en sammanfattning av år och vad några påskar kan leda till

Det lilla fina med att ha skrivit någon form av blogg i mer eller mindre elva år är att man har... tja, en hel del dokumenterat. Sedan 2010 har jag bloggat här på Ratata så tänkte att vi kunde kolla på hur de senaste påskarna har sett ut. 

Början av 2010-talet var ju de gyllene åren för tjo, fest och tjim så känner att de behöver vi inte gå in närmare på. Men vill ändå att vi börjar med

2012 → trots att jag mest hängde på Serendi med kompisar och var ute och dansade. Men drog också ett (enligt mig) sjukt roligt prank på  min lillebror.

2013 →  gick jag på spelningar, firade lillebrors födelsedag och klappade på söta kycklingar . Och gick på en första dejt med min blivande man. 

2014 → firade vi med fest med "bygänget", Kisse fyllde år och vi cyklade till gölen som jag besökte för första gången. 

2015 → hade vi besök av små häxor och jag gick på sitz. Och ordnade skattjakt i vårt första gemensamma hem i Billnäs. 

2016 → tog vi det ganska piano, men hann ändå med en beskärd del släktkalas, skejtande och kaffedejter med kompisar. Och sådde fröet om att vi var intresserade av att ta över Sutarkulla. 

Och här är vi nu 2017, gifta, har en gullig katt och är bosatta i drömhuset. Det hade man ju inte trott för några påskar sedan. 

Publicerad 18.04.2017 kl. 09:53

den stora påskäggsjakten

Är ju uppvuxen i ett hem där spex, roligheter och påhitt alltid varit en given del av vardagen och som yngre (hm, och fortfarande så sent som igår) fixade mamma alltid spännade skattjakter för oss på påsken. Därför var det kändes det helt naturligt och nästan som ett måste att själv styra ihop något då vi nu har en stor gård som är som gjord för upptåg och äventyr. Därför presenterar jag nu, den stora påskäggsjakten: 

I lördags klädde jag på mig häxmunderingen och begav mig ut i trädgården för att gömma chokladägg. 

En hel korg skulle spridas ut på fiffiga platser, så det tog sin lilla stund. 

Granhäcken fungerade bra som gömplats.

Likaså trädklykor... 

... tills Lana klättrade upp och puttade ner dem alla :--) kul med en liten (stj)hälpreda. 

Mitt enda "krav" på deltagarna var att de skulle komma i valfri påskmundering, så då var det ju självklart att en själv också öste på med rouget och ögonbrynsfärgen denna morgon. 

Denna häxa, dvs. min mamma, var förstås först på plats!

Sådan mor, sådan dotter är väl det minsta en kan säga om oss... I alla fall när vi snackar om utklädnadsentusiasm samt engagemang kring att styra upp saker. 

Hiro var också med och påskfin i skarf kring halsen. 

Ajöss, upp på kvasten mot Blåkull.. nej, Sutarkulla!

Ganska många påskäggsletare dök upp, vilket var jätteroligt! Här har precis startskottet för jakten gått.. 

Och plötsligt var trädgården full av häxor, katter, kaniner och en och annan turtles som ivrigt spanade efter påskarens gömmor. 

Superkul att allt från små... 

... till lite större lika ivrigt deltog i evenemanget. 

Somliga hade minst sagt flyt och en superskarp chokladäggsradare. 

Här har vi kanske evenemangets gulligaste påskhare. 

Och när jakten var slut var det dags att inspektera fångsten. Tror åtminstone denne lilleman var rätt nöjd. 

Tack till alla som var med!

Publicerad 17.04.2017 kl. 17:41

Gamlafarmors karameller och redo för påskjakt

Igår hade vi städdag och jag plockade fram denna plåtask som jag hittade i husets gömmor. Ser kanske inte mycket ut för världen, men för mig betyder den desto mer. Förknippar nämligen ett av mina allra starkaste minnen av min gamlafarmor med denna ask. 

Hon brukade ha den fylld av hårda fruktkarameller och då vi hälsade på brukade vi alltid få ta några stycken. Tog man för många fick man ont i muntaket av dem. 

Tills vidare får asken stå fylld med påsksgodis, men så fort jag lyckas lägga vantarna på den "rätta" sortens karameller skall jag definitivt slå till. Har för mig att man kanske fortfarande kan köpa dem på kryssningsbåtarna, i sånadär runda vita plåtburkar? 

Dessutom har vi laddat upp med lite extra godis i skattkistan, ifall det dyker upp små påskhäxor utanför utsatt "skattjaktstid" (kl. 11! Välkomna!). Vill ju inte vara med om samma snopna misstag igen, som för några år sedan då ett par finska påskhäxor ringde på hos oss på palmsöndagen och vi totalt hade glömt att köpa hem något godis att bjussa på. Grävde fram pinsamt gammal choklad från längst bak i skafferiet. Inte okej. Men i år så är vi bättre förberedda! 

Publicerad 15.04.2017 kl. 08:30

att inleda påsken med en dejt

Igår blev det att inleda påskledigheten med en dejt på Köttkontrollens Meat Bar. Beställde in vin och deras tapastallrik för två, som är lite av to die for. 

Min storfavorit var helt klart blåmögelosten, men deras hemgjorda äppelmos tillsammans med en av de andra ostarna (som jag tyvärr glömt namnet på) var verkligen alla tummar upp de också. Det bästa med Köttkontrollen är att så gott som de flesta råvarorna är närproducerade och dessutom ekologiska. Alla deras vin är t.ex. tillverkade inom Europa, vilket jag tycker är jättebra med tanke på transporter. Känns ju helt orimligt att köpa vin som flugits in från Sydamerika eller  Australien när en kan få minst lika bra produkter på närmare håll. 

Rätta mig om jag har fel, men tror ingen av de andra restaurangerna eller barerna i stan har ett (lika brett) ekologiskt  och närproducerat vin- och ölutbud. 

Dessutom har de stans snyggaste inredning om ni frågar mig. 

Detta var mitt tjusiga dejtsällskap för kvällen. Kunde knappast bli bättre. 

Testade även ett av de senaste tillskotten i sortimentet, äppelcidern "Palla" som är brygd i Ekenäs. Mycket mer närproducerat en så kan det väl inte bli om en inte börjar brygga på sin egen bakgård. Tench Hill Brewery - det vore allt något, va?! 

Nå hur som haver, tycker deras slogan är ganska kul: "We used to steal your apples, now we steal your thirst". Genialt. 

En mycket mysig och bra start på påskledigheten. Och rör du dig i knutarna, så gå hit. Bara gör'et. Definitivt en av traktens pärlor. 

Ps. Är ej sponsorerad för att skriva detta inlägg. Önskar dock jag vore :--)

Publicerad 14.04.2017 kl. 19:44

Måla påskägg med karamellfärg

Dags för avsnitt två i Livet på Sutarkulla. Idag visar jag och mamma hur man målar ägg med karemallfärg. Lite trixigt med med superfint slutresultat. Dessutom kan man variera designen i oändlighet. Glad Påsk! 

Publicerad 13.04.2017 kl. 16:09

två stilleben från vårt köksbord

Idag kände jag mig inte riktigt 100% i gängorna så tillät mig att ta en lång sovmorgon innan jag klev upp och moterade ihop ovanstånde vitaminbombsfrukost. Hoppas detta gör susen så jag orkar jobba igenom det jag har att göra innan påsk så jag sedan kan ta en skön ledighet på några dagar. 

Men så till en kul grej. Den tidigare nämnda övertalningsprocessen blev tämligen kort och nu kan jag glatt meddela att det blir påskäggajakt hemma hos oss på lördag! Alla med barnasinnet i behåll är välkomna, stora som små. Ingen förhandsanmälning krävs men om man vill hjälpa oss uppskatta hur många jägare som dyker upp för en gärna slänga in en kommentar här, på facebook eller sms. Att delta är naturligtvis gratis, men som den inbitne maskeradnörd jag är, ser jag förstås gärna att äggjägarna kommer klädda i valfri påskmundering. 

Publicerad 13.04.2017 kl. 12:14

tuesday snapshots

Det blev en dag i Helsingfors av denna tisdag. Främst i syftet för att gå på ett givande möte angående ett kommande arbetsuppdrag, men passade även på att luncha med Emma och Laura på Sandro. Mycket god mat, men akustiken var kanske inte riktigt på topp,  det var aningen för "hössligt" för min smak. 

Hann dessutom med en snabb vända på stan och kapade en ny vårjacka (väldigt välbehövligt då jag rockat (hehe) vinterrock de senaste veckorna) innan jag sökte mig ut till Vanda för att åka hem med pappa som lägligt nog också var i knutarna.

Tycker ju att överraskningar och att göra människor i min närhet glada är cirka meningen med livet så hade också packat med mig ett gäng påskägg till tjejerna i bagaget. Har även inlett övertalningsprocessen av min man för att få ordna en allmänn påskäggsjakt här på gården under helgen. Har ju några dagar på mig ännu, så vi får se hur det går. Den som är för en äggjakt kan ju lägga sin röst i kommentarsfältet, så får jag lite extra motiv att övertala honom med. ;) 

Publicerad 11.04.2017 kl. 18:52

och julen vara än till påska

Under helgen fick vi äntligen tummen ur och tog ner våra julstjärnor ifrån verandrafönstren. Har inte velat ta ner dem  tidigare eftersom de lyser så mysigt, men efter att ha fått kommentaren "det är faktiskt inte jul mera!!" i förra veckan, kände vi att det kanske så småningom var dags. 

Istället fick en mjölkkanna åka fram fylld med vide, björkris samt kvistar som vi sparat från höstens bröllop. Den som spar, den har, ni vet.. 

Ett gäng pastelliga fjädrar fick även flytta in i härvan. 

Och som komplettering till det hela hittade jag en gammal kvast i ett av uthusen som fungerar p-e-r-f-e-k-t  som påskpynt i form av häxkvast. 

Lana inspekterade och godkände det hela, så allt är i sin ordning kan vi väl säga. 

Publicerad 10.04.2017 kl. 21:54

Kanelbullar & påskbuketter

Idag har vi haft gäster på löpande band och däremellan klämde jag in lite bullabakning. Målsättningen är ju att det skulle dofta nybakat i vårt kök var och varannan dag (eller ens under helgerna), men vi är inte riktigt där än.. om vi säger som så. Idag hade jag dock perfekt sinnesstämning för att knåda lite bulladeg.

Lite intressant fakta: sedan vi flyttade ut på landet har vi oftare besök än då vi bodde inne i centrum. Så tydligen är inte avstånd de största hindren. 

Det blev ett estetiskt väldigt varierande resultat, men huvudsaken är ju hur de smakar. Tycker själv kanelbullar blir som allra godast när man snurrar dem och "knyter knut". Blir liksom mest kanelfyllning utspritt på största möjliga degyta då. 

En rejäl påskbukett med tuplaner, kvistar och fjädrar har också fått flytta in i väntan på nästa helg. 

Dessutom pryds den av ett knippe handmålade ägg, men den processen tänkte jag berätta mer om i ett annat inlägg som dessutom blir del två i vår nya "Livet på Sutarkulla"-kanal. Superkul att så pass många redan har spanat in det första avsnittet. Tar fortsättningsvis gärna emot önskemål och ideér på innehåll i filmsnuttarna. 

Publicerad 09.04.2017 kl. 18:28

en lördag från en annan vecka

Har varit en så himla kaotisk och hemsk vecka där ute i världen så känns en gnutta bättre att blicka tillbaka till en lördag för ett par veckor sedan då alllt kändes lite, lite snällare. 

Jag började dagen med att styra ihop frukostdrinkar. Recept hittar ni här. 

Och dukade upp en rejäl helgfrukost med bl.a. kaffe, mango, äggröra och smoothie. 

Samt kompleterade med en kompis som sällskap vid bordet. Mitt perfekta vis att inleda helgmorgnar. 

Efter en lång stunds ta-det-lugnt:ande bestämde vi oss för att åka på vårmarknad till Fiskars. 

Vi hade inte särskilt mycket tid på oss innan Frejas tåg skulle gå, men hann i alla fall köpa det viktigate: mjöl från Mörby samt dessa chokladpraliner. 

Och ett knippe tulpaner som jag snabbt piffade till med ett bakplåtspapper och ett sidenband (tips!). 

Sedan tog vi buketten i högsta hugg och gick på namnsdagskaffe hos min farmor. Min man tycker det är lite märkligt det här med att fira namnsdagar, men själv tycker jag det är genialiskt. Dels är jag uppvuxen i ett hem där vi överlag älskar att fira saker och dessutom är det ju superlätt att hålla koll på folks namnsdagar då de lätt hittas i kalender (till skillnad från att memorera födelsedagar t.ex.). 

Efter kaffekalaset åkte vi hem till mina föräldrar där denna lilla typ huserade. Gölligaste ungen i stan, som ni vet. 

Vi bjöds snabbt in i lekstugan för att medverka i en dinosaurielek. 

När vi kom hem möttes vi av denna lilla välkomstkommittéen på trappan. Gull-katta. 

Vi svirade ihop en pasta carbonara med extra extra ost till middag. 

Och beundrade den fina solnedgången. 

Då får man ta såna här ostiga bilder. Jaja, sånt våren gör med en osv... 

Sedan åkte vi tillbaka in till stan och traktens finaste biograf för att gå och se på Skönheten och Odjuret. 

Och så avslutades kvällen med att korka lite bubbel, vi delade på pralinerna och jag somnade på soffan. 

Publicerad 08.04.2017 kl. 15:30

Björksavsdryck med lime och mynta

Förutsatt att du har lite björksav på lager är detta en superenkel dryck att veva ihop. Du behöver:

  • björksav
  • två kvistar mynta
  • två klyftor lime
  • is

Häll upp lite is i ett glas. Slå av myntabladen från en kvist (ger dem mer smak) och lägg i glaset. Pressa två limeklyftor i glaset och fyll på med björksav. Fräscht och uppfriskande! Och ganska hälsosamt dessutom då björksav bl.a. innehåller c-vitamin, kalium, kalcium och magnesium.

Publicerad 07.04.2017 kl. 12:23

en torsdag genom telefonens kamera

Hej från denna torsdag genom telefonen! Började dagen med att sitta i solskenet och tog smygselfies samt väntade på skjuts. Skulle nämligen iväg på fotouppdrag. 

Inredningsfoto stod på dagens schema och hemmet jag fotograferade hade så himla snygga mörkblåa och gråa väggar. 

När fotojobbet var avklarat tog jag lunchpaus på Ingalill's och jobbade lite till. 

Gick en sväng på loppis och fyndade ett fortunaspel för ynka fyra euro. Har haft en himla bra flow när det kommer till spelfynd på sistone. 

Efter ett besök hos farmor och farfar åkte vi hem och gick ut på en snabb promenad för att samla lite videkvistar till en påskbukett. 

Bongade årets första tussilagon!

Samt årets första fjärilar! Två nässelfjärilar och en citronfjäril, vilket kändes tryggt. Är alltid lite nervigt innan en har sett den första fjärilen för året - en vill ju inte att det skall vara en sorgmantel, vidskeplig som en är. 

Tänk att vi bor här. 

Efter promenaden var det dags att snabbt dra yogamattan under armen och ila iväg till terminens sista lektion. Lite trist att det nu är över när jag äntligen börjar lära mig övningarna utan att behöva tjuvkika hur alla andra gör samt har memorerat de flesta kroppsdelarna på finska. 

Unnande mig en tulpanbukett efter yogan. Har egentligen inte alls budget för sånt här, men alltså. Har ej köpt blommor till mig själv på väldigt länge, så tyckte det kunde få gå för den här gången. 

Landande hemma hos mina föräldrar där även dessa två var på plats. Familjens lilla fyrbente mysis som tror han är aningen mindre än han egentligen är. 

Avslutade kvällen med kvällsfika tillsammans med familjen och sedan var denna torsdag så gott som slut. 

Publicerad 06.04.2017 kl. 21:39

nordens egna superdryck

Inspirerad av min kära mor, gick jag idag ut för att samla på mig lite björksav. Saven är väldigt rik på mineraler och vitaminer och förr dracks den ofta gladeligen efter vinterns vitaminbrist. 

Man kan tappa björksav när saven börjar stiga under våren - efter att den sista snön har försvunnit fram till att björkens löv är stora som musöron. För att inte utarma trädet är det viktigt att inte tappa sav från samma björk flera år på raken. Det hör dock inte till allemansrätten att tappa sav, så se alltid till att ha markägarens lov ifall du inte har några egna björkar att borra i. 

Nedan gjorde jag en liten video, där du kan se hur man går till väga för att tappa upp sav: 

 

Som du ser är det också en sprillans ny youtubekanal som ligger uppe. Där har jag tänkt att nu som då ladda upp lite glimtar och tips från livet på  landet. Har du några önskemål på videomaterial - tveka inte att önska! Kan vara allt från en rundtur i huset till dokumetering av vårtalko. 

 

Publicerad 05.04.2017 kl. 16:17

bilder från förr

För några veckor sedan satt jag tillsammans med mina farföräldrar en hel kväll och tittade på gamla fotografier. Jag tycker det är helt otroligt intressant att gå igenom gamla bilder och extra roligt blir det ju naturligtvis då en känner igen platserna och personerna som är porträtterade. Tänkte att jag skulle visa några stycken av dem  här. 

Såhär såg gården ut någon gång under mitten av 1900-talet. Helt fascinerande hur tomt det är på träd, buskar och sly. Nu håller tyvärr strandlinjen att växa ihop totalt då det blivit naturskyddsområde. Lite trist tycker jag. 

Något som var desto frodigare var framsidan med massor av buskar. Och gamlafarmor Lea med där i mitten. 

Här är min farfars föräldrar framför huset. En av mina favoritbilder. Så himla fint också med de lummiga syrenerna och staketet som omger huset. 

Men min absoluta favoritbild av dem alla var nog följande fotografi som min farfar har tagit på sin kusin: 

Jag menar inte ens jag, som brukar få höra att jag ställer mina fotomodeller att stå i "all världens brakel" har kommit på idén att ställa modellen uppe på husets skorsten. Än mindre i finkläderna. Denna bild måste definitivt förstoras upp någon gång och hamna på paradplats. 

Publicerad 05.04.2017 kl. 10:58

en fredag med freja

En fredag för drygt 1,5 vecka sedan plockade jag upp Freja som kom på besök. Efter en sväng via butiken där vi plockade på oss ett och annat gott bänkade vi oss hemma i solen med en varsin kopp te och choklad. 

Så skönt att det börjar bli så varmt att en kan sitta ute utan att frysa! Visserligen fortfarande med varm jacka och halsduk, men ändå. 

Sen blev det middagsdags, så vi gick in. Men först lite instagramtajm.

Så mysigt med en kompis som står vid ens spis och gör mat. Jepp. 

Kisse ansvarade för fredagsdukningen. 

Potatis, batat, morot och kålrot i ugn, fetaoströra, guaccamole och stekt halloumi. Man tackar och bockar.  

Finsällskapet som dessutom är expert på att känna sig som hemma. Bästa typen av gäster. 

Lana visade upp sig från sin spexigaste sida. Här kan ni även beskåda en läcker närbild på vårt gula vardagsrumsgolv. 

Sen blev det en omgång yatzy... 

och slutligen förflyttade vi oss in i salen och bänkade oss framför brasan. 

Någon viss person somnade och sedan var det slut på den fredagen. Väldigt mysigt med kompisar som somnar på ens soffa för övrigt. 

Publicerad 04.04.2017 kl. 12:56

en gång scout, alltid scout

Denna helg har varit fylld av program både på längden och bredden. Trots det känner jag mig ganska glad och pigg (efter en liten powernap tidigare på eftermiddagen) och inte alls så totalt uttömd på energi som lika gärna kunde ha varit fallet. 

Har firat lillebror med familjebrunch och  gått på dansföreställning, men framför allt har mina senaste 33 timmar tillägnats scouting. Detta blir mitt nittonde år som scout och det känns fint att sakta hitta tillbaka till en lite aktivare form av scouting igen. Det är enligt mig den cirka vettigaste hobbyn och fritidssysselsättningen en kan låta sina barn syssla med och jag har lärt känna så många fiffiga typer via denna aktivtet genom åren. 

Var väldigt aktiv i kåren under tonåren och satt både i styrelsen och drog veckoverksamhet men något skede blev det för mycket av det goda och dessutom flyttade jag ut ur staden som tjugoåring så aktiviteten trubbades sakta av.

Under denna vår har jag ändå försökt hänga med på några hörn och nu under helgen höll jag i trådarna för en förläggning med varungarna, kårens yngsta medlemmar. Trots små stunder av kaos och lite för lite sömn i bagaget, talar jag nog för de flesta deltagarna när jag säger att vi hade det riktigt roligt. Det blev bland annat pyssel, pizzabingo och skattjakt på programmet. Dessutom en väldigt tacksam åldersgrupp att planera program åt då de tyckte att helgens bästa lek var "husknut" som i princip går ut på att en skall springa runt, runt, runt ett hus. Enkel underhållning där liksom. 

Helgen avslutades med ett planeringsmöte inför sommarens läger. Blev riktigt ivrig av allt roligt vi planerade och det grämer mig en aning att jag inte kan hänga med på hela lägret. Blir nog "kiva, hyvä, bra" dehäran. 

Publicerad 02.04.2017 kl. 22:26

spolar fram tiden mot sommar och trädgårdsdrömmar

Att vintern skall ligga i bakhåll och slå till igen när en precis har fått upp hoppet om vår är ungefär lika självklart som att det skall vara sju grader varmt och regna på midsommar. Så det var föga överraskande att en vaknade upp till ett vitt vinterlandskap i morse, men ändå lite deppigt eftersom jag verkligen inte skulle orka med vinterfanskapet längre. I min värld räcker det gott och väl med vinter i december, januari och februari. 

Nåväl, för att komma på bättre tankar kan vi ju drömma lite om sommaren istället. Förra sommaren gick ju mest åt till att springa på bankärenden, flytta, bli med hus och på någon vänster få till ett bröllop, så hemskt många sköna kaffestunder under något äppelträd blidde det inte. 

Den här sommaren blir lite annorlunda, hoppas jag. Har åtminstone inga planer på att köpa fler hus eller gå och gifta mig en gång till. Ser fram emot att fokusera på egna projekt och  påta omkring i trädgården och göra den riktigt mysig. Det åtestår bara att se hur vi får mina lummiga visioner att gå ihop med husets f.d. golfbaneskötares åsikter om släta gräsmattor. 

Bildkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7

Publicerad 31.03.2017 kl. 11:49

med nya tag

Idag gjorde jag något som inte blivit av på väldigt, väldigt länge och startade dagen med en morgonpromenad. Kändes behövligt för att starta igång maskineriet i hjärnkontoret. 

Liksom mången annan fick jag besked angående min stipendieansökan till kulturfonden igår och svaret var ett rungade nej. Jag hade inte skyhöga förväntningar, men visst hade det varit omåttligt trevligt med lite vind i seglet efter en otroligt knaper start på året.

Men, negativa besked har en tendens att väcka en liten fighter i mig.  Ingen skillnad om det handlar om avslag på jobb, stipender eller annat som andra personer är inblandade i. Attityden "jag skall jävlar anamma visa att ni har fel och kommer att ångra att ni inte valde mig" etsar sig fast ganska snabbt.

Så det gäller bara att med nya tag tackla detta projekt, som jag inte talat så mycket om på bloggen ännu - men det lär nog komma i sinom tid.  

Publicerad 30.03.2017 kl. 10:18

den andra tallinndagen

Efter hotellfrukost, en timmes powernap och ihoppackning av våra grejor begav vi oss ut på stan. Vi hade inga specifika mål, så spatserade mest runt på måfå mellan gatorna. 

T.ex. upp för branta stentrappor, som Emma hurtigt tog sig an. Jag och Laura hamnade lite på efterkälke om vi säger som så. 

Som hämtat ur en saga.

Gick mest och förundrande mig över de fina färgerna på husen. Det enda som finns i Karis är typ gråa funkisbyggnader. 

Här skulle jag ta "den perfekta bilden" men så kom ett hop svenska turister som störde. Jaja, de fick snällt vara med på bilden då istället. 

Emma vid blå vägg kan vi kalla denna. 

I sedvanlig ordning sökte vi oss till en utsiktsplats, eftersom det hör till mina favoritgrejer att göra under resor - spana ut över städer från höga höjder. 

Samt ta en turistig bild, givetvis. 

Sedan tog vi trapporna ner på baksidan av gamla stan, ner mot Telliskiviområdet. Möte en fin duva på vägen. 

Samt några som gick till attack. Hyi.

Där strosade vi omkring i en designaffär.

Som taget ur valfri spökfilm.

Sedan vikte vi in på ett café där det kändes som att stiga rakt in i någons vardagsrum. 

Vi beställde in kaffe och enorma smoothies för att orka vidare med vår färd. 

En tjusig specialaffär för öl hittade vi också och köpte hem några fina flaskor. 

Efter en sväng inne i ett litet affärskomplex, där några ungdomar dessutom spelade live musik i korridoren, kom vi fram till vårt huvudsakliga mål för dagen: F-hoone, var vi skulle inta sen lunch/tidig middag.  

Precis varje bord var reserverat så det var en himla tur att vår fantastiska reseledare Laura hade bokat på förhand. 

Klämde av en selfie på toaletten som hade en fin tavla på väggen. Smart grej med konst på toaletter tycker jag. 

I övrigt var det så himla fint inne på F-hoone. Högt till tak, med många detaljer från de gamla industritiderna. 

Och maten var inte så illa den heller. Jag och Emma beställde in en enorm tallrik med dumplings som vi delade på, men de var inte så fotogeniska så tog bild på Lauras förrätt istället. Grillat getost med rödbeta, mmm. 

Till varmrätt blidde det falfel med pumpa och quinoasallad med kikärter. Mycket väl godkänt. 

När vi ätit klart tog vi tack och adjö av restaurangen och började traska tillbaka mot teminalen eftersom vår färja snart skulle gå. 

Men först hälsade jag lite på en dinosaurie, förstås. Så var det slut på den lilla resan och vi åkte hem med den fullsatta färjan och underhöll oss med att lyssna på en drös karaokestjärnor i en av barerna. 

Publicerad 29.03.2017 kl. 11:30

att välkomna våren

 

 

Grus som knastrar under de tunna gummisulorna.
Damm som virvlar upp i näsan och ger en nysattacker.
Blåsipporna som spirar i rabatten.
Fjolårets gamla gräs som tittar fram under snödrivorna. 
Solstrålar som värmer nästippen och tillåter en att plocka fram solglasögona igen.
Samma solsken som bländar dataskärmen så en knappt kan jobba.
Ljuset som är här innan du hunnit svepa i dig den första klunken morgonkaffe.
Och allt kaffe som nu plötsligt kan drickas utomhus på
kökstrappan utan att du fryser fingrarna av dig. 

Vetskapen om att att den långa, mörka, snöiga transportsträckan
från den tunga hösten äntligen är över.
Och att fjolåret aldrig kommer åter. Eller året där innan. 

Att känna hopp om att allting fixar sig.
Att ladda kroppen full av solenergi igen. 
Våren, herregud vad skönt att du är här. 

Publicerad 28.03.2017 kl. 19:00

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

☰ meny