☰ meny
 

tid för själsro

Kan inte annat än dra än suck av lättnad över att den intensiva vårtakten sakta börjar trappas ner. Vet inte vad det är med mig, men lyckas alltid få igång någon jäkla snöbollseffekt när det kommer till min jobbsituation som på tre röda går från helt normalt arbetstempo till tusen grejer som händer både på mitt nästan-heltidsjobb och företaget.  Tur att det ändå finns lite sovmorgnar, soliga stunder med katter, kompisar som vill ses, får som måste hälsas på, äkta makar som tar en med ut på kvällspromenad och syrener som bör sniffas på som gör att en varit tvungen att slå ner datorskärmen då och då. Pricken över i:et var denna helg i Vasa med ytterst mysigt sällskap som nollade stresskontot totalt och sköljde bort alla tankar på jobb. Tänk om man till och med lyckats lägga grunden för en sommartakt? Det återstår att se, men håller tummarna.  

10.06.2018 kl. 21:39

renoveringsprojekt: nytt sovrum

Bildkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 

Vårt nästa renoveringsprojekt här hemma blir att fixa till ett nytt sovrum. Det nuvarande sovrummet är väldigt litet och trångt så det skall bli skönt med lite mer yta, förvaringsutrymmen samt möjlighet att elda i kakelugnen! Är ju en viss lyx att verkligen ha rum att välja på, och det rum vi har tänkt oss ligger i anslutning till salen och hör usprungligen till sidolägenheten i huset och har fungerat som ett litet vardagsrum. Men nu skall det alltså bli sovrum av det hela och om jag får drömma högt och lågt önskar jag mig följande:

  • Plankgolv. Det här är kanske mitt största måste, bara vi hittar en lösning som inte tömmer kontot totalt. Hoppas förstås att vi skulle hitta något riktigt fint när vi river upp plastmattorna som kunde gå att återanvända på något vis. 
  • Lugna, matta färger. Men inte vitt! Just nu är jag lite sugen på en grön-grå-blå nyans till väggarna. 
  • Dubbeldörrar in till rummet från salen, tror jag skulle bli så fint. Har faktiskt spanat in ett par gamla dörrar som ligger undangömda på vår ladugårdsvind, men hur svårt kan det måntro vara att bygga en karm till dem? 
  • Mycket växter. 
  • Lite fin konst att hänga ovanför sängen. Uttermotivet har jag redan inhandlat från Majas Bok, vilket jag tror kommer göra sig finfint i vårt nya sovrum. 

Men hur ser rummet ut nu, kanske någon undrar? Det har ju mest fungerat som förvaringsplats för diverse överlopps möbler och saker, så på bild har det inte fastnat allt för många gånger. Låt oss ta en titt: 

In till rummet kommer man som sagt via salen. 

Och så här ser det ut när man kliver in! Någon typ av plastmatta på golven och två lager spännpapper på väggarna. 

Dörren invid kakelungen leder in till det gamla köket i sidolägenheten och tanken är att täcka igen det. Dock funderar vi på att spara karmarna, så det syns att där har funnits en dörr och göra om öppningen till en hylla, likt inspirationsbilden här ovan, istället. 

Om man blickar ut över rummet från kakelugnens håll, möts man av detta. Trevligt med två fönster, så det ger mycket ljusinsläpp. Fönstret till höger i bild låter morgonsolen flöda in i rummet, vilket jag tänker kan vara en bra grej för den morgontrötta person jag är. 

Och utsiktet då? Utanför "morgonsolsfönstret" skymtar syrenbuskar och vår gigantiska granhäck. 

Och här har vi utsikten från det andra fönstret. Inte så pjåkigt hörni, lär nog bli bra sovrumsmaterial av detta.

03.06.2018 kl. 10:57

sök mitt jobb & bokningsläget just nu

Som de flesta som kikar in här antagligen inte har missat, kommer jag swischa iväg på föräldraledigt i höst och just nu ligger arbetsannonsen för vikariatet på min tjänst ute. Är väl lite lätt nervös, måste jag medge, för vill ju så hemskt gärna att det är en bra typ som sitter och pillar med mitt jobb medan jag är borta. Någon som med fördel är visuell, kan hantera en kamera, kan grunder i grafisk design och således kan fixa och trixa med flyers, posters och annonser samt är van att utrycka sig i text och kan hantera webbuppdateringar och social media. Låter det som något för dig? Släng in en ansökan senast på måndag 28.5! 

Vad gäller mitt eget företag börjar det se riktigt fullt ut i kalendern. De kommande veckorna har jag fullt upp med att springa på möten med sommarens brudpar och färdigställa  grejer jag redan fotat, men tänker mig att jag de två sista veckorna i juni nog skall lyckas klämma in ett par fotograferingar ännu innan jag sedan trappar ner inför semestern. Och fräck som jag är tänker jag lägga lapp på luckan vad gäller barn, familjer och studenter utan vill helt dedikera mina sista luckor till gravidfotograferingar. Så har du barnproduktion på gång med lagom stor mage i slutet av juni, tveka inte att höra av dig. Har för tillfället sex olika klänningar från e/s design jag lånar ut vid gravidfotograferingar, och jag lovar dig, det blir så tusans smickrande bilder med dem på! 

25.05.2018 kl. 19:49

ratatas lista om sommaren

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?
→ myggor, kvällsdopp och ljusa nätter. 

Kommer du jobba i sommar eller ha semester?
→ Som de flesta andra har jag ingen personlig mecenat eller närkontakt till Kela för tillfället, så det är nog bara att ta skeden i vacker hand och jobba på. Dock skall jag faktiskt för första gången, sedan jag knegade i butikskassan och hade lite semesterdagar ihopskrapade, ha betald semester. I tre och en halv vecka. Hör ni änglakören?

Vad gör du helst en ledig kväll?
→ Blir serverad middag av någon annan än mig själv, åker till någon närbelägen sjö på en kvällsdopp och avslutar kvällen i vår "kompisgunga" vid träsket innan solen går ner. 

Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?
→ Vaniljglass och färska jordgubbar! Det måste ju räknas som mat under sommaren, visst, hehe? Annars är väl nog olika typer av sallader väldigt gott under sommaren, speciellt om man har ynnesten att kunna plocka en del av ingredienserna ur egen trädgård. Och herregud, nypotatis med mycket smör, hur kunde jag nästan glömma det?

Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?
→ Hur tråkig jag än nu må låta, men hemma på vår gård faktiskt. Bor ju trots allt mitt i idyllernas idyll, så känns orimligt att gå och drömma om andra ställen. 

Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?
→ Jag vaknar upp med ett knippe kompisar som susar uppe i gästrummet på vinden, dukar fram en superfrukost i trädgården och så sitter vi och äter i en evighet innan vi tar tag i resten av dagen. Sedan åker vi iväg på någon liten utflykt, kanske till Hangö eller Fiskars ochs strosar mest omkring utan något specifikt mål. Till kvällen åker gästerna hem och sedan vankas det bastu och grillmat hos mina föräldrar ihop med syskonen. Går hem längs med sandvägen i solnedgången och är mycket nöjd med dagen. 

Ett fint sommarminne?
→ Finns många, men under de senaste åren har jag verkligen uppskattat de små resorna jag lyckats klämma in i mitt sommarschema. Eftersom jag haft väldigt lite "riktig semester" har jag kopplat av som bäst då jag kunnat lämna hemmaplan. Några små påhitt värda att nämna: fjolårets snabbvisit i Vasa, den spontana resan till Utö (klick: 1, 2, 3) och midsomrarna i Dragsfjärd (1 & 2) och på Brännskär (klick). Hoppas verkligen jag skulle ha möjlighet att besöka något av dessa ställen snart igen. 

Finns det någon låt du förknippar med sommaren?
→ Empire of the Suns  Alive, Icona Pop med We got the world och Aviciis Wake me up är tre låtar jag starkt förknippar med supersommaren 2013, då en LEVDE LAJF, som dagens kids kanske skulle säga. Blev lite hispig när jag kollade den skakiga videon jag länkade, JESTAS vad bra jag var att njuta den sommaren. Levde loppan och bodde ihop med Ida i "lekstugan",  sprang på festivaler, hängde med kompisar, festade, pussade på min blivande man, åkte på utflyker och skejtade i ett. Måste ta till mig lite utav detta i sommar, minus eventuellt festande och skejtandet då, det lär väl denna inte så lilla kropp inte gilla i allt för stora doser. Men för att återgå till frågan: I övrigt gillar jag svenska visor och typ allt trallvänligt som passar bra att gå omkring att nynna på under sommaren. 

Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?
→ Träffa kompisar som är svåra att kunna träffa i vardagen, få många lata stunder i hängmattan, gå på sommarteater, renovera vårt blivande nya sovrum samt bara njuta (som så folk påpekat att vi måste passa på att göra nu medan vi "bara" är två, herregud sån stress att liksom schemalägga sin njutning). 

23.05.2018 kl. 21:06

måndag under äppelblom

Måndag, och lugnet efter stormen kan en väl säga. Efter den förra intensiva veckan som både innehåll mitt vanliga jobb, två fotograferingar och fyra föreställningar kändes det väldigt rimligt att idag tillåta sovmorgon och en långsam start på dagen ute i trädgården. 

Placerade mig självklart under äppelträdet för att njuta av blomningen som är så praktfull just nu. Drömmer om att plantera fler ute i trädgården så den skulle bli lika lummig och vacker som jag på bilder sett att den var förr i tiden. 

Bäst smakar frukost när en inte har bråttom någonstans, det är sedan gammalt. 

Efter en stund lade jag mig i hängstolen (eller vad den nu kan tänkas heta?) och fick sällskap av denna dam. Blir alltid lika glad av att se en liten katt någonstans i periferin komma kutande mot en med svansen i vädret. Ett av livets största glädjeämnen, helt klart! När hon efter ett tag fick nog av mitt sällskap, tog hon adjö, slickade mig på stortån och begav sig av på nya äventyr. 

Ja hörni, inte så pjåkig start på veckan ändå!

21.05.2018 kl. 14:43

om alice i underlandet

Denna vårs stora projekt, utanför mitt hvudsakliga jobb, har nog varit företällningen Alice i Underlandet, som jag fungerar som producent för. Det har varit ett alldeles ljuvligt litet gäng att jobba med och nu har vi endast två stycken föreställningar kvar:

lördag 19.5 kl. 16 och
söndag 20.5 kl. 16

Varmt välkomna! Föreställningarna äger rum på TryckeriTeatern i Karis och biljettluckan öppnar en timme innan föreställningen drar igång. 

19.05.2018 kl. 11:01

om att vara halvvägs

Hur inleder man ett inlägg när man knappt har orkat formulera sig alls på hela halva vårvintern? Efter flera månader av tomgång har plötsligt appen som hjälper mig hålla reda på denna "lilla produktion" tickat iväg och idag landade den på 50%. Och tänker att det minst sagt börjar vara på tiden att rycka upp mig en liten aning och börja bli mer ett med den gravida uppenbarelse som numer är min kropp. Har ju varit lite spännande månader på så vis att jag som vanligtvis endast kastar mig in i situationer jag känner att jag har kontroll över och framför allt är bra på plötsligt omöjligen har kunnat styra varken mående, ork eller prestationsförmåga. Frustrerande, men antagligen ganska hälosamt. 

Känner att jag  har mycket att tacka det vackra vädret för att energin sakta börja återvända. Mindre skönt att jag lyckats pricka in extra mycket jobb under vad som antagligen kommer vara sommarens enda riktigt, riktigt varma och fina veckor. Nåväl, har i alla fall bestämt mig för att inte ta emot några nya uppdrag alls under min semester som infaller i slutet av juli (inte en självklarhet för en företagare..) och inte heller efter då jag återvänder för några veckor jobb innan långledigheten kommer emot. Ett obetyligt steg för mänskligheten, men ett ganska himla stort ett för denna lilla arbetsnarkoman. 

Så att sådant just nu. Känner mig nog fortfarande lite lost när det kommer till att fundera ut vilka trådar jag skall greppa efter här på bloggen. Finns det något ni vill läsa om? 

16.05.2018 kl. 21:38

fred, kärlek & katter

Nu börjar jag verkligen känna att det är vår. Varför? Jo, det mest kännspaka kännetecknet har gett sig till känna: en fullspäckad kalender. Det händer en hel del på jobbet på folkhögskolan, vi ligger en vecka ifrån premiär med teatergruppen jag jobbar med och säsongen som bröllopsfotograf har kickat igång. Man känner att man lever, om vi säger som så.

Alla lediga stunder försöker jag ändå fokusera på att låta mig inspireras av denna lurviga livsnjutare. 

Och där emellan är det projekt Lifvet (vars namn min kollega finurligt gav upphov till pga ett missförstånd) som gäller. Ja, och har någon missat så kan ju då officiellt (svart på vitt, telefonbild genom filter) meddelas att denna kulturproducent har tagit sig an ett nytt producentuppdrag så att säga. Går snart in i vecka tjugo och tycker att jag själv knappt kännt mig (om man bortser från den extrema tröttheten som rått hela våren) eller sett det minsta gravid ut. Tills jag en dag, då jag kände mig lite extra modig, drog på denna klänning. Fick snällt konstatera att där nog är mer än min vanligt lagom-tjocka-bullamage. 

Nu under helgen har jag varit i Helsingfors för att fotografera årets allra första bröllop i strålande vårväder. Har lite färre bröllop än vanligt denna säsong, eftersom den pga höstens kommande producentprojekt blir betydligt kortare än den brukar och ett par avbokningar dykt upp, men det grämer mig inte det minsta utan jag tycker däremot det skall bli riktigt skönt att få chansen att leva lite normalt ledighetsliv. Kommer både ha semester OCH en del lediga helger denna sommar - halleluja!

Är det något jag lärt mig under åren som bröllopsfotograf är det att alltid äta ordentligt så startade fotograferingsdagen med en rejäl caféfrukost innan jag stack iväg för att möta upp brudparet (sidospår: note till alla som skall gifta sig: kom för guds skull ihåg att reservera mat åt fotografen under festen!).

Bröllopet jag fotograferade var väldigt lyckat och fint och hade dessutom en otroligt vacker dukning som jag lite snabbt dokumenterade såhär även genom telefonen. Även stort plus till brudparet som gjorde mitt jobb enkelt och tyckte att mina skämt var roliga :--) är alltid lite småjobbigt med folk som man inte får att dra på smilbanden oavsett hur många ess man plockar fram ur rockärmen. 

Idag vaknade jag upp hemma hos Laura med en svag känsla av baksmälla, trots att jag bara hade skålat i jaffa och cirka tre liter vatten. Brukar bli så, då man som bröllopsfotograf verkligen får lägga ner halva sin själ i arbetet och ständigt vara på alerten under många långa timmar av fest. Med anledning av detta fick det bli en mycket lugn söndag och vi passade på äta en god frukost för att sedan gå ut och njuta av solen och äta glass i en park. Bra avslut på den första helgen i maj. 

06.05.2018 kl. 22:16

några små vårglimtar

Kvällar när dimman ligger tät på träsket och svanarna flyger över i väntan på att isen skall lossna. 

Små promenader i solskenet med lilla familjen. 

Alla blommor som äntligen ploppar upp. Som små stjärnor i rabatten. 

Att fixa i ordning verandan och göra den riktigt mysig och sommarredo. 

Oändliga tupplurer med de här två pälsbollarna. 

Fira våren och valborg med vinbärsbladsbubbel, säg det snabbt många gånger efter varann om du kan!

Och så det här. Som hela vårvintern oundvikligen har cirkulerat en hel del kring och som dragit så mycket energi. Men nu är det första maj och officiellt vår och jag tänker att allt bara kan bli bättre. 

01.05.2018 kl. 13:38

att komma igång med blomstrande

Den här vårvintern har mer eller mindre varit en lång seghet utan dess likhet och kreativtetsnivån har varit extremt låg. Därav har även denna blogg fått stampa på ställe, då inspirationen att producera något fiffigt på ett ungefär har varit noll. 

Under de senaste veckorna har jag dock känt av en skiftning och under helgen var Julia och Amanda här för att jobba med Blomstrande. Av lite olika anledingar har det dragit ut en aning, men nu känns det kul att vi är igång! Det blev ommöblering av salen, fotograferande av en dukning, surr om det senaste och så åt vi en massa gott - givetvis. Som Elsas bloggiga citron- och vallmokaka till exempel. 

Är även väldigt tacksam över att ha fått såhär fina vänner på "äldre dagar". Okej, är ju inte lastgammal men ser ändå en tydlig skillnad i hur en hittar vänner då en inte längre är i ett studie- eller annat socialt sammanhang så gott som dagligen. Och att dessutom få jobba ihop med ett kreativt projekt - inte illa! 

18.04.2018 kl. 12:07

vårmarknad & äggmåleri

I söndags bestämde jag mig för att åka på en liten spontanutfärd, och nappade mig mig riina i farten. Fiskars var vårt mål!

Det finns en oskriven regel om att i Fiskars får en vara precis så turistig en vill, så naturligtvis drog vi fram kamerorna för att föreviga de flytande djuren på ån. 

Vi traskade vidare till Kopparsmedjan, som var fint pyntad inför påsk. 

Det ordnades nämligen vårmarknad, och hela smedjan var fylld av producenter av lokala råvaror. 

Halva nöjet med marknader i stil med denna är att gå omkring och kika på hur folk dekorerat sina bord. 

Fast handla gjorde vi förstås också! Fyllde snabbt upp korgen med ägg och potatisbröd samt pasta, mjöl och kött från Mörby gård. Skall övertala min man att göra en ritkigt god gryta till mig på det där köttet ikväll, femårs dag som det är, och allt. 

När vi ansåg oss färdihandlade gick vi vidare längs med ån och stannnade till en stund för att betrakta forsen som hade skapat spännande ismönster. 

Sedan trängde vi oss in allra, allra längst in i ett hörn på ett café för att inta den dagliga dosen av eftermiddagskaffe. Tjuvlyssnade lite på grannbordet, där storta businessplaner verkade smidas. 

Lagom till att vi skulle sätta oss i bilen och åka hem igen, tittade solen fram och hälsade oss adjö. 

Nästa destination var hem till min mamma som hade ställt i ordning påskfika (jaja, vet att man inte säger fika i detta land, men tycker det är så sympatiskt så använder det ändå)...

... samt äggmåleri! 

Pilligt och tidskrävande att få paraffinet på plats och doppa äggen i färger i olika omgångar, men väldigt värt för slutresultatet!

Martinas ägg liknade mest ett vackert fyverkeri!

Och detta blev mitt resultat. Om du vill veta hur man skall gå tillväga för att pynta ägg på detta vis, så kan du spana in min instruktionsvideo som jag gjorde förra året:

Glad påsk!

29.03.2018 kl. 21:44

en liten veckoslutsrapport

Älskar att hitta på små "jippon" av de mest minsta och kanske i andras ögon helt intetsägande grejer. Som att inviga min nya Mildred-ost till exempel. Okej, denna tillställning krävde inte mer än att jag dukade fram frukosten i helt vanlig ordning, men tyckte en ändå var värd en aning extra piffighet. 

Hade slagit på stort och även inhandlat Tenalaosten, så det kändes lite smålyxigt att ha två olika sorter att välja på. Båda riktigt goda och aromatiska, dock ganska mäktiga så de är inte precis någon sort man gnager i sig en hel på en gång. 

Det här kan eventuellt vara lite utav helgperfektion i mina ögon. Att långsamt stiga upp, duka upp en fin frukost och sedan sakta äta den. Blir ledsen på min man varje gång han skall vara den där morgonpigga jäveln han egentligen är och bara hinkar i sig en kopp kaffe i förbifarten och sedan är good to go. Förstår inte ens hur man kan komma på tanken att göra så, speciellt under veckslut liksom. :--)

I övrigt har det varit ett så lungt och skönt veckoslut, med extremt lite program. Det enda jag hade på min att göra-lista var att byta jord och krukor åt mina växter samt städa upp klädskåpet en aning. Ja, riktigt rajtantajtan, eller hur? 

Avslutade helgen med ett parti skip-boo framför kakelugnen i salen och kan väl med det säga att helgen var rätt så fulländad. Ser fram emot den kommande veckan eftersom det innebär att vi redan är i mitten av mars och några steg närmare vår, ljus och grönska. Ljuvligt. 

11.03.2018 kl. 21:26

ett besök i tenala mejeri

I onsdags stod det utfärd på schemat för marthagruppen jag är med i och vi styrde kosan mot Tenala och Frimans lanthandel. En riktig pärla till affär där man verkligen kan hitta de mest oväntade grejerna. 

Och så har de ju traktens finaste ostdisk, det går inte att förneka! Långa rader med läckerheter som gör att snålvattnet börjar rinna då en skall välja ut en bit ost till sig. 

Den här gången var valet dock mycket enkelt, för de har nämligen ganska nyligen börjat producera två nya ostsorter som de namngett efter tidigare arbetare i mejeriet. Och en av dem heter Mildred efter min mormor, så en sådan skulle jag givetvis ha! Hon jobbade på mejeriet då det fortfarande var i Valios ägor, men de stängde verksamheten för dryga 30 år sedan. 

Nu har dock Pelle och hans familj blåst liv i mejeriet igen och producerar ost för fulla muggar! När alla hade handlat klart i lanthandeln åkte vi vidare ner till mejeriet där vi fick en grundlig genomgång hur det går till när de gör ost. 

Det här kärlet rymmer hela 600 liter, så det är inte precis någon liten bondost man vevar ihop hemma till jul som man får ut från detta. Något jag tycker är väldigt fint med hela tillverkningsprocessen är att mjölken till ostarna tas från en närbelägen gård så förutom att det hela är ytterst lokalproducerat är mjölken dessutom fortfarande varm då den anländer till mejeriet och ostmakeriet sätts igång. 

På en effektiv arbetsdag kan upp till 88 stycken ostar bli gjorda. Inte illa för två personers dagsverke, om man säger som så. 

Sedan fick vi givetvis tillfälle att smaka på ostarna också!

Tycker själv att jag är en ganska driftig person, men här kommer jag nog tvåa. Förutom mejeriet och lanthandeln driver familjen även en restaurang, ett café, ett svarveri samt är i startgroparna till att starta upp ett bryggeri. Mäkta imponerande! 

Jag tycker det är suveränt att det lokalt går att hitta dessa produkter samt att det finns folk som fortfarande värnar om detta mathantverk. För det är minsann ingen liten process att göra ost fick jag lära mig efter detta besök! 

Dessutom var det otroligt fint att få en inblick i det arbete som min mormor (och även mamma!) en gång har utfört. Och ja, inte tänker jag heller sticka under stol med att jag är stolt som en tupp över att hon fått en ost namngiven efter sig. Skulle jag få bestämma skulle jag säkert helst resa en smärre staty i hennes ära, men helt okej så här också - vi börjar med osten. 

10.03.2018 kl. 16:41

att vara scout är min feministiska handling

Igår klippte jag ihop ovanstående bild som hastigast, för att dela via min scoutkårs sociala medier. Ett hopkok av den klassiska "We can do it"-illustrationen av J. Howard Miller samt vår gamla kårchef Giggi, som var aktiv i Karis Flickorna över 30 år och hade stor betydelse för kåren. 

Speciellt under dagar som igår, internationella kvinnodagen, brukar jag fundera aningen extra på vad jag själv gör för att sträva efter en lite mer jämnställd värld. Visst delar jag viktiga artiklar och texter samt tillrättavisar kollegor som försöker gratulera en på kvinnodagen, men vad mer? Med fulla dagars arbetsveckor och bosatt ute på landet kan ens åtaganden ibland kännas aningen begränsade, men så slog det mig - jag är ju faktiskt scoutledare. 

I hundra år har nämligen Karis Flickorna jobbat för att möjliggöra en meningsfull verksamhet för flickor, som ger dem möjligheten att växa upp till starka individer i samhället. Vi uppmuntrar till gemenskap, kurage och bondförnuft och ger alla chansen att vara med. Dessutom hör de vänner jag lärt känna genom scoutingen till de mest kloka, inspirerande och förnuftiga personer jag känner. 

Att vara scoutledare är helt enkelt min feministiska handling. 

09.03.2018 kl. 15:59

om muminmuggar och mässor

Hej, hallå. Här kommer jag och tänkte klämma in ett halvvardagligt inlägg från denna dag. Började dagen i vanlig ordning med frukost och lite extra uppdukad eftersom det är helg. Invigde även min nya fina muminmugg som jag köpte till mig själv eftersom jag tyckte jag var värd det :--) samt för att fira att jag äntligen, efter 14 månader på mitt jobb, fått ett eget arbetsrum. Hade så himla mycket extra energi över när jag kom hem (i och med att jag kunnat jobba i ett lugnt, tyst utrymme med en dörr(!)) att K till och med blev riktigt förvånad. 

Och så skrapade vi en varsin skraplott som det pensionärspar vi kommit att bli, hehe. 

På eftermiddagen drog vi iväg till Ekenäs för att uträtta lite ärenden och så passade vi på att äta lunch och kaffe på Cafferie. Var lite för sena för att hinna prova på deras brunch, så det får bli till en annan gång. 

Slutligen åkte vi till Novia för att ställa i ordning mitt bord inför morgondagens mässa. Står där mellan 10-16 imorgon, så kom gärna förbi och säg hej!

03.03.2018 kl. 19:29

den sista februaripåhitten

Vilken vinterdvala både jag och detta ställe har hamnat i. Dock är det ganska skönt med ett långsamt lunk som enbart sakta strävar framåt mot våren. Bara en månad kvar nu, åh vad jag skulle vilja kunna snabbspola förbi mars och landa i smältande snö och de första vårblommorna som kikar upp ur rabatten. 

Nåväl, ibland hoppar jag ut ur äta-jobba-sova-hjulet och försöker faktiskt hitta på något. Som under helgen då vi begav oss ut på isen över träsket vi bor vid. 

Målet var fågeltornet på andra sidan, där vi dukade upp med kaffe. 

Och en bit chokladkaka i den perfekta konsistensen för picnic (dvs kunde ätas med händerna). 

Här står en och njuter och betraktar sitt kungarike lite. 

Har ju inte en helt pjåkig "bakgård" om vi säger som så. 

När de sista dropparna av kaffet var uppdruckna vände vi ganska kvickt om hemåt igen. Kölden bet i kinderna så vi ansåg oss ha fått nog av frisk luft för dagen. 

Passade även på att  betrakta en del av alla de spår som fanns lite överallt i snön. Vad kan detta ha varit för djur som delvis tycks ha släpat sig fram?

Väl hemma bänkade vi oss i soffan för ett par omgångar afrikas stjärna och smoothieskålar till lunch. Och så ett halvt öga på vinter-os har jag för mig. 

Till kvällen dök denna pingla upp. 

Fångade upp det senaste och vräkte i oss denna smarriga avocadopasta. 

Sedan tog vi saltet och rågbrödet under armen och pep iväg på inflyttningsfest. Traditionen att ge dessa saker kommer antagligen från Tyskland och skall ges eftersom de aldrig bör saknas i ett hem. Saltet har eventuellt också att göra med gammalt skrock som säger att om man kastar några saltkorn över axeln förhindrar det olycka. 

I söndags fick vi picnicbesök av detta lilla gäng, så vi bänkade oss på bakgården. 

Färgglada kippor och koppar i en salig blandning innan vi beslöt oss för att gå in och avsluta picnicen framför öppna spisen istället. 

Givetvis var också katterna med på ett hörn. För vad vore ett upptåg utan dem liksom?

28.02.2018 kl. 20:43

sportlovsdag i minusgrader

Vaknade upp till bitande köld utomhus och eftersom vi bor som vi bor, så var det ju också rätt... friskt här inne också om vi säger som så. Så hela denna förmiddag har enbart gått ut på att elda i våra spisar. Helt okej så. Varken kroppen eller huvudet kände nämligen för att jobba idag så skuffar skamlöst över alla firmagrejer till morgondagen och njuter av en ledig dag så här mitt i veckan istället. Är det sportlov så är det! Fastän jag har cirka noll ambitioner på att utöva någon form av sport... Kanske en liten sväng ut med sparkkälken senare bara vägen fortfarande är osandad. Det är typ av mina största sorger här ute på landet när det där ultimata kälkglidet blir bortsandat innan man ens hunnit ut en enda gång. Jaja, ni hör ju - inga stordåd att rapportera här. 

Ha en fin vinterdag!

21.02.2018 kl. 12:12

en glimt från en företagardag

De två senaste dagarna har varit vikta för företagsjobb, och eftersom jag inte haft några fotograferingar inbokade har jag njutit till fullo av att bara kunna vara hemma och jobba. Att sätta upp håret i en slarvig toffs och drisha omkring i håliga tights och yllesockor. Aj että. Tänker som bäst, när kläderna spänner som minst - viktigt livsmotto, eller hur? 

Dessutom ger det mig en så bättre start på helgen att få lunka på i min egen takt - dvs ta pauser mitt på dagen och sedan återvända för att huka mig framför skärmen några timmar på kvällen. Passar på att utnyttja dagar som denna nu medan jag ännu kan, för snart ändrar min arbetssituation och jag kommer "på pappret" bara jobba en dag i veckan med företaget medan jag är anställd resten av tiden. Kommer väl i praktiken inte att hålla till 100%, men skall göra mitt yttersta för att inte plötsligt förivra mig och jobba 80-60.

Men nu får det vara slutjobbat för idag. Hej fredag och helg! 

 

16.02.2018 kl. 18:47

fastlagsdagen

I söndags bjöd min kusin in till fastlagsjippo, och sådana upptåg kan man ju inte direkt tacka nej till. Hallå där nere i backen!

Vi åkte ner, ner, ner - med alla farkoster vi kunde få tag i. Megapulkor, rattkälkor, tefat, sopsäckar - you name it. Och söta öde vad det var tungt att åka peffis ner för den långa backen - hade alldeles glömt bort att det kräver en viss muskelansträngning att hålla sig på rätt köl... 

Efter åket var det dags att traska in i skogen för att elda brasa, grilla korv och värma upp kakao. 

Mycket glatt jippogäng, varsågoda. 

Mm för varm choklad. Vad är egentligen inte gott att inmundiga utomhus kan en ju fråga sig?

Och dagen avslutades givetivs med en fastlagsbulle. Med sylt, som den förädare jag är. 

Tack och bock för rolig dag! 

14.02.2018 kl. 15:22

när kreativiteten får flöda

Att ha ett yrke där en mer eller mindre konstant förväntas vara kreativ och för det mesta skapar innehåll för någon annan ger i längden en viss dränerande känsla. Min ork att ta itu med personliga projekt har verkligen varit låg väldigt länge nu, men så plötsligt fick jag ett himla sug efter att måla häromdagen. 

Målade och tecknade väldigt aktivt som yngre - gick i konstskola och slukade bildkonstkurserna i gymnasiet (mest eftersom de inte krävde någon läsning från min sida). Vet inte riktigt var ivern för måleriet tog slut - kanske var det den inbillade pressen att man inte var tillräckligt skicklig eller så tog helt enkelt andra intressen över. Men när jag nu kom över färger, penslar och dukar för en billig peng kunde jag inte låta bli att roffa åt mig lite material. 

Det var helt otroligt avkopplande att få breda ut alla grejer i mitt arbetsrum, tända några ljus och bara låta penseln fara över duken utan några riktlinjer eller klara visioner över hur slutresultatet skulle bli. Så skönt att få vara kreativ bara för sig själv en stund. 

12.02.2018 kl. 22:07

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny