champagne i solnedgång & att smygfira sin namnsdag

En av de positiva bieffekterna av gå och gifta sig är definitivt mängden av flaskor bubbel vi haft till vårt förfogande de senaste dryga åtta månaderna som äkta makar. Igår bestämde vi oss för att knäcka upp en champagne bara för att det var så fint väder och solnedgången kändes värd att njutas av. 

I smyg firade jag även att det var min namnsdag, men eftersom mannen inte förstått grejen med att fira sånt fick jag främst hålla det firandet för mig själv. Tur så har jag i alla fall gulliga fastrar som hiffat storheten i det hela och skickar grattismeddelanden på whatsapp. Ser det nämligen som en självklarhet att fira allt som firas kan. 

Nåväl, har förhoppningsvis resten av livet på mig att locka över mannen till "min sida" när det gäller iver för fireri. Helt klart vinnarsidan att hålla till på om  ni frågar mig. 

Publicerad 20.05.2017 kl. 20:14

inför helgen

Idag har jag "firmadag" och sitter och betar av fotojobb som skall redigeras. Hade en helt ljuvlig fotografering med en härlig familj förra helgen, så visar kanske upp någon ruta från det lite senare. 

Denna helg går främst i arbetets tecken, men det är okej för det är rätt kul grejer som händer: ikväll får vi besök av ett mc-gäng som skall bjudas på kaffe, imorgon blir det caféjobb samt kvällsjobb då pop&rock-linjen har en spelning på Norris som skall dokumenteras. Kom dit vet'ja! Och på söndag blir det en favorit i repris då jag fotograferar Raseborgs Sommarteaters pressbilder. Det blir tredje året på raken nu, och det är så himla kul med återkommande kunder som är nöjda. 

Känner att jag inte kan avsluta detta inlägg utan ett liten snack om dagens väder också. Alltså helt fantastiskt.  Blir nog en rejält förkortad arbetsdag för min del, en vet ju inte när det nästa gång är så här strålande fint och varmt. Tur att jag är min egen chef på denna firma. Tog redan en förlängd paus och gick ut i trädgården och myste med Lana och knäppte några bilder på "Släktträdet" som börjat slå ut i blom. 

Och på tal om trädgård! Härom dagen släppte Burning Hearts en ny singel, In My Garden, och idag kom hela det nya albumet ut. Så bra. Skall låta den snurra på repeat hela helgen. 

Ha en skön helg!

Publicerad 19.05.2017 kl. 12:10

vårljus & sommarverkstad

En av de bästa grejerna med våren, är nog det varma ljuset som under en allt längre tid under kvällarna letar sig in genom våra fönster. Vardagsrummet badar i kvällssol och igår kunde jag stå och måla väggarna långt in på kvällen utan att tända någon lampa. Detta är ju ett återkommande fenomen varje år men ändå känner man sig liksom överraskande pånyttfödd varje vår. 

Från det ena till det andra: i sommar drar jag en fotoworkshop på Ungdomsakademin Luckan i Helsingfors 19-21.6. Under workshoppen jobbar vi med att visualisera Helsingfors genom fotografier ur ett normkritiskt perspektiv. Jag står för info och övningar i konstformen fotografering och fototeknik, medan Ungdomsakademin diskuterar normmedvetet tänkande.

Sommarverkstaden riktar sig till unga i åldern 14-16 år och deltagandet är kostnadsfritt. Häng med och anmäl dig senast 12.6! Eller tipsa en ungdom du känner! Läs mer om workshoppen här

Publicerad 17.05.2017 kl. 09:02

en direktrapport från morgonen

Hallå där! Här sitter jag och sörplar morgonkaffe. Eller ja, det har ju nog hunnit ta slut innan jag publicerar detta inlägg, men mer i realtid än så kommer vi nog inte när det gäller mig och denna blogg. 

Har hemmajobbardag idag och har en hel rad med grejer på schemat. Största projektet är väl ändå trädgårdslandet som vi borde gå ut och rensa på ogräs, vända jorden i och sätta ny potatis. Är i ärligehetens namn ganska osugen på detta projekt, men däremot desto mer sugen på nypotatis i sommar så har i princip inget annat val än att snällt dra på mig stövlarna och pallra mig ut i trädgården. 

Ikväll skulle jag egentligen ha gått och lyssnat på Hans Zimmer tillsammans med mannen, som fick biljetter av mig i julklapp (insert: *best wife ever*), men de blev kapade av svågern så jag stannar hemma och hänger med hus och katt istället. Kanske lika bra eftersom jag har en handfull fotojobb att plöja igenom och jag jobbar som effektivast när jag får vara för mig själv. Obs, klagar dock inte! Fotojobb = pengar på kontot, så anställ mig gärna för allt vad ni är värda!

Annars då? Är väl rätt glad och nöjd. Igår fick jag mitt arbetskontrakt förlängt, så har i alla fall någon form av inkomst säkrad för ett år framåt. Dessutom betalade jag nyss av den allra sista raten på mitt fyrsiffriga återkrav på studiestöd så känner mig en smula lättare i själen. Tänk! Nästa månad får jag behållla hela min lilla lön själv. Festligt!

Känns ungefär såhär:

 

Publicerad 16.05.2017 kl. 09:52

den allra första dagen i maj

Hörni, är ingen hejare att hålla mig till dagsaktuell uppdatering, så än en gång får vi backa bandet ett par veckor och landa på den allra första dagen i maj. Dagarna innan hade ju varit riktigt ruskiga och fört med sig snöstorm men som för att fira den nya månaden bjöds det på riktigt fint och varmt väder då vi vaknade upp i åbo. I sedvanlig ordning när jag besöker detta hem, var jag naturligtvis tvungen att fotografera utsikten. Tycker denna innergård är så fin. 

Efter att ha ätit frukost, lyssnat på akademens konsert via radion och tagit det piano en stund, packade vi ihop picnickorgarna och drog till vårdberget. 

Efter lite intensivt letande hittade vi en trevlig spot att slå oss ner på. 

Och dukade upp bland annat pastasallad, minipizza och mumsiga tårtbitar som blivit över från dagen innan. 

Gullig gubbe på berg kan vi kalla denna. 

Efter att vi picnicat klart var det dags att packa ihop våra grejer och vinka hejdå för denna gång. Tack, tack åbo, jenny och kalle för mycket trevligt vappenfirande! 

När vi kommit hem igen och tagit det lungt några timmar, bestämde vi oss för att gå ut och gå i det fina vädret. Var ju trots allt första fina dagen på ganska länge. 

Vi gick längs stigar vi aldrig tidigare gått på. 

Och upptäckte kvistar som fått knoppar. 

Slutligen vände vi om, och gick till flyberget. 

Satte oss ner och njöt av solen och träsket som skvalpade mot berget. 

Samt sörplade på vårt medhavda kaffe. 

En fin dag att inleda maj på. 

Publicerad 15.05.2017 kl. 21:12

att fira morsdag

Från snö till solsken. Morsdagen bjöd på äkta vårväder och dagen firades i bara ben(!) tillsammans med familjen och lunch i form av mammas mumsiga köttbullar och mos. Svirade ihop en morsdagsbukett av några nejlikor samt vad jag hittade i blomrabatterna. Blåsippor, vitsippor, gulsippor, scilla och gullviva. Brokigt och bra. Tänk att få fira en mamma som på ett ungefär är cirka den bästa i världen. 

Efter familjesammankomsten kilade jag ner till cafét i Ekenäs för att hjälpa till några timmar. Fint att hinna träffa Frida också, som var hemma från andra sidan potten, och snacka livsviktiga appar, det eviga kneget som kulturarbete samt bröllop och lifvet. 

Publicerad 14.05.2017 kl. 22:35

snöyra & födelsedagskalas

Var sisådär lite måttligt roade igår då vi skulle gå på kalas och snön vräkte ner. Den elfte maj?! Alltså, kom igen. Här har man äntligen fixat en majmånad med lite mindre åtagande än vad jag vanligtvis har för mig denna tidpunkt på året och så är inte vädret ens en gnutta på ens sida?

Nå, kalas blev det ju i vilket fall som helst och vi fick finaste papsen firad. Till kvällen kilade dessuom Ida, som är hemma på semester mellan säsongerna, hem till oss och vi dukade upp med tapas, spelade rummy och tittade på eurovision. Så mysigt med kompisar som sover över (mitt i veckan dessutom) och en sedan får pyssla om och bädda och duka upp finfrukost för följande morgon. 

Idag har en stor del av dagen tillbringats med att gömma geocacher, men mer om det senare när de är officiellt publicerade. 

Publicerad 12.05.2017 kl. 19:48

ett nostalgiskt loppisfynd

Så fort jag lärde mig läsa i lågstadiet började jag lassa hem böcker från skolans bibliotek. En gång i veckan fick vi botanisera bland med hyllorna och för det mesta kom jag balanserande med en hel trave böcker efter besöket. Lite senare fick jag ett lånekort till stadsbiblioteket och innan jag fick upp ögonen för bl.a. Harry Potter, Molly Moon och Meggie Folchart i Bläckhjärta, fanns det tre bokserier jag alltid ställde in siktet på, för att spana efter bokryggar jag inte tidigare dragit ur bokhyllan. 

Tvillingarna, Kitty och så Fem-serien. 

Härom dagen gjorde jag ett prima fynd, nämligen en handfull Femböcker tryckta i den gamla (enligt mig finare) upplagan med orangea pärmar. Böckerna handlar om syskonen Julian, Dick och Anne samt deras kusin George och hunden Tim. Som liten tyckte jag alltid det var olidligt spännande att följa med gänget då de råkade ut för det ena äventyret efter det andra. 

Som pricken över i:et hittade jag även en låda med Kittyböcker på vinden så tänker att de tillsammans med femfyndet skall få en riktigt fin paradplats. En liten nostalgibokylla helt enkelt! 

Publicerad 11.05.2017 kl. 07:00

med vårlängtan i kroppen

Ack vår, kära vår. Varför är du så himla skranglig just nu? Imorgon fyller min pappa år och aldrig förr har det snöat så här nära hans födelsedag. Nåväl, under helgen var det i varje fall lite finare väder så passade på att fånga bevismaterial på film. Vem vet vilken snöstorm en ännu måste genomleva? Kom våren, kom!

Publicerad 10.05.2017 kl. 07:00

om att snart ha ett arbetsrum

Dags för en liten uppdatering på renoveringsfronten. Senast jag bloggade om mitt blivande arbetsrum hade vi börjat skiva upp väggarna samt målat om taket. Nu har väggarna fyllts med bergull, nya skivor lagts utanpå och så har de spacklats samt fått sig en omgång glasfibertapet för att bli så jämna och fina som möjligt. 

Lana hänger såklart med och inspekterar att all blir som det ska. 

Dessa stjärnor har stått för det mesta av grovfixet. Tusen tack för det!

Nästa steg blir att måla väggarna. Tänker mig att kortsidorna samt väggen till vänster får gå i en ljusgrå nyans medan jag gärna skulle smälla till med en ganska mörk konstrastvägg till höger. Kanske någon nyans av kalklitir? Vad tror ni om det?

I detta inlägg kan ni se hur rummet såg ut när vi började. Lite skillnad är det ju redan. 


Om du vill läsa mer om vad fixat och trixat med i hemmet kan du klicka in dig på följande inlägg:
→ att inreda med nollbudget & en ny soffa
→ nytt på väggarna
→ renoveringen av trappan, del 1
→ vita väggar, vita tak
→ sovrumsbelysning och helg mitt i veckan
→ en glimt från nya hemmet

Publicerad 09.05.2017 kl. 07:00

en valborg i åbo

Hej! Vi backar bandet lite grann, en vecka eller så, och landar på Valborgsmässoafton. Efter jobb och lite annat trix under dagen satte vi oss i bilen och siktade in oss på åbo, där detta vardagsrum stod pyntat och redo för vappen. 

Vi började naturligtvis med att installera vår medhavda drinklista för kvällen. 

Sedan begav vi oss ut i folkvimlet på vårdberget för att välkomna våren. 

Här har vi det glada vappensällskapet! Kände mig som ett svart får utan min studentmössa, men hade inte tänkt på att leta fram den i god tid och kunde inte hitta den då vi åkte iväg hemifrån. Jobbigt när det finns cirka 200 potentiella kvadratmeter den kunde finnas på. 

När spektaklet var (nästan) över gick vi de hundra metrarna tillbaka hem till Jenny och Kalle. Alltså så lyxigt att de bor precis bakom knuten till vårdberget och det inte alls var långt att gå. Hälsningar, latmaskarna. 

Väl hemma korkade vi bubblet. Haha, vi hade till och med varit så bekväma av oss att vi inte ides ta med oss skumpaglasen vid mösspåtagningen. 

Sen stod middag på schemat. Fick så god skagenröra (minus räkor plus lax för min del) på hembakad maltlimpa till förrätt. Mmm. 

Och medan vi väntade på huvudrätten fixade jag mitt ansvarsområde för kvällen, strawberry bellinis. 

Till efterätt hade vi inte bara en, utan två (!) kakor. Inser också att detta inlägg främst fungerar som en dokumentation av vad vi åt och drack eeh. Sorry not sorry. 

Lite glatt vappenposerande, på det va? Lånade Kalles mössa så att jag nästan kunde känna mig som en i gänget. 

Kisse var utnämnd till drinkmaster för kvällen, så bli're när en har jobbat bakom bardisk. 

Vi serverades bland annat Rum n' Poms - en drink med rom, granatäpple och kanelsirap. Gott och inte alls så juligt som det kanske låter! 

Sedan drog vi fram afrikas stjärna för en match eller två. 

"Alltså gud vad gamla och tråkiga och pariga ni var som bara satt hemma och åt middag och spelade spel" kanske ni tänker om vår valborg. Men gud nej. Varför trängas på fullsmockade barer, köpa dyra drinkar samt försöka överrösta hög musik när vi hade allt vi behövde hemmaplan? Eftersom det inte fanns några andra personer vi ville möta upp och träffa heller såg vi ingen poäng med att irra omkring på stan. 

Sista drinken ut för kvällen blev Dark & Stormy... 

... och sedan tog vi kväller och kramade godnatt till Lissu. Ett mycket trevligt vappfirande hörni!

Publicerad 08.05.2017 kl. 12:59

listan om pengar

Denna söndagkväll till ära tänkte jag snacka om något så spännande som pengar. Så här kommer Sevendays lista om pengar:

→  Pengar för mig är: ett nödvändigt ont. Men också en morot för att kämpa vidare. Alltid kul när det klirrar till i kassan lite extra om man haft något uppdrag utöver det vanliga. 

→  Det här lägger jag mest pengar på: Huslån, elräkningar, mat och försäkringar. Som de flesta andra alltså. Snark. Samt återbetalning av studiestöd, fyfan, blir upprörd bara jag tänker på det. Tycker systemet suger som nu i ett års tid har krävt tillbaks en hundring i månaden eftersom jag var tvungen att lyfta stöd två månader extra under studietiden pga oavlönad praktik.  Försök nu sen överleva i Helsingfors utan någon form av extra inkomst?! Blev ju för tusan 1) klar i tid med 2) fina betyg och var dessutom 3) en ganska duktig och aktiv elev. Sjukt orättvist att aktiva personer som verkligen åstadkommer något i detta samhälle och inte ligger hemma på sofflocket och spottar i taket blir bestraffade om ni frågar mig.

Men för att återgå till frågan och inte haka upp oss på fpa - ibland unnar jag mig att gå på loppisrunda eller köpa hem en god flaska vin eller en trevlig bok. Men skulle inte våga påstå att dessa poster är särskilt höga i min månadsbudget då i prinicp alla pengar redan är försvunna på tidigare nämnda grejer. 

ungefär hur det känns att staten behandlar min plånbok :--)

→  Det här lägger jag minst pengar på: om man jämför med andra kvinnor i min ålder: kläder, smink, resor och barn. Det sistnämnda skulle ju vara högst märkligt med tanke på att jag inte har några. Sliter på samma mascaratuber över ett halvår och dyrt mode har jag aldrig varit särskilt intresserad av. Får typ dåligt samvete och känner mig SJUKT SLÖSAKTIG om jag investerar i något klädesplagg som kostar mer än en tjugolapp. Tack och lov för loppis och reor. 

→  En vanlig månad tjänar jag: får man säga detta högt? Tycker det är helt knäppt att det är tabu att prata om löner i detta land. Men om vi säger som så: att min månadslön ligger snäppet under den rekommenderade lönen för kulturproducenter på "expertnivå", men efter att ha dragit av 60% (är anställd till endast 40%), lunchkostnad samt skatter och avgifter av olika slag så är summan som landar på kontot en rejäl bit under fyrasiffrigt. För att inte gå under av alla utgifter i fråga numero uno brukar jag kasta in någon hundring från firmakontot också, beroende på hur mycket jag cashat in den månaden. Och av det jag fakturerar går ju typ hälften till moms, skatter och diverse avgifter så en blir ju inte direkt rik på det heller. Aaah, så ljuvligt det här eviga jobb-pusslar-livet. :--)

→  Mina tre spartips: 
1) utbilda dig inte inom kulturbranchen
2) gift dig rikt
3) sluta unna dig alla guldkanter i livet så som resor, biobesök, restaurangmiddagar, dyraste kakbiten på cafét, najsig kamerautrustning, fin inredning osv. 

obs: märk ironin i dessa punkter. Men för att åminstone tipsa om åtminstone en seriös grej: skaffa menskopp. Seriöst bästa investeringen jag gjort i livet. Inte bara ur ekonomiskt perspektiv, utan också prima för kroppen och miljön.

→  Om jag var ekonomisk oberoende: 
Oj, oj. VAR skulle jag börja? Renovera hela huset och slå slag i alla drömmar och planer jag har för denna gård. Köpa en egen bil. Införa måndagsmiddag på restaurang, tisdagsdejter, torsdagsbio, en lyxig fredagsflaska och veckoslutsbrunch som frekvent  återkommande teman i mitt liv. Bjussa mina nära och kära på roliga upptåg och god mat ofta. Hälsa på kompisar i fjärran länder. Resa mycket till Island för att hänga med min gudson. Och göra roliga weekendresor med vänner och mannen. Samt max jobba 80% per vecka och alltid alltid ha en dag extra lång helg. Och bara ta emot roliga arbetsuppdrag som känns givande. 

→ Mina ekonomiska mål är: att en vacker dag inte längre behöva logga in på nätbanken några gånger i veckan för att hålla koll på att pengarna räcker hela månaden ut. 

→ Jag tycker att ekonomi är: orättvist och frustrerande samt något som ingen borde vara tvungen att stressa eller ha ångest över. 

Publicerad 07.05.2017 kl. 21:20

en improviserad kladdkaka

Idag skulle jag baka en kladdkaka, men det visade sig att vi hade endast hade ett ägg kvar i äggkartongen så blev tvungen att improvisera receptet en aning. Adderade även kardemumma för att det är gott, lite blåbär som blivit över från frukostgröten samt en rad choklad som jag hittade i skafferiet. 

Detta behöver du för att "improvisera" en likadan kladdkaka:

  • 100 gram smör
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl mjöl
  • 1 banan
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl blåbär
  • 1 rad grovt hackad mörk choklad
  • 1 krm kardemumma

Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning. Mosa bananen med en gaffel och blanda därefter ihop alla ingredienser med varandra. Bröa en form och lägg i ugnen på 175° i cirka 15 minuter. Voilá!

ps. vit- och blåsipporna användes bara som dekoration och skall inte ätas!

Publicerad 05.05.2017 kl. 15:22

en vernissagevecka

Denna vecka har det stått vernissage på kvällsschemat. Vi började med "Sentiero dei Limoni" på galleri Perspektivet i Ekenäs i tisdags och igår var det dags för Galleri Zebra som körde igång hela fyra olika utställningar på en gång. Det har blivit lite av en tradition för mig att gå och spana in vnf:s fotolinjes vårutställning, men främst var ni naturligtvis där för Fias skull, som ställer ut "Veen Enomen". Jättefina verk som hon tagit med en hembygd kamera samt experimenterat fram utan några som helst digitala tekniker inblandade. 

Publicerad 05.05.2017 kl. 10:17

vackert väder & en våruniform

Alltså vad hände? I lördags blir en överöst av snöstorm och så pang bom bang kommer våren i full galopp med strålande solsken ett och ett halvt dyng senare? Nå, jag klagar inte. Hoppas verkligen this is it. The real vår-deal. Som om det inte vore nog festligt med ljuvligt vårväder väntade dessutom en överraskning i postlådan då vi kom hem från vappfirandet i åbo. 

Ett mjukt paket inslaget i sidenband kan bara båda gott. 

Inuti hittade jag något blått och prickigt. 

Nämligen en klänning som lillebrors flickvän Ninni har varit snäll och sytt till mig av en bit marimekkotyg som jag köpt för länge sedan. Så lyxigt med någon som studerar sömnad i familjen och som mer än gärna högg tänderna (eller kanske snarare saxarna) i tygstycket och trollade fram detta. Speciellt kul med en specialsydd klänning då jag kan tycka att det är svårt att hitta snygga klänningar som är smickrande för figuren samt faller fint då en inte direkt är storlek petite och kan plocka med sig vad som helst som faller en i smaken från klädbutikernas galgar. Skall rocka denna klänning hela våren och sommaren. Tack Ninni!

Publicerad 01.05.2017 kl. 20:56

lördag 29.4

Vårvädret visar sig från allt annat än sin bästa sida, men hoppas att ens en liten uns av solens strålar tittar fram då vi imorgon styr kosan mot åbo. Blir min första valborg att fira i den staden, så känns lite spännande med tanke på vilken hypad vapp-stad den är. Men i gott sällskap samt med god mat och smarriga drinkingredienser nerpackat i bagaget lär det nog bli bra i vilket fall som helst. 

Trevlig vapp! I väntas på sol.

Publicerad 29.04.2017 kl. 22:38

tre grejer att titta på som handlar om tid

Jag tipsar ganska sällan om filmer eller serier jag ser på, men nu har jag faktiskt sett på tre sycken jag tycker var ganska bra. Dessutom var all på något vis relaterade till tid, så tyckte de gjorde sig bra som en liten helhet. 

När jag ser på film eller serier får det gärna vara spännande, fina miljöer och innehålla någon tvist i handlingen eller ett uns av övernaturlighet. Krig, skräck och förstörelse går helbort eftersom jag inte vill sitta på nålar utan ser stunden då jag ser på film som en avkoppling från vardagen. Våld och terror får man ändå nog av från nyheterna. Nåväl, till tipsen: 

→ The age of Adaline (2015)
Filmen handlar om Adaline Bowman, vars kropp efter en olycka inte längre kan åldras, och hon fastnar i en ålder av 29 år. För att folk i hennes närhet inte skall bli misstänksamma flyttar hon ofta runt och inleder inga långvariga relationer. Men en dag träffar hon den charmige Ellis Jones som inte har för avsikt att lämna hennes sida lika snabbt som hon tänkt. 

Det är kul att följa med Adaline genom 1900-talets alla årtionden och se hur hon anpassar sig till dem och dessutom uppkommer en spännande och intressant twist då hon presenteras för Ellis släktingar. Stort plus för fina färger, stämningar och miljöer i filmen.

 

→ Timeless (2016)
Denna serie började jag kolla på ganska nyligen, och fastnade genast. Serien handlar om historieläraren Lucy Preston, forskaren Rufus Carlin och soldaten Wyatt Logan som får i uppdrag att stoppa Garcia Flynn som stjäl en tidsmaskin och åker tillbaka i tiden och mixtrar med historien. 
Jag gillar speciellt serien eftersom man får hänga med karaktärerna i olika årtionden (eller århundraden) och den stora detalrikedomen då det kommer till att matcha kläder och miljöer för den tid de landat i. Dessutom får man möta en rad kända karaktärer ur historien så som till exempel Harry Houdini, Ernest Hemingway, Joséphine Baker, Bonnie & Clyde och Ian Fleming. 

Mycket av de historiska händelserna har väldigt stort fokus på USA, vilket ibland kan kännas lite trångsynt, men plus för ganska bra genustänk och ett relativt brett persongalleri.

 

→ Boyhood (2014)
Denna dramafilm skiljer sig lite från de två tidigare tipsen, då den varken handlar om att resa i tiden eller märkligt åldrande. Filmen skildrar två syskons uppväxt i en familj med separerade föräldrar. Huvudfokus ligger på sonen Mason Evans, men tycker det är minst lika intressant att följa med mamman i familjen, Olivia. Det som gör filmen speciell är att den är inspelad mellan 2002-2013 och man på så vis får följa med samma karaktärer under en lång tidsperiod, utan att skådespelarna byts ut. Handlingen är ganska långsam, trots att familjens vardag stundvis kan vara ganska dramatisk, vilket gör filmen "lugn och skön" att titta på. Filmen har väldigt fina miljöer och dessutom ett bra soundtrack. 

Publicerad 28.04.2017 kl. 09:49

Häng med på skateworkshop för tjejer!

Här är det snabba ryck som gäller, men vill tipsa om följande evenemang som jag och Fia drar i samarbete med Raseborgs ungdomsbyrå nästa vecka, nämligen:

Skateworkshop för tjejer

tisdag 2.5 kl. 16-18
 

Workshoppen riktar sig till alla skateintresserade brudar som är minst  9 år fyllda. Ingen övre åldersgräns och inga förhandskunskaper krävs! Träff vid uncan i Karis kl. 15.45 och sedan går vi tillsammans till Karis Skatepark där workshoppen hålls. Klä dig i oömma kläder och hjälm (obligatoriskt), gärna också ben- och armskydd. Ett begränsat antal bräden finns att låna, så ta med en egen om du har. Anmäl dig senast måndag 1.5 till: anna.packalen@raseborg.fi.

Häng med! 

Publicerad 27.04.2017 kl. 14:04

listan om klädstilar

→ Vilken är den bästa stilen du haft?

Detta var min standardoutfit, speciellt till fest, i många, många år. Böt kanske ibland färg på kjolen, tygtossorna eller ränderna i t-skjortan, men i övrigt såg jag så gott som alltid ut så här när jag gick på fest. Gillar stilen ännu, fastän jag sällan klär mig så. Känner att den kanske tillhör "the golden years" kring 20 och vill inte "förstöra" den med andra minnen. 

→ Hur såg du ut i högstadiet?

Överlag var min stil nog ganska "vanlig" i högstadiet och det var ju inte som en hade några pengar att brassa på kläder heller, så skulle våga påstå att det inte var något speciellt. Typ jeans, munktröjor och toppar med konstiga djurtryck från Seppälä. Till höger ser ni ett foto på några plagg som jag minns att jag gillade massor på åttan. En kjol men någonslags blå volang (hade en matchande topp också som inte är på bild) samt knähöga randiga benvärmare. Uppe till vänster hade jag dock börjat anamma stilen som skulle följa med in i gymnasiet.

→ Hur såg du ut i gymnasiet?
Ettan: Här har ni någon som hängde massor på Bilddagboken, och nog fann det främsta stilinspirationen därifrån. En liten poppare kan man väl nog konstatera att jag var, fast jag knappast då tänkte så mycket på vilken "stil" jag tillhörde. Standard var ändå en t-skjorta ovanpå en långärmad jumper samt palestinasjalen runt halsen. 

Tvåan: Till viss del samma kläder som året innan, men sydde även egna kjolar, fyndade kläder på loppis och köpte oversizade tröjor på rea från herravdelningen. Tyckte överlag det var himla kul att experimentera och plocka ihop olika sorters plagg. Dock blev jag utnämnd till "skolans identitetskris" av abina det året, vilket jag i viss mån kanske kan förstå. 

Trean: Randigt och hattar är nog ledordet här. Stora flanellskjortor gillade jag också, och bilden till höger visar även ganska långt vilken stil jag drog med mig in i skolåret på folkhögskolan. 

→ Vad var din stil som under 25?

Midjehöga kjolar och jeans samt en stark sailorinspirerad stil var det som gällde i de ljuva nedre tjugoårings åren. Om Bilddagboken inspirerade mig som sextonåring så var det nog bloggvärlden som inspirerade nu. 

→ Plus 25 då?

Mycket enfärgat och mörkt som gick lätt att kombinera med varandra. Gärna stora, fladdrande halsdukar eller skjortor också. Kanske på snudd till tråkigt jämfört med mina tidigare år, men ändå bekvämt och praktiskt ju (haha så vuxet...). 

→ Och nu?
Jamen ändå ganska långt som här ovan, mycket har ju inte hunnit ändra på 1,5 år. 

→ Vilken var din värsta stil?

Vill ju inte klanka ner på mig själv, men kan väl så här i efterhand konstatera att min semesteroutfit som fjortonåring på Teneriffa inte riktigt var någon höjdare. Omlottskjol med flames och en liten plastig handväska. Hur tänkte jag där? 

→ Vilken plagg är ditt favoritplagg just nu?

Denna enkla klänning från Marimekko är nog min favorit. Passar till ungefär allt och är väldigt bekväm. Önskar jag kunde investera i mer kläder från den kedjan och sakta förvandlas till en äkta kulturtant. 

→ Hur ska man se ut stilmässigt om du ska bli kär i en?
Om jag får välja (när det kommer till män): välsittande byxor, en enkel t-skjorta eller vardaglig enfärgad kragskjorta samt SKÄGG. Blir lite ledsenn (i smyg) varje gång mannen rakar av sig sitt. 

→ Vad vill du ge dig själv för framtida stilråd?
Embrace your inner kulturtant. 

Publicerad 26.04.2017 kl. 13:54

filmproduktion & gnisslande spårvagnar

Sitter på tåget på väg hem efter en produktiv dag i Helsingfors. Har prickat av ett kundmöte med ett brudpar jag fotograferar senare i vår och samt jobbat med ett filmuppdrag. Fungerade som kameraman, stylist och ljudtekniker på en och samma gång. I morgon axlar jag rollen som klippare. Jaja,  vore ju lyxigt med ett eget filmteam, men en får helt enkelt göra det bästa av vad en kan och har (eller snarare inte har) istället. 

När jag nu en gång var in town, passade jag även på att pricka av några av mina standargrejer jag gillar att göra när jag vistas i huvudstaden. Nämligen: stämma träff med gamla klasskompisar, luncha eller ta en kaffe (idag blev det båda) på något trevligt ställe samt åka spårvagn. Tycker det är så mysigt med de gnisslande vagnarna och att sakta rulla fram genom staden. 

Publicerad 25.04.2017 kl. 19:09

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

06.01, 17:10att få bona om av fia
01.01, 22:53en stillsam nyårsafton av mamma Sara
☰ meny