andra advent

Andra advent - när hände det? Känns som jag ligger långt på efterkälke i mitt planerade julmyseri, men vad kan man göra? Idag passade vi i varje fall på att duka upp adventsfrukost, vilket kanske egentligen är som vilken annan helgfrukost som helst, men dock ackompanjerat av julkalendern. Kanske inte den bästa julkalendern jag skådat, men tycker att det bara för sakens skulle är kul att se på. 

Efter några avsnitt av julkalendern (ligger efter där med), hoppade vi i bilen och körde förbi detta karga landskap. 

Och landade här, i grannstaden. Det enda jag önskar skulle finnas i vår ände av staden som finns i Ekenäs måste ju vara lite mer av alla vackra trähus. Och möjligtvis en gnutta hav. 

På vårt schema stod ett besök på julmarknaden som ordnades under helgen. 

Vi började dock med att föga överraskande springa på bekanta och Kisse inhandlade en sjukt god tomtegröt som jag sedan snålade på. 

Tyvärr blev vår vistelse på torget inte lång, eftersom det var så himla ruggit väder, men kilade i varje fall snabbt omkring för att spana på grejerna som såldes. 

Men trots vädret hade en hel del folk vågat sig ut - det var roligt att se. Tyvärr är ju inte Raseborg vanligtvis den livligaste av städer vintertid om vi säger som så. 

Kom hem från marknaden med dessa trevliga tomtar. Har överlag väldigt lite julpynt i min ägo, så tyckte dessa gott och väl kunde få följa med hem och höja julstämningen en smula.

Resten av eftermiddagen har tillbringats med att försöka få lite ordning på torpet inför jul samt med en kamp mot våra nya gardiner. Vilket sjå det är att få i ordning gardiner då man tidigare bott i lägenhet med en handfull fönster och sedan plötsligt har sisådär  närmare tjugo fönster att pryda vackert. 

Denna adventssöndag fick avslutas med mys i de vackra yllesockorna jag fick av svärmor idag samt en lokalproducerad cider som vi fick i julklapp av en vän. 

Publicerad 10.12.2017 kl. 21:35

iso 12800 & ett klipp

Igår fick stora delar av lejonmanen ryka och jag passade på att snabbt föreviga det med gårdagens allra sista ljus tillsammans med iso 12800 (!) på kameran. Lite galet är det ju nog att en bor i ett land som såhär års är kolmörkt cirka tre fjärdedelar av dygnet. Men håret, ja. Så här kort har det inte varit på tolv år, så det känns ju sannerligen ganska nytt och fräscht. 

I övrigt har jag verkligen ansträngt mig för att inte sitta fast vid datorn om kvällarna med olika jobb (för att inte tala om slösurfande) de senaste veckorna, men idag är jag ensam hemma hela dagen och kvällen så tänker ta tillfället i akt och beta av så mycket jobb jag bara kan när jag har chansen. Har en spinnande katt vid min sida, så arbetssällskapet kan man inte klaga på. 

Glad fredag!

Publicerad 08.12.2017 kl. 10:09

att fira en hundraåring

Igår firades självständighetsdagen och inte vilken som helst, utan en hundrade - som säkert ingen har missat såvida man inte levt under en sten. 

Dagen till ära var verkligen vädret på topp, och likaså flaggan som vi för en gångs skull kom ihåg att hissa upp i stången. Händer inte varje flaggdag, om vi säger som så. Måste skärpa oss med detta. 

Ja-a, hörni. Vilken ynnest att vara född tryggt i detta land och en dag som denna sitta och blicka ut över detta landskap. 

Hade dock inga storslagna festplaner för dagen, utan vi passade istället på att bland annat fixa i vårt gästrum som varit under renovering de senste veckorna. Ja, och så lyckades jag ramla ner för vår nymålade trappor också - dagen till ära. Nog mera tårar än skratt i stunden då det gjorde ohemult ont, men så här i efterhand är det svårt att inte se komiken i det hela eftersom jag var mitt i en solosång av Vårt Land då jag tappade fotfästet. Ni kan säkert föreställa er, smidigt med Miilo som vanligt ungefär. 

Lite bestämde vi oss ändå för att festa till det, så vi drog till Köttkontrollen som ordnade tre rätters lunch dagen till ära. 

Och bjöd på bubbel till alla gäster gjorde de också, inte illa!

Till förrätt fick vi en fräsch sallad. 

Och till varmrätt renskav och lingon. Har faktiskt aldrig smakat på det tidigare, var riktigt smakligt. 

Slutligen serverades vi efterrätt - isade hjortron med varm kinuskisås. 

Inte något jag i vanliga fall skulle beställa in som efterrätt somden chokladlover jag är,  men detta kändes ju nog lite extra finskt och festligt, dagen till ära.

Efter den goda lunchen, begav vi oss ut i detta vinterlandskap. Vi skulle nämligen göra fjolårets bedrift till en liten tradition och gick således ut på en "självständighetsutflykt" i skogen. 

Hade detta spexiga sällskap som bland annat försökte ta sig upp på skogens högsta stenar. 

Sedan kom vi hem till detta och landade i soffan framför slottsbalen tillsammans med en rykande kopp glögg. Känns ju tämligen avigt att glo när på teve när grädden går på finfest, men också som en himla typiskt finsk grej att göra. Att liksom bara nöja sig att vara med via teverutan. 

Hur som haver, fint jobbat Finland. Hoppas det blir oändligt många självständiga år till. 

Publicerad 07.12.2017 kl. 19:47

en liten önskelista

Jag må kanske anses vara för gammal för det här med önskelistor och mamma lär redan ska ha inhandlat min julklapp, så hemskt oklart vem denna lista egentligen skall rikta sig åt, men jag tycker det är trevligt med små sammanställningar så kör ändå. Kan ju även fungera som en öppen idélista till chefen på EN Productions (undertecknad) då en tack-för-gott-arbete-present vore på sin plats till företagets enda anställda (undertecknad) som slitit som få detta år. 

Så om jag fick önska fritt, både högt och lågt, skulle min lista ungefär se ut såhär:

○ 1. Den här stjärnkartan från The Night Sky har snurrat en hel del på sociala medier och jag måste erkänna att jag fallit rätt så rejält för den. Man kan alltså ställa in ett datum och en plats och sedan få en bild över prick hur stjärnhimlen låg just då. 

○ 2. Enfärgade lakan, gärna i grått eller någon matt, grönblå nyans. Just dessa är från Ellos, men jag är inte så kinkig. 

○ 3. Något trevligt, gott te. Jag som vanligtvis brukar ha regnbågens alla färger av teförpackningar i skåpet, har snart bara något tråkigt earl grey kvar. Akut behov av påfyllning alltså. 

○ 4. Strumpor. Just dessa är också från Ellos, men allt går (hehe). Kan inte för mitt liv förstå vart alla mina strumpor tar vägen, går med omaka par ungefär 6/7 dagar i veckan. Yllesockor är också en stor hit, kan inte få nog av dem. 

5. Efter höstens kat(t)astrofiska incident blev både min morgonrock och en hel drös av våra handdukar totalförstörda. Lite påfyllnad i detta lager skulle inte vara helt fel med andra ord. 

○ 6. Mitt klara tema i denna lista är tydligen saker jag har slut av eller som har försvunnit, så varför bryta den cirkeln? Även ett av mina favoritläppstift har fått fötter och vandrat iväg någonstans. Ruby Tuesday av Max Factor heter nyansen. 

○ 7. Borde egentligen börja begränsa mina anförskaffningar av muminmuggar, men årets höst- och vintermuggar var väldigt fina så de måste nog få hänga med på denna lista i alla fall. 

○ 8. En mutterpanna! Vill bara koka lyxigt kaffe i en sådan som jag kan njuta av hela vintersemestern (och förstås alla andra långsamma morgnar). 

○ 9. Som den riktiga torris jag är, går den mesta typ av hudvård hem. Gillar t.ex. produkterna från ACO och L300. 

 

Tack och bock på förhand, tomten.

Publicerad 04.12.2017 kl. 22:06

livet som företagare & publika framträdanden

Idag är jag väldigt tacksam över att det är fredag, första december och inskriven "firmadag" i kalendern, vilken ger mig rätten att ta sovmorgon, mysa omkring i min onepiece och dricka chaite medan snön faller utanför fönstret. Jag skall snart ta itu med ett layoutprojekt och efter en mycket intensiv vecka med många olika personmöten (fotade t.ex. nitton olika barn i onsdags, pjuh!) skall det idag bli så otroligt skönt med noll mänsklig kontakt under min arbetsdag. 

Igår hade jag äran att få medverka i traktens gymnasiers yrkestemadag som ordnades i Ekenäs. Deltog i två pass och klämde in snack om studier och jobb som kulturproducent, att vara fotograf och företagare. Blev väldigt mycket intensivt prat under de minuter som var reserverade för mig då jag hade så mycket jag ville få sagt, så hoppas de som lyssnade inte fick allt för mycket skav i öronen, hehe. Tycker dagen var ett superfint initiativ och är glad att dagens gymnasieelever verkligen får ta del av hela spektrat av möjligheter när det kommer till fortsatta studier. Annat var det på "min tid", om vi säger som så. 

Bongade även mitt eget foto av mina klasskompisar, som är taget för åtta år sedan, i  vnf:s infoblad. Tyckte det var lite roligt, men bra att bilden fortfarande kommer till nytta och inte gått ur tiden. 

Och på tal om publika framträdaden måste jag ju passa på att tipsa om ett par grejer jag medverkat i på senaste tiden. För några veckor sedan fick jag besök av Närbild som intervjuade mig om hur det är att vara egen företagare. Jag är med i början och slutet av programmet, om någon är nyfiken och vill titta. Programmet hittar du här

Tidigare under hösten var också Västra Nyland hemma hos mig för att snacka livet som företagare i sin serie där de lyfte upp olika yrkesgrupper. Branschen inom kulturföretagande kan stundvis kännas tuff och snårig att slå sig fram i, så är verkligen tacksam och glad över dessa intervjuer. Efter mycket hårt arbete är det fint att få lite synlighet. Västinsintervjun hittar du här

 

Bilderna ovan är skärmdumpar från respektive program/artikel.

Publicerad 01.12.2017 kl. 10:58

#dammenbristerbild: Lina Raunio

Mina flöden på sociala medier svämmer över i rosa och höjda knytnävar. Idag brister dammen. Jag har själv skrivit under, bland med över 6000 andra kvinnor i svenskfinland. Jag har själv lämnat in vittnesmål, bland med närmare 900 andra. Det finns inget "det händer inget sådant i min närhet" - det händer i allas närhet, oavsett om man är medveten om det eller inte. Nu är det dags att öppna ögonen. 

"Det är dags att prata om sexuella trakasserier i Svenskfinland. Alltför många män och pojkar slipper i nuläget stå till svars för sina handlingar. Därför vill vi blottlägga de trakasserier och övergrepp som sker. Ankdammen är liten och många av våra partners, kollegor, pappor, bröder, söner, släktingar, vänner, bekanta, chefer, lärare och anställda är bästa broder med varandra. I en liten social enhet är det svårt att våga säga ifrån, då man vet att många kommer att hålla förövarna om ryggen.

Men vi vet vilka ni är. Och våra berättelser vittnar om vad ni gjort. Nu kräver 6111 kvinnor: bryt tystnaden!" 

Läs hela upproret här

Publicerad 29.11.2017 kl. 09:52

som tagna ur en fransk film

Efter några helger på raken med mycket fart och fläng, var det nu riktigt skönt med en total hemmahelg. Käka hemgjord pizza framför teven, fixa med lite smått och inleda morgonen med att släpa täcket med sig till soffan och starta dagen med tecknad film. Inte illa. 

Men lite aktivitet utanför huset fick vi ändå till. Igår gick vi på lilla Jolandas dop och hade dessutom äran att få bli faddrar till henne. Tycker väldigt mycket om namnet också, som klingar vackert och har mycket pondus. Ett namn för stordåd, måntro? 

Efter dopet svirade vi snabbt om till lite mindre festliga kläder och kilade iväg på teater. Det var VNUR:s storsatsning för hösten som vi skulle gå och se och eftersom många ungdomar som också deltog i "mitt" projekt förra hösten var med, kändes det som ett måste att gå och kika vad de kokat ihop. När vi ändå var inne i stan passade vi dessutom på att svänga via Köttkontrollen också för ett glas vin och tapas. Det är helt klart den mysigaste platsen här i byn för en dejt och det blev ju inte sämre av att bordsgrannarna påpekade att vi såg ut att vara tagna ur en fransk film. Blir så glad att man kan få både lokalproducerad kultur och restaurangupplevelser så här på hemmaplan. Förstår mej ej på folk som klagar över det s.k. småstadslivet. 

Publicerad 26.11.2017 kl. 22:44

saker jag ser fram emot att göra inför jul

Döm om min besvikelse när jag härom dagen blev informerad om att Lilla jul inte infaller imorgon, som jag hela tiden trott, utan först om en vecka. Vill ju starta julmyset™ NU, men känns mer regelrätt att börja då i samband med Lilla jul. Tror ändå jag tänker tjuvstarta och börja hänga upp julljus nu under helgen - känner att detta novembermörker kräver det. 

Nåväl, igår rykte jag in för att hjälpa till på säsongöppningen av julstugan i gamla stan (var bilderna i detta inlägg också är tagna) så tycker faktiskt det är ganska rimligt att börja juleriet redan under denna helg. 

Detta ser jag fram emot att göra inför jul:

♥ baka pepparkakor och dekorera dem i snirkliga mönster

♥ öppna en lucka i scouternas adventskalender varje dag

♥ ha stilla stunder framför brasan

♥ att smutta på årets första glögg

♥ äta pepparkakor med blåmögelost 

♥ bygga pepparkakshus

♥ binda en julkrans till ytterdörren

♥ att ha ett ljus tänt i lyktan på trappan varje dag

♥ att börja dagen med att titta på julkalendern

♥ att gå på en julkonsert i kyrkan

♥ att julstöka med familjen

♥ gå på julgransjakt för att hitta en perfekta granen

♥ att besöka mörbys julmarknad

♥ att se ett luciatåg

♥ att fundera på finurliga julklappar och sedan packa in dem så vackert som möjligt

♥ att äntligen få äta bondost igen

♥ att delta i evenemanget Julens ljus vid borgen, då julfriden utlyses vid Raseborgs ruiner

♥ att bara ta det lugnt med en varm katt på magen

Vad ser du fram emot?

 

Publicerad 24.11.2017 kl. 14:36

att knyta ihop företagaråret

Nuförtiden postar jag ganska lite bilder här som har att göra med mitt företagande som fotograf. Detta främst för att jag försökt kanalisera det mesta jobbrelaterade till min facebook- och hemsida, men även där har det faktiskt ekat ganska tomt med uppdateringar på sistone.  Dels eftersom jag inte riktigt haft tid att uppdatera men också eftersom jag inte vill uppdatera och sprida allt för mycket reklam för att sedan ändå inte ha möjlighet att ta emot bokningsförfrågningarna pga tidsbrist. Sicket ekkorrhjul, hörni.

Men så här vid årets slut då det är dags att "knyta ihop säcken" tänkte jag ändå dela med mig av ett litet kollage. Det har varit en potpurri av bröllop, barn, sommarteater, familjer, studenter och beställningsbilder. Kanske lite spretigt kan någon anse, men jag tycker det mest är trevligt med lite variation. 

Därtill teaterproduktioner och olika layoutjobb - för att inte tala om vårt sommarcafé och mitt deltidsjobb på folkhögskolan. Kan inte påstå att jag har hunnit ha många minuter tråkigt det här året. 

Nu har jag dock satt lapp på luckan för i år och tar inte emot några fler uppdrag. 16.12.2017-14.1.2018 håller jag ledigt, och det är skrivet i sten. Hur roligt ens jobb än är och hur kul det än känns när nya bokningar ramlar in på mailen så behövs det lite ledigt ibland också. Faktiskt. Tack till alla som på olika vis har stött mitt företagande under året med allt från att faktiskt boka mig till att vara bollplank för nya idéer samt varit stöd då saker och ting känts som mest hopplösa. Utan er, inget företag. 

Publicerad 22.11.2017 kl. 20:55

söndagstempo & vardagslunk

Hallå där. Har landat i det något lugnare vardagslunket igen efter den förra, ganska så intensiva veckan. Jobbet i Tammerfors gick bra och fick som bonus umgås med ett gäng österbottningar, vilket jag alltid ser som ett plus i kanten. Kan ju eventuellt vara nationens mest sympatiska "folkslag", men det är ju sen gammalt. Olika typer av österbottnisk dialekt platsar lätt på listan över ting jag anser mysiga.

Denna vecka har hittills främst gått åt till jobb, scouting och redovisningar. Det sistnämnda känns måttligt kul då det är en annan persons oreda jag försöker ordna upp så vi kan ju kika på vad jag gjorde i söndags istället, då jag hade ledig dag:

Jag hade ju önskat att vi skulle gå och äta brunch, så då bestämde vi oss för att göra det också. 

Köttkontrollens bruncher är ju ingenting man blir besviken på så vi styrde raka spåret dit. 

Kisse valde dages Roast. 

Och jag dagens Egg dish. Bacon-parmesan frittata med trattkantarellcremé, mums. 

Lite kaffe på det.. 

.. samt plättar, som de infört på menyn. Genialiskt! Med en släkting i köket var portionerna dessutom enorma. 

Efter brunchintaget var vi tvungna att ta en liten promenad runt kvarteret för att inte förgås av mättnad. Spanade in vattendroppar i buskage samt fina trähus. 

Och fåglar på flykt. Väldigt novembergrå bild. 

Väl hemma igen var ljuständning och mys det enda rätta innan vi bänkade oss framför de fyra sista avsnitten av Stranger Things 2. 

Louie (även kallad Lars, Lasse och nu senast: Larsmo - kärt barn har många namn, så många att det till viss del finns risk för sinnesförvirrning) har helt fattat gallopen med söndagstempo. 

Publicerad 21.11.2017 kl. 22:24

en fredagslista

arkivbilder från november 2016

 

» Humör idag?
Ganska bra. Solen skiner och jag fick starta dagen långsamt med sovmorgon tills katterna kom och väckte mig, så kan väl inte klaga direkt. 

» Dagens planer?
Sitter på ett tåg mot Tammerfors för tillfället, så resten av dagen tillbringas där så fort jag kommit fram. Är anställd producent för ett organisationsevenemang som går av stapeln imorgon, så resten av denna dag går mest åt förberedelser. 

» Helgens planer?
Morgondagen fortlöper i Tammerfors, men sedan står söndagen ganska programfri, vilket kommer va orimligt skönt.  Har varit en ganska fullspäckad vecka. 

» Vad ser du mest fram emot i helgen?
Att komma hem till detta:

» Bäst i veckan hittills
Bra social tillvaro - har fått hänga med fina personer som jag inte har möjlighet att träffa så ofta i vanliga fall. Och så hade vi ett väldigt givande ledar- och höstmöte med min scoutkår och jag blev invald i styrelsen igen efter en paus på cirka sju år. 

» Sämst i veckan hittills
Väldigt lite egentid. Och att jag på bägge tågen upp mot Tammerfors måste sitta brevid män som luktar tobak och dricker öl. 

» Vad var det godaste du åt?
Måste nog ha varit Fias goda ramen som hon kom hem och kockade hos oss. Men gårdagens chokladbananer vi gjorde över glöden i öppna spisen var inte heller så illa. För att inte tala om skolluncherna jag äter de dagar jag jobbar på Lärkkulla. 

» I lurarna hör jag
Just nu podden: Myter & Mysterier. Varvar den med astropodden som är en annan favorit just nu. 

» Det dricker jag
Hittills bara vatten, men lär väl också bli en och annan kaffe för att knåpa sig genom det kommande dygnet. 

» Söndagen tillbringas så
Hemma, på sin höjd tillsammans med familjen. Kanske lite bastu? Och brunch känns som en rimlig grej att slå till med, det är länge sedan sist. 

listan en blandning av listor härifrån och härifrån

Publicerad 17.11.2017 kl. 12:32

en måndag som denna

Så var det måndag igen. Dock en lite annorlunda än vanligt, då jag fick avbryta min arbetsdag halvvägs för att åka hem för att ta emot ett litet filmteam. Känner spontant att det snart får lov att räcka  med allmänna media-grejer jag medverkar i för i år, men detta var ändå för kul för att kunna tacka nej till. Hojtar till när den finns tillgänglig att kolla på. 

Annars då? Grämer mig lite över att jag tyvärr var tvungen att avboka min närvaro (fanns som tur andra vuxna på plats) på dagens scoutmöte. Vi skulle nämligen besöka vattentornet (som har en stjärnkikare!) och det visade sig vara alldeles stjärnklart ikväll. Tur för våra vussingar, mindre tur för mig. Det var dock ett nödvändigt "ont" från min sida eftersom jag var tvungen att peta in lite luft i min kalender då denna vecka verkligen svällt ut både på längden och bredden. Troligen dock sista full rulle-veckan för i år, så biter ihop. Semestern hägrar. 

Och vattentornet finns ju kvar. Skulle inte direkt säga upp vänskapen om någon t.ex. skulle vilja överraska mig med ett besök där om vi säger som så (det är snart jul). 

Publicerad 13.11.2017 kl. 21:40

hjälp julhjälpen att sprida julglädje

För tre år sedan startade ett väldigt fint initiativ upp, Julhjälpen i Raseborg. Tanken är att mindre bemedlade familjer kan höra av sig till Julhjälpen, som sedan anonymt presenterar familjens behov under en facebooksida. Här kan sedan vem som helst kommentera vad den kan bidra med för att göra just denne familjs jul lite ljusare. 

Själv älskar jag ju julen, och önskar att alla som vill också skall ha möjlighet att fira under högtiden. Så idag har jag pakat paket som förhoppningsvis kommer till glädje för några små och stora personer här i trakten. Lite spel och pysselgrejer och ett presentkort till mitt företag fick åka ner i julklappssäcken. Samt lite kaffe, choklad, kattgodis och annat gott som man kanske inte annars unnar sig själv eller sin katt om man har det knapert. Små guldkanter liksom, det behöver inte vara så märkvärdigt!

Insamlingen pågår ännu under november månad, så passa på att klicka in på Julhjälpens sida för att se vad du kan bidra med. Alla är värda att få lite julglädje! ♥

Publicerad 10.11.2017 kl. 13:14

om den senaste tiden

Ja, vart denna hösten försvann - det kan man nog fråga sig. Känns som att jag blinkade till i september och när jag öppnar ögonen igen landar jag här, en dryg vecka in i november. Tänker inte sticka under stol med att det nog känns lite småsurt att en höst återigen rann mellan fingrarna. Samtidigt känns det som en viss lättnad att allt jämmer och elände som ploppade upp likt svampar i en fuktig mosskog förhoppningsvis är förbi. 

Trots att vi redan är i november, känns det som att vädret lite, lite försöker kompensera allt bra väder vi inte blivit bjudna på det gångna året. Jag har njutit av några soliga, frostiga dagar och brunch tillsammans med min ljuvliga, stökiga familj där inslag av vågen kring bordet och att alla skrålar "FEST" var ett måste. 

Några av de där lite soligare dagarna har jag också passat på att dra mig ut på promenad. Kände så igen mig i en Underbar pod, där de i senaste avsnittet pratade om  hur energin de brukar få av ljuset och solen under våren och sommaren vanligtvis brukar sina först i november, men detta år tog slut redan i september på grund av vädret som inte helt varit på topp, om vi säger som så. Så nu försöker jag håva in varenda lilla solstråle som november har att bjuda på och håller sedan tummarna att lagret räcker året ut. Eller åtminstone till medlet av december, för då har jag besämt mig att ta ledigt ett par veckor. Gud, vad jag l-ä-n-g-t-a-r. 

Nåväl, en positiv grej med november och mörkret är ju att en kan tända ljus i sådan mängd som om man hette pyroman i andra namn. Och med gott samvete göra i-n-g-e-n-t-i-n-g. Bara sitta vid köksbordet med sällskap av en katt och gnaga på en delicatoboll med i kopp te i högsta hugg. Väldigt bra upplägg. På tal om delicato, så såg jag att en alldels ny pralinask lanserats denna höst på andra sidan pölen och innehåller just denna delikata chokladboll. Så om någon känner sig hugad att hämta chokladaskar till jul, är det denna jag vill ha. Bara så ni vet. 

Publicerad 09.11.2017 kl. 10:59

funderingar från en fredag

Hörni, vilken ynnest att vakna upp till en solig fredag och tom inkorg på mailen. Det enda jag skall fnula med är några små redigeringar på ett layoutjobb jag håller på med, i övrigt står noll program på arbetsschemat. 

Sitter som bäst med en spinnande katt i famnen (älskar att Louie har sådant lynne att har bara vill mysa, mysa, mysa och självmant hoppar upp ens knä) och funderar vad jag skall ägna denna dag åt. Hörde rykten om att det vankas spelkväll så borde kanske röja upp i huset lite, eftersom Lanas, inte så diskreta vita, hårtussar yr omkring precis överallt. 

Just nu lossnar hon massor av hår och jag bävar för att hela pälsen kommer falla av. Stackaren, ser riktigt skabbig ut just nu. Men unnar henne lyxmat och mycket kärlek (i den mån hon vill ha, hon är ju verkligen inte lika kramgo som lillebror om vi säger som så) och  hoppas på det bästa - att pälsen växer ut igen och att hon inte är allt för traumatiserad av händelsen. 

I går ringde de från lokalradion för att få en uppföljning på det hela som hänt. Bara i västnyland liksom, klart en skall ringa upp och kolla hur ens katt mår. :') Börjar sakta men säkert känna att jag officiellt förtjänar crazy cat lady-titeln. 

Dock kan jag bara säga, så som jag sade igår på radion. Vet inte vad som är mer tragiskt - att det går omkring någon vuxen människa med total avsaknad av empati eller att det finns barn med så sorglig och kärlekslös uppfostran att de på något orimligt vis tror det är okej att nästan dränka främmande människors katter i brännolja. Tack och lov klarade sig våra älskade djur sig denna gång, annars vet jag inte vad jag skulle ha gjort. Antaligen gått på häxjakt runt byn.

Publicerad 03.11.2017 kl. 11:09

årets halloweenlook

Idag inföll den sista oktober, vilket föga överraskande också innebär Halloween. Har varken haft eller kommer att ha några speciella maskeradplaner för denna högtid detta år men passade ändå på att snabbt kasta ovanstående sminkning i ansiktet under lunchpausen på jobbet. Skolans studerande hade nämligen ordnat en liten fest i biblioteket så jag passade på att smyga med en stund för att få min värkande utklädnings-tand lugnad en aning. Bättre än inget! Efter jobbet tog sig dock detta spökansikte sig raka vägen hem och parkerade sig på soffan och där har jag stannat för resten av kvällen. Helt skönt med sådana dagar ibland, har nämligen fastnat framför serien a handmaid's tale

Till tidigare utklädnader i olika sammanhang hör bland annat Chesire Cat (från Alice i Underlandet), Hjorttrofé (tillsammans med K som var jägare), räv, lejon och pingvinerna från madagaskar-filmen... Börjar se ett tydligt djurmönster här, hehe. Vet inte riktigt vad det är med mig och maskerader, men tror det är möjligheten att skapa en helt annan illusion av sitt utseende med hjälp av lite ansiktsfärg som jag gillar. 

Några gamla favoriter från tidigare maskerader. Vilken gillar du bäst?

Publicerad 31.10.2017 kl. 21:52

när vi gick på årsfest med karis hjärn

Igår vankades det årsfest då föreningen Karis Hjärn fyllde hela tio år. Eftersom vi för en gångs skull var uppklädda till tänderna passade vi på att hyra in en fotograf - så där som man gjorde förr, ni vet? Nånej, men eftersom jag lyckats göra mig i ordning i god tid tyckte jag att vi lika gärna kunde fyra av några rutor uppe i mitt arbetsrum. Kul att ha som minne och eftersom jag funderar på att göra en liten fotovägg med husets tidigare ägare vill jag ju att våra porträtt också  skall gå i samma stil. 

Blev ju lite småsvettig en stund då jag plötsligt insåg att klädkoden löd "aftonklänning" och vi kan väl säga som så att jag behövde inte särskilt många kik i garderoben för att inse att jag inte äger något som faller under den kategorin. Tur så finns det gott om talangfulla typer här i våra knutar, så det fixade sig med hjälp av en utav Elins fantastiska klänningar. Kan verkligen rekommendera dem då man kan variera dem på så många olika sätt och dessutom är de hemskt sköna att svira omkring i en hel kväll. Bra snurr på kjolen också!

Själva festen var väldigt lyckad med god mat, härligt bordssällskap och mycket roligt program. Är så tacksam varje gång jag får delta i en tillställning där jag inte själv har behövt involvera mig i planerandet, utan bara kan sitta ner och njuta av kvällen. 

Tillsammans med några andra va de gamla ordförandena hade vi pysslat ihop en present till nuvarande fru ordförande: en första hjälp-påse. Den innehåll bland annat en cykelklocka (livsviktigt till pubrundan), en regnponcho (vem vet ifall karisnatten svämmar över igen), jesustejp (fixar allt) och choklad (in case of emergency). Dessutom bjöds vi bland annat på ett suveränt festtal och ett fint sånguppträdande. Samt en spännande frågesport som gamylerna hade knåpat ihop! Mitt lag Delfinerna knappade in rejält på slutet, men fick ändå nöja oss med en andra plats då team swingo höll sig i täten hela tävlingen igenom. Det gällde bland annat att veta vem som designat föreningens logo, vad Ed Sheeran och Sovjetunionens fall har gemensamt samt vad en Pojobo med märkeskläder även kan kallas. 

När middagen och programmet var över tog kvällens dj vid, som fyllde dansgolvet med hjälp av allt från spice girls och bon jovi till mer moderna dängor som jag tyvärr inte ens kan name droppa längre eftersom även jag räknas till gamyl nuförtiden. Det var två mycket nöjda personer som hoppade in i taxin någon gång mitt i natten och  konstaterade även att så här mycket har vi nog inte dansat sedan vårt bröllop.

Stort tack till Karis Hjärn för en suverän fest!

Publicerad 29.10.2017 kl. 13:10

godnattsagor för rebelltjejer

Ville bara sticka in mig med ett litet boktips, en bok som lätt förtjänar att bli årets julklapp tycker jag: Godnattsagor för rebelltjejer

Boken är fylld med historier om verkliga personer från jordens alla hörn som åstadkommit olika saker i livet. Här samsas författare, pirater, uppfinnare, piloter, kejsarinnor, bergsbestigare och många, många fler om utrymmet. En bok fylld till bredden med vackra illustrationer, intressanta berättelser och tänkvärda citat. Läs den eller skaffa den till någon du känner! 

En fin liten inpirationskälla som berättar hur man verkligen kan bli vad som helst och passande till alla, enligt mig. 

Publicerad 27.10.2017 kl. 16:01

då den första snön kom

Dagens nyhetsflöde har hängt tungt - lika tungt som trädgrenarna som täckts av blötsnö under nattens storm. Var en sorglig syn att blicka ut över gården och se att en stor del av våra träd hade knäckta kvistar och avbrutna toppar. Som att naturen sympatiserade med tågolyckan som hände under morgonen. 

Det här året känns verkligen absurt. Både på globalt och privat plan. När man man nåtts av en dålig nyhet och inte tror det kan bli värre, ja då kommer nästa grej flygande snabbt som attan. Tvåtusensjutton, så obeskrivligt skönt att du snart avgår. Vänligen, kom ej åter. 

Idag blev det inte mycket gjort utöver lite röjning på gården, eldas i spisarna och skrap bakom kattöron. Efter allt som har hänt på sistone känns det svårt att hitta tillbaka till ett vettigt jobbflow igen. Men tänker att det får väl vara så då. En kan inte vara 120% produktiv 365 dagar i året, funkar ej i längden. 

Hade i varje fall turen att få spontanbesök av en saknad vän med två- och fyrbent familj så passade på att bälga i mig kaffe, göra astrologiska analyser och älta vem som varit i farten och skadat våra katter tillsammans med dem. Är verkligen tackam över alla som hör av sig samt orkar lyssna på mina olika teorier om vad som har hänt. Har så svårt att släppa detta, även om jag förstår att det inte är psykiskt hållbart i längden. Skall göra ett sista ryck och dela ut lappar till alla hus i grannbyarna, sen får det vara. För sen vet jag faktiskt inte vad vi kan göra längre annat än att hoppas att den skyldige råkar ut för att karma slår tillbaka med en sjujävla smäll. 

Publicerad 26.10.2017 kl. 22:29

hur gick det sen?

Galelt många som klickat in sig här sedan mitt förra inlägg delats i massor. Ledsamt att det skall vara av en så tråkig anledning som djurplågeri, men känns viktigt att lyfta fram ändå. Vill även passa på att rikta ett stort tack till alla som visat omtanke, det värmer!

Ni kanske undrar hur katterna mår nu? Lana mår bättre, också Molly är tack och lov på bättringsvägen. Hon äter och dricker, och har till och med begärt ut sig de senaste dagarna. Känns ju lite tudelat att låta henne gå ut igen så här fort efter allt som hänt, men samtidigt tycker jag att hon absolut skall få gå ut om hon själv känner sig trygg i att göra det igen. 

Det har varit så många känslor i omlopp den här veckan, så nu - på söndag kväll, känner jag mig helt matt. Är också enormt äcklad av tanken att det faktiskt rör sig någon så sjuk människa i våra trakter som tycker det är rimligt att plåga djur på det vis hen har gjort. Vi bor liksom inte "på vägen" till någonting och här finns inte särskilt många hushåll inom den närmsta radien. Kan ju inte direkt påstå att man inte skulle ha hunnit bli smått cynisk de senaste dagarna... 

Några ledtrådar på vem som ligger bakom detta har vi inte, och trots att polisanmälan är gjord är det svårt att peka finger utan bevis. Nåväl, kan väl bara hoppas på att karma bites back och att den skyldige förevigt lider av samvetskval, ångest och inte får en enda god natt sömn för resten av sitt liv. Allra minst. Kunde även tänka mig leta fram den rostigaste metkrok som går att finna och sedan dra den upp och ner i den skyldiges hals några gånger, om vi någon gång möts. :--)

Min lilla fighter följde med mig ut härom dagen för att leta ledtrådar. Himla synd att vi inte hade en gps på henne så vi hade vetat exakt var hon har varit... Hade tänkt ta mig ut i skogen även under helgen, men då grannen väckte mig med nyheten om att åtta (8!!) vargar rörde sig mot vårt håll på lördagen, kändes det inte så lockande längre. 


Om någon vill läsa artiklarna som publicerades i de lokala nyheterna, går de att läsas här:

→ Djurägare i Karis misstänker: "Någon doppade min katt i brännolja"
→ Länsveterinären om kattfallet i Karis: ”Kan inte vara ett misstag”
→ Kariskatt kan ha blötts i giftigt medel

 

Publicerad 22.10.2017 kl. 21:02

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.01, 17:10att få bona om av fia
01.01, 22:53en stillsam nyårsafton av mamma Sara
☰ meny