en fredag i tallinn

En fredag, för typ tio dagar sedan för att vara specifik, reste vi över till Tallinn. 

Efter att ha dumpat våra saker på hotellet förberedde vi oss för att gå ut i blåsten och regnet som låg tungt över staden denna dag. 

Vi hade strategiskt sett ut ett lunchställe på förhand så att promenaden i regnet skulle bli så kort som möjligt. Det fick bli burgarbarern Frank i kanten av gamla stan. 


Där beställde vi in vin,

samt hamburgare och catchade upp varandra lite om vad som varit på gång i våra liv om sistens. 

De hade fina lampor i taket på restaurangen, hade kunnat ta med mig en hem. 

Sen betalade vi och gick vidare. Jamen, kolla hur snyggt inrett det var där. 

Efter lunchen strosade vi i några affärer och inledde sedan en liten caféjakt eftersom kaffetänderna började värka. Beställde en så sötsliskig banantårta att jag tvungen att lämna kvar av den. Det händer ju vanligtvis cirka aldrig i mitt liv. 

Tvingade mitt sällskap posera vid denna mintgröna vägg eftersom jag tyckte den var så fin ihop med postern på väggen. Självklart ställde de upp, vad gör en inte för sina vänner(s blogginlägg) liksom?

Mot kvällen tittade äntligen solen fram då vi traskade tillbaka till hotellet. 

Vi hade tagit en vända via en mataffär och inhandlat tapasingredienser och öl i fina flaskor. Jepp, är definitivt en sån där nörd som står och vänder och vrider på flaskorna för att välja dem med de tjusigaste etiketterna. 

Utsikten från vårt hotellrum var för övrigt helt okej så att säga. 

Nå väl, sedan bestod kvällen av ett par timmars piff och fix och spex innan vi skulle vidare. 

Emma, med vackraste leendet i stan, bjöd på lite dansmoves. 

Och sedan smällde vi av en (eller tio) obligatoriska spegelselfien innan vi gick ner till receptionen och bad dem ringa oss en taxi. 

Vi åkte till KultuuriKatel, Tallinns kulturcentrum, där vi skulle gå på Tom Odells spelning.

Vi laddade upp med vin i plastglas och var osäkra ifall vi fick ta med dem in i spelningshallen. But of course, var svaret. Och så mindes vi att vi inte var i Finland längre, de strikta reglernas förlovade hemland. 

Spelningen var bra och det var medryckande att lyssna på en artist med så skör röst/känsla i det han sjöng. Samt skicklig på pianot var han med. Fast i vanlig ordning var jag mest förtjust i trummisarna som spelade tamburin i bakgrunden. :--)

Efter spelningen bestämde vi oss för att "göra Tallinn" och begav oss till en närbelägen bar som verkade ha någon typ av jippo på gång. Här var dock ljudvolymen så hög att det knappt gick att prata med varandra och priserna i klass med de finska så vi stack iväg efter vårt första och enda glas. 

Efter en nattmatspaus stövlade vi slutligen in på Must Puudel, och trängde in oss på dansgolvet som mer eller mindre bestod av en persermatta. Där dansde vi och ruskade av oss påträngade typer tills ölstopen var tomma och vi gick tillbaka "hem" igen för att landa i våra mjuka hotellsängar. 

Publicerad 28.03.2017 kl. 14:58

frukostdrink med ginger beer och mynta

De som känner mig, vet vid det här laget att jag gillar att piffa till mina helgfrukostar lite extra. Så varför inte slå till med en lyxig (alkoholfri!) drink genast på morgonen? Det gjorde jag i lördags. Helt absurt att drinkar av liknande slag är förpassade till stimmiga fester och sena nätter. Mera dagsdrinkar röstar jag! Den här drinken är lite syrlig, men ändå fräsch och uppiggande och följande recept räcker precis till tre personer. 

 • 4 apelsiner
 • en lime
 • 2 passionsfrukter
 • 1 burk (33 cl) ginger beer (jag använde Nokian panimos Sum'n ginger beer)

 • mynta
 • is

Gör så här: ös på rejält med is i alla glas. Pressa apelsinerna, men spara en halva för garnering. Pressa halva limen i en shaker tillsammans med några isbitar och klyfta upp resten av frukten och lägg dem i glasen. Ha i ca 10 myntablad i shakern tillsammans med en skvätt av apelsinsaften samt innehållet av en passionsfrukt. Skaka ordentligt och häll sedan upp (genom sil!) i glasen. Fyll på med apelsinsaft och avsluta  med ginger beer. Garnerna med passionsfrukt, en kvist mynta och en skiva apelsin. Klart! 

Publicerad 27.03.2017 kl. 08:00

hej från radioskuggan

Hallå där. Här sitter jag i soffan iklädd min tänkarmin. Sjönk tydligen in i en oplanerad radioskugga den senaste veckan och bloggen har fått stå tom. Har ändå hunnit avverka jobb, ett veterinärbesök, klippning av film, en sväng till helsingfors, yoga, kompisbesök och bio. Känns minst sagt skönt och rimligt med en ganska lugn och oplanerad söndag - bjud inte in er själva på kaffe, tack. Idag vill jag vara för mig själv. 

Borrmaskinen brummar trivsamt uppe på vinden medan mannen och pappa fixar i mitt blivande arbetsrum. Överväger själv att ta tag i lite vårstädning samt fotojobb som blivit hängande pga den fullspäckade veckan. Ja, så får det bli. På återseende. 

Publicerad 26.03.2017 kl. 14:30

Tallinn on my mind

När detta publiceras sitter jag på terminalen i Helsingfors på väg mot Tallinn med två av mina favoritbrudar. Skall dricka billigt bubbel, frossa i god mat, kvista runt på stadens gator, njuta av hotellfrukost och gå på Tom Odells spelning. 

Ovan lite bilder från när vi sist var i Tallinn för fyra år sedan  för att delta i Tallinn Music Week. Härligt, härligt - men farligt, farligt, kan en väl kalla detta lilla gäng. Som knuffar störiga snubbar i lerpölar och läxar upp pojkspolingar som snor citrusfrukter från bardisken. Bäst att passa sig för oss helt enkelt. Ha det fint, det kommer vi att ha!

 

Publicerad 17.03.2017 kl. 08:00

blomstrande bröllop & blomrabatt

Igår var det speciellt två saker som gladde mig lite extra. Det ena var faktumet att snödropparna äntligen har ploppat fram och stoltserar i rabatten, dvs. ett säkert tecken på att våren snart är här. 

Det andra var kuvertet som landade i brevlådan med det omtalade, vackra magasinet Blomstrande bröllop. Den som hänger med i de finlandssvenska blogg- och fotosvängarna har säkerligen inte missat detta, men för den oinvigda kan jag tala om att det handlar om det första(!) finlandssvenska bröllopsmagasinet med fokus på personliga och kreativa bröllop. Och vilket magasin sen!

Än så länge har jag bara hunnit skumma igenom magasinet, men gillar verkligen det jag sett så här långt. Gillar speciellt:

♥ De stadiga pärmarna på matt rejält papper
♥ Den luftiga layouten
♥ Det handskrivna typsnittet
♥ De stämningsfulla fotografierna
♥Alla bekanta ansikten som bidragit med innehåll till magasinet, fantastiskt kul när finlandssvenska förmågor lyfts fram!

Jag ser fram emot att gotta ner mig riktigt rejält i denna produkt och tänker suga på denna karamell riktigt länge och läsa den långsamt.

För mig som också är en kreativ aktör inom samma bransch, känns det självklart att understöda detta fantastiska initiativ av blomstrande-tjejerna, och det tycker jag du också skall göra om du ens är en aning intresserad av fotografering, kreativa lösningar eller planerar bröllop! De två första upplagorna sålde slut snabbt som attan och nu är de inne på sin tredje och sista upplaga av magasinet, så vill du lägga vantarna på ett gäller det att handla kvickt!

Publicerad 16.03.2017 kl. 07:30

att inreda med nollbudget & en förnyad soffa

Inredandet på Sutarkulla går i sakta mak framåt. Eftersom våra månadslöner inte tillåter oss att ta ut några galna svängar när det kommer till exempelvis stora mysiga mattor eller designprylar så gäller det vara påhittig och använda det som redan finns i huset och hitta nya användningsmöjligheter för de olika pinalerna. 

Något jag länge velat göra är att göra någonting åt är Salen, som är ett ganska stort och öppet rum och på så vis svårt att inreda mysigt. Speciellt hörnet kring den öppna spisen har jag länge velat göra lite mer "hängvänligt", som en plats där en gärna slänger sig och läser en bok eller samlas med sina gäster.

Eftersom vi flyttade från en 60 kvadratmeter stor lägenhet och detta rum redan upptar cirka hälften av den ytan kan en med lite snabb matematik räkna ut att vi hade långt ifrån tillräckligt med möbler själva för att fylla upp huset på ett trevligt vis. Som tur lämnades en hel del möbler kvar i huset som vi har kunnat återanvända i helt nya rum och syftet, och en av dessa möbler var en massiv gammal soffa som haft sin plats vid en av långväggarna i Salen. 

På grund av soffans storlek har den varit svår att omplacera på någon annan plats i huset eller rummet och jag hade redan lite funnit mig i att den skulle få stå där för alltid. Men efter en fotografering där jag var tvungen att flytta soffan en aning slog det mig hur jag skulle göra! 

Jag drog ut soffan en rejäl bit från väggen så de hamnade i vinkel mot spisen. På så vis bildades som ett extra litet "rum i rummet" mellan soffan och fotöljerna som står på andra sidan om spisen. 

För att få soffan lite mer inbjudande, mjuk och mysig brassade jag på med lakan, filtar och ett gammalt sängöverkast. Samt snodde alla våra kuddar från sovrummet, så nu får jag väl ta och hitta nya dit istället. 

 

För att fylla ut det lite märkliga tomrummet som uppstod bakom soffan bar jag dit några av våra större grönväxter. Väntar att monsteran skall växa sig riktigt, riktigt stor och maffig. Ställningarna hittade jag på vinden och en kökspall fick hoppa in som extra avlastningsyta. Tänker att det inte är så jättenoga eftersom det inte syns så bra vad blommorna står på bakom soffan. 

Det tidigare rätt otympliga soffbordet fick ryka och istället plockade jag ihop ett nytt, dock aningen skrangligt, av tre stycken gamla trälådor som vi hittat ute på ladugårdsvinden. Ljuslyktorna köptes på julrean ifrån Hemtex och mattan har hängt med sedan vi bodde i Billnäs.  

Den gamla skolplanschen fyndade jag för 14 euro på loppis. 

Så med ganska små medel och prylar endast använt hemifrån lyckades jag få till en ganska ny look på Salen. Resten av rummet ser ungefär ut så här


Gillade du detta inlägg? Läs också:
→ nytt på väggarna
→ renoveringen av trappan, del 1
→ vita väggar, vita tak
→ sovrumsbelysning och helg mitt i veckan
→ en glimt från nya hemmet

Publicerad 15.03.2017 kl. 16:14

Världens enklaste blåbärsglass

Dagens recepttips är så simpelt att det knappt ens kan kallas recept. Men hur som haver, med tre ingredienser gör du en mycket god och enkel glass:

 • 2-3 skivade, frysta bananer
 • ca 4 dl frysta blåbär
 • en nypa kardemumma

Och såhär gör du:
Mixa bananerna och blåbären tillsammans med en nypa kardemumma till en jämn massa, ha eventuellt i en skvätt vatten för att få mixern att löpa bättre. Jag använde två frysta bananer och en färsk i min glassblandning, men det spelar inte så stor skillnad för slutresultatet. Servera i en trevlig skål och ät upp genast!

Publicerad 14.03.2017 kl. 19:57

fredag, lördag, söndag

Sorry för minst uppfinningsrika rubriken någonsin. Lovar att min helg var lite intressantare än så. 

Nåväl. I fredags hade jag hemmajobbardag så tillät mig själv att ta det lugnt i en timme efter att jag stigit upp innan jag tog itu med vad som skulle fixas under dagen. Dukade fram frukost, lade eld i köksspisen och bänkade mig framför elden med ett fotbad och en podd i högtalarna. 

Lana gjorde mig sällskap. 

När podden var slut tog jag tag i dagens arbete. Ett layoutjobb för scoutkåren jag är med i. 

Satt krokig framför datorn i några timmar tills jag ansåg att det var dags att ta helg. Då plockade jag fram tidningspapper och bar in våra krukväxter i köket. Det var nämligen dags för lite omplantering, vilket sannerligen var på tiden. Lana övervakade förstås arbetet igen. 

Lite senare slog jag följe med de här två som skulle gå på skogspromenad. 

Var himla dimmigt och världen kunde lika gärna ha varit svartvit. Sen var det slut på dokumentationen från fredagen, men resten av kvällen förlöpte med bastubad och chill hos mina föräldrar. 

På lördagen packade jag ner en av mina små ekar i en färggrann presentpåse... 

... och klädde mig festfin med solbrillor på näsan. Våren låg i luften och solen sken in i vår tambur. 

Vi åkte iväg till Backdala som var pyntat med pastelliga vimplar. 

För det var nämligen Ellus födelsedag som skulle firas med brunchkalas!

Brunch måste vara det bästa konceptet när det kommer till kalasbjudningar om ni frågar mig. Fylltårta har en ju ätit så det räcker och blir över i sina dar. 

Efter att vi kommit hem från kalaset och powernappat i något timme fick vi kvällsbesök av Sandra. Vi dukade upp med paj och blodapelsindryck och spelade några omgångar Gammelgäddan. 

Samt vårt senaste tillskott i spelsamlingen, Pekings mysterier. Älskar spel i typ av denna där en får klura, lösa gåtor och fifflas och luras med sina medspelare för att ta hem vinsten.  

Idag drack jag morgonkaffe ur min nya fina mugg och beundrade de fina äggen jag hade fått utav Sandra. Samt läste ur boken Arra medan jag väntade på att mina fotokunder skulle dyka upp. På min hemsida kan du se en liten tjuvtitt av hur bilderna blev. 

Jennie, vars familj jag fotograferade, berättade att det var lite tack vare min blogg som hon gick med på att flytta till Karis. Så HOJ RASEBORGS STAD! Varsågoda att anställa mig för att skriva promo-inlägg här på bloggen om Raseborg, folk lär flytta hit tack vare mig, hehe. :--)

Sedan fick jag ryck om möblerade om halva salen, men det får ni se i ett annat inlägg. Resten av dagen har gått åt till att hjälpa pappa att rada ved och snart skall bänka oss framför Harry Potter och varma smörgåsar. 

Publicerad 12.03.2017 kl. 18:32

om att vara med hemsida

Nåja gott folk, fram med tutor och fanfarer! Champagne till alla! Jag har nämligen äntligen spritt ut mig över nätet med mitt fotograferande på de flesta tänkbara vis. Blir superglad om ni går in och gillar och följer mig via de olika kanalerna. Och så får man ju hemskt gärna anlita mig också. 

På hemsidan har jag dessutom startat en helt egen blogg där fokus enbart kommer ligga på fotande. 

Ni hittar mig här:
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Instagram: @fotografemilianyberg samt #fotografemilianyberg
Hemsida: http://emilianyberg.com

Publicerad 09.03.2017 kl. 07:30

9 kvinnor jag inspireras av

Kvinnodagen till ära, beslöt jag mig för att samla ihop en liten lista på olika kvinnliga förebilder som insiprerar mig just nu. Jag önskar att avundsjuka kunde bli ett minne blott och vi istället börjar hålla varandra om ryggen lite mer. Här är ett gäng kvinnor som inspirerar och har inspirerat mig genom åren: 

♀ Min mormor Mildred som alltid strösslade oändligt av omtänke och kärlek över oss barnbarn och lät oss leka, busa och vara kreativa utan några strikta ramar. Som alltid bjöd på våra favoriter i matväg och lät oss länsa sylt- och glassförrådet och stekte plättar på löpande band tills vi rullade ut ur köket (en av de bästa komplimanger min mamma kunde få när vi var små var: "nu har du nästan gjort lika god pripelsås som mommo"). Min självklara målbild om jag själv förhoppningsvis får vara mormor någon gång i framtiden. 

♀ Grynet (Elin Ek). Grynet var en rollfigur på SVT, som bland annat blev känd för uttrycket "ta ingen skit" i början av 2000-talet. Tolvåriga Miilo tyckte denna karaktär var otroligt tuff och tog snabbt "ta ingen skit"-uttrycket till sig, som också trofast fått följa med genom åren. Tack Grynet, för att du hjälpt mig att bara rycka på axlarna och himla med ögonen åt poänglösa pikar som ekat i skolkorridorer eller ifrågasätta konstiga kommentarer av gubbiga gubbar. 

♀ Marthaförbundet. Efter mitt dryga år som anställd på Marthaförbundet fick jag omges av en hel hög driftiga, kloka och inspirerande kvinnliga kollegor. En rejäl boost för att själv, genom små steg, skapa en bättre värld och vardag.

♀Fotografen Julia Lillqvist. Ända sedan jag första gången ramlade in i Julias bildflöde har jag golvats av hennes fantastiska förmåga att fånga stämningar och stunder. Julia tar bilder där varje klick fångar moment av känslor och kärlek. En klar inspirationskälla att själv utvecklas som fotograf och det självklara valet om jag endast fick välja en fotograf jag skulle rekommendera åt någon annan.

♀ Karin Lindroos är en inspiratör på många nivåer - både privat, som f.d. kollega och som fotograf.  Karin är grymt driven och duktig på det hon gör. Hur många känner du som startat en egen bloggportal eller köpt ett gammalt föreningshus? Dessutom traktens duktigaste stillebensfotograf

Underbara Clara, som byggt upp sitt egna bloggimperium där hon delar med sig av vardagliga tankar, skarpa åsikter, livet som kvinnlig entrepenör och stunder från hemmet. Som visar att kvinnor kan, men att det också är okej att vara mjuk och skör ibland. 

♀ Instagramkontot fi.sv.fem, som är grundat av Linnea Portin men bollas runt i Svenskfinland och låter olika personer ladda  upp feministiskt innehåll varje vecka. Sjukt upplysande, inspirerande och en boost för syterskapet. 

♀ Min mamma Sara, och också den mest självklara personen på denna lista. Som har uppfostrat mig till den relativt förnuftiga person jag är idag, som alltid backar upp, hjälper till och ryter ifrån. Tack för allt skinn på näsan jag fått tack vare dig!

Och slutligen nedanstående citat, av Edit Södergran. Aldrig tänker jag göra mig mindre än jag är, allra minst på grund av kön eller ålder. Jag vet vem jag är, vad jag vill och jag vet vad jag kan - det kan och har ingen annan rätten till att rucka på. 

Bilden lånad av Linnea Portin. 

Vilka kvinnor inspireras du av?

Läs gärna också fjolårets inlägg denna dag:
→ "Gratulera mig inte på kvinnodagen"

Publicerad 08.03.2017 kl. 09:48

Solskenssoppa med butternutpumpa

Denna goda så kallade "Solskenssoppa", som Jennifer döpte den till, kockade vi ihop förra veckan då vi skulle äta lunch tillsammans. Grundingredienserna var pumpa, morötter, kokosmjölk samt chili och sedan fyllde vi på med vad vi hittade i skafferiet. För en soppa som räcker till ca 5-6 portioner behöver du:

 • 1 butternutpumpa
 • 4 stora morötter
 • ca 1,5 dl röda linser
 • 2 burkar kokosmjölk
 • 1 rödlök
 • 1 röd chili
 • en stump purjolök
 • 1 grönsaksfond
 • ett par klyftor vitlök
 • kryddor enligt smak (vi hade i timjam, peppar, salt)

till garnering:

 • fetaost
 • rostade pumpafrön

Hacka rödlöken och fräs den i en gryta tillsammans med en skvätt olivolja. Skala och skär pumpan, morötterna samt vitlöken i bitar. Hacka chilin och släng ner allt i grytan. Låt allting mjukna en liten stund och hacka sedan purjolöken och skölj linserna och och ha i dem också. Avsluta med att hälla över kokosmjölken och fonden och låt sedan soppan stå och puttra i drygt 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Krydda enligt smak och mixa soppan slät med en stavmixer. Servera med en bit bröd och garnerna soppan med lite smulad fetaost och rostade pumpafrun. 

 

Publicerad 07.03.2017 kl. 07:25

en måndag då vi var i genève

En liten tillbakablick till sista måndagen i januari då vi vinkade hejdå till alperna och tog bussen längs de kringelkrokiga vägarna till ett regnigt Genève. Vi hade inga exakta planer, utan hoppade planlöst på spårvagnar och strosade omkring längs med de söta gatorna i de äldre stadsdelarna. När regnet blev för ihärdigt sökte vi skydd i en gammal kyrka och tog in på en pizzeria där vi antagligen åt våra livs dyraste (men absolut inte fancy) pizza. En stad som kanske inte får allt för många stjärnor i omdöme utav mig, men vem eller vad skulle nu egentligen få det en regnig dag i slutet av januari? 

Publicerad 06.03.2017 kl. 14:23

fina saker jag trånar efter en fredag

Bildlkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 

Med ständiga små renoverings- och inredningsprojekt i tankarna finns det så gott som alltid någon tapet eller detalj jag suktar efter att få in i hemmet. 

Just nu kan jag till exempel inte släppa tanken på hur ljuvligt vårt kök skulle bli med en storblommig tapet på väggen, ett gammalt vitrinskåp för kärl och ett mintgrönt smegkylskåp. Allra helst som den ena bilden här ovan med panel halvvägs över väggen. En måste ju få drömma lite... 

Men till de lite förmånligare fäblesserna, som inte känns helt omöjliga att uppdatera hemmet med, hör nya växter och kaffekoppar. Tycker Iittalas Suomi 100-serie är så himla fin, och dessutom i perfekt storlek för att dricka kaffe ur. Har hyllorna fulla av muminmuggar och det vore trevligt med ett nytt, lite stilrenare alternativ. I växtväg skulle gärna ett litet elefantöra få flytta in, tycker de är så gulliga med sina runda blad. 

Slutligen skulle jag gärna ta itu med sovrumsprojektet, men det måste vänta tills det är varmare ut och vi har en liten budget ihopskrapad. Min gamla studiekamrat Anna har målat sin vägg så himla snygg i flammigt blått, och jag är med ens såld och vill också ha en fondvägg. Får väl lugna det största suget med nya lakan. Krispiga, enfärgade och allra helst gråblåa i linne, tack?

Nåväl, nu får det vara slutdreglat och dags att "fira" fredag istället. Var meningen att vi skulle gå ut och äta, sexmånaders dagen till ära, men så blev mannen sjuk så det blir hemmakväll med pizza istället. Fyndade dock ett av hans favoritspel från barndomen på loppis, som jag aldrig själv har spelat förut, så kanske det blir ett par matcher av det istället? Ja, det blir nog bra. Trevlig fredag!

Publicerad 03.03.2017 kl. 17:40

goda & gulliga grejer från helgen

I lördags hade vi inprickat familjehäng och vi bjöd in tre fjärdedelar av brödraskapet med bihang, barn och husdjur samt våra föräldrar till brunch. 

Som självutnämnd lekledare hade jag förstås förberett ett litet program. Jag hade noga valt ut en muminmugg som jag tyckte passade till varje enskild person och så limmade jag en namnlapp i botten. Sen skulle alla gissa sig fram till vilken mugg jag hade tänkt ut till dem = väldigt kul att följa med i allas resonemang eftersom de ofta var helt olikt från hur jag hade tänkt. Varsågoda att sno idén, mycket kul miniprogram. 

Stilig storebror och tydligt bevis på trend vad gäller de Nybergska generna, dvs tjockt, vågigt hår. 

Den här lilla gubben satte sig i gungstolen för att läsa en bok när han hade ätit klart. Och klistrade på sig sin bästa fotomin när han såg att jag kom dragande med kameran. Gullunge!

En annan poserade visst också.

Liksom denna lurvboll. Jaja, var omgiven av linslusar som ni förstår.

Bra grej när man bjuder hem folk för lite festligare tillställningar är att chansen att få blommor ökar märkbart. Hurra för våriga tulpaner säger jag. 

Följande morgon vaknade jag upp av att det skramlade i köket och så fick jag detta till frukost. Jajamän, var en otroligt lyxig helg i frukostväg helt enkelt. 

Publicerad 02.03.2017 kl. 21:52

Välkommen, våren!

Äntligen, äntligen, är den första vårmånaden här. Firade med att klä en kompis i blommor och smälla av några porträtt. Dessutom hittade jag årets första snödroppar i blomrabatten. Lycka!

Publicerad 01.03.2017 kl. 19:34

listan om ekofastan

Bröllopsklänningen hör till mina bästa återvunna ägodelar, som jag dessutom "återanvänder" igen genom att använda den till ett fotoprojekt. 

1. När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället? → Det måste kanske ha varit vid julen, då vi fixade julklappar. Bland annat köpte jag en ram på loppis som vi fyllde med fotografier, vi gav bort några Kariskartor och så hade jag odlat ekar i höstas som vi planterade i små krukor och knöt ett fint band i runt. Enkla och semi-återanvända gåvor. 

2. Vad köpte du nytt senast? Varför? → Köpte en ny dator för några veckor sedan eftersom den gamla inte längre höll måtten som snabb, smidig och effektiv. Eftersom jag till typ 90% är beroende av en dator i mitt arbete (när jag inte fotograferar) så var detta lite av ett måste. 

3. Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva? → Absolut, se punkt ett. Jag tycker nästan det är snäppet personligare att ge något man fyndat på loppis eller något man själv har hemma och gillar, men kanske ändå tröttnat på. En annan grej jag gillar är att ge är små presentkort till att göra något ihop eller ett litet häfte med kuponger som en (i detta fall min man) kan använda för att få t.ex. pannkaksfrukost eller vinna ett argument. 

4. Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det? → Känns som att jag titt som tätt lånar något av mamma, som bor i grannhuset. För en dryg månad sedan lånade jag t.ex en klänning av henne då jag skulle gå på bröllop och inte hade någon egen passande att ta på. Så gillar jag att låna böcker på bibban också, har just nu två på lager som jag borde skynda på med att läsa ut då de snart skall lämnas tillbaka. 

5. Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis? → Jajamän. Tycker det är så mycket roligare att gå på loppis än i vanliga kläd-/prylbutiker. Gillar just nu bäst Sineaaria i Karis och Emmaus och Trollet i Ekenäs. Samt Raaseporin Suurkirppis i Horsbäck! Fyndar nästan alltid någonting där. Sörjer dock ännu ibland att "vindsloppiset" stängt, fast det är flera år sedan. Där kunde de ibland ha upp till 90% rabatt på grejerna. 

6. Vad reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell? → Förde mina festskor till skomakaren då botten av klacken hade lossnat. Överlag försöker jag fixa själv, men vissa grejer, som de här skorna t.ex. föredrar jag att låta en kunnig ta hand om. 

7. Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis? Tja, äger ju ett hus, gård och skog tillsammans med min man men det kanske skulle ha varit ett kuligare svar om jag/vi ägde det med någon mer otippad person? 

8. Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer? → Jag strävar inte aktivt att ha mycket grejer omkring mig, men någon minimalist kan man nog verkligen inte säga att jag är. Kan lätt fästa minnen i olika typer av förmål och kan på så vis ha svårt att sedan göra mig av med dem. 

9. Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det? → I förra söndags gick jag på klädbyte så då rensade jag ut garderoben lite grann. Det som i inte blev bortbytt kommer få bli loppisvaror. Innan det måste nog senaste rensningen ha skett när vi flyttade senaste sommar. Då rensade vi grejer i tre högar: spara, loppis, släng. 

10. Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips? → Först och främst, se om du kan hitta det du behöver i andra hand. Spana på loppisar eller låna av en vän eller familjemedlem. Slutligen ett av mina främsta knep, som jag lärt mig av Karin, är att tänka: "överlever jag utan denna pryl i mitt liv?" innan man köper något. Då blir saken oftast kvar i affären. 

Publicerad 01.03.2017 kl. 08:00

Friterad avocado med sötpotatis och fetadipp

Ett skepp kommer lastat med recept. Gjorde detta till middag igår och det blev mycket smakligt. Recepten är räknade för två personer.

Sötpotatis i ugn

 • 1 sötpotatis
 • olivolja
 • salt, peppar, chiliflakes

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär en sötpotatis i stavar, bred ut på en plåt. Ringla över olivolja, krydda och låt stå i ugnen i ungefär 30 minuter. Rör om stavarna då och då. 

Fetadipp

 • 75 gram krämig fetaost
 • ca 2 dl turkisk yoghurt
 • salt och peppar

Mosa fetaosten med en gaffel och rör ner yoghurten. Krydda med salt och peppar och låt sedan dippen stå i kylskåpet minst 15 minuter, så kommer smaken fram bättre sedan. 

Friterad avocado

 • 2 avocadon
 • 1 dl vetemjöl
 • 2 dl pankomjöl
 • rapsolja
 • 1 uppvispat ägg
 •  flingsalt, peppar

Dela avocadon och gröp försiktigt ut halvorna med en sked. Dela varje halva i fyra klyftor. Häll upp vetemjöl, det uppvispade ägget och pankomjöl + lite salt och peppar i tre olika skålar. Doppa sedan avocadoklyftorna i tur och ordning i skålarna - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i pankomjölet. Värm upp rikligt av oljan i en stekpanna med höga kanter och fritera sedan avocadobitarna tills de är gyllenbryna. Kom ihåg att vända på dem i pannan! När avocadon är klar, låt oljan rinna av på ett hushållspapper och strö över lite flingsalt.

Publicerad 28.02.2017 kl. 07:30

morgonutflykt med frukost på en bergstopp

Förra veckan var minst sagt lite seg, så denna vecka bestämde jag att skulle börja med ett kick. Steg upp halv sex imorse när mannen stack iväg på jobb och bänkade mig för att se det sista av oscarsgalan. Slumrade sedan på soffan tills det ljusnade och möttes av en så himla fin morgon att jag bestämde mig för att frukosten skulle inmundigas utomhus. 

Hade kvällen innan bett en stilla bön om att ingen skulle ha sandat vägen tills idag, för det var verkligen perfekt kälkföre. Som tur besannades min önskan så det var bara att dra fram sparkstöttingen ur uthuset. 

Upp och iväg! Var verkligen sjukt vackert ute medan det ännu var lite disigt och dimmigt.


Lana ville också haka på, men hon fick snällt stanna hemma. 

Sparkade iväg till en av de närliggande skogarna. Snön hade bäddat in skogen i ett tyst täcke, men några fågelkvitter hördes bland trädtopparna. Kändes som en liten förhoppning om att våren kanske trots allt inte är så långt borta. 

Om ni undrar över den märkliga poseringen, kan jag berätta att jag både här och på den andra bilden i inlägget inte alls hann med självutlösaren när bilden knäpptes av. 

Upp ifrån berget möttes jag av denna utsikt. Samma, men snöigare, som på självständighetsdagen alltså. Om man bortser från de fula bensinstationerna som skymtar på andra sidan träsket och bruset som hörs från stamvägen, så är detta verkligen en ypperlig utflyktsplats. 

Jag klättrade upp på Bocklints högsta topp och plockade fram frukosten. 

Hallonte och en smörgås! Som med ens blev himla mycket godare bara för att jag var utomhus. 

Satt kvar tills kylan började leta sig igenom filten och tekoppen var tom. 


Sade hejdå till trollskogen för denna gång. 

Och letade upp sparkkälken som jag hade lämnat under en gran och sparkade hem igen för att fortsätta dagen och veckan, med betydligt mer energi än vanligt.

Publicerad 27.02.2017 kl. 12:32

en mysig dag med morfar

Igår kom morfar skurrande med en taxi för att hänga med oss hela dagen. Så pigg och finurlig fast han snart fyller nittiotvå vårar. 

Vad muntrar upp mer en grå februarifredag än en glad morfar med ett knippe blommor kan en ju undra? 

Den här väggbonaden brukade alltid hänga i köket hemma i köket hos min mormor och morfar och jag brukade fantisera hur det var de på bilden med sitt hus och katten Viktor. Jag frågade lite försiktigt om jag inte kunde få ärva den som minne eftersom jag alltid gillat den så mycket, och typiskt min morfar så rev han ner den med en gång. Så nu hänger den hemma hos oss i köket och påminner mig om dem varje dag. 

Gillar även citatet väldigt mycket, som "översatt" typ blir: "sköt dig själv och skit i andra". Borde alla följa lite mer tycker jag. 

När det blev kaffedags åkte förstås finporslinet fram. Är helt löjlgit förtjust i dessa "nya" loppisfyndade koppar. Kaffet känns minst 20% godare när det dricks ur dem. 

Sedan satt vi och spelade några omgångar mariage medan snön singlade ner utanför fönstren. Förlorade stort med det var roligt och framför allt nostalgiskt ändå. 

Publicerad 25.02.2017 kl. 09:14

renoveringen av trappan, del 1


För de som inte varit på besök hos oss, kan jag berätta att vår trappa upp till vinden ser ut som ovan. Väldigt... grön. Och plastig. Vilket kanske inte helt till 100% är min stil, som ni kanske förstår. 

Härom dagen, eller var det kanske i förra veckan, började jag pilla på en lös kant och kom underfund med att plastmattan och de gråa listerna lossnade ganska enkelt. (Ursäkta färgkvalitén på dessa bilder, de är tagna på olika tider under dygnet Bilden längst till höger gör verkligheten mest rättvisa). 


Vips hade jag rivit loss allt. Här har jag liksom gått i ett halvår och halvhjärtat tänkt på hur jag skulle vilja göra något åt trappan och på en halvtimme hade jag plötsligt allt bortrivet. När jag väl får för mig något (och finner inspirationen), ja då skall det hända med en gång! Helst igår. 


Kvar blev det limrester och "hår" av bottnen på platstmattan som vi sedan snällt fick börja skrapa bort. Rotade lite i verkstaden efter lämpliga verktyg och kom ut med ett stämjärn, en gammal kniv och någon sorts skrapa. 

Dagen därpå kom pappa hem med en värmepistol (på sin lunchrast! Fatta vilken gullig pappa jag har. Bäst i kommun!) och det underlättade arbetet något oerhört. Vill aldrig mer skrapa färg utan en sådan. 

Efter några (små) om och men, fick jag också mannen ivrig på projektet (jösses vad Oxar kan vara trögstartade) och nu ser trappan ut så här. Än skall all den gräddvita färgen på "mellanplankorna" skrapas bort och så skall hela alltihopa slipas upp. Sen är det dags för det roligaste - nämligen måla! Tills vidare har vi inte helt enats om vilken/a nyans(er) skall bli - vad tycker ni? 

Publicerad 24.02.2017 kl. 11:07

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny