☰ meny
 

realtidslördag

Hej från denna kväll som känts underligt lång. Vidar somnade strax efter klockan sex, så känns som att vi haft oceaner av egen tid. Har tagit väl vara på tiden genom att sitta och skrolla genom nätet i jakt på nya gardiner, eh. 

Har haft en dag med "INGA PLANER" inpräntat med stora svarta bokstäver i kalender och var och en har pynjat på med sitt. Vidar har hängt med sin farmor, Kisse valde att storstäda huset och jag har gått loss med maskeringstejp och färg på verandan tillsammans med pappa och lillebror som kom till  min undsättning. Hade ju någon gång i vintras en dröm om att kunna fira morsdagen i vårt blivande nya sovrum, men den tanken fick jag med tiden snällt förkasta. Istället har jag tagit sikte på att förnya vår veranda, så här lagom en dryg vecka innan jag hoppas kunna njuta av morsdagsfrukost där. 

Var dock måttligt road när jag fick veta att taklisterna skulle målas över efter att jag spenderat någon timme på att noggrannt tejpa kanterna kring alla lister och fönster, så vi fick börja måleriprojektet med att riva ner all tejp jag klistrat upp. Suck. Nåväl, man lär så länge man lever, heter det väl. 

Ute i trädgården har det äntligen börjat grönska riktigt ordentligt. Tack vare famors finurliga planteringar ploppar det upp bland annat tulpaner, pärlhyacinter och narcisser lite här och var i trädgården. Har haft en tanke om att förnya en del av rabatterna, men samtidigt vill jag inte förstöra växtplatserna för blåsipporna, snödropparna och allt annat som dyker upp under våren.

"Släktträdet" har också börjat blomma nu, så måste passa på att njuta av det, den lilla stund som blomningen pågår. Har gjort en mental notering att detta år måste bli året jag får till plantering av något till litet träd som blommar trevligt om vårarna. 

04.05.2019 kl. 21:56

första maj med ballonger, lösglass och yrväder

Tänkte skriva att vi firat en lugn och skön valborg med familjen, men får nästan ta tillbaka den första delen. För lugnt är det precis inte med tre småttingar som sladdar kring huset i hundrafemti kvällen igenom. Eller ja, Vidde hålls än så länge relativt väl på plats och ställe, men nästa år gissar jag att han gasar på minst lika mycket som sina kusiner. 

Hintade lite försiktigt att det första maj vore all-ehe-deles ypperlig dag att ställa till med pannkaksfrukost och jag behövde inte bli besviken. Okej, var inte alls försiktigt. Sade rakt ut att jag vill ha pancakes, basta. Säkrast så, annars är det mycket möjligt att de där mellan raderna-antydningarna inte noteras överhuvudtaget. Hade lite frukt och bär hemma som lämnat över från festligheterna kvällen innan, så frukosten blev således lite extra festlig. Inte mig emot! 

Försökte få till en liten första maj-bild, men motiven hade så  mycket spring i benen att det här var det närmsta vi kom en lyckad bild. Ändå ganska beskrivande, tycker jag. Så mycket spring i bena på dessa två filurer. 

Sedan blev det majlunch med familjen!

Bland annat en god laxcheesecake serverades. Leonel stod för bordsdekorationen i form av en blomma han knyste från vår trädgård. 

På eftermiddagen fick vi barnvakt en stund och jag passade på att fortsätta på projekt Måla Om Verandan. Det tar sig! Bara fönstren fått sig ett par lager till är det pilligaste jobbet över. 

Lite senare blev det dags för en viktig majtradition: årets första lösglass! Sorgligt nog ligger den enda glasskiosken i Karis vid bensinstationerna, så miljön är verkligen inte den mysigaste - men däremot var utbudet av smaker mycket bra med många av mina favoritsmaker.

Vids hade även valborg till ära fått sin allra första ballong, vilken roade honom mer än vad det ser ut på bilderna.

Och det var ungefär så vi inledde maj i detta hushåll. Välkommen våren! 

03.05.2019 kl. 09:20

glada vappen!

I år blir det likt som i förra året, då dessa bilder är tagna, ett småskaligt vappfirande med familjen. Med god tur får en kanske klämma i sig en liten struva eller lite bubbel och hoppas starkt på att årets första lösglass skall förtäras imorgon. Inga storslagna planer med andra ord, men det känns helt okej. 

Nästa år är Vidar så pass stor att man kanske skulle få ställa till med en liten maskerad (år ju ändå bästa högtiden för det)? Ja, så får det bli! Bäst att börja mjuka upp mannen vid den tanken redan nu. 

Glad valborgsmässoafton!

 

30.04.2019 kl. 15:20

påskdagen med födelsedagsfireri

Här ligger vi lite efter i uppdateringen, så innan vi vänder månadsblad och firar vappen backar vi bandet tillbaka till påskdagen. I år råkade den infalla på Kisses födelsedag, så det var givet att hans present kom i äggförpackning. 

Vi skramlade ihop ett litet sällskap och åkte till Köttkontrollen för att fira dagen med lunch. 

Restaurangen har varit stängd ett tag på grund av ägarbyte, men nu hade de äntliget slagit upp dörrarna igen! 

Hade egentligen siktet inställt på brunch, men det serverar de inte förrän till sommaren så landade slutligen på en portion köttbullar med mos i menyn. Typiskt att man blir sugen på något man lika gärna kunde göra hemma, men det var mycket, mycket gott!

Vidde skålade med vatten dagen till ära. 

Sedan åkte vi hem för att duka fram till ett litet kalas. 

Blev ingen födelsedagstårta i år (behövde fortfarande lugna nerverna från fjolårets kinderkaka, haha) - men knåpade istället ihop några minipavlovas då vi hade äggvitor överlopps och så serverade vi lite fruktspett och brunchrester från dagen innan. Bra så. 

Det blev snabbt tjoigt och tjimmigt runt bordet då fyra små barn hörde till kalassällskapet.

Bland annat skulle spel spelas... 

... och föräldrar busas med (eller var det tvärtom?).

Jennifer var också med och firade! Måste alltid passa på att haffa hennes sällskap då hon råkar vara söderut i landet. 

En liten familjebild insisterade jag också på att ta. Svårt bara att få alla att titta in i kameran på en gång. Men så är det ju med alla familjebilder, hör alltid till de svettigaste jobbuppdragen att få. 

När alla andra gäster hade åkt hem satte vi oss med Jennifer och spelade en omgång galenpanna, men med Game of Thrones-tema. Försöker för övrigt undvika internet så gott det går idag, så man inte snubblar över några spoilers från avsnittet som släpptes idag. Har på känn att en hel drös favoritkaraktärer dör. Buuhu. 

Och det var ungefär det födelsedags- och påskdagsfirandet. Mycket nöjda med dagen, som ni kan se!

 

29.04.2019 kl. 12:51

den stora påskjakten

Dags att hoppa tillbaka till påskafton och den stora påskjakten, för ser man på! Där bland scillorna hade visst påskharen lämnat en korg med ägg. 

Klart en ställer upp och hjälper till att gömma dem! 

Så sedan pilade jag runt i vår trädgård och gömde närmare 150 ägg, skatter och olika ledtrådar.

Buskar, blomkrukor och rabatter var exempelvis bra gömställen. 

En chokladhare fick åka upp i flaggstången! Väntade med spänning på att någon skulle lägga märke till den, men den hittades inte förän slutet av jakten då en och annan extra ledtråd delades ut.

Årets påskris på trappan fick bli pyntat med små vimplar, eftersom jag inte kunde hitta fjädrar som garanterat var konstgjorda. 

Sedan började skattjägarna anlända, en monsterkyckling från Island till exempel!

När alla var på plats var det äntligen dags att börja jakten. Men första uppgiften var att fånga Kisse som nästan sprang iväg med alla kartor. 

Som tur överlistade våra små jägare honom och letandet kunde börja!

Alla deltagare fick en karta med ett eget område på gården där de skulle leta efter sina påskägg. 

Hade uppmanat gästerna att man gärna fick anlända i valfri "påskjägarmundering" och blev inte besviken på exempelvis denna utstyrsel. 

Även min mamma kan man alltid räkna med, här mycket nöjd över sitt äggfynd.

Blev en och annan välfylld kaffekanna kan vi väl konstatera.

Vidde Vids följde med spektaklet på tryggt avstånd i fammos famn. Men bara att vänja sig för oj, vad många skattjakter han ännu kommer få vara med om under sin uppväxt.

Slutligen lade Macke märke till haren i flaggstången och alla skatter på gården kunde konstateras hittade. 

Slutligen skulle ledtrådarna pusslas ihop. 

De gav riktningen raka vägen till "Trollskogen", vilket de flesta i sällskapet hade koll på var låg, efter sommaren då vi hade café.

Så det var bara att bege sig vidare, ännu var inte skattjakten över!

Framme i skogen möttes gänget av denna syn. 

En kista full med godis! Barnen klagade inte, om vi säger som så. Och undertecknad avsade sig allt ansvar för eventuella sockerdippar senare under dagen, hehe. 

 

Sedan plundrades kistan på innehåll och det blev kaffe- och saftbjudning i skogen innan jakten ansågs över. 

Ett stycke person som antagligen en och annan gång frågat sig själv vad det är för knäpp familj han egentligen gift in sig i. Men efter att ha fått skaka på huvudet och sucka djupt en gång eller två brukar han för det mesta gladeligen vara med på våra upptåg kan jag intyga. 

Så splittrades jägarskaran och alla fortsatte påskfirandet på eget håll. Själva gick vi  upp till mina föräldrar för att ta del av en dignande god påskbrunch. 

Tack till alla som var med!

26.04.2019 kl. 19:17

långfredag med påskbrasa på ravals

I fredags var vi bjudna på påskbrasa i grannbyn, så vi lastade vagnen full med mat, korv och varma kläder och begav oss av längs med sandvägen. 

Små vårsolar tittade fram längs med vägkanten. 

Jag var påskredo och kittad med ett välfyllt påskägg.

Efter ett litet tag var vi framme vid vår destination ravals och möttes av vårigt pynt vid grinden. 

Vi slog oss ner kring elden tillsammans med de andra gästerna. 

Värdinnan Amelie hade dukat fram ett digert knytkalasbord. 

Två påskfirare med varierande känslor inför att tillbringa sin fredagskväll utomhus framför en brasa. 

De hade ordnat med påskäggsjakt, så undertecknad blev givetvis mycket ivrig.

Jag fick assistans av Leonel och vi begav oss genast av för att spana efter äggömmorna. 

Yes! Hittade ett! 

Som följande programpunkt gick vi för att hälsa på fåren.

De blev väldigt nöjda över de torra brödkanterna vi delade ut. 

Förtuom hönsen, som jag tidigare talade om, skulle jag även väldigt gärna fylla sjöhagen här hemma med ett gäng får. Är något ytterst hemtrevligt med det djuret enligt mig. 

Vidar sken som Nådendals sol då han fick hänga med mormor och morfar. Det är den effekten de har på sina barnbarn. 

Tack och bock för en mycket trevlig tillställning, vi kommer gärna igen!

På vägen hem fick vi sällskap av Jolanda, som är en riktigt liten kämpe när det gäller att promenera. Inte ett knyst om att hon skulle ha varit trött i benen - sin ringa ålder till trots, utan vinkade glatt och hojtade hej hej till traktorerna som körde förbi. 

Gick förbi en liten skog av videkissor. 

Väl hemma igen möttes vi naturligtvis av den sedvanliga välkomstkommittéen. 

Och det var den långfredagen i ett nö... äggskal. 

23.04.2019 kl. 19:59

påsken genom kamerarullen

Här följer en snabbgenomgång av denna rätt så programfyllda påskhelg. Långfredagen inleddes med sedvanligt morgonmys i sängen. Efter att V har vaknat får han nämligen alltid komma över till oss och med god tur somnar han om en liten stund. Ah, få saker är mysigare än ett sömndrucket litet barn. 

Tillbringade största delen av dagen med att fixa med lite ditt och datt; planterade blommor, grejade skattjaktskartor och städade inför kalas bland annat. Men till kvällen skulle vi iväg på påskbrasa till en granngård och vi hade med oss ett påskägg som gå-bort-present. 

Alla fester som inkluderar minst lika mycket häng med djur som människor är bra fester, hehe. Fick hjälpa fåret till höger loss då det var så suget på torkat bröd att det fastnade i staketet. 

När festen tog slut (för vår del, andra forsatte nog långt in på natten har jag på känn) vandrade vi hem igen. Smalt lite av denna syn. 

Följande morgon var det bara att rise and shine och dra igång med fixet med en gång. Hade nämligen lovat påskharen att hjälpa till att gömma drygt 130 påskägg och andra skatter på våran gård. Skattjakten blev en mycket lyckad tillställning som jag skall berätta mer om senare. 

Elena och Sami gav den bästa typ av påskpresent: nämligen färska ägg från egna höns. Drömmer om dagen då jag själv basar över ett gäng pullor, har redan planerat att de skall heta Shakira, Beyoncé och Britney. Tuppen kunde heta Sean Paul eftersom inte katten (Louie) fick det namnet. 

Efter jakten blev det brunch uppe hos mamma och pappa. Det bjöds på en massa gott, bland annat en fantastiskt god tonfiskpaté som Miso hade gjort.

Till kvällen bestämde vi oss för att gå på evenemanget SKUMT som ordnades i yrkesskolans sedan länge tomma, gamla lokaler vid Pumpviken. 

Efter att vi stigit in genom dörrarna till den gamla metallhallen var det som om vi skulle ha blivit teleporterade rakt till Berlin. Älskar den här typen av evenemang som bjuder på något utöver det vanliga. Är även glad för min lillebrors (och resten av gänget som ordnat detta) skull att de verkade ha fått ihop allt, då man kunnat följa med lite bakom kulisserna i arbetet. 

Var själv med på ett litet, litet, litet hörn då vi bidrog till inredningen med oljetunnor och vår kompisgunga från vår gård samt mina julstämplar till inträdestämpeln. Lyckades snacka till mig reducerat inträdespris av tjejerna i kassan av denna anledning och var sedermera mycket nöjd över mina prutningsskills. 

Dock var musikstilen inte helt den typ jag vanligen lyssnar på och insåg att jag nog borde ha "pluggat" lite och lyssnat på artisterna innan för att komma mer i rätt stämning. Kan i och för sig också ha berott på att vi kom till festen rakt från nattnig av bebis så man hade ju inte direkt värmt upp sig så mycket. "En liten båt" var ju inte riktigt på repertoaren om vi säger som så.

Men mest av allt gillade jag maten man kunde köpa och de olika Overhead-installationerna, som denna som roterade uppförstorade bilder på kvalster mellan sig. Så fiffigt, för att inte tala om nostalgiskt med med användningen av oh:n. Var mitt favoritverktyg då jag skulle hålla presentationer i skolan, satte alltid mycket tid på att göra så fina oh-bilder som möjligt. 

Och maten ja, helt fantastiskt god! Var en gnocchihistoria med bland annat citron, brynt smör, pecorino och annat gott. Mmm.

Följande dag var en fräsch som en nyponros. Låtsades i alla fall om det. Men vi kom hem i en rätt så skälig tid natten innan och blev positivt överraskad över hur snabbt vi fick tag på taxi påsklördagen till trots. Kan ju dock ha berott på att vi inte hängde kvar till stängningsdags. 

Den skäggiga typen till höger skulle firas eftersom han hade födelsedag!

Det gjorde vi genom att åka till Köttkontrollen, som äntligen har öppnat igen efter att ha varit stängt ett tag på grund av ägarbyte. Hade tyvärr missat att de inte längre serverar brunch på helgerna (förutom till sommaren igen), men blev naturligtvis trots det serverade mycket god mat så ser fram emot nästa besök vi kan göra där. 

Sedan bar det hem igen för att bjuda in till kaffekalas bestående av minipavlovas, fruktspett och rester från lördagens brunch. 

Och idag, annandag påsk, har vi mest tagit det piano. K steg upp med Vidde så jag fick sovmorgon samt lite tid för att dricka morgonkaffe och lösa korsord i lugn och ro. I morse sprack även mina byxor så ser det som ett tecken på att det är dags att tacka för denna påskhelg. Hejdå bästa högtid, ses igen om ungefär ett år!  

22.04.2019 kl. 10:19

Lille Sk(r)utt sju månader

Idag blir den här lilla knodden inget mindre än sju månader gammal. Eftersom den tjugonde passligt nog infaller med påsk, var temat för denna bild givet. Köper mössor för de olika månadsbilderna av en person som är lite duktigare med virknålen än jag och den här mössan blev alldeles ljuvlig! Hoppas den fortsätter passa ett litet tag, för lilla V är alldeles oemotståndlig i den. 

Den senaste månaden har han lärt sig sitta stadigt, men backar nog fortfarande upp med kuddar då hans balans ännu inte är helt tillförlitlig. Äter gör han med god aptit och fullkomligen älskar gröt till både frukost och kvällsmål. Däremellan slinker det ner både frukt och olika puréer under dagens lopp. 

Sömnen har också blivit allt mer stabil och i och med att han kinkade lite med amningen för ett litet tag sedan testade vi att helt slopa nattmaten och efter cirkus en vecka har vi bjudits på en rad hela nätter utan uppvak, hurra! Nu gäller det bara att få in samma rutin på katterna också, som gladeligen kommer och väcker oss i tid och otid. 

En glad liten buse med nära till skratt. Att få honom att skratta har en ju nästan blivit lite beroende av. Så ljuvligt! 

En riktigt glad och skön påsk från oss!

20.04.2019 kl. 08:00

om att ha ett påskris

Låt mig presentera årets påskris! Äntligen ett år då jag lyckats synkronisera mig själv så jag både skaffat pynt och tagit in riset i tid. Händer inte varje år, men nu så!

Var lite orolig att jag igen var sent ute med att ta in kvistarna, men på bara ett par dagar har de små bladen slagit ut. 

Till pyntet hör ett gäng handmålade ägg, gjorda med vaxteknik. Några som är nya för i år och några gamla. 

Dessutom har några små, små hönor och tuppar i keramik fått göra äggen sällskap. Hittade dem i Papershop i Helsingfors och ångrar storeligen att jag inte plockade med mig några till. Så söta!

Sist ut, ägget som är favoriten just nu. Det är så varmt och välkomnade i färgen jämfört med alla andra som jag av någon anledning målat lila och blå. Nästa år måste jag komma ihåg att satsa på denna nyans istället för att jämna ut tonerna i arrangemanget lite. Och det var den rapporten om påskriset det, önskar er en trevlig påsk ifall jag inte hinner titta in här under helgen! 

18.04.2019 kl. 14:39

vårens första utefika och en oväntat besök

Igår råkade lillebror vara hemma på visit så passade på att bjuda ner honom på plättar och kaffe innan han fick annat fuffens i kikaren. Han är med i gänget som står bakom SKUMT  som går av staplen nu på lördag. Vet inte om jag själv kommer ha möjlighet att gå, men tycker det är mycket trevligt med alternativ som inte innebär att gå till den lokala kroggolvet dekorerat med plastpalmer om man vill bege sig ut på festligheter under påskhelgen. 

Fick hjälp av honom att bära ut lite av våra skrangliga trädgårdsmöbler och så passade vi på att fira den otroligt varma och soliga dagen med att ha vårens första officiella kaffestund utomhus. 

Det är så orimligt skönt att det äntligen är så varmt att jag utan desto mer krångel kan ha med mig Vidar utomhos och dessutom kan lägga ner honom på marken då han nu har lärt sig att sitta själv. Ser fram emot att återupptäcka alla vinklar och vrår av gården med honom. 

Härom kvällen fick vi också överraskningsbesök då en hjort plötsligt spatserade över gården. Som alltid då jag ser något djur, blev jag helt fascinerad och kunde inte slita mig från fönstret förrän besöket var över. Vet inte vad det beror på att jag blir så ivrig, då vi ser hjortar och andra fåglar och djur så gott som dagligen. Här kan man spana in allt från mårdhundar till tranor och älgar från köksfönstret.

Priset får väl ändå kanske gången då jag vaknade mitt i natten och gick till köket för att ta en glas vatten och ropar i högan sky "KISSE KOM OCH TITTA!". Han trodde ju det minst var en vargflock som kom farande, men då var det återigen bara två hjortar som stod och kraffsade i rabatterna. Jaja. Behövs inte mycket för att underhålla mig, som ni förstår. 

17.04.2019 kl. 21:01

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny