☰ meny
 

att knyta ihop företagaråret

Nuförtiden postar jag ganska lite bilder här som har att göra med mitt företagande som fotograf. Detta främst för att jag försökt kanalisera det mesta jobbrelaterade till min facebook- och hemsida, men även där har det faktiskt ekat ganska tomt med uppdateringar på sistone.  Dels eftersom jag inte riktigt haft tid att uppdatera men också eftersom jag inte vill uppdatera och sprida allt för mycket reklam för att sedan ändå inte ha möjlighet att ta emot bokningsförfrågningarna pga tidsbrist. Sicket ekkorrhjul, hörni.

Men så här vid årets slut då det är dags att "knyta ihop säcken" tänkte jag ändå dela med mig av ett litet kollage. Det har varit en potpurri av bröllop, barn, sommarteater, familjer, studenter och beställningsbilder. Kanske lite spretigt kan någon anse, men jag tycker det mest är trevligt med lite variation. 

Därtill teaterproduktioner och olika layoutjobb - för att inte tala om vårt sommarcafé och mitt deltidsjobb på folkhögskolan. Kan inte påstå att jag har hunnit ha många minuter tråkigt det här året. 

Nu har jag dock satt lapp på luckan för i år och tar inte emot några fler uppdrag. 16.12.2017-14.1.2018 håller jag ledigt, och det är skrivet i sten. Hur roligt ens jobb än är och hur kul det än känns när nya bokningar ramlar in på mailen så behövs det lite ledigt ibland också. Faktiskt. Tack till alla som på olika vis har stött mitt företagande under året med allt från att faktiskt boka mig till att vara bollplank för nya idéer samt varit stöd då saker och ting känts som mest hopplösa. Utan er, inget företag. 

22.11.2017 kl. 20:55

söndagstempo & vardagslunk

Hallå där. Har landat i det något lugnare vardagslunket igen efter den förra, ganska så intensiva veckan. Jobbet i Tammerfors gick bra och fick som bonus umgås med ett gäng österbottningar, vilket jag alltid ser som ett plus i kanten. Kan ju eventuellt vara nationens mest sympatiska "folkslag", men det är ju sen gammalt. Olika typer av österbottnisk dialekt platsar lätt på listan över ting jag anser mysiga.

Denna vecka har hittills främst gått åt till jobb, scouting och redovisningar. Det sistnämnda känns måttligt kul då det är en annan persons oreda jag försöker ordna upp så vi kan ju kika på vad jag gjorde i söndags istället, då jag hade ledig dag:

Jag hade ju önskat att vi skulle gå och äta brunch, så då bestämde vi oss för att göra det också. 

Köttkontrollens bruncher är ju ingenting man blir besviken på så vi styrde raka spåret dit. 

Kisse valde dages Roast. 

Och jag dagens Egg dish. Bacon-parmesan frittata med trattkantarellcremé, mums. 

Lite kaffe på det.. 

.. samt plättar, som de infört på menyn. Genialiskt! Med en släkting i köket var portionerna dessutom enorma. 

Efter brunchintaget var vi tvungna att ta en liten promenad runt kvarteret för att inte förgås av mättnad. Spanade in vattendroppar i buskage samt fina trähus. 

Och fåglar på flykt. Väldigt novembergrå bild. 

Väl hemma igen var ljuständning och mys det enda rätta innan vi bänkade oss framför de fyra sista avsnitten av Stranger Things 2. 

Louie (även kallad Lars, Lasse och nu senast: Larsmo - kärt barn har många namn, så många att det till viss del finns risk för sinnesförvirrning) har helt fattat gallopen med söndagstempo. 

21.11.2017 kl. 22:24

en fredagslista

arkivbilder från november 2016

 

» Humör idag?
Ganska bra. Solen skiner och jag fick starta dagen långsamt med sovmorgon tills katterna kom och väckte mig, så kan väl inte klaga direkt. 

» Dagens planer?
Sitter på ett tåg mot Tammerfors för tillfället, så resten av dagen tillbringas där så fort jag kommit fram. Är anställd producent för ett organisationsevenemang som går av stapeln imorgon, så resten av denna dag går mest åt förberedelser. 

» Helgens planer?
Morgondagen fortlöper i Tammerfors, men sedan står söndagen ganska programfri, vilket kommer va orimligt skönt.  Har varit en ganska fullspäckad vecka. 

» Vad ser du mest fram emot i helgen?
Att komma hem till detta:

» Bäst i veckan hittills
Bra social tillvaro - har fått hänga med fina personer som jag inte har möjlighet att träffa så ofta i vanliga fall. Och så hade vi ett väldigt givande ledar- och höstmöte med min scoutkår och jag blev invald i styrelsen igen efter en paus på cirka sju år. 

» Sämst i veckan hittills
Väldigt lite egentid. Och att jag på bägge tågen upp mot Tammerfors måste sitta brevid män som luktar tobak och dricker öl. 

» Vad var det godaste du åt?
Måste nog ha varit Fias goda ramen som hon kom hem och kockade hos oss. Men gårdagens chokladbananer vi gjorde över glöden i öppna spisen var inte heller så illa. För att inte tala om skolluncherna jag äter de dagar jag jobbar på Lärkkulla. 

» I lurarna hör jag
Just nu podden: Myter & Mysterier. Varvar den med astropodden som är en annan favorit just nu. 

» Det dricker jag
Hittills bara vatten, men lär väl också bli en och annan kaffe för att knåpa sig genom det kommande dygnet. 

» Söndagen tillbringas så
Hemma, på sin höjd tillsammans med familjen. Kanske lite bastu? Och brunch känns som en rimlig grej att slå till med, det är länge sedan sist. 

listan en blandning av listor härifrån och härifrån

17.11.2017 kl. 12:32

en måndag som denna

Så var det måndag igen. Dock en lite annorlunda än vanligt, då jag fick avbryta min arbetsdag halvvägs för att åka hem för att ta emot ett litet filmteam. Känner spontant att det snart får lov att räcka  med allmänna media-grejer jag medverkar i för i år, men detta var ändå för kul för att kunna tacka nej till. Hojtar till när den finns tillgänglig att kolla på. 

Annars då? Grämer mig lite över att jag tyvärr var tvungen att avboka min närvaro (fanns som tur andra vuxna på plats) på dagens scoutmöte. Vi skulle nämligen besöka vattentornet (som har en stjärnkikare!) och det visade sig vara alldeles stjärnklart ikväll. Tur för våra vussingar, mindre tur för mig. Det var dock ett nödvändigt "ont" från min sida eftersom jag var tvungen att peta in lite luft i min kalender då denna vecka verkligen svällt ut både på längden och bredden. Troligen dock sista full rulle-veckan för i år, så biter ihop. Semestern hägrar. 

Och vattentornet finns ju kvar. Skulle inte direkt säga upp vänskapen om någon t.ex. skulle vilja överraska mig med ett besök där om vi säger som så (det är snart jul). 

13.11.2017 kl. 21:40

hjälp julhjälpen att sprida julglädje

För tre år sedan startade ett väldigt fint initiativ upp, Julhjälpen i Raseborg. Tanken är att mindre bemedlade familjer kan höra av sig till Julhjälpen, som sedan anonymt presenterar familjens behov under en facebooksida. Här kan sedan vem som helst kommentera vad den kan bidra med för att göra just denne familjs jul lite ljusare. 

Själv älskar jag ju julen, och önskar att alla som vill också skall ha möjlighet att fira under högtiden. Så idag har jag pakat paket som förhoppningsvis kommer till glädje för några små och stora personer här i trakten. Lite spel och pysselgrejer och ett presentkort till mitt företag fick åka ner i julklappssäcken. Samt lite kaffe, choklad, kattgodis och annat gott som man kanske inte annars unnar sig själv eller sin katt om man har det knapert. Små guldkanter liksom, det behöver inte vara så märkvärdigt!

Insamlingen pågår ännu under november månad, så passa på att klicka in på Julhjälpens sida för att se vad du kan bidra med. Alla är värda att få lite julglädje! ♥

10.11.2017 kl. 13:14

om den senaste tiden

Ja, vart denna hösten försvann - det kan man nog fråga sig. Känns som att jag blinkade till i september och när jag öppnar ögonen igen landar jag här, en dryg vecka in i november. Tänker inte sticka under stol med att det nog känns lite småsurt att en höst återigen rann mellan fingrarna. Samtidigt känns det som en viss lättnad att allt jämmer och elände som ploppade upp likt svampar i en fuktig mosskog förhoppningsvis är förbi. 

Trots att vi redan är i november, känns det som att vädret lite, lite försöker kompensera allt bra väder vi inte blivit bjudna på det gångna året. Jag har njutit av några soliga, frostiga dagar och brunch tillsammans med min ljuvliga, stökiga familj där inslag av vågen kring bordet och att alla skrålar "FEST" var ett måste. 

Några av de där lite soligare dagarna har jag också passat på att dra mig ut på promenad. Kände så igen mig i en Underbar pod, där de i senaste avsnittet pratade om  hur energin de brukar få av ljuset och solen under våren och sommaren vanligtvis brukar sina först i november, men detta år tog slut redan i september på grund av vädret som inte helt varit på topp, om vi säger som så. Så nu försöker jag håva in varenda lilla solstråle som november har att bjuda på och håller sedan tummarna att lagret räcker året ut. Eller åtminstone till medlet av december, för då har jag besämt mig att ta ledigt ett par veckor. Gud, vad jag l-ä-n-g-t-a-r. 

Nåväl, en positiv grej med november och mörkret är ju att en kan tända ljus i sådan mängd som om man hette pyroman i andra namn. Och med gott samvete göra i-n-g-e-n-t-i-n-g. Bara sitta vid köksbordet med sällskap av en katt och gnaga på en delicatoboll med i kopp te i högsta hugg. Väldigt bra upplägg. På tal om delicato, så såg jag att en alldels ny pralinask lanserats denna höst på andra sidan pölen och innehåller just denna delikata chokladboll. Så om någon känner sig hugad att hämta chokladaskar till jul, är det denna jag vill ha. Bara så ni vet. 

09.11.2017 kl. 10:59

funderingar från en fredag

Hörni, vilken ynnest att vakna upp till en solig fredag och tom inkorg på mailen. Det enda jag skall fnula med är några små redigeringar på ett layoutjobb jag håller på med, i övrigt står noll program på arbetsschemat. 

Sitter som bäst med en spinnande katt i famnen (älskar att Louie har sådant lynne att har bara vill mysa, mysa, mysa och självmant hoppar upp ens knä) och funderar vad jag skall ägna denna dag åt. Hörde rykten om att det vankas spelkväll så borde kanske röja upp i huset lite, eftersom Lanas, inte så diskreta vita, hårtussar yr omkring precis överallt. 

Just nu lossnar hon massor av hår och jag bävar för att hela pälsen kommer falla av. Stackaren, ser riktigt skabbig ut just nu. Men unnar henne lyxmat och mycket kärlek (i den mån hon vill ha, hon är ju verkligen inte lika kramgo som lillebror om vi säger som så) och  hoppas på det bästa - att pälsen växer ut igen och att hon inte är allt för traumatiserad av händelsen. 

I går ringde de från lokalradion för att få en uppföljning på det hela som hänt. Bara i västnyland liksom, klart en skall ringa upp och kolla hur ens katt mår. :') Börjar sakta men säkert känna att jag officiellt förtjänar crazy cat lady-titeln. 

Dock kan jag bara säga, så som jag sade igår på radion. Vet inte vad som är mer tragiskt - att det går omkring någon vuxen människa med total avsaknad av empati eller att det finns barn med så sorglig och kärlekslös uppfostran att de på något orimligt vis tror det är okej att nästan dränka främmande människors katter i brännolja. Tack och lov klarade sig våra älskade djur sig denna gång, annars vet jag inte vad jag skulle ha gjort. Antaligen gått på häxjakt runt byn.

03.11.2017 kl. 11:09

årets halloweenlook

Idag inföll den sista oktober, vilket föga överraskande också innebär Halloween. Har varken haft eller kommer att ha några speciella maskeradplaner för denna högtid detta år men passade ändå på att snabbt kasta ovanstående sminkning i ansiktet under lunchpausen på jobbet. Skolans studerande hade nämligen ordnat en liten fest i biblioteket så jag passade på att smyga med en stund för att få min värkande utklädnings-tand lugnad en aning. Bättre än inget! Efter jobbet tog sig dock detta spökansikte sig raka vägen hem och parkerade sig på soffan och där har jag stannat för resten av kvällen. Helt skönt med sådana dagar ibland, har nämligen fastnat framför serien a handmaid's tale

Till tidigare utklädnader i olika sammanhang hör bland annat Chesire Cat (från Alice i Underlandet), Hjorttrofé (tillsammans med K som var jägare), räv, lejon och pingvinerna från madagaskar-filmen... Börjar se ett tydligt djurmönster här, hehe. Vet inte riktigt vad det är med mig och maskerader, men tror det är möjligheten att skapa en helt annan illusion av sitt utseende med hjälp av lite ansiktsfärg som jag gillar. 

Några gamla favoriter från tidigare maskerader. Vilken gillar du bäst?

31.10.2017 kl. 21:52

när vi gick på årsfest med karis hjärn

Igår vankades det årsfest då föreningen Karis Hjärn fyllde hela tio år. Eftersom vi för en gångs skull var uppklädda till tänderna passade vi på att hyra in en fotograf - så där som man gjorde förr, ni vet? Nånej, men eftersom jag lyckats göra mig i ordning i god tid tyckte jag att vi lika gärna kunde fyra av några rutor uppe i mitt arbetsrum. Kul att ha som minne och eftersom jag funderar på att göra en liten fotovägg med husets tidigare ägare vill jag ju att våra porträtt också  skall gå i samma stil. 

Blev ju lite småsvettig en stund då jag plötsligt insåg att klädkoden löd "aftonklänning" och vi kan väl säga som så att jag behövde inte särskilt många kik i garderoben för att inse att jag inte äger något som faller under den kategorin. Tur så finns det gott om talangfulla typer här i våra knutar, så det fixade sig med hjälp av en utav Elins fantastiska klänningar. Kan verkligen rekommendera dem då man kan variera dem på så många olika sätt och dessutom är de hemskt sköna att svira omkring i en hel kväll. Bra snurr på kjolen också!

Själva festen var väldigt lyckad med god mat, härligt bordssällskap och mycket roligt program. Är så tacksam varje gång jag får delta i en tillställning där jag inte själv har behövt involvera mig i planerandet, utan bara kan sitta ner och njuta av kvällen. 

Tillsammans med några andra va de gamla ordförandena hade vi pysslat ihop en present till nuvarande fru ordförande: en första hjälp-påse. Den innehåll bland annat en cykelklocka (livsviktigt till pubrundan), en regnponcho (vem vet ifall karisnatten svämmar över igen), jesustejp (fixar allt) och choklad (in case of emergency). Dessutom bjöds vi bland annat på ett suveränt festtal och ett fint sånguppträdande. Samt en spännande frågesport som gamylerna hade knåpat ihop! Mitt lag Delfinerna knappade in rejält på slutet, men fick ändå nöja oss med en andra plats då team swingo höll sig i täten hela tävlingen igenom. Det gällde bland annat att veta vem som designat föreningens logo, vad Ed Sheeran och Sovjetunionens fall har gemensamt samt vad en Pojobo med märkeskläder även kan kallas. 

När middagen och programmet var över tog kvällens dj vid, som fyllde dansgolvet med hjälp av allt från spice girls och bon jovi till mer moderna dängor som jag tyvärr inte ens kan name droppa längre eftersom även jag räknas till gamyl nuförtiden. Det var två mycket nöjda personer som hoppade in i taxin någon gång mitt i natten och  konstaterade även att så här mycket har vi nog inte dansat sedan vårt bröllop.

Stort tack till Karis Hjärn för en suverän fest!

29.10.2017 kl. 13:10

godnattsagor för rebelltjejer

Ville bara sticka in mig med ett litet boktips, en bok som lätt förtjänar att bli årets julklapp tycker jag: Godnattsagor för rebelltjejer

Boken är fylld med historier om verkliga personer från jordens alla hörn som åstadkommit olika saker i livet. Här samsas författare, pirater, uppfinnare, piloter, kejsarinnor, bergsbestigare och många, många fler om utrymmet. En bok fylld till bredden med vackra illustrationer, intressanta berättelser och tänkvärda citat. Läs den eller skaffa den till någon du känner! 

En fin liten inpirationskälla som berättar hur man verkligen kan bli vad som helst och passande till alla, enligt mig. 

27.10.2017 kl. 16:01

då den första snön kom

Dagens nyhetsflöde har hängt tungt - lika tungt som trädgrenarna som täckts av blötsnö under nattens storm. Var en sorglig syn att blicka ut över gården och se att en stor del av våra träd hade knäckta kvistar och avbrutna toppar. Som att naturen sympatiserade med tågolyckan som hände under morgonen. 

Det här året känns verkligen absurt. Både på globalt och privat plan. När man man nåtts av en dålig nyhet och inte tror det kan bli värre, ja då kommer nästa grej flygande snabbt som attan. Tvåtusensjutton, så obeskrivligt skönt att du snart avgår. Vänligen, kom ej åter. 

Idag blev det inte mycket gjort utöver lite röjning på gården, eldas i spisarna och skrap bakom kattöron. Efter allt som har hänt på sistone känns det svårt att hitta tillbaka till ett vettigt jobbflow igen. Men tänker att det får väl vara så då. En kan inte vara 120% produktiv 365 dagar i året, funkar ej i längden. 

Hade i varje fall turen att få spontanbesök av en saknad vän med två- och fyrbent familj så passade på att bälga i mig kaffe, göra astrologiska analyser och älta vem som varit i farten och skadat våra katter tillsammans med dem. Är verkligen tackam över alla som hör av sig samt orkar lyssna på mina olika teorier om vad som har hänt. Har så svårt att släppa detta, även om jag förstår att det inte är psykiskt hållbart i längden. Skall göra ett sista ryck och dela ut lappar till alla hus i grannbyarna, sen får det vara. För sen vet jag faktiskt inte vad vi kan göra längre annat än att hoppas att den skyldige råkar ut för att karma slår tillbaka med en sjujävla smäll. 

26.10.2017 kl. 22:29

hur gick det sen?

Galelt många som klickat in sig här sedan mitt förra inlägg delats i massor. Ledsamt att det skall vara av en så tråkig anledning som djurplågeri, men känns viktigt att lyfta fram ändå. Vill även passa på att rikta ett stort tack till alla som visat omtanke, det värmer!

Ni kanske undrar hur katterna mår nu? Lana mår bättre, också Molly är tack och lov på bättringsvägen. Hon äter och dricker, och har till och med begärt ut sig de senaste dagarna. Känns ju lite tudelat att låta henne gå ut igen så här fort efter allt som hänt, men samtidigt tycker jag att hon absolut skall få gå ut om hon själv känner sig trygg i att göra det igen. 

Det har varit så många känslor i omlopp den här veckan, så nu - på söndag kväll, känner jag mig helt matt. Är också enormt äcklad av tanken att det faktiskt rör sig någon så sjuk människa i våra trakter som tycker det är rimligt att plåga djur på det vis hen har gjort. Vi bor liksom inte "på vägen" till någonting och här finns inte särskilt många hushåll inom den närmsta radien. Kan ju inte direkt påstå att man inte skulle ha hunnit bli smått cynisk de senaste dagarna... 

Några ledtrådar på vem som ligger bakom detta har vi inte, och trots att polisanmälan är gjord är det svårt att peka finger utan bevis. Nåväl, kan väl bara hoppas på att karma bites back och att den skyldige förevigt lider av samvetskval, ångest och inte får en enda god natt sömn för resten av sitt liv. Allra minst. Kunde även tänka mig leta fram den rostigaste metkrok som går att finna och sedan dra den upp och ner i den skyldiges hals några gånger, om vi någon gång möts. :--)

Min lilla fighter följde med mig ut härom dagen för att leta ledtrådar. Himla synd att vi inte hade en gps på henne så vi hade vetat exakt var hon har varit... Hade tänkt ta mig ut i skogen även under helgen, men då grannen väckte mig med nyheten om att åtta (8!!) vargar rörde sig mot vårt håll på lördagen, kändes det inte så lockande längre. 


Om någon vill läsa artiklarna som publicerades i de lokala nyheterna, går de att läsas här:

→ Djurägare i Karis misstänker: "Någon doppade min katt i brännolja"
→ Länsveterinären om kattfallet i Karis: ”Kan inte vara ett misstag”
→ Kariskatt kan ha blötts i giftigt medel

 

22.10.2017 kl. 21:02

hur kan en människa vara så grym?

De senaste dagarna har varit ett kaos. Känslorna har pendlat mellan chock, förtvivlan, sorg och lättnad. Men just nu är jag förbannad. Helt jävla mycket förbannad. 

Jag skall ta det från början. 

I söndags begärde vår katt Lana ut sig på sena eftermiddagen, inga konstigheter med det. Vi bor på ute på landet och den är en självklarhet att våra katter skall få komma och gå som de vill. Nu i och med att höstkvällarna blir allt kallare, brukar hon dock allt oftare komma in till natten. Men inte i söndags.

Tidigt på måndag morgon innan min man skulle iväg på jobb väcks jag av ett halvt panikartat rop, "Miilo, kom och hjälp mig fort!". Vad möts jag av? Jo detta:

Vår älskande katt kom hem, drypande av någon oidentifierbar häxblandning, som påminnde om brännolja eller någon typ av blekningsmedel. Inte en fläck var torr på hela katten. Desperat försökte vi duscha vår vattenrädda katt och tvätta henne med det billiga kattshampoot jag hade råkat plockat med mig hem från butiken för några veckor sedan. Resultatet var inget vidare och halva vårt handdukssortiment blev förbrukat i våra försök att få henne rengjord. 

Dessutom skakade hela katten på grund av låg kroppstemperatur och såg allmänt väldigt, väldigt eländig ut. Det var tre evighetslånga timmar vi fick vänta för att veterinärens telefontid skulle öppna. Sedan blev det att i illfart åka in, där Lana fick lugnande medel och blev tvättad med diskmedel - det enda som bet på hennes totalförstörda päls. 

Hem kom vi med en ren, men vädligt omskakad katt som högst antagligen fortfarande var i chock. Hennes kroppstemperatur var kraftigt nedsatt så vi gjorde allt vi kunde för att hålla henne varm med filtar, varmvattenflaskor och närhet. Det var en väldigt lealös katt vi hade att göra med och allt vi lyckades få i henne var några få milliliter vatten. 

Jag ville länge tro att det hela bara var en olycka. Att någon granne av misstag lämnat ett kärl öppet och att vår stackars katt bara haft otur. Att någon som saknar precis alla pennor i penalen helt enkelt varit korkad och dumpat oljan ute skogen utan eftertanke. Men på måndagkväll ramlade följande meddelade in på telefonen:

Efter detta kan jag inte längre tro att det handlar om en olycka. Det finns inte en chans att två katter av en slump ramlar ner i samma kärl inom loppet av ett dygn och dessutom har båda katterna tydligt ont i bakdel och -ben. Som om de fastnat i en fälla eller blivit behandlade med hårda tag. Rent och skärt djurplågeri, alltså. 

Det konstiga är att bägge katter är sterliserade och borde såvida inte röra sig särskilt långt från våra hus (som finns några hundra meter ifrån varandra). Dessutom finns det ganska få hushåll inom den närmsta radien på en kilometer och vi bor verkligen inte i närheten av någon tätbygd. Det rör sig alltså naturligt inte många människor här. 

Under kvällen blev Lana allt sämre och visade inga tecken på att piggna till. Vi vågade inte säga det högt till varandra, men befarade det värsta - att det här kunde vara en sista natten tillsammans med henne. Det fanns inte på kartan att lämna henne ensam, så vi flyttade båda in på badrumsgolvet över natten. Det blev inte många minuter sömn, då vi ständigt höll ett vakande öga på andningen och sakta räknade ner de långa timmarna tills veterinären skulle öppna igen. 

Några månader tidigare hade jag förslagit att vi skulle testa att övernatta i lite olika rum i huset, bara för att vi har så många att välja på liksom. Aldrig hade jag trott att badrummet skulle vara vår första övernattningsplats.

På tisdag fick Lana återigen åka in till veterinären för hela dagen där hon lades på dropp och fick mediciner då hon hade kritisk vätskebrist. Hem fick hon komma igen på eftermiddagen i aningen bättre skick, men läget med bägge katter är fortfarande ganska kritiskt, och vad utgången blir är oklar. Men det är ändå betydligt mer stabilt än igår. Hon håller sig undan, är skygg för skarpa ljus och snabba rörelser, men gillar att bli skrapad under hakan. Så det är det vi gör. Skrapar henne under hakan och lirkar försiktigt i henne mat, vatten och mediciner. Och ber en stilla bön att hon överlever. 

Det finns ingenting som kan få detta ogjort, men jag hoppas detta inlägg kan fungera som en varning till andra husdjursägare i trakten och uppmuntra folk att hålla ögon och öron öppna för skumheter. Det är verkligen skrämmande då det i nyheterna på senaste tid har cirkulerat rapporteringar om köttbullar innehållande metkrokar och råttgift på hundrastgårdar och så plötsligt händer detta. Man måste verkligen vara en helt genomsyrad ond människa för att göra något sånt här mot helt oskyldiga små djur. Det är helt fruktansvärt. 

Om jag någonsin får reda på vem som ligger bakom detta, ja då existerar varken nåd eller barmhärtighet. Här går folk och är rädda för vargen, men i själva verket är det människan som är den grymmaste och farligaste varelse som rör sig på denna jord. 

Och om du som står bakom detta av någon anledning skulle komma över denna text, har jag en liten hälsning. Citerat av en viss Jason Diakité:

"Jag hoppas, jag drömmer att marken du går på, går sönder
Vad som än händer.

Jag hoppas att ditt vin blir till vatten
Blixtar prickar dig
Hälsa till satan vi hörs
Jag hoppas att olika olyckor händer
Du vet vad jag känner
Jag vet att du hör

Jag hoppas du,
Aldrig någonsin igen kan komma ihåg en pin-kod,
Alltså aldrig, även när du får en ny.
Och må din klocka alltid gå tjugo minuter för sakta,
Så att du alltid kommer för sent
Och må köttätande myror äta upp dina ögonlock så att du alltid är trött
Och även när du är pigg så ser du väldigt väldigt väldigt trött ut..
Och må dina hårddiskar förevigt alltid krasha"

18.10.2017 kl. 20:54

vad jag kunde skriva om

Ju fler dagar det går innan jag öppnar upp bloggen, desto svårare blir det att hitta något av värde att skriva om. 

Jag kunde skriva om hur jag börjat markera jobbfria helger i kalendern med neonrosa märkespenna så att ordet "ledig" lyser i ögonen på mig. Jag kunde skriva om hur jag snabbt klickar på "skicka" innan jag hinner ångra att jag avbokat en del arbetsuppdrag och istället hittar tre lediga veckoslut inom loppet av fyra veckor. Kan man verkligen göra så? Är det normalt? Tydligen. Måste bara forsätta pränta in det tills det etsar sig fast och jag kommer ihåg det per automatik. Kan man önska sig lite lägre arbetsmoral i julklapp måntro? 

Jag kunde skriva om de roliga sakerna vi gjorde i somras, men som aldrig blev beskriva här. Jag kunde också skriva om de mindre roliga händelserna, de som var rent utav helt skit. 

Jag kunde skriva om den mysiga hembygdskänslan jag upplevde under helgens loppis och jag kunde skriva om överraskningsfesten som vi ordnade tvåhundrasjuttiosex dagar i efterskott för en kompis som fyllt trettio. Jag kunde skriva om hur jag skrattade så det kändes i magen och kinderna (det var länge sedan) och hur vi genade hemåt mellan vattenpölarna under småtimmarna efter många timmar av intensiv dans på ett rökigt dansgolv.

Jag kunde skriva om hur vi gick under tallarna och över de mossbeklädda stenarna på bergen och hur vi fyllde vår korg av trattkantareller. Hur jag stannade upp i en glänta där solstrålarna lyckades ta sig fram bakom de tunga grenarna och bara andades. Och hur vi tog en paus på en gammal trädstam och drack kaffe och åt torra kex och gladdes åt vår fulla korg och de sista solstrålarna som vi hann fånga innan de försvann ner bakom trädtopparna. 

Jag kunde skriva om hur jag imorse möttes av en katt som kom hem från nattens strapatser täck av brännolja från topp till tå. Jag kunde skriva om varje atom i min kropp som slits itu av tanken att hon har ramlat in i ett oskyddat kärl någonstans och fått kämpa för sitt liv att ta sig upp. Jag kunde skriva om hur långa de där tre timmarna kändes i väntan på att veterinärens telefontid skulle öppna och jag tröstlöst försökte gnugga bort oljan i hennes päls med diskmedel. Mitt älskade lilla kattskrälle som bara råkar ut för en massa elände. 

Det här livet hörni. Ingen dag är den andre lik, det finns så mycket jag kunde skriva om. 

 

 

16.10.2017 kl. 17:18

blomstrande på bröllopsmässa

(bild från blomstrandes instagram)

Den med skarpt minne kanske kommer ihåg att jag i somras anslöt mig till gänget och de fantastiska kvinnorna som ligger bakom Blomstrande bröllop

Imorgon går bröllopsmässan Love Me Do, som vi blivit inbjudna till, av stapeln i Kabelfabriken i Helsinfors, så kommer hänga där hela dagen. Bland annat kan du köpa de allra sista exemplaren av det första numret till mässerbjudande, så det lönar sig att pipa förbi! Om inte annat intresserar så får man också gärna svänga via vår monter för att joddla med mig en stund. Lär stå mestadels av dagen där ensam, så uppskattar bekanta som kikar in och säger hej. Inget inträde är det heller till mässan, så passa på liksom! 

Ses i Helsingfors!

06.10.2017 kl. 11:12

saker att se fram emot

Efter att återigen ha varit fast i en lite väl intensiv period, känns det skönt vända kalenderblad, blicka fram emot en ny månad och känna att nu är hösten (min favoritårstid) verkligen här. Och vad passar bättre än att lista grejer att se fram emot? Det är nämligen så jag fungerar bäst då jag har lite för mycket på gång - att blicka framåt mot de där trevliga morötterna som väntar lite längre fram. I höst ser jag fram emot:

» att få starta mina morgnar långsamt, de 4/7 dagar i veckan jag inte jobbar på kontor. 

» att jag har två helger inbokade i helsingforsn, med två av mina närmsta kompisgäng. Skall bli fint att catcha upp från var vi senast lämnade, flera månader tillbaka och bara i största allmänhet jiddra och prata i mun på varandra. 

» Karis Hjärns årsfest. Den kära föreningen jag till och med var ordförande i ett tag, fyller hela tio år. Skall bli roligt att få klä upp sig till tänderna och gå på fest med "karisshacki"

» att inte ta emot några nya utomstående, stora projekt för hösten, utan bara fokusera på de jag redan har och i övrigt mest drisha runt i yllesockor och pynja på med smått och gott här hemma. 

» att jag har två  spelningar att se fram emot (en förvisso i februari, men en kan ju börja längta redan nu): Vasas Flora och Fanuna samt The Killers. Speciellt det sistnämnda skall bli nostalgiskt att gå och lyssna på, då jag lyssnade på dem  väldigt aktiv när jag var kring tjugo år gammal (ung). 

» att sticka näsan in i pälsen på mjuka kattmagar. Att mysa med katter hör nog till mina top 5 (eller kanske t.o.m 3?) feel good-grejer i världen. 

» att tända massa ljus och att  mer eller mindre konstant ha eld i kakelugnen. 

05.10.2017 kl. 10:40

om att vara scout

När jag var åtta år gammal började jag med scouting med en hel hög av mina kompisar. Vår grupp hette antagligen "Delfinerna", då det är kotym att döpa sin grupp efter ett djur och det namnet var populärt under nittiotalet. Vi var inte så jättenoga med att djuret gärna skulle få vara av inhemsk art, om vi säger som så. 

Efter det har jag hunnit med mycket som scout, men aktiviteten har också gått i vågor på grund av annat som varit aktuellt i livet. Som till exempel studier i annan stad som gjort att min scouting gått på sparlåga några år, men nu börjar jag sakta igen hitta tillbaka till en lite aktivare form av scouting. Och ibland krävs det helt enkelt en liten paus på ett par år (eller 15 minuter med en halv liter kaffe och tre rader choko) för att en skall orka och vara inspirerad igen. 

Det är inte heller alltid lätt att vara scoutledare. Om sensommaren brukar det vara ett pussel för att få ihop veckoledare åt alla grupper som skall starta till hösten och ibland orkar man bara inte ta fighten med den där individen som är lite extra krävande. Och att räkna hur många timmar man lagt ner som ledare på det hela, det vågar man under inga omständigheter göra. Men sen, när det kommer någon med mungiporna upp till öronen och tackar för en rolig dag eller en annan konstaterar att "det här är nog paradiset" när vi sitter vid lägerbålselden och grillar bananer med extra mycket chokladbitar i, ja då känner man nog som ledare hur värmen sprider sig i bröstkorgen. 

Det här året har jag bestämt mig för att utmana mig själv och testa något nytt och fungerar därför som gruppledare för kårens yngsta medlemmar, vargungarna. Under helgen samlades vi därför hemma på vår gård för att ordna utedag för de yngsta och övernattningar för de lite äldre scouterna. Bland annat skogspromenader, trangiamat, jättesåpbubblor, grillning,  lekar, sång och söndagsbrunch stod på schemat. Och det påminde mig igen varför jag tycker det är så roligt att vara scout. 

Scouting är myggbett på armarna och röklukt i håret. Scouting är gemenskap och stämningsfulla stunder kring lägerelden. Scouting är skit under naglarna och tovigt hår. Scouting är skoskav, skrattattacker och sommarläger. Scouting är uteliv och regn mot tältduken då man skall sova. Scouting är att komplettera och hjälpa varandra. Scoutinv är AGI AGI AGI och HEJ HEJ HEJ. Scouting är paddlingsturer längs Svartån, blåbärsfläckar på byxbuntarna och lärdom livet ut. Scouting är så mycket, men framför allt är scouting vänskap. 

Själv har jag lärt känna nya personer och fått många goda vänner via scoutingen, vilket jag är mycket tacksam över. Nästa år fyller min scoutkår hela hundra år, och då har jag själv varit Karisflicka i tjugo utav dem. Det, om något, känns fint. Att få vara en liten del av så viktig verksamhets historia. 

01.10.2017 kl. 16:52

höstens soligaste helg

Hörni, vilken fin helg det har varit. Både rent vädermässigt med också själsligt. Har liksom hunnit varva ner några gram, ätit god mat, dansat, hängt med kompisar och varit mycket ute i naturen. Skönt. 

I fredags hade jag dessutom distribuerat min energi så pass bra att jag fortfarande hade rejält kvar i lager då vi skulle gå på marknad. Åkte lite karusell, hälsade på bekanta och försökte lokalisera de perfekta yllesockorna för hösten. Det konststycket lyckades jag dock inte med. 

Till kvällen fick jag dessutom orsak att dra på mig ett tjockt lager läppstift för jag var bjuden på fest! Mitt bästa trick till festligt hår är att låta fläta 3-4 dagars smutshår i riktigt tighta franska flätor, ha i dem under dagen, ta upp många timmar senare, spraya rikligt med torrshampo, eventuellt locka håret närmast ansiktet lite extra och slutligen ha i hårspray. På med en mössa så döljs de värsta smutsstriporna närmast hårbotten. Mycket bra hack om inte en vill tvätta håret både före en går på fest och när man kommer hem. Hälsningar från en som tycker att hårtvätt är en av livets tråkigaste grejer. 

Men ja, festen var det ja. Ett par kompisar ordnade inflyttningsfest i en maskinhall som de skall ha som lager. Ljudtekniker som den ena är hade de ju förstårs riggat upp värsta ljusshowen och krögare som den andre är bjöds det på lokalproducerad öl. Inte illa. På den Nybergska Festskalan fick detta arrangemang 10/10. 

De hade liksom till och med byggt ett eget dansgolv och bjudit in dj:s och erik som drog bissebingo. Konstaterade att denna lilla kulturtant varit gravt undernärd på kuliga klubbkvällar som denna, så tackade och tog emot med öppna armar. Var så roligt att gå ut och träffa lite folk och dansa! Måste komma ihåg att bryta mig ut ur äta-jobba-sova-dö-modellen lite oftare. 

På lördag anlände min forna studiekamrat, roomie och goda vän till staden. Långa promenader, mys framför brasan och en himla massa catching up stod på schemat. 

Söndagen fortsatte bjussa på fint väder och efter en utfärd till Dagmars park dukade jag upp till kaffekalas hemma ute på gården. Skulle egentligen ha detta till ett fotograferingsjobb, men tänkte att jag kunde passa på att bjuda in familjen på samma gång. Lite äppelpaj skadar ju aldrig. 

Nu har den där glättiga helgkänslan ersatts med rätt så vanlig förekommande måndagsstress. Har så mycket att göra den här veckan då det är deadlines för både stipendieansökningar och stora arbetsbeställningar och som grädde på moset ordnar vi hajk här hemma på gården med vår scoutkår under helgen. Så en säkert inte hinner få tråkigt, liksom. Håller tummarna att det fina vädret håller i sig bara, så löser nog sig det också ska ni se. 

25.09.2017 kl. 20:15

till dig som skräpar ner längs vägarna

Igår tog jag en paus under arbetsdagen och gick på en promenad. Ibland behövs det lite extra syre till hjärnan för att få igång de kreativa processerna nämligen. Mina kreativa tankeprocesser böts dock denna gång snabbt ut mot stor irritation. Orsak? Nedskräpning i naturen. 

Jag bor en god bit utanför stadskärnan av östra Raseborg och det finns väl dryga tio hushåll längs vår "byväg", det är inte så mycket tycker jag. Ändå hittade jag ett flertal skräp, utkastade längs vägen, på bara hundra meters avstånd. Hur ser det  då månne ut längs landsvägarna där flera hundratals människor rör sig varje dag? Jag vet. Har nämligen plockat skräp där också. Tobakspaket, kaffemuggar och hamburgarpapper i långa rader. 

Ett annat vanligt förekommande skräp är cigarettfimpar. Jag tänker inte gå in på hur himla äckligt jag tycker det är att folk röker (ledtråd: jätteäckligt), men det som får mig att se ännu mer rött är när folk sedan helt ansvarslöst slänger fimparna omkring sig hur som helst. Har blivit den där envisa moraltanten som argt läxar upp folk i min närhet som fimpar var som helst och ger mig inte innan hen har plockat upp fimpen igen. Sorry, not sorry. 

I somras, då jag ordnade sommarcafé, hittade jag till och med en fimp strax intill en skogsstig som ledde till vår "Trollskog". En plats för barn. Och nära en skog - som innehåller massa lättantändligt material och djur som kan få i sig de där eländiga fimparna. Och på tal om vårt sommarcafé var det ju inte bara en fimp jag fick plocka upp från diverse fat och assietter. Så himla ohyffsat av folk att börja röka på platser där andra sitter och äter utan att dels fråga om det är okej och för det andra be om något kärl att fimpa i. VET HUT, säger jag bara! 

Men nu var det ju visst inte cigaretterna jag skulle prata om, utan det andra skräpet längs vägarna. Ursäkta, kommer lätt av mig när jag eldar upp mig på något. Tänkte nämligen komma med en liten newsflash: det är inte svårt att förvara glasspappret i bilen tills du kommer hem. Det är inte heller svårt att hålla det i handen till du möter nästa sopkärl på din promenad. Jag lovar, har god erfarenhet av detta nämligen. 

Med tanke på att det tar 400 år att bryta ner plast (källa) är det ju dumt att förlänga och försvåra nedbrytningsprocessen och dessutom en otrolig slöseri på tid att slänga ut det rakt i naturen, istället för att göra sig av med skräpet på ett lite naturvänligare vis. Jag kan lägga mitt huvud i pant på att det inte tar 400 år för just dig att ta dig till närmsta skräpkorg. Du har inte så bråttom att du inte skulle hinna slänga skräpet på rätt sätt. 

22.09.2017 kl. 09:31

när vi firade bröllopsdag

För dryga 2,5 vecka sedan hade vi bröllopsdag. Det firade vi med att gå på skogspromenad. 

Fyndade en fin fjäder.

Och förgätmigej i åkern som vi genade över. 

Kantarellerna var det dock lite sämre med och vårt saldo var rätt knapert på den fronten. 

Efter ett tag stannade vi uppe på ett berg för lite picnic. 

Puss på're!

Den uppmärksamme noterar att vi inte var särskillt långt hemifrån, men man måste faktiskt inte alltid åka iväg långa vägar för att åstadkomma en trevlig utflykt. 

Efter att vi börjat promenera hemmåt hittade vi plötsligt en hel del kantareller till. 

Kolla bara! Sen såg korgen inte lika tom och tragisk ut längre. Räckte precis till några goda varma smörgåsar som vi kockade ihop till middag följande dag. 

Senare på eftermiddagen åkte vi iväg för att äta middag på restaurang och vi bestämde oss för att prova på relativt nyöppnade Strandis. Menyn var lite knaper eftersom det var söndag och vi hade hamnat mitt emellan ett menybyte, men vi klarade oss. 

Snyggt sällskap hade en ju i alla fall. 

Och god var maten som rullade in på bordet efter en liten stund. 

Sedan begav vi oss vidare mot gamla stan. 

Det var säsongsavslutning på Anderssons sommarcafé, så det kunde vi abslout inte missa. Var ju även tvungen att ta sista chansen att få mumsa på Lenas delikata chokladkaka innan de stängde för säsongen. 

Efter konserten blev det traditionsenligt fest i torpet med familjen, vänner och vi som har jobbat där. Med dessa två härliga brudar som bordssällskap kan jag informera om att en aldrig är långt från ett rejält garv. 

Vi avslutade kvällen med att promenera tillbaka till bilen i solnedgången längs västvallen, och så var det med den bröllopsdagen. 

21.09.2017 kl. 09:54

en höstdukning

När jag kommer hem från mitt kontorsjobb om eftermiddagarna känner jag att jag helst vill göra något annat än stirra in i en skärm. Idag fick det bli middagsstök, vilket också var ganska logiskt i och med att mitt blodsocker ofta börjar dala på sena eftermiddagen då jag kommer hem. Vi har haft sjukt dåliga matrutiner hela sommaren, så det känns skönt nu när hösten är här och det känns aningen mer motiverat att stå i köket och kocka igen. 

För att piffa till vår enkla tisdagsmiddag valde jag att duka upp riktigt fint på köksbordet. Rotade fram ett gammalt lakan (haha, borde så inhandla ett par riktiga borddukar) samt en bit vitt tyg jag hittade i en låda. Behändigt det här med att bo ett hus där en massa grejer lämnades kvar av förra ägarna, en vet liksom aldrig vad man kan hitta ännu såhär ett år efter att man flyttat in. Addera en massa ljus (note to self: hösten är här, skaffa mer ljuuus!) och så lite äppel från trädgården på det. Blev riktigt mysigt. 

Själva middagen bestod av en pumpasoppa som jag rafsade ihop av vad jag hittade i kylskåpet och bröd enligt Elsas recept. Perfekt höstmat om ni frågar mig. Tänker föresten alltid på muminavsnittet om jättepumpan och hur muminmamman gör en massa smarriga rätter av den då jag hör något om pumpa i matväg. Allt såg så sjukt gott ut och jag önskade att jag också hade hennes matlagningsskills. Tänker att muminmamman också i övrigt är en ganska sund och bra förebild inom många områden, om man bortser från faktumet att hon är en fiktiv karaktär. 

20.09.2017 kl. 08:00

betraktelser från en dag i tallinn

Under helgen besökte vi Tallinn, en trevlig dag trots att största delen av dagen tillbringades på olika typer av färdmedel - tåg, spårvagn och färja. Blev inte många timmar i land, men hann i varje fall inhandla lite förmånliga hårvårdsprodukter och äta gott på en restaurang i gamla stan. 

Konstaterade även följande under dagen: 

1) att finländares beteende verkligen är allt annat än klanderfritt under sånahär typer av resor (fast inget nytt under solen med den saken i och för sig). Ville bara dra en skämskudde över huvudet å alla mina landsmäns vägnar som ragglade omkring på båten och betedde sig allmänt ohyffsat. Dessutom kan jag inte för mitt liv förstå varför folk envisas med att prata finska när de handlar i affärer. Kom igen, vi är ju faktiskt utomlands. 

2) jag är inte gjord för 12 timmars konstant umgänge med andra människor. Går bra om det är med familjemedlemmar eller nära vänner som jag hänger och kan drischa runt bäst jag vill utan att höja på ögonbrynen, men annars... Nä. 

19.09.2017 kl. 19:26

medicin mot måndagströttma

Att måndagar sällan  är höjdardagen i veckan är väl inte direkt någon nyhet och efter att ha tillbringat åtta timmar av dagen på kontorsjobb är kanske inspirationen inte helt på topp då en kommer hem.  Därför brukar jag försöka klämma in någon liten rolig aktivitet för att göra dagens slutsumma lite trevligare.

Det behöver liksom inte vara något märkvärdig och med en gnutta kreativtet kommer man ganska långt. Som tur är det ingen bristvara i min familj, så idag stog megabubblor på schemat med mamma och brorsonen. Väldigt enkelt och en väldigt simpel underhållning om ni frågar mig. 

För att göra egna jättebubblor bör du:

 • värma upp 3,7 liter vatten och sedan blanda i
 • en mix av 1,2 dl diskmedel (mamma hälsar att det skall vara riktig, grön fairy för att det skall bli bra) & 1 tsk guargum
 • samt 2 tsk bakpulver

Verktyget att blåsa bubblorna med är gjorda av två blompinnar med en stark bomullstråd fäst så det bildar en ögla, men en liten tyngd för att tråden lättare skall "öppna sig". 

18.09.2017 kl. 22:29

färdig för fredag

Vilken fredag att avsluta arbetsveckan med. Blev att ha gasen i botten då en familjefotografering jag hade inbokad på förmiddagen blev försenad med en timme vartefter jag skulle vidare på ett möte för att slutligen hamna långt ner på en gård i Bromarv för ett fotouppdrag. Fotograferingen som jag hade räknat med att skulle ta dryga timmen drog ut till det dubbla, men det bekom mig inte ett dugg. Var faktiskt riktigt skönt att traska omkring i skogen och mumsa blåbär mellan varven, klappa kalvar och skrapa får i pälsen. Precis vad jag behövde som avslut efter en mycket hektisk dag. 

Medan vi hängde i fårhagen dök plötsligt de här hjärtekrossarna upp. Alltså finns det något sötare än lamm (eller kattungar? eller kaniner? eller kycklingar? eller vilket annat fluffigt djurbarn som helst?!) Tror inte det. Föga förvånande känner jag nu ett ännu större behov (det var rätt stort från innan) att skaffa får till gården någon gång i framtiden. Känner att livskvalitén skulle öka märkbart med lite ulliga djur som går och bräker vänligt på bakgården. 

15.09.2017 kl. 19:34

att ha ett arbetsrum

Efter många om och men slog vi äntligen sista spiken i mitt arbetsrum igår kväll. Själva processen började ju redan för drygt tio månader sedan och förlängdes en hel del av andra projekt som kom emellan, samt vintern eftersom vi inte ville gavla på ytterdörren allt för mycket under de kallaste månaderna. 

Med slutresultatet att beskåda kan jag nog konstatera att rummet blev mycket luftigare då vi målade taket vitt, fräschade upp väggarna och lade in nytt golv. Kunde inte heller gå och lägga mig utan att ha börjat möblerat de viktigaste grejerna - så att jag kunde vakna idag och gå raka vägen upp i mitt nya rum! 

Louie är också mycket nöjd med det nya rummet och har legat och  myst med mig hela dagen. Utöver en tidningsintervju jag var med på tidigare under eftermiddagen har jag tillåtit mig själv att ta det riktigt, riktigt lugnt. Har tio dagar bakom mig av jobbrumba, så känns skönt med en dag i lite långsammare tempo. 

Lite mer bilder, utöver på min daybed som var ett måste då jag planerade rummets inredning, kommer senare. Väldigt nöjd så här långt i alla fall. 

14.09.2017 kl. 15:36

i realtid och tre rutor från då

Dags för en realtiduppdatering tänkte jag, det var ju inte precis igår. Passande nog passar jag på att pynta det hela med tre bilder från förra veckan, för orkar helt enkelt inte knäppa någon ny. Hängde en dag i Helsingfors och satt och jobbade i  ett caféfönster, träffade Blomstande-gänget och mötte upp några kompisar. En annan dag åkte jag till Tammerfors för att möta upp en annan organisation jag jobbar med denna höst och så slutligen ett förevigande av familjesammankomsten under helgen. Är inte allt för ofta vi lyckas samlas med största delen av brödraskapet på en och samma gång, så det var trevligt att hinna ses innan storebror igen gör sig lite mer svårtillgänglig och flyger iväg till sveariket. 

Men hur var det med den där realtiden? Just nu sitter jag  framför brasan med en avsvalnad kopp te och varvar ner efter en lång dag. Har haft arbetdag på deltidsjobbet, dragit scoutmöte för ett gäng ivriga vargungar samt lett operation rädda Snorken från dammsugaren tillsammans med min brorson. En hinner med mycket på en helt vanlig sketen måndag. 

 

11.09.2017 kl. 22:20

raseborg pride 2017

Ett skepp kommer lastat med ett gäng färgglada bilder från förra helgens prideevenemang här i Karis. Det var fint att se att en hel del folk hade sökt sig ut för att ansluta sig till paraden och det bjöds på ett digert program nere på ängen. Addera mysigt kompissällskap och en god pridedrink uppe på köttkontrollen så kan vi summera en riktigt lyckad dag. 

På kvällen passade vi dessutom på att ta del av rainbowbingot som ordnades på folkets hus, där det också var rainbow club. Superroligt när det händer här i byn!

08.09.2017 kl. 20:13

en analog sommar

Sitter som bäst och plöjer igenom mina fotoarkiv för ett jobb jag gör och ramlade plötsligt över mappen "analog sommar" som härstammar från sommaren 2013 då jag sprang omkring med en engångskamera på diverse festivaler, spelningar och upptåg. Det är antagligen den roligaste och mest kravlösa sommar jag haft på flera år, så det värmer i hjärtegropen att titta på dem. 

Kunde förstås inte låta bli att klicka mig vidare till sommarvideon som jag sammanställde från samma sommar, för att få suga lite mer på karamellen. Klippen är långa och skakiga och färgerna totalt missmatchade, men vet ni, det stör mig inte alls (nästan åtminstone). För det var min sommar och den var fin. 

07.09.2017 kl. 13:55

att välkomna höstmyset

En av de klart bästa grejerna med höstens antågande är att det blir mörkare och svalare om kvällarna och att en således gott och väl kan hålla eld i kakelugnen utan att förgås av värmeslag (inte för att risken varit så stor för det tidigare i sommar heller, men). I fredags ägde det officiellt första höstmyset för detta år rum och på samma gång passade vi på att tjuvfira bröllopsdagen som inföll senare under helgen. Väldigt mysigt att bägge våra katter dessutom hakade på vårt samkväm. 

I övrigt tror jag det kommer ramla in inlägg lite huller om buller från och med nu. Skulle helst bara fokusera på hösten, men har ju faktiskt några trevliga stunder kvar från sommaren att visa er här. Som vår roadtrip till vasa och del två av stockholmsvisiten. Hur frekvent uppdateringen blir kan jag dock inte lova, benar fortfarande av det sista från sommarens uppdrag samt har ett lite större fotouppdrag som måste ros i hamn innan träden gulnar allt för mycket. Så att, vi hörs när vi hörs. 

05.09.2017 kl. 22:24

1 år

Ett år som gifta idag, hurra!

foto: fia doepel

03.09.2017 kl. 11:01

allas lika värde & pridelördag

Den här helgen har jag lovar mig själv främst två saker:

1. att vara ledig
2. ha roligt

Har varit aningen bristvara på bägge fronterna på sistone nämligen. Och vad är då bättre än att hänga med på pridevågen som kommer till Karis idag? Inget skulle jag våga påstå. Blev lite ledsen när jag stötte på gnällspikar i den lokala facebookgruppen som milt sagt tyckte att Pride inte var något att hänga i julgranen. Att ursäkta? Att stå för alla människors lika värde är väl det minsta en kan göra i denna totalt sjukt snedvridna värld? 

Jaja, alla har ju tyvärr inte sina mumintroll i dalen så att säga, men vi får hoppas att internettrollen håller sig borta med sin negativitet, åtminstone idag. Tycker själv att Raseborg Pride bjuder på ett strålande fint program och skall alldeles strax packa iväg mig in till stan för att delta i paraden som går av stapeln klockan tolv.

Men först skulle ju förstås Sutarkullas alldeles egna regnbåge hängas upp! Hoppas en och annan fågelbongare ser den. 

Ses på Pride!

02.09.2017 kl. 10:10

höstlistan

Man vet att det är höst när: luften blir allt krispigare och dimman ligger tät över träsket om morgonen. Samt när min hjärna spontant börjar tänka: "halleluja, äntligen en chans att varva ner."

Låt som ger mig höstkänslor: Hade ju tidigare som tradition för några år sedan att alltid fila ihop en ny spellista då årstiderna ändrade, men de senaste åren har det varken funnits ork, tid eller inspiration till det. Tjuvkikade lite i en gammal höstlista och hittade bland annat: First Aid Kit, Kings of Convenience, London Grammar, The Smiths och Lana del Rey. Ändå helt bra höstkombo, så tror bestämt jag skall smälla igång den listan nu med en gång. För övrigt tipsade min kompis Ville mig om Kommode (som är ena halvans av KoC, som jag tidigare nämnde, nya band) - mycket bra sound!

I höst vill jag klä mig så här: mjuka, snälla kläder. Skulle gärna hitta en skön, lång, stickad tröja som inte är för tjock. Tycker stickade tröjor har en tendens att bli så himla bulliga. 

Hösten doftar: frisk luft och skog. Hoppas på att jag hinner med en och annan svamppromenad nu under hösten!

Det bästa med hösten: att det känns som man får en nystart samtidigt som allt lugnar ner sig en aning och man får en chans att återhämta sig efter sommaren. 

Det sämsta med hösten: ... att jag sällan lyckas med ovanstående punkt ändå. Men detta år, nu jävlar! Denna höst duckar jag för arbetsuppdrag som ger mig stress i kroppen och klumpar i magen och försöker planera in allt fler "heliga" dagar och helger som inte får innehålla någon typ av jobb eller andra grejer som känns osköna. Hösten är min favoritårstid och detta år tänker jag banne mig inte få den förstörd av saker som tar mer än vad de ger. 

Mat som jag förknippar jag med hösten: krämiga soppor, kantareller i alla former, mustiga grytor och rödvin. Och alla rotsaker en äntligen kan börja rosta i ugnen igen, hurra!

En höstkväll spenderas: hemma. 

En sak jag ser fram emot i höst: att mina kompisar bjuder in sig själva på sleepovers och kockar mat på vedspisen och sörplar vin framför öppna brasan och spelar sällskapspel med mig. Se det som en öppen inbjudan, kära ni som känner er träffade. 

​Listan tagen från: Sevendays

30.08.2017 kl. 22:09

solrosor, fårkrafs & lights on raseborg

En långdragen och fartfylld vecka avslutades med en helg med en hel rad av program. Jag började  min lördag med att köra till Fiskars för att hälsa på de gulliga korna som står och betar i hagen längs med vägen. Och ja, så fotograferade jag bröllopsporträtt också. Var ett så fint par så det kändes 100% värt att få stövlarna fyllda med vatten och jeansen dränkta högt upp på låren för att få till de perfekta vinklarna vid en brygga. 

Efter bröllopsfotograferingen satte jag av hem till Amelie, för att ha kick off-kväll med scoutledarna och gå igenom sommarens läger. Bongade fina solrosor på vägen som fastnade på bild. 

Mellan planerandet, diskuterandet samt inmundigandet av god mat, stod förstås lite fårkrafs på schemat. Jäklar, vad mysigt det vore att ha egna får, åtminstone för några månader på sommaren. 

Sedan bar det av ner till ruinerna, där evenemanget Lights on Raseborg gick av staplen. Blev alldeles golvad av hur mycket folk det var som hade hittat dit och glad över att det var så lyckat. Med allt det fina programmet för kvällen kan jag inte annat än lyfta på hatten. 

Dock är jag lite småbitter på mig själv, eftersom jag i mörkret hade kommit åt en inställningsknapp på kameran och således fotograferade alla mina bilder i det minsta jpg-format som går att välja. Alltså SORGEN när en kommer hem och skall börja redigera bilderna och inser att de inte är i raw-format. 

Bland annat kunde man kasta små ljusbollar som flöt ut på ån. Det var helt galen rusning till denna programpunkt så bestämde mig för att gå tillbaka lite senare, men då visade sig att klåfingriga personer hade fiskat upp bollarna och tagit med sig dem hem. Så blev inte så häftiga bilder för min del, men antar att ungarna var glada och nöjda i alla fall. 

Kvällen avslutades med att vi tittade på den häftiga ljusshowen som projicerades på borgen. 

Innan jag körde hem, stannade jag en stund vid ån för att betrakta stjärnhimlen som var väldigt vacker. Kanske en av de skarpaste hittills under denna sensommar? En av de bästa grejerna med att sommaren tar slut är ju nog helt klart att man börjar se stjärnorna om kvällarna igen. 

27.08.2017 kl. 22:27

augustidimma

Så var den här, augustidimman. Med en rejäl dos höst och nystart i luften. Blir inte riktigt en sådan höst jag hade planerat, men det är ju lite så det brukar bli. Livet går sina egna kringelkrokiga vägar. 

Och det är inte bara vår uppfart som fyllts med dimma, även mitt huvud känns som om det vore fyllt av en liknande substans. Varken vill eller orkar skriva mer just nu, men vi får väl säga som så:

med nya tag in i hösten. 

25.08.2017 kl. 18:00

Karis - huvudstaden av sockerbitshus

Inlägg i samarbete med Västnyländska kultursamfundet.

 

För ett tag sedan, i början av augusti, ordnades det fenomenala evenemanget "Karis, Suomen Paris", som gick ut på att privatpersoner runt om i Karis och Billnäs öppnade upp sina hem som man sedan kunde besöka under dagens lopp. Allt från de gamla Amerikavillorna till husen i Hollywood och lägenheter visades upp under dagen och det var roligt att se att det var en massa folk i rörelse som kikade runt på husen. För min del gick dagen under temat Funkis och jag deltog i en guidad tur och besökte några av funkishusen som hade slagit upp sina dörrar under dagen. 

Visste du att det i Karis finns flest hus i stilen “Byggmästarfunkis” (även kallad “Folkfunkis”) i hela Finland? Stilen blev populär i slutet av 1930-talet när depressionen var över och i Karis byggdes så många hus att det idag finns flest funkishus i denna stil på ett koncentrerat område.

Typiskt för hus i denna stil är att de har platt tak och således ser ut som kubformade “sockerbitar”. Det platta taket gjorde att även den övre våningen kunde utnyttjas i sin helhet, vilket hade en ekonomisk betydelse för husägarna då delar av huset ofta hyrdes ut.

Till ytan är fasaderna oftast rappade, dock fick många av husen nya utseenden då de under 70- och 80-talet bekläddes av olika typer av minerit- och karateskivor. Lyckligtvis har många ägare till husen efterhand börjat ta fram de ursprungliga fasaderna igen.

Vanligt i funkishus är också så kallade hörnfönster, som ger en vid utsikt från insidan och dessutom ger variation till fasaden.

Under evenemanget Karis, Suomen Paris var det möjligt att besöka hus och hem runt om i Karis och Billnäs. På plats var även arkitekten Kristiina Mäntynen som jobbat med projektet “Funkis i Karis” tillsammans med historikern Kim Björklund.

Kristiina är utbildad arkitekt och har inriktat sig på arkitekturhistoria. Hon gjorde sitt diplomarbete om funkishus i Birkala och fortsatte sedan under årens lopp att samla material om funkishus i Finland, vilket sedan ledde till karttjänsten kansanfunkis.fi, där cirka 400 funkishus i Finland finns kartlagda. Av dem hittar du cirka 40 stycken i Karis.

Förutom att ha forskat i den finska funkisstilen, har Kristiina också besökt länderna kring Östersjön för att se hur stilarna särskiljer sig från varandra. Dock kunde hon under sina resor till Sverige konstatera att funkistyphusen där och i Karis har många liknande drag och hon tror att byggnadsmästarna fick många influenser därifrån i och med att staden är och har varit väldigt svenskspråkig. Vanligt är bland annat att det finns en balkong ovanför ingången till huset för att stoppa eventuellt snöfall.

För några år sedan kom Kristiina i kontakt med Kim Björklund, som hade fått i uppdrag av Karis Hembygdsförening att inventera funkisbyggnaderna i Karis. Avsikten med projektet var dels att undersöka fenomenet folkfunkis och det moderna byggnadsbeståndet på orten samt vilka aktörer som fanns bakom dem. En annan aspekt var, att liksom vid ett liknande projekt där Hilding Ekelunds byggnader kartlades, öka allmänhetens medventenhet om den byggda närmiljön. Kim konstaterar att det även är glädjande att se att många ägare bemödat sig att renovera upp funkishusen igen.

Eftersom Kims och Kristiinas arbete tangerade varandra anslöt sig Kristiina till projektet som kulminerade i en utställning våren 2016 och boken “Funkis i Karis” som lanserades samma höst, och också finns att köpa på Luckan i Karis.

I slutet av 1930-talet började hus i denna stil byggas i Karis av de lokala byggmästarna. Bland dessa kan bland annat Artur Eklöv, Uno Jansson, Levi Backman, Torsten Backman, Fjalar Poppius och B. Lindgrén nämnas.

Den mest framstående arkitekten var Hilding Ekelund, som har planerat cirka 20 stycken offentliga hus i staden. Ekelunds arbete tros också ha fungerat som inspiration till de lokala byggmästarna som sedan uppförde de olika funkisbyggnaderna i staden. Hans elev, Lars Rejströms arbete har också haft betydelse då han planerat cirka 40 egnahemshus och fabriker runtom i staden.

Ekelund hade fått i uppdrag att göra en ny stadsplan för Karis och med inspiration från bland annat Tyskland och Sverige planerade han byggnader och kvarter med mycket ljus och luft. Fönstren i husen planerades så att det finns ett ljusinsläpp under hela dagen och gårdarna var stora med plats för en trädgård med odlingar.

Inom ramen för projektet Funkis i Karis har det dessutom tagits fram en alldeles egen, specialgjord funkisbakelse som går att få tag på i Lilla Hembageriet. Därtill planerar arbetsgruppen för evenemanget  “Karis Suomen Paris” tillsammans med Västnyländska kultursamfundet att ordna en tävling i jakt på “den ultimata funkisbakelsens” form och smak. Men mer information om detta publiceras under hösten.

Jag tycker Västnyländska kultursamfundet och Karis Hembygdsförening har gjort ett fint arbete i att lyfta fram den lokala arkitekturen och stadsbilden i Karis och tycker du absolut skall ta dig en närmare titt på alla de spännande husen som finns här, nästa gång du rör dig i trakten. Här finns så otroligt många fina pärlor att upptäcka!

 

Inlägg i samarbete med Västnyländska kultursamfundet.

16.08.2017 kl. 07:07

att fira födelsedag i stockholm

Om vi backar bandet prick en vecka, till tisdagen den åttonde augusti, landar vi på min födelsedag då vi vaknade upp på hotell Nofo i Södermalm, Stockholm. 

Vi började givetvis dagen med att roffa åt oss utav frukostbuffén. Finns inget bättre än att starta dagen genom att stiga upp till ett uppdukat frukostbord. 

Efter att vi hälsat på ett par bekanta Ekenäsbor som också råkade äta frukost på hotellet just den dagen, var vi redo för att gå ut och göra dagen. 

Noterade körsbär i trädet på innergården. Fint. 

Förmiddagen spenderades genom att driva omkring i centrum och kika in i lite affärer och loppisar. 

Hade inga egentliga superviktiga mål, så vi strosade mest runt, vilket var skönt. Konstaterade dock att centrum av storstäder nog är litet av ett big no-no för mig, då jag blir alldeles slut och matt av alla människor och intryck. 

Och när blodsockret började sjunka var det bara att rappa på att hitta någonstans att ta en kaffe. Är ej en from människa med lågt blodsocker om vi säger som så :--) förlåt alla som fått stå  ut med mig i detta tillstånd i tid och otid. Nåväl, stället vi var i närheten av och jag ursprungligen hade prickat in på min lilla stockholmslista visade sig kännas på tok för lyxigt och fint för två bondlurkar som oss, så vi kilade snabbt in på närmsta espresso house istället. Brukar vanligtvis undvika kedjor då jag reser, men just det här tycker jag ändå är rätt okej med fin inredning och gott och fräscht utbud. Kan dock tycka det är lite väl övertrevligt och peppigt att få svaret "alldeles underbart!" då man beställer en helt vanlig äppeljuice och bit chokladkaka. When in Sweden, liksom... 

Efter kaffepausen började vi sakta promenera tillbaka mot hotellet. 

Vi mötte bland annat en massa turister samt ett gäng hästar som var ute på parad.

Insisterade på att få en bild tagen på mig i en av gränderna i gamla stan. Det började helt okej (vänster),  men den bilden till höger talar nog mer sanning om situationen och hur den utvecklade sig. Vi kan kalla den "fru som försöker få sin man att förstå hur man använder systemkameran". 

Efter att ha vikt in i en näraffär för att inhandla chips och äppeljucie, som vi lyxade till med vinglas, bänkade vi oss i soffan på hotellrummet för att kolla på senaste avsnittet av Game of Thrones. Kan ju anses vara slöseri på tid under en storstadsresa att en hänger på hotellet och kollar serier, men alltså  detta var klart en av höjdpunkterna under resan, haha. 

När vi vilat och tagit igen oss ett tag på hotellrummet, traskade vi ner några kvarter till Nytorget 6 där vi beställde in drinkar och middag. 


Till efterätt blidde det tiramisu ur tjusig bruk och cappuccino för Kisse. 

Och glass med jordgubbar för mig. 

Efter middagen flanerade vi vidare längs med Södermalms lugna gator. 

Noterade bland annat fina stockrosor på vägen. 

Samt insisterade på att få en bild tagen på oss när lämpligt motljus blev funnet. Inte den charmigaste bakgrunden, men man tager vad man haver när det inte fanns så många elskåp att ställa kameran på. 

Slutligen kom vi fram hit, till Trädgården, som var vårt mål för kvällen. Som den internetskadade person en är, har det känts som ett måste att åtminstone en gång i livet besöka denna plats. 

Det var ju tisdag, så var inte särskillt mycket action på stället, förutom en stor grupp joggare som tydligen hade någon form av träff där. Men vi var nöjda ändå, hittade ju t.ex. ett gäng gungor att underhålla oss med. 

Samt nintendo! Väldigt bra födelsedagsaktivitet, om ni frågar mig. 

Slutligen landade vi på hotellets innergård för ett glas och kik i kulturbilagan innan vi tog kväller. 

Klart, slut på stockholmsfödelsedag! En mycket väl godkänd sådan. 

14.08.2017 kl. 20:48

en utflykt till vitsjön

Idag hade vi prickat in en utflyktsdag med finaste fia och jäklar vilken tur  med vädret vi hade. Vi packade med oss en massa god picnic och så körde vi iväg till vitsjön där vi spenderade några sköna timmar i solen och den svalkande sjön. Så himla bra utflyktsmål och lite småhemligt, då en måste följa en stig genom skogen för att hitta till sjön. 

Fint att också få till en riktigt ordentlig "sommarlovsdag", då det varit lite bristvara så här långt den här säsongen. Men än hinner det ju svänga, augusti är ju kvar fortfarande. 

11.08.2017 kl. 19:22

hej från sthlm

Hemma igen efter några semesterdagar i stockholm. Skönt att komma bort från alla måsten för ett litet tag, men också väldigt skönt att vara hemma igen. Trivs bra här ute i lugnet. 

Nåväl, vi flög i alla fall över potten för att i några dagar strosa omkring på stan, äta god mat och sova i hotellsäng. Här ovan ett litet tjuvkik på i måndags kväll då vi landade i storstaden och genast parkerade oss på hotellets mysiga innergåd (blev dock injagade efter några minuter då man inte fick sitta ute längre). 

Några till små utflykter står på schemat för slutet av denna vecka, men ser också fram emot att göra ingenting och bara vara mellan varven. 

10.08.2017 kl. 21:34

välkommen, augusti

Vad skönt att augusti äntligen är här, min favoritmånad. Månaden då sommaren brukar vara lagom varm men det mörknar om kvällarna. Då stjärnorna tittar fram igen och luften så småningom börjar kännas krispig om morgonen. Ofta full med roliga bestyr, om inte annat - min födelsedag. 

Hur har månaden börjat då? Helt okej, har kämpat på för att sp småningom få slå i en lägre växel. Här följer ett axplock ur veckan: 

Har gått kvällspromenad med hela familjen. Egentligen hade jag tänkt mig en rask, uppfriskande tur men det slutade att vi hade två, skrikande fyrbeningar i släptåg så det blev inte så mycket av det motionerandet. Ändå mysigt med två katter som så gärna vill vara med. 

Har ätit frukost ute i trädgården. Gröt med så mycket gott att det inte syns att det finns någon gröt där under - min bästa typ av gröt, hehe. Denna gång med nektarin och smultron. 

Med nöd och näppe lyckades vi även klämma in oss på en av de sista föreställningarna av Okänd Soldat. Det var fina skådespelarinsatser samt snygg scenografi och pyroteknik i en autentisk miljö. Dock är krigshistorier inte riktigt min grej, och undviker oftast det temat då jag skall konsumera film, litteratur och teater eftersom en ändå blir strösslad av hemska nyheter av det slaget från världen över. Dessutom tycker jag gott de kunde ha fifflat om i manuset en aning och gett mera plats för kvinnorna. Nu syntes endast tre kvinnor på scen, varav två av rollerna var minimala. 

Och så blev det att spontant gå och titta på den sista föreställningen av Fotloose också, så en riktigt teatervecka har det varit. 

Idag deltog jag i det fantastiska evenemanget Karis, Suomen Paris (dvs. öppna dörrars dag) som ordnades på helt frivilligt initiativ. Själv var jag på jobbuppdrag med Funkis som tema, så hann inte gå runt så mycket jag hade tänkt. Hoppas innerligt att det blir en fortsättning nästa år, Villa Billnäs och Amerikavillorna hade varit väldigt kul att kika på.

 

Och nu skall denna kvinna ta semester från allt som kan tas semester ifrån. Det vill säga prick allt som har med mitt företag att göra. Helt ledig är jag ändå inte, eftersom jag har två dagar kontorsjobb på skolan per vecka, men allt utanför det har jag mer eller mindre nolltolerans på. Svarar sparsamt eller inte alls på mejl och facebookmeddelanden som på något vis berör jobb fram till 21.8. Kände att det liksom var dags då jag härom dagen helt omedvetet gick hem en timme för tidigt från jobbet utan att märka det och en annan dag tog fel på dagarna och dök upp på kontoret när jag egentligen skulle vara ledig. Säkra tecken på att denna själ behöver lite semester. Helst hade man ju semestrat hela halva sommaren men inte var man ju så smart att men utbildade sig till lärare, nej, nej. 

05.08.2017 kl. 21:00

att ha full bredd

 

en vacker blombukett som jag fick av riina samt lite kattmys får illustrera detta inlägg i brist på andra bilder

Har länge tänkt att jag skall koda om bloggen till full bredd för att få in lite större bilder och efter att ha sett allt fler ratataiter med full bredd på sina inläggspalter kände jag att tiden var inne. Min första tanke var jäklar vad folk blivit bra på att koda plötsligt (alá lunarstorm 2004) och jag började febrilt jaga css-koder på nätet för att få till det på min egen blogg. Tills jag insåg att Ratata tydligen har uppdaterat sina bloggbotten i stilmallsmenyn och det bara var klappat och klart att få en bred blogg på direkten. Så ja, dagens heta tips: kolla utbudet innan du skaffar dig gråa hår av kryptisk kodning. 

Blev ändå lite sugen på kodning (som den Lunarstormnörd en faktiskt var en gång i tiderna) så petade in en liten menyknapp uppe i högra hörnet för att spara på utrymmet i sidospalten. Så nu hittar du till min portfolio, cv och kontaktuppgifter via den knappen! 

Skall ännu se över typsnitt samt ta itu med evighetsprojektet bredda alla bilder så de passar in i den nya looken. Orkade just nu bara knega mig bakåt endast några månader - skall ju bli väldigt inspirerande att jobba sig igenom sju år av bloggarkiv, hehe. Och dum som en var laddade ju en upp bilderna i minimalt format, typ 500 px i tidernas begynnelse. 

Men hörni, den här nya bredden känns riktigt fräsch och inspirerande till att smälla upp nya inlägg på direkten. Skall se vad jag får till, känns ju trots allt att jag har oändligt med tid nu då caféprojektet är över. 

01.08.2017 kl. 21:43

om att fira ett år som husägare med att äta ute

I lördags firade vi att det var ett år sedan vi skrev under pappren på huset. Jag tyckte kvällen var värd att uppmärksammas genom att äta ute - bokstavligen talat. Få platser slår ändå vyn över Läppträsket från vår bakgård. 

Det första året har nog mest handlat om att landa i att vara husägare, och gift därtill. Att sakta med säkert göra oss hemmastadda. Har trots allt varit en hel del att landa i det senaste året både privat och på jobbfronten. 

Det kommande året hoppas jag det blir lagt mer krut på praktiska lösningar för de olika rummen och mindre projekt som vår budget tillåter. Vi har ju trots allt ingen brådska, det lär ju förhoppningsvis bli en hel del år till efter det här. 

 

01.08.2017 kl. 07:30

det är över nu

Så var fyra veckor av sommarcafé över. Jag har lärt mig baka chokladkaka utantill och flera, flera hundratals gäster har besökt vår trädgård. Idag är det tyst och stilla. 

Trots att det har varit en väldigt intensiv månad  och jag inte sett skymten av en ledig dag sedan någon gång i juni har det varit väldigt roligt och givande. Med mammas alla goda kakor, mina marknadsföringsskills, traktens djungeltrumma och vår gemensamma kreativtet måste jag ändå säga att vi rodde hem vårt projekt med glans. Jäklar vad vi är bra! 

Men med 30 arbetsdagar i bakfickan från den senaste månaden skall det ändå bli skönt att återgå till ett aningen mer humant arbetstempo. Nu är det återigen två dagar i veckan på Lärkkulla som gäller och resten fylls upp av uppdrag via företaget. Speciellt denna vecka ligger fokus på att beta av allt som jag skulle fixa "när det är lugnt på cafét", vilket det aldrig var så nu är det bara att lägga piskan på ryggen bara lite, lite till så allt blir gjort. Sedan stundar faktiskt två veckor av "semisemeter", dvs. tar inte emot några uppdrag via firman utan gör bara mitt "vanliga jobb" på folkhögskolan.

Det är också första gången sedan vi träffades som jag och Kisse faktiskt har lite ledigt tillsammans under en sommar, eftersom den perioden alltid tidigare inneburit att vi knegat som blådårar för att få resten av året att gå ihop. Charmen med deltids- och säsongsarbete, ni vet.  Nåväl, för att försäkra oss om att det verkligen blir lite semesterfireri och ingen oväntat kommer och rycker oss i armen drar vi till Stockholm för några dagar. Skall bli helt galet skönt!

31.07.2017 kl. 14:51

när hela staden förvandlades till en festival

Igår inföll dagen som jag tycker hör till en av sommarens absoluta höjdpunkter. Åtminstone för oss Karisbor. Dagen (eller kanske snarare kvällen) då hela staden vaknar till liv, det myllrar av folk kring gatorna och det händer något i var och vartannat gatuhörn. Bekanta precis överallt. Det är förstås Karisnatten jag syftar på. 

Många år har mina Karnisnätter traditionsenligt börjat på ängen med Karis Hjärns volleyturnering men den skippade vi i år eftersom det regnade (och med ålders rätt, hehe...). Istället sökte vi oss till Köttkontrollen för att äta och söka skydd från regnet och därefter tog vi en snabb runda genom stan innan vi bänkade oss på Serendi. Ville ju vara snabba med att haffa ett bord då de brukar ha rykande åtgång kvällar som denna. 

Vädret klarnade upp till kvällen och snabbt fylldes hela trädgården av folk. Serendi bjöd på ett himla trevligt musikutbud i form av DJ Gunnar (aka bästa dj:n i stan eftersom han spelar musik som om låtarna vore direkt tagna från mina spellistor på Spotify) och därefter tog Henri Seger över som första liveband för kvällen. 

Sedan var det JAG:s tur att kliva upp på scenen. Karismatisk och bra show som vanligt. Omöjligt att inte stå och gunga med när han uppträder.

Och lineupen avslutades med lokala Cstar

Innan vi tackade för oss smet vi upp via Brankis för att snabbt kolla läget samt inhandla den där grillade korven som också är något av ett Karisnattsmåste

Åh, alltså Karis. Älskar denna stad och vill inte bo någon annanstans. Kvällar som denna förlåter alla gråmula novembertisdagar då staden eventuellt känns snäppet dödare. För festliga dagar som denna, då hela staden känns som en festival lever man länge på.  

29.07.2017 kl. 15:31

när vi firade midsommardagen

Nu blir det ett rejält hopp bakåt i sommaren och vi landar i midsommardagen som vi firade med närmsta familjen. Sommarcafét och lifvet™ har lite kommit emellan för att jag skall lyckas upprätthålla ett aktivt uppdateringsflow här just nu, men det lär väl svänga med tiden.

Jag hade insisterat på att vi skulle fira ute på ladugårdsvinden och hängde upp en stor gammal stege i taket ovanför långborden. Den i sin tur pryddes med en ljusslinga och små blombuketter, blev mycket fint. 

Och bordet blev uppiffat med buketter av ängsblommor.

Samt små prästkragar vid varje sittplats.

Tänker att buketter med vildblommor får vara precis hur färgsprakande som helst utan minsta krav på att matcha varandra. Tycker det blir fint ändå, med ett virrvarr av bondpioner, smörblommor och ängsklockor. 

Pappa och Lenonel kom med grillen, i grävmaskin och äkta lande-anda. 

Till middagsbordet hade vi dukat upp lite ett och annat, bland annat sallader och grillat. Enkelt och gott!

Mamma var söt i midsommarkrans. 

Efter maten dukades kaffekopparna fram. Tycker det är något otroligt mysigt med halvråddiga dukningar som denna. 

Jag sprang in och hämtade jordgubbar, för det måste en ha på midsommar. 

Och Louie och Lana anslöt sig till festen. 

Alltså kolla på min lilla skruttkatt. Har ju växt massor sen det här. 

Lana firade hellre på säkert avstånd från oss andra och spanade ut över gården. 

I något skede snodde pappa kransen och jammade till någon låt, gissningsvis Scorpions. 

KOLLA VAD GULLIGA. En sån ynnest att få va dotter till dom här. 

Själv fick jag sällskap av Louie resten av kvällen. 

Och så satt vi där och firade midsommar ett litet tag till, tills det mörknade, vilket var alldeles lagom och bra för oss. 

 

Nu är det att återvända till nutid för måste gå och göra mig i ordning för kvällen. Vi bestämde oss för att stänga cafét lite tidigare idag och skall snart bege mig in till stan för att kika på årets Karisnatt. Helt klart en av sommarens höjdpunkter!

28.07.2017 kl. 17:36

en dos scoutläger

Igår hade jag äntligen en ledig dag och pyste iväg ut till Hållsnässkogarna för att ta del av sommarens scoutläger. 

Jag hade ansvar för patrullråddet (patrullrådighetstävlingen) som ägde rum den dagen och hade packat matsäckar i klassisk skolutfärdsstil till alla ledare som skulle sitta på kontroller ute i skogen. Frukt och trip var ett givet inslag men skippade dock de torra smörgåsarna och fyllde på med mellanmålskex, russin och choklad istället. 

Jag hade varit förutseende och packat med mig liggunderlag, dyna och en filt då jag pep iväg till min kontroll. 

Låg alltså mestadels raklång och tittade upp i trädkronorna i väntan på att patrullerna skulle hitta fram.

Efter tjugofyra (24!!) jobbdagar på raken kändes det helt galet skönt att sitta där uppe på berget i stillhet och höra träden knaka och vinden som susade i trädkronorna. Ren och skär terapi för denna slitna själ.

En liten stund hann jag hänga på lägerområdet också, innan det var dags att bege sig hemåt igen. Blev tyvärr inte särskilt mycket sommarläger för mig det här året eftersom jag är fast på vårt sommarcafé, men är ändå tacksam för minidosen jag hann få under dessa timmar. 

Så himla bra hobby, den där scoutingen, och är glad att jag ändå ibland lyckas plocka åt mig lite av verksamheten trots att jag inte på långa vägar är lika aktiv längre som jag var i tonåren. 

Tycker det är hälsosamt med en hobby som inte fokuserar så mycket på prestation utan istället lägger vikt på sunt bondförnuft, uteliv, samarbete och personlig utveckling. Tänker att alla borde prova på scouting åtminstone en gång. 

 

Är du intresserad av scouting eller har du själv tidigare kanske varit scout och vill ta upp denna hobby igen? Min scoutkår Karis Flickorna söker just nu lite extra ledarkraft till hösten och vore supertacksam för all hjälp som kunde fås. Som ledare får du: delta i meningsfull verksamhet, bidra till att fostra framtidens ledare, ledarskapsutbildning, lära dig nya användbara färdigheter både inom- och utomhus, möjlighet att delta i intressanta kurser och roliga evenemang samt bra kf-fiilis och nya gemenskaper. Läs mer om vår rekrytering här!

25.07.2017 kl. 21:50

tillvaron

Masar mig ur sängen, alltid någon timme senare än jag borde. Klappar på katten, börjar baka de bakverk som behövs för dagen, plockar disk, torkar bord, ställer ut stolsdynor. Kokar kaffe, öppnar cafét, pratar med gäster, serverar tårta, plockar disk. Upprepar x antal gånger under dagen. Städar undan, plockar ihop, räknar kassan. Borde en äta middag? Kastar mig på soffan. Så rullar dagarna på just nu. Visst är det roligt med sommarcafé, men onekligen känner man sig nog lite mörbultad vid dagens slut. Lite till, sen skall jag också ha någon slags minimal semester. 

19.07.2017 kl. 19:30

femtonde juli

Plötsligt har halva juli rusat iväg. Är egentligen föga förvånad, visste ju på förhand att månaden skulle slukas av vårt sommarcafé som håller öppet 6/7 dagar i veckan. Försöker hitta på kul grejer mellan varven men detta "lilla" sommarprojekt äter onekligen en hel del tid. Kicka gärna in på vår facebook, instagram och hemsida om du vill hålla ett öga på vad det är jag pysslar med om dagarna. 

I fredags deltog vi i alla fall i en mycket mysig gårdsfest hos kompisar som nyss köpt hus och kanske har den lummigaste trädgården jag någonsin skådat. Med knastrande brasor och en frivillig trubadur var det inte illa. 

I övrigt försöker jag väl mest fånga sommaren litegrann. Slänga mig i hängmattan när det blir någon minut över, plocka smultorn längs vägkanten, lära mig köra traktor (!) och sitta i vår hembygda gunga och njuta av solnedgången över träsket. 

16.07.2017 kl. 22:36

vår midsommarafton

På midsommarafton var jag rätt däckad i flunssa, så började antagligen dagen med att sova länge. Minns inte längre men kan ge ett lillfinger på att jag inte gissar fel. Till eftermiddagen övertalade jag dock K att hänga med ut i "superkojan" (som Leonel döpt den till) för att dricka eftermiddagskaffe och äta glass. 

Åt denna. Mm-mm-m. Så god. 

Sedan plockade vi fram ett par gamla cyklar för att göra en liten, liten utfärd. 

"Ut till vägen" närmare bestämt, för att köpa jordgubbar.

Samt plocka midsommarblomster. 

Utfärden resulterade i denna idylliska midsommarkorg. 

Och sedan cyklade vi glada hem igen. Alldeles lagom äventyr för en som nyss varit febrig. 

Sen hem och vila på soffan med mysigt kattsällskap.

Efter någon timme eller så ryckte jag upp mig och dukade upp till midsommarmiddag på verandan. 

De nyplockade blommorna utgjorde en maffig bukett. 

Det blev ärter, maltlimpa med laxröra och nypotatis med smördoppo till mat. Så gott! 

Och till efterrätt vaniljglass med mynta och jordgubbar. Sommar tretusen, på ett ungefär. 

Efter maten gick vi upp till mina föräldrar för att hälsa på denna glada midsommarfirare. 

Band en krans till honom av klöver och prästkragar och han vägrade ta av den för resten av kvällen. ♥

Lite av farmors blommor tjuvade vi visst också i misstag. 

Sedan blev det en spännande petanquematch. 

Och denna gulliga titulerade sig själv mästare i spelet. Spelade en ny omgång idag och då ropade han glatt "Bravo Mimo!" då jag svingade iväg mitt klot. Bra med uppmuntran liksom. 

En liten, men alldeles lagom, midsommarbrasa hade vi också. 

Vi avslutade kvällen med att bada midsommarbastu och sedan gick vi hem i skymningen. 

10.07.2017 kl. 20:06

efter de första dagarna med ett sommarcafé

Oj vad de senaste dagarna har gått. Hade tänkt skriva detta inlägg redan tidigare i veckan, men det har varit full rumba här på Sutarkulla från morgon till kväll. Har haft besök av både tidning och radio (går att lyssna här) och framför allt massor av kunder. Inte ens störtskurarna under gårdagen skrämde iväg folk, utan vi fick snällt bära in mer stolar till Gamla Farmors kök så alla fick plats under tak. 

Är alldeles överväldigad över hur många som redan hittat till oss och då har vi fortfarande många dagar kvar som vi har öppet. Jag hade liksom föreställt mig att jag skulle få många ensamma stunder på verandan då jag lika gärna kan pynja på med andra små jobb som skall bli klara, men här har det varit en konstant kundström mer eller mindre hela dagarna bara några minuter efter (och igår till och med före) vi öppnat. Verkligen jätteroligt och ett lyxproblem, så hoppas mina fotokunder har en gnutta överseende - jag betar av allt redigeringsjobb så fort jag bara kan mellan varven. 

De senaste dagarna har varit jätteroliga och som grädde på moset har vi haft hjälp av familjens yngsta medlem som bland annat fått hjälpa att bära in disk. Här får helt enkelt alla hjälpas åt och det tycker jag är fantastiskt mysigt. Till och med katterna hängde med till trollskogen med ett gäng gäster härom dagen. 

Så här såg det ut i måndags när vi skulle ta några pressbilder. Höll på att dö av skratt då Leonel tyckte han skulle ställa sig rakt framför kameran och sedan stod stilla som ett ljus och poserade: 

07.07.2017 kl. 08:54

ett tjuvkik på trollskogen

Huh, vad mosig jag är i kropp och själ just nu. Har flängt runt prick hela kvällen och grejat på gården inför sommarcaféets öppning imorgon. Dessutom fick jag inklämt kompishäng och två bröllopsfotograferingar under helgen, lite oklart faktiskt hur jag lyckades. 

Men att schemat varit fullspäckat, får jag skylla mig lite själv för. Bestämde mig nämligen för att bygga en trollskog i anslutning till cafét som är till för våra lite yngre gäster och som jag hoppas blir riktigt välbesökt under sommaren. Och detta har slukat en hel del tid - men roligt har det varit, speciellt när min lilla hjälpreda som syns här ovan hängt med. 

Imorgon öppnar vi, hoppas du vill komma på kaffe! Och..

→ Gilla oss gärna på facebook,
→ Följ oss på instagram,
→ och spana in vår hemsida!

04.07.2017 kl. 00:04

Fotloose på Raseborgs sommarteater

Är nyss hemkommen från årets premiär på Raseborgs sommarteater som detta år satte upp en finländsk urpremiär av föreställningen Fotloose. Det framkom inte i programbladet, men likt några år tillbaka har jag återigen fått äran att fotografera pressbilderna för programbladet och en del av marknadsföringen. Kul, då det i år var ett i synnerhet energiskt gäng på scenen! 

Eftersom bilderna till viss del var ganska beskärda och redigerade i programbladet tänkte jag passa på att ge ett smakprov av några orginal här ovan. I år var det verkligen ett extra färgglatt team jag fick föreviga i min kamera. 

För att nämna några ord om föreställningen var det en smula trögstartad till en början, men så fort den mer fartfyllda låten "Jag behöv en hjälte" brände av blev det liv på scen. Det bjöds på många skickliga dans- och sångnummer och en energi som hette duga. Med tanke på medelåldern var alla var jätteduktiga men det fanns nog några riktiga pärlor bland ensemblen som verkligen gav det lilla extra till föreställningen. Kan varmt rekommendera alla att gå och kika på detta - en riktig fin föreställning som gjord för glada sommarkvällar!

29.06.2017 kl. 23:11

en ljummen helsingforskväll med gamla klassisar

I tisdags åkte jag in till Helsingfors för att gå på avskedsfest eftersom Kata snart sticker iväg till Norge på praktik (så, så stolt över 'na!). Det var helt fantastiskt kul att träffa lite gamla studiekompisar igen, att tränga ihop sig på golvet i den lilla lägenheten och snabbt halsa skumppa innan vi skulle vidare. Vilken nostalgi, kändes nästan som på "gamla goda tiden" igen. Ett fint citat hade hon på väggen också, som jag passade på att föreviga innan det försvinner i flytten. 

Sedan satte vi oss på spårvagnen för att ta oss till andra sidan av stan. Skulle ta en fin bild på oss också, men det misslyckades en aning. Kanske ändå det som blev charmen med bilden? 

Vi åkte till Elmun Baari för att ta del av klubbkvällen Tunnelmatiistai och lyssna på Yakuzi Pato, ett mycket sympatiskt band. 

Ah, alltså kompisar som den här pärlan! Helt klart grädden på moset i livet. Vi firade även hennes nya fastanställning, så kan väl säga att jag var stolt i kvadrat den här kvällen. HAR SÅ DUKTIGA KOMPISAR!

Kvällen fortsatte bland annat med några intensiva matcher foosball, vilket jag och Kim förlorade stort på, men så kan det gå. 


Vid midnatt hoppade vi på spårvagnen, stannade till för lite nattmat och traskade sedan hem i den ljumma Helsingforskvällen. 

Nu måste jag kila! Premiären av Raseborgsteatern väntar!

29.06.2017 kl. 17:52

att ha en jättegunga


Det här beskriver våra projekt så himla bra. Precis alla är involverade när det händer något, allt från katter till grävmaskiner, hehe. 


Balken till gungen hängdes upp i två trädklykor och för att skada träden så lite som möjligt spänndes den fast med spännremmar. 


Skaparna till projektet fick premiärgunget, såklart. 


Sedan fick vi andra komma och prova. 


Högt, högt svingar gungan, upp över sjöhagen med stans bästa utsikt. 


Här vill jag sitta och gunga i alla solnedgångar framöver. 

27.06.2017 kl. 08:51

midsommarblomster

Här kommer ett litet hej från midsommaren med en handfull bilder på midsommarblomster. Eftersom jag varit förkyld under mer eller mindre hela helgen blev det väldigt lugnt firande för oss, men väldigt mysigt. God mat och mycket familjehäng stod på schemat. 

Idag har vi haft talko och rännt runt på gården och ställt i ordning för pop-up cafét. Blev nog himla fint och skulle nästan vilja påstå att vi kommer kunna stoltsera med ett av traktens mysigaste cafén. Om en ens får säga så om sin egen verksamhet? Om en dryg vecka öppnar vi, spännande!

25.06.2017 kl. 22:11

listan om midsommar

✿ Det här är planerna för midsommar: i år har vi väldigt lite planer, dels för att jag dragit på mig en flunssa som gör det mindre kul att stoja om kring en massa. Idag tar vi det bara lugnt och håller tummarna för att få midsommarbastu och imorgon blir det middag med familjen. Fina pipor. 

✿ Det bästa med midsommaren är: att det inte finns något speciellt vis en måste fira på, enligt mig. Har firat med större kompisgäng, bara med familjen, helt på tumis med min man. Något år har jag fotat bröllop och andra har jag jobbat på café. Ibland har vi dukat upp buffébord och ibland bara dragit iväg med en picnickorg. Det blir vad man gör det till helt enkelt, och det räcker mer än väl. 

✿ Det sämsta med midsommaren är: olyckorna som lätt är framme och att många överkonsumerar alkohol. Samt att vädret allt som oftast är så himla ruggit och kallt, brr. 

✿ En tradition jag inte bryter: har inga speciella traditioner, men binder gärna en blomkrans om jag har möjlighet. 

✿ Ett måste på midsommarbordet: Grillbiff, nubbe och sill kan vi stryka på en gång, det klarar jag mig gott och väl utan. Däremot äter jag gärna nypotatis, jordgubbar och någon fräsch sallad. 

✿ Tre tips för en lyckad kväll: ​Umgås med personer du gillar, låt kvällen vara kravlös och köp en riva jordgubbar - fast de alltid är skitdyra kring denna högtid. 

✿ Jag firar/firar inte midsommar för att: Just i år blir det inte till så mycket firande eftersom vi beslöt att det är skönast att bara vara hemma. Men en familjemiddag skall vi nog få till och det är inte fy skam det heller!

✿ Ett starkt midsommarminne: Har flera fina midsommarminnen, speciellt många av de senaste 10 åren som jag ett flertal firat ihop med min fina Jenks. Till exempel midsommaren för sex år sedan då vi spontant packade bilen full med god mat och drog ner till hennes sommarställe i Dragsfjärd där vi latade oss i solen, band kransar och smög in på logdans bland annat. Eller året därpå, då vi åkte ner till superidyllen Brännskär, det var som att vara mitt i en Astrid Lindgren-saga. Ett annat väldigt kul minne är för några år sedan då vi firade ihop med familjen och ganska sent kom på att nej nu skall vi nog dra på logdans, så trängde in oss i en bil och körde ner till Skåldö. 

 

 

23.06.2017 kl. 08:53

sommarstunder

En dag som denna, då jag verkligen har legat lågt, kan vi ta och kolla på en av veckans bästa stunder istället. En kväll då jag var ute på skogspromenad med denna lilla kille. Vi gick vägen fram och trallade på prästens lilla kråka och hoppade i diken för allt vad vi var värda. Få saker värmer lika djupt i hjärtegropen som att få spendera tid med honom. 

Men ja, det där om att ligga lågt. Har känt mig seg hela veckan av olika orsaker och idag fick jag med långa tänder sjukanmäla mig från jobbet. Sommarförkylning måste ju höra till det tråkigaste i livet då solen strålar ute när en själv ligger inne och orkar knappt lyfta ett finger. Nåväl, hade mysigt kattsällskap som följde mig från säng till soffa under dagen så kunde inte klaga på det i alla fall. Nu skall jag koka en rejäl kopp te med citron och ingefära och hoppas på ett bättre mående imorgon. Har inga storslagna midsommarplaner, men hade hoppats på att få njuta av en skön, ledig dag. 

22.06.2017 kl. 20:46

att unna sig en weekendresa

Har gått upp och ner längs med branta kullerstensgator i gamla stan och ätit god lunch på zum beispel (tips: beställ in fler små förrätter och ät dem alla som lunch, mycket roligare med lite olika grejer att väja på). Har badat bastu och bubbelpool och sovit mellan svala hotellakan. Har ätit finmiddag och druckit bubbel i ett utsiktstorn. Och hotellfrukosten, vi får inte glömma den!

Har haft en himla skön och avkopplande helg i Borgå helt enkelt. 

20.06.2017 kl. 15:56

små saker som gör en glad

Katter som följer med en på hela kvällspromenaden, ständigt jamande för att kolla att en håller rätt kurs. 


Ängar som är ett enda blomhav.


Långsamma frukostar på kökstrappan i morgonsolen. 


En av mitt livs finaste killar som kommer med en bukett med noggrant utvalda blommor och som hjälper en att påta i trädgården och springer tjoande omkring och leker flygplan på ens gräsmatta. 


Små gulliga katter och att få utlopp för sin kreativtet genom att fixa blominstallationer. 


Ett fotbad och en cider i fin flaska. 


Pionerna som blommar nu. 


Som sagt, pioner. Och alla andra härliga blommor i trädgården. 


En slurk vin i solnedgången efter en väl utförd arbetsdag. 


Den här utsikten. Alltid den här utsikten. 

 

16.06.2017 kl. 23:17

att ta en sommarpaus

Ingen rast och ingen ro och definitivt ingen tid till att blogga. Eller snarare, inget intressant att uppdatera. Förlåt, förlåt kära fastrar som jag vet klickar sig in här varje kväll i väntan på de rafflande senaste nyheterna, hehe. Men dessvärre varken kan eller vill jag fylla mina inlägg med halvklara bilder från diverse arbetsuppdrag - vilket är vad som till största del fastnar i min kamera just nu.  

Att några lite större bokningar ramlat in är jag verkligen tacksam för, men det innebär även full rulle ända fram till midsommaren. Veckan därpå blir det dags att knyta ihop alla försommarens projekt och sedan blir det pop-up café för hela slanten. Därför har jag nu bestämt att lägga "lapp på luckan" vad gäller mitt företagsfotograferande för några veckor framåt. Jag tar alltså inte emot några fler nya bokningar förrän 14:e augusti. 

Känns lite skrämmande att abrupt sätta stop i maskineriet (dessutom under den, för min branch, mest lukrativa säsongen), men vid närmare eftertanke håller ju alla andra "normala människor" också semester, så helt orimligt kanske mitt beslut ändå inte är. Lär ändå ha helt tillräckligt att göra med de bröllopsbokningar och dylikt som redan är inprickade i kalendern så helt övergiven blir kameran nog inte. Och sysslolös är en ju inte heller sedan då cafét är igång - så vill du ändå understöda mig på andra vis än boka fotograferingar - kom och drick café på vårt sommarcafé!  

12.06.2017 kl. 22:43

senaste nytt & en lista i kvadrat

Hallådär! Tänkte återkomma med en liten lista, känns som ett tag sen sist. Insåg såhär i efterhand att denna lista främst handlar om mina katter och arbetsliv, men det är väl också det som det snurrar runt mest just nu, så kan ej hjälpas. Listan snodde jag härifrån.

Två saker som ännu inte nämnts på bloggen
→ att det flyttat in en urgullig liten familjemedlem hos oss
→ att vi snart åker på en liten minisemester över  en helg (inte för att det knappast intresserar någon annan än mig själv) och det skall bli helt makalöst skönt. Note to self: måste stänga av mejlen och sociala medierna på telefonen. 

Två maträtter som jag inte kan laga men vill
→ farmors drömtårta, hehe. Men skall öva! 
→ mer vegansk mat överlag. Mest handlar det kanske om lättja och att våra basingredienser är "fel". Ägg och olika typer av ost är två grejer som så gott som alltid slinker ner i handelskorgen. 

Två saker jag ofta tänker på
→ (o)balansen mellan jobb & pengar
→ idéer som jag skulle vilja förverkliga på gården
 

Två saker jag måste börja tänka på
→ allt som har att göra med vårt sommarcafé, eller tänker gör jag ju redan rätt mycket - måste ta itu med det praktiska också
→ hur jag skall låta bli att boka in fler stora projekt för hösten. Nu är kalender full, full, full. 

Två materiella saker jag vill äga
birkenstocksandaler att svira omkring i trädgården med
→ en mokabryggare att koka lyxigt kaffe i

Två saker jag har gjort den senaste tiden
→ haft några möten för kommande trevliga projekt jag skall pyssla med
→ levt ett himla kattliv. Sprungit till veterinären med gamlingen i huset och försökt lära nykomligen lite hyfs när det kommer till vad vi äter i detta hushåll. 

Två saker jag brukar göra på kvällarna
→  kolla att familjens samtliga katter är inomhus
→  spela two dots tills mina liv tar slut

08.06.2017 kl. 22:05

den allt med grönska täcker

Luften efter ett sommarregn. Kanske den bästa. 

07.06.2017 kl. 19:09

vi öppnar sommarcafé i juli!

Efter månader av planering och loppisspring för uppköp av diverse skört porslin är det äntligen officiellt - vi öppnar pop-up sommarcafé här på gården i sommar!

Ibland undrar jag ju nog om jag inte har någon skruv lite väl dåligt åtdragen då jag för första gången på åratal hade en ledig sommarmånad i sikte men ändå väljer att koka ihop något sådant här. Samtidigt är det just denna typ av projekt jag brinner för och tycker är helt olidligt roligt att knåpa ihop. Att fixa, planera, hitta på och framför allt göra saker som (förhoppningsvis) glädjer folk i min omgivning. 

Så den fjärde juli, om prick en månad, slår jag och min kära mor, som jag gör detta med, upp verandradörren till Sutarkulla pop-up Sommarcafé! Det blir hembakat med husets paradrätt drömtårta i spetsen, utflykter och mysiga stunder i trädgården. Följ oss gärna i diverse kanaler då vi berättar mer desto närmare öppningsdatum vi kommer. 

Du hittar oss här:
Facebook
Hemsida (under uppdatering)
Instagram

 

Detta inlägg är, som ni kanske förstår, ett rent och skärt reklaminlägg för vår caféverksamhet. 

04.06.2017 kl. 23:16

en feministisk sommar

Idag anlände äntligen känslan av att sommaren är här (eller "äntligen och äntligen", vet inte om jag egentligen längtat efter den något extra mycket?) då jag nappade Riina med i bilen och åkte ner till Ekenäs för att gå på vernissaget av utställningen Feministisk sommar

Det ruskiga vädret hade vänt, solen tittade fram och välkomsttalen hölls på den ganska folktäta, stimmiga innergården till museigården. 

Dessutom bjöds det på en massa gott, som jordgubbar och ostar till exempel. 

Hittade Freja i vimlet, och spatserade igenom utställningen i sällskap av henne. 

Efter utställningen valde vi att dra vidare en sväng till förnyade Bossa Nova, när vi nu en gång "var i knutarna". En måste ju passa på, då mina besök i grannstaden ganska ofta annars är arbetsbaserade eller har ett minutschema. Riktigt snitsigt och fint var det i alla fall där, så måste försöka få till åtminstone en kväll till där i sommar. Jess, lägger verkligen min ribba högt för sommarens uteliv, haha. 

Passade på att knäppa några snabba porträtt på sällskapet också eftersom ljuset var så fint. Lönar sig att hänga med mig i kvällssol, då ökar chansen för spontana porträttfotograferingar märkbart. 

Avslutade kvällen med att åka ut till en lägergård som jag hängt ganska mycket på som barn och ungdom, eftersom jag behövde några bilder till ett layoutjobb jag gör. Har så många fina sommarminnen från detta ställe, så det kändes på sin plats att äntligen göra ett litet återbesök då det säkert börjar närma sig tio år sedan sist. 

02.06.2017 kl. 22:34

rabarberpaj med nektarin

Den bästa säsongen, dvs. rabarbersäsongen är här. Samt äppel- och häggblom. Härom dagen njöt jag av alla dessa tre på en och samma gång då jag plockat in ett fång blomster som fick parkera sig i en saftkanna och bakade en paj av de allra första rabarberstjälkarna. Jag tog lite av vad jag hade i skafferiet, men om du vill göra pajen glutenfri går det finfint att ersätta vetemjölet med mer mandelmjöl. 

Du behöver:
150 gram rumsvarmt smör
3 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 dl rörsocker

Fyllning:
3 stjälkar rabarber
en rejäl nypa kardemumma
en gnutta kanel
1 tsk rörsocker
2 nektariner
smör

Lägg ugnen på 175°. Skär rabarbern i bitar och stek i en klick smör så bitarna mjuknar en aning tillsammas med kanel, socker och kardemumma. Häll upp i en pajform tillsammans med en nektarin, skuren i bitar. Blanda smör, socker, havregryn och mjöl till en deg och smula sedan över rabarbern tills ytan är täckt. Avsluta med att dekorera pajen med en skivad nektarin. Grädda pajen i cirka 35-40 minuter tills ytan börjar få en fin färg. 

Ät kakan som nygräddad och avnjut tillsammas med rejält av vaniljsås!

ps. inga nyckelpigor skadades vid bakningen och
släpptes snabbt ut i det fria efter att ha blivit upptäckta.

31.05.2017 kl. 23:06

en blomstrande tisdag

 

Vilken inspirerande dag detta har varit! Började med att gå omkring och sniffa på den ljuvliga äppelblommen vid cafét, och ja, lite kaffe sålde jag visst också mellan varven. Till eftermiddagen fick jag besök av Julia, vars fotografier och projekt jag länge har beundrat. Så roligt att få lära känna en ny person och samtidigt grubbla, prata, angsta, tipsa och reflektera om fotograferandet som vi båda jobbar med. Och så snackade vi en beskärd del framtidsdrömmar, prissättning av våra tjänster och så naturligtvis Blomstrande bröllop, vars kreativa team jag numer kommer vara en del av. Ser helt orimligt  mycket fram emot detta och det skall bli roligt att få jobba med dessa kloka, begåvade kvinnor. 

30.05.2017 kl. 22:45

säljes: kameratillbehör

Hej på er! Har lite kameratillbehör som inte längre passar ihop med min nuvarande utrustning som jag gärna såg att fick nya hem. Batterigreppet i fint skick eftersom det är väldigt lite använt. 

 • Batterigrepp Nikon MB-D10 Multi Power Battery Pack (kompatibel med modellerna D300/D300s/D700) 120€ (nypris 399€)
 • Laddare för Nikon MH-18a (kompatibel med batterityp (EN-EL3/3E) 35€ (nypris 79€)
 • Nikonbatteri EN-EL3e (kompatibel med modellerna D70/D90/D200/D300/D300s/D700) 15€ (nypris 69€)

Eller hela paketet för 140€. Säljer som obehövligt eftersom de inte går ihop med min nuvarande kameramodell. Släng in en kommetar eller mejla mig på elt.nyberg[at]gmail.com om du är intresserad!

29.05.2017 kl. 19:02

hemma hos mig med ratata

För någon vecka sedan besökte praktikant-Julia mig för att bland annat snacka om bloggande, mitt företag och huset vi bor i. Samt varför Karis är så bra, såklart! Svaret fåt du i videon här ovan. Om någon undrar vilken bortklippta plats det är jag jämför med, så kan jag avslöja att det är en annan "delstat" av den här kommunen, hehe. 

29.05.2017 kl. 08:50

i ett söndagshelsingfors

Vilken skön söndag. Vaknade sent och drog med mig datorn tillbaka i sängen och låg och redigerade några sneakpeakbilder från gårdagens bröllopsfotografering. Brukar alltid se till att min kunder får något att titta på inom kort efter fotograferingen och sedan redigeras resten inom loppet av någon vecka, beroende på vad annat som står på kö. 

Inmundigade återigen en långsam frukost, innan jag sedan packade ihop mina grejer och åkte in till centrum för att möta upp Emma. Blev en minipicnic på domkyrkans trappa där vi satt och lapade sol med glass och chips i högsta hugg. Kändes som något väldigt Helsingforsiskt att göra, hälsningar en som aldrig hängt på dessa trappor förut. 

Nu sitter jag på tåget hemåt igen och det kändes riktigt skönt med denna lilla "semester" (ok, kanske orimligt att kalla en jobbresa semester, men min hjärna är inte så bra på att stänga av sig eller skilja på jobb eller ledigt eheh..) och nu känns batterierna uppfräschade igen. Ny vecka kickar snart igång och det känns nästan lite märkligt att det sedan officiellt är sommar. 

28.05.2017 kl. 17:13

godmorgon från helsingfors

Godmorgon och hej från Drumsö. Efter att ha spenderat hela gårdagen jobbande på expomässan i Karis hoppade jag på det sista kvällståget mot huvudstaden. Skall tillbringa hela denna dag som bröllopsfotograf, så kändes skönt att anlända en dag tidigare och hinna ta en lugn morgon. 

Har lyxen att få bo hos Freja, som kanske har en av de mysigaste lägenheter jag vet. Lagom stor med en massa gamla, vackra möbler. Ibland kan jag verkligen sakna intimiteten med att bo i en lägenhet och ha kök, sovrum, vardagsrum inom ett par stegs avstånd. 

Trots att det främst står jobb på schemat för denna Helsingforshelg, känns det lite som en minisemester. Måste ha att göra med det att en sover i annan säng. Hur som haver är det skönt med ett litet miljöombyte. 

27.05.2017 kl. 08:30

skattjakt i naturen

För ett litet tag sedan, när Ida var på besök, hade vi pysseldag och knåpade ihop ett gäng geocacher att gömma i närområdet. Geochaching är i princip en skattjakt för vuxna där olika typer av behållare göms i naturen och registreras på den officiella sidan, vilket gör att vem som helst sedan kan leta upp dem med hjälp av koordinaterna till stället. 

Våra cacher publicerades lite tidigare i veckan och jag blev glatt överraskad att det redan varit flera stycken personer som letat upp dem. De är ett steg av ett forsättningsvis lite "hemligt" projekt som jag valt att inte ännu outa på bloggen. Men blir förstås glad om du tar dig tiden att leta upp "Flaskpost", "Blocklint" och "Borgberget", loggar dem och taggar dem som favorit. Geocach kan man t.ex. spela via denna applikation

Tycker själv det är ett alldeles utmärkt sätt att göra sin promenad lite mer spännande på och vem gillar nu inte skattjakter liksom? 

25.05.2017 kl. 16:15

du och jag och den blomstertid

Idag tog vårterminen slut på skolan jag jobbar på och den blomstertid klingade i salen. Fylldes av lite vemod, vilket känns en aning märkligt eftersom min vardag inte egentligen förändras det minsta trots skolavslutningen. Kanske var det bara en reaktion på att jag inte deltagit i en skolavslutning på väldigt länge? Senast var nog då jag själv gick ut folkhögskolan för sju år sedan. För nej, gick inte ens på avslutningscermonin när jag studerat klart på högskolan. Ett välbetalt sommarjobb slog högre än en hängig ros och ett ljummet glas bubbel i ett fullproppat auditorium. Vilket i sin tur får mig att tänka på hur märkligt det är att studenten oftast firas mer och större än då en blir klar från en högskola och faktiskt har en utbildning i handen. När man tar studenten blir man ju i princip... ingenting. Ja, förutom lite äldre, mognare och mer allmänbildad kanske. 

Var föresten med om ett litet mardrömscenario idag. Tio minuter innan avslutningen skulle dra igång insåg jag nämligen att mitt minneskort till kameran inte fungerade längre. Svettigt läge eftersom det var jag som skulle dokuemtera hela kalaset och dessutom ta en rad gruppbilder efteråt. Lyckades dock rota fram kontorets "reservkamera" som lyckligtvis hade ett minneskort som passade min kamera. Mindre skönt att det kunde lagra 62 Gb mindre minne än vad jag vanligtvis kör med. Skulle ha fått plats med hela 12 råformatsbilder, så fick snällt skruva ner kvalitén till medium, normalt och jpg. Hujedamig. Kanske fotografens mardröm. Dock gick det ändå helt okej, fast fick springa in och tömma kortet med jämna mellanrum. Förstår inte att det faktiskt fanns en tid som jag körde på jpg eftersom jag var för lat för att använda raw-funktionen som inte var 100% kompatibel med min tidigare datautrustning. Skulle never ever hända frivilligt igen. 

Nåväl, slutrantat om studenter och kameraformat. Fick ett spontanbesök på kvällen som fick mig på andra tankar. Pappa & brorson, fafa och Nenne. Så liten, men ändå så självklar i våra liv. Och som blåser bort allt vad vemod och ångest heter och fyller en med glädje  och värme ända in i benmärgen. Knäppte några bilder i den fina solnedgången och passade på samma gång på att uppdatera hemsidans blogg. Kika gärna in om du vill se fler bilder. 

24.05.2017 kl. 21:13

måla med kalklitir

Renoverandet rullar vidare i mitt arbetsrum och idag var det dags att måla fondvägg. Jag visste att jag ville ha en färg som står i stark kontrast till de andra väldigt ljusa väggarna och ganska snabbt föll valet på de levande kalkfärgerna av märket Kalklitir. Nyansen jag slutligen valde var den mest mörkblåa som fanns i sortimentet, "Cobalto". Färgen köpte jag på Popana i Ekenäs, eftersom jag gärna stöder lokala företag. 

Kalklitir är en isländsk färg som innehåller endast kalk och pigment från sten. En miljövänlig och ganska snäll färg alltså! Dessutom förpackas färgen endast i en liten plastpåse innanför en enkel papperpåse så stort plus för lite avfall också. 

Pulvret från en 1 kg:s påse blandas ut med 1,7 liter vatten, lite åt gången.  

Och sedan skall man röra om väldigt noga, gärna i 10 minuter så att färgen blandar sig ordentligt. En vanlig vispel fungerar bra att röra med, så inga konstiga verktyg krävs. 

Så här såg rummet ut innan jag började. 

Och så här blev resultatet efter första omgången färg. Här har färgen ännu inte torkat. 

Färgen målade jag på med en bred pensel med x-strokes-tekniken. Målade alltså i princip stora kryss över väggen med färgen. Detta passade mig alldeles ypperligt eftersom man inte behöver vara så noga med om det blir jämt eller så.

Nu skall jag bara vänta på att det första lagret torkar, så hoppas vi på att färgen räcker hela vägen igenom lager två. Till ungefär 10 kvadratmeter räcker en påse färg. 

Hittills är jag åtminstone mycket nöjd, och väntar med spänning på slutresultatet. Om det inte vore för att färgen är relativt dyr, skulle jag säkert måla om hela halva huset med kalklitir. Ser redan framför mig hur snygg salen skulle bli eller varför inte toaletten i en grå nyans?!

Återkommer med slutresultatet!

23.05.2017 kl. 13:49

champagne i solnedgång & att smygfira sin namnsdag

En av de positiva bieffekterna av gå och gifta sig är definitivt mängden av flaskor bubbel vi haft till vårt förfogande de senaste dryga åtta månaderna som äkta makar. Igår bestämde vi oss för att knäcka upp en champagne bara för att det var så fint väder och solnedgången kändes värd att njutas av. 

I smyg firade jag även att det var min namnsdag, men eftersom mannen inte förstått grejen med att fira sånt fick jag främst hålla det firandet för mig själv. Tur så har jag i alla fall gulliga fastrar som hiffat storheten i det hela och skickar grattismeddelanden på whatsapp. Ser det nämligen som en självklarhet att fira allt som firas kan. 

Nåväl, har förhoppningsvis resten av livet på mig att locka över mannen till "min sida" när det gäller iver för fireri. Helt klart vinnarsidan att hålla till på om  ni frågar mig. 

20.05.2017 kl. 20:14

inför helgen

Idag har jag "firmadag" och sitter och betar av fotojobb som skall redigeras. Hade en helt ljuvlig fotografering med en härlig familj förra helgen, så visar kanske upp någon ruta från det lite senare. 

Denna helg går främst i arbetets tecken, men det är okej för det är rätt kul grejer som händer: ikväll får vi besök av ett mc-gäng som skall bjudas på kaffe, imorgon blir det caféjobb samt kvällsjobb då pop&rock-linjen har en spelning på Norris som skall dokumenteras. Kom dit vet'ja! Och på söndag blir det en favorit i repris då jag fotograferar Raseborgs Sommarteaters pressbilder. Det blir tredje året på raken nu, och det är så himla kul med återkommande kunder som är nöjda. 

Känner att jag inte kan avsluta detta inlägg utan ett liten snack om dagens väder också. Alltså helt fantastiskt.  Blir nog en rejält förkortad arbetsdag för min del, en vet ju inte när det nästa gång är så här strålande fint och varmt. Tur att jag är min egen chef på denna firma. Tog redan en förlängd paus och gick ut i trädgården och myste med Lana och knäppte några bilder på "Släktträdet" som börjat slå ut i blom. 

Och på tal om trädgård! Härom dagen släppte Burning Hearts en ny singel, In My Garden, och idag kom hela det nya albumet ut. Så bra. Skall låta den snurra på repeat hela helgen. 

Ha en skön helg!

19.05.2017 kl. 12:10

vårljus & sommarverkstad

En av de bästa grejerna med våren, är nog det varma ljuset som under en allt längre tid under kvällarna letar sig in genom våra fönster. Vardagsrummet badar i kvällssol och igår kunde jag stå och måla väggarna långt in på kvällen utan att tända någon lampa. Detta är ju ett återkommande fenomen varje år men ändå känner man sig liksom överraskande pånyttfödd varje vår. 

Från det ena till det andra: i sommar drar jag en fotoworkshop på Ungdomsakademin Luckan i Helsingfors 19-21.6. Under workshoppen jobbar vi med att visualisera Helsingfors genom fotografier ur ett normkritiskt perspektiv. Jag står för info och övningar i konstformen fotografering och fototeknik, medan Ungdomsakademin diskuterar normmedvetet tänkande.

Sommarverkstaden riktar sig till unga i åldern 14-16 år och deltagandet är kostnadsfritt. Häng med och anmäl dig senast 12.6! Eller tipsa en ungdom du känner! Läs mer om workshoppen här

17.05.2017 kl. 09:02

en direktrapport från morgonen

Hallå där! Här sitter jag och sörplar morgonkaffe. Eller ja, det har ju nog hunnit ta slut innan jag publicerar detta inlägg, men mer i realtid än så kommer vi nog inte när det gäller mig och denna blogg. 

Har hemmajobbardag idag och har en hel rad med grejer på schemat. Största projektet är väl ändå trädgårdslandet som vi borde gå ut och rensa på ogräs, vända jorden i och sätta ny potatis. Är i ärligehetens namn ganska osugen på detta projekt, men däremot desto mer sugen på nypotatis i sommar så har i princip inget annat val än att snällt dra på mig stövlarna och pallra mig ut i trädgården. 

Ikväll skulle jag egentligen ha gått och lyssnat på Hans Zimmer tillsammans med mannen, som fick biljetter av mig i julklapp (insert: *best wife ever*), men de blev kapade av svågern så jag stannar hemma och hänger med hus och katt istället. Kanske lika bra eftersom jag har en handfull fotojobb att plöja igenom och jag jobbar som effektivast när jag får vara för mig själv. Obs, klagar dock inte! Fotojobb = pengar på kontot, så anställ mig gärna för allt vad ni är värda!

Annars då? Är väl rätt glad och nöjd. Igår fick jag mitt arbetskontrakt förlängt, så har i alla fall någon form av inkomst säkrad för ett år framåt. Dessutom betalade jag nyss av den allra sista raten på mitt fyrsiffriga återkrav på studiestöd så känner mig en smula lättare i själen. Tänk! Nästa månad får jag behållla hela min lilla lön själv. Festligt!

Känns ungefär såhär:

 

16.05.2017 kl. 09:52

den allra första dagen i maj

Hörni, är ingen hejare att hålla mig till dagsaktuell uppdatering, så än en gång får vi backa bandet ett par veckor och landa på den allra första dagen i maj. Dagarna innan hade ju varit riktigt ruskiga och fört med sig snöstorm men som för att fira den nya månaden bjöds det på riktigt fint och varmt väder då vi vaknade upp i åbo. I sedvanlig ordning när jag besöker detta hem, var jag naturligtvis tvungen att fotografera utsikten. Tycker denna innergård är så fin. 

Efter att ha ätit frukost, lyssnat på akademens konsert via radion och tagit det piano en stund, packade vi ihop picnickorgarna och drog till vårdberget. 

Efter lite intensivt letande hittade vi en trevlig spot att slå oss ner på. 

Och dukade upp bland annat pastasallad, minipizza och mumsiga tårtbitar som blivit över från dagen innan. 

Gullig gubbe på berg kan vi kalla denna. 

Efter att vi picnicat klart var det dags att packa ihop våra grejer och vinka hejdå för denna gång. Tack, tack åbo, jenny och kalle för mycket trevligt vappenfirande! 

När vi kommit hem igen och tagit det lungt några timmar, bestämde vi oss för att gå ut och gå i det fina vädret. Var ju trots allt första fina dagen på ganska länge. 

Vi gick längs stigar vi aldrig tidigare gått på. 

Och upptäckte kvistar som fått knoppar. 

Slutligen vände vi om, och gick till flyberget. 

Satte oss ner och njöt av solen och träsket som skvalpade mot berget. 

Samt sörplade på vårt medhavda kaffe. 

En fin dag att inleda maj på. 

15.05.2017 kl. 21:12

att fira morsdag

Från snö till solsken. Morsdagen bjöd på äkta vårväder och dagen firades i bara ben(!) tillsammans med familjen och lunch i form av mammas mumsiga köttbullar och mos. Svirade ihop en morsdagsbukett av några nejlikor samt vad jag hittade i blomrabatterna. Blåsippor, vitsippor, gulsippor, scilla och gullviva. Brokigt och bra. Tänk att få fira en mamma som på ett ungefär är cirka den bästa i världen. 

Efter familjesammankomsten kilade jag ner till cafét i Ekenäs för att hjälpa till några timmar. Fint att hinna träffa Frida också, som var hemma från andra sidan potten, och snacka livsviktiga appar, det eviga kneget som kulturarbete samt bröllop och lifvet. 

14.05.2017 kl. 22:35

snöyra & födelsedagskalas

Var sisådär lite måttligt roade igår då vi skulle gå på kalas och snön vräkte ner. Den elfte maj?! Alltså, kom igen. Här har man äntligen fixat en majmånad med lite mindre åtagande än vad jag vanligtvis har för mig denna tidpunkt på året och så är inte vädret ens en gnutta på ens sida?

Nå, kalas blev det ju i vilket fall som helst och vi fick finaste papsen firad. Till kvällen kilade dessuom Ida, som är hemma på semester mellan säsongerna, hem till oss och vi dukade upp med tapas, spelade rummy och tittade på eurovision. Så mysigt med kompisar som sover över (mitt i veckan dessutom) och en sedan får pyssla om och bädda och duka upp finfrukost för följande morgon. 

Idag har en stor del av dagen tillbringats med att gömma geocacher, men mer om det senare när de är officiellt publicerade. 

12.05.2017 kl. 19:48

ett nostalgiskt loppisfynd

Så fort jag lärde mig läsa i lågstadiet började jag lassa hem böcker från skolans bibliotek. En gång i veckan fick vi botanisera bland med hyllorna och för det mesta kom jag balanserande med en hel trave böcker efter besöket. Lite senare fick jag ett lånekort till stadsbiblioteket och innan jag fick upp ögonen för bl.a. Harry Potter, Molly Moon och Meggie Folchart i Bläckhjärta, fanns det tre bokserier jag alltid ställde in siktet på, för att spana efter bokryggar jag inte tidigare dragit ur bokhyllan. 

Tvillingarna, Kitty och så Fem-serien. 

Härom dagen gjorde jag ett prima fynd, nämligen en handfull Femböcker tryckta i den gamla (enligt mig finare) upplagan med orangea pärmar. Böckerna handlar om syskonen Julian, Dick och Anne samt deras kusin George och hunden Tim. Som liten tyckte jag alltid det var olidligt spännande att följa med gänget då de råkade ut för det ena äventyret efter det andra. 

Som pricken över i:et hittade jag även en låda med Kittyböcker på vinden så tänker att de tillsammans med femfyndet skall få en riktigt fin paradplats. En liten nostalgibokylla helt enkelt! 

11.05.2017 kl. 07:00

med vårlängtan i kroppen

Ack vår, kära vår. Varför är du så himla skranglig just nu? Imorgon fyller min pappa år och aldrig förr har det snöat så här nära hans födelsedag. Nåväl, under helgen var det i varje fall lite finare väder så passade på att fånga bevismaterial på film. Vem vet vilken snöstorm en ännu måste genomleva? Kom våren, kom!

10.05.2017 kl. 07:00

om att snart ha ett arbetsrum

Dags för en liten uppdatering på renoveringsfronten. Senast jag bloggade om mitt blivande arbetsrum hade vi börjat skiva upp väggarna samt målat om taket. Nu har väggarna fyllts med bergull, nya skivor lagts utanpå och så har de spacklats samt fått sig en omgång glasfibertapet för att bli så jämna och fina som möjligt. 

Lana hänger såklart med och inspekterar att all blir som det ska. 

Dessa stjärnor har stått för det mesta av grovfixet. Tusen tack för det!

Nästa steg blir att måla väggarna. Tänker mig att kortsidorna samt väggen till vänster får gå i en ljusgrå nyans medan jag gärna skulle smälla till med en ganska mörk konstrastvägg till höger. Kanske någon nyans av kalklitir? Vad tror ni om det?

I detta inlägg kan ni se hur rummet såg ut när vi började. Lite skillnad är det ju redan. 


Om du vill läsa mer om vad fixat och trixat med i hemmet kan du klicka in dig på följande inlägg:
→ att inreda med nollbudget & en ny soffa
→ nytt på väggarna
→ renoveringen av trappan, del 1
→ vita väggar, vita tak
→ sovrumsbelysning och helg mitt i veckan
→ en glimt från nya hemmet

09.05.2017 kl. 07:00

en valborg i åbo

Hej! Vi backar bandet lite grann, en vecka eller så, och landar på Valborgsmässoafton. Efter jobb och lite annat trix under dagen satte vi oss i bilen och siktade in oss på åbo, där detta vardagsrum stod pyntat och redo för vappen. 

Vi började naturligtvis med att installera vår medhavda drinklista för kvällen. 

Sedan begav vi oss ut i folkvimlet på vårdberget för att välkomna våren. 

Här har vi det glada vappensällskapet! Kände mig som ett svart får utan min studentmössa, men hade inte tänkt på att leta fram den i god tid och kunde inte hitta den då vi åkte iväg hemifrån. Jobbigt när det finns cirka 200 potentiella kvadratmeter den kunde finnas på. 

När spektaklet var (nästan) över gick vi de hundra metrarna tillbaka hem till Jenny och Kalle. Alltså så lyxigt att de bor precis bakom knuten till vårdberget och det inte alls var långt att gå. Hälsningar, latmaskarna. 

Väl hemma korkade vi bubblet. Haha, vi hade till och med varit så bekväma av oss att vi inte ides ta med oss skumpaglasen vid mösspåtagningen. 

Sen stod middag på schemat. Fick så god skagenröra (minus räkor plus lax för min del) på hembakad maltlimpa till förrätt. Mmm. 

Och medan vi väntade på huvudrätten fixade jag mitt ansvarsområde för kvällen, strawberry bellinis. 

Till efterätt hade vi inte bara en, utan två (!) kakor. Inser också att detta inlägg främst fungerar som en dokumentation av vad vi åt och drack eeh. Sorry not sorry. 

Lite glatt vappenposerande, på det va? Lånade Kalles mössa så att jag nästan kunde känna mig som en i gänget. 

Kisse var utnämnd till drinkmaster för kvällen, så bli're när en har jobbat bakom bardisk. 

Vi serverades bland annat Rum n' Poms - en drink med rom, granatäpple och kanelsirap. Gott och inte alls så juligt som det kanske låter! 

Sedan drog vi fram afrikas stjärna för en match eller två. 

"Alltså gud vad gamla och tråkiga och pariga ni var som bara satt hemma och åt middag och spelade spel" kanske ni tänker om vår valborg. Men gud nej. Varför trängas på fullsmockade barer, köpa dyra drinkar samt försöka överrösta hög musik när vi hade allt vi behövde hemmaplan? Eftersom det inte fanns några andra personer vi ville möta upp och träffa heller såg vi ingen poäng med att irra omkring på stan. 

Sista drinken ut för kvällen blev Dark & Stormy... 

... och sedan tog vi kväller och kramade godnatt till Lissu. Ett mycket trevligt vappfirande hörni!

08.05.2017 kl. 12:59

listan om pengar

Denna söndagkväll till ära tänkte jag snacka om något så spännande som pengar. Så här kommer Sevendays lista om pengar:

→  Pengar för mig är: ett nödvändigt ont. Men också en morot för att kämpa vidare. Alltid kul när det klirrar till i kassan lite extra om man haft något uppdrag utöver det vanliga. 

→  Det här lägger jag mest pengar på: Huslån, elräkningar, mat och försäkringar. Som de flesta andra alltså. Snark. Samt återbetalning av studiestöd, fyfan, blir upprörd bara jag tänker på det. Tycker systemet suger som nu i ett års tid har krävt tillbaks en hundring i månaden eftersom jag var tvungen att lyfta stöd två månader extra under studietiden pga oavlönad praktik.  Försök nu sen överleva i Helsingfors utan någon form av extra inkomst?! Blev ju för tusan 1) klar i tid med 2) fina betyg och var dessutom 3) en ganska duktig och aktiv elev. Sjukt orättvist att aktiva personer som verkligen åstadkommer något i detta samhälle och inte ligger hemma på sofflocket och spottar i taket blir bestraffade om ni frågar mig.

Men för att återgå till frågan och inte haka upp oss på fpa - ibland unnar jag mig att gå på loppisrunda eller köpa hem en god flaska vin eller en trevlig bok. Men skulle inte våga påstå att dessa poster är särskilt höga i min månadsbudget då i prinicp alla pengar redan är försvunna på tidigare nämnda grejer. 

ungefär hur det känns att staten behandlar min plånbok :--)

→  Det här lägger jag minst pengar på: om man jämför med andra kvinnor i min ålder: kläder, smink, resor och barn. Det sistnämnda skulle ju vara högst märkligt med tanke på att jag inte har några. Sliter på samma mascaratuber över ett halvår och dyrt mode har jag aldrig varit särskilt intresserad av. Får typ dåligt samvete och känner mig SJUKT SLÖSAKTIG om jag investerar i något klädesplagg som kostar mer än en tjugolapp. Tack och lov för loppis och reor. 

→  En vanlig månad tjänar jag: får man säga detta högt? Tycker det är helt knäppt att det är tabu att prata om löner i detta land. Men om vi säger som så: att min månadslön ligger snäppet under den rekommenderade lönen för kulturproducenter på "expertnivå", men efter att ha dragit av 60% (är anställd till endast 40%), lunchkostnad samt skatter och avgifter av olika slag så är summan som landar på kontot en rejäl bit under fyrasiffrigt. För att inte gå under av alla utgifter i fråga numero uno brukar jag kasta in någon hundring från firmakontot också, beroende på hur mycket jag cashat in den månaden. Och av det jag fakturerar går ju typ hälften till moms, skatter och diverse avgifter så en blir ju inte direkt rik på det heller. Aaah, så ljuvligt det här eviga jobb-pusslar-livet. :--)

→  Mina tre spartips: 
1) utbilda dig inte inom kulturbranchen
2) gift dig rikt
3) sluta unna dig alla guldkanter i livet så som resor, biobesök, restaurangmiddagar, dyraste kakbiten på cafét, najsig kamerautrustning, fin inredning osv. 

obs: märk ironin i dessa punkter. Men för att åminstone tipsa om åtminstone en seriös grej: skaffa menskopp. Seriöst bästa investeringen jag gjort i livet. Inte bara ur ekonomiskt perspektiv, utan också prima för kroppen och miljön.

→  Om jag var ekonomisk oberoende: 
Oj, oj. VAR skulle jag börja? Renovera hela huset och slå slag i alla drömmar och planer jag har för denna gård. Köpa en egen bil. Införa måndagsmiddag på restaurang, tisdagsdejter, torsdagsbio, en lyxig fredagsflaska och veckoslutsbrunch som frekvent  återkommande teman i mitt liv. Bjussa mina nära och kära på roliga upptåg och god mat ofta. Hälsa på kompisar i fjärran länder. Resa mycket till Island för att hänga med min gudson. Och göra roliga weekendresor med vänner och mannen. Samt max jobba 80% per vecka och alltid alltid ha en dag extra lång helg. Och bara ta emot roliga arbetsuppdrag som känns givande. 

→ Mina ekonomiska mål är: att en vacker dag inte längre behöva logga in på nätbanken några gånger i veckan för att hålla koll på att pengarna räcker hela månaden ut. 

→ Jag tycker att ekonomi är: orättvist och frustrerande samt något som ingen borde vara tvungen att stressa eller ha ångest över. 

07.05.2017 kl. 21:20

en improviserad kladdkaka

Idag skulle jag baka en kladdkaka, men det visade sig att vi hade endast hade ett ägg kvar i äggkartongen så blev tvungen att improvisera receptet en aning. Adderade även kardemumma för att det är gott, lite blåbär som blivit över från frukostgröten samt en rad choklad som jag hittade i skafferiet. 

Detta behöver du för att "improvisera" en likadan kladdkaka:

 • 100 gram smör
 • 1 ägg
 • 1 dl socker
 • 1,5 dl mjöl
 • 1 banan
 • 3 msk kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 dl blåbär
 • 1 rad grovt hackad mörk choklad
 • 1 krm kardemumma

Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning. Mosa bananen med en gaffel och blanda därefter ihop alla ingredienser med varandra. Bröa en form och lägg i ugnen på 175° i cirka 15 minuter. Voilá!

ps. vit- och blåsipporna användes bara som dekoration och skall inte ätas!

05.05.2017 kl. 15:22

en vernissagevecka

Denna vecka har det stått vernissage på kvällsschemat. Vi började med "Sentiero dei Limoni" på galleri Perspektivet i Ekenäs i tisdags och igår var det dags för Galleri Zebra som körde igång hela fyra olika utställningar på en gång. Det har blivit lite av en tradition för mig att gå och spana in vnf:s fotolinjes vårutställning, men främst var ni naturligtvis där för Fias skull, som ställer ut "Veen Enomen". Jättefina verk som hon tagit med en hembygd kamera samt experimenterat fram utan några som helst digitala tekniker inblandade. 

05.05.2017 kl. 10:17

vackert väder & en våruniform

Alltså vad hände? I lördags blir en överöst av snöstorm och så pang bom bang kommer våren i full galopp med strålande solsken ett och ett halvt dyng senare? Nå, jag klagar inte. Hoppas verkligen this is it. The real vår-deal. Som om det inte vore nog festligt med ljuvligt vårväder väntade dessutom en överraskning i postlådan då vi kom hem från vappfirandet i åbo. 

Ett mjukt paket inslaget i sidenband kan bara båda gott. 

Inuti hittade jag något blått och prickigt. 

Nämligen en klänning som lillebrors flickvän Ninni har varit snäll och sytt till mig av en bit marimekkotyg som jag köpt för länge sedan. Så lyxigt med någon som studerar sömnad i familjen och som mer än gärna högg tänderna (eller kanske snarare saxarna) i tygstycket och trollade fram detta. Speciellt kul med en specialsydd klänning då jag kan tycka att det är svårt att hitta snygga klänningar som är smickrande för figuren samt faller fint då en inte direkt är storlek petite och kan plocka med sig vad som helst som faller en i smaken från klädbutikernas galgar. Skall rocka denna klänning hela våren och sommaren. Tack Ninni!

01.05.2017 kl. 20:56

lördag 29.4

Vårvädret visar sig från allt annat än sin bästa sida, men hoppas att ens en liten uns av solens strålar tittar fram då vi imorgon styr kosan mot åbo. Blir min första valborg att fira i den staden, så känns lite spännande med tanke på vilken hypad vapp-stad den är. Men i gott sällskap samt med god mat och smarriga drinkingredienser nerpackat i bagaget lär det nog bli bra i vilket fall som helst. 

Trevlig vapp! I väntas på sol.

29.04.2017 kl. 22:38

tre grejer att titta på som handlar om tid

Jag tipsar ganska sällan om filmer eller serier jag ser på, men nu har jag faktiskt sett på tre sycken jag tycker var ganska bra. Dessutom var all på något vis relaterade till tid, så tyckte de gjorde sig bra som en liten helhet. 

När jag ser på film eller serier får det gärna vara spännande, fina miljöer och innehålla någon tvist i handlingen eller ett uns av övernaturlighet. Krig, skräck och förstörelse går helbort eftersom jag inte vill sitta på nålar utan ser stunden då jag ser på film som en avkoppling från vardagen. Våld och terror får man ändå nog av från nyheterna. Nåväl, till tipsen: 

→ The age of Adaline (2015)
Filmen handlar om Adaline Bowman, vars kropp efter en olycka inte längre kan åldras, och hon fastnar i en ålder av 29 år. För att folk i hennes närhet inte skall bli misstänksamma flyttar hon ofta runt och inleder inga långvariga relationer. Men en dag träffar hon den charmige Ellis Jones som inte har för avsikt att lämna hennes sida lika snabbt som hon tänkt. 

Det är kul att följa med Adaline genom 1900-talets alla årtionden och se hur hon anpassar sig till dem och dessutom uppkommer en spännande och intressant twist då hon presenteras för Ellis släktingar. Stort plus för fina färger, stämningar och miljöer i filmen.

 

→ Timeless (2016)
Denna serie började jag kolla på ganska nyligen, och fastnade genast. Serien handlar om historieläraren Lucy Preston, forskaren Rufus Carlin och soldaten Wyatt Logan som får i uppdrag att stoppa Garcia Flynn som stjäl en tidsmaskin och åker tillbaka i tiden och mixtrar med historien. 
Jag gillar speciellt serien eftersom man får hänga med karaktärerna i olika årtionden (eller århundraden) och den stora detalrikedomen då det kommer till att matcha kläder och miljöer för den tid de landat i. Dessutom får man möta en rad kända karaktärer ur historien så som till exempel Harry Houdini, Ernest Hemingway, Joséphine Baker, Bonnie & Clyde och Ian Fleming. 

Mycket av de historiska händelserna har väldigt stort fokus på USA, vilket ibland kan kännas lite trångsynt, men plus för ganska bra genustänk och ett relativt brett persongalleri.

 

→ Boyhood (2014)
Denna dramafilm skiljer sig lite från de två tidigare tipsen, då den varken handlar om att resa i tiden eller märkligt åldrande. Filmen skildrar två syskons uppväxt i en familj med separerade föräldrar. Huvudfokus ligger på sonen Mason Evans, men tycker det är minst lika intressant att följa med mamman i familjen, Olivia. Det som gör filmen speciell är att den är inspelad mellan 2002-2013 och man på så vis får följa med samma karaktärer under en lång tidsperiod, utan att skådespelarna byts ut. Handlingen är ganska långsam, trots att familjens vardag stundvis kan vara ganska dramatisk, vilket gör filmen "lugn och skön" att titta på. Filmen har väldigt fina miljöer och dessutom ett bra soundtrack. 

28.04.2017 kl. 09:49

Häng med på skateworkshop för tjejer!

Här är det snabba ryck som gäller, men vill tipsa om följande evenemang som jag och Fia drar i samarbete med Raseborgs ungdomsbyrå nästa vecka, nämligen:

Skateworkshop för tjejer

tisdag 2.5 kl. 16-18
 

Workshoppen riktar sig till alla skateintresserade brudar som är minst  9 år fyllda. Ingen övre åldersgräns och inga förhandskunskaper krävs! Träff vid uncan i Karis kl. 15.45 och sedan går vi tillsammans till Karis Skatepark där workshoppen hålls. Klä dig i oömma kläder och hjälm (obligatoriskt), gärna också ben- och armskydd. Ett begränsat antal bräden finns att låna, så ta med en egen om du har. Anmäl dig senast måndag 1.5 till: anna.packalen@raseborg.fi.

Häng med! 

27.04.2017 kl. 14:04

listan om klädstilar

→ Vilken är den bästa stilen du haft?

Detta var min standardoutfit, speciellt till fest, i många, många år. Böt kanske ibland färg på kjolen, tygtossorna eller ränderna i t-skjortan, men i övrigt såg jag så gott som alltid ut så här när jag gick på fest. Gillar stilen ännu, fastän jag sällan klär mig så. Känner att den kanske tillhör "the golden years" kring 20 och vill inte "förstöra" den med andra minnen. 

→ Hur såg du ut i högstadiet?

Överlag var min stil nog ganska "vanlig" i högstadiet och det var ju inte som en hade några pengar att brassa på kläder heller, så skulle våga påstå att det inte var något speciellt. Typ jeans, munktröjor och toppar med konstiga djurtryck från Seppälä. Till höger ser ni ett foto på några plagg som jag minns att jag gillade massor på åttan. En kjol men någonslags blå volang (hade en matchande topp också som inte är på bild) samt knähöga randiga benvärmare. Uppe till vänster hade jag dock börjat anamma stilen som skulle följa med in i gymnasiet.

→ Hur såg du ut i gymnasiet?

Ettan: Här har ni någon som hängde massor på Bilddagboken, och nog fann det främsta stilinspirationen därifrån. En liten poppare kan man väl nog konstatera att jag var, fast jag knappast då tänkte så mycket på vilken "stil" jag tillhörde. Standard var ändå en t-skjorta ovanpå en långärmad jumper samt palestinasjalen runt halsen. 

Tvåan: Till viss del samma kläder som året innan, men sydde även egna kjolar, fyndade kläder på loppis och köpte oversizade tröjor på rea från herravdelningen. Tyckte överlag det var himla kul att experimentera och plocka ihop olika sorters plagg. Dock blev jag utnämnd till "skolans identitetskris" av abina det året, vilket jag i viss mån kanske kan förstå. 

Trean: Randigt och hattar är nog ledordet här. Stora flanellskjortor gillade jag också, och bilden till höger visar även ganska långt vilken stil jag drog med mig in i skolåret på folkhögskolan. 

→ Vad var din stil som under 25?

Midjehöga kjolar och jeans samt en stark sailorinspirerad stil var det som gällde i de ljuva nedre tjugoårings åren. Om Bilddagboken inspirerade mig som sextonåring så var det nog bloggvärlden som inspirerade nu. 

→ Plus 25 då?

Mycket enfärgat och mörkt som gick lätt att kombinera med varandra. Gärna stora, fladdrande halsdukar eller skjortor också. Kanske på snudd till tråkigt jämfört med mina tidigare år, men ändå bekvämt och praktiskt ju (haha så vuxet...). 

→ Och nu?
Jamen ändå ganska långt som här ovan, mycket har ju inte hunnit ändra på 1,5 år. 

→ Vilken var din värsta stil?

Vill ju inte klanka ner på mig själv, men kan väl så här i efterhand konstatera att min semesteroutfit som fjortonåring på Teneriffa inte riktigt var någon höjdare. Omlottskjol med flames och en liten plastig handväska. Hur tänkte jag där? 

→ Vilken plagg är ditt favoritplagg just nu?

Denna enkla klänning från Marimekko är nog min favorit. Passar till ungefär allt och är väldigt bekväm. Önskar jag kunde investera i mer kläder från den kedjan och sakta förvandlas till en äkta kulturtant. 

→ Hur ska man se ut stilmässigt om du ska bli kär i en?
Om jag får välja (när det kommer till män): välsittande byxor, en enkel t-skjorta eller vardaglig enfärgad kragskjorta samt SKÄGG. Blir lite ledsenn (i smyg) varje gång mannen rakar av sig sitt. 

→ Vad vill du ge dig själv för framtida stilråd?
Embrace your inner kulturtant. 

26.04.2017 kl. 13:54

filmproduktion & gnisslande spårvagnar

Sitter på tåget på väg hem efter en produktiv dag i Helsingfors. Har prickat av ett kundmöte med ett brudpar jag fotograferar senare i vår och samt jobbat med ett filmuppdrag. Fungerade som kameraman, stylist och ljudtekniker på en och samma gång. I morgon axlar jag rollen som klippare. Jaja,  vore ju lyxigt med ett eget filmteam, men en får helt enkelt göra det bästa av vad en kan och har (eller snarare inte har) istället. 

När jag nu en gång var in town, passade jag även på att pricka av några av mina standargrejer jag gillar att göra när jag vistas i huvudstaden. Nämligen: stämma träff med gamla klasskompisar, luncha eller ta en kaffe (idag blev det båda) på något trevligt ställe samt åka spårvagn. Tycker det är så mysigt med de gnisslande vagnarna och att sakta rulla fram genom staden. 

25.04.2017 kl. 19:09

en överraskningsfödelsedag i skogen

I samarbete med Malmbacka


 

I fredags fyllde mannen min år och jag hade packat en korg full med diverse goda grejer. Vi skulle nämligen iväg på ett litet överraskningsäventyr. 

Här är en som nog var lite fundersam över vart vi skulle åka. Hade bara sagt att han skulle packa ner varma kläder och att vi skulle vara borta över natten. 

Men faktum var att vi inte alls skulle åka särskilt långt, endast drygt 10 minuters bilfärd från vårt hem, till Malmbacka i Snappertuna. Himla smidigt och skönt att hitta små äventyr på så nära avstånd. 

Vi började med en liten rundtur på området och såg en liten hare skutta iväg precis vid våra fötter. 

Eftersom de hittat spår av gamla kolbotten på området har de byggt upp sin verksamhet kring detta och man kan få övernatta i kolarkojar likt denna här ovan. Ganska mysiga, nordens svar på hobbithålor liksom. 

 

Det här berättar Wikipedia om Kolarkojor: "Kolarkoja är beteckningen på den temporära bostad som kolare ofta var hänvisade till under kolningsarbetet. Kolarkojorna [...] är vanligen cirka 5 gånger 4 meter, med ingång på ena kortänden och med en spis i andra kortänden. Ingången vette oftast mot själva kolbotten, det vill säga platsen för kolmilan. Om man från insidan av kolarkojan inte såg kolbottnen var det viktigt med en fönsterglugg eller dylikt så att milan kunde övervakas dygnet runt."

Men vi hade bokat in oss i kolarstugan Hilma & Harry, som var lite större och skymtar till höger i bild. 

Anledning nr 1 till val av stuga: dubbelsängen. 

Det var en enkel, men mysig timmerstuga som saknade fönster (samt el och rinnande vatten), så vi fick börja med att tända stormlyktan. 

Överraskningen slutade inte här, efter en liten stund dök nämligen ett par till födelsedagsfirare upp!


Vi förflyttade oss till grillstugan och min uppgift blev att tända elden, scout som en är. 

Efter en liten stund dök det upp ett par till glada födelsedagsfirare!

Grattiskramar delades ut. 

Och sedan blev det dags att öppna paket. 

Av mig fick födelsedagsbarnet ett par Reinos! Alla vet ju att varje, över trettio år fyllda, man borde ha ett par såna i sina ägor, hehe. 

Nova var dock lite skeptisk till det hela. 

Eftersom födelsedagsbarnet fyllde år fixade jag ihop maten. Kände mig lite som att jag spelade in ett matlagningsprogram där vid den höga bänken medan jag choppade upp grönsakerna. 

Slutresultatet blev grönsaksknyten med färskost. 

Alla stugor och kojor hade egna namn efter olika kvinnor som på något sätt hade anknytning till platsen eller kolmilningen. Grillstugan hette Thelma. 

Till efterrätt hade jag bakat drömtårta på födelsedagsbarnets begäran. Den såg rent utav förfärlig ut, men smakade helt okej. Måste helt enkelt öva lite mer på Sutarkullas "nationalrätt" tills jag är lika duktig som farmor.

Sedan satt vi och  hade en trevlig kväll tillsammans under grilltaket medan det mörknade utanför. Vi var ensamma på området så vi hade turen att kunna hänga här hela kvällen helt för oss själva. 

När klockan närmade sig midnatt och överraskningsgästerna hade åkt hem, drog vi oss tillbaka till vår stuga och fyllde på med kol i spisen så vi skulle hållas varma under natten. 

Ändå något helt otroligt mysigt och skönt att somna till ljudet av knastrande eld. 

Somnade ungefär prick när jag lade huvudet på kudden och vaknade inte förrän mitt alarm (som jag hade glömt att avaktivera) ringde följande morgon. Gissar det var kombinationen av utomhusluft hela kvällen och en stuga i totalt mörker som gjorde det. 

Utomhus var det soligt och fint, så det var bara upp och hoppa som gällde... 

... samt göra upp en ny eld så att vi kunde fixa frukost. 

Två tröttisar i väntan på morgonkaffe. Eller nä, skoja. Det är nog bara jag som är morgontrött av oss två. 

Lite guld i vätskeformat. Mmm. 

Sällan är mat så god som när den ätes utomhus, och så var även fallet nu. Så gott med ostsemlor, ägg, kaffe, havregurt och några bitar choklad.

Två nöjda efter 2/3 dygn i skogen. Kan varmt rekommendera detta för de som vill ha ett litet naturäventyr vare sig man bor i närheten eller inte. Synd nog hann vi inte prova på bastun, men det får vi helt enkelt ta nästa gång. Tack så mycket för vistelsen Malmbacka! 

24.04.2017 kl. 18:09

lördagslyx

Igår firade vi mannens födelsedag nere på Malmbacka med några goda vänner, mys framför öppen eld och övernattning i en av kolarkojorna. Kan verkligen rekommendera detta, men mer om det i ett eget inlägg.

Idag fortsätter födelsesdagsfireriet och lyxar till det med varma smörgåsar (yes, ni hör lyxen i det va, haha?) och chokladdoppade jordgubbar. Och ja, jag vet. Lite skamligt att inte vänta på den "äkta finländska varan" men vi var så himla sugna så detta utländska substitut fick gå an för den här gången. 

Efter att ha spenderat förra natten utomhus, utan el och rinnande vatten, har det också varit skönt att ha riktigt rejäl slapparlördag. Med exakt noll måsten. För några år sedan skulle fomon ha kickat in med besked, men nu känns det bara jäkligt skönt att jag på min höjd måste vara lite trevlig mot min man. Är ganska gött att bli äldre. Har jag t.ex. nämnt att jag ser fram emot att fylla 30? 

22.04.2017 kl. 20:59

pyjamasbyxor och perfekta eyelinervingar

Härom dagen dök ovanstående bild upp i  mitt facebookflöde via minnesfunktionen som visar upp vad en har haft för sig för ett visst antal år sedan. En åtta år gammal bild där vi som glada adertonåringar har åkt hem till mig för att "klä ner" oss innan vi drog vidare ut på fest. 

I går lyssnade jag även på podden Penntricket där samtalsämnet ganska långt främst handlade om kroppsbild och hur den egna kroppen uppfattas av sig själv och andra personer. I podden nämnde en av dem bland annat hur hon börjat undvika att träffa en av sina vänner eftersom hen hetsar väldigt mycket kring sin kropp och sitt utseende. Och jag tycker det är så himla synd att det kan bli så, att både vänskapsrelationer och en sund syn på sin kropp rivs sönder i takt med att samhället pepprar en med ideal kring hur en borde se ut och vara. 

Visst kan jag själv tycka att det är kul att ibland få till den där perfekta eyelinervingen eller lyckas para ihop mina gamla klädesplagg till en riktigt lyckad helhet. Inget fel med det, eller att vara intresserad av skönhet. Men ändå är jag väldigt tacksam och glad över att ha vettiga, smarta och roliga vänner och att jag mest hängt i kompiskretsar där andra intressen och kvaliteter stått i fokus framom utseendefixering och kroppshets. 

Det är mycket en inte vet eller känner sig osäker på som adertonåring. Men jag är orimligt glad över att vi inte lät några yttre påtryckningar påverka våra val i hur vi klädde eller betedde oss. Oavsett om vi hade perfekta eyelinervingar och välkammat hår eller klädda oss i slarviga jeans, toppar med knasiga tryck, pyjamasliknade byxor och udda hattar. 

20.04.2017 kl. 14:00

det sista påskfirandet & ett överraskningskalas

Okej, här kommer det allra sista från påsken. Lovar. 

På påskdagen, alltså i söndags, knåpade jag ihop detta fågelbo med efterrätt. Chokladägg fyllda med mousse, simple as that!  

Vi skulle nämligen på familjemiddag upp till mamma och pappa. Så lyxigt att de bor på endast 200 meters avstånd. 

När vi ätit klart av den goda maten, fick vi alla små lappar med rebusar. Mamma hade ordnat skattjakt åt oss allihopa, hurra! 

Så iväg och leta påskägg alltså! Pappa hade kommenterat något i stil med att "är det nu nödvändigt, de är ju faktiskt vuxna". Känner att jag inte vill kommentera det, älskar som kännt skattjakter. :--)

Lillebror kutade väg med hunden i släptåg. 

Och jag cirklade runt, runt vedtraven i jakt på mina ägg. 

Lite som att leta efter nålar i en höstack... 

... men till slut hittade jag dem alla! Nöjd som få. 

Molly hjälpte att leta. 

När vi kom in tillbaka blev det överraskningskalas. Kisse fyller nämligen år nu i veckan, men eftersom mamma är bortrest på riktiga dagen ville hon fira redan i söndags. 

Han hade någon gång i förbifarten yppat att han önskar sig en batmantårta. Såklart hade mamma snappat upp den detaljen. 

Men gulligaste firaren var i vanlig ordning denne lilleman som i högan sky ropade "Hurra Kisse! Hurra... NENNE!" - bra grej att hurra för sig själv ifall ingen annan kommer sig för att göra det liksom. Haha. Ljuvliga unge. 

 

20.04.2017 kl. 09:10

små betraktelser från en vardag på landet

Fick en mjukstart efter påsken i och med att jag jobbade hemifrån idag. Överraskades dock av ett plötsligt strömavbrott och vips fick jag ta en mer eller mindre ofrivillig siesta mitt under dagen i och att med att datorns batteri dog så gott som genast. 

Tog tillfället i akt och slog upp fötterna i soffan och läste lite i Bildhuggarens dotter med gott samvete istället. Var också tacksam för vår vedspis i köket som lät mig värma en soppa till lunch fastän inte en enda elapparat fungerade. Känns fint att bo på landet och veta att en alltid kan hålla sig varm och mätt fastän mången annan funktion eventuellt skulle slås ut. 

På kvällen gick vi iväg på kvällspromenad och bongade cirka ett dussin vitsvanshjortar. Att sådan action en vardag som denna. 

18.04.2017 kl. 22:19

en sammanfattning av år och vad några påskar kan leda till

Det lilla fina med att ha skrivit någon form av blogg i mer eller mindre elva år är att man har... tja, en hel del dokumenterat. Sedan 2010 har jag bloggat här på Ratata så tänkte att vi kunde kolla på hur de senaste påskarna har sett ut. 

Början av 2010-talet var ju de gyllene åren för tjo, fest och tjim så känner att de behöver vi inte gå in närmare på. Men vill ändå att vi börjar med

2012 → trots att jag mest hängde på Serendi med kompisar och var ute och dansade. Men drog också ett (enligt mig) sjukt roligt prank på  min lillebror.

2013 →  gick jag på spelningar, firade lillebrors födelsedag och klappade på söta kycklingar . Och gick på en första dejt med min blivande man. 

2014 → firade vi med fest med "bygänget", Kisse fyllde år och vi cyklade till gölen som jag besökte för första gången. 

2015 → hade vi besök av små häxor och jag gick på sitz. Och ordnade skattjakt i vårt första gemensamma hem i Billnäs. 

2016 → tog vi det ganska piano, men hann ändå med en beskärd del släktkalas, skejtande och kaffedejter med kompisar. Och sådde fröet om att vi var intresserade av att ta över Sutarkulla. 

Och här är vi nu 2017, gifta, har en gullig katt och är bosatta i drömhuset. Det hade man ju inte trott för några påskar sedan. 

18.04.2017 kl. 09:53

den stora påskäggsjakten

Är ju uppvuxen i ett hem där spex, roligheter och påhitt alltid varit en given del av vardagen och som yngre (hm, och fortfarande så sent som igår) fixade mamma alltid spännade skattjakter för oss på påsken. Därför var det kändes det helt naturligt och nästan som ett måste att själv styra ihop något då vi nu har en stor gård som är som gjord för upptåg och äventyr. Därför presenterar jag nu, den stora påskäggsjakten: 

I lördags klädde jag på mig häxmunderingen och begav mig ut i trädgården för att gömma chokladägg. 

En hel korg skulle spridas ut på fiffiga platser, så det tog sin lilla stund. 

Granhäcken fungerade bra som gömplats.

Likaså trädklykor... 

... tills Lana klättrade upp och puttade ner dem alla :--) kul med en liten (stj)hälpreda. 

Mitt enda "krav" på deltagarna var att de skulle komma i valfri påskmundering, så då var det ju självklart att en själv också öste på med rouget och ögonbrynsfärgen denna morgon. 

Denna häxa, dvs. min mamma, var förstås först på plats!

Sådan mor, sådan dotter är väl det minsta en kan säga om oss... I alla fall när vi snackar om utklädnadsentusiasm samt engagemang kring att styra upp saker. 

Hiro var också med och påskfin i skarf kring halsen. 

Ajöss, upp på kvasten mot Blåkull.. nej, Sutarkulla!

Ganska många påskäggsletare dök upp, vilket var jätteroligt! Här har precis startskottet för jakten gått.. 

Och plötsligt var trädgården full av häxor, katter, kaniner och en och annan turtles som ivrigt spanade efter påskarens gömmor. 

Superkul att allt från små... 

... till lite större lika ivrigt deltog i evenemanget. 

Somliga hade minst sagt flyt och en superskarp chokladäggsradare. 

Här har vi kanske evenemangets gulligaste påskhare. 

Och när jakten var slut var det dags att inspektera fångsten. Tror åtminstone denne lilleman var rätt nöjd. 

Tack till alla som var med!

17.04.2017 kl. 17:41

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny