listan om ekofastan

Bröllopsklänningen hör till mina bästa återvunna ägodelar, som jag dessutom "återanvänder" igen genom att använda den till ett fotoprojekt. 

1. När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället? → Det måste kanske ha varit vid julen, då vi fixade julklappar. Bland annat köpte jag en ram på loppis som vi fyllde med fotografier, vi gav bort några Kariskartor och så hade jag odlat ekar i höstas som vi planterade i små krukor och knöt ett fint band i runt. Enkla och semi-återanvända gåvor. 

2. Vad köpte du nytt senast? Varför? → Köpte en ny dator för några veckor sedan eftersom den gamla inte längre höll måtten som snabb, smidig och effektiv. Eftersom jag till typ 90% är beroende av en dator i mitt arbete (när jag inte fotograferar) så var detta lite av ett måste. 

3. Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva? → Absolut, se punkt ett. Jag tycker nästan det är snäppet personligare att ge något man fyndat på loppis eller något man själv har hemma och gillar, men kanske ändå tröttnat på. En annan grej jag gillar är att ge är små presentkort till att göra något ihop eller ett litet häfte med kuponger som en (i detta fall min man) kan använda för att få t.ex. pannkaksfrukost eller vinna ett argument. 

4. Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det? → Känns som att jag titt som tätt lånar något av mamma, som bor i grannhuset. För en dryg månad sedan lånade jag t.ex en klänning av henne då jag skulle gå på bröllop och inte hade någon egen passande att ta på. Så gillar jag att låna böcker på bibban också, har just nu två på lager som jag borde skynda på med att läsa ut då de snart skall lämnas tillbaka. 

5. Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis? → Jajamän. Tycker det är så mycket roligare att gå på loppis än i vanliga kläd-/prylbutiker. Gillar just nu bäst Sineaaria i Karis och Emmaus och Trollet i Ekenäs. Samt Raaseporin Suurkirppis i Horsbäck! Fyndar nästan alltid någonting där. Sörjer dock ännu ibland att "vindsloppiset" stängt, fast det är flera år sedan. Där kunde de ibland ha upp till 90% rabatt på grejerna. 

6. Vad reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell? → Förde mina festskor till skomakaren då botten av klacken hade lossnat. Överlag försöker jag fixa själv, men vissa grejer, som de här skorna t.ex. föredrar jag att låta en kunnig ta hand om. 

7. Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis? Tja, äger ju ett hus, gård och skog tillsammans med min man men det kanske skulle ha varit ett kuligare svar om jag/vi ägde det med någon mer otippad person? 

8. Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer? → Jag strävar inte aktivt att ha mycket grejer omkring mig, men någon minimalist kan man nog verkligen inte säga att jag är. Kan lätt fästa minnen i olika typer av förmål och kan på så vis ha svårt att sedan göra mig av med dem. 

9. Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det? → I förra söndags gick jag på klädbyte så då rensade jag ut garderoben lite grann. Det som i inte blev bortbytt kommer få bli loppisvaror. Innan det måste nog senaste rensningen ha skett när vi flyttade senaste sommar. Då rensade vi grejer i tre högar: spara, loppis, släng. 

10. Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips? → Först och främst, se om du kan hitta det du behöver i andra hand. Spana på loppisar eller låna av en vän eller familjemedlem. Slutligen ett av mina främsta knep, som jag lärt mig av Karin, är att tänka: "överlever jag utan denna pryl i mitt liv?" innan man köper något. Då blir saken oftast kvar i affären. 

Publicerad 01.03.2017 kl. 08:00

Friterad avocado med sötpotatis och fetadipp

Ett skepp kommer lastat med recept. Gjorde detta till middag igår och det blev mycket smakligt. Recepten är räknade för två personer.

Sötpotatis i ugn

 • 1 sötpotatis
 • olivolja
 • salt, peppar, chiliflakes

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär en sötpotatis i stavar, bred ut på en plåt. Ringla över olivolja, krydda och låt stå i ugnen i ungefär 30 minuter. Rör om stavarna då och då. 

Fetadipp

 • 75 gram krämig fetaost
 • ca 2 dl turkisk yoghurt
 • salt och peppar

Mosa fetaosten med en gaffel och rör ner yoghurten. Krydda med salt och peppar och låt sedan dippen stå i kylskåpet minst 15 minuter, så kommer smaken fram bättre sedan. 

Friterad avocado

 • 2 avocadon
 • 1 dl vetemjöl
 • 2 dl pankomjöl
 • rapsolja
 • 1 uppvispat ägg
 •  flingsalt, peppar

Dela avocadon och gröp försiktigt ut halvorna med en sked. Dela varje halva i fyra klyftor. Häll upp vetemjöl, det uppvispade ägget och pankomjöl + lite salt och peppar i tre olika skålar. Doppa sedan avocadoklyftorna i tur och ordning i skålarna - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i pankomjölet. Värm upp rikligt av oljan i en stekpanna med höga kanter och fritera sedan avocadobitarna tills de är gyllenbryna. Kom ihåg att vända på dem i pannan! När avocadon är klar, låt oljan rinna av på ett hushållspapper och strö över lite flingsalt.

Publicerad 28.02.2017 kl. 07:30

morgonutflykt med frukost på en bergstopp

Förra veckan var minst sagt lite seg, så denna vecka bestämde jag att skulle börja med ett kick. Steg upp halv sex imorse när mannen stack iväg på jobb och bänkade mig för att se det sista av oscarsgalan. Slumrade sedan på soffan tills det ljusnade och möttes av en så himla fin morgon att jag bestämde mig för att frukosten skulle inmundigas utomhus. 

Hade kvällen innan bett en stilla bön om att ingen skulle ha sandat vägen tills idag, för det var verkligen perfekt kälkföre. Som tur besannades min önskan så det var bara att dra fram sparkstöttingen ur uthuset. 

Upp och iväg! Var verkligen sjukt vackert ute medan det ännu var lite disigt och dimmigt.


Lana ville också haka på, men hon fick snällt stanna hemma. 

Sparkade iväg till en av de närliggande skogarna. Snön hade bäddat in skogen i ett tyst täcke, men några fågelkvitter hördes bland trädtopparna. Kändes som en liten förhoppning om att våren kanske trots allt inte är så långt borta. 

Om ni undrar över den märkliga poseringen, kan jag berätta att jag både här och på den andra bilden i inlägget inte alls hann med självutlösaren när bilden knäpptes av. 

Upp ifrån berget möttes jag av denna utsikt. Samma, men snöigare, som på självständighetsdagen alltså. Om man bortser från de fula bensinstationerna som skymtar på andra sidan träsket och bruset som hörs från stamvägen, så är detta verkligen en ypperlig utflyktsplats. 

Jag klättrade upp på Bocklints högsta topp och plockade fram frukosten. 

Hallonte och en smörgås! Som med ens blev himla mycket godare bara för att jag var utomhus. 

Satt kvar tills kylan började leta sig igenom filten och tekoppen var tom. 


Sade hejdå till trollskogen för denna gång. 

Och letade upp sparkkälken som jag hade lämnat under en gran och sparkade hem igen för att fortsätta dagen och veckan, med betydligt mer energi än vanligt.

Publicerad 27.02.2017 kl. 12:32

en mysig dag med morfar

Igår kom morfar skurrande med en taxi för att hänga med oss hela dagen. Så pigg och finurlig fast han snart fyller nittiotvå vårar. 

Vad muntrar upp mer en grå februarifredag än en glad morfar med ett knippe blommor kan en ju undra? 

Den här väggbonaden brukade alltid hänga i köket hemma i köket hos min mormor och morfar och jag brukade fantisera hur det var de på bilden med sitt hus och katten Viktor. Jag frågade lite försiktigt om jag inte kunde få ärva den som minne eftersom jag alltid gillat den så mycket, och typiskt min morfar så rev han ner den med en gång. Så nu hänger den hemma hos oss i köket och påminner mig om dem varje dag. 

Gillar även citatet väldigt mycket, som "översatt" typ blir: "sköt dig själv och skit i andra". Borde alla följa lite mer tycker jag. 

När det blev kaffedags åkte förstås finporslinet fram. Är helt löjlgit förtjust i dessa "nya" loppisfyndade koppar. Kaffet känns minst 20% godare när det dricks ur dem. 

Sedan satt vi och spelade några omgångar mariage medan snön singlade ner utanför fönstren. Förlorade stort med det var roligt och framför allt nostalgiskt ändå. 

Publicerad 25.02.2017 kl. 09:14

renoveringen av trappan, del 1


För de som inte varit på besök hos oss, kan jag berätta att vår trappa upp till vinden ser ut som ovan. Väldigt... grön. Och plastig. Vilket kanske inte helt till 100% är min stil, som ni kanske förstår. 

Härom dagen, eller var det kanske i förra veckan, började jag pilla på en lös kant och kom underfund med att plastmattan och de gråa listerna lossnade ganska enkelt. (Ursäkta färgkvalitén på dessa bilder, de är tagna på olika tider under dygnet Bilden längst till höger gör verkligheten mest rättvisa). 


Vips hade jag rivit loss allt. Här har jag liksom gått i ett halvår och halvhjärtat tänkt på hur jag skulle vilja göra något åt trappan och på en halvtimme hade jag plötsligt allt bortrivet. När jag väl får för mig något (och finner inspirationen), ja då skall det hända med en gång! Helst igår. 


Kvar blev det limrester och "hår" av bottnen på platstmattan som vi sedan snällt fick börja skrapa bort. Rotade lite i verkstaden efter lämpliga verktyg och kom ut med ett stämjärn, en gammal kniv och någon sorts skrapa. 

Dagen därpå kom pappa hem med en värmepistol (på sin lunchrast! Fatta vilken gullig pappa jag har. Bäst i kommun!) och det underlättade arbetet något oerhört. Vill aldrig mer skrapa färg utan en sådan. 

Efter några (små) om och men, fick jag också mannen ivrig på projektet (jösses vad Oxar kan vara trögstartade) och nu ser trappan ut så här. Än skall all den gräddvita färgen på "mellanplankorna" skrapas bort och så skall hela alltihopa slipas upp. Sen är det dags för det roligaste - nämligen måla! Tills vidare har vi inte helt enats om vilken/a nyans(er) skall bli - vad tycker ni? 

Publicerad 24.02.2017 kl. 11:07

en mycket röd gryta

Gjorde en mycket enkel, men smaklig middag härom dagen. Då rörde jag ner följande i en gryta:

 • en rödbeta
 • 3 morötter
 • en bit palsternacka
 • en röd paprika
 • en stump purjolök
 • en rödlök
 • ett par bitar vitlök
 • 1 dl röda linser
 • 2 burkar tomatkross

och kryddade med lite allt möjligt jag hittade i skåpet som typ:

 • peppar 
 • salt
 • en grönsaksfond
 • chiliflakes
 • koriander
 • persilja
 • timjam

Börja med att hacka löken och fräsa den i olja i tjockbottnad kastrull. Skär alla grönsaker i bitar enligt smak och tycke, ju större bitarna är desto längre tar det för grytan att bli klar. Tjoffa sedan ner allt i grytan, det som behöver mest tid att mjukna först (rödbetan) och det som behöver minst till sist (paprikan och purjon). Addera slutligen linserna (som du sköljt innan).  

Låt stekas en stund och häll sedan över tomatkrosset och blanda i buljongen och kryddorna. Om du vill att grytan skall fungera mer som sås, addera lite vatten. Jag lade till ungefär en halv liter. Tips: fyll tetrapacken med vatten så får du med allt tomatkross som blivit kvar på botten. 

Sedan får grytan snällt puttra på under ett lock tills alla grönsaker och linser har mjuknat, tar kanske en sisdär tjugo minuter. För att få maträtten lite matigare kokade jag dessutom lite bulgur till, samt serverade med en drös av surskorpor (Mmm..). Bilden här ovan är de facto tagen dag två (rätten räcker precis till fyra portioner) och då blandade jag bara ner all bulgur rakt i grytan då jag skulle värma upp den igen. 

Publicerad 22.02.2017 kl. 18:35

hälsningar från ett flow

Är inne i ett väldigt flowigt tillstånd just nu och det är så skönt. Och framför allt roligt. Ett tydligt bevis på att min kreativtet låser sig då jag är stressad, medan den flödar fritt åt alla håll och kanter då jag känner mig inspirerad och får jobba ostört. 

Jag skall bara fixa något lite snabbt, och plötsligt hittar jag mig pillande med samma sak tre timmar senare. 

Porträtten här ovan hittade jag då jag gjorde en rejäl genomgång av mitt fotoarkiv. Lekte med lite filter och vips föddes detta collage. Anledningen till att jag finkammar arkivet är att jag äntligen har börjat sammanställa en hemsida för mitt fotograferande och jag känner mig ivrig för den blir riktigt fin! 

Har bävat över detta projekt redan i någon månad, eftersom jag inte fått till looken jag velat ha, men så bytte jag plattform och med ens kändes det som att alla mina problem löste sig. Hoppas på en lansering snart, hör av mig här när det är aktuellt - såklart!

Publicerad 22.02.2017 kl. 11:55

fragment från en sommar då ingenting var omöjligt

Jag rotar i gamla mappar och ramlar in på arkivet från sommaren för fyra år sedan. Minnena av värmen, vännerna och kärleken slår emot mig som en varm vägg och jag låter mig förloras i sommaren då ingenting kändes omöjligt. 

Det är sommaren tvåtusentretton och jag bor i en liten vindslägenhet vi kallar "lekstugan" tillsammans med en barndomsvän. Den här sommaren skall allt som vill få hända. Utan begränsningar eller tankar om morgondagens bekymmer. 

Jag sticker fjädrar i mitt hår och vi fyller våra pappersmuggar till bredden med vin. Muggen mjuknar snabbt av alkoholen och vi måste dricka fort innan de faller i bitar i våra händer. 

Det susar i våra hår när vi cyklar över broarna, genom staden och förbi hamnen - ut på holmen som alltid blomstrar av grönska. Vi lämnar cyklarna där vassen börjar och fortsätter till fots genom skogen tills vi möter upp våra vänner på den allra  yttersta bergsklacken,  precis lagom till solnedgången. Vi låter dagens sista solstrålar värma våra kinder och sitter kvar långt efter att solen har gått ner. 

Det är sommaren tvåtusentretton och ingenting känns omöjligt. 

Publicerad 21.02.2017 kl. 15:06

listan om morgonen

När går du upp?
Om jag skall iväg på jobb: 6.45-7.00 (dvs. ställer alarmet på kvart före och sen snoozar jag minst femton minuter). På vardagar då jag inte skall jobba: någon gång mellan 8-10, beroende på mitt humör. Sällan innan det ljusnar ute. På helger oftast 10-11 ungefär om jag inte har något program inplanerat för dagen. Bland det bästa jag vet är att ligga och dra mig i sängen, som ni kanske förstår av svaret här ovan. 

Vad är det första du gör varje morgon?
Ligger kvar i sängen ett litet tag och scrollar sociala medier. Sen stiger jag upp och sveper in mig i morgonrocken och letar reda på ett par yllesockor för annars förvandlas en till en isbit på ett kick. 

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon? 
Inte särskilt lång tid, kanske 15 minuter? 

Är frukost viktig? 
JA. Tycker det är så himla sorgligt när en måste hasta iväg på morgonkvisten och allt en hinner få i sig är en torr smörgås och en kopp te på sin höjd. Gillar att fixa och trixa fram en riktigt fin frukost och sedan sitta och äta den långsamt medan jag kikar på vad som hänt på telefonen alternativt glor planlöst ut genom fönstret. 

Vad äter du till frukost? 
Till helgen gillar jag att lyxa till det med goda grejer som t.ex. american pancakes eller en smoothie bowl. Eller som igår då jag verkligen ansträngde mig lite extra (stod oskojat säkert minst en halvtimme och plockade fram frukosten) då jag dukade fram kardemummakaffe i finporslinet, färkspressad jucie med is, löskokt ägg, yoghurt med granola och en avocadosmörgås med ärtskott. Plus en märklig frukt. 

På en vanlig vardag blir det oftast bara havregrynsgröt med en klick sylt eller en ostsmörgås och en kopp te.

Är du morgontrött? 
Mjo, det är jag nog kanske. Funkar inte riktigt ordentligt innan jag fått gå och morna mig i 1-2 timmar och långsamt starta dagen. Dock stiger jag nog upp utan bekymmer när som helst om jag vet att jag måste, men skulle aldrig frivilligt lägga alarmet  på innan klockan sju utan någon som helst orsak. 

Vad har du för alarm? 
First light heter signalen tydligen, som är lagom mjuk och oskränig. Vill att jag skall bli uppväckt av något som känns som en mjuk klapp på huvudet. :--)

Hur ser en perfekt morgon ut?
Jag är ledig från jobbet och vaknar av mig själv och känner mig utvilad, men klockan är ändå max nio. Ligger och drar mig en stund och sedan stiger jag upp till en färdigdukat frukostbord och eld i spisen som mannen har fixat (tack, tack). Sedan äter vi frukost i lugn och ro och planerar in något kul program för dagen. 

Vad är det bästa med morgonen?
Att man fortfarande är mjuk och varm och oförstörd av dagen. (Det sämsta med morgonen är att min man är min raka motsats, dvs. stiger helst upp genast när han vaknar, drar på sig kläderna, dricker en kopp kaffe i förbifarten och är sedan redo att starta dagen. Därav alltid trevligt då kompisar sover över som en kan dela frukostfäblessen med).

Hur går du helt klädd på morgonen? 
I morgonrock och yllesockor. Det värsta jag vet är att genast då jag vaknar fatta beslutet vad jag skall ha på mig och sedan krångla på mig stela, obekväma kläder. 

God morgon!

Publicerad 20.02.2017 kl. 08:00

att ha en egen sida

Efter, ja, vad kan det vara, cirka sju år av mer seriöst fotograferande har jag nu äntligen kommit mig för att skapa en egen sida för mitt förehavande på facebook. 

Jag vet inte riktigt varför det har tagit en sådan tid, men en avgörade faktor har nog varit att det känts knöligt att göra en massa reklam för sig själv när man bara var en frilansare utan eget företag. Och efter att jag kickade igång mitt företag för ganska exakt ett år sedan har jag haft så himla mycket annat på agendan att jag kände att jag inte hann ge mitt fotograferande tillräckligt mycket tid för att det skulle vara värd en egen sida på internätet. Ja, ja inte så sunt tänkande men så är det när man är en anspråkslös finne i grund och botten. 

En tredje grej som gjort att det hela lite tagit emot, är att jag i något skede kände mig så mätt och framför allt TRÖTT på alla gilla-sidor en bjuds in till att trycka tummen upp för stup i kvarten. Det är bloggar och det är pyssel och det är fan och hans moster. Men nu är jag alltså själv där, med en facebooksida som jag hoppas skall locka några gillare. 

Det lär nog dröja ett bra tag, om inte en smärre evighet, tills min självbevarelsedrift tillåter mig att skapa en facebooksida för le blog, men tills vidare får ni gärna gå in och gilla mitt fotande. Ni kommer till sidan genom att trycka på loggan här ovan eller via följande länk:

→  Fotograf Emilia Nyberg ←

Publicerad 18.02.2017 kl. 10:19

att studera på folkhögskola

 

Nämen kolla, firar fredag genom att vara cover girl på dagens Västis. Den med hököga och ett skarpt sinne kanske noterar att det är vid stadens andra folkhögskola, VNF, och inte min nuvarande arbetsplats, Lärkkulla, som jag glatt står och poserar vid. Det beror på att denna artikel tar fasta på hur det är att studera vid en folkhögskola och eftersom jag själv gick på fotolinjen där för sju, åtta år sedan, så är det också därför vi gjorde intervjun där. Ifall någon undrade. 

Det ryms ju sist och slutligen inte så mycket text i en tidningsspalt och jag kunde ju babbla på om min fäbless för folkhögskolor hur länge som helst. Har ju både gått på folkhögskola, skrev mitt examensarbete om folkhögskolor då jag studerade till kulturproducent och nu är jag tillbaka som deltidsanställd på en folkhögskola. What goes around comes around. 

Jag tycker det är himla fint att möjligheten att studera på folkhögskola finns, för de som inte känner sig redo för (eller inte alls är sugna på) att kasta sig in i den akademiska världen med oändliga boktravar och timtal av tentaläsning. Extra fint är det ju att det här, i lilla Karis, finns hela två stycken skolor som erbjuder allt från konst och musik till språk och juridikprogram. 

Om du vill läsa artikeln i sin helhet, så hittas den här. 

 

Publicerad 17.02.2017 kl. 19:25

om winter gig & god affischeringssed

Två små tips:

1. Lärkkulla pop&rock har gig på clubben ikväll och spelar allt från Elvis till Daft Punk. Showtime klockan 21, kom och lyssna!

2. Om det finns någon som behöver en affisch designad, gör jag det gärna på beställning. Smakprov här ovan. Bara att hojta till på elt.nyberg[at]gmail.com

Och så en tredje grej, som fick mig att morra till lite härom dagen. Gick nämligen förbi en anslagstavla där jag hade hängt upp en av dessa affischer och såg att ett pappersark för någon random arbiskurs var fastnålad tvärs över så att vår knappt syntes längre. Gott folk, låt mig härmed undervisa er i hur god affischeringssed lyder, ifall ni inte visste det från förr: man täcker aldrig in någon annans affisch så länge evenemanget  i fråga fortfarande är aktuellt. Varsågod att möblera om bäst du vill på anslagstavlan för att också få plats, men att täcka in andras grejer är bara helt enkelt inte schysst. 

Publicerad 17.02.2017 kl. 10:25

kompisar & kakbufféer

Fint att en helt vanlig, lite småmulen torsdag, ha ynnesten att umgås med en god vän som i vanliga fall bor 125 kilometer ifrån en. Extra lyxigt när hon tar med sig en mindre kakbuffé och det enda en behöver göra är smälla igång kaffekokaren. 

Satt i timtal och visionerade framtiden, och som de drömmare vi båda är, blev det stundvis rätt storslagna planer. Fint att ha kompisar som hängt med, mer eller mindre, de tjugo senaste åren och fortfarande inte tröttnat på ens pladder. Lite knäppt också att vi plötsligt är (väldigt mycket) närmare trettio än tjugo år gamla? När hände det? Känns ju inte alls som att det redan är tio år sedan vi fläkte ut oss i de röda sofforna i sällskapsrummet,  tillbringade otaliga eftermiddagar på serendi och delade anteckningar i en och samma kalender under gymnasietiden. 

Publicerad 16.02.2017 kl. 22:30

ganska fattig, men rik ändå

Det är vändag och våra konton ekar tomma för det är dagen innan lönedag. Det blir inga pråliga materiella kärleksförklaringar. Inga blommor, chokladaskar och framför allt inga kostsamma restaurangbesök. 

Jag suckar lite inombords, för trots att jag vill blunda för den fruktansvärda kommersialismrumban kring denna "högtid" kan jag inte låta bli att tycka det är mysigt att hitta på något lite extra en dag som denna. 

Det är vändag och vi går i stadens förmånligaste mataffär och plockar ner rotsaker och svamp i vår handelskorg. För det är billigt. Och kattmat till Lana, för hon måste ju också få mat. 

Vi kommer hem, tänder en brasa i salen och möblerar om lite grann. Tänder ljus, öppnar en flaska ryskt, billigt bubbel som blev kvar från vårt bröllop och vips har vi öppnat vår egen restaurang på hemmaplan. 

Den prunkande vändagsväxten, precis den sort jag önskat mig, som jag fått av mamma står ståtlig på bordet och telefonen plingar till då små gulliga hälsningar ramlar in från kompisar. Vi sitter kvar och pratar tills brasan brunnit ut och det enda som återstår är några glödande små träbitar. 

Det är vändag och våra konton ekar tomma, men jag känner mig ganska rik ändå. 

Publicerad 15.02.2017 kl. 21:32

En öppen arbetsansökan

Den som inte vill läsa en lång harang om vilken fantastisk person jag är, kan titta bort nu. Men grejen är den att jag söker jobb och är det något jag lärt mig är det att de lättast luskas fram via kontakter eller via "någon som hörde via någon att.." Så vi gör ett försök här på bloggen!

Jag söker alltså ett komplementerande deltidsjobb till det jag redan har sedan tidigare och det ultimata för mig vore 20-50% i veckan. Är dock också öppen för bloggsamarbeten och kortare uppdrag via mitt företag. Jag är öppen för det mesta och villig att jobba med allt från kundservice och ungdomsarbete till mina specialområden marknadsföring, evenemangsproduktion och fotografering. Här följer lite kort information om mig:

Vem är jag?

Jag heter Emilia Nyberg, bosatt i Karis och är utbildad kulturproducent från yrkeshögskolan Arcada. Har även studerat digital fotografering på Västra Nylands folkhögskola och gått en företagarutbildning vid Axxell. För tillfället är jag deltidsanställd till 40% (två dagar i veckan) och jobbar som projektledare för kommunikaton vid Lärkkulla stiftelse i Karis. På sidan om driver jag mitt eget företag EN Productions och tar emot fotograferingsuppdrag, fungerar som producent i kulturproduktioner och gör marknadsförings-, design- och layoutjobb. 

Specialkunskaper

Till mina specialkunskaper hör marknadsföring, projekthantering, evenemangsplanering, konst- och kulturkännedom, administration, grafisk design och fotografering. 

Jag har även flera års erfarenhet av kundbetjäning, kan göra fina cappuccinos och balansera brickor med skrangliga koppar och fat samt möter varje kund med ett leende hur jobbig hen än må vara. Dessutom har jag under många år jobbat som barn-, ungdoms- och lägerledare (för församlingen, inom scoutingen samt på barnläger som Västra Nylands marthadistrikt ordnar), så tackar heller inte nej till arbetsuppdrag av den mer sociala typen. 

Ett utdrag tidigare arbetsplatser & uppdrag

 • Producent, Komedin Raseborgs ruiner (2016)
 • Innehållsproducent, Finlands svenska Marthaförbund (2015-2016)
 • Evenemangsproducent, Ratata.fi (2016)
 • Lägerledare, Västra Nylands Marthadistrikt (2011-2015)
 • Timlärare & kursledare, Västra Nylands folkhögskola (2014-2016)
 • Caféarbete, Café Gamla Stan i Ekenäs (2014-2016)
 • Fotograf, tidningen Västra Nyland (2011-2013)

Varför du borde anställa just mig?

.. kanske du undrar? Det kan jag tala om. Jag är ytterst samvetsgrann och noga i mitt arbete och lägger lika mycket stolthet i att koka så gott kaffe som möjligt som att pussla samman en strålande produktion. Jag är driftig i det jag gör och gör alltid mitt yttersta för att nå ett så bra slutresultat som möjligt. 

Behöver du kanske någon som hoppar in i din affär några dagar i veckan? En person som styr upp din marknadsföring på sociala medier? En hjälpande hand på ditt galleri eller museum? Någon som hjälper till på ditt café? En extra ungdomsledare? Någon som designar ditt programblad till ditt bröllop? En duktig fotograf som tar bilder på dig, din katt, ditt treåriga barn och din förlovning? En allmänt trevlig och bra typ i din arbetsmiljö? Hör av dig, så pusslar vi ihop något!

Du kan läsa mitt cv i sin helhet här, eller kontakta mig per e-post på elt.nyberg[at]gmail.com. Jag är intresserad av de flesta arbetsmöjligheterna (förutom försäljning av ljusprodukter, plastbyttor och diverse aloe vera-drycker). Tack på förhand. 

Publicerad 15.02.2017 kl. 09:00

Vändagen till ära

 

Vänner alltså, vilken jäkla bra grej att ha. Tack för alla roliga och fina stunder vi delat hittills i livet, hoppas det blir många fler. Så lyckligt lottad att få ha så här många pärlor i livet, tänker på er alla lite extra idag! 

Glad vändag! Hoppas också du får hänga med någon som gör dig glad idag. Eller "fira" bara en helt vanlig februaritisdag, helt enkelt. 

Publicerad 14.02.2017 kl. 07:30

en miniutflykt på en måndag

Idag intogs vårt hem av ett gäng som skulle spela in musikvideo, så vi packade ner en termos och en filt och drog till skogs för någon timme. Traskade längs med hjortarnas upptrampade stigar och hittade en solig bersvägg vi kunde luta oss mot och dricka kaffe. Ett alldeles lagom bra litet äventyr för en måndag. Alldeles ljuvligt också att vissa bitar av skogen redan var helt snöfri och att man kunde dra på sig solglasögonen. Min kropp längar så himla mycket efter våren. 

Ursäktar föresten för att färgbalansen är så ojämn i de här bilderna. Photoshoppen på min gamla mac är inte synkad med min nya kamera, så får inte upp raw-filerna utan är tvungen att fota i jpg-format. Vilket känns sådär semikul... Är i skriande behov av en ny dator, men vill slita håret av mig då man ser de saftiga priserna på nätet... Nåväl, nöden har ingen lag. Blir nog att kamma internätet på lite ny elektronik imorgon. 

Publicerad 13.02.2017 kl. 21:46

inredningsdetaljer jag drömmer om en måndag

Denna måndag innebär hemmajobbardag för undertecknad, så inledde dagen med långsam frukost och sniffade lite på de fina tulpanerna jag fick utav Johanna igår. Vårkänslor! Tänkte att jag skulle ta itu med lite hemsidefix och annat gällande mitt företag som lämnats lite hängande. Förstår er hur jag kan vara så omotiverad till det här med egen portfolio? Nåväl, lovar att det skall prioriteras lite mer nu under vårvintern.

Men till det jag egentligen tänkte skriva om - saker jag tycker är lite extra fint i inredningsväg just nu. Har ju verkligen en nollbudget när det kommer till nya renoveringar här i huset, men en kan ju alltid få drömma lite. Det här gillar jag just nu:

Vitt kakel blandat med robusta trädetaljer och fina mönster på golven. (bildkälla 1 & 2)

Gamla, slitna matsalsbord med ett gäng missmatchande stolar. (bildkälla 3 & 4)

Ljusa badrum med badkar och runda speglar. (källa 5 & 6)

Plankgolv och inomhusgungor. (bildkälla 7 & 8) 

Och slutligen fondväggar i någon riktigt piffig färg eller mönster (bildkälla 9 & 10). Såg att en av de lokala inredningsaffärerna har specialerbjudande på Boråstapeter denna vecka och jag undrar ifall jag skall gå dit och dregla lite eller om det bara slutar i tårar i och med att jag ändå inte kan köpa något. 

Men ja, vi drömmer vidare här på Sutarkulla. Trevlig måndag!

Publicerad 13.02.2017 kl. 11:51

du sköna söndag

Om gårdagens kändes som ett bottennapp, är väl det minsta jag kan säga att denna söndag levererade desto mer. Började dagen med sovmorgon, lyxfrukost (vi snackar kladdkakerester från gårdagen) och sedan drog vi oss ut på träsket för en söndagspromenad. Gick över till andra sidan för att kolla utsikten från fågeltornen och så bongade vi en och annan söndagsfirare ute i solskenet. Läste en gammal annons om hur det förr hållits travtävlingar ute på Läppträsket, hur kul vorde det inte om något motsvarande ordnades igen? Eller åtminstone något litet vinterjippo med skidspår och slängkälke vore kul. Känner jag mig själv rätt är det väl jag själv som står där ute och håller i trådarna för något dylikt om något år, lär ju knappast ha tålamod att vänta att någon tar saken i egna händer ... 

När vi kom hem blev det grillkorv i öppna spisen tillsammans med vårt mysiga söndagsbesök. 

Och till efterrätt varm kakao och fastlagsbullar (med sylt!), när vi ändå är inne i februari. 

Sedan gick solen ner och himlen var så här vacker innan vi tog oss upp till mina föräldrar för bastubad och middag. Många pluspoäng för denna dag, jajamän!

 

Publicerad 12.02.2017 kl. 22:34

denna lördagen, ett liv

Vaknade på allt annat än "rätt sida" idag och det tillståndet har hållit i sig hela dagen. Kul lördag liksom. Har en tendens att gå från noll till hundra väldigt snabbt och om någon känsla förstärkts lite extra etsar den sig liksom fast och blir svår att släppa hur gärna jag än vill. 

Har redan lyckats radera detta inlägg TRE gånger på raken innan jag fick det publicerat så är helt enkelt inte min dag idag. :--) (men det har utlovats tortillas, harry potterfilm och kanske en kladdkaka om jag orkar ta mig för det bakningsprojektet, så förhoppningsvis går även denna kväll mot det bättre).

Med det sagt kan vi ju ta och titta på lite trevligare stunder från den gångna veckan istället: 

1. Förra lördagen då jag och riina drack drinkar och åt tapas på köttkontrollen innan vi gick vidare på minipunkfestival som ordnades på en av källarkrogarna i trakten. Så kul när det händer grejer här! // 2. Ett bra citat från hennes kylskåp. Borde alltid starta dagen med dessa. // 3. Ved + katt. Två starka mysfaktorer i detta hushåll. Helst skall man ju tutta eld på det förstnämnda också. Inte katten, obs. // 4. Från igår då vi gick på aw till KW för att fira fredagen. // 5. Glad och extra piffad inför  en intervju jag ställde upp på för lokaltidningen. Sa på skoj till mannen att det är min målsättning att vara med i tidningen minst två gånger per år, med vid närmare eftertanke känns det faktiskt helt rimligt. // 6. Efter fredagens aw gick vi på tidig kvällsbio för att kolla La la land. Bra film, precis i min smak. Gillar när det är en relativt stillsam historia som kryddas av fin sa miljöer och bra skådespelarinsatser. Behöver liksom inte en massa pang pang och tusen specialeffekter. Föresten! Ett av mina bästa knep är att alltid sitta på femmans rad (i bio pallas), då får man gott om plats för benen och bänkraden framför är extra låg, så det är noll % chans att ens sikt blir skymd. Förvånandsvärt få verkar ha fattat detta knep, för när vi kom till bion var kön redan lång, men ingen hade haffat våra favoritplatser. // 7. Vi fortsatte kvällen med spelkväll och Lana var förstås med på ett hörn. // 8. En närbild på den otroligt fina fårfällen som jag fick i försenad avskedsgåva från mitt förra jobb. // 9. En bra grej har jag ändå gjort, denna sugiga dag till trots. Nämligen gått ner på träsket med bror & familj och ett par ytterst busiga hundar. Kälken skulle förstås med, insisterade lilla Leonel på. 

Publicerad 11.02.2017 kl. 17:56

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.01, 17:10att få bona om av fia
01.01, 22:53en stillsam nyårsafton av mamma Sara
☰ meny