☰ meny
 

en festlig bukett & fyndernas fynd

Idag gjorde jag nog fyndernas fynd på loppis. Nämligen en brudklänning! För ynka fyrtio euro! Eller om jag skall vara ärlig var det egentligen Ninni som hittade den igår och tipsade vidare. 

Det var dock inte med allt för höga förhoppningar som jag styrde stegen mot loppiset idag. För jag menar, vad är egentligen oddsen att en loppisklänning sist och slutligen är så fin som man tänkt sig och dessutom i passande storlek då jag ändå inte direkt har en petite figur?

Men tji fick jag! Lite grann måste den sys in, men annars passade den fint. SÅ nöjd över detta fynd, då min brudutstyrsel hittills har kostat mig det totala 62 euro. Svängde även in via blomaffären och bokade blomkrans (25 euro) till håret och en bukett (för max 50 euro, men gissar att den kan landa på en lägre summa med tanke på mina önskemål på innehållet i den). Så himla nöjd att hela min look för bröllopsdagen kommer landa på cirka 200 euro om man inte räknar med ringen. Som jag tidigare nämnt anser jag det helt orimligt att lägga ut en tusenlapp (eller mer!) på sitt utseende för en enda dag. Never would I ever, så tack och lov för loppisarnas existens. 

För att fira det hela passade jag på att nappa med lite fina blommor från blomaffären. Det fick bli en bukett av pioner, brudslöja och eucalyptus och så fyllde jag på med lite lupiner och hundkäx från gården. Som pricken över i:et är jag dessutom ledig i princip hela helgen (magi) så man kan väl säga att fiilisen är ganska god här i Hammarborg en kväll som denna. 

09.06.2016 kl. 18:26

Snapshots från skateworkshoppen

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

Girlskate 2016

I helgen var det igen dags för vår numer årliga skateworkshop för tjejer. Missade en dag pga jobb men hann ändå hänga med två av dagarna och bland annat testa på de nya parkerna i Fiskars och Karis som fick godkänt. Fint väder, bra brudar och mycket rull - väldigt gemytlig kombo. 

06.06.2016 kl. 22:41

Hur går det med bröllopet?

Ack, vad jag fått höra frågan ovan till lust och  leda den senaste tiden. Förstår att den är ställd i all välmening, men alltså i ärlighetens namn upptar bröllopsplaneringen relativt lite av min tankeverksamhet just nu. Har nämligen en hel del annat på gång både inom jobbet och privat som jag prioriterar minst lika mycket som vilken typ av servettvikning det skall vara på borden. Ok, det har jag inte ägnat ens en tanke om jag skall vara ärlig. 

Men för att svara på frågan måste jag väl säga att ja, det går bra. Vi har bokat kyrka, vår favoritpräst, rymligaste festlokalen vi kunde hitta i närheten, catering, traktens bästa dj:s och duktiga fotografer. Så jag känner mig ganska lugn med läget. Bara vi får illustrationerna till inbjudningarna så skall även de skickas ut, och sen känner jag att alla de största grejerna är under kontroll. 

Härom dagen fyndade jag dessutom potentiella skor att walk down the aisle med också. 22 euro från Citymarket, tack tack. Billigt ska det va! Undrar var jag skall rota efter en brudutstyrsel i samma prisklass...

03.06.2016 kl. 10:39

behind the scenesFotograf bild 1: Mona Salama, bild 2: Jonas Sundström. Editering av mig. 

Har under den här våren haft väldigt mycket på gång. Vid sidan om jobbet på Marthaförbundet har jag även gått företagarkurs, startat firma och haft en del frilansuppdrag och lite caféjobb på agendan. Hinner (och ids, är ju inte alla gånger så jättespännande) sällan dela med mig av allt jag gör men nu tänkte jag bjuda på två tjuvkik.

Under helgen fotograferade jag årets programbladsbilder för Raseborgs Sommarteater för andra året på raken. Ett mycket roligt och tacksamt uppdrag med uppklädda modeller som gärna spexar framför kameran. Blev ett fint resultat, så skall bli spännade att se bilderna i tryckt format senare i sommar. 

Idag var det dags för pressfotografering av ett projekt jag jobbat med ändå sedan årsskiftet. Skall bli så skönt att snart göra det hela officiellt så man kan snacka mer högt om saken. Så mycket kan jag ändå avslöja att jag fungerar som producent för ett teaterprojekt som jag jobbar med tillsammans med bl.a. personerna som skymtar i den nedre bilden. Men mer om detta senare, snart i ett socialt mediaflöde nära dig!

02.06.2016 kl. 19:12

den sista vårdagen

 
 
 

Istället för att styra kosan raka vägen hem då jag slutade jobbet idag, tog jag sikte på centrum för att parkera mig i en solig park tillsammans med Emma, Siri och Laura. Uppdaterade varandra om lifvet, avnjöt friends & brgrs aioli (med tilltugg) och tog några vändor i ett par affärer och provade en potentiell bröllopsklänning för fyrtio euro. Att kasta flera hundratals euron på en klänning som bara fyller en funktion för en enda dag är helt orimligt i min värld, så denna prisklass kändes perfekt. Blev dock inget av detta köp, då den inte satt något vidare men känner mig ändå stolt över att jag lite halvhjärtat tagit tag i projektet "hitta en klänning". 

Avslutade kvällen med en snabb sväng via en bar med kanske roligaste namnet i stan innan jag fick rusa iväg till det sista tåget för att hinna hem igen. Bra avslut på denna hektiska månad. Tänk, imorgon är det officiellt sommar!

31.05.2016 kl. 22:49

Ratatas musiklista

Nämn dina favoritlåtar/artister från olika årtionden.
1960: The Doors, 1970: Queen, 1980: David Bowie, 1990: No Doubt. Bland andra. 

Vilket är ditt favoritårtionde inom musik?
Jag gillar sextiotalsrock, åttiotalsdisco och tvåtusentiotalsindie.

Vilken musik/musiker är din nyaste upptäckt?
Har inte alls haft tid att upptäcka ny musik och kört på i gamla spår. Tips tas gärna emot!

Vilka album kommer du lyssna på i sommar?
Utan tvekan: Den Första Är Alltid Gratis av Veronica Maggio och Då Som Nu För Alltid av Kent

Utan tvekan årets sommardänga för min del.

Favoritpowerlåtar?
När jag är lite arg eller skall städa eller vill springa lite extra hårt på gymmet gillar jag att slå på Arctic Monkeys album Whatever people say I am that's what I'm not eller t.ex. Azealia Banks - 212.

Har du några guilty pleasures inom musik?
Typ ALL åttiotalsdisco och härliga nostalgilåtar från det ljuva nittiotalet. Tänk: Eurytmics - Sweet Dreams, Marvin Gaye - Sexual Healing, Kool & The Gang - Get Down On It, Spice Girls - Wannabe etc etc. 

Favorit ESC-låtar från de tre senaste åren?
Har ju troget följt med ESC sedan lågstadiet så drar ut på tidsaxeln lite. Några som jag har gillat skarpt och kommer på utan att googla är: Marija Šerifović - Molitva, Roger Pontare - När vindarna viskar mitt namn (utan vidare en så STOR guilty pleasure-låt) och Ruslana - Wild Dances

1929012_63594887057_2525614_n

 

Vilket land kommer majoriteten av musiken du lyssnar på ifrån?
En hel del brittisk, mycket svenskt och på de senaste åren har jag faktiskt börjat få upp ögonen för finska artister också. 

Låtar/artister du gillat hela ditt liv.
Hehe. Coco Jambo av Mr. President. Tröttnar aldrig. 

Låtar/artister du älskade i högstadiet men inte längre.
Alltså jag har INGET minne av att jag skulle ha haft några favoritartister i högstadiet. Lyssnade väl lite halvhjärtat på det som kom på radion bara. Minns dock att vi hade brännt en cd-skiva som vi hade med oss på nians klassresa till Åland som bland annat innehöll låtar av Björn Rosenström. Kan ju inte precis påstå att jag lyssnar på honom längre. 

Låtar/artister du gillar nu som du ogillat tidigare.
Typ all finsk musik? På min spellista "finska pinnar" samsas bland annat Dingo, Eppu Normaali och Scandinavian Music Group

​Bästa partylåtarna?
Mitt ledord i festliga låtar (förutom glad melodi) brukar vara dans: så t.ex. Dancing Shoes, I'd Rather Dance With You, Man Must Dance, Dance With Somebody (mando diao inte whitney) och Dancing With The DJ

Vad är viktigare, melodi eller lyrik?
Lyriken, absolut. Hälsningar, en Håkan-nörd.

Vilken artist sjunger din favoritlyrik?
Håkan Hellström och Veronica Maggio

 


Källa.

 

Vilken musik kan du absolut inte lyssna på?
Skrikig heavy och techno som skär i öronen.

Om du bara fick lyssna på 5 artister för resten av ditt liv, vilka skulle dessa vara?
Svårt. Kanske Kent, The Doors, First Aid Kit, Lana Del Rey och Mumfords and Sons

30.05.2016 kl. 22:18

steget efter

Har en massa saker att göra och känns som att jag hela tiden ligger steget efter. Hinner liksom aldrig trycka på paus, lägga mig ner och spotta i taket. Att jag lyckades bli sjuk i slutet av förra veckan underlättade ju inte direkt läget inför denna helg då  vi hade tänkt ha en sällsynt "gemensam ledig helg" tillsammans med K. 

Hoppas solen hittar fram igen till kvällen då jag faktiskt hade tänkt unna mig lite terrasshäng med kompisar och försöker pigga upp lite med ovanstående roliga bok som jag köpte på Lokal under bloggträffen i tisdags. Bilder finns nu upplagda på startsidan, om någon är nyfiken på hur det såg ut!

28.05.2016 kl. 16:18

en update & två små påminnelser

 

Alltså maj, kära maj. Varför rinner du alltid som sand ur fingrarna på mig? Vill ju att denna månad skall vara full av njutningsfulla, varma kvällar, äppelblom och sköna stunder ute i solen men realiteten lyder pollenallergi och en massa jobb, projekt och spring mellan möten. Dessutom kröntes helgen med att jag blev rejält sjuk, något jag verkligen inte skulle ha haft tid med. Well, var bara att bita i det sura äpplet och stanna hemma och kurera sig - så får vi ta tag i resten av månaden med nya tag. 

Avslutar det hela med två små kom-ihåg:

1. Imorgon står bloggträff i Helsingfors med finfina sponsorer på schemat. Om någon fortfarande vill haka på kan man snacka snällt med mig ännu idag, finns nämligen ett par platser kvar. Även bloggare utanför Ratata är välkomna!

2. Missa inte vår skateworkshop för tjejer! Sista anmälningsdag är 31/5. 

23.05.2016 kl. 13:33

goda stunder

w_DSC8221
En lördag för ett par veckor sedan, dukade jag upp lite extra lördaslyxig frukost med milkshakes och tonfisktoasts. 

w_DSC8233
Sedan inväntade jag besök av denna favoritbrud som hade letat sig ner hela vägen från Jakobstad för min skull. Vi ses ju inte så ofta, men när det väl händer är det guld värt! Vi stationerade oss uppe på flaggberget för att äta glass och spana på utsikten samtidigt som vi avverkade diverse samtalsämnen. 

w_DSC8241
Lite senare gjorde Peta oss sällskap och vi slog oss ner ute på gården med en liten picnic i form av chips, batong och örtsmör. 

w_DSC8250
Samt firade sammankomsten med lite skumpa!

w_DSC8251
Efter ett tag anslöt sig även grannarna och vi riggade upp inför en krocketmatch. Krocket är ju kanske det bästa sommarsällskapsutespelet (bra ord), visst?


w_DSC8303
Lana följde nyfiket med vårt spel, jagade bollarna och lade sig strategiskt mitt i ett av våra hinder på banan. De roligaste krocketmatcherna går ju som kännt inte enligt den traditionella banan, utan genom buskage, över bänkar, nära diken etc. 


Mycket bra lördagssysselsättning måste en väl säga. 

w_DSC8315
Sedan åkte vi in till Köttkontrollen för att beundra Petas kokonst.

w_DSC8322
Samt ta en mojito på terrassen innan Sara skulle hoppa på tåget härifrån igen. Fin dag i det finaste av sällskap! Spontanbesök av goda vänner hör kanske bland mina favoritgrejer i världen. 

19.05.2016 kl. 11:53

rabarbersaftskatt

 

Idag har främst rabarbersaftskokning stått på dagens arbetsschema, då det skall stå på menyn i vår popup-restaurang på lördag. Lana inspekterade noga slutresultatet för godkännande.

Rabarber kan eventuellt vara en av mina bästa smaker så här års, och jag hade lyxen att få gå lös på farmors odlingar och plocka med mig hur mycket jag ville ha.  Om du också vill göra din egna superenkla saft, gör så här: 

Skär upp 1 kg rabarber och koka upp tillsammans med 1,5 liter vatten. Låt sjuda i ungefär en kvart och sila sedan bort rabarberbitarna. Ställ saften i en kastrull på spisen igen och låt sjuda tillsammans med saften av en ekologisk citron och cirka fyra deciliter socker. När saften har svalnat en aning kan du hälla upp på flaska! Jag tripplade receptet och då får man precis så mycket saft som syns på bild här ovan. 

18.05.2016 kl. 22:57

en påminnelse om bloggträffen & sneak peak på goodiebagen

Hörni Ratataiter, ni glömmer väl inte bort en stundande bloggträffen i Helsingfors? Ovan en liten sneak peak på  en del av goodiebag-innehållet, som damp ner i postlådan från feministkids idag. Förra gången var temat mode & drinkar, denna gång kör vi på konst och kultur!

Träffen går alltså av stapeln nästa veckas tisdag (24.5), först på Lokal där vi får en guidad liten rundtur och bjuds på kaffe och sedan fortsätter vi på Creat Space där Vanessa presenterar sin utställning och berättar om sitt konstnärskap. Anmäl er senast på söndag till mig!

16.05.2016 kl. 22:21

friday snapshots

Det var med märkbart lättare steg jag vandrade iväg på jobb i går, då vi för omväxlings skull höll till i mysiga rödbergen istället för böle. Tycker Helsingfors är ganska härligt att hänga i under våren fast jag innerst inne är evig landebo. Blev dock inget desto längre häng då det utlovades middag på hemmaplan så ganska snabbt styrdes kosan hem till Billnäs igen. Kvällen kronades med katthäng, glass och bastu med lokala öl. Herreminje vad små grejer kan göra en till en fridufullare person, det ovan nämnda, plus sovmorgon, frukost på café och chill hemma eftersom det regnar. Precis vad denna överengagerade människa behöver ibland. Dessutom fick jag företagarkursen jag gått hela våren kirrad härom dagen så även detta är en stark bidragande faktor till att x antal kilo lyfts från mina axlar. 

Ikväll blir det traditionsenlig eurovisionskväll med standargänget. Fin liten tradition som hängt med de senaste typ femton åren. 

14.05.2016 kl. 13:36

valborgsmässoafton & första maj

Vappen & 1 maj
Alltså maj har ju rullat iväg med en sån jäkla fart att jag knappt hinner reflektera över vart tiden tar vägen. Vi backar bandet ett dussin dagar och landar på valborgsmässoafton (eller vappen, men tycker det tidigare nämnda låter finare) då Riina gjorde oss sällskap för kvällen. 

Vappen & 1 maj
Vi hade blandat ihop mojitos med blodapelsin kvällen till ära.

Vappen & 1 maj
Samt packat ihop en picnickorg med en massa godheter och typisk vappenmat. 

Vappen & 1 maj
Sen stationerade vi oss i solskenet uppe på flaggberget!

Vappen & 1 maj
De andra gick på upptäcktsfärd medan jag, eh, höll ställningarna. 

Vappen & 1 maj
Sen blev det dags för att öppna flaskan med bubbel!

Vappen & 1 maj
Skål för värmen och ljusa kvällar. 

Vappen & 1 maj
Och goda vänner, förstås. Väldigt eminent sällskap om ni frågar mig. 

Tre olika sallader, grillade svampar och korv. Somrig portion så det förslår. 

Vappen & 1 maj
Vi var inte de enda vappenfirarna uppe på berget för lite längre bort satt ett gäng ungdomar, som jag senare fick hjälpa att öppna flaskor åt. Kände mig lite gammal och ganska van när jag i ett kick slog av kapsylerna åt dem. 

Vappen & 1 maj
En liten nyckelpiga gjorde oss också sällskap för en stund.

Vappen & 1 maj
Så satt vi sen där i kvällsolen och poserade. Nå nä, men Riina insisterade att ta en bild på oss.

Vappen & 1 maj

Vappen & 1 maj
Så satt vi där till solen började gå ner. Då tog vi vårt pick och pack och förflyttade oss senare in till centrum och Serendi för att lyssna på Kitto. 

Vappen & 1 maj
Följande morgon steg jag upp ganska tidigt för att förbereda våffelsmet och baka maränger. Vi hade nämligen bjudit in familjen på våffelbrunch!

Vappen & 1 maj
Jag hade gett instruktioner att klädkoden var fri tolkning av "vappen". Lillebror dök upp i färgglada hängslar och en spexig skärmmössa.

Vappen & 1 maj
Och andra brorsan var extra extra röd i håret och hade en liten tiger med sig. 

Vappen & 1 maj
Mums!

Vappen & 1 maj
Svärmor hade var gullig och hämtade heliumballonger. Detta skulle ju ha varit DRÖMMEN att få för sisådär tjugo år sedan, men också rätt fint nu förstås.

Vappen & 1 maj
Gulliga typer. 

Vappen & 1 maj
När våfflorna var slut, tvingade jag hela sällskapet med upp på flaggberget igen. 

Vappen & 1 maj
Där spexade vi och immiterade simba på lejonklippan bland annat. 

Vappen & 1 maj
Samt smällde av en gruppbild på hela gänget! Sen var det slut på det vappenfirandet. 

11.05.2016 kl. 21:33

skateworkshoppen för brudar är här igen!Ett skepp kommer lastat med fiilisbilder, för vet ni, det är snart dags för skateworkshop igen! Veckoslutet 3-5 juni slår vi upp portarna på Kronomagasinet och låter endast tjejer invadera stället. Dessutom åker vi  omkring i trakten för att besöka skateparkerna i Hangö, Karis och Fiskars. Kommer bli superbt, så dra en kompis i armen och häng med!

Mer info hittar du på facebookevenmanget här. För ytterligare inspiration och pepp rekommenderar jag att du kollar på våra videos från år ett (klick!) och två (klick!). 

09.05.2016 kl. 12:23

Vi mot världen

Så gick en solig dag och kommer aldrig åter. Lite jag mot världen-feeling över denna fredag. Var full rulle på jobbet på cafét hela dagen då folk tydligen fortfarande var lediga, jag var ensam på jobb och halva stan var sugna på cappuccinos. Var alltså lätt seg i huvudet och slut i fötterna då jag kom hem ikväll och inte det minsta sugen på den typ av roligheter fredagar i vanliga fall kan ha att erbjuda (ok sanningen: var inte bjuden någånstans över huvudtaget). Så medan karln drog iväg för att kolla på ishockey har jag ugglat hemma och försökt röja berget av smutstvätt istället, också helt välbehövligt. Samt passat på att kolla på en serie på netflix som han aldrig skulle gå med på att se tillsammans med mig.

Tre saker har ändå piggat upp idag:

 • Veronica Maggios nya skiva som släpptes idag! Har speciellt fastnat för låten "Vi mot världen" som jag misstänker kommer bli rejält mycket spelad ur  mina högtalare denna sommar. 
 • Träden som har börjat blomma i fina färger.
 • Min mycket lyckade enmannamiddag gjord på rester fyndade i kylskåpet. Pizza på tortillabröd med creme fraiché, pesto, vårlök, paprika, mozzarella, tomat och ägg plus en mojito som jag skrapade ihop av ett gäng hängiga myntablad och en torr lime. Man tager vad man haver liksom. 
06.05.2016 kl. 22:30

kottar och katter

I går följde jag med lite svag bitterhet med allas soliga instagramflöden medan jag själv var på jobb och serverade kaffe till cirka alla ekenäsbor och turister i trakten med värkande kaffetänder. 
Allt  blev dock glömt och förlåtet då jag på kvällen såg en liten igelkott spatsera övre gården. Tycker det är något speciellt och fascinerande med detta lilla taggiga djur och katterna var av samma åsikt då de försiktigt snusade på den. 

Grannarna har nyligen börjat låta sina katter gå ute och det är roligt att se vilket radarpar Lana och My har blivit. Skuttar omkring, busar och jagar varandra tvärs över gårdsplanen.
Gör mitt lilla kattmama-hjärta så stolt att Lana vill vara kompis med typ alla i grannskapet. Eventuellt lite tveksam till att hon bjuder in sig själv till grannarna oanmäld (en granne hittade henne jamande innanför sin ytterdörr en morgon) men det är sånt man får ta om man lämnar dörren uppe i en trappuppgång där en social kissemiss bor. 

06.05.2016 kl. 09:15

en åbohelg med fina vänner, solsken och årets första glass

Åbohelg
För tre helger sedan var jag ju i Åbo med mitt girl gang. Jag och Jennifer började dagen med att spatsera in till centrum över ån. 

Åbohelg
Och stannade på torget eftersom vi (jag) var extremt sugen på glass. 

Åbohelg
Glader och go'er pga årets första strutglass, bra vänner och solsken. Är en cirka 75% lyckligare och trevligare människa då den där gudsförgätna vintern är över och solen tittar fram igen. 

Åbohelg
Vips, så dök också de här två stjärnorna upp och vi handlade lite grejer på torget.

Åbohelg
Livsnödvändigheter som ett par buketter tulpaner, till exempel.

Åbohelg
Sen gick vi iväg och mötte bland annat denna katt.

Åbohelg
Vidare upp för vårdberget och jag tvingade dessa posera lite just när vi bestigit ett gäng branta trappor för att "det var så fint just". Kiva kaveri jag sen

Åbohelg
Jennifer matchade jordgubbarna. 

Åbohelg
Nåväl, vi gick och dumpade alla grejer och handelspåsar, plockade upp för femte musketör och traskade sedan tillbaka in mot centrum igen. 

Åbohelg
Häng med dessa personer cirkulerar oftast kring god mat och dryck och det var inga undantag den här dagen heller, så vi gick till en asiatisk restaurang. Laura (och jag) hade svårt att bestämma sig för vad som skulle ätas. 

Åbohelg
Så vi beställde in tre rätter var! Kändes som ett mycket smart drag att ta flera förrätter istället för bara en huvudrätt. Jag tog en god kokossoppa, dumplings och vårrullar. 

Åbohelg
Och efter det kaffe på Tiirikkala. Tycker bilden blev lite kul på mina ofokuserade vänner. 

Åbohelg

Åbohelg
Efter kaffet kände vi att vi gjort tillräckligt (haha, bara ätit..) så vi gick hem och dukade upp dessa bra grejer i det mycket behagliga eftermiddagsljuset.

Åbohelg
Medan 3/4 av mitt sällskap scrollade igenom internätet i jakt på brudfrämme(?)klänningar bakade jag en kladdkaka åt sällskapet. 

Åbohelg
Och skålade i skumpa med Jenny.

Åbohelg


Åbohelg
Sedan satt vi där och hade det bra, tömde våra skumvinsflaskor och hade bland annat en lång diskussion om horoskop (så insnöad på det just nu) innan vi slutligen tog oss ut i natten och begav oss till Kuka. 

Åbohelg
Alltså dessa tjejer. Kan inte tänka mig ett bättre, spexigare eller roligare brudfrämmegäng. 
 Åbohelg
Morgonen därpå intog vi vår sedvanliga position kring köksbordet. Dvs. med kamerorna i högsta hugg. 

Åbohelg


Åbohelg

Åbohelg
Men det är helt okej om frukosten ser ut så här. Helgfrukostar är nog bland det bästa jag vet. 

Åbohelg
Sen blev det dags att åka hemåt och skiljdes vi åt. Jag och Laura gick till gaggui kaffela innan vi hoppade på tåget tillbaka mot karis och helsingfors. 

Åbohelg
Jag beställde en "stor" kaffe och fick seriöst en liten balja tillbaka. Syns inte så bra på bilden, men min mugg var typ dubbelt så stor som Lauras normala kaffekopp. 

Och det var den lilla åbohelgen det. Mycket fin, med de bästa av sällskap. 

04.05.2016 kl. 08:57

Vappenveckoslutet

...eller en studie i vad jag har ätit på sistone. Men hey, "vad vore en blogg i all sin glans, om inte skrytiga matbilder fanns?" Ehehe.. Nåjo, whatever. Ungefär så här har min helg sett ut genom telefonen: 


 
Endast ägg och bananer i skafferiet = bananplättar till middag
// Lyxfrukost och teckningsstund på (café)jobbet, har världens gulligaste chef


 
Jaja och samma dag en världsgod sallad till lunch, gjord av samma superchef.
Är man bortskämd eller är man?
// Fredagkväll och familjemiddag på Brasserie. Chokladkakan där är ju nog lite do die for


 
Avocadofrukost med blodapelsin, tackar tackar. Har haft en liten avocadopaus eftersom de varit jäkla dyra i butiken men nu har priset sjunkigt lite så har välkomnat dem i mitt liv igen
// En färgglad vappbukett bara för att det är fint med snittblommor ibland


 
Firade vappen uppe på flaggberget med ett fint litet sällskap
// Grillade, åt gott och njöt av att man kunde sitta ute tunnklädd


 
Rotade fram våra gamla studentmössor första maj till ära
// och ställde till med våffelkalas för familjen


 
Spexade uppe på flaggberget och poserade mycket stolt med våra heliumballonger som vi fått
// och slutligen lite maräng- och struvrester från dagens kalas.


Nu väntar jag på att herrn i huset skall komma hem från sin motorcykelinvigning så att vi kan kila iväg och köpa glass. För visst är det väl idag som glasskioskerna öppnar?!
 

01.05.2016 kl. 15:28

en valborg för några år sedan


En valborg för några år sedan studerade jag mitt första år i Helsingfors och hade parkerat mig i koffparken med ett gäng kompisar.


Vi underhöll oss med såpbubblor.


Jättemycket såpbubblor.


Och parken kryllade av folk. 


En valborg för några år sedan hängde vi kvar i parken tills det mörknade och sedan hängde vi ytterligare i några timmar till. 


Johan var cool med pipa. 


Denna t-skjorta var inte heller så pjåkig. 


En valborg för några år sedan begav vi oss ut i natten och hittade bland annat denna banan innan vi slutligen snackade in oss på Molly Malone's trots att alla inte var tillräckligt gamla. 


Följande dag sökte vi oss till Kajsaniemiparken och låg där med föttren i vädret. Jag lyckades pruta ner en heliumballong till ynka två euro och var ganska nöjd med läget. 


Det hörde till att ha picnic med kp-gänget på första maj, bland annat Malloh var där. 


En valborg för några år sedan låg vi mest i solen följande dag och brände våra kinder. 

Under de senaste åren har vappen för min del firats på diverse olika sätt i Düsseldorf, Paris och så slutligen fem år i Helsingfors.  I år  skall jag för första gången sedan jag var 18 år gammal fira den på hemmaplan i Karis med ett aningen lugnare tempo och kan faktiskt inte tänka mig något trevligare än en grillpicnic uppe på flaggberget i solnedgången. Hoppas alla får en trevlig vapp!

30.04.2016 kl. 09:00

bloggträffen i åbo


I onsdags ordnade vi ju bloggträff på Marimekko i Åbo, ni vet. Möttes av en himla glad personal och ett uppdukat bord med skumpa och munkar. 


Ett gäng Ratataiter var också med, förstås. Himla trevligt att träffa folk, vars bloggar man läser, in real life också. Vi blev presentererade den senaste kollektionen och jag kände att jag ville ha cirka allt. 


Många läckra färg- och mönsterkombon bland tygerna. Vi har en ganska stor, vit, tom vägg där hemma och funderar ifall ett stort tygstycke skulle kunna fungera som konstverk där. 


Vaser i gulliga former fanns det också. Köpte dock ingen eftersom jag har en tendes att släpa hem en massa vaser i alla dess former från loppis och han jag bor med tycker vi börjar ha nog av dem. Är ej av samma åsikt. 


När presentationen var över fick vi gå loss på kläderna. Riina hittade t.ex. denna mycket fina skjorta som hon provade. 


Medan Ida provade en väldigt snurrvänlig kjol. 


Malloh inspekterade goodiebagen och poserade lite på beställning med den. 


Själv hittade jag denna klänning som jag föll pladask för så den fick följa med mig hem, eftersom jag hade lovat mig själv att jag skulle få unna mig något fint för allt kick ass bra/mycket jobb jag gjort på sistone. Provade också en knälång klänning med knäppning som var mycket fin, men kände mig lite för kulturtantig i den. Känner att jag inte riktigt är där än, men kanske om ett par år. Sen när jag skaffat glasögon med tjocka bågar och ett stort halsband med färgglada träpärlor eller en svepande sjal, hehe. 


Hej hej, Julia, Riina, samt Ida som kikar fram där bak!


Sen gick vi vidare till Bar4, där de hade komponerat ihop en egen Ratatadrink med akvavit, fläder och gojibär. 


Japp och så hängde vi där ett tag och snackade vitt och brett och jag drog ett quiz med citat från bloggare här på Ratata. Inte så otippat program kanske, eftersom jag älskar frågesporter. 


DROPP-flaskorna passade fint in i kvällen svartvitprickiga-tema. 


Sedan tog kvällen slut och jag spatserade iväg med dessa två förtjusande damer. 


Men stannade först för att ta en turistig bild på ån förstås. En måste ju passa på när man är i stan liksom. Sedan gick jag hem med/till Julia som var en räddande ängel och lät mig sova över. Firade detta med att fälla en pizza upp och ner på golvet hos henne. :--) Karin undrade härom dagen om min "smidigt med miilo-serie" har upphört och kan ju meddela att svaret är nej, hehe. Har bara inte skrivit om mina klantiga upptåg på länge, saknar ni det? I går fällde jag t.ex. ut ett helt glas citronvatten över hela köksbordet då vi skulle äta middag. 


Följande morgon vaknade jag upp i Julias fina lägenhet som badade i ljus. Gillar speciellt affischen med rockor som påminner om små höstlöv. 


Man kan väl inte direkt påstå att utsikten var något att klaga på. 


Eftersom det var extremt varmt och soligt dukade vi upp frukost på balkongen. Cirka alla bekymmer i världen kändes som bortblåsta denna stund. 


Avokadosmörgåsar + strålande sol, ajaj så nätt hörni. Sedan gick solen i moln och jag var tvungen att skynda iväg till mitt tåg så det var slutet på den lilla åbovistelsen.

 

29.04.2016 kl. 15:30

tisdagslista

► HAR DU?
Folköl i kylen:
nix. Men en flaska skumppa i vinställningen.

Något husdjur:
men ja! Lanabanana, min för tillfället favoritkatt i världen. 

Någon favoriträtt:
nja, gillar ganska mycket faktiskt. Men finns det en hamburgare på en restaurangmeny har jag jäkligt svårt att motstå den - jaja, väldigt ovuxet men så äre. Krämiga pastor och sallader med massa fyllning går också alltid hem. 

Puder på dig:
ibland, men inte just idag. 

Några framtidsplaner:
jag kör ganska långt på feeling och snabba beslut när det kommer till framtidsplaner, men ja, visst har jag några. 

Någon sjukdom:
kronisk snuva och några allergier. 

Gymkort:
nä. Men brukar gå ner till gymmet på kontoret i Böle ett par morgnar i veckan innan jag börjar jobba. 

Några MVG:n:
nio 9:or och tre 10:or på avgångsbetyget från högstadiet. 

Något beroende: 
närhet, mat med jämna mellanrum för att vara en fridfull person samt  Serendis chokobollar i kombination med kaffe. 

Nagellack:
en väldigt glittrig historia. 

Någon vän som bor i ett annat land:
japp, har några stycken som brukar äventyra sig utomlands. 

► VEM?
Avskyr du:
 
avsky är väl lite att ta i, men ogillar arroganta, trångsynta personer. 

Längtar du mest efter:
ingen megastor längtan just nu faktiskt, men kompisar som bor på mer än hundra kilometers avstånd saknar man ju nog allt lite grann med jämna mellanrum. 

Stör du dig på:
personer som fäller när sätet framför mig på tåget!!! GAAAH!

Gosar du med:
han jag bor med. 

Lagar mat
oftare jag i allmänhet, men på sistone har jag varit ganska oinspirerad när det kommer matlagning.

Diskar:
oftare kisse än jag.

► VILKEN?
Tidning läser du:
köpte en allers när vi var och handlade idag.

Buss åker du oftast:
åker inte buss så ofta, men desto fler intercitytåg av och an mellan karis och böle.

Dag fyller du år:
åttonde i åttonde!

Årstid föredrar du:
vår och höst!► VAD?
Gör du nu:
Sitter i soffan, skriver denna lista, kastar ett halvt öga på en film på teven och spelar lite wordfeud (utmana mig gärna, miilomiilo heter jag där). 

Gör dig till en bra människa:
Jag är generös, omtänksam och ställer alltid upp för andra. 

Gör dig till en dålig människa:
Alltså, jag tycker inte att jag är en särskilt dålig människa, ju. Men jag har en tendens att helst alltid försöka få min vilja igenom, kan kräva en hel del bekräftelse/uppmärksamhet och är sjukt envis, vilket kanske inte alla gånger är till min fördel, hehe. Och så är jag dålig på att kompostera. Förlåt världen. :( 

Vill du arbeta med:
just nu trivs jag ganska bra med det jag gör. Skulle gärna utveckla en viss företagsidé jag har i framtiden. Drömmen är ju att fixa en arbetssituation som gör en ekonomisk oberoende. 

Är roligast just nu:
att vi kickat igång en ny marthagrupp här i trakten och en massa folk vill vara med!

Har du på dig nu:
en oversize tröja + ett par tofflor som vi snodde med oss hem från en hotellvistelse.

Äger du för skor:
två par dr martens, några tygtossor och nån enstaka klacksko. De flesta slutslitna i bottnen eftersom jag går snett. 

Har du för storlek i skor: 
6,5 ungefär. 

Läser du för bok:
ingen just nu, tyvärr. Böcker har en tendens att prioriteras rätt lågt då jag har mycket annat på gång i livet.

Ska du göra nu:
be en liten bön att 1. några grejor till morgondagens bloggträff hinner fram med posten innan jag hoppar på tåget mot åbo och 2. att mitt plötsliga övernattningsproblem löser sig. Någon som vill inkvartera undertecknad i åbo imorgon? Jag e nog helt kiva...

26.04.2016 kl. 21:30

marthamöten, källarklubbar och födelsedagsfireri


Hej från Det Fullspäckade Livet™. Denna helg har jag hängt i Lovisa, eftersom Marthaförbundet (där jag jobbar) haft vårmöte. Trots att jag inte hade särskilt mycket fritid fick jag ett mysigt intryck av staden. Lite som Karis, bara att byggnaderna var cirka tusen gånger finare här. 

 
Kyrkan är så himla maffig och ståtlig i stadsbilden. Lajvade lite vårnjuteri också (någon timme innan det plötsligt började snöa). 

 
Helgens två pauser i lobbyn: te + frilansfix och skumppa med kollegerna innan kvällsfesten drog igång. 


Fina dagar i Lovisa var det, trots att det vara ganska intentivt och mycket jobb. Var väldigt imponerad av alla vackra folkdräkter som en stor del av deltagarna bar och fick ett akut behov av att skaffa en egen. Skulle kanske vara klar med den lagom tills jag fyller fyrtio om jag börjar sy nu, hehe. Jag är himla tacksam över att få jobba inom en organisation som står för kvinnokraft och en hållbar livsstil.


När kvällsfesten var över hoppade jag på bussen och åkte raka vägen till Karis och Galleri Zebra där det var klubbkväll. Stället var som förvandlat med uv-ljus, dj:s och en bardisk i kontoret. 


Tog en drink, minglade runt bland några bekanta, men sedan fick det räcka med program för dagen och vi tog en taxi hem. Detta var precis typen av klubb jag saknat i Karis, så hoppas att det blir ett återkommande evenemang. 


Idag har det åter varit full rulle hela dagen. Har bakat och fixat och på eftermiddagen droppade lite släkt och vänner in för att fira trettioåringen i hushållet med kaffekalas. 

Nu skall jag ta och försöka strukturera upp veckan lite, hur nu det sen skall gå - har fullt schema som vanligt. Cafésäsongen inleds, första träffen för "Raseborgs nya marthor" (häng med om du känner dig hugad), företagarkurs, bloggträff i Åbo (sista anmälningsdag idag!) restaurangmiddag med kompisar och släktkalas. Plus firmajobb och "vanliga" jobbet på Marthaförbundet på det. Piuh. Känns väldigt skönt med en relativt oplanerad vappafton kan jag tala om. Adieu.

 

24.04.2016 kl. 21:19

Hipp Hurra!

För denna snygging som fyller tretti' idag! ♡

21.04.2016 kl. 10:21

Tips: Köttgalleriet / /ART & BAR

Ett skepp kommer lastat med helgens kanske bästa tips på evenemang! På lördag förvandlas Galleri Zebras källare, där det vanligtvis ställes ut fotokonst, till en klubb! 

Köttgalleriet håller öppet mellan 21-02 och för musiken står Barbara vortex Dj/Vj set och Dj Ville. Köttkontrollen håller igång baren hela kvällen, så ingen risk att man blir utan att dricka. 

Pitchade denna idé för galleriet för någon månad sedan och tycker det är sjukt roligt att detta ordnas. Ett perfekt alternativ för dem som vill uppleva något nytt när det kommer till klubbkvällar i Karis samt en annorlunda nattlivsupplevelse för dem som är trött på det gamla vanliga untz untzet på de andra nattklubbarna i trakten. 

» » Köttgalleriet // ART & BAR, missa inte! Är själv på jobb i Lovisa på lördag men så fort bussen rullar in i Karis vid midnatt är det hit jag tänker styra stegen. Hoppas vi ses!

20.04.2016 kl. 20:56

saker som hände under helgen:

 • bjöd killen på en tidig middag med levande ljus i fredags som "kompensation" till att jag skulle vara borta hela helgen.

 • gjorde två snabba fotouppdrag och drack kaffe på traktens ljusaste café, Backers.

 • hoppade på tåget som vips tog mig till åbo, där solen sken fint på husväggarna.

 • hängde med dessa två stjärnor, drack vin och snackade livet, blodgrupper och astrologi bland annat. 

 • vaknade upp till denna fina utsikt.

 • inmundigade grötfrukost ur en mycket söt tallrik.

 • och låg huller om buller i en säng och planerade resten av helgens upptåg!
19.04.2016 kl. 21:26

ett spontant klipp

När jag får en idé skall den genomföras så snabbt som möjligt, helst i går om jag får välja. Mitt hår är ju som känt en jäkligt tjock historia, som dessutom växer som gräs. Nu var det ett drygt år sedan jag gjort ett ordenligt klipp i barret och på den tiden hade det hunnit dra iväg över tjugo centimeter skulle jag våga påstå. Ni ser ju själva på bild ett i vilket otrimmat och fluffigt skick det var. 

Satte mig alltså med stor glädje i frisörsstolen i dag och lät frisören gå loss med kniven i min kalufs. Lättare och luftigare var de magiska ledorden och som pricken över i:et fick hon snagga till en liten undercut också. Det är något jag har varit sugen på ett bra tag, då det ändå knappt märks om jag så skulle klippa av hälften av mitt hår då det är så tjockt. 

Om det inte hade varit för att vi skall gifta oss i höst och jag ändå vill få till någon liten lock eller fläta hade jag låtit undercutten växa betydligt högre i nacken samt sagt adjö till ytterligare tio centimeter hår. Men det här är i alla fall en bra början och håret (livet) känns betyligt lättare nu och otroligt skönt att förhoppningsvis ha litet mindre hår som trasslar sig i nacken. I höst åker resten!

 

18.04.2016 kl. 22:23

we will shortly arrive at åbo

   Källor: unknown // 2 // 3

Åbo nästa. Med fyra av mina bästa brudar. Vin, skratt och långa frukostar. Det här är en helg jag längat länge efter, så välbehövd. 

Ps. nu ligger evenemanget för bloggträffen i Åbo uppe, » klickelick!

15.04.2016 kl. 09:57

Vår i bruket

Hallå där! Har inte gått och dränkt mina sorger i Svartån efter förra inlägget, bara haft mycket att göra i och med jobben och kvällskursen jag går. Samt prickat in så många extra caféturer som möjligt under våren för att komma lite närmare den där äckliga summan på Fpa:s räkning. Nä, kan tydligen inte släppa det där riktigt ännu. Och att som salt i såren i dessa nedskärningstider ytterligare läsa om att riksdagsmännens arvode stiger,  gör en bara mer bitter över situationen. Är det någonstans det här landet skulle kunna dra in lite så är det definitivt på deras dryga sextusen (!!) euro de får i månaden. Det är rent utav skamligt att de ens täcks göra något sånt här i dessa tider.

Nåja, slut på gnat (för stunden). Det jag egentligen skulle skriva om är det härliga vårvädret som äntligen är här (haha, nu märker jag ju dock hur lamt det ämnet är i jämförelse..). Hade turen att jobba hemifrån igår eftersom vi ordnade en inspirationskväll* på Spinneriet så passade på att ta kaffepaus ute i solen uppe på Flaggberget. Lana var förstås med och spanade omkring. 

Det är verkligen skönt att våren nu verkar vara här på riktigt. Äntligen kan ens dystra vintersjäl börja tina upp lite. 

 

*Nu är det så gott som fastslaget att en ny marthakrets för den "yngre generationen" skall starta upp. om det finns någon i Raseborgstrakten som är intresserad av haka på går det bra att höra av sig.

14.04.2016 kl. 13:41

inte så mycket sol i sinnet

Idag hade jag tänkt ladda upp ett bildkollage från helgen som var rätt trevlig. Foton på solglasögonprydda, leende ansikten, utsikten över en blank sjö, något litet bildbevis från sitzen jag deltog i. Kanske skryta lite om hur jag precis vikarierade i en lektion finska eller stekte goda bananplättar till frukost.

Men alltså nä. Tappade totalt fiilisen för det då jag kunde konstatera att jag fått svar på min besvärsanmälan från Kela. Och de står fast vid sitt tidigare bud, att jag nämligen skall betala tillbaka över tusen euro studiestöd innan sommaren är här.

Jag förstår att de måste ha något sorts "system", men när de börjar kräva tillbaka summor av personer som faktiskt har jobbat jävligt hårt för att få vardagen att gå ihop blir jag bara arg. Jag blev klar med studierna inom utsatt tid, missade inte en enda kurs och fick ett bra betyg i händerna. Ja, och så var det ju den lilla, lilla detaljen att jag också bodde i Helsingfors medan jag bedrev denna verksammet. Staden där man i princip bör vara "född med silversked i mun" om man har för avsikt att klara sig utan studiestöd eller jobb på sidan om.

Var ju inga silverskedar i sikte för min del, så klart att jag har jobbat. För att betala hyror, mat och räkningar. Men visst, visst sparade jag en tusenlapp för att klara av att betala tillbaka den nu eftersom jag verkligen simmade i pengar och överflöd då jag avlade min ädla examen som kulturproducent.

Not.

Skatteverket var i alla fall schyssta i år och meddelande att jag får en återbäring på den rafflande summan 12 euro. 

Alltså Finland, ljuva Finland. Här skall du helst jobba röven av dig och sen "fara med stövlarna på". Men något tack, det kan du glömma.

11.04.2016 kl. 11:49

Ratatas vårlista

 

Har våren börjat som du tänkt dig?
Både ja och nej. Blir alltid lite piggare och gladare när de första vårstrålarna hittar mina kinder, så det hade jag klart tänkt mig och så har det också blivit. Sen hade jag fått för mig att bara mars är slut skall mitt liv bli lite mer strukturerat och framför allt LUGNT. Well, not so much på den fronten. 

Hur såg ditt liv ut förra våren?
Främst så jobbade och slet jag med mitt examensarbete och blev så småningom utexaminerad kulturproducent. Drog en kurs på vnf och gick på en god väns möhippa.  Inledde också säsongen på cafét och gjorde en spontan roadtrip till Jakobstad. Strax innan det blev sommar reste jag till Berlin.

 

Hur hoppas du att våren blir i år?
Rolig och relativt stressfri. 

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?
Alltså vågar knappt spekulera. Men hoppas förstås på att jag fortfarande har ett deltidsjobb som försäkrar att alla grundutgifter i livet blir betalda och att det går bra för min firma. 

  

Vad är ditt vårplagg nummer ett?
Alltså jag är ju allt annat än en fashionista och går med ca samma kläder året om, några extra lager strumpbyxor på vintern bara. Men en sak som är nice är att man kan dra fram tygtossorna igen utan att frysa om tårna. 

Hur förändras musiken du lyssnar på under våren?
Lite gladare och glättigare tror jag. Förr brukade jag göra skillda spellistor för varje årstid, men har inte orkat uppdatera dem på ett bra tag. Nu lyssnar jag ganska mycket på spotifys "discover weekly"-lista, jättebra om man vill ha variation men inte orkar leta fram musiken själv. 

 

Har du några särskilda vårprojekt på g?
Är lite sugen på att kicka igång ett nytt utställningsprojekt, men tror tyvärr inte tiden räcker till. Skall försöka få ihop lite ställen på internet för mitt företag och få igång det ordenligt. 

Vad önskar du dig i vår?
Att en grej vi börjat planera går vägen samt mycket sol och sköna lediga dagar. 

 

Föredrar du våren eller hösten?
Alltså de är ju så bra på olika sätt?! Våren gillar jag eftersom man äntligen "vaknar till liv" efter vinter, känner sig mer motiverad och bubblig i kroppen och har en hel varm årstid framför sig. Hösten gillar jag eftersom inspirationen brukar vara rätt hög då plus att jag då ofta brukar lugna ner mig lite efter en mycket intensiv sommar. 

Vem/vad är din vårförälskelse?
Det kommer väl nog alltid vara Kisse, då vi började dejta en vår för tre år sedan. Sådär materiellt hade jag hoppats på Veronica Maggios och Håkan Hellströms nya singlar, men om jag ska vara ärlig så har de inte riktigt fastnat för mig. Kanske är det bara så att jag börjat växa ifrån dem och inte längre kan relatera till lyriken på samma sätt som förr? :(
 

 

Tre saker som stoppar vårkänslorna.
Snöslask, all hundbajs och annat skräp som gömts i snö och kommer fram och äckliga brev från kela eller skatteverket som kräver tillbaka en massa pengar.

Har du redan några sommarplaner?
Det lutar mot att jag kommer ha SEMESTER i juli. Herreminje, det har jag inte haft på sex år tror jag (lyckades alltid skramla ihop några semesterdagar per år back in the days när jag gjorde karriär i butikskassan, men de kändes knappt av så de räknas nästa inte ens). Lite skall jag jobba på cafét också, eftersom jag inte har hjärta att hålla mig därifrån. Skulle vara kul att gå på någon festival, men vet inte om jag har råd med det denna sommar.  
 

Alla bilderna är från min instafeed från våren 2015.

07.04.2016 kl. 10:13

BröllopsinspirationKällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11 / 12

Skrev ju tidigare om att jag inte tar så stor stress över det stundande bröllopet. Med den kunskap jag har plus hjälp av familj och vänner kommer det nog gå bra. Det som jag däremot tycker är kul att göra, är att samla en massa inspirationsbilder i min hemliga bröllopsboard på pinterest. Mest har det fastnat bilder på osymmetriska blombuketter, inbjudningskort, tårtor och alternativa klänningar. Känner att en vit långklänning inte riktigt är det ultimata för det vandrande kaos jag är. Fyndade också ett par vita converse på loppis som just nu är ett starkt skoalternativ för mig. Hur okej/o-ok är det att klä sig i tygtossor på sin bröllopsdag, hehe? Får se hur det bli på den fronten. 

06.04.2016 kl. 09:00

Ny upplaga av KARISKARTAN - beställ en här!

Äntligen har jag tagit tag i projekten "kartbeställningar". Har haft så mycket på gång att den hamnat lite i skymundan, men nu, nu så! Den första upplagan gick ju åt som smör i solsken och nu kan man äntligen beställa nya exemplar. Det gör man via min printmotor-affär, som du hittar här eller genom att klicka på bilden ovan. Planen är att utöka kartorna med fler städer, men det är ett framtida projekt sen "när det lugnar ner sig" (utopin). 

05.04.2016 kl. 11:17

Säg hej till Ratatas nya evenemangsproducent!

Som ni kanske läst på Ratatas framsida, har jag tagit över rodret ett litet tag som evenemangsproducent här på sajten så länge Jenna hänger på mammaledigt. För jag gillar ju att fixa och ordna grejer. Och jag gillar Ratata. 

Känns ju lite som en comeback, då jag gjorde min första praktik här på Ratata för fyra år sedan. Då ordnade jag främst den (då) årliga sommarfesten, men nu har jag lite andra typer av evenemang i kikaren. Har ni några önskemål och idéer, går det dock jättebra att slänga iväg en kommentar så försöker jag ta det i beaktande i planeringen. 

I samband med detta är min tanke att också blåsa lite mer liv i lill-bloggen som gått på sparlåga de senaste tiderna. Så finns det önskemål på någon viss typ av inlägg går det också bra att hojta till. 

05.04.2016 kl. 08:46

en helg i vårnjutarns liv

Här har det ekat tomt igen. Tycker att jag på något vis lyckats strukturera upp mitt liv lite bättre, men ändå är det massor som händer stup i kvarten. Hinner inte med. Ovan en liten dokumentation från helgen ändå, som jag mot alla odds hunnit få ut en massa skoj ur. Har ju en tendes att flänga omkring som en galning om veckosluten, men med ålderns rätt (ha ha, för jag är ju såå gammal) har jag börjat ta det lite lugnare. 

Har plockat ner katter ur träd (eller okej, bara vår katt vars fäbless för träd aldrig tar slut), gått på solskenspromenader och rastat hund (höll mig dock på säkert avstånd några meter bakom eftersom jag har en viss skräck för alla hundar över knähöjd), bongat årets första tussilago, ätit goda bruncher x 2, klätt oss festfina och lekt bartenders på 130 årskalas (otippad stor åtgång på GT:s och campari med juice) och så har vi spelat brädspel och hängt med kompisar. Gamla goda Cluedo samt den nya favoriten Smallworld som vi gottar ner oss i varje gång vi ses med Sandra och Jasper. Så kul spel för en liten fantasynörd som jag!

Sen har vi ju haft lite andra spännade grejor på agendan också den här helgen så nu kan det hända att det blir en vänding i våra planer på vissa plan. Får se, får se. Och ja, måste vara sådär härligt luddig då det hela är rätt så hemligstämplat/oklart tills vidare. 

Veckoslutsrapporten slut, över och ut.

04.04.2016 kl. 22:16

treårsdag, geocaching och eftermiddagskaffe i solen

3 yrs
Igår var det prick tre år sedan vår första dejt och det firades med sovmorgon (mitt i veckan!) och överraskningspresent i form av konsertbiljetter. De skulle egentligen fungera som trettioårspresent, men jag hade inte tålamod att vänta i tre veckor till, så det var ju tur att det kom en annan årsdag här emellan att fira.

3 yrs
Nästa steg var att släppa ut Lana som numer stolt kan titulera sig utekatt. 

3 yrs
Sedan dukade vi fram frukost. Vi var båda lediga (läs: jag hade firmadag = kan bygga upp dagens tidtabell enligt egna önskemål) så det kändes lyxigt att kunna sitta kvar i lugn och ro utan stress någonstans. 

3 yrs
Vi funderade en stund över vad vi skulle kunna hitta på, och kom överens om att prova på geocaching!

3 yrs
Hälsade på vår katt som satt uppe i ett träd. Tror seriöst att hon snart har klättrat upp i vartenda ett som finns i närheten av vårt hus. Normala människor letar efter sina katter i typ buskar och under trappor - vi står och spanar upp i trädkronorna. 

3 yrs
Men idag letade vi ju som sagt efter andra grejer. Spännande!

3 yrs
Väldigt nöjda kunde vi konstatera att vi hittade alla cacher som var gömda i närheten av vårt hem  (förutom en mysteriecach där vi bara hittade ledtråden, vi förstod inte först att man skulle följa koordinaterna vidare förän vi läste instruktionerna när vi kom hem). Vi kom överens om att vi en annan dag måste gå ut och gömma lite fler cacher i området. Det här var ju hur roligt som helst, som en allmän skattjakt liksom!

3 yrs
När vi ändå var igång, spanade vi in lite andra spännande saker i bruket också. Som denna bunker exempelvis.

3 yrs
Sen in och jobba lite, en kan ju inte bara göra kul saker på sina "lediga" dagar. 

3 yrs
Tog en paus och gick ut och satte mig i branten (utan jacka!!) och värmde kinderna och spanade på vår katt som helt euforiskt studsade omkring överallt. Så himla roligt att se hur mycket hon njuter av att äntligen få hänga utomhus helt obegränsat. Eftersom vädret plötsligt blev så fint gick jag sedan in och kokade kaffe som vi också inmundigade utomhus. 

3 yrs
Nöjd kissekatt här, hej. 

3 yrs
Resten av kvällen firade vi med pompa och ståt! Not. Kisse stack iväg på filmningsjobb och själv bänkade jag mig framför min sega dator för att redigara bilder samt åt en inte så festlig middag i form av nudlar som jag försökte piffa med lite svamp, purjolök och paprika. Får helt enkelt spara flaskan med bubbel till någon annan kväll och fira vidare då. 

31.03.2016 kl. 22:42

Påskfireriet

 

 

 

 

 

Denna påsk går nog till historien som den lugnaste i mannaminne, eller ja, åtminstone på några år. Har till och med hunnit ha lite tråkigt mellan varven?! Skönt att efter en långhelg känna sig riktigt redo för att sticka iväg på jobb igen och ta itu med alla grejer jag totalt ignorerat under dessa lediga dagar. 

Helt sysslolös har jag ändå inte varit. Har hängt på släktkalas, packat påskpresenter och ordnat små äggjakter. Ätit middag med familjen, rullat lite bräde och sålt grejer på loppis. Druckit kaffe med kompisar samt firat lillebror som inte är så liten längre. Så ja, en del har ju ändå denna evighetshelg ändå varit fylld av. Nu känner jag mig redo för ny vecka, ny månad och VÅR. För ingen har ju knappast missa att denna vecka svänger kalenderbladet till april?

28.03.2016 kl. 22:06

LOPPIS!

Imorgon ordnar föreningen Karis Hjärn loppis och jag har rensat här hemma för kung och fosterland. Typ allt jag inte använt på senaste tiden får ryka, med ytterst billig prislapp dessutom. Här finns mycket randigt, rutigt, midjehöga kjolar och fina klänningar, massor av toppar och t-skjortor, skor i fint skick, sällskapsspel, böcker, rockar, väskor, en skivspelare m.m. 

Dessutom passar jag på att ta med de sista bilderna jag har kvar upptryckta i APAthy-serien, en bunt verk från "See My Dreams" plus printen "3 happy whales". Allt till specialpris och mycket billigt. Kom och fynda!

26.03.2016 kl. 15:03

om påsken

Bläddrade igenom en gammal hårdskiva i jakt på lite påskiga bilder men utan något vidare resultat. Däremot hittade jag dessa två gamla våriga giffar, tagna i min första lilla Helsingforsetta som både saknade egen dusch och toalett. För mig är påsk = vår, så det får gå an. 

Nina snackade tidigare om påsktraditioner, och jag började fundera över mina egna. Kom fram till att jag nog inte har så många. Lite god mat med familjen bara, och när vi var små ordnade mamma ofta skattjakt på påsklördagen. Hon var en sann mästare på det! Försöker lite försiktigt återinföra den traditionen genom att ordna påskjakt för lämpligt utsatt offer i min närhet. Ifjol var det killen och två små påskhäxor som kom på besök som fick jaga godis. För två år sedan målade jag och brorsan en låda öl i spexiga färger och gömde burkarna runt omkring på gården som vårt festsällskap sedan fick leta upp. 

Har även bunkrat upp med lite chokladägg för mer extempore besök under helgen (oklart om det är jag eller de eventuella barnen som ringer på dörren som är mer ivriga över detta). När vi var små brukade vi hoppa på cyklarna med grannbarnen och åka runt och påska i grannskapet och besvikelsen var ju himla stor om man inte fick något i utbyte mot sina handgjorda kort. Fick sjukt dåligt samvete i söndags då ett gäng små häxor ringde på och jag totalt hade glömt bort att det är dagen då de finska barnen påskar och fick i panik rota fram (högst troligt gammal) choklad längst bak från skafferiet. Nu är jag bättre förberedd! 

24.03.2016 kl. 17:16

Ärliga listan

NÄR GRÄT DU SENAST OCH VARFÖR?
På grund av den härliga kombon pms+stress för drygt en vecka sedan. Är överlag en ganska känslig typ med lätt till tårar. Räcker liksom med en en sorglig filmscen, en vacker låt, något gulligt youtubeklipp (typ detta), att jag lite för intensivt målat upp något scenario i mitt huvud eller att någon säger till lite väl hårt på skarpen. Men är också en ganska empatisk person, så tänker att det jämnar ut sig. 

TRE SAKER DU AVSKYR
Förutom allt det uppenbara eländet i världen: folk som tar supermycket plats både fysiskt och psykiskt utan någon som helst hänsyn till sina medmänniskor (t.ex. medelålders män som sitter bredbent och fäller ner sätet framför dig på tåget). Ljudet när någon drar naglarna mot kartong eller gnisslar med besticken mot tallriken. Russin i bakverk, fy fan. 

HUR VAR DU I SKOLAN?
Kompismässigt har jag nästan alltid varit något av en all rounder som kommit överens med de flesta och ofta hängt med flera personer utan att ha en enda utnämnd "bästis". Har en handfull kompisar som jag umgås med fortfarande idag som har hängt med ända sedan årskurs ett i lågstadiet. 

Studiemässigt har jag haft ganska lätt för att lära mig, varit bra att memorera sådant som tagits upp på lektionerna och varit väldigt målmedveten, vilket också resulterade i väldigt bra vitsord - speciellt i högstadiet. I gymnasiet hade jag dock en aningen mer laid back inställning eftersom jag inte orkade läsa läxor i samma takt som jag hängde i Serendi och rullade kassaband i mataffären.

Minns att jag någon gång i slutet av lågstadiet kände mig lite medelmåttig och fick för mig att "det här året skall JAG vara BÄST i klassen på ALLT" (kanske inte helt hälsosamt, men typiskt miilo-tänk), vilket jag också typ var när terminen närmade sig sitt slut. Förutom i finska och gymnastik, på den tiden i Karis måste man vara med i friidrott eller spela handboll för att få höga gympavitsord. 

Roligast har det dock varit att studera på folkkis och kulturproducentskapslinjen.

VAD BLIR DU STRESSAD AV?
Långsamt internet. Platser med mycket folk som har bråttom och trängs. Att passa tågens tidtabeller (startar alltid onödigt tidigt mot tågstationen för att inte bli sen). När dygnets tjugofyra timmar inte räcker till åt alla mina projekt och idéer. 

TRE SAKER DU ÄLSKAR:
Min familj med alla tillbehör. Att ligga i sängen och "dra mig" om morgnarna (samt krypa ner i nytvättade lakan efter att ha badat bastu). Närhet.

HUR TROR DU ATT ANDRA UPPFATTAR DIG?
En fixare med många järn i elden, den som styr upp grejer och alltid ställer upp för andra. En glad och generös person som också kan vara ganska envis. Såhär via internetz och bloggen har jag någon gång fått kommentaren om att jag "bara verkar göra kul grejer", men det är ju då naturligtvis inte hela sanningen.

HUR UPPFATTAR DU DIG SJÄLV?
Som en engagerad, målmedveten person med höga prestationskrav. Jag är en person som inte snålar på de roliga eller goda grejerna i livet och som stundvis kan vara ganska bestämd och vill ha min egen vilja igenom. Ändå rätt empatisk och vill gärna vara alla till lags. 

EN SITUATION SOM DU TYCKER ÄR JOBBIG / PINSAM:
Att oförberett vara tvungen att konversera på finska på en mer invecklad nivå än vardagssnack eller att ringa officiella telefonsamtal. Måste alltid förbereda mig mentalt på dessa grejer för att de skall kännas ens lite okej. 

NÄR KÄNNER DU DIG SOM VACKRAST?
Lämnade denna punkt till sist eftersom den var himla svår att svara på? Anser mig inte vara en överdrivet vacker person, men i goda vänners lag en sommarkväll med ett glas vin i handen brukar ju det mesta kännas ganska jees. 

VAD SKRATTADE DU SENAST ÅT?
Med orsak av dagens tragiska nyheter, så har det nog inte blivit så mycket skrattat idag. Men så där i allmänhet brukar våran knäppa katt bjuda på ganska många anledningar till skratt. 

NÅGOT DU FUNDERAT MYCKET ÖVER?
Min ekonomi och förhållandet mellan arbetsinsats och förtjänst. Framtiden. Vad jag skall hänga upp på vår tomma vägg i vardagsrummet. Livet överlag.  

TRE SAKER DU ÄR RÄDD FÖR:
Att jag om fyrtio år skall blicka tillbaka och inte vara nöjd över de olika valen jag gjort i livet. Att något hemskt skall hända någon när eller kär. Stora, livliga hundar. 

ETT YRKE DU TROR DU SKULLE VARA DÅLIG PÅ:
Språklärare pga inte så bra på språk och suger på grammatik på alla andra språk än svenska. Kirurg pga obehag för nålar och blod (samt skulle aldrig orka studera så länge). Något slag av forskare, då jag kan tappa intresset för grejer ganska lätt om jag inte brinner för det samt gillar inte att skriva långa, akademiska texter.

SLUTLIGEN, ETT YRKE DU TROR ATT DU SKULLE VARA BRA PÅ:
Hm, min utbildning inkluderar ju rätt många grejer men förutom kulturproducent och fotograf så kanske något av följande: florist (tänker att det skulle vara ett bra utlopp för kreativiteten + har ett visuellt öga), grafiker (med lite mer utbildning och erfarenhet i fickan bara), dagistant/eftisledare/ungdomsledare (har jag förvisso jobbat lite med, är rätt bra på att hitta på skojiga påitt och aktiviteter för barn/ungdomar men kan ändå vara bestämd och säga till på skarpen), festfixare (som det en gång skrevs i vår gästbok "nybergs är bäst på fest" ehehe, så att eh ja..). Och säkert en hel del annat också, är nämligen ganska bra på att anpassa mig enligt situation och gör alltid mitt bästa oavsett om det gäller att servera en kopp kaffe eller styra upp ett evenemang för femhundra personer.  

Alla bilder i inlägget är fotograferade av Riina.

22.03.2016 kl. 20:13

Kom med på en inspirationskväll och workshop!

Är du nyfiken på Martha? Intresserad av att höra vad andra kvinnor tänker och tror om att bli martha? Vill du fundera på frågor som rör hållbar livsstil och lära känna nya människor?

Onsdagen 13 april ordnar vi med Marthaförbundet en inspirationskväll på Spinneriet i Ekenäs! Vi berättar lite om vem vi är och vad vi gör och dessutom håller Tanja Is (ratatablogg här) en lite annorlunda och rolig broderiworkshop!

Vi bjuder på kaffe och tilltugg, och att delta är helt avgiftsfritt!

Läs mer på martha.fi eller vårt facebookevenemang.

22.03.2016 kl. 10:42

åtta timmar i vasa och en ode till pampas

 


I början av veckan var jag på jobbuppdrag i Österbotten. Bilade upp till Kristinestad och följande dag satte jag mig på en liten buss vidare upp till Vasa för att snacka Svinnkamp i en mataffär.  Bodde ju där i ett drygt halvår för fem år sedan och kunde inte göra annat än åter igen konstatera: Pampas ger mig bra fiilis

Det kan ju hända att jag bara hade tur med vem jag mötte, men det känns som att österbottningar är lite gladare och trevligare än oss vanliga dödliga. Mer genuina och rejäla liksom. Har ju även några Österbottningar i mitt liv på mer vardaglig basis och de går sannerligen inte av för hackor. 

Blev alldeles varm i bröstet och nostalgisk då den lilla skolbussen jag åkte med rullade in i Vasa och den täta dimman som hängt med hela morgonen böts ut mot strålande solsken. Fick också en akut liten saknad efter "mina" gamla eftisbarn som jag insåg att antagligen är små 12-13 åriga tuffisar nuförtiden.  Om inte tiden hade varit så knapp hade jag säkert ställt mig i något gatuhörn i närheten av skolan för att försöka få en skymt av dem. Ehe, kanske lite stalkervarning på det där, så lika bra att det blev om blev.

Hur som helst. Pampas är kiva. 

18.03.2016 kl. 14:03

några analoga minnen från island

Fia var snäll och framkallade en film som jag haft hängande i en gammal analog kamera rätt länge nu. Den innehöll bland annat några rutor från vår resa till Island i höstas, som kan beskådas här ovan. En random äng någonstans mellan Reykjavík och Borganäs, Gullfoss, utsikten från var vi bodde samt två rutor från konserthallen Harpa. En fin liten resa var det och skulle så gärna packa väskan och åka på någon liten resa igen, men finn noll möjligheter till sånt nu vilket är lite trist men så äre ibland. 

Kom på att jag aldrig kom till slutet av rapporteringen på vår resa från i höstas här på bloggen, får se om jag skulle få till några inlägg om det någon dag (här finns dag 1 och dag 2). 

17.03.2016 kl. 07:08

För jag tror när vi går genom tiden att allt det bästa inte hänt än

Sitter på ett tåg någonstans mellan Tammerfors och Helsingfors och tänkte att jag skulle klämma in en liten kul nyheten så här tisdagen till ära. Eller ja, särskillt ny är ju inte denna info för mina nära och kära - men kanske för någon mer avlägsen bloggstalker dit djungeltrumman inte ännu nått. Saken är nämligen den att vi planerar att gå och gifta oss i höst!

Spännande och kul förstås, men tar det ganska piano på planeringsfronten och ryggar nästan tillbaka när jag ser de där "to do 27 månader innan bröllopet"-listorna. Känner att jag har relativt bra pejl på att ordna fester så tar det hela lite som det kommer och på känsla. Save the dates har vi i alla fall lyckats knåpa ihop och bilden ovan fanns bifogad i våra vändagskort som vi skickade ut för en månad sedan.

15.03.2016 kl. 20:57

Några ♥ från helgen♥ Besökte ishallen med två små kompisar (samt två lite större) i fredags. Fick kommentarer "det syns att du kan det här med att skrinna" av en lågstadiekid. Kände mig mycket nöjd.
♥ Fantastiska Freja kom och gjorde trakten osäker en stund och vi klämde in både en brunchdejt på Köttkontrollen samt ett besök på Serendi (som jag hängt på prick varje dag, förutom idag, sedan det öppnade).
♥ Vårväder, promenader på nya stigar och ett nytt par solglasögon.
♥ Härligt ljus som strömmar in i lägenheten + en total makeover av vardagsrummet. Ej fångat på bild dock.
♥ Fick nya muminmuggarna av svärmor. Färgvärlden på Tootickimuggen är så behaglig.
♥ Kaffe kokat på kärlek i handdrejade koppar.
♥ Många timmar av intensivt spelande av Bluff.
♥ Vår gulliga, knäppa katt som gillar att hänga på bokhyllor och gunga i lakan. 
♥ Han jag bor med som tålmodigt står ut med, kramar och peppar det emotionella yrvädret på samma adress. 

13.03.2016 kl. 22:37

Utflyktstips: Kasvihuoneilmiö

Okej, här kommer ett veckoslutstips på bra utflyktsresemål. Nämligen Kasvihuoneilmiö som ligger i Nummi-Pusula, ungefär halvvägs till Åbo om man tar motorvägen från Helsingfors (eller så åker man en kringelkrog genom Karis-Lojo om man kommer från Billnäs som vi gjorde).

Jag hade tydligen lite hjärnsläpp förra helgen då vi besökte stället och glömde ta massa foton, men ett litet humm får ni genom att spana in bilderna här ovan. Det är alltså ett stort växthus kombinerat med butik och café. Här finns en massa svinsnygga (snordyra) möbler men också en hel del minda prylar och krimskrams för billigare slantar. Dessutom ett "bollhav" fyllt med kramdjur (var så sugen på att slänga mig i det, men vågade inte) och två kaniner som en kan hälsa på längst in i djungeln. 

Ett bra utflyktsmål om man vill ut och åka lite, helt enkelt.

12.03.2016 kl. 10:00

onsdagen i filmformat

En liten dokumentation av öppningsfesten också i filmformat. Happy friday, y'all!

11.03.2016 kl. 08:17

Serendis öppningsfest!

Serendi01 Serendipity04
Igår var äntligen dagen D kommen, som jag (eventuellt cirka alla i Karis?) har gått och väntat på i två och en halv månad. Serendipity slog upp sina dörrar igen efter sin renovering! Hurra! 


Här har vi en glad Mats bakom bardisken medan det ännu var relativt lugnt, det dröjde dock inte länge innan det var full rulle i huset.

Serendipity14
Största förändringen var ju köket och den nya baren. Kolla de snygga lamporna gjorda av gamla mjölkkannor!

Serendipity03
Två mycket glada personer när "det andra hemmet" och vardagsrummet hade öppnat igen.

Serendipity05
Vi beställde in öl.

Serendipity06
Och samlade ihop ett gäng bra personer kring vårt bord. 

Serendipity10
Det bästa med Serendi är kanske att man egentligen inte behöver stämma träff med någon, utan poff, dyker folk bara upp och så vips är ens bord fyllt av kul typer.

Serendipity09
Lillebror beställde in en mycket mycket fotovänlig hamburgare. 

Serendipity08
Och Peta invigde gästboken.

Serendipity13
Så spelade vi skivor också! Var ju lite därför vi var där (+öppningen överlag såklart). Jag hade hört av mig veckan innan till Jonas och bara "hej, du har tekniken och jag har vinylerna, skall vi slå ihop vår genialitet och spela lite skivor ihop?" och han bara "jesbox".  Bra beslut tycker jag.

Serendipity12
Vi spelade såklart bara musik med "bra vibbisar" och som vi gillar så det blev en härlig, salig röra av indie, 80-tal, rap och reggae.
 
Serendipity07
Var immigt och stimmigt med mycket folk som ville spana in förnyelsen. 

Serendipity11
Meukow och Corona hade fått flytta tillbaka och hade såklart intagit sina standardplatser i soffan. Mysigaste ever med barkatter alltså!

Serendipity15
Innan kvällen tog slut kluddade även jag lite i gästboken.

Serendipity17
Och sedan stod jag och väntade på en taxi utomhus i nästan frikkin en och en halv timme (!!). I Karis. På en onsdag. Vad tuusan liksom?! Som plåster på såren (eller mina frusna fötter) fick jag åka hem gratis, det var ju snällt i varje fall. 

10.03.2016 kl. 21:29

dimmiga småstäder och hotellnätter

I måndags åkte vi österut med jobbet för att besöka Lovisa, som låg täckt i en tät dimma. Eftersom arbetsdagen blev lång och det finns exakt noll möjligheter att ta sig hem med kollektivtrafik efter klockan 21, fick jag ta in på hotell för natten. Finns kanske få grejer som är skönare än att krypa mellan krispiga lakan efter en lång arbetsdag och sedan få ta sovmorgon och vraka bland hotellfrukosten följande morgon.  

09.03.2016 kl. 14:06

Gratulera mig inte på kvinnodagen

bildkälla 1 & 2

Tillbringade natten på hotell och när jag checkade ut fick jag ett litet paket i handen samt en "trevlig kvinnodag-hälsning" i receptionen. När jag gick ut på gatan möttes jag av kvinnor där var och varannan person gick med en färgglad ros i handen. Och blev lite irriterad. 

Behåll era rosor. Behåll era gratulationer. Behåll era små paket med väldoftande tvålar. Denna dag existerar inte för att överösa oss kvinnor med rosor och andra gåvor. Internationella kvinnodagens syfte är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen. Hjälp gärna en kvinna i din omgivning, lyft starka kvinnliga förebilder i din närhet, respektera och tacka kvinnorna i ditt liv. Men överös oss inte med blommor. Internationella kvinnodagen är inte ett kalas.

Mer läsvärt:

→ Hipsus tips inför kvinnodagen
→ Linn Jungs kvinnodagsbikt
→ Ida Ekws illustration över vad man svarar när nån säger grattis på kvinnodagen
→ 8 anledningar till att internationella kvinnodagen (fortfarande) behövs
→ 6 reasons why we still need International Women's Day
→ International Women’s Day 2016: What are you going to make?
→ How to Celebrate International Women's Day: 13 Steps

08.03.2016 kl. 11:32

en enkel efterrätt

I lördags lyxade vi till det lite och kockade ihop en tre rätters middag. Efterrätten gjorde vi som färdiga portioner i glas, den gick snabbt att fixa och var supergod. Kräver inga exakta mått heller, utan man kan röra ihop den ganska på högt samt använda det man råkar ha hemma som smaksättning.

Till två portioner behöver du:
ca 100 gram philadelphiaost
1 dl gräddfil
skal från 1/4 citron
1/4 dl socker
3-4 digestivekex
lite bär eller frukt, jag använde blåbär
lite hackad mörk choklad
bonusingrediens: en gammal maräng

Krossa kexen i t.ex. en påse eller med mortel. Rör ihop philadelphiaosten, gräddfilen, sockret och citronskalet till en jämn smet. Varva ingredienserna i två glas. Jag började med kexsmulor + maräng (råkade ha en gammal hemma som fick hänga med) och blåbär. Sedan på med smet, ett nytt lager kexsmulor samt maräng och krossad choklad. Avslutade med ytterligare en klick smet och toppade det hela med några blåbär och chokladkross. Klart! Kan med fördel stå i kylen en stund innan servering.

Så enkelt. Så gott.

07.03.2016 kl. 10:35

En vår, som sexton år

En vår 16 år
Kom av en slump in på Bilddagboken (yes, har fortfarande mitt gamla konto kvar) och konstaterade att det är prick 10 år sedan jag började använda det aktivt. Jag uppdaterade ganska mycket och laddade upp bilder, som jag idag kan anse ganska pinsamma. Tänkte att jag ändå skulle damma av några av dem, backa bandet och visa er hur våren 2007, då jag var sexton år, såg ut. Varning för megalångt inlägg.

En vår 16 år
Jag gick första året i gymnasiet och trivdes ganska bra. Hängde mycket med mina kompisar och var okej-bra i skolan. 

En vår 16 årEn vår 16 år
Vår standard-hang out var de röda sofforna i A7 (ett gammalt klassrum som var omgjort till något slags ytterst omysigt pausutrymme). Vid den här tidpunkten hade vi inte ännu insett storheten med Serendipity, vilket jag än idag inte riktigt kan förstå. Dock tror jag det inverkade positivt på våra studier, annat såg det ut under andra året då vi hängde där prick hela tiden. 

En vår 16 år
Här några praktexempel på hur jag kunde klä mig. Den prickiga klänningen var en stor favorit. 

En vår 16 år
Hade fått för mig att jag ville lära mig spela gitarr och tog lektioner i det. Framstegen var dock inte så stora för min del, så lade av terminens slut (har aldrig tålamod att lära mig nya grejor som kräver mycket övning, tid och engagemang). Vill kunna allt på direkten. 

En vår 16 år
Tog olidligt mycket selfies, eller egopics, som det kallades på den tiden. Minns att dessa var jag extra nöjd med, mest eftersom jag tyckte jag liknade ett lejon på den högra bilden. 


En vår 16 år
Msn var förstås vårt standardsätt att kommunciera på, där kunde vi ha onändliga gruppdiskussioner. Jävligt oklart dock varför jag använde mig av Comic Sans som typsnitt...

En vår 16 år
Minns att kursen i filosofi kanske var den första jag genuint inte gillade överhuvudtaget. Blev också underkänd i provet eftersom jag vägrade sväva ut i mina svar med en mass flum. När jag sedan skrev om det tappade läraren bort mitt prov och gav mig vitsordet 5, snäppet över godkänt, trots att jag den gången hade skrivit långa, ordentliga svar.


En vår 16 år
Alla i mitt kompisgäng hade scooter (i olika färger!) och det var också så vi rörde oss runt i stan. Karis är ju inte direkt känd för sin kollektivtrafik om man säger som så. 

En vår 16 år
 
En vår 16 år
ABC-stationen var relativt nyöppnad och om fredagarna brukade vi ibland hänga här, äta hamburgare och snacka skit.

En vår 16 år
Eller ha sleep overs.

En vår 16 år
Här har vi tacokväll med Jenny. Notera gärna våra "familjemuggar" som hänger i bakgrunden. Den gula var min. 

En vår 16 år
"Bygänget" hängde jag också med ibland. Här på Idas födelsedag i Kudiby. 

En vår 16 år

En vår 16 år
I och med scootrarna hade vi en extrem frihet att röra på oss (jämfört med innan jag fyllde 15 och var totalt beroende av skolbussen, eftersom jag bodde ca 10km utanför centrum), så ibland hittade vi på små äventyr. Som att hänga flera timmar i Raseborgs ruiner till exempel. 

En vår 16 år

En vår 16 år
Samt åka på små cykelutfärder. Jag var ju dock väldigt osportig och upplevde det som att jag höll på att halft dö i de långa uppförsbackarna längs den ringlade vägen ner mot Fagervik. 

En vår 16 år
Tog årets första dopp tidigt detta år. Ursäkta för avklädd bild, men vill lyfta fram den eftersom att jag minns att jag kände mig missnöjd med min kropp (vilket jag också gjorde långt före och efter detta). Idag ser jag överhuvudtaget inget "tjockt och fult" på denna bild och vill bara åka tillbaka och ruska om mitt osäkra tonårs-jag lite. </3 Satans samhällsideal som snedvrider kvinnors uppfattning om sig själv säger jag bra. 

En vår 16 år
Vi återgår till något gulligare: en bild tillsammans med lillebror! Tänk, lill-macke som idag har hus, fru och barn. 

En vår 16 år
En hel del i Tenala hängde jag också under våren som sextonåring. Gillade väldigt mycket att vara hos min mormor och morfar och hängde mycket med min kusin Lina. 

En vår 16 år

En vår 16 år
Med henne hittade vi på en diverse massa spex.

En vår 16 år
Vår favoritplats att hänga på var ett högt berg, där man hade utmärkt utsikt över... en massa åkrar och en väg.

En vår 16 år
Den här våren dog också min älskade katt Ruffe, som hade hängt med sedan barnsben. Det var kanske största sorgen i mitt tonårshjärta. 

En vår 16 år
Jag och Jennifer blev tillfrågade om vi ville komma och måla en vägg enligt ett barns teckning på hälsovårdscentralen. Den målningen finns ännu kvar idag på rådgivningssidan, om de inte målat över den på sistone.

En vår 16 år

En vår 16 år
Vappen firade vi på hemmafest med kompisarna. Spelar twister på bilden ovan om ni undrar vad som står på.

En vår 16 år
Och på morsdag plockade jag traditionsenligt vitsippor och såg såhär puppsig ut.

En vår 16 år
Dagen innan kristihimmelsfärdsdagen (som är ledig), drog vi ett gäng ner till Lagmans för att tälta. Små, smidiga högtalare att koppla till telefoner var ju verkligen inte ett alternativ på den här tiden, så med oss hade vi en gammal cd-spelare + massa extra batterier. 

En vår 16 år
Jag var överlag en väldigt snäll och laglydig sextonåring (varken smygrökte eller söp - gick bara på de få stora gymnasiefesterna som ordnades), men här har tydligen en  cider slunkit med.

En vår 16 år
Spexade i sedanlig ordning omkring.

En vår 16 år
Och tog årets första dopp!

En vår 16 år
En eftermiddag tog vi tåget in till Helsingfors, eftersom det var något slags jippo på Senatstorget i samband med ishockey-vm (eller var det kanske eurovisionen som ordnades, jag minns inte). I varje fall bänkade vi oss på Domkyrkans trappor och kollade på livemusik, bland annat The Crash! Var helt såld på dem efter det.

En vår 16 år
Jag och Jenks, kompisar sedan ettan i lågstadiet.

En vår 16 år
I slutet av vårterminen åkte vi på skolutfärd till Sveaborg. Har för mig att vi mest yrade på på eget håll och matade måsar med det torra brödet vi fått med i matsäcken från skolan.

En vår 16 år
Här en gruppbild på de jag hängde mest med denna vår: Jenny, Pia, Jennifer och så jag då.

En vår 16 år
Sen kom sommaren, och vi firade kvällen efter skolavslutningen i Stallörsparken i Ekenäs - som var något av ett måste på denna tid. 

Ungefär så såg min vår som 16 år ut. Gillade ni?
Har nämligen en hel hög bilder på lager från också sommaren och hösten.
 

04.03.2016 kl. 13:06

februaris sista fredag

Var ett tag sedan jag lät kameran hänga med för att dokumentera en hel dag, men i förra fredags fick jag till det. Det som jag däremot tydligen har svårare att få till är lite mer dagsfärsk uppdatering, men jaja, *LiVeT* händer ju, ni vet. 


Dagen till ära var jag "ledig", = skulle jobba hemifrån, men varje gång jag får sovmorgon nuförtiden registrerar hjärnan det som någon slags ledighet så det får gå under den benämningen. Lana var svinglad över att inte ha blivit lämnad ensam för dagen och studsade runt i sängen en stund för att fira det hela. 


Efter att ha legat och dragit mig läänge (dvs. när jag hade bläddrat igenom bloglovin, pinterest, instagram och facebook två gånger tills det inte längre fanns något mer nytt att se) steg jag upp och förtärde en långsam frukost... och löste korsordstidningens "20 frågor" tillsammans med Kisse som också var hemma den här dagen. Morgnar i sakta mak hör till mina favoritgrejer i livet tror jag bestämt. 


Nåjo, sen var det bara att bänka sig framför två datorer och en fullspäckad kalender och börja jobba lite.


Tror jag hann jobba i prick 15 minuter när jag fick reda på att vårt älskade kattskrälle hade klättrat upp i ett träd. Igen. Och satt och pep i högan sky och var ynklig. Igen. Och vägrade komma ner för egen maskin. Igen.


Vi försökte med konstens alla regler (ok, vi ringde inte brandkåren) få ner henne - men ingenting lyckades. Efter att ha stått ute och lockat och lirkat i tre och en halv timme fick vi äntligen ner henne - Kisse fick leka apa och helt enkelt klättra upp efter henne hela vägen. 


De där timmarna ute på kattjakt & förlorad arbetstid var ju minst sagt lite frustrerande, så när katten var inne i "tryggt förvar" åkte jag ner till Ekenäs för lite skejtterapi med Fia.


Någon hade lämnat en bok med härligt retro omslag på golvet.


Fint att hänga med den här bruden lite, nu är det bara att hålla ut till Påsk innan hon är hemma igen. Tur så är det inte långt dit!


Lite kattmys med denna rävbrottare hann jag också med. Ah. Älskar katter. Vill bara vara kompis med dem alla. 


Sen hem för att svira om inför kvällen. Ignorera gärna mitt vrak till kamera. Kände mig även själv lite vrakig efter en stressig vecka, men döljde det så gott det gick under ett tjockt lager läppstift.


Avslutade kvällen i gott sällskap på KW, där vi inmundigade tre rätters middag för att fira en i gänget som fyllt 30. Ändå bra avslut på en dag som delvis var fylld med kaos. 

03.03.2016 kl. 22:12

bra grejer hittills denna vecka

☞ Att det nu ljusnar så snabbt att det lika gärna kunde vara på förmiddagen jag stiger av tåget då jag anländer till Böle halv åtta om morgonen

☞ Färggranna krispiga blombuketter (som katten iofs börjar härja med en halv sekund efter att vasen placerats på bordet)

☞ Att bli bländad av solsken och kunna plocka fram solbrillorna för säsongen

☞ När han ringer och meddelar "nu är det dags för kaffedejt, du behöver ändå en paus i jobbandet"

☞ Att efter en lång dag på jobbet ha aw med kollegorna  i form av syjuntta + karelska piroger och pavlova

02.03.2016 kl. 22:48

hejdå vinterångest!

Februari, vilket bottennapp till månad alltså. Känns som att jag mest bara knegade mig fram i en knähög gyttja fylld med stress, trötthet, sjukdom, oändliga to do-listor och väldigt låg motivation till någonting överhuvudtaget. Dessa känslor var dock föga överraskande, då jag brukar ha liknande feeling så gott som varje år runt dessa tider. 

Har inga som helst vurmande känslor för vintermörkret och tror detta är kroppens & själens reaktion då de börjar bli i akut behov av mera ljus, inspiration och varma solstrålar på kinderna. 

Under helgen rann min lilla bägare fylld av höga prestationskrav, kan-aldrig-säga-nej-till-någonting och stress över (läs: vältes ut i full fart). Det var en välbehövd urladdning och nu packar jag ner vinterångesten och skickar den långt, långt bort. 

Idag är det ny månad och livet känns genast lite lättare. Solen skiner och snön börjar sakta äntligen smälta bort. Jag ser fram emot en inspirerande och glädjefylld vår. 

01.03.2016 kl. 12:52

Nya utmaningar

Den här vårvintern har jag äntligen tagit tag i något som jag haft hängande i flera år. Tog skeden (eller kanske snarare datorn) i vacker hand, gjorde slag i saken och har nu sent om sider startat ett eget företag. Så skönt att äntligen slippa klura med frilansskattekort och fristående faktureringsfirmor utan kan genast skicka iväg mina fakturor utan något kneg. 

Eftersom jag helt uppenbarligen har för lite att göra om dagarna  kvällarna (not), anmälde jag mig även till en företagarkurs när jag ändå var i farten. Har en känsla av att en hel del kommer att vara bekant från tidigare studier och erfarenheter med tänker att man alltid kan lära sig något nytt och ser speciellt fram emot mer kunnande inom skattesystems- och bokföringsbiten. 

Så är du i behov av bröllopsbilder, ny profilbild på facebook, passfoton, studentbilder, småbarnsporträtt, ett evenemang förevigat eller dylikt är det bara att hojta till. Dessutom utför jag även olika typer av producentuppdrag inom kulturfältet samt enklare designjobb (mina ögon blöder lite varje gång jag ser en ful affisch jag vet att jag hade kunnat göra ens lite bättre). 

Nästa projekt blir att spara ihop till en ny kamera (någon som vill sponsra?) samt knåpa ihop en hemsida och uppdaterad portfolio. Tillsvidare hittas en del bildmaterial i min fotokategori här på bloggen. 

24.02.2016 kl. 21:37

helsingforshäng, utgång & katter i träd

 

 

 

 


Här följer en rafflande liten dokumentation över vad som fastnat på kameralinsen under slutet av förra veckan. Fick till en liten kaffedejt i torsdags med Laura. Inbillade mig på något sätt att då jag började jobba i Böle, skulle jag få mer möjligheter att hänga med helsingforskompisarna, men nja. Då man står på Böle tågstation på eftermiddagen är det nog konstigt hur mycket mer lockande tåget mot Karis är än att på fem minuter åka in till centrum. Men i torsdags var jag redan halvvägs (i Tölö), så slog på stort och hängde kvar några timmar till. Har verkligen lyckats placera min vänskapskrets runt halva svenskfinland (och norden), så ändå fint när man får till en liten träff nu och då. 

Sedermera ett förevigande av helgens kalasutstyrsel som fick hänga med både på fredagens och lördagens festligheter. Kände mig mycket sofistikerad i min kavajliknande blus. Fredagens spelning med LCMDF var bra och det var lätt den roligaste utekvällen på mycket länge. Poppade prosecco och spelade alias på förfesten och minglade omkring på krogen då det var många bekanta på plats. Lyckades även få dj:n att spela coco jambo så kan väl konstatera att kvällen var rätt fulländad efter det. 

Dock kan vi ju konstatera att en inte är 19 och orkar köra på i non-stop längre, så resten av helgen gick i lugnare tempo. Åkte in till Helsingfors på 30-årsfest på lördagen, men höjdpunkten var nästan avstickaren i jakt på fafa's falafel innan jag satte mig bakom ratten och styrde hem i slasket igen. Addera soffhäng, en smarrig söndagsbrunch och en gigantisk skål popcorn så har vi den helgen i ett ganska tätt nötskal. 

Ja, och så hade vi ju katten uppe i ett träd igen. Börjar bli osäker på om hon a) inte fattar grejen med att lära sig av sina misstag, b) är inne i någon rebellisk "tonårsperiod", c) tror hon är en fågel eller d) helt enkelt bara är lite dum. Förmodligen en kombo av dem alla. 

22.02.2016 kl. 21:41

Om stimmiga dansgolv & fredagspepp!


Bilder från "Guldåret 2011", då en var 21, odödlig och dansade bort prick varje lördagsnatt på något stimmigt dansgolv. Foton av: Astrid Lindroos. 

Att jag spenderat ofantligt många timmar med att studsa runt på diverse svettiga dansgolv sedan jag fyllde 18 är ingen större hemlighet. Då jag jobbade i matbutik (alltid, alltid kl. 10.15-18.15 på lördagar) var det standard att under den sista halvtimmen svepa en energidryck, snabbt plocka undan kassan och stänga butiken, köra hem i racerfart, duscha, byta om och sedan infinna sig på förfest med en vinflaska i högsta hugg en knapp timme efter att butikens dörrar gick i lås. Att sedan ses runt Affes runda bardisk med största delen av resten av årskursen i gymnasiet var litet av vårt sätt att umgås om helgerna. Vad som spelades i högtalarna var mindre viktigt, alla var ju ändå alltid med. 

När jag flyttade till Helsingfors för att studera öppnade sig en helt ny värld av mysiga temabarer, klubbkvällar och dj:s som bara spelade min favoritmusik. Snabbt hittade vi våra stammisställen som vi inte lämnade innan lamporna tändes i taket och meddelade att kvällen var över. 

Nå, allt har sin tid och det börjar bli ett bra tag sedan de sena nätterna var standard under mina helger. Senast jag gick på nattklubb var i höstas och då störde jag mig mest bara på den dåliga musiken och de starka lamporna som blinkade hysteriskt och gick hem ganska tidigt. Men idag är det faktiskt dags att gå ut igen och jag ser fram emot det! Jag ser fram emot att lyssna på bra musik och se duktiga artister uppträda på STK som ordnas i Karis ikväll. 

Förr (då det ännu var ok att posta cirka allt och inget på sin tidslinje på fb) brukade jag oftast dela en pepplåt inför den stundande utekvällen. För att komma i stämning samt likt ett hemligt meddelande informera mina vänner om att IKVÄLL är jag på väg UT och DETTA är min fiilis. Blev ganska många låtar under årens lopp.

Så för att avsluta detta inlägg tänkte jag dela med mig av några av mina favorit-göra-sig-i-ordning-inför-festkvällen-låtar som jag lyssnade på för 4-5 år sedan:

 

» Håkan Hellström - Ramlar. Stod i badrummet, sminkande mig, sjöng med och tänkte att detta, ja det är nog the soundtrack of my life. 

»  David Bovie - Let's Dance. Denna låt dök nog upp en och annan gång i mitt flöde. Överlag låtar som innehöll ordet "dance" var standard. 

» Mando Diao - Dance With Somebody. Som sagt, dans var något jag oftast ville förmedla. Var aldrig den som satt stilla i något hörn eller stod ute i rökrutan - mitt på dansgolvet med stora svepande dansmoves var min plats. 

» Veronica Maggio - Välkommen in. Eftersom jag ofta var den som var på väg ut, var det också hos mig som förfesterna ofta hölls. Denna låt åkte ofta upp såna kvällar. 

» Johnossi - Man Must Dance. Min och Saras absoluta fiilislåt. Då vi gick på folkhögskolan övernattade jag hos henne på internatet efter en utekväll. Följande morgon satt vi ute och njöt av morgonsolen, spande på folk som kom och gick (mest gick, hehe) ur de olika lägenheterna och lyssnade på denna låt på repeat.

» Arctic Monkeys - Dancing Shoes (och I Bet You Look Good On The Dancefloor). Funkade alltid. Gör det fortfarande. 

Trevlig helg!

19.02.2016 kl. 12:34

En helg i Åbo / 2


På lördagen vaknade vi upp ganska tidigt och gick ner för att äta frukost. Det bästa/viktigaste med hotellupplevelser anser jag vara 1. en skön säng och 2. en maffig frukostbuffé. Denna frukost levererade och bjöd på många olika alternativ som t.ex. våfflor och chokladdoppad frukt. 


Efter att ha suttit på ett lååångt möte med Holiday Club (ingick i det billiga hotellpriset) hoppade vi på en buss in mot centrum och strosade runt lite i Åbo utan desto större planer. 


Sen blev vi kaffesugna och gick till Café Art vid ån. 

Kände mig fortfarande lite småsliten av flunssan, så såg kanske inte ut som piggaste människan i världen :--) 


Så vandrade vi ytterligare lite planlöst omkring och strax innan vi tänkte åka tillbaka till hotellet råkade vi gå förbi Koulu, så  bestämde oss att gå in och ta en öl innan vi hoppae på bussen igen. 


God öl och så mysigt ställe att hänga på. 


Väl tillbaka på hotellet svirade vi om och gick ner till hotellrestaurangen för att äta en ganska så dålig buffé. Sen hade vi tänkt gå på kvällsim igen, men hade missuppfattat det hela då poolavdelningen stängde strax efter att vi ätit klart. Så det fick bli sänghäng med chips, en delad öl och film på teven istället. 

Följande morgon steg vi igen upp ganska tidigt, konstaterade att K hade tagit över flunssan av mig så vi packade ihop oss rätt snabbt för att komma hem till vår katt som vi gått och saknat prick hela helgen. 

19.02.2016 kl. 10:54

rosa himlar & känslosvall

 

 

 

Ljus. Vilken liten, men ändå stor grej som jag (samt ca 75% av personerna i mitt instagramflöde) blir lycklig(a) av. Nu har vi äntligen nått tidpunkten då det är ljust då jag stiger av tåget i Böle klockan halv åtta på morgonen och solen fortfarande skymtar på himmelen då jag kommer hem på eftermiddagen. Hallelujah! Åter var ett halvår av mörker överlevt.

Var så pigg och på gott humör härom dagen att det nästan kändes märkligt. Tror fan inte jag kännt mig så bubblig sen jag var nykär våren 2013. Så tackar och bockar, Solen. Gärna mer av denna vara, tack. Kompenserade dock detta med grinigt humör pga lågt blodsocker och kalla fötter senare under kvällen så antar att det jämnade ut sig i slutändan. Kan stundvis tycka lite synd om min karl som tvingas stå ut med denna känslofyllda karusell till sambo. 

Hur som helst, så är det trevligt med lite solsken. Håller tummar och tår att detta är året då våren kommer med dunder och brak redan i mars. 

17.02.2016 kl. 19:06

En helg i Åbo / 1


I fredags körde vi iväg till åbo, för lite tumistid och för att hänga på hotell. Hade ju varit sjuk och mått rätt risigt i veckan, men hade testat cirka alla husmorsknep (innehållande ingefära, chili, citron och vitlök) som jag kunde komma på så vi kom iväg i varje fall. Vinkande ett litet hej åt spegel i lobbyn (detta var dock efter en ca. 2 timmars powernap i hotellsängen, nope, började verkligen inte "semestern" särskilt fartfyllt). 


Vi blev middagssugna och bestämde oss för att testa det nyöppnade Classic Pizza. Servitören övertalade oss att beställa in champagne, fast tja, kan ju inte direkt påstå att jag är svårövertalad på den fronten. 


Pizzorna smakade mycket bra och jag hade valt en med massor av ruccola, getost och prosciutto.


Sen svirade vi om till badrockarna och spatserade ner längs med korridoren. Så märklig känsla att gå omkring utan "riktiga" kläder på sig. 


Det ordnades nämligen "Moonlight-swim" för vuxna nere på spaet med dämpad belysning och levande ljus. Helt mysigt i sig, men saknade lite trevlig bakgrundsmusik och så hade jag ju velat åka rutchbana, hehe... 


Vi bänkade oss på sjörövarskeppet mellan simturerna i bassängerna med varsin dryck. Jag fick te med sugrör t.ex. Samt snyggt bordssällskap.


Sen plaskade vi runt en stund innan vi gick upp tillbaka till hotellrummet. Kanske såg vi en film, kanske somnade vi. Minns inte, men det är helt okej. 

15.02.2016 kl. 22:04

Historien om Bat Cat

   

  

Denna vecka har verkligen varit seg, då jag endast hann vara knappt en dag på jobb innan en illvillig flunssa slog klorna i mig. Men tydligen skall en inte klaga på att en har tråkigt, för då börjar det med ens hända grejer. 

Vår fyra månader lilla buse till katt har nyligen insett hur kul det är att hänga utomhus och för att meddela när hon vill ut, brukar hon stå och jama högljutt i tamburen. Inte oss emot, eftersom vi har helt för avsikt att hon skall få bli en utekatt men ännu är hon så pass liten och icke steriliserad så vi brukar hänga med henne de stunder hon är ute så hon inte är ensam. 

Idag hade jag för avsikt att bara stanna inne och kurera min flunssa, men när katten jamade så enträget, kunde jag inte låta bli att palta på mig lite kläder och ta med henne ut en liten stund. Well, det visade sig att den lilla stunden drog ut sig över två timmar eftersom vår lilla äventyrare tyckte att det var en fiffig idé att klättra högt, högt upp i ett träd. 

Mitt lilla katt-mama-hjärta höll på att brista då hon ihärdigt pep så ynkligt uppe i trädkronan och jag är inte riktigt säker på vart det flög iväg då hon höll på att ramla ner från en ostadig gren. För att inte tala om då hon efter många om och men slutligen tog mod till sig, hasade ner en liten bit och slutligen tog ett megaskutt ut i luften och landade på alla fyra, säkert minst fem meter ner. Trots att jag skrek ut av förvåning/rädsla/chock/oro kan jag inte låta bli att konstatera att hon nog såg lite komisk ut de där millisekunderna hon flygande med tassarna utspretade så mycket det bara gick. Som en liten Bat Cat. 

Slutet gott, allting gott och nu har hon hängt inne och varit en mycket beskedlig (och kanske lite skamsen?) katt resten av dagen. Åtminstone var det ett alldeles tillräckligt stort äventyr för mig, så säkerligen var det det för henne också. 


Nu blir det att halsa flaskan med hemgjord ingefärsdryck, klämma i sig ytterligare lite vitlök, packa ner nässpray i väskan och hoppas på att hälsan tillåter lite andra aktiviteter i Åbo än att bara gosa ner sig i en hotellsäng (nog för att det skulle vara helt ok det också). Tack och bock för alla fina tips i förra inlägget! Skall definitivt försöka pricka av några. 

11.02.2016 kl. 21:59

Bra grejer att göra i Åbo?

Bäddar ner mig under ett fluffigt täcke och dricker kopp efter kopp av te med ingefära och citron. Och väntar. Väntar på att hostan skall släppa och att det blir fredag.

Medan jag kurerar en plötslig flunssa, kanske ni kan tipsa mig om bra grejer att göra i Åbo?  Skall dit nu i helgen för att ta in ett par nätter på hotell, men har lite dålig koll på vad det bästa man kan hitta på i Åbo en fredagkväll eller söndagsförmiddag är.

Bilderna är gamla och helt orelaterade till detta inlägg, men trevligare att se på än dokumentation från denna gråa dag.

10.02.2016 kl. 12:54

TB 2015/2

 

MAJ var en najs månad och inledde den med att fira in första maj i Helsingfors och bo på hotell. Var mer eller mindre klar med examensarbetet så kunde fokusera tankarna på annat. Jobbade på cafét och åkte på roadtrips till Åbo och Jeppis. Vi ordnade en mycket lyckad skateworkshop för tjejer och avslutade månaden med att hoppa på ett flyg raka vägen till Berlin!

 

JUNI var däremot desto mer intensiv då jag jobbade nästan alla dagar antingen cafét eller på Ungmarthas sommarläger som dragit igång. Klämde ändå in fina kompisars bröllop, Ratatabrunch på Köttkontrollen, Karis Hjärn årliga pubrunda och en lugn midsommar med familjen. Juni slutade med att jag ställde till med examensfest och dukade upp långbord och ljusslingor ute på gården framför vårt hus. 

 

→ JULI fortsatte med caféjobb och vardagliga små äventyr. Firade lite gamyler i släkten, picnicade och gick på trädgårdsfest. Hängde lite på scoutläger och så var den traditionella Karisnattn ett måste i slutet av månaden. 
 

 

→ i AUGUSTI fyller jag ju år, och firade det genom att hänga en heldag på Borgbacken. Hängde med kompisar i Helsingfors, skejtade, åkte på kvällsdopp till olika sjöar, räknade ner dagarna på sommarjobbet, drack kaffe på flaggberget, drack vin på Spinneriets terrass och kollade på Tomas Ledin i Stallörsparken. Och så förlovade vi ju oss också, kanske största grejen med denna månad. 

 

Del 1 → TB 2015/1
Instagram → @miltonmiilo

09.02.2016 kl. 08:51

Måndag & några tips

Vad roligt att det var många som uppskattade det förra inlägget. Kommer inte direkt på något att leverera som kan toppa det med mitt måndagsdåsiga huvud. Vill bara ge en eloge åt Nanó för det  grymma jobb hon gör och har all förståelse att det ligger en hel arbete med att hitta material att lyfta på framsidan (har själv gjort det under min praktikt på Ratata år 2012). Har man skrivit något supersmart eller har något kul på gång är det ju bara, som Nano säger, att tipsa om det ifall det inte har noterats tidigare. 

Och så vidare till livsrapporteringen → Idag är det måndag och jag är ledig/pysslar med lite frilansgrejer. Dvs skrotar runt hemma i mjukiskläder, undviker plötsliga attacker mot mina fötter av vår katt och skrollar lite förstrött omkring på fyrk.fi i jakt på lämpliga stipendium att söka till kommande projekt. Inte så sprittande som ni kanske märker, men tänkte att jag skulle bespara er från en lång utläggning på gårdagens fantastiska brunch med familjen. Tänker att gårdagens frukostinlägg får räcka på den fronten. 

Istället lite tips: 

→ Nästa veckas tisdag, 16.2, ordnar vår scoutkår Karis Flickorna Skrinning i förmån till Gemensamt Ansvar på skridskoplanen vid sportplanen i Karis. Bara inte vintern totalt har regnat bort tills dess tycker jag du skall pallra dig ditt, dra några pirutter på isen eller sen bara spana på eldshow och smutta på varm saft eller kaffe. 

→ I går besökte jag Tryckeriteatern för att se uppsättningen av Blood Brothers. Med tanke på att det är en amatörteater och de flesta på scenen är väldigt unga, var det en mycket bra föreställning. Speciellt gillade jag de berättande "ödesrösterna" som var återkommande genom hela pjäsen och min gode vän Petri hade som vanligt lyckats ypperligt med scenografin. Gå och se den om du har möjlighet, tre föreställningar kvar denna vecka!

08.02.2016 kl. 13:37

Haters gonna hate, but this is what I ate

Har tillbringat mer eller mindre hela förmiddagen av denna lördag i sängen, spelandes wordfeud och lyssnat på en kurrande katt. Efter många om och men tog jag mig äntligen till köket och skramlade ihop ovanstående frukost. Smoothie, te, avocadosmörgås och blodapelsin. Tycker det är så skönt på helgerna då man i lugn och ro kan förbereda, duka fram och avnjuta sitt morgonmål. Annat är det under vardagarna då en äter typ en torr brödkant i all hast. 

Och på tal om fina frukostar. Såg detta inlägg där det efterlyses mer diversitet och mindre "mens, frukostsemlor och inredningsbilder" här på Ratata och kan inte låta bli att inflika min syn på saken.

Reagerade eftersom jag tycker att just Ratata är en av de finlandssvenska bloggportalerna som verkligen erbjuder blandat innehåll på sina bloggar. Bara att klicka in sig HÄR så ser en ju hur många aktiva bloggar det egentligen finns. Det bästa med Ratata tycker jag är att de flesta bloggarna ger en bra feeling eller en tankeställare och jag hoppas att det också i fortsättningen kommer vara ett hem för kloka, trevliga, personliga, roliga, fina, kreativa, analyserande och finurliga bloggar.

Det finns bloggar som är bra på att diskutera och ta upp aktualiteter i samhället (t.ex. klick! klick! klick! klick!). Duktiga fotografer (t.ex. klick! klick! klick!) och bloggare som tar oss ut på äventyr runtom i världen (t.ex. klick! klick!). Bloggare som är fantastiska på att uttrycka sig i skrift (t.ex. klick! klick!) och andra som är genier med penslar i händerna (t.ex. klick! klick! klick!). Bloggar med ett klokt ekotänk (klick!), såna som insiprerar till härlig matlagning (t.ex. klick! klick!) och mysiga bloggar som ger trevliga små inblickar i sin vardag (t.ex. klick! klick! klick!).

Och så finns det såna som t.ex. jag själv, som tycker att det är trevligt att ibland ladda upp bilder på mina jävligt snygga frukostar (som jag får till kanske högst 1-2 gånger i veckan) istället för långa utläggningar på eventuella livskriser eller rapporter om hur mycket damm det finns under soffan. Därför instiftar jag härmed följande hashtag: #HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte. 

 

Ps. på tal om mens, tycker jag att ni skall kila iväg och lyssna på Ratatapoddens senaste avsnitt ifall ni inte änn gjort det! Alldeles lysande. 

06.02.2016 kl. 13:01

MariannemarängerTidigare i veckan åt vi pasta carbonara och det blev några äggvitor över så jag bestämde mig för att göra maränger, för första gången någonsin. Förberedde mig på total katastrof, men vet ni, de blev riktigt bra. 

Det här behöver du för cirka 10 medelstora maränger:

 • 2 äggvitor
 • 0,5 krm ättika
 • 1 dl strösocker
 • ca 2 msk mariannekross

Börja med att vispa äggvitorna i en ren skål, droppa i ättikan och fortsätt vispa en stund. Häll i sockret och vispa tills smeten är så fast att du kan hålla skålen upp och ner utan att något rinner ut. Rör försiktigt ner mariannekrossen med en sked. Spritsa ut smeten (t.ex. med hjälp av en plastpåse eller en strut av bakplåtspapper) på en plåt och grädda i ugnen på 125° i 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna grädda på eftervärme i ytterligare 10-15 minuter så blir de torra, men ändå lite sega inuti. 

 

05.02.2016 kl. 11:48

Varför straffa de som vill bo på landsbygden?

VR drar ner på sina tågrutter och ändrar tidtabellen. Igen. Föga överraskande, men ack så trist. Hade redan hunnit vänja mig vid tanken att de något förmånligare y-tågen dras in och pungade ut med den inte så mysiga klumpsumman trehundraåttio euro senast då jag inhandlade biljetter för några veckor framåt.

Det som jag dock har lite svårare att acceptera är att det efter klockan 18 på eftermiddagen endast går tre stycken tåg mot Åbo (och Karis). Förr tyckte jag att det var rätt tidigt när det sista tåget gick klockan 23, men nu är det ju helt omöjligt att smidigt ta sig hem med tåg om man vill gå på en fest, spelning eller teater i hufvudstaden. Det sista tåget rullar nämligen iväg från perrongen klockan 21.

Nu drar de in ytterligare lite på tidtabellen och från och med slutet av mars går det sista tåget västerut 20.37. Tack VR, tack för att du sätter käppar i hjulet för ett litet socialare liv. Inom denna månad är vi bjudna på två fester i huvudstadsregionen och den enda lösningen vi har på detta är att vi turas om att vara den som kör för kvällen. Jag gillar ju att bo "på landet", men när det blir smidigare (och billigare!) att ta bilen istället för tåg känns det inte helt okej. 
 

03.02.2016 kl. 20:34

9 goda grejer jag åt i januari


→ Latmanspizza med massor av ost.
Detta kan eventuellt vara en av de godaste pizzor jag smakat. Tog en tortillabröd till botten och bredde ut pesto och Oatlys "cremé fraiche" och strösslade över lite riven mozzarellaost istället för tomatsås som grund (tips! lägg den rivna osten alltid underst så blir pizzan mer fotogenisk när den är gräddad). Slängde på paprika, ringar av rödlök och vitlök. Avslutade med smulad blåmögelost och feta. In i ugnen cirka 10 minuter och ringla över lite balasmico innan servering. 


→ Plättar. 
Googlade bara första bästa plättsmetsrecept och stekte upp en batch till söndagslunch. Bra besult. Servera med grädde och sylt, för då gör de sig bäst (eller som crepés, men det är en annan historia). 


→ Aperitivo. 
Gick till den mysiga baren Vin-Vin i Helsingfors för någon vecka sedan för att fira Freja med lite bubbligt. Det visade sig att de just denna dag (onsdagar efter kl. 16) alltid har en aperitivo-buffé med goda korvar, ost, bröd och sallad som ingick i priset då vi köpte dricka. Så bra koncept!


→ Bruschetta med prosciutto och feta.
Bra rätt om man vill uppdatera den där varma smörgåsen man annars inmundigar på fredagkväll. Blanda en salsa på tomater, lök, vitlök, olivolja, basilika, peppar och salt. Rosta några skivor gott bröd.  Fyll på med ruccola, prosciutto, salsan, lite smulad fetaost och så några basilikablad på toppen. Ät och njut (helst tillsammans med ett glas rödvin). 


→ Blodapelsiner.
Behöver ingen mer förklaring känner jag. Säsongens bästa frukt helt enkelt. 


→ Fruktsallad. 
När vi ändå är inne på temat, en hederlig gammal fruktsallad. Om jag inte minns fel hade vi i banan, blodapelsin, klementin, äppel, vindruvor (obs, ekologiska eftersom de annars är jättejätte besprutade) och blåbär. Gjorde det hela lite mer spännande genom att toppa med en klick turkisk yoghurt + hackad mörk choklad.


→ Kokossoppa med linser (inspiererad av detta recept). 
En av mina favoritvegesoppor! Adderade potatis för lite mer matighet och en halv chili för mer smak. 


→ Pasta med broccolipesto och halloumi. 
Använde mig av receptet ur den genialiska boken "Mer Vego". Den där broccolipeston var superlätt att göra och passade dessutom ypperligt som smörgåspålägg. 


→ Brunch.
Januari har verkligen varit de gudomliga brunchernas förlovade månad. Förra söndagens bjudning hos lillebror tog nog hem priset med smoothies, dadelbollar, ägg, sallad, paj, maffiga smörgåsar, kaffe, muffins och frukt. Mmhm. Och bacon. 

02.02.2016 kl. 22:38

100 dagar med Lana

Idag är det prick 100 dagar sedan detta lilla energiknippe flyttade in hos oss. En social filur som bland annat:

 • älskar att gunga i nytvättade lakan
 • alltid springer och möter oss i tamburen (och sedan smiter ut i trappuppgången)
 • spinner sjukt högt (speciellt om hon varit ensam hemma ett tag och vi sedan kommer hem)
 • gillar att hoppa i sängen och skuttar omkring som en liten gasell när vi skall gå och lägga oss
 • tycker att ruccola är himla gott
 • väcker oss på morgnarna genom att trampa på våra ryggar och spinna högljudt tills vi vaknar
 • tycker brottning med händer och fötter är lajbans
 • inte gillar att vara i famnen, men är rätt mysig ändå
 • går under smeknamnen: Lanabanana, Lanski, Banski, Lankku, Lankku peruna, Djuret, Kischaaaan.

Gulliga lilla lurvboll, hoppas det blir hundra och åter hundratals dagar till med dig. Nu skall vi "fira" genom att se på en av barndomsfilmfavoriterna Aristocats

31.01.2016 kl. 20:38

Klädutmaningen

Nanó utmanade mig att berätta lite om min syn på kläder, så here we go:

 
(går)dagens outfit, kanske första gången på bloggen?

Vad gör du för att hålla dig varm under vintern?
Sover med dubbla täcken brevid en mycket varm och kramgo person. Men ja, i klädväg? Drar på mig ett par ullmax under strumpbyxorna och virar in mig i gigantiska halsdukar. 

Vad är din filosofi vad gällande kläder?
Jag har alltid varit väldigt sparsam och ekonomisk när det kommer till mina kläder. Det sitter nog i från mina unga år då jag ännu inte tjänade några egna pengar och verkligen inte ville belasta mammas och pappas ekonomi genom att be om dyra märkeskläder bara för att "alla andra" hade det. Under gymnasietiden insåg jag det magnifika i loppisar och började handla en stor del av min garderob där eller till nedsatt pris i affärer med nyproducerade kläder. Det tankesättet sitter fortfarande i hos mig och jag tycker loppisar minskar på de spontana kläduppköpen då finns det bara en storlek per plagg och passar det inte får det helt enkelt hänga kvar. Om jag är på jakt efter dyrare grejor som rockar, skor eller jeans försöker jag alltid göra dessa inköp under reatider när priserna är nedsatta. 

Sedan får plaggen oftast hänga med tills de är så slitna att de typ hänger i sina trådar eftersom jag har väldigt svårt för att slänga och göra mig av med plagg som fortfarande är "helt okej".

När det kommer till plaggens utseende vill jag att det skall vara bekvämt och lätt att matcha. Mitt favoritplagg är nog den svarta midjehöga kjolen som går att matcha med nästan allt i min garderob. 

Vad har du på dig på bilden?
En stor och fladdrig skjorta fyndad second hand, ett par nya jeans (eftersom de få andra par jag äger inte sitter bra eller är sönder) som jag köpte på rea och så ett par kängor från Wild Shoes outlet. Det första nya paret vinterskor jag köpt på år och dar. 

Hur piffar du upp din look?
Med rött läppstift! Till just denna look på bilden adderade jag bara lite färg på läpparna när vi på kvällen skulle gå på spelning och dricka några öl.

Jag skickar utmaningen vidare till RiinaFia och Ida!

30.01.2016 kl. 12:11

TB 2015 / 1

Är verkligen lite sent ute, men känner ändå att jag vill haka på det där med en summering av förra året. Brukar göra en lista varje år, men hittills har varken inspirationen eller energin infunnit sig. Men nu så! Får ibland små, små slängar av livskris och undrar om jag överhuvudtaget åstakommit alls. Då är listor som dessa bra som lägger allt man gjort svart på vitt. Här kommer alltså första kvartalet av mitt 2015, illustrerat av ett gäng skärmdumpar från instagram:

→ i JANUARI tog jag ut allt det sista jag bara kunde ur min Helsingforstid eftersom vi hade skrivit på ett nytt hyreskontrakt på en superfin lägenhet. Hängde med klasskompisar, gick på teater, konstutställning och filmvisningar. Vadade hem genom snö upp till knäna mitt i natten. Tog äntligen tag i mitt examensarbete som legat hängade hela hösten, frilansade en hel del och i slutet av månaden flyttade vi till Billnäs.

 

→ FEBRUARI inleddes intentsivt med en hel veckas jobb på VNF + att kurs om bildjournalism i Lovisa. Vi började få vårt Billnäsbo i ordning medan Helsingforshemmet tömdes på grejer. Deltog i en kurs i kraftgivande fotografi och hade fina foto- och framkallningsstunder med Riina. Hade utflyttningsfest och folk på nästan varje kvadratmeter och blev intervjuad i Världsbladet pga flytten ("Wooho, traktens stora stjärna flyttar hem igen" stod det... eller sen inte)

 

→ MARS upplevde jag som supersegt och kämpade på med examensarbetet. Fick jobb nästan hela månaden och drog utställningskurs på VNF och besökte bl.a. Nick Brandts utställning i Salo, så prokastinerade det förstnämnda rätt bra. Kippte håret kort(are), ordnade inflyttningsfest för alla våra kompisar, firade morfars 90(!!) årsdag, åkte in till Helsingfors ibland för någon enstaka lektion, såg norrsken för första gången  i livet och så skålade vi i guldigt  bubbel eftersom vi skrev på ytterligare ett nytt kontrakt - kontorsutrymmet som skulle bli Spinneriet! OCH SÅ ANLÄNDE ÄNTLIGEN VÅREN (och livslusten).

  

→ i APRIL gick helt sjukt mycket tankeverksamhet åt till slutarbetet. Sista veckan hade jag ritat upp ett mycket noggrant schema att följa så jag skulle bli klar till deadline. Gick på Karis Hjärn-sitz (som den äldsta deltagaren, NÄR hände detta?!), laddade upp med chokladägg inför oväntade påskbesök, föreläste för Pictura i Åbo, gjorde en massa intervjuer, skrev för Studentbladet, firade killens födis, åt mysiga bruncher, inledde jobbsäsongen på cafét i Ekenäs, med mera. Men mest stressade jag nog halft ihjäl mig för att få skolan klar. 

28.01.2016 kl. 21:31

SLUTA TRO ATT JAG VILL HA DIG!

Jag jobbar i Helsingfors några dagar i veckan och således går två timmar per arbetsdag åt till tågresor. Tur nog har jag hittat trevlig underhållning för att få tiden att gå, nämligen appen Wordfeud som är ett ordspel. Mindre trevliga är dock de meddelanden som började ramla in via chat-funktionen på sistone.


 

Att ursäkta? Okej, helt kul att du lyckas avgöra att jag är snygg utifrån en bild som är knappa en kvadratcentimeter stor - men jag anser inte att det är din uppgift här i livet att hälsa mig godmorgon ackompanjerat av smileys som i min mening inte används mellan två personer som inte känner varandra överhuvudtaget. Bara för att du ligger och spänner med bar överkropp betyder det inte automatiskt att jag vill ha dig. Om jag hade velat prata och helt uppenbarligen flirta med dig, hade jag laddat ner Tinder, inte ett ordspel. Ett ORDSPEL!

Det var inte bara mr. Bar Bringa som tyckte att han skulle förära mig med ett meddelande. Då det även ramlade in några "Hej ;)" och "Snygging!" från andra spelare fick jag nog. Nog av dessa meddelanden. Nog av män* som tror att alla vill ha dem, nog av män* som bara tar för sig, tar för sig, tar för sig. – Och böt profilbild (ja, otroligt rebelliskt, jag vet). Det tog 10 minuter efter bildbytet innan denna kille hade avbrutit vår match. Synd på bra spel, jag ledde med många poäng.

Jag var på en hemmafest en gång, med mycket blandat folk. Råkade hamna intill en kille som jag inte pratat så mycket med förut, så utböt några ord och spelade en omgång singstar om jag minns rätt. Ville bara vara vänlig - jag var ju ändå en av värdarna för festen. Senare samma kväll fick jag höra hur han deklarerat för min vän att jag hade "pokat (som man så fint säger i Västnyland) helt fullt" på honom. Och han trodde inte på mig när jag sedan gick fram och förklarade att mitt intresse var lika med noll.

Det är så märkligt det där - att män* är bombsäkra på att en brinner av åtrå genast då de får en blick, ett vänligt ord eller en kort dialog om väder och vind.

Vad skall man göra för att få dem att sluta då ett nej inte räcker? Dra en sopsäck över huvudet för att dölja sin kropp? Argt vifta med (den förr ibland fejkade) förlovningsringen framför deras näsa? Byta till en "oattraktiv" profilbild? Orkar inte. Låt mig vara, om jag säger nej.
 


Sluta tro att jag vill ha dig (bildidé från geniala Astrid).
 

*VISSA/"inte alla män"/osv.

27.01.2016 kl. 17:40

Tisdagslista

Dagens händelser: vaknade 05.30, gjorde mig i ordning och hoppade på tåget mot jobbet. Tog en simtur i den lilla simhallen, jobbade till kl. 16 och åkte sedan hem igen. Kockade kycklingsallad till middag och har gjort en makeover på vårt badrum. Så skönt, och så mycket mer zen på de där tre små kvadratmetrarna nu. 

Dagens bok: har inte läst något idag, men fick ett meddelande om att boken "Allt jag inte minns" som jag reserverat på bibban nu har kommit in. Så snart kan jag hugga in på den!

Dagens tidning: bläddrade lite förstrött i dagens Hufvudstadsblad på jobbet idag.

Dagens kläder: första bästa mjuka och bekväma grejer jag hittade imorse när jag kämpade mig upp ur sängen. Dvs. en oversixe tröjklänning med dåliga strumpbyxor som hängde i skrevet :-( Plus mina färgglada träningsskor som jag glidit omkring med på jobbet. Fossingarna tackade och tog emot och jag konstaterade att jag kanske eventuellt borde gå med fotriktiga skor liiite oftare...

Dagens frukost: en snabb smörgås i farten + medhavd chiapuddig med bär och banan i glasburk på tåget. Måste dock medge att jag inte alls fattat hypen med denna puddig. Kanske är det bara jag som misslyckas, men tycker inte att den är överdrivet god eller speciell i smaken. 

Dagens mysigaste: kanske att ha hela tränings-, bastu- och simutrymmet på jobb för mig själv klockan åtta i morse. 

Dagens humör: lite seg, men helt okej. 

Dagens längtan: till andra änden av simbassängen?

Dagens ångest: ingen ångest över varken stort eller smått idag!

Dagens podcast: senaste avsnittet av Ted & Kaj.

 

Listan snodde jag skamlöst utav Jenna. 

26.01.2016 kl. 21:25

Bloglovin

Fick veta att mina inlägg inte har uppdateras på bloglovin' sedan oktober, men nu är det fixat! Klicka här: för att följa min blogg med Bloglovin. Och alla bloggande kompisar som ännu inte har länkat sin blogg dit skulle ju ack så gärna få göra det. Så mycket smidigare läsning då. 
26.01.2016 kl. 08:54

Ratatas lista om resor

Mallorca 2010 & med klasskompisar i St. Petersburg med VNF i oktober 2009

→ Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?
Varmast tror jag det nog var när vi besökte Mallorca sommaren 2010 och kallast kanske på Island i höstas. Ryssland i slutet av oktober 2009 var nog inte heller direkt en solsemester. 

→ Hur länge varade din längsta resa?
Mallorcaresan var fjorton dagar lång och också den längsta resan jag gjort (dock med säkert de enformigaste sysselsättningarna..). Har sedan jag fyllde 18 år sagt att "nästa sommar ska jag åka på interrail", men har det någonsin blivit av? Nope. Finns liksom inte tid och pengar för det och nu börjar jag småningom känna att det tåget redan har gått för min del (hehe, bra ordvits, hehehe).  


Köpenhamn, sensommaren 2012 med Riina

→ Vad är ditt favoritsätt att resa på?
Det här är ju inte särskillt miljövänligt, men måste nog säga bil. Då kan man resa i precis den takt man vill, ta av på gen- eller senvägar, lyssna på bra musik och ha djupa samtal med sitt resesällskap. Buss är också trevligt om man är i ett större sällskap. Då vi var på turné tillsammans med ett band och klassen i baltikum satt vi längst bak i bussen och... löste korsord. Reseledaren tyckte vi var lame :--)

→ Favoritland att resa i? 
Island tror jag nog toppar mina resor just nu. Satt bara och gapade och glodde ut genom fönstret vart vi än åkte. Men jag gillade även Köpenhamn och Amsterdam, där det gick supersmidigt att förflytta sig runt i staden med cykel. 


Andra gången i England, februari 2012

→ Berätta om en resa som inte blev som du trodde.
När jag första gången reste till England för att hälsa på mina vnf-kompisar i Rochester råkade jag träffa en bekant på flygplanet så hade sällskap av henne hela flygturen. Vi bestämde oss för att vi skulle mötas upp under sista dagen av min resa och jag fick en suverän guidad tur i London av henne. 

→ Vad är den turistigaste platsen du varit på?
Rhodos på studentresa. Oj, jösses. Var turister (speciellt finländare) överallt och t.o.m. försäljarna i de små butikerna ropade efter oss på finska. 


Rhodos 2009, så små och omedvetande och.. små. Sidenote: varför känns det som att dagens tonåringar har såå mycket bättre klädsmak än vad jag någonsin hade?

→ Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?
Ååh, Karis, min favoritsnackis, hehe. Skulle ju kunna göra en ny guide om det (om det finns intresse....?). Men i korthet: Lilla Hembageriet för eftermiddagskaffe, Serendipity för fredagsöl och lördagshäng, Köttkontrollen för brunch, Pumpviken för sommarpicnic och stjärnskådning i vattentornet (har ej gjort det, men skulle jättegärna testa).

→ Har du några måsten i reseväskan?
En kamera av något slag och solkräm med minst spf 30 om jag reser någonstans där det är varmt.


Berlin, 2015

→ Vad är den sämsta resan du gjort?
Ingen resa har väl varit jättedålig i sig. Dock tror jag att jag inte (främst av logistiska skäl) tänker resa långt bort med ett halvt dussin andra tjejer igen. Resan till Budapest var rolig, men det tog evigheter att förflytta sig och få saker gjorda i ett så stort gäng. 

→ Vart skulle du vilja åka just nu?
Jag skulle gärna återse Budapest, men Prag eller Barcelona vore också trevligt att upptäcka. Island är ett måste att återvända till igen. 


Budapest, augusti 2014

→ Vart vill du absolut inte åka?
Någonstans där det är superkallt, typ Sibirien. Turistmagneter som t.ex. Thailand eller Indien lockar inte heller så mycket.

→ Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid? 
I februari åker vi till Åbo på tumisresa, om det räknas? Här gäller det att ta vara på de små grejerna i vardagen då dyra utlandsresor inte är aktuella just nu. Men i höst har vi nog tänkt resa någonstans, vart vet jag inte ännu. Får gärna vara en blandning av storstad men med möjlighet till utfärder, chill och strandhäng om så önskas. Tips tas gärna emot. 

→ Dina fyra bästa resebilder. Detta får bli en gott och blandat lista istället eftersom det är svårt att välja ut fyra bästa bilderna ur teknisk synvinkel. 

4. Denna serie, tagen i Düsseldorf, april 2010:


Jag var och hälsade på Sandra som jobbade som au-pair i Tyskland och en kväll hängde vi på en jazzklubb tillsammans med hennes vänner. Det var inte så mycket folk där den kvällen, så bandet kom och hängde med oss och Sarah, på bilden, fick uppträda med en låt tillsammans med dem.

3. Stockholm, juni 2013:

Vi hade varit på Hultsfredfestivalen och kom till Stockholm skitiga och trötta. Oskar tyckte vi skulle gå till ett ställe som han brukade besöka när han jobbade på båt - dock visade sig att det var ett ganska fancy-pancy ställe, så vi kände oss aningen malplacerade då vi kom dit i våra skitiga festivalkläder. Men en bild på röda mattan måste vi ju ändå ta!

2. Mallorca, juli 2010:
Vi hade varit ute och festat en kväll och tidigare under dagen hade vi inhandlat de största sombreros vi kunde hitta. När vi kom hem från baren tyckte vi att det var en GENIAL idé att gå och nattbada i havet, som bara låg några hundra meter från vårt hotell, med våra fina hattar. 

1. Följande bild borde egentligen aldrig få se internets ljus, men är nog en av mina favoritbilder någonsin:  


På min första "södernresa" till Teneriffa, 14 år gammal. På tiden då batikkjolar med flames och små, opraktiska handväskor uppenbarligen var pop. Så jävla komiskt att vi står framför en skylt som det står "optimist" på, men vi ser ut att vara allt annat än det. 

24.01.2016 kl. 21:04

Söndagsplättar & firmafunderingar

Söndagen till ära fick det bli barndomsfavoriten plättar till lunch. Rätten som slungar tankarna raka vägen tillbaka till morföräldrarnas gamla köksbord i Tenala, där vi satt minst en handfull kusiner och slevade i oss plätt, efter plätt, efter plätt. Var minsann inget litet berg av plättar mormor fick steka upp och minst en burk av hennes delikata jordgubbssylt gick åt vid varje plättkalas. Idag var det dock Kisse som fick stå för stekandet av plättarna. Själv gav jag upp efter cirka fjärde försöket då resultatet var allt annat än en rund och fin (fotogenisk) plätt. Men gott var det!

I övrigt har denna söndag mest gått åt till att skriva offerter och klura på företaget jag äntligen tänkt sparka igång. Samt letat efter en förrymd katt, men det är en annan historia. Eftersom det stundvis är så himla knöligt att jobba med frilansskattekort och utomstående faktureringsfirmor känner att jag verkligen måste ta tag i den där firmaanskaffningen nu på momangen.  Så himla osugen på den där pappersdjungeln bara och känner mig ganska borttappad då jag skrollar igenom PRH:s registreringsanvisningar. 

Så därför tänkte jag att bloggen skulle få fungera som ett litet efterlysningsforum idag. Finns det någon som läser som kunde tänka sig sitta ner över en kopp kaffe (jag bjuder!) och diskutera dos and dont's när det kommer till att starta eget? Eller kanske någon som är en mästare på bokföring och vill hjälpa mig i utbyte mot någon gentjänst/betalning?
Är bra på ganska mycket, men på just dessa punkter känner jag att min kunskap brister en aning. Har en tendens alltid vilja klara mig själv, men ett av mina mål för detta år är att bli bättre på att be om hjälp. Så vi börjar med det här.

Vem vill ta en kaffe med mig?

24.01.2016 kl. 19:44

från en fredag i januari

Fredagar = frilansdag för mig, så då kan lite vad som helst hända och ske.
Så här såg min gårdag ut:

fredag
Makade mig ur sängen klockan åtta och steg upp och gjorde frukost. Ovanligt omsorgsfullt för att vara en vardag, då det fick bli blåbärsgröt med banan, ägg och knäckebröd + te. Tror det tog min närmare en halvtimme att få ihop detta eftersom jag inte precis är den snabbaste varelsen om morgonarna...  

fredag
Sen höll jag på att sätta teét i halsen då jag kollade temperaturen och den visade på minus tjugofem och jag skulle gå till jobbet. Bara att palta på sig så miljoner med kläder för att överleva. Håret frös till frost på cirka tre sekunder. fredag
Men fint var det! 

fredag
Så här såg jag ut när jag kom fram till folkhögskolan, som jag skulle vikariera på. Frostflicka, som svärmor så fint kallade det. 

fredag
Eftersom min lektion var ganska extempore, fick jag helt fira händer. Bestämde mig för att temat fick bli "sleeveface", så alla fick välja ett skivomslag som de sedan skulle fotografera en bild med. Obs (ni som har anknytning till vnf), kolla golvet! Den gröna heltäckningsmattan är försvunnen! Blev så förvånad över detta. 

fredag
Tog en egen snabb version på uppgiften innan vi slutade för dagen.

fredag
Efter jobbet gick jag till biblioteket, där Ninnis superfina konstverk hänger i trappuppgången. Lånade och reserverade lite böcker och - tips, tips, Raseborgs bokutbud på biblitoteken är ju hur bra som helst! Hittade typ allt jag var ute efter.

fredag
I väntan på skjuts hem gick jag sedan till Kaffestugan och bänkade mig med en cappuccino samt denna bok.

fredag
När vi kom hem var det dags att rasta djuret lite. 

fredag
Samt nörda sig framför teven. Har snart klarat av hela spelet, bara några kluriga diamantbanor kvar. 

fredag
Avslutade kvällen med mysig tortillamiddag och häng i soffan. Ändå bra fredag. 

23.01.2016 kl. 15:37

vinterlandskap & söndagsbruncher


Snacka om seg start på januari. Vips har 2/3 av månaden gått och det känns mest som att jag vadar fram i gelé och inte åstadkommer så där hemskt mycket produktivt. Åtminstone inget bloggvänligt. Jobbar på med både frilansgrejer och kontorsarbete, betraktar fina snölandskap, spelar kanske något litet sällskapsspel ibland och klarar av nya banor i CTR. Japp, har förvandlats (återgått?) till spelnörd och snart börjar vi väl slåss om PS-konsolen, hehe.


En kul grej med all snö som singlat ner på sistone är att spana in kattens reaktioner på det. Nu för tiden är det omöjligt att öppna ytterdörren utan att hon smiter ut i trappuppgången, helst skulle hon vara ute prick hela tiden. Sen när hon inte är ett litet skrutt längre och vädret är varmare skall hon få bli utekatt på riktigt. 


I söndags lyxade jag till det rejält och bjöd in mina småsyskon på megabrunch, har velat ordna det sedan i höstas men det har aldrig blivit av. Dukade fram allt från mimosas till frukter och chokladkaka, mums! Älskar brunch och älskar att skämma bort mina nära och kära. 

Och det var ungefär så långt lägesrapporten sträcker sig för denna gång. Inväntar att segheten skall släppa och tror faktiskt första biten lossnade idag. Hittade en playlist med en massa ny, fräsch musik och så började vi planera en rolig sak som blir aktuell om ett tag. Mot ett mer inspirerande slut på denna månad alltså!

19.01.2016 kl. 22:11

2016, lejonets år - mitt år


Bild från födelsedagsmaskeraden 2014

Jag är en person som tycker att astrologi är löjligt intressant och kul att följa med lite nu som då. Inget som jag tar på fulla allvar, men ändå roligt att ha som en liten inspirationsskälla över vad som möjligtvis skulle kunna ske eller sen något att skylla på när allt bara går snett. 

Ikväll när jag gick på spontan middagsdejt med Julia halkade vi in på samtalsämnet framtidsplaner tätt följt av horoskop och hon presenterade mig för detta bra, som hon hade hittat på Damernas Värld. Det var mest fyllt av positiva grejer och tänker att det inte är det minsta fel med att tanka lite peppig inspiration inför det här året. 

Så här började det: "Se fram emot ett utvecklande och framförallt roligt år när du känner att du hittar rätt väg. Ditt 2016 handlar om att bygga upp, förbättra och förvalta det du redan har och är. En bonus är att du kommer ha väldigt roligt under tiden du gör det också." Man bara jesbox, tack och bock! De senaste åren har varit helt okej, men nu ser jag fram emot och hoppas på ett riktigt, riktigt roligt år.

Sedan fortsätter det på detta inte så pjåkiga vis: "I år kära Leo hoppas jag att du ska upptäcka hur oerhört lätt det kommer vara för dig att utvecklas och skapa. Du kan alltså fortsätta att vara du, ha allt du har men ändå medvetet välja att uppdatera hela din livssituation och faktiskt få det ännu bättre. Kanske till och med det perfekta livet!" Ojoj, det perfekta livet. Det tror jag nog kanske kan vara svårt att uppnå, men det där med uppdaterad livssituation känns ganska aktuellt. Blev ju klar med skolan förra året så i år känns det som en logiskt att bl.a. se till att en stadig inkomst rullar in varje månad. 

Inget horoskop utan en gnutta kärleksförutsägelser. "Kärleken är evig och du är en varm hjärtemänniska som mår bäst när du får dela kärlek. Ett lyckligt Lejon är hon som sitter vid kortänden av långbordet och njuter av att se glada människor runt sig och kärleken flöda åt alla håll. Vänner, familj och arbetskamrater – i ditt stora hjärta får alla plats. Den stora kärleken till din livspartner är kanske det viktigaste i livet för dig, kärleksfulla, romantiska varelse." Japp, det känns ganska Miilo-igt. Jag påverkas lätt av stämningar och andra personers känslor - mår mina nära & kära bra och är glada, så är oftast jag det också. 

Och så avslutningsvis detta utdrag som jag tycker är ganska beskrivande för mig, och hur jag ser på saker och ting: "Ska det vara något ska det vara på riktigt. Helhjärtade, seriösa engagemang annars blir det inget alls." Allt eller inget, jag i ett nötskal. Om något är bestämt, ja då skall det banne mig bli av också. Har faktiskt en hel del mindre och större grejer på min metala to do-lista över året, men vad det är lär väl avslöjas på bloggen efter hand. 

Vad förutspår stjärnorna för din del? Och vad tror du om horoskop?

16.01.2016 kl. 20:21

Ute samlas snön i drivor, men det gör ingenting för här sitter vi och spelar brädspel och skålar i champagne

Snöstormen som dragit in över oss och lett till några ofrivilliga arbetsdagar hemifrån. Hade sett fram emot att åka in till kontoret denna vecka, men med inställda tåg och svindyra ersättande IC:n som antagligen är fyllda till bristningsgränsen med stressade passagerare, känns det som ett bättre och effektivare alternativ att stanna hemma och jobba. Hörde rykten om att en kollegas arbetsväg på 12 kilometer hade tagit en och en halv timme igår så tror det är bäst att jag besparar mina nerver liknande eskapader. 

Om man bortser från problem med att ta sig till jobbet så är väl den här snömängden ändå ganska mysig. Som t.ex. ikväll då vi korkade en liten, liten flaska champagne pga en trevlig grej och spelade scrabble och jag vann med över hundra poäng (obs, viktig detalj). En tisdag när den är som bäst.

12.01.2016 kl. 22:49

om att äta blodapelsiner, åka skrinnskor och söka skateboardpolare


Söndagen inleddes med frukost framför datorn och lite jobb. Är så glad över att det äntligen blivit säsong för blodapelsiner igen.


Sen paltade vi på oss en massa kläder och åkte ner till träsket för att skrinna. Var ganska mycket snö så det var svårt att veta var isen var skrovlig, men annars gick det bra. 

Så pausade vi med lite varm kakao, som är ett måste då en är ute och åker skridskor. Det hade vi alltid med oss när vi var små och var ute med hela familjen och åkte kälktåg och hade spännande ishockeymatcher med grannarna. Pappa fick alltid slipa bort de nedersta taggarna i spetsen på mina "flickskrinnskor" så att jag inte skulle snubbla på dem då vi spelade. Oklart varför jag aldrig skaffade ett par "hockare" istället. 

En passlig liten utfärd och sedan blev vi bjudna på mat och lite bastu efter det. Söndagslyx!


Avslutade dagen och helgen med att fara till Krono och rulla lite bräde med Fia innan hon återvänder till Sverige. Undrar om det finns någon som kanske skulle vilja joina mig och åka lite skateboard nu när min parner in crime är out of town för ganska många veckor framöver? Du behöver verkligen inte vara något proffs, för det är sannerligen inte jag heller. Halva grejen med det hela är ju att hinna snarvla en massa och peppa/hjälpa varandra, så lite tråkigt att åka dit ensam. Hör av dig om du vill hänga på!

11.01.2016 kl. 11:49

tio bilder från veckan med de många minusgraderna

  
Ok, att det har varit kallt de senaste dagarna har väl ingen missat. Världen har varit väldigt vacker men mycket, mycket kall. "Ludiskuffarn'" har fått vara min räddning under dessa dagar. Nu har vi tätat alla fönster och placerat alla filtar och bordslöpare som vi har på fönsterbrädena, och hoppas på en varmare inomhustemperatur i takt med att graderna stiger där ute. 

 
En kväll var jag bjuden på våfflor och spel hos Fia, som hade tillverkat ett alldeles eget Cluedo! Så roligt att spela med egna karaktärer, mordvapen (så som rabiesråttan, haha) och rum. 

 
En annan dag barnvaktade och hängde jag med den här gulliga personen som mest ville stå i fönstret och kika på snön. Alltsåe, har ju inte precis varit ett superfan av småbarn som man inte riktigt kan kommunicera med ordentligt, men den här lillkillen har nog fått mig att ändra åsikt. Charmar prick allt och alla. 

 
Så har jag jobbat, gått på möten och stressat en del också. Fick ett smärre litet break down härom dagen pga för mycket halvklara jobb/obesvarade mail/kompisar man borde hänga med/deadlines/stress/post-pms/gudvetvad. Men så ryckte jag upp mig, tog ett (eller två) glas vin och jobbade bort en grej jag haft hängande superlänge och så kändes världen som en litet bättre plats igen. Jaja, alkohol borde ju inte vara lösningen på några problem, men i detta fall kändes det befogat. Var ju ändå lördag... 

  
Så har jag hälsat på minste lillebror som ryckt in i det militära också. Hela långa hippiehåret hade fått ryka. När blev han så stor och jag så gammal?! Säkrast att inte filosofera vidare på den punkten innan en får ålderskris..

Nu skall jag pälsa på mig lager på lager på lager och gå och skrinna. Är osäker på om jag gillar den aktiviteten då jag inte gjort det på några år, men är i alla fall superfint snöfall på gång där ute så hoppas på fina bilder.

10.01.2016 kl. 12:30

som sjutton


En av fördelarna med mitt jobb är att jag ibland kan jobba hemifrån, om jag känner för. Idag var en sådan dag och jag vaknade upp till detta väder. Kände att jag kanske borde gå ut och "fånga dagen" genom en promenad eller dylikt, men så noterade jag att temperaturen pekade på den ej så mysiga siffran -17° så tyckte att jag med all rätt fick stanna inne. Är inte direkt en fantast av kyla om vi säger som så, det räcker gott och väl att vår lägenhet har superlåg temperatur, behöver inte liksom gå ut för att få mer av den varan. 


Tog ett självporträtt istället för att dels dokumentera att jag för en gångs skull orkat duscha OCH sminka mig OCH klä på mig representabla kläder, trots att jag inte skulle träffa någon annan. Händer inte så ofta när jag jobbar hemma, hehe. Men detta foto får också fungera som dokumentation av mitt hår, som har växt helt sjukt mycket på nio månader. I mars hade jag det kortklippt i längd med hakan ungefär. 


Sen jobb vid datorn + en snabb och lätt lunch i form av smoothie, te och ägg. Orkar aldrig krångla till det när jag är ensam hemma.


När klockan tickade mot slutet av arbetsdagen frågade jag om Kisse ville hänga med på kaffedejt. "Javisst!" löd svaret och så körde vi iväg till Backers i Pojo. Förmånliga priser, fin inredning och trevlig personal (hej cafébiträde, ifall du hittade hit den här gången!) - kan varmt rekommendera detta ställe. 


Så slog vi oss ner med våra kaffen och en krysstidning och löste senaste tjugo frågor-krysset. Känns alltid lite småpinsamt att slänga upp den där Allastidningen på kassabandet och som om jag vore tjugo år äldre än vad jag egentligen är, men det kan inte hjälpas - deras kryss är så himla bra. 


Japp, sen satt vi där och såg solen gå ner över åkerlandskapet utanför fönstret. Helt okej hörni, mer tisdagsdejter åt folket säger jag bara!

05.01.2016 kl. 22:18

årets första dagar

januari

januari

januari

januari

januari

januari

januari

Årets första dagar har börjat vädligt lugnt och skönt. Har prioriterat familjehäng, totalt soffläge, läsning av några hundra sidor i min nya bok samt en massa gejmande av gamla spel till PS1. Alltså sån nostalgi säger jag bara! Började med att ladda ner Crash Bandicoot, men blev också himla glad när jag noterade att barndomsfavoriterna Spyro, Hercules, Worms och Ape Escape också fanns tillgängliga. Blir ett spelnördigt nytt år det här kan jag tala om.

Nyårsdagen tillbringade vi med familjen och stöpte traditionsenligt nyårslyckor (min och Kisses blev nästan identiska!) samt snurrade "Ödesuret" för det nya året. Jag fick klövret (lycka), huset (eget hem) och brödet (mat skall inte saknas) vilket jag tolkar som ganska bra tecken inför 2016.

Precis som mången annan har jag också lagt upp några mål inför det nya året. 2016 skall jag: satsa på att äta mera vegetariskt och köpa ytterligare mer ekoprodukter när jag handlar, uppdatera min kamerautrustning, hitta en träningsform som passar mig (och tränings/motivationskompis kanske?), stressa mindre, prioritera mer egentid och bara åta mig projekt, uppdrag och jobb som känns roliga/värda sitt arbete. Känns som helt rimliga mål att uppnå, och hoppas speciellt att jag kommer ihåg att ta det lugnt mellan varven.

03.01.2016 kl. 21:01

the sailor & the fox

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

NYE 1516

Vi firade in det nya året med ett gäng katter, en enhörning, cowboys, the white rabbit, spindelmannen, jack sparrow, marty mcfly, lilla my och en hög andra roliga figurer.  Likt som 95% av resten av raseborg inledde vi kvällen med att kolla på fyverkerishowen i pojo och sedan fortsatte vi med god mat, flipcup, beerpong och andra roliga lekar på högåsa. Vid tolvslaget gick vi ut och ringde in det nya året med en massa sprattelstickor. Så skönt att gå på fest som gäst och att ännu till ha maskerad! 

01.01.2016 kl. 21:05

2015-listan

Vilka saker kommer du alltid att minnas från 2015? Definitivt frieriet som kom som en total överraskning för mig. Lillebrors bröllop. Och så dagen då vi hämtade hem Lana, förstås. 

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förr? Bodde i en studielägenhet med Emma men flyttade ihop "på riktigt" med killen, fick en högskoleutbildning, skaffade kontorsutrymme och blev en del av Spinneriet, var arbetslös och blev nobbad på en hel del ansökningar, såg norrsken, skaffade ett eget husdjur, var toastmadame på bröllop, gjorde vietnamesiska vårrullar, förlovade mig. Och säkert mycket mer därtill som jag inte minns på rak arm.
Dog någon som stod dig nära? Nej, som tur. Men gick på begravning och var cirka lika sentimental som om jag hade kännt personen ändå. 

Blev någon du känner förälder i år? Jajamän. Har producerats ungar på löpande band i min bekantskapskrets detta år känns det som. Och en massa gravidmagar överallt också, men fint. Bästa tillskottet var väl ändå lilla brorsonen. Gulliga, gulliga unge.


Vart har du rest? Till Berlin tillsammans med Laura för att hälsa på Emma. Sånt jäkla supergäng vi är. Så reste jag och Kisse också på får första gemensamma resa också (wiiho) till Island. Helt magiskt land!

Vad gjorde dig ledsen? Ledsen är väl kanske att ta i, min kände mig nog ganska uppgiven ett varv i höstas när ingen ville anställa mig. Riktigt ledsen blev jag nog också över kompisar som inte fått den kärlek de förtjänat. 

Vad gjorde dig riktigt glad? Att vi fick hyra drömbostaden i Billnäs! Bra betyg från skolan! Lana! Träffade Sara igen! Att jag fick jobb på Marthaförbundet! Att någon i princip lovat att spendera resten av sitt liv med mig! Win win win!Vad spenderade du mest pengar på? Hyresgarantier, hyror och nya möbler. Och lite resor. 

Hur tillbringade du midsommaren? Jobbade, jobbade, jobbade. Men hann besöka brorsans gårdsfest en stund och på midsommardagen var vi hemma hos föräldrarna på kvällen och tog det piano.

Blev du kär i år? Fortsatte på samma linje. 

Favoritprogram på TV? I början av året nostalgitrippade tillbaka till början av höstadietiden och såg på årets säsong av Farmen. Har alltid fantiserat att jag skulle vara sjukt bra och vinna hela skiten om jag var med där, hehe. Under min lilla period av arbetslöshet i höstas betade jag alla tre säsonger av OITNB, så jäkla bra serie!

Vad har du lyssnat på för musik under 2015? Det gamla vanliga, typ: Arctic Monkeys, Veroncia Maggio, Lana Del Rey och Kygo. Nästa år måste jag fräscha upp mina spellistor. 

Bästa böckerna du läst? Ehm, osäker på om jag ens läst en hel bok?! Usch vad pinsamt, men faktum är att jag är dålig på att ta mig tid att läsa böcker då jag har mycket annat som stressar mig, vilket jag nog haft detta år.Var du gladare eller ledsnare i år i jämfört med tidigare år? Hm, 2014 var nog en liten svacka efter att 2013 hade varit ett helt superår. Så tror nog jag varit gladare, himla mycket bra saker har åtminstone hänt i mitt liv detta år.

Har något gjort dig upprörd? Terror, trångsynthet, antifeminism och det allmänna kaoset i världen.

Vem har du hängt mest med? Kisse och ganska mycket familjen också.Fick du många nya kompisar? Tror att jag ganska långt hängde i samma kretsar som tidigare, rätta mig om jag har fel. 

Vad gjorde du på din födelsedag? Hade sovmorgon, blev överraskad med blombukett och så hängde vi på Borgbacken hela dagen och åkte karuseller! Bra födelsedag helt enkelt. 

Vad är du mest stolt över? Att jag blev klar från skolan med bra betyg, att vi har ett fint och mysigt hem, att jag blev head huntad för två olika jobb, att vi rodde i land ytterligare ett års förhållande utan desto större bekymmer. Vad ska du göra på nyårsaftonen? Gå på maskerad! Skall bli helt superroligt, och skall alldeles strax ta tag i min utstyrsel, dvs: RÄV! 

Vad är planerna inför 2016? Uppdatera min kamerautrustning, tillbringa mer tid bara tillsammans med Kisse, äta mer vegetariskt, säga NEJ till saker jag inte vill eller har tid att göra, komma ihåg att TA DET LUGNT mellan varven (man måste inte jobba 150%/vecka), mer picnicar, utflykter och bruncher!, hålla kontakten med alla kompisar som inte bor i samma stad, ställa till med brakfest om vi lyckas skrapa ihop lite pengar, resa till något kul ställe och besöka minst en festival. Sen har jag två roliga projekt på gång, men de är tills vidare ännu hemliga. Spännade år på kommande alltså!Gott nytt år, bring it on 2016!

31.12.2015 kl. 12:22

och resten av julhelgen gjorde vi det här:

julhelgen
- åt från ytterligare fler julbord.

julhelgen
- fick ett fint kort utav ninni.

julhelgen
- vi piffade till oss...

julhelgen
- ...och bjöd in lite kompisar till fest.

julhelgen
- vi skålade i skumppa. 

julhelgen
- och betraktade lyckligt julens första snö som singlade ner från skyn.

julhelgen
- myste till det framför en brasa med Home Alone i teverutan.
 


- Vi hängde en sista gång i Serendis gamla kök.


- och dansade till coco jambo!

julhelgen
- vi hade superfint väder i bruket.

julhelgen
- men vi stannade inne och läste julklappslektyr istället.

julhelgen
- vi bakade cupcakes och fick kaffegäster.

julhelgen
- och dukade upp en mysig liten picnic på krono...

julhelgen
- ...där vi också hade det årliga julrullet.

Såja! Klart slut på julrapport. Nu kan vi koncentrera oss på nyår istället. 

31.12.2015 kl. 11:14

Julafton i Hammarborg

Julaftonen
Vi inledde julaftonen med glögg hos Kisses farmor, ljuständning på gravgården och så julbastu hemma hos mina föräldrar. Hade med oss en kärve som genast åkte upp i trädet, likaså katten. Oklart om hon lekte fågel eller hade stenkoll att kärven=fågelmat=kattmat och bara spanade efter dem. 

Julaftonen
Sen hem och duka långbord inför kvällen! Blev ganska nöjd med dukningen faktiskt, som fick gå i grått och guld med inslag av natur och betong.

Julaftonen
Små grankvistar från julgranen fick pryda servettvikningarna. 

Julaftonen
Lana höll koll på klapparna under granen.

Julaftonen
Och skymningen började sakta falla över bruket.

Julaftonen
Redo för julfirande! Bara gästerna som saknas.

Julaftonen
Så dök dessa stiliga herremän upp. Plus alla andra familjemedlemmar.

Julaftonen
Vi körde på knytkalas så att alla hade med något och det resulterade i ett himla maffigt julbord.

Julaftonen
Mina favoriter är mammas köttbullar (the main reason varför jag ej är vegetarian...), bondost, maltlimpa och rom med smetana och rödlök. 

Julaftonen
Sedan åt vi och drack vi och åt lite till. Är varje år lika dålig på att beräkna mängden och så sitter man där med en liten matkoma efteråt. 

Julaftonen
Plötsligt hade vi en lustig, närsynt tomtegubbe hos oss!

Julaftonen
En råkade stå under "misteln" så klart han skulle ha en kyss. 

Julaftonen
Lana hittade en kompis att mysa med.

Julaftonen
Medan vi väntade på att tomten skulle återvända drog jag såklart igång ett julquiz. Den uppmärksamme har kanske noterat att jag haft sjukt många frågesporter denna julmånad, men har som tur kunnat återvinna de flesta frågorna då de dragits för olika sällskap.

Julaftonen
Och så lite kaffe och efterätt (som man aldrig orkar äta så mycket av) på det.


Macke återvände och det blev dags för julklappsutdelning hos oss.

Julaftonen
Vi bänkade oss ivrigt i soffan.

Julaftonen
Lana hade tydligen varit en snällis och fick också paket.

Julaftonen
Så slutade vi kvällen med lite Monopol tills den äldsta + yngsta blev så trötta och ville hem att vi fick avsluta mitt i. En bra liten julafton, och så roligt att få fira den i sitt eget hem!

30.12.2015 kl. 23:08

dan före dan och julgröt med grannarna


Okej vi hoppar tillbaka en vecka och landar på dagen innan julafton och julgrötskvällen med grannarna. Bra grej att inleda julfirandet med långbord med dessa personer som man hängt med sen man knappt visste vad man hette. 

Mamma hade kokat en hiskeligt god tomtegröt i ugnen. Är vanligtvis ingen fantast av gröt, men denna var sannerligen något extra. Fick dessutom mandeln, vann en skraplott och vann en (1) euro, wiiho!


Kolla dessa två gullisar. Lite oklart vem jag gillar mera faktiskt, hehe. 


Och så de här två! Ok, ok 50% samma person som på förra bilden, men ändå. Sötaste tomten i byn.


Amelie matchade och var också en fin liten tomte.


Sen blev det dags för min årliga jultävling. I år hade jag gömt lite olika grejer i en plåtburk och man skulle utgående från skramlet gissa vad som var i. Hade bland annat i mandlar, tändstickor, en julgranskula och en clementin. 


Lillebror var ganska duktig och hade en hel del rätt. Kolla föresten så 90-talig han ser ut, ni skulle bara se honom i utsläppt hår och jeansjacka. 


Så avslutades kvällen med glögg innan det var dags att dra hemåt för att fixa det sista inför julaftonen.

29.12.2015 kl. 22:26

10 av mina mest lästa inlägg 2015

Hej Hallå! har landat i verkligheten igen efter julfirandet. Mellandagarna brukar ju kännetecknas av diverse sammanfattningar och listor, så tänkte att jag skulle köra med en sådan innan jag blickar tillbaka på julen. Följande inlägg hörde till mina mest lästa under 2015:

 • 25 Ratatafavoriter → jag listar en hög av mina favoritbloggar här på Ratata. 
   
 • Mina bästa Helsingforsställen, del 1 & Mina bästa Helsingforsställen, del 2 
  → sammanställde två inlägg med mina favoritplatser i Helsingfors. Var meningen att det skulle komma någon del till, men så flyttade jag därifrån och det kändes inte aktuellt längre. 
   
 • 1920's Valborg → vanessa fyllde år och firade det med en vappenfest i tjugotalstema. Lyxade dessutom till det rejält och bodde på hotell. 
   
 • Apathy → ett inlägg med bilder från min utställning som jag hade våren 2014. 
   
 • Om inredning & jobb → var precis i beråd att flytta och funderade på hur det nya hemmet skulle inredas. 
   
 • Skrämmande → en skrämmande händelse då jag var ensam hemma en kväll.
   
 • Nattens norrsken → fick se norrsken för andra gången detta år och förevigade kvällen genom kameralinsen. 
   
 • Billnäs by night → hade precis flyttat till Billnäs och gick ut på kvällen för att föreviga mina nya hoods. 
   
 • Den stora nyheten → om hur vi förlovade oss. 
28.12.2015 kl. 14:35

en fridfull jul

   

Den senaste månaden har minst sagt varit hektisk. Har kombinerat två jobb (60+80%) kryddat med några frilansuppdrag här och där. Alla mycket roliga och uppskattade, men det börjar kännas i kroppen att man kört på i överhastighet på sistone. Nu börjar jag dock se ljuset i tunneln och ser fram emot en ledig och skön julhelg. Lite Marthajobb ännu idag och en fotografering under julhelgen, men i övrigt tar jag paus fram till mellandagarna. Skönt! Att få fyra dagar julledigt känns nästan som en fyra veckors sommarsemester för mig (tror jag, har ju aldrig haft en sådan...). 

Har under de senaste dagarna smugit in mer och mer julfiilis. Julgranen är pyntad och står fortfarande upprätt utan någon katt som dinglar i grenarna. Win! En plåthink med stenar i fungerar riktigt bra som julgransfot kan jag meddela. Fia och Jarkko har också kommit förbi på lite glöggmys och hade med sig kanske årets personligaste "julkort", en pepparkakselefant! Så fin.

Dessutom besökte jag en fullsatt kyrka igår, dels för att jobba (fotografera) men också för att lyssna på So this is Christmas-konserten som innehöll en massa julsånger i jazziga och poppiga toner. Superduktiga musikanter och sångerskor och jag kände verkligen att nu, nu kom julstämingen på riktigt. Efter att konserten var över gick jag dessutom omkring runt kyrkan och fotograferade lite nattbilder. Var väldigt stämningsfullt då himlen var alldeles stjärnklar. 

Nu loggar jag ut, och tar julledigt även från största delen av inter-nätet för några dagar framöver. Skall gömma datorn i någon låda och försöka låta bli att överhuvudtaget ta fram den under julhelgen. Ser fram emot kvällens traditionella julgröt med "grannarna" och imorgon firar vi julafton hos oss! Skall bli roligt som omväxling. Nu: sista spurten jobb, sedan kopplar vi ner till lägsta växeln. 

En god och fridfull jul till er alla. 

23.12.2015 kl. 11:45

julgransjakt & söndagsbrunch

Denna helg har mest gått åt i jobbets tecken, men lite annat har jag också klämt in. Nämlingen: julgransjakt! Om man nu ens kan kalla det jakt, då vi bara behövde gå en liten bit in i skogen när vi hittade en massa fina granar. Kisse var exhalterad eftersom det var första gången han högg en egen julgran och jag likaså då jag inte haft någon egen gran sedan jag flyttade hemifrån. 

Igår passade vi också på att gå på en förmiddagsdejt och brunch till Köttkontrollen. Var himla gott som vanligt. Nappade dessutom åt mig ett par matmagasin som jag var med och gjorde i höstas tillsammans med Karin. De blev riktigt bra, så rekommenderar att också du går och haffar ett exemplar innan de är slut. Innehåller bland annat recept på mat och drinkar och intervjuer med lokala producenter. 

21.12.2015 kl. 08:50

två månader med Lana

Nu har det gått ganska exakt två månader sedan vårt lilla husdjur flyttade in hos oss. Hon har hittills genererat en hel jädrans massa smeknamn och går bland annat under: Lanski, Lana Banana, Bansku, Lankkuperuna, Djuret och Kischaaan. Kärt barn har många namn. 
Katten som älskar att brottas med våra händer, gillar att sitta i famnen och titta på när vi gör mat, som tycker att det är himla lajbans att hoppa i sängen och som vill busa massor genast då vi (hon) vaknar på morgonen, som spinner väldigt högt och alltid kommer springande till tamburen då vi kommer hem, katten som tycker om att gunga i lakan och som har haft sönder en blomkruka och två telefonladdare men som i övrigt är ganska snäll. Och oemotståndligt söt. 

 

Ett sånt här litet skrutt var hon första gången vi hälsade på henne (2 veckor gammal) samt någon månad senare när hon flyttade in. 

20.12.2015 kl. 11:03

julfest med kransbindning, skumppa och pingpongbord

julfest
I onsdags hade vi julfest med nya jobbet. Började hemma hos Karin, dit vi smet lite tidigare för att skära upp plockmat, tända ljus och annat viktigt. 

julfest
Läcker färgkombo i köket. 

julfest
När resten av gänget anlände blev det dags för välkomstskumppa. 

julfest
Och ganska snabbt efter det började kvällens program: vi skulle nämligen få binda kransar! 

julfest
Så här blev min och se ut! Himla nöjd med resultatet, men den ser nog ganska bauta ut i proportion till vår lägenhetsdörr. Nåväl, är ju bara jul en gång om året så det får väl gå an. 

julfest
Därefter bänkade jag mig med ett gäng pepparkakor med mögelost samt påfyllt skumppaglas och drog ett litet julquiz för gänget. Ni kan få kalla mig quizmastern om ni vill, älskar frågesporter. 

julfest
Innan kvällen skulle fortsätta på annan adress blev det såklart julklappsutdelning. Alla hade fått dra namnet på en annan som man skulle ge en liten julklapp till - twisten var att man inte fick köpa någonting nytt. 

julfestSen blev det dags att traska iväg till The Cock, där vi skulle äta middag. 

julfest

julfest

julfest
Vi delade på lite olika rätter som kom till bordet, bland annat dessa två fotogeniska. 

julfest
Samt efterättsbord såklart! 


Fint med paraplyparkering som man får använda sig av om det regnar.

julfest
Vid midnatt hoppade jag på bussen och åkte ut till Drumsö och möttes av denna hälsning i hallen. Freja hade varit gullig och lånat ut sin lägenhet åt mig, då jag inte skulle ha hunnit med sista tåget hem. 

julfest
Så kröp jag ner under det fluffiga täcket, kollade ett avsnitt julkalendern och sov som en kung!

19.12.2015 kl. 13:01

blogglistan

1. Blir du lätt provocerad av bloggar? 
» Njae. Antalet bloggar jag läser är ganska väl utvalda, så det finns inte så många som provocerar i det gänget. 

2. Har du nångång själv provocerat i din blogg (med flit)?
» Hm, tror inte det. Skulle ibland vilja vara mer sarkastisk men tänker att det lätt kan misstolkas som dryghet. 

3. Vilken är den senaste bloggen du lag till i din lista över bloggar du läser?
» Det måste nog vara Idas, har jag för mig.


Screenshot från Idas blogg, en snygg header bådar ju alltid gott. 

4. 2 bloggar du läser precis varenda dag? 
» Många av mina favoriter uppdaterar inte varje dag (kvalitét framom kvantitet tänker jag), men Sandra och Underbara Clara är exempel på två inspirerande kvinnor, vars bloggar jag besöker rätt ofta.

5. Vad är det bästa med din blogg? 
» Se punkt 15, hehe. Nä, skämtosido, men tycker själv min blogg är ganska snygg och vettig. Bra bilder tar jag också. 

6. En bloggare du gärna skulle ta emot tips av när det kommer till din inredning? 
» Ja-a. Finns säkert ett flertal, men kommer inte på någon just nu.

7. En bloggare du skulle vilja äta middag med?
» 
Av bloggare jag aldrig träffat verkar Hanna och Emily som trevliga personer med bra matsmak, så säger dem!

8. En bloggare du skulle vilja träna med?
» 
Hehe, det skulle väl lätt vara Fia för då skulle vi fara och skejta :--)

9. En blogg du saknar i den finlandssvenska bloggvärlden?
» Kommer inte på någt speciellt jag skulle sakna. 

10. Ett ämne du är trött på i den finlandssvenska bloggvärlden?
» Överflödet av julkalendrar, olika former av tränings-/detoxinlägg samt folk som spammar finlandsvenska bloggare-gruppen på facebook med väldigt ointressanta inlägg. Förlåt till de som känner sig träffade.

11. Vad är det konstigaste inlägget du läst på en blogg?
» Nu för tiden finns det väl ingen hejd på vad folk bloggar om, så kommer inte på något specifikt som tar priset. 

12. En blogg du alltid blir glad av? 
» Floras blogg. Smart, genomtänkt och vacker blogg. 

13. Vems blogg kommenterade du senast? 
» Har för mig att det också var Sandras. Är så dålig på att kommentera på bloggarna jag läser, men skall försöka bli bättre. 

14. Om den finlandssvenska bloggvärlden skulle utse "årets nyårskaramell" vem blogg tror du skulle vinna?
» Kanske Kaneli? Hennes blogg känns i alla fall som en festlig karamell!


Typisk-karamellig-kaneli-bild (lånad från hennes blogg, obs!) 

15. Vad tycker du är det viktigaste på en blogg?

» Enkel och snygg layout
» Välskriven med jämna marginaler (stör mig såå på texter där folk lämnat styckena ojämna eller skriver jättelånga centererade texter...)
» Läsbara fonter, både i brödtext och rubrik! Så störigt med ~konstnärliga~ fonter som skrivs i versaler och inte alls går att läsa eller ser snygga ut i rubriken. 
» Svart text på vit botten.
» Fina bilder.
» Att personen bakom bloggen på något vis är intressant, kul eller smart. Gärna allt i en kombo. 

Ehe, inte alls höga krav, nej...

16. Vilken är din favoritgenre på bloggar?
» Vardagsbetraktelser (minus de tråkigaste vardagsysslorna dårå) + vacka fotografier, så där niotillfem-igt, ni vet. Men gärna med inslag av vettiga texter också, förstås. 

17. Två saker du aldrig skulle blogga om? 
» Väldigt privata grejer eller hänga ut någon annan ur en negativ synvinkel. 

15.12.2015 kl. 20:51

vad jag köpte på julmarknaden

Hade som sagt tänkt vara sparsam med shoppingen på julmarknaden, men eftersom det fanns så himla mycket fina grejer till salu som dessutom var lokalt producerade och designade kunde jag ju inte hålla fingrarna i styr. Detta fick hänga med mig hem:

En girlang som min mamma har gjort, julpapper & -kort samt presentetiketter av Karin, ett snyggt kort av Tanja Is, handgjord kokostvål och en liten keramikskål av Laura Lundström, Ratatas kalender för 2016, vykort av fia, smycke i sten av Ninni Sirén och så ett par mysiga yllesockor som ett par ytterst trevliga damer sålde. 

Tycker motivet med Tanjas kaniner är så jäkla bra. Var också sjukt sugen att beställa en jultröja med ritch-ratch-filibom-motivet här ovan, men fick nöja mig med ett par kort istället. Samt uppslaget i kalendern som min bild är med på. 

Slutligen det jag brände mest pengar på: en tavla av ikadesign. Har suktat efter en sån här tavla så himla, himla länge, och kände - nu är det dags. Hade nämligen själv rätt bra försäljningsflow under marknaden så bestämde att jag kunde få unna mig denna. 

15.12.2015 kl. 08:00

mitt år i musik


Spotify har en kul grej att en kan kolla upp sina musikvanor man haft under året. Tydligen inledde jag året med att lyssna på denna låt


Inledde året med mycket Lana del Rey, Belle and Sebastian och Kent följt av Veronica Maggio och Bonobo på våren. På sommaren gällde bland annat Florence + The Machine och slutade året med Kygo som jag blivit lite obsessed av. Lyssnade tydligen på en hel jäkla massa Arctic Monkeys under hela året. 


Inga större överraskningar när det kom till min topplista på artister. Arctic Monkeys, Veroncia Maggio, Lana Del Rey och Bonobo var i toppen. 


Och på topplistan av låtar hittas helt tydligt ett gäng låtar jag spelade extra mycket under sommaren. Brukar varje sommar ha en eller ett par låtar jag cirka spelar sönder - detta år var det Lean On


Genremässigt gällde främst olika sorters indie- och pop. Lyssnade på totalt 1284 olika artister samt 2384 olika låtar. Den totala lyssningstiden landade på tjugotusen minuter, en siffra som säkert hade varit högre om jag hade haft premium även nu under hösten och vintern. 

Och det var det. Nästa år skall jag försöka hitta lite nya favoriter och komma ifrån att jämt spela Lana, Maggio och Arctic Monkeys, hehe.

14.12.2015 kl. 20:16

vinterlandskap & måndagstankar

Första snön för denna vinter anlände idag, hurra! Så mysigt med de stora flingorna som singlade ner utanför fönstret och kattungen kunde inte sluta förundra sig över dessa. 

Inledde dagen och veckan med sovmorgon, vilket var så jäkla välbehövt med tanke på att antalet lediga dagar innan julafton är två (2). Blir ganska många dagar jobb på raken det, kan jag berätta.  Och efter att de lediga dagarna bränndes upp med en heldag på julmarknad samt storstädning så börjar man sakta känna sig lite småsliten.. Nåväl, det är självvalt så får inte klaga. 

Denna vecka hänger jag på cafét, jobbar i Helsingfors och så har jag två julfester inprickade i kalendern. Roligt! Till helgen hoppas jag på att hinna gå på brunch eftersom det var så länge sedan och så borde lite julklappsshopping och granjakt bli av. 

14.12.2015 kl. 11:50

om julmarknaden

spinneriets julmarknad
Igår gick julmarknaden, som jag snackat om i cirka alla sociala medier jag är aktivt i på sistone, av stapeln. 

spinneriets julmarknad
Var ganska mycket ruljangs, så hann inte fota så mycket. Så här såg i alla fall mitt bord ut, med illustrationer, fotoprints, ljusstakar och dinosauriebokstöd. Bokstöden gick åt som smör i solsken och jag konstaterade att jag borde ha gjort många, många fler. 

spinneriets julmarknad
Dessutom sålde jag minijulgranar och drömfångare. 

spinneriets julmarknad
Riina hade gjort jättefina ljusslingor med pappersstjärnor.

spinneriets julmarknad
Och Karin och Magnus sålde bl.a. supersnygga jultröjor

spinneriets julmarknad
Jenna representerade såklart Ratata!

spinneriets julmarknad
Och sålde kalendern för nästa år. Haffade naturligtvis ett  eget exemplar. 

spinneriets julmarknad
Även min familj var välrepresenterad på julmarknaden. Mamma sålde en massa fina  pappersprodukter, grytunderlag och teckningar. 

spinneriets julmarknad
Ninni och Linus hade också varit pyssliga och sålde "en bit av Pojo" i form av fina smyckesberlocker. 

spinneriets julmarknad
Samt dessa tuffa oljelampor. Så bra idé!

spinneriets julmarknad
Sen fanns det ju en massa, massa, massa annat fint också som inte riktigt fångades på bild av mig. Försökte till en början hålla fingrarna i styr, men gav sedan upp och unnade mig en hel del fina grejer. Shoppar trots allt väldigt, väldigt sällan. Skall visa sen vad jag fyndade. 

spinneriets julmarknad
Trött med glad efter en hel dag av försäljning. Om någon fortfarande skulle vilja ha en illustration på valarna (10€) eller Kariskartan (15€, bara två kvar, så först till kvarn gäller!) innan jul går det bra att höra av sig. Eventuell postningskostnad tillkommer. 

13.12.2015 kl. 21:09

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny