en gång scout, alltid scout

Denna helg har varit fylld av program både på längden och bredden. Trots det känner jag mig ganska glad och pigg (efter en liten powernap tidigare på eftermiddagen) och inte alls så totalt uttömd på energi som lika gärna kunde ha varit fallet. 

Har firat lillebror med familjebrunch och  gått på dansföreställning, men framför allt har mina senaste 33 timmar tillägnats scouting. Detta blir mitt nittonde år som scout och det känns fint att sakta hitta tillbaka till en lite aktivare form av scouting igen. Det är enligt mig den cirka vettigaste hobbyn och fritidssysselsättningen en kan låta sina barn syssla med och jag har lärt känna så många fiffiga typer via denna aktivtet genom åren. 

Var väldigt aktiv i kåren under tonåren och satt både i styrelsen och drog veckoverksamhet men något skede blev det för mycket av det goda och dessutom flyttade jag ut ur staden som tjugoåring så aktiviteten trubbades sakta av.

Under denna vår har jag ändå försökt hänga med på några hörn och nu under helgen höll jag i trådarna för en förläggning med varungarna, kårens yngsta medlemmar. Trots små stunder av kaos och lite för lite sömn i bagaget, talar jag nog för de flesta deltagarna när jag säger att vi hade det riktigt roligt. Det blev bland annat pyssel, pizzabingo och skattjakt på programmet. Dessutom en väldigt tacksam åldersgrupp att planera program åt då de tyckte att helgens bästa lek var "husknut" som i princip går ut på att en skall springa runt, runt, runt ett hus. Enkel underhållning där liksom. 

Helgen avslutades med ett planeringsmöte inför sommarens läger. Blev riktigt ivrig av allt roligt vi planerade och det grämer mig en aning att jag inte kan hänga med på hela lägret. Blir nog "kiva, hyvä, bra" dehäran. 

Publicerad 02.04.2017 kl. 22:26

spolar fram tiden mot sommar och trädgårdsdrömmar

Att vintern skall ligga i bakhåll och slå till igen när en precis har fått upp hoppet om vår är ungefär lika självklart som att det skall vara sju grader varmt och regna på midsommar. Så det var föga överraskande att en vaknade upp till ett vitt vinterlandskap i morse, men ändå lite deppigt eftersom jag verkligen inte skulle orka med vinterfanskapet längre. I min värld räcker det gott och väl med vinter i december, januari och februari. 

Nåväl, för att komma på bättre tankar kan vi ju drömma lite om sommaren istället. Förra sommaren gick ju mest åt till att springa på bankärenden, flytta, bli med hus och på någon vänster få till ett bröllop, så hemskt många sköna kaffestunder under något äppelträd blidde det inte. 

Den här sommaren blir lite annorlunda, hoppas jag. Har åtminstone inga planer på att köpa fler hus eller gå och gifta mig en gång till. Ser fram emot att fokusera på egna projekt och  påta omkring i trädgården och göra den riktigt mysig. Det åtestår bara att se hur vi får mina lummiga visioner att gå ihop med husets f.d. golfbaneskötares åsikter om släta gräsmattor. 

Bildkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7

Publicerad 31.03.2017 kl. 11:49

med nya tag

Idag gjorde jag något som inte blivit av på väldigt, väldigt länge och startade dagen med en morgonpromenad. Kändes behövligt för att starta igång maskineriet i hjärnkontoret. 

Liksom mången annan fick jag besked angående min stipendieansökan till kulturfonden igår och svaret var ett rungade nej. Jag hade inte skyhöga förväntningar, men visst hade det varit omåttligt trevligt med lite vind i seglet efter en otroligt knaper start på året.

Men, negativa besked har en tendens att väcka en liten fighter i mig.  Ingen skillnad om det handlar om avslag på jobb, stipender eller annat som andra personer är inblandade i. Attityden "jag skall jävlar anamma visa att ni har fel och kommer att ångra att ni inte valde mig" etsar sig fast ganska snabbt.

Så det gäller bara att med nya tag tackla detta projekt, som jag inte talat så mycket om på bloggen ännu - men det lär nog komma i sinom tid.  

Publicerad 30.03.2017 kl. 10:18

den andra tallinndagen

Efter hotellfrukost, en timmes powernap och ihoppackning av våra grejor begav vi oss ut på stan. Vi hade inga specifika mål, så spatserade mest runt på måfå mellan gatorna. 

T.ex. upp för branta stentrappor, som Emma hurtigt tog sig an. Jag och Laura hamnade lite på efterkälke om vi säger som så. 

Som hämtat ur en saga.

Gick mest och förundrande mig över de fina färgerna på husen. Det enda som finns i Karis är typ gråa funkisbyggnader. 

Här skulle jag ta "den perfekta bilden" men så kom ett hop svenska turister som störde. Jaja, de fick snällt vara med på bilden då istället. 

Emma vid blå vägg kan vi kalla denna. 

I sedvanlig ordning sökte vi oss till en utsiktsplats, eftersom det hör till mina favoritgrejer att göra under resor - spana ut över städer från höga höjder. 

Samt ta en turistig bild, givetvis. 

Sedan tog vi trapporna ner på baksidan av gamla stan, ner mot Telliskiviområdet. Möte en fin duva på vägen. 

Samt några som gick till attack. Hyi.

Där strosade vi omkring i en designaffär.

Som taget ur valfri spökfilm.

Sedan vikte vi in på ett café där det kändes som att stiga rakt in i någons vardagsrum. 

Vi beställde in kaffe och enorma smoothies för att orka vidare med vår färd. 

En tjusig specialaffär för öl hittade vi också och köpte hem några fina flaskor. 

Efter en sväng inne i ett litet affärskomplex, där några ungdomar dessutom spelade live musik i korridoren, kom vi fram till vårt huvudsakliga mål för dagen: F-hoone, var vi skulle inta sen lunch/tidig middag.  

Precis varje bord var reserverat så det var en himla tur att vår fantastiska reseledare Laura hade bokat på förhand. 

Klämde av en selfie på toaletten som hade en fin tavla på väggen. Smart grej med konst på toaletter tycker jag. 

I övrigt var det så himla fint inne på F-hoone. Högt till tak, med många detaljer från de gamla industritiderna. 

Och maten var inte så illa den heller. Jag och Emma beställde in en enorm tallrik med dumplings som vi delade på, men de var inte så fotogeniska så tog bild på Lauras förrätt istället. Grillat getost med rödbeta, mmm. 

Till varmrätt blidde det falfel med pumpa och quinoasallad med kikärter. Mycket väl godkänt. 

När vi ätit klart tog vi tack och adjö av restaurangen och började traska tillbaka mot teminalen eftersom vår färja snart skulle gå. 

Men först hälsade jag lite på en dinosaurie, förstås. Så var det slut på den lilla resan och vi åkte hem med den fullsatta färjan och underhöll oss med att lyssna på en drös karaokestjärnor i en av barerna. 

Publicerad 29.03.2017 kl. 11:30

att välkomna våren

 

 

Grus som knastrar under de tunna gummisulorna.
Damm som virvlar upp i näsan och ger en nysattacker.
Blåsipporna som spirar i rabatten.
Fjolårets gamla gräs som tittar fram under snödrivorna. 
Solstrålar som värmer nästippen och tillåter en att plocka fram solglasögona igen.
Samma solsken som bländar dataskärmen så en knappt kan jobba.
Ljuset som är här innan du hunnit svepa i dig den första klunken morgonkaffe.
Och allt kaffe som nu plötsligt kan drickas utomhus på
kökstrappan utan att du fryser fingrarna av dig. 

Vetskapen om att att den långa, mörka, snöiga transportsträckan
från den tunga hösten äntligen är över.
Och att fjolåret aldrig kommer åter. Eller året där innan. 

Att känna hopp om att allting fixar sig.
Att ladda kroppen full av solenergi igen. 
Våren, herregud vad skönt att du är här. 

Publicerad 28.03.2017 kl. 19:00

en fredag i tallinn

En fredag, för typ tio dagar sedan för att vara specifik, reste vi över till Tallinn. 

Efter att ha dumpat våra saker på hotellet förberedde vi oss för att gå ut i blåsten och regnet som låg tungt över staden denna dag. 

Vi hade strategiskt sett ut ett lunchställe på förhand så att promenaden i regnet skulle bli så kort som möjligt. Det fick bli burgarbarern Frank i kanten av gamla stan. 


Där beställde vi in vin,

samt hamburgare och catchade upp varandra lite om vad som varit på gång i våra liv om sistens. 

De hade fina lampor i taket på restaurangen, hade kunnat ta med mig en hem. 

Sen betalade vi och gick vidare. Jamen, kolla hur snyggt inrett det var där. 

Efter lunchen strosade vi i några affärer och inledde sedan en liten caféjakt eftersom kaffetänderna började värka. Beställde en så sötsliskig banantårta att jag tvungen att lämna kvar av den. Det händer ju vanligtvis cirka aldrig i mitt liv. 

Tvingade mitt sällskap posera vid denna mintgröna vägg eftersom jag tyckte den var så fin ihop med postern på väggen. Självklart ställde de upp, vad gör en inte för sina vänner(s blogginlägg) liksom?

Mot kvällen tittade äntligen solen fram då vi traskade tillbaka till hotellet. 

Vi hade tagit en vända via en mataffär och inhandlat tapasingredienser och öl i fina flaskor. Jepp, är definitivt en sån där nörd som står och vänder och vrider på flaskorna för att välja dem med de tjusigaste etiketterna. 

Utsikten från vårt hotellrum var för övrigt helt okej så att säga. 

Nå väl, sedan bestod kvällen av ett par timmars piff och fix och spex innan vi skulle vidare. 

Emma, med vackraste leendet i stan, bjöd på lite dansmoves. 

Och sedan smällde vi av en (eller tio) obligatoriska spegelselfien innan vi gick ner till receptionen och bad dem ringa oss en taxi. 

Vi åkte till KultuuriKatel, Tallinns kulturcentrum, där vi skulle gå på Tom Odells spelning.

Vi laddade upp med vin i plastglas och var osäkra ifall vi fick ta med dem in i spelningshallen. But of course, var svaret. Och så mindes vi att vi inte var i Finland längre, de strikta reglernas förlovade hemland. 

Spelningen var bra och det var medryckande att lyssna på en artist med så skör röst/känsla i det han sjöng. Samt skicklig på pianot var han med. Fast i vanlig ordning var jag mest förtjust i trummisarna som spelade tamburin i bakgrunden. :--)

Efter spelningen bestämde vi oss för att "göra Tallinn" och begav oss till en närbelägen bar som verkade ha någon typ av jippo på gång. Här var dock ljudvolymen så hög att det knappt gick att prata med varandra och priserna i klass med de finska så vi stack iväg efter vårt första och enda glas. 

Efter en nattmatspaus stövlade vi slutligen in på Must Puudel, och trängde in oss på dansgolvet som mer eller mindre bestod av en persermatta. Där dansde vi och ruskade av oss påträngade typer tills ölstopen var tomma och vi gick tillbaka "hem" igen för att landa i våra mjuka hotellsängar. 

Publicerad 28.03.2017 kl. 14:58

frukostdrink med ginger beer och mynta

De som känner mig, vet vid det här laget att jag gillar att piffa till mina helgfrukostar lite extra. Så varför inte slå till med en lyxig (alkoholfri!) drink genast på morgonen? Det gjorde jag i lördags. Helt absurt att drinkar av liknande slag är förpassade till stimmiga fester och sena nätter. Mera dagsdrinkar röstar jag! Den här drinken är lite syrlig, men ändå fräsch och uppiggande och följande recept räcker precis till tre personer. 

 • 4 apelsiner
 • en lime
 • 2 passionsfrukter
 • 1 burk (33 cl) ginger beer (jag använde Nokian panimos Sum'n ginger beer)

 • mynta
 • is

Gör så här: ös på rejält med is i alla glas. Pressa apelsinerna, men spara en halva för garnering. Pressa halva limen i en shaker tillsammans med några isbitar och klyfta upp resten av frukten och lägg dem i glasen. Ha i ca 10 myntablad i shakern tillsammans med en skvätt av apelsinsaften samt innehållet av en passionsfrukt. Skaka ordentligt och häll sedan upp (genom sil!) i glasen. Fyll på med apelsinsaft och avsluta  med ginger beer. Garnerna med passionsfrukt, en kvist mynta och en skiva apelsin. Klart! 

Publicerad 27.03.2017 kl. 08:00

hej från radioskuggan

Hallå där. Här sitter jag i soffan iklädd min tänkarmin. Sjönk tydligen in i en oplanerad radioskugga den senaste veckan och bloggen har fått stå tom. Har ändå hunnit avverka jobb, ett veterinärbesök, klippning av film, en sväng till helsingfors, yoga, kompisbesök och bio. Känns minst sagt skönt och rimligt med en ganska lugn och oplanerad söndag - bjud inte in er själva på kaffe, tack. Idag vill jag vara för mig själv. 

Borrmaskinen brummar trivsamt uppe på vinden medan mannen och pappa fixar i mitt blivande arbetsrum. Överväger själv att ta tag i lite vårstädning samt fotojobb som blivit hängande pga den fullspäckade veckan. Ja, så får det bli. På återseende. 

Publicerad 26.03.2017 kl. 14:30

Tallinn on my mind

När detta publiceras sitter jag på terminalen i Helsingfors på väg mot Tallinn med två av mina favoritbrudar. Skall dricka billigt bubbel, frossa i god mat, kvista runt på stadens gator, njuta av hotellfrukost och gå på Tom Odells spelning. 

Ovan lite bilder från när vi sist var i Tallinn för fyra år sedan  för att delta i Tallinn Music Week. Härligt, härligt - men farligt, farligt, kan en väl kalla detta lilla gäng. Som knuffar störiga snubbar i lerpölar och läxar upp pojkspolingar som snor citrusfrukter från bardisken. Bäst att passa sig för oss helt enkelt. Ha det fint, det kommer vi att ha!

 

Publicerad 17.03.2017 kl. 08:00

blomstrande bröllop & blomrabatt

Igår var det speciellt två saker som gladde mig lite extra. Det ena var faktumet att snödropparna äntligen har ploppat fram och stoltserar i rabatten, dvs. ett säkert tecken på att våren snart är här. 

Det andra var kuvertet som landade i brevlådan med det omtalade, vackra magasinet Blomstrande bröllop. Den som hänger med i de finlandssvenska blogg- och fotosvängarna har säkerligen inte missat detta, men för den oinvigda kan jag tala om att det handlar om det första(!) finlandssvenska bröllopsmagasinet med fokus på personliga och kreativa bröllop. Och vilket magasin sen!

Än så länge har jag bara hunnit skumma igenom magasinet, men gillar verkligen det jag sett så här långt. Gillar speciellt:

♥ De stadiga pärmarna på matt rejält papper
♥ Den luftiga layouten
♥ Det handskrivna typsnittet
♥ De stämningsfulla fotografierna
♥Alla bekanta ansikten som bidragit med innehåll till magasinet, fantastiskt kul när finlandssvenska förmågor lyfts fram!

Jag ser fram emot att gotta ner mig riktigt rejält i denna produkt och tänker suga på denna karamell riktigt länge och läsa den långsamt.

För mig som också är en kreativ aktör inom samma bransch, känns det självklart att understöda detta fantastiska initiativ av blomstrande-tjejerna, och det tycker jag du också skall göra om du ens är en aning intresserad av fotografering, kreativa lösningar eller planerar bröllop! De två första upplagorna sålde slut snabbt som attan och nu är de inne på sin tredje och sista upplaga av magasinet, så vill du lägga vantarna på ett gäller det att handla kvickt!

Publicerad 16.03.2017 kl. 07:30

att inreda med nollbudget & en förnyad soffa

Inredandet på Sutarkulla går i sakta mak framåt. Eftersom våra månadslöner inte tillåter oss att ta ut några galna svängar när det kommer till exempelvis stora mysiga mattor eller designprylar så gäller det vara påhittig och använda det som redan finns i huset och hitta nya användningsmöjligheter för de olika pinalerna. 

Något jag länge velat göra är att göra någonting åt är Salen, som är ett ganska stort och öppet rum och på så vis svårt att inreda mysigt. Speciellt hörnet kring den öppna spisen har jag länge velat göra lite mer "hängvänligt", som en plats där en gärna slänger sig och läser en bok eller samlas med sina gäster.

Eftersom vi flyttade från en 60 kvadratmeter stor lägenhet och detta rum redan upptar cirka hälften av den ytan kan en med lite snabb matematik räkna ut att vi hade långt ifrån tillräckligt med möbler själva för att fylla upp huset på ett trevligt vis. Som tur lämnades en hel del möbler kvar i huset som vi har kunnat återanvända i helt nya rum och syftet, och en av dessa möbler var en massiv gammal soffa som haft sin plats vid en av långväggarna i Salen. 

På grund av soffans storlek har den varit svår att omplacera på någon annan plats i huset eller rummet och jag hade redan lite funnit mig i att den skulle få stå där för alltid. Men efter en fotografering där jag var tvungen att flytta soffan en aning slog det mig hur jag skulle göra! 

Jag drog ut soffan en rejäl bit från väggen så de hamnade i vinkel mot spisen. På så vis bildades som ett extra litet "rum i rummet" mellan soffan och fotöljerna som står på andra sidan om spisen. 

För att få soffan lite mer inbjudande, mjuk och mysig brassade jag på med lakan, filtar och ett gammalt sängöverkast. Samt snodde alla våra kuddar från sovrummet, så nu får jag väl ta och hitta nya dit istället. 

 

För att fylla ut det lite märkliga tomrummet som uppstod bakom soffan bar jag dit några av våra större grönväxter. Väntar att monsteran skall växa sig riktigt, riktigt stor och maffig. Ställningarna hittade jag på vinden och en kökspall fick hoppa in som extra avlastningsyta. Tänker att det inte är så jättenoga eftersom det inte syns så bra vad blommorna står på bakom soffan. 

Det tidigare rätt otympliga soffbordet fick ryka och istället plockade jag ihop ett nytt, dock aningen skrangligt, av tre stycken gamla trälådor som vi hittat ute på ladugårdsvinden. Ljuslyktorna köptes på julrean ifrån Hemtex och mattan har hängt med sedan vi bodde i Billnäs.  

Den gamla skolplanschen fyndade jag för 14 euro på loppis. 

Så med ganska små medel och prylar endast använt hemifrån lyckades jag få till en ganska ny look på Salen. Resten av rummet ser ungefär ut så här


Gillade du detta inlägg? Läs också:
→ nytt på väggarna
→ renoveringen av trappan, del 1
→ vita väggar, vita tak
→ sovrumsbelysning och helg mitt i veckan
→ en glimt från nya hemmet

Publicerad 15.03.2017 kl. 16:14

Världens enklaste blåbärsglass

Dagens recepttips är så simpelt att det knappt ens kan kallas recept. Men hur som haver, med tre ingredienser gör du en mycket god och enkel glass:

 • 2-3 skivade, frysta bananer
 • ca 4 dl frysta blåbär
 • en nypa kardemumma

Och såhär gör du:
Mixa bananerna och blåbären tillsammans med en nypa kardemumma till en jämn massa, ha eventuellt i en skvätt vatten för att få mixern att löpa bättre. Jag använde två frysta bananer och en färsk i min glassblandning, men det spelar inte så stor skillnad för slutresultatet. Servera i en trevlig skål och ät upp genast!

Publicerad 14.03.2017 kl. 19:57

fredag, lördag, söndag

Sorry för minst uppfinningsrika rubriken någonsin. Lovar att min helg var lite intressantare än så. 

Nåväl. I fredags hade jag hemmajobbardag så tillät mig själv att ta det lugnt i en timme efter att jag stigit upp innan jag tog itu med vad som skulle fixas under dagen. Dukade fram frukost, lade eld i köksspisen och bänkade mig framför elden med ett fotbad och en podd i högtalarna. 

Lana gjorde mig sällskap. 

När podden var slut tog jag tag i dagens arbete. Ett layoutjobb för scoutkåren jag är med i. 

Satt krokig framför datorn i några timmar tills jag ansåg att det var dags att ta helg. Då plockade jag fram tidningspapper och bar in våra krukväxter i köket. Det var nämligen dags för lite omplantering, vilket sannerligen var på tiden. Lana övervakade förstås arbetet igen. 

Lite senare slog jag följe med de här två som skulle gå på skogspromenad. 

Var himla dimmigt och världen kunde lika gärna ha varit svartvit. Sen var det slut på dokumentationen från fredagen, men resten av kvällen förlöpte med bastubad och chill hos mina föräldrar. 

På lördagen packade jag ner en av mina små ekar i en färggrann presentpåse... 

... och klädde mig festfin med solbrillor på näsan. Våren låg i luften och solen sken in i vår tambur. 

Vi åkte iväg till Backdala som var pyntat med pastelliga vimplar. 

För det var nämligen Ellus födelsedag som skulle firas med brunchkalas!

Brunch måste vara det bästa konceptet när det kommer till kalasbjudningar om ni frågar mig. Fylltårta har en ju ätit så det räcker och blir över i sina dar. 

Efter att vi kommit hem från kalaset och powernappat i något timme fick vi kvällsbesök av Sandra. Vi dukade upp med paj och blodapelsindryck och spelade några omgångar Gammelgäddan. 

Samt vårt senaste tillskott i spelsamlingen, Pekings mysterier. Älskar spel i typ av denna där en får klura, lösa gåtor och fifflas och luras med sina medspelare för att ta hem vinsten.  

Idag drack jag morgonkaffe ur min nya fina mugg och beundrade de fina äggen jag hade fått utav Sandra. Samt läste ur boken Arra medan jag väntade på att mina fotokunder skulle dyka upp. På min hemsida kan du se en liten tjuvtitt av hur bilderna blev. 

Jennie, vars familj jag fotograferade, berättade att det var lite tack vare min blogg som hon gick med på att flytta till Karis. Så HOJ RASEBORGS STAD! Varsågoda att anställa mig för att skriva promo-inlägg här på bloggen om Raseborg, folk lär flytta hit tack vare mig, hehe. :--)

Sedan fick jag ryck om möblerade om halva salen, men det får ni se i ett annat inlägg. Resten av dagen har gått åt till att hjälpa pappa att rada ved och snart skall bänka oss framför Harry Potter och varma smörgåsar. 

Publicerad 12.03.2017 kl. 18:32

om att vara med hemsida

Nåja gott folk, fram med tutor och fanfarer! Champagne till alla! Jag har nämligen äntligen spritt ut mig över nätet med mitt fotograferande på de flesta tänkbara vis. Blir superglad om ni går in och gillar och följer mig via de olika kanalerna. Och så får man ju hemskt gärna anlita mig också. 

På hemsidan har jag dessutom startat en helt egen blogg där fokus enbart kommer ligga på fotande. 

Ni hittar mig här:
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Instagram: @fotografemilianyberg samt #fotografemilianyberg
Hemsida: http://emilianyberg.com

Publicerad 09.03.2017 kl. 07:30

9 kvinnor jag inspireras av

Kvinnodagen till ära, beslöt jag mig för att samla ihop en liten lista på olika kvinnliga förebilder som insiprerar mig just nu. Jag önskar att avundsjuka kunde bli ett minne blott och vi istället börjar hålla varandra om ryggen lite mer. Här är ett gäng kvinnor som inspirerar och har inspirerat mig genom åren: 

♀ Min mormor Mildred som alltid strösslade oändligt av omtänke och kärlek över oss barnbarn och lät oss leka, busa och vara kreativa utan några strikta ramar. Som alltid bjöd på våra favoriter i matväg och lät oss länsa sylt- och glassförrådet och stekte plättar på löpande band tills vi rullade ut ur köket (en av de bästa komplimanger min mamma kunde få när vi var små var: "nu har du nästan gjort lika god pripelsås som mommo"). Min självklara målbild om jag själv förhoppningsvis får vara mormor någon gång i framtiden. 

♀ Grynet (Elin Ek). Grynet var en rollfigur på SVT, som bland annat blev känd för uttrycket "ta ingen skit" i början av 2000-talet. Tolvåriga Miilo tyckte denna karaktär var otroligt tuff och tog snabbt "ta ingen skit"-uttrycket till sig, som också trofast fått följa med genom åren. Tack Grynet, för att du hjälpt mig att bara rycka på axlarna och himla med ögonen åt poänglösa pikar som ekat i skolkorridorer eller ifrågasätta konstiga kommentarer av gubbiga gubbar. 

♀ Marthaförbundet. Efter mitt dryga år som anställd på Marthaförbundet fick jag omges av en hel hög driftiga, kloka och inspirerande kvinnliga kollegor. En rejäl boost för att själv, genom små steg, skapa en bättre värld och vardag.

♀Fotografen Julia Lillqvist. Ända sedan jag första gången ramlade in i Julias bildflöde har jag golvats av hennes fantastiska förmåga att fånga stämningar och stunder. Julia tar bilder där varje klick fångar moment av känslor och kärlek. En klar inspirationskälla att själv utvecklas som fotograf och det självklara valet om jag endast fick välja en fotograf jag skulle rekommendera åt någon annan.

♀ Karin Lindroos är en inspiratör på många nivåer - både privat, som f.d. kollega och som fotograf.  Karin är grymt driven och duktig på det hon gör. Hur många känner du som startat en egen bloggportal eller köpt ett gammalt föreningshus? Dessutom traktens duktigaste stillebensfotograf

Underbara Clara, som byggt upp sitt egna bloggimperium där hon delar med sig av vardagliga tankar, skarpa åsikter, livet som kvinnlig entrepenör och stunder från hemmet. Som visar att kvinnor kan, men att det också är okej att vara mjuk och skör ibland. 

♀ Instagramkontot fi.sv.fem, som är grundat av Linnea Portin men bollas runt i Svenskfinland och låter olika personer ladda  upp feministiskt innehåll varje vecka. Sjukt upplysande, inspirerande och en boost för syterskapet. 

♀ Min mamma Sara, och också den mest självklara personen på denna lista. Som har uppfostrat mig till den relativt förnuftiga person jag är idag, som alltid backar upp, hjälper till och ryter ifrån. Tack för allt skinn på näsan jag fått tack vare dig!

Och slutligen nedanstående citat, av Edit Södergran. Aldrig tänker jag göra mig mindre än jag är, allra minst på grund av kön eller ålder. Jag vet vem jag är, vad jag vill och jag vet vad jag kan - det kan och har ingen annan rätten till att rucka på. 

Bilden lånad av Linnea Portin. 

Vilka kvinnor inspireras du av?

Läs gärna också fjolårets inlägg denna dag:
→ "Gratulera mig inte på kvinnodagen"

Publicerad 08.03.2017 kl. 09:48

Solskenssoppa med butternutpumpa

Denna goda så kallade "Solskenssoppa", som Jennifer döpte den till, kockade vi ihop förra veckan då vi skulle äta lunch tillsammans. Grundingredienserna var pumpa, morötter, kokosmjölk samt chili och sedan fyllde vi på med vad vi hittade i skafferiet. För en soppa som räcker till ca 5-6 portioner behöver du:

 • 1 butternutpumpa
 • 4 stora morötter
 • ca 1,5 dl röda linser
 • 2 burkar kokosmjölk
 • 1 rödlök
 • 1 röd chili
 • en stump purjolök
 • 1 grönsaksfond
 • ett par klyftor vitlök
 • kryddor enligt smak (vi hade i timjam, peppar, salt)

till garnering:

 • fetaost
 • rostade pumpafrön

Hacka rödlöken och fräs den i en gryta tillsammans med en skvätt olivolja. Skala och skär pumpan, morötterna samt vitlöken i bitar. Hacka chilin och släng ner allt i grytan. Låt allting mjukna en liten stund och hacka sedan purjolöken och skölj linserna och och ha i dem också. Avsluta med att hälla över kokosmjölken och fonden och låt sedan soppan stå och puttra i drygt 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Krydda enligt smak och mixa soppan slät med en stavmixer. Servera med en bit bröd och garnerna soppan med lite smulad fetaost och rostade pumpafrun. 

 

Publicerad 07.03.2017 kl. 07:25

en måndag då vi var i genève

En liten tillbakablick till sista måndagen i januari då vi vinkade hejdå till alperna och tog bussen längs de kringelkrokiga vägarna till ett regnigt Genève. Vi hade inga exakta planer, utan hoppade planlöst på spårvagnar och strosade omkring längs med de söta gatorna i de äldre stadsdelarna. När regnet blev för ihärdigt sökte vi skydd i en gammal kyrka och tog in på en pizzeria där vi antagligen åt våra livs dyraste (men absolut inte fancy) pizza. En stad som kanske inte får allt för många stjärnor i omdöme utav mig, men vem eller vad skulle nu egentligen få det en regnig dag i slutet av januari? 

Publicerad 06.03.2017 kl. 14:23

fina saker jag trånar efter en fredag

Bildlkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 

Med ständiga små renoverings- och inredningsprojekt i tankarna finns det så gott som alltid någon tapet eller detalj jag suktar efter att få in i hemmet. 

Just nu kan jag till exempel inte släppa tanken på hur ljuvligt vårt kök skulle bli med en storblommig tapet på väggen, ett gammalt vitrinskåp för kärl och ett mintgrönt smegkylskåp. Allra helst som den ena bilden här ovan med panel halvvägs över väggen. En måste ju få drömma lite... 

Men till de lite förmånligare fäblesserna, som inte känns helt omöjliga att uppdatera hemmet med, hör nya växter och kaffekoppar. Tycker Iittalas Suomi 100-serie är så himla fin, och dessutom i perfekt storlek för att dricka kaffe ur. Har hyllorna fulla av muminmuggar och det vore trevligt med ett nytt, lite stilrenare alternativ. I växtväg skulle gärna ett litet elefantöra få flytta in, tycker de är så gulliga med sina runda blad. 

Slutligen skulle jag gärna ta itu med sovrumsprojektet, men det måste vänta tills det är varmare ut och vi har en liten budget ihopskrapad. Min gamla studiekamrat Anna har målat sin vägg så himla snygg i flammigt blått, och jag är med ens såld och vill också ha en fondvägg. Får väl lugna det största suget med nya lakan. Krispiga, enfärgade och allra helst gråblåa i linne, tack?

Nåväl, nu får det vara slutdreglat och dags att "fira" fredag istället. Var meningen att vi skulle gå ut och äta, sexmånaders dagen till ära, men så blev mannen sjuk så det blir hemmakväll med pizza istället. Fyndade dock ett av hans favoritspel från barndomen på loppis, som jag aldrig själv har spelat förut, så kanske det blir ett par matcher av det istället? Ja, det blir nog bra. Trevlig fredag!

Publicerad 03.03.2017 kl. 17:40

goda & gulliga grejer från helgen

I lördags hade vi inprickat familjehäng och vi bjöd in tre fjärdedelar av brödraskapet med bihang, barn och husdjur samt våra föräldrar till brunch. 

Som självutnämnd lekledare hade jag förstås förberett ett litet program. Jag hade noga valt ut en muminmugg som jag tyckte passade till varje enskild person och så limmade jag en namnlapp i botten. Sen skulle alla gissa sig fram till vilken mugg jag hade tänkt ut till dem = väldigt kul att följa med i allas resonemang eftersom de ofta var helt olikt från hur jag hade tänkt. Varsågoda att sno idén, mycket kul miniprogram. 

Stilig storebror och tydligt bevis på trend vad gäller de Nybergska generna, dvs tjockt, vågigt hår. 

Den här lilla gubben satte sig i gungstolen för att läsa en bok när han hade ätit klart. Och klistrade på sig sin bästa fotomin när han såg att jag kom dragande med kameran. Gullunge!

En annan poserade visst också.

Liksom denna lurvboll. Jaja, var omgiven av linslusar som ni förstår.

Bra grej när man bjuder hem folk för lite festligare tillställningar är att chansen att få blommor ökar märkbart. Hurra för våriga tulpaner säger jag. 

Följande morgon vaknade jag upp av att det skramlade i köket och så fick jag detta till frukost. Jajamän, var en otroligt lyxig helg i frukostväg helt enkelt. 

Publicerad 02.03.2017 kl. 21:52

Välkommen, våren!

Äntligen, äntligen, är den första vårmånaden här. Firade med att klä en kompis i blommor och smälla av några porträtt. Dessutom hittade jag årets första snödroppar i blomrabatten. Lycka!

Publicerad 01.03.2017 kl. 19:34

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.01, 17:10att få bona om av fia
01.01, 22:53en stillsam nyårsafton av mamma Sara
☰ meny