som höggravid, hehe). 

 

06.08.2015 kl. 22:38

karisnattn


Igår var det igen dags för Karisnatten och för första gången på flera år var jag inte med och ordnade volleybollturneringen så kunde göra *precis vad jag ville*. Var inbjuden till Riinas supermysia balkong, så började kvällen där.

 
Vi poppade en av champagneflaskorna som blivit från min examensfest. Sol, balkonghäng och bra sällskap av karisshakki tycker jag är helt rimliga anledningar till att dricka champagne.
(Dessa två är Riinas bilder).


Med levande ljus och filtar på golvet hade man ju kunnat sitta där hela kvällen. 


Men vi bestämde oss ändå för att gå ut och upptäcka staden. Är ju inte ändå varje dag som gatorna fylls av fest. 


Första stoppet var förstås Ängen, där volleyturneringen pågick. Där träffade jag André och blev superglad!


Han var välutrustad med lämplig cykelkorg för kvällen.


Jenny dök också upp, så vår supertrio var återförenad för en stund.


Sedan traskade vi upp till Brankis för att hälsa på alla bekanta och såntdär som man brukar göra när hela byn är ute på svir.


Slutligen bestämde jag och Jennifer oss för att gå till Affes eftersom vi var så himla sugna på att dansa lite. Blev positivt överraskad av dj:n som spelade allt från spice girls till shakira och så en massa gamla sommarhits på det. 


När klockan närmade sig tre fick det dock vara färdigfestat för våran del. Traskade hem och mötte en sällskaplig katt på vägen. 

01.08.2015 kl. 13:08

ivan & alexander

Idag (wow, en dagsfärsk uppdatering! det var inte igår precis...) bestämde vi oss för att åka iväg till Krämars för att besöka sommarcafét Ivan & Alexander. Har planerat att åka dit hela sommaren, men såhär lagom till nästsista dagen det var öppet kom vi alltså äntligen iväg. 

Jag vurmar ju något oändligt för mysiga cafér och detta fick definitivt en plats på listan över dessa. Cafét finns beläget på en ekobondgård, det bjuds på goda bakverk och på gården spatserar en mallig tupp med ett gäng hönor omkring. Dessutom har ställets namn en spännande historia, vilket jag också gillar skarpt (storytelling i mitt hjärta). Under fortsättningskriget på 40-talet bodde nämligen två ryska krigsfångar i (Ivan & Alexander) i torpet där cafét nu finns. 

Imorgon är det sista dagen öppet. Helt klart värt ett besök!

30.07.2015 kl. 22:11

livet efter läger

 
 
 
 
 
 
 

Slut på lägerliv och hemma igen i vardagen. Var ett väldigt kort läger för min del detta år på endast två dygn, men ändå helt tillräckligt för mig. Fattar inte hur jag någon gång orkat med läger som hållit på i nio dagar?! Var sjukt sliten då jag kom hem sent på lördag kväll och gick fortfarande i halvt zombiemode under söndagen. Lägret i sig var mycket bra och är himla nöjd med de programpunkter jag ansvarade för. Här kommer min toplista på bra grejer vi hittade på utan inbördes ordning:

 • lägerdisco med dj:s, discolampor & rökmaskin, danstävlingar och bål och eldshow
 • det nya dasset med tuscher som man fick rita på väggarna med
 • den "svarta kioskin" (konkurent till den legala "kiskan") i Lindas baklucka
 • tortillas till middag en kväll (vem har sagt att det måste serveras ärtsoppa på läger liksom?)
 • "Generatorn", ledarnas hemliga chillområde
 • Personlig och bra guidning på Svartå Slott

Är kanske inte den helt aktivaste scouten i föreningen men såhär efter lägret tändes fiilisgnistan lite igen. Nu är jag inne på mitt sjuttonde år som scout och är glad att jag fortfarande hänger med på ett hörn. Scouting är en så himla vettig hobby och har genom detta lärt känna många bra personer och fina vänner. 

27.07.2015 kl. 22:15

Afrikas stjärna i liveversion

Sitter och fixar med programmet inför det stundade scoutlägret i Svartå och tänkte att jag på samma gång kunde tipsa här om en av progrogrampunkterna, nämligen Afrikas stjärna i liveversion! Passar nog vilket kompisgäng som helst som har barnasinnet och tävlingsinstinkten i skick.Det här behöver du:
- skogsområde eller motsvarande plats, gärna med kuperad terräng
- pärlor i olika färger
- minigrippåsar
- en reflex
- en visselpipa

Förberedelser:
Märk ut ett område som fungerar som spelplan (storleken kan variera beroende på vilken svårighetsgrad man vill ha), lägg pärlorna en och en i minigrippåsar och placera ut dem på spelområdet. Fäst reflexen i visselpipan och göm dessa på ett lite svårare ställe, detta är Afrikas stjärna!

Spelets gång:
Innan spelet startar väljs det ut några personer som är banditer och resten av deltagarna delas in i grupper (om det är många personer med). På given signal startar spelet och grupperna (man måste röra sig tillsammans med sin grupp) får springa in på spelområdet för att leta efter ädelstenarna (pärlorna) och diamanten (reflexen). Om en bandit lyckas ta fast någon i gruppen måste man ge en äldelsten i betalning. 
Gruppens mål är att hitta fem (eller fler, om man vill spela längre) ädelstenar i olika färg samt Afrikas stjärna. Det lag som först har samlat på sig alla ädelstenar och blåst i visselpipan vinner. Man får inte blåsa i visselpipan om man hittar Afrikas stjärna men fortfarande inte har tillräckligt med övriga ädelstenar. 

Lycka till! Och med detta inlägg kilar jag själv iväg på läger för några dagar. Tänker koppla bort allt vad internet heter och bara leva skogsliv några dagar. Välbehövt!

23.07.2015 kl. 15:58

Berlin, del 3

Berlin part 3
Lördagskvällen fortsatte, och någongång vid midnatt gick vi till den närliggande baren Twinpigs. 

Sedan tog vi u-bahn bokstavligen talat tvärs genom hela Berlin eftersom vi hade tänkt gå på en nattklubb i en gammal simhall.

Tankade med kaffe ifrån en kiosk för att orka med hela natten.

Berlin part 3
Men när vi kom fram visade sig stället helt dött och att klubben hade flyttat till andra sidan Berlin (typ varifrån vi tidigare kom)  och vi bara "JAHA... vad gör vi nu då....?"

Berlin part 3
Så det var bara att sätta sig och vänta på nästa u-bahn tillbaka igen. Tur så hade en färdkost...

Berlin part 3
... och bra sällskap!

Berlin part 3
Vi bestämde oss för att åka tillbaka mot Kreutzberg och när vi steg ur tunnelbanan hade det redan blivit morgonnatt och börjat ljusna ute.

Berlin part 3
Efter att ha ätit lite nattmat gick vi till en bar strax intill floden Spree.

Berlin part 3
Där slog vi oss ner på terrassen.

Berlin part 3
Laura hittade en krans som hon pyntade håret med.

Berlin part 3
Fanns nästan inget tak över detta ställe, men däremot ett stort träd med en stor discokula i trädkronan.

Berlin part 3
Solen började stiga upp, men vi satt kvar ändå. Ingen vits att gå hem nu längre, tänkte vi.

Berlin part 3
Vi fick sällskap till bordet och utmande dem snabbt på vår favoritlek, näsleken. Det går ut på att man runt bordet får utmana en annan person i sällskapet. Den utmanade skall sedan gå fram till en utvald person på baren och lyckas nudda denne med sin näsa utan att offret märker något. Så sjukt roligt att se på när uppdraget skall genomföras! Och lite pinsamt om en blir upptäckt. Vi lyckades faktiskt förvånandsvärt bra med tanke på att vårt bord låg i ena ändan av terrassen och det var väldigt uppenbart när någon gick iväg på sitt uppdrag.

Berlin part 3
När klockan närmade sig 10 på morgonen bestämde vi oss för att nej nu får det vara nog (en är ju inte 19 år gammal längre), så vinkade hejdå till baren och våra nyfunna vänner.

Berlin part 3
Stationerna var rätt ödsliga den här tiden på morgonen.

Berlin part 3
Morgonselfie, HÄJ!

Berlin part 3
Vi åkte till ett ganska fint och lyxigt område i Berlin för att äta frukost (oklart vad vi tänkte här eftersom vi var allt annat än fina och lyxiga i denna stund). Emma hade läst om något bra brunchställe i sin bok om Berlin, men det var helt fullt så vi tog första bästa restaurang intill istället.

Berlin part 3
Temat "ingen vits att gå och sova nu längre" fortsatte och vi styrde kosan mot Mauerpark, en helt gigantiskt loppmarknad. Köpte dock inget pga var så trött att vi inte orkade se vad som fanns på borden.

Berlin part 3
Efter att ha käkat glass och kikat på något slags minnesmärke av Berlinmuren styrde vi stegen hemåt.

Berlin part 3
Någon gång sent på eftermiddagen var vi hemma och ramlade i säng för några timmar. Efter att ha vakat i 30 timmar var sömnbristen ganska påtaglig så att säga.

Berlin part 3
Till kvällen steg vi ändå upp för att hämta middag från ett närliggande pizzaställe. Sedan var det långa äventyret slut och vi gick och sova på riktigt för att ladda inför vår sista dag i Berlin.

Tidigare inlägg om resan:
Berlin del 1
Berlin del 2

23.07.2015 kl. 10:33

en dokumentering av tre (nästan) lediga dagar*

*eller en studie i vad jag åt.


I torsdag hade jag ledig dag och skulle ha det i ytterligare två dagar. Firade med blåbärs- & fläderte, smoothie bowl och nyplockade vildblommor.


Sedan åkte jag ner till Ekenäs för att skejta med Fia. 


Vi hade naturligtvis matchande outfits, vilket är ett måste. Haha, nånej. Men det råkade sig att vi var lite liknande klädda.


Sedan blev vi kaffesugna och bestämde oss för att göra ett besök till Wilda. Lyckades slänga hela min kakbit i golvet, men annars gick allt bra...


På kvällen kidnappade vi mamma och åkte ner till Classic Garage (ja det var ju ett jädrans flängas på cafén den här dagen) i Snappertuna. På gården stod en massa gamla bilar som man också kunde få hyra om man ville.


På vägen hem kurvade via hemmet i Snappis och jag plockade ihop några nävar blåbär.


Mamma försåg oss med skogens guld samt sallad från trädgårdslandet.


Till kvällen gjorde vi en sallad inspirerad av denna (minus bönorna men plus kantareller), drack björnsbärsdricka och åt goda muffins som grannflickan kom och sålde till oss.


Sedan åkte vi ut och provkörde Kisses nya bil, Vrål-Åke (he-he-he...).


Stannade i Pumpis och picknickade på vårt medhavda kaffe.


Ett varv via Fiskars hann vi med också innan kvällen var slut. I Fiskars finns för övrigt traktens utan tvekan bästa lekpark, väntar på att hitta lämpligt barn att kidnappa för en utflykt hit :--)
 


Fredag = glad selfie i bilen. Vi skulle åka till Fiskars igen för att äta lunch och prova på den nya asiatiska restaurangen som våra grannar driver, men de var helt fullbokade.


Så vi bestämde oss för att La Colina äntligen skulle få en chans att visa vad de går för. På menyn stod en helt okej tacolunch (men kan ha överseende med detta då jag inser att tacos kanske inte kan bli sååå jättespännande) med kalla franskisar (?!). Skall dock ännu testa deras riktiga meny någon gång innan jag säger bu eller bä om stället. Men de skulle kunna åka på studiebesök till Pueblo när det gäller inredningsinspiration. 
 


Sedan bar det av till Kyrkslätt för att hälsa på dessa bra personer och spana in deras nya fina crib.


Samt äta blåbärspaj jag bakat på bären jag plockade och planera program för scoutläger.
 


Till kvällen kom vi hem, bänkade oss i soffan med en näve jordgubbar och vin och så satt jag och redigerade film.


Ända tills jag blev uttråkad och vi cyklade in till Serendi. Hade nog mer sällskap än vad bilden påvisar, detta är dock livet som ickerökare när alla går ut på tobak och en själv får sitta inne ensam och vakta bordet :--)
 


Lördag, och matpresentationen fortsättter. Vi besökte KW och bjöd Kisses fammo på lunch eftersom hon just hade fyllt år. Till efterrätt blev det vaniljglass med färska jordgubbar, så somrigt, så somrigt.


Sedan hittade jag Julia på Köttkontrollen och slog mig ner med henne en stund. 


Laddade upp inför den resterande dagen med cappuccino. 


Skulle nämligen åka tåg mot ett regnigt Åbo.


För att fotografera detta fina bröllopspar! Det gick bra, trots att vädret inte var på vår sida och jag var lite nervös då det var första bröllopsfotograferingen på finska. 


När tåget rullade in på perrongen i Karis igen några timmar senare gick jag raka vägen till Serendi för att lyssna på Jenks som hade spelning. Och snipp, snapp, snut så var de lediga dagarna slut.

22.07.2015 kl. 10:19

den sjunde pubrundan

Äntligen har jag fått tummen ur (eller snarare haft någon timme överlops i mitt liv) och fått filmen från årets pubrunda med Karis Hjärn gjord. Kunde ju inte bryta traditionen med film och om man vill se hur vi hade det tidigare år så har jag även gjort filmer från den sjätte, femte, fjärde och trejde pubrundorna.

18.07.2015 kl. 11:08

hot summer nights, mid July, when you and I were forever wild

Var halvt däckad efter arbetsdagen men efter en power nap konstaterade att jag inte kunde låta den enda soliga dagen på evigheter gå till spillo så hoppade på longboarden för lite kvällsrullning genom staden. Om man bortser från dålig asfalt på några ställen, några bitar sandväg, ett par uppförsbackar och några nerförsbackar som var för branta för mina skills så var rutten billnäs-centrum-kila-solbacka-stenåker-billnäs rätt bra och lagom lång. Ganska många ställen med svag lutning som det bara var att glida fram. Dessutom blev det att inviga nya hjälmen också som jag hittade på loppis härom dagen och kände mig hur cool som helst. Miau! 

15.07.2015 kl. 22:43

den spektakulära trädgårdsfesten


I lördags hade fia och jarkko ställt till med trädgårdsfest med långbord under den stora eken. Vädret var lite knäppt och det regnade om vartannat med under de stora grenarna samt en pressu var vi i ganska bra skydd.


I väntan på att alla skulle anlända blev vi serverade bål i söta glasburkar. 


Sen var det dags att slå igång grillen!


Solen kikade fram ibland och gjorde oss såhär glada.


Malloh var också på plats.


I sällskap av Klaus-Werner givetvis.


Så var det dags att börja äta.


Alltså så mycket gott på tallriken! Knytkalas är kanske bland de bästa koncepten, speciellt då man hänger med människor som har bättre fantasi än en påse chips (obs: inte för att det är något fel med chip [LOVE IT], men lite tråkigt om alla i sällskapet bara har med det). Själva hade vår grillmatsinspiration inte sträckt sig längre än till ett paket korv, men var så slut i huvudet efter en kaos dag på cafét + två fotouppdrag att jag inte orkade tänka ut något annat. Våra "efterrätts"-dominokex gjorde i alla fall succé hos festens yngsta deltagare. :--)


Joels reaktion efter att ha blivit serverad ett rejält glas (burk) med vin.


Fina Vanessa och Sami. Vi diskuterade bland annat hur vi runt bordet lärt känna varandra, gick själv tillsammans på VNF med dem för sex år sedan. Fia minns jag att jag första gången "snubblade över" på irc galleria när jag var kanske 15-16 år gammal och minns att jag tyckte hon verkade så cool och bra och ville gärna bli kompis med henne. Och se var vi är idag, jee :--)


*social media-paus*


Fina, spexiga värdparet!
Sedan blev det dags för fias supergoda chaite.


Samt pavlova med rabarber till efterrätt. Alltså. Så gudomligt god att ni vet inte. 


Så satt vi kvar en stund tills det sakta började skymma och vi var tvugna att åka hem pga jobb följande morgon. Men mycket fint fest var det, men superfint gäng!

14.07.2015 kl. 17:07

en kväll med tjejerna

2015-07-13 10.29.59 1

2015-07-13 10.31.15 1

2015-07-13 10.26.56 1

2015-07-11 12.15.29 1

Märker att uppdateringen från mitt i veckorna är allt annat än diger, men gör ungefär inte så mycket annat än jobbar och det är inte ju inte så intressant att läsa om. Men i fredags hängde jag med en del av mitt "gymnasiegäng", varav de flesta är klasskompisar redan från lågstadietiden. Fint att fortfarande hänga ihop fast träffarna inte blir lika frekventa längre som i gymnasiet då vi sågs varje dag i skolan, hängde otaliga timmar i Serendi, rullade kassaband var och varannan kväll i matbutiken och dessutom festade tillsammans varje helg.

Den här sommaren bor vi nästan alla inom Raseborgs gränser så att få till lite gemensamt häng känns mindre oöverkomligt än under de senaste åren då vi varit utspridda på orter så som: Helsingfors, London, Vasa, Åbo och Düsseldorf. Korkade ett gäng flaskor skumpa och vin, åt spenatsoppa och snackade bort några timmar innan vi bestämde oss för att traska vidare till Baywatch samt efter dess stängning ytterligare spana in partylivet på Ettan. Har inte varit där sedan i maj förra året så tänkte att ett besök denna sommar kan väl stället få. Ettan bestod mest av en bunt unga män som desperat försökte ragga brudar samt en dj som verkade ha en fäbless för Pitbull, men en liten svängom på dansgolvet fick det ändå bli då han bemödade sig spela gamla goda Coco Jambo. Fin liten kväll med några av mina favoritbrudar ändå, som sig bör avslutades med lite köande efter nattmat i Prisses. En är ju ändå inte ute i Ekenäs nattliv varje helg liksom.

13.07.2015 kl. 11:09

en söndag ur en fyraårings perspektiv

I söndags hade vi finbesök av Kisses gudbarn som skulle bli övernatten. Dessvärre blev hemlängtan lite för stor vid läggdags så besöket slutade snabbare än planerat men innan det hann vi göra massor. Pyssla pärlarmband, kocka köttbullar med mos, blåsa såpbubblor, måla med vattenfärger (tips: köp pappersbordduk på metervara så har du gigantiska ark att måla på), bygga koja, simma, poppa popcorn, se på mumin och läsa både emil i lönneberga och vem skall trösta knyttet. Höjdpunkten var kanske ändå att få flänga runt med min vatten- och stötsäkra pocketkamera och ta bild på allt vi gjorde. Fin kväll! 

09.07.2015 kl. 22:43

kvällsdopparklubben: skogsängsgölen

Så här hittar du dit: Kör mot Pojo (från Karishållet) och vik in på Skogängsvägen till höger några hundra meter innan Påminne. Sen är det bara att följa vägen (håll först till vänster vid den första y-korsningen, sedan höger vid den följande) tills du skymtar stranden till höger om vägen.

Strand: Ganska stenig och bergig - kanske inte drömmen om man tänkt ligga och sola hela dagen.

Botten: Sandbotten men med ganka mycket stora stenar som man måste passa sig för. Blir djupt ganska snabbt.

Brygga: Ja och också en pontonbrygga ute i vattnet.

Kvällssol: Nej. Men det finns en vandringsled runt sjön med en del klippor på andra sidan som har kvällssol och säkert också går bra att bada ifrån.

Vattentemperatur: glömde termometern hemma men uppskattningsvis någon grad över 20°.

Nakenbadsvänligt: Näe. Här är det typ alltid folk. Lockar speciellt små mopogäng då stranden inte ligger så långt från centrum.

Betyg av kvällsdopparklubben: ★★★+

08.07.2015 kl. 17:40

dejtdagen

w_DSC2069
I lördags hade vi bestämt oss för att ha en dag på tumis, eftersom det var en av de få gemensamt lediga dagarna i hela juli månad. Vi började med att gå in till centrum för att hämta bilen som blivit kvar där efter terrasshänget dagen innan.

w_DSC2082
När vi ändå var där passade vi på att gå på brunch på köttkontrollen. Eller passade på och passade på, bilen kändes nästan mer som ett svepsskäl, klart vi skulle ha brunch ju!

w_DSC2086
Beställde in en mycket god omelett och smoothie.

w_DSC2084
Nöjt brunchsällskap.

w_DSC2094
Sedan hoppade vi i bilen och körde iväg längs Snappertunas slingrande sandvägar.

w_DSC2099
Vi hade bestämt oss för att åka hit: till Sandnäsudd!

w_DSC2114
Dagens program bestod nämligen av att testa på den nya minigolfbanan där.

w_DSC2122
Lyckades få en hole in one, men i övrigt förlorade jag ganska rejält. Inte särskilt överraskande dock, med tanke på vem som är den golfintresserade i detta förhållande.

w_DSC2131
Sedan åkte vi vidare utan några egentliga mål. Först en snabb sväng via Kolaholmen men där stannade vi inte länge så får återkomma i ett senare skede. Kanske med kvällsdopparklubben?

w_DSC2141
Vi fortsatte ut till Lövö och vek av till fots längs en stig in i skogen.

w_DSC2154
Målet var Timmerbackberget, som vi utgående från en infoskylt hade förstått att fanns en utsiktsplats. Där stannade vi och picknickade.

w_DSC2147
Plockade fram jordgubbar, björnbärssaft och lite annat gott som vi hade i bagaget.

w_DSC2163
På vägen hem kurvade vi via mina föräldrar där den här lille mysige mannen var på besök. Låg på en filt ute på gräsmattan tillsammans med honom och han babblade på så tusan. Skulle vara intressant att veta vad han försökte förklara.

w_DSC2175
Kvällen avslutades med att vi korkade en flaska cava, bunkrade upp med en rejäl portion glass och bänkade oss i soffan för att kolla Interstellar. En mycket bra film, gillar när man inte kan räkna ut hur det skall gå och det fortfarande kommer en del vändningar av storyn i slutet.

08.07.2015 kl. 09:26

O, oh sång på sång, det ekar över hela staden (åh nå't stort på gång)

w_DSC1590
Förra veckans lördag hade jag ju examens- och trädgårdsfest. Kalas som det kräver naturligtvis vimplar och ljusslingor upphängda mellan träden.

w_DSC1596 w_DSC1606
Vid fyra började inbjudna kompisar dyka upp. Tycker det är en bra grej att börja fester tidigare på dagen, om de inleds sent på kvällen blir festen så kort och plötsligt är det ändå någon som får för sig "hej nu drar vi uuut".

w_DSC1592
Hade dukat upp ett drinkbord med olika ingredienser.

w_DSC1609
Och is och sangria gjord på vitt vin ur en fin bålkanister som jag fått av mamma. "Pinterestvänligt" som Linda så fint uttryckte det.

w_DSC1612
Samt en drinklista så folk visste vad man kunde blanda av det som stod på bordet!

w_DSC1602
Och så mat förstås! Bondost (som jag fått av faster, tacktack!), hummus, focaccia, batong, tabbouleh, pastasallad och massa frukt.

w_DSC1625
Buketter från examensfesten från släkten tidigare i veckan fick fungera som bordsdekoration.

w_DSC1617
Dessa fina slog sig ner vid långbordet. Såg lite små ut där bakom bordskanten, hihi.

w_DSC1629
Papperssugrör - ett måste såklart.

w_DSC1638
Jenny var på plats!

w_DSC1640
Medan vissa fixade drinkar.. 

w_DSC1660
.. gejmade andra kubb!

w_DSC1669
Skinka, som blivit raseborgare så här över sommaren, var förstås på plats.

w_DSC1677
Jesse var klädd i snygga skor med bra tema.

w_DSC1673

w_DSC1681
Några av mina kära klassisar hade också tagit sig till Billnäs från Helsingfors! Visst vår man väl kalla sig det fastän man blivit klar från skolan? Mvh. lite seperationsångest.

w_DSC1702
Leonel + familj var också på plats och charmade ca alla han kom i närheten av. Speciellt Sandra :--)


Också Astrid hade spontant hoppat på ett tåg från huvudstaden! Vi var trogna partners i gymnasiets alla lektioner av lång matematik och vi fattade ungefär lika lite i varje kurs. Osäkert om det var vi eller läraren som var mer konfunderad över vad vi egentligen gjorde där. Men vi klarade det, så det så!

w_DSC1714
Sen blev det dags för tårta! "Smakade bättre än den såg ut" konstaterade Frej, vilket var ett rätt bra betyg med tanken på tiden jag lade ner på dekoreringen.

w_DSC1716
Plus en massa drömtårta som snälla mamma hade bakat!

w_DSC1718
Glatt gäng runt bordet.

w_DSC1731
Snygg-sirkeli.

w_DSC1741
Och bra folk i motljus.

w_DSC1759
Jenks var förstås också med.

w_DSC1765
Joel kom med en lyckokaka i present, den skulle spå om min framtid nu efter studietiden menade han.

w_DSC1765
Såhär stod det!

w_DSC1783
Alltså så många bra personer på en och samma plats. Hurra för alla som ville komma med och fira med mig.

w_DSC1769
Såhär såg festen ut uppifrån. :--)

w_DSC1784
Fina Julia!

w_DSC1786
Ingen fest hos mig är komplett utan någon tävling av något slag, helst en frågesport. Så jag delade in gänget i lag och så var det dags för musikquiz!

w_DSC1787
Temat var sommarplågor där det skulle gissas vad låten hette, artisten samt vilket sommar som dängan spelades massor på radio.

w_DSC1788
Bara havet som saknas i bakgrunden och detta hade typ varit en perfekt sommarbild.

w_DSC1794
Jag och Lauris.

w_DSC1796 w_DSC1799

w_DSC1805
Finisarna! Iih, fortfarande så glad att de ville ta sig hela vägen ut till Billnäs för att komma på fest och spana in nya hemmet.


Sen blev det att flytta sig mot kanten av gräsmattan.

w_DSC1842
Det skulle nämligen tävlas igen!

w_DSC1848
Trapp-hejarklacken.

w_DSC1869
I takt med att kvällen mörknade och lamporna lyste allt klarare bland grenarna började folk sakta avta för att bege sig av på vidare äventyr.

w_DSC1876
Vid midnatt var vi slutligen några kvar som beslöt att fortsätta inomhus innan grannarna blev allt för mycket störda av vårt väsen. Himla fin kväll, trots att det stundvis kändes som jag flängde runt som en liten pingpong-boll  för att hinna byta några ord med alla. Tack till alla som var me'!
 

06.07.2015 kl. 21:39

kvällsdopparklubben: flacksjö

w_IMG_9367

w_IMG_9368

Den här sommaren har vi tänkt att vi skall försöka ta oss kvällsdopp i så många olika sjöar, träsk och stränder vid hav som möjligt. Och varför inte göra det till en serie här på bloggen tänker jag? Går alltså ut på att vi besöker olika simställen och sedan kort recenserar dem. Vem som helst kan ju joina denna lilla klubb, ju mer strandtips, desto bättre!

Först ut är Flacksjö som vi besökte förra veckan. Där finns en större sandstrand med brygga men vi valde gå till den mindre stranden ett stenkast därifrån.

Så här hittar du dit: Kör mot Fiskars och sikta på adressen Flacksjövägen 50 (man vänder upp på en sandväg strax efter värdshuset). Strax intill parkeringen finns den "egentliga" stranden men om man fortsätter ett par hundra meter vidare förbi så kommer man till stranden som vi besökte

Strand: sluttande, ganska liten sandstrand

Botten: sand de första metrarna men ganska snabbt blir det ganska "skräpigt" med gamla löv, vass och kvistar på botten

Brygga: Nej (men finns som sagt vid den "egentliga" stranden)

Kvällssol: Japp!

Vattentemperatur: 20° (uppmätt 2.7)

Nakenbadsvänligt (=chanser att ha stranden för sig själv): Ja. Ganska sällan brukar folk släpa sig hit då stranden med brygga ofta anses mer lockande

Betyg av kvällsdopparklubben: ★★★☆☆
 

w_IMG_9357

06.07.2015 kl. 12:32

en fredag som igår

SI_20150704_110244 SI_20150704_110231

IMG_20150703_211029 SI_20150704_110300

SI_20150704_110327 SI_20150704_110354

SI_20150704_110423 SI_20150704_110216

Alltså fredagar som igår, drömmen! Började med att inhandla ett knippe pioner efter jobbet och gick på åttio års kalas. Drack kaffe ur spröda koppar och åt gräddtårta, sådär det brukar va på finkalas. På väg för att tanka bilen mötte vi lillebror och ninni och snabbt som blixten skickade jag och frågade om de skulle med på en fredagsöl. I den stunden vill man bara älska att man bor i en småstad där man springer på bekanta, syskon och kompisar titt som tätt och enkelt kan ta en spontandejt. 
Lapade kvällsol på Köttkontrollens terrass och traskade sedan hem till Billnäs, packade ihop den lyxigaste picknickkorgen jag sett på länge och klättrade upp på flaggberget för att mumsa på resterna av morotskaka och dricka bubblig cava. När det blev för mörkt (ok, finska somrar blir väl kanske aldrig för mörka men) och kallt ute smet vi in, tömde en flaska vin (eller två), spelade mastermind och skrev små, små lappar som vi brände i önskedosan som jag fick i examenspresent. 

04.07.2015 kl. 11:18

en sommarutflykt med picnic & sagodjungel

w_DSC1886

w_DSC1891

w_DSC1907

w_DSC1912

w_DSC1918

w_DSC1948

w_DSC1950

w_DSC1952

Den senaste månaden har haft en sån jäkla takt på att en knappt ens hunnit reflektera över att det är sommar. Jobbjobbjobelijobb lyder mitt mantra. I och för sig kan avsaknaden av sommarväder också ha haft sin inverkan, men ändå. Eftersom juli forsätter i ett ganska späckat jobbschema med endast någon enstaka ledig dag här och där är långvariga äventyr så som semesterdagar på någon stuga, festivalresor och förlängda veckoslut utomlands ganska uteslutet i årets sommarplaner.

Därför har jag bestämt att denna sommar får handla om att äventyra här i trakterna istället, finns ju trots allt hemskt mycket fint i västnyland. Skall besöka trevliga cafén och restauranger, testa på roliga aktiviteter (kanske äventyrsminigolf eller backbilar?) och hitta hemliga, bra sjöar för nattliga dopp. Tipsa mig gärna om det finns något guldkorn en inte får missa! Får som sagt vara hur småskaligt som helst. 

Igår packade vi kylkassen full med goda grejor och åkte ner till Ekenäs tillsammans med Kisses gudbarn och familj (små äventyr är kanske som bäst när man gör dem med barn, för då blir det plötsligt hur spännande som helst). Hann besöka lekparken, spela minigolf, äta glass och slutligen traska ut till idylliska Ramsholmen för att duka upp medhavd picknick, hoppa i vågorna vid stranden, leka i sanden och slutligen besöka den fina sagoskogen som finns där över sommaren. Hur bra utflykt som helst! Och ens hjärta smälter ju bara liite när en sandig liten hand grabbar tag i en och säger "jag skulle nog vilja bo hos er"

02.07.2015 kl. 10:35

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny