☰ meny
 

inget café på sutarkulla i sommar & mina tips på andra sommarcafén

Idag är det ett år sedan jag och mamma öppnade sommarcafé på gården. Många har frågat oss om det blir något café på Sutarkulla även denna sommar, och som många också redan vet, så är svaret på den frågan nej. Den främsta anledningen är att min arbets- och livssituation har ändrat så till den grad att det helt enkelt inte finns tid och tillräckligt många luckor i kalendern för att styra ihop bullabakning och kaffekokning för  en mindre armé och längre tidsperiod. Visst kniper det lite i hjärtat hos denna people-pleaser att se en viss besvikelse i blicken hos folk som får nekande svar, men i år har jag valt att prioritera på annat vis och väljer istället att med glädje se tillbaka på minnena från förra sommaren. 

Oj vad många drömtårtor som skars upp och chokladkakor som glaserades under förra sommaren. Jag hade föreställt mig detta som ett kul litet sommarprojekt (vilket det också var), där jag skulle ha möjlighet att lite vid sidan om sitta och knappra på min dator och fixa med andra jobbgrejer (vilket INTE ALLS fungerade). Det var ju inte bara en eller två gånger som vi mellan intensivt kokande av mer kaffe fick ur oss "men vart kommer alla ifrån?" - vilket såklart är ett lyxigt "problem" när man driven en business. 

Och trollskogen som var så populär! Det var roligt att se att såväl stora som små tog sig tiden att gå på upptäcktsfärd bland med flugsvampar, lianer och små troll. Tanken bakom vårt café var att det skulle finnas något för alla och att man till ett rimligt pris kunde få en riktigt rolig sommarlovsdag. Varför resa till Legoland när det finns så mycket roligt att upptäcka och hitta på i hemknutarna som ger en minst lika minnesvärd sommar?

Trots att Sutarkulla inte slår upp några cafédörrar denna sommar, kan man verkligen inte påstå att det råder brist på sommarcafén i knutarna. Själv ser jag fram emot att under sommaren besöka bland annat följande ställen: 

→ Café Dagny är ett väldigt mysigt café beläget i Dönsby i Karis. Nyhet för i år är ett fotogalleri där uställningen Mina smultronställen ställs ut under juli månad. Har hört att vårt café skymtar på något litet hörn. Öppet onsdag-söndag kl. 13-18.

→ Café Ivan & Alexander hittar du i Krämars som ligger i Ingå. Själva cafét är inhyst i ett litet torp på gården med intressant historia och på gården spatserar en ståtlig tupp med sina hönor omkring. Öppet alla dagar i juli mellan kl. 12-19.  

→ Tyynelä sommarkafé är ett nytt sommarcafé för i år som jag ännu inte hunnit besöka, men som verkar väldigt lovande! Gillar ju när folk kan det här med snygg marknadsföring och det har ungdomarna som driver detta café i Prästkulla verkligen lyckats med. Öppet ons-fre kl. 10-16, lördag kl. 10-16 och söndag kl. 12-16. 

→ Café Schjerfbeck​ är ett historiskt museum, med ett naturligt inslag av Helene Schjerfbeck och ligger vid torget i Ekenäs. De lär även ordna tidsresor för barn som får denna lilla nörd att hopplöst önska att man vore tjugo år yngre. Öppet alla dagar mellan kl. 12-18, förutom på onsdag och lördag då cafét öppnar redan kl. 8. Stängt på måndagar. 

→ Café Wilda - ett färgglatt café med mycket konst och kultur och ligger ett stenkast från torget i Ekenäs. Är kanske lite småflummigt då inga öppethållningstider stod att finna, men tror trevlighetsfaktorn säkert kompenserar för det. 

→ Antkärrs Pop-up Cafe' hyser in sig på den gamla Antkärrsgården vid Pumpviken i Karis. Har öpppet nästa gång 27.7 och 4-5.8. 

→ Fagervik café är kanske inte så speciellt rent cafémässigt, men däremot befinner sig cafét mitt i den vackra bruksidyllen av Fagervik. Väl värt att alltså åke ner för en kopp kaffe eller två för att sedan ta en promenad genom bruket. Öppet alla dagar kl. 9-19. 

→ Café Gamla Stan i Ekenäs. Vad vore jag för arbetsttagare om jag inte tipsade om min gamla arbetsplats? En riktigt idyll mitt i gamla stan som serverar byns godaste chokladkaka! Öppet hela sommaren, varje dag kl. 11-19. 

Har jag missat något mysigt ställe värt ett besök? Tipsa!

Tack än en gång till alla som besökte oss förra sommaren, kanske ses vi igen i framtiden i sommarcaféts tecken! 

03.07.2018 kl. 09:58

en sommartradition: raseborgs sommarteater

I torsdags var det dags för en av våra återkommande sommartraditioner, nämligen ett besök på Raseborgs sommarteater invid slottsruinerna. Allt sedan jag för några år sedan började fotografera pressbilderna för dem har jag dessutom försökt infinna mig vid premiären, som alltid känns som något lite extra. 

Det blev dock inte så mycket bilder knäppta för min del då jag denna gång främst var där som åskådare. Dessutom satt vi mitt i publikhavet och jag kände inte för att vara lika jobbig som damen framför oss som ställde sig upp rakt rätt och slätt och stod långa stunder för att få till sina bilder med sin kamera som hade en bildskärm stor som ett frimärke. Men här syns ändå lite av scenografin, som jag tyckte var väldigt snygg! 

I pausen blev det dags för obligatorisk ostsmörgås och raseboll. Samt att hälsa på alla bekanta i vimlet förstås!

Och inköp av lotter, naturligtvis! Vad är liksom ett teaterbesök utan det? 

Men själva pjäsen då, vad tyckte jag? Som jag redan nämnde var scenografin väldigt lyckad och de hade satt ihop en riktigt ambitiös koreografi som såg bra ut på scenen. Dessutom får nog skådespelarprestationerna godkänt med tanke på den mycket låga medelåldern på scenen. Dock kändes själva handlingen lite platt och avhuggen, men då jag inte är bekant med West Side Story sedan tidigare kan jag inte säga om det kanske bara är så historien är uppbyggd. Hur som helst en riktigt sevärd pjäs, med många duktiga ungdomar på scenen!

30.06.2018 kl. 11:34

att ha semesterlängtan

I takt med att dagarna räknas ner mot semester börjar denne lelle kropp bli allt segare och segare. Skulle inte förvånas om man snart misstas som en vingummikaramell. Antar att det är Det Gravida Tillståndet™ som har ett rejält finger med i spelet och än har jag inte lyckats knäcka koden till den perfekta balansen mellan jobb och vila. Föga förvånande känns uppdelningen 0-100 som det mest lockande just nu, speciellt med tanke på gårdagens lilla tupplur som plötsligt drog ut över hela kvällen och när jag äntligen vaknade tre timmar senare var det mer eller mindre dags att gå och lägga sig igen. 

Än kan jag dock inte varva ner till noll hur mycket jag än skulle önska. Ännu dröjer det tre och en halv vecka innan min kollega återvänder och övertar arbetsuppgifterna vi delar på så här över sommaren och ännu återstår en rad helgfotograferingar innan jag kan titulera mig själv en ledig kvinna. Och på tal om lediga lördagar, herrejävlar vad skönt det skall bli med en helg helt fri från obligationer (jag ser på dig, 28.7)! Ser framför mig sovmorgon, långfrukost, häng med familjen och kanske till och med deltagande i något litet jippo som ordnas runt i byarna var och varannan helg så här års. 

Men semsterlängtet, ja, det är starkt just nu. Börjar helt enkelt kännas bakom pannbenet att jag under mina dryga 10 senaste år som hårt arbetande (och studerande), skattebetalande samhällsindivid inte ännu har haft en enda "riktig", lång semester. Och med den lilla klausulen kommer vi in på summan av kardemumman med detta inlägget, nämligen Dagens Stora Fråga. Finns det kanske någon som sitter inne på några heta tips på hur man med minsta möjliga medel (och tid...) trollar fram så mycket semesterfeeling som möjligt? Vore ganska välkommet, om vi säger som så - i väntan på den riktiga semestern. 

Bilderna är från förra sommaren, från tillfällen som aldrig publicerades här på bloggen. 

27.06.2018 kl. 13:57

så vill jag fira midsommaren

På midsommaren vill jag plocka stora fång av blommor och binda kransar till håren. Jag vill ta cykeln längs med byvägen och trampa bort till granngården som säljer jordgubbar och ärter till galet dyra priser, bara för att det är midsommar. Gubbarna sprinklas över kopiösa mängder vaniljglass som med fördel äts mellan var och varannan måltid. Jag vill äta nypotatis med smördopp och laxröra med maltlimpa till lunch och sedan bjuda in familjen till middag på ladugårdsvinden. Jag vill leka knasiga lekar och stafetter, kanske dra igång en femkamp? Om det finns möjlighet och tillgång till bil kunde vi dra iväg till något valfritt vattendrag för ett kvällsdopp, men bastubad är i alla fall ett måste. Jag vill gå hem i solnedgången och känna mig mycket nöjd med min dag, så vill jag fira midsommaren. 

Realiteten då? Hur blir denna midsommar? Ja-a, verkligen inget i närheten av ovanstående i alla fall. Hittills har jag ägnat dagen åt att vattna krukväxter samt länsa en gammal chipspåse på de sista smulorna i botten. Drog under en svag stund i vårvintras på mig en ohemult lång arbetsdag på cafét jag brukat jobba på (vad gör en inte för sin gamla arbetsgivare vars dotter gifter sig....) för midsommardagen och i och med det rann även ivern av mig att planera något annat kul program kring helgen. 

Och när familjens projektledare tagit tjänstledigt så är det inte som att saker och ting under kategorin "roliga aktiviteter" spontant skulle styras upp. Nåväl, har inte helt tappat hoppet men tänker att den här helgen helt enkelt får bli som den blir. Tar min revansch nästa år istället, då skall minst 90% av ovanstående aktiviter klämmas in om fru Nyberg får bestämma. 

21.06.2018 kl. 13:39

nedräkningar

Igår ställde jag till med ett så kallat avslutningskaffe för teatergruppens produktionsteam som jag fungerat som producent för det senaste året. Norpade några pioner ur trädgården och plockade fram finglasen och vips var det en riktigt festlig stämning över det hela. 

Har på senaste tiden börjat känna mig lite seg i huvudet och väldigt osugen på jobb så känns skönt att ha ett projekt jag kan sätta punkt för (så fort jag lämnat in alla stipendieredovisningar bara...). Det får mig även osökt att reflektera över hur mycket jag "har kvar" inom diverse livsområden om kom fram till följande lista. 

Detta är kanske ej av intresse för gemene man (eller kvinna) men här följer trots allt antalet... 

☾ fotograferingsjobb innan jag får lägga kameran på hyllan (i jobbsyfte) för ett bra tag: 8
☾ arbetsdagar kvar på jobbet: 28
☾ dagar kvar till semester: 30
☾ dagar tills Den Stora Ledigheten börjar: 70
☾ dagar tills lilltypen beräknas dyka upp: 105... 

... vilket får mig att inse att saldot för antalet prylar & tillbehör vi hittills skaffat till lilltypen är exakt noll. Skönt att åtminstone än så länge hålla det på en minimalistisk nivå, hehe. 

 

19.06.2018 kl. 15:01

sommarkvällar

Denna dagen har gått i ett dis. Det har tydligen blivit sommarens melodi att vakna upp till total "baksmälla" efter att ha fotograferat bröllop (vilket inte är så förvånande med tanke på hur mycket energi som läggs ner på att vara 100% skarp genom hela dagen), så idag har jag knappt lagt två strån i kors för att åstadkomma något.  Istället tänkte jag att vi kunde titta på en helt annan sommarkväll, för några veckor sedan, då jag hittade vackra lupiner längs vägrenen och vi åkte på en liten utflykt. 

Men först var jag tvungen att gå hem med katten som promt envisades med att jamande följa efter oss då vi skulle gå över till grannhuset för att låna en bil. Inte lätt att vara katt när flocken skingrar sig. 

Nåväl, när alla katter var hemförda och bilen hämtad åkte vi iväg ner mot Barösund. På alldeles lagom avstånd för en spontan liten utflykt. Samt med bonusen att en får åka färja!

Spatserade förbi en liten skogsdunge fylld av liljekonvaljer som doftade gott.

Sedan slog vi oss ner på Scolas terrass för att drickak öl och rosa lemonad. 

Vi hade lyckats traska in ett par minuter efter stängning, men  det  var bekanta som var på jobb och terrassen var fortfarande full av folk, så vi fick handla ändå. Vilket var tur! Hade ju varit en lite snopen utflykt annars.

Väl hemma igen möttes vi av våran sedvanliga välkomstkommitté. 

Vad vore livet utan spontana små upptåg och katter tänker jag?

17.06.2018 kl. 21:23

tid för själsro

Kan inte annat än dra än suck av lättnad över att den intensiva vårtakten sakta börjar trappas ner. Vet inte vad det är med mig, men lyckas alltid få igång någon jäkla snöbollseffekt när det kommer till min jobbsituation som på tre röda går från helt normalt arbetstempo till tusen grejer som händer både på mitt nästan-heltidsjobb och företaget.  Tur att det ändå finns lite sovmorgnar, soliga stunder med katter, kompisar som vill ses, får som måste hälsas på, äkta makar som tar en med ut på kvällspromenad och syrener som bör sniffas på som gör att en varit tvungen att slå ner datorskärmen då och då. Pricken över i:et var denna helg i Vasa med ytterst mysigt sällskap som nollade stresskontot totalt och sköljde bort alla tankar på jobb. Tänk om man till och med lyckats lägga grunden för en sommartakt? Det återstår att se, men håller tummarna.  

10.06.2018 kl. 21:39

renoveringsprojekt: nytt sovrum

Bildkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 

Vårt nästa renoveringsprojekt här hemma blir att fixa till ett nytt sovrum. Det nuvarande sovrummet är väldigt litet och trångt så det skall bli skönt med lite mer yta, förvaringsutrymmen samt möjlighet att elda i kakelugnen! Är ju en viss lyx att verkligen ha rum att välja på, och det rum vi har tänkt oss ligger i anslutning till salen och hör usprungligen till sidolägenheten i huset och har fungerat som ett litet vardagsrum. Men nu skall det alltså bli sovrum av det hela och om jag får drömma högt och lågt önskar jag mig följande:

  • Plankgolv. Det här är kanske mitt största måste, bara vi hittar en lösning som inte tömmer kontot totalt. Hoppas förstås att vi skulle hitta något riktigt fint när vi river upp plastmattorna som kunde gå att återanvända på något vis. 
  • Lugna, matta färger. Men inte vitt! Just nu är jag lite sugen på en grön-grå-blå nyans till väggarna. 
  • Dubbeldörrar in till rummet från salen, tror jag skulle bli så fint. Har faktiskt spanat in ett par gamla dörrar som ligger undangömda på vår ladugårdsvind, men hur svårt kan det måntro vara att bygga en karm till dem? 
  • Mycket växter. 
  • Lite fin konst att hänga ovanför sängen. Uttermotivet har jag redan inhandlat från Majas Bok, vilket jag tror kommer göra sig finfint i vårt nya sovrum. 

Men hur ser rummet ut nu, kanske någon undrar? Det har ju mest fungerat som förvaringsplats för diverse överlopps möbler och saker, så på bild har det inte fastnat allt för många gånger. Låt oss ta en titt: 

In till rummet kommer man som sagt via salen. 

Och så här ser det ut när man kliver in! Någon typ av plastmatta på golven och två lager spännpapper på väggarna. 

Dörren invid kakelungen leder in till det gamla köket i sidolägenheten och tanken är att täcka igen det. Dock funderar vi på att spara karmarna, så det syns att där har funnits en dörr och göra om öppningen till en hylla, likt inspirationsbilden här ovan, istället. 

Om man blickar ut över rummet från kakelugnens håll, möts man av detta. Trevligt med två fönster, så det ger mycket ljusinsläpp. Fönstret till höger i bild låter morgonsolen flöda in i rummet, vilket jag tänker kan vara en bra grej för den morgontrötta person jag är. 

Och utsiktet då? Utanför "morgonsolsfönstret" skymtar syrenbuskar och vår gigantiska granhäck. 

Och här har vi utsikten från det andra fönstret. Inte så pjåkigt hörni, lär nog bli bra sovrumsmaterial av detta.

03.06.2018 kl. 10:57

sök mitt jobb & bokningsläget just nu

Som de flesta som kikar in här antagligen inte har missat, kommer jag swischa iväg på föräldraledigt i höst och just nu ligger arbetsannonsen för vikariatet på min tjänst ute. Är väl lite lätt nervös, måste jag medge, för vill ju så hemskt gärna att det är en bra typ som sitter och pillar med mitt jobb medan jag är borta. Någon som med fördel är visuell, kan hantera en kamera, kan grunder i grafisk design och således kan fixa och trixa med flyers, posters och annonser samt är van att utrycka sig i text och kan hantera webbuppdateringar och social media. Låter det som något för dig? Släng in en ansökan senast på måndag 28.5! 

Vad gäller mitt eget företag börjar det se riktigt fullt ut i kalendern. De kommande veckorna har jag fullt upp med att springa på möten med sommarens brudpar och färdigställa  grejer jag redan fotat, men tänker mig att jag de två sista veckorna i juni nog skall lyckas klämma in ett par fotograferingar ännu innan jag sedan trappar ner inför semestern. Och fräck som jag är tänker jag lägga lapp på luckan vad gäller barn, familjer och studenter utan vill helt dedikera mina sista luckor till gravidfotograferingar. Så har du barnproduktion på gång med lagom stor mage i slutet av juni, tveka inte att höra av dig. Har för tillfället sex olika klänningar från e/s design jag lånar ut vid gravidfotograferingar, och jag lovar dig, det blir så tusans smickrande bilder med dem på! 

25.05.2018 kl. 19:49

ratatas lista om sommaren

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?
→ myggor, kvällsdopp och ljusa nätter. 

Kommer du jobba i sommar eller ha semester?
→ Som de flesta andra har jag ingen personlig mecenat eller närkontakt till Kela för tillfället, så det är nog bara att ta skeden i vacker hand och jobba på. Dock skall jag faktiskt för första gången, sedan jag knegade i butikskassan och hade lite semesterdagar ihopskrapade, ha betald semester. I tre och en halv vecka. Hör ni änglakören?

Vad gör du helst en ledig kväll?
→ Blir serverad middag av någon annan än mig själv, åker till någon närbelägen sjö på en kvällsdopp och avslutar kvällen i vår "kompisgunga" vid träsket innan solen går ner. 

Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?
→ Vaniljglass och färska jordgubbar! Det måste ju räknas som mat under sommaren, visst, hehe? Annars är väl nog olika typer av sallader väldigt gott under sommaren, speciellt om man har ynnesten att kunna plocka en del av ingredienserna ur egen trädgård. Och herregud, nypotatis med mycket smör, hur kunde jag nästan glömma det?

Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?
→ Hur tråkig jag än nu må låta, men hemma på vår gård faktiskt. Bor ju trots allt mitt i idyllernas idyll, så känns orimligt att gå och drömma om andra ställen. 

Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?
→ Jag vaknar upp med ett knippe kompisar som susar uppe i gästrummet på vinden, dukar fram en superfrukost i trädgården och så sitter vi och äter i en evighet innan vi tar tag i resten av dagen. Sedan åker vi iväg på någon liten utflykt, kanske till Hangö eller Fiskars ochs strosar mest omkring utan något specifikt mål. Till kvällen åker gästerna hem och sedan vankas det bastu och grillmat hos mina föräldrar ihop med syskonen. Går hem längs med sandvägen i solnedgången och är mycket nöjd med dagen. 

Ett fint sommarminne?
→ Finns många, men under de senaste åren har jag verkligen uppskattat de små resorna jag lyckats klämma in i mitt sommarschema. Eftersom jag haft väldigt lite "riktig semester" har jag kopplat av som bäst då jag kunnat lämna hemmaplan. Några små påhitt värda att nämna: fjolårets snabbvisit i Vasa, den spontana resan till Utö (klick: 1, 2, 3) och midsomrarna i Dragsfjärd (1 & 2) och på Brännskär (klick). Hoppas verkligen jag skulle ha möjlighet att besöka något av dessa ställen snart igen. 

Finns det någon låt du förknippar med sommaren?
→ Empire of the Suns  Alive, Icona Pop med We got the world och Aviciis Wake me up är tre låtar jag starkt förknippar med supersommaren 2013, då en LEVDE LAJF, som dagens kids kanske skulle säga. Blev lite hispig när jag kollade den skakiga videon jag länkade, JESTAS vad bra jag var att njuta den sommaren. Levde loppan och bodde ihop med Ida i "lekstugan",  sprang på festivaler, hängde med kompisar, festade, pussade på min blivande man, åkte på utflyker och skejtade i ett. Måste ta till mig lite utav detta i sommar, minus eventuellt festande och skejtandet då, det lär väl denna inte så lilla kropp inte gilla i allt för stora doser. Men för att återgå till frågan: I övrigt gillar jag svenska visor och typ allt trallvänligt som passar bra att gå omkring att nynna på under sommaren. 

Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?
→ Träffa kompisar som är svåra att kunna träffa i vardagen, få många lata stunder i hängmattan, gå på sommarteater, renovera vårt blivande nya sovrum samt bara njuta (som så folk påpekat att vi måste passa på att göra nu medan vi "bara" är två, herregud sån stress att liksom schemalägga sin njutning). 

23.05.2018 kl. 21:06

måndag under äppelblom

Måndag, och lugnet efter stormen kan en väl säga. Efter den förra intensiva veckan som både innehåll mitt vanliga jobb, två fotograferingar och fyra föreställningar kändes det väldigt rimligt att idag tillåta sovmorgon och en långsam start på dagen ute i trädgården. 

Placerade mig självklart under äppelträdet för att njuta av blomningen som är så praktfull just nu. Drömmer om att plantera fler ute i trädgården så den skulle bli lika lummig och vacker som jag på bilder sett att den var förr i tiden. 

Bäst smakar frukost när en inte har bråttom någonstans, det är sedan gammalt. 

Efter en stund lade jag mig i hängstolen (eller vad den nu kan tänkas heta?) och fick sällskap av denna dam. Blir alltid lika glad av att se en liten katt någonstans i periferin komma kutande mot en med svansen i vädret. Ett av livets största glädjeämnen, helt klart! När hon efter ett tag fick nog av mitt sällskap, tog hon adjö, slickade mig på stortån och begav sig av på nya äventyr. 

Ja hörni, inte så pjåkig start på veckan ändå!

21.05.2018 kl. 14:43

om alice i underlandet

Denna vårs stora projekt, utanför mitt hvudsakliga jobb, har nog varit företällningen Alice i Underlandet, som jag fungerar som producent för. Det har varit ett alldeles ljuvligt litet gäng att jobba med och nu har vi endast två stycken föreställningar kvar:

lördag 19.5 kl. 16 och
söndag 20.5 kl. 16

Varmt välkomna! Föreställningarna äger rum på TryckeriTeatern i Karis och biljettluckan öppnar en timme innan föreställningen drar igång. 

19.05.2018 kl. 11:01

om att vara halvvägs

Hur inleder man ett inlägg när man knappt har orkat formulera sig alls på hela halva vårvintern? Efter flera månader av tomgång har plötsligt appen som hjälper mig hålla reda på denna "lilla produktion" tickat iväg och idag landade den på 50%. Och tänker att det minst sagt börjar vara på tiden att rycka upp mig en liten aning och börja bli mer ett med den gravida uppenbarelse som numer är min kropp. Har ju varit lite spännande månader på så vis att jag som vanligtvis endast kastar mig in i situationer jag känner att jag har kontroll över och framför allt är bra på plötsligt omöjligen har kunnat styra varken mående, ork eller prestationsförmåga. Frustrerande, men antagligen ganska hälosamt. 

Känner att jag  har mycket att tacka det vackra vädret för att energin sakta börja återvända. Mindre skönt att jag lyckats pricka in extra mycket jobb under vad som antagligen kommer vara sommarens enda riktigt, riktigt varma och fina veckor. Nåväl, har i alla fall bestämt mig för att inte ta emot några nya uppdrag alls under min semester som infaller i slutet av juli (inte en självklarhet för en företagare..) och inte heller efter då jag återvänder för några veckor jobb innan långledigheten kommer emot. Ett obetyligt steg för mänskligheten, men ett ganska himla stort ett för denna lilla arbetsnarkoman. 

Så att sådant just nu. Känner mig nog fortfarande lite lost när det kommer till att fundera ut vilka trådar jag skall greppa efter här på bloggen. Finns det något ni vill läsa om? 

16.05.2018 kl. 21:38

fred, kärlek & katter

Nu börjar jag verkligen känna att det är vår. Varför? Jo, det mest kännspaka kännetecknet har gett sig till känna: en fullspäckad kalender. Det händer en hel del på jobbet på folkhögskolan, vi ligger en vecka ifrån premiär med teatergruppen jag jobbar med och säsongen som bröllopsfotograf har kickat igång. Man känner att man lever, om vi säger som så.

Alla lediga stunder försöker jag ändå fokusera på att låta mig inspireras av denna lurviga livsnjutare. 

Och där emellan är det projekt Lifvet (vars namn min kollega finurligt gav upphov till pga ett missförstånd) som gäller. Ja, och har någon missat så kan ju då officiellt (svart på vitt, telefonbild genom filter) meddelas att denna kulturproducent har tagit sig an ett nytt producentuppdrag så att säga. Går snart in i vecka tjugo och tycker att jag själv knappt kännt mig (om man bortser från den extrema tröttheten som rått hela våren) eller sett det minsta gravid ut. Tills jag en dag, då jag kände mig lite extra modig, drog på denna klänning. Fick snällt konstatera att där nog är mer än min vanligt lagom-tjocka-bullamage. 

Nu under helgen har jag varit i Helsingfors för att fotografera årets allra första bröllop i strålande vårväder. Har lite färre bröllop än vanligt denna säsong, eftersom den pga höstens kommande producentprojekt blir betydligt kortare än den brukar och ett par avbokningar dykt upp, men det grämer mig inte det minsta utan jag tycker däremot det skall bli riktigt skönt att få chansen att leva lite normalt ledighetsliv. Kommer både ha semester OCH en del lediga helger denna sommar - halleluja!

Är det något jag lärt mig under åren som bröllopsfotograf är det att alltid äta ordentligt så startade fotograferingsdagen med en rejäl caféfrukost innan jag stack iväg för att möta upp brudparet (sidospår: note till alla som skall gifta sig: kom för guds skull ihåg att reservera mat åt fotografen under festen!).

Bröllopet jag fotograferade var väldigt lyckat och fint och hade dessutom en otroligt vacker dukning som jag lite snabbt dokumenterade såhär även genom telefonen. Även stort plus till brudparet som gjorde mitt jobb enkelt och tyckte att mina skämt var roliga :--) är alltid lite småjobbigt med folk som man inte får att dra på smilbanden oavsett hur många ess man plockar fram ur rockärmen. 

Idag vaknade jag upp hemma hos Laura med en svag känsla av baksmälla, trots att jag bara hade skålat i jaffa och cirka tre liter vatten. Brukar bli så, då man som bröllopsfotograf verkligen får lägga ner halva sin själ i arbetet och ständigt vara på alerten under många långa timmar av fest. Med anledning av detta fick det bli en mycket lugn söndag och vi passade på äta en god frukost för att sedan gå ut och njuta av solen och äta glass i en park. Bra avslut på den första helgen i maj. 

06.05.2018 kl. 22:16

några små vårglimtar

Kvällar när dimman ligger tät på träsket och svanarna flyger över i väntan på att isen skall lossna. 

Små promenader i solskenet med lilla familjen. 

Alla blommor som äntligen ploppar upp. Som små stjärnor i rabatten. 

Att fixa i ordning verandan och göra den riktigt mysig och sommarredo. 

Oändliga tupplurer med de här två pälsbollarna. 

Fira våren och valborg med vinbärsbladsbubbel, säg det snabbt många gånger efter varann om du kan!

Och så det här. Som hela vårvintern oundvikligen har cirkulerat en hel del kring och som dragit så mycket energi. Men nu är det första maj och officiellt vår och jag tänker att allt bara kan bli bättre. 

01.05.2018 kl. 13:38

att komma igång med blomstrande

Den här vårvintern har mer eller mindre varit en lång seghet utan dess likhet och kreativtetsnivån har varit extremt låg. Därav har även denna blogg fått stampa på ställe, då inspirationen att producera något fiffigt på ett ungefär har varit noll. 

Under de senaste veckorna har jag dock känt av en skiftning och under helgen var Julia och Amanda här för att jobba med Blomstrande. Av lite olika anledingar har det dragit ut en aning, men nu känns det kul att vi är igång! Det blev ommöblering av salen, fotograferande av en dukning, surr om det senaste och så åt vi en massa gott - givetvis. Som Elsas bloggiga citron- och vallmokaka till exempel. 

Är även väldigt tacksam över att ha fått såhär fina vänner på "äldre dagar". Okej, är ju inte lastgammal men ser ändå en tydlig skillnad i hur en hittar vänner då en inte längre är i ett studie- eller annat socialt sammanhang så gott som dagligen. Och att dessutom få jobba ihop med ett kreativt projekt - inte illa! 

18.04.2018 kl. 12:07

vårmarknad & äggmåleri

I söndags bestämde jag mig för att åka på en liten spontanutfärd, och nappade mig mig riina i farten. Fiskars var vårt mål!

Det finns en oskriven regel om att i Fiskars får en vara precis så turistig en vill, så naturligtvis drog vi fram kamerorna för att föreviga de flytande djuren på ån. 

Vi traskade vidare till Kopparsmedjan, som var fint pyntad inför påsk. 

Det ordnades nämligen vårmarknad, och hela smedjan var fylld av producenter av lokala råvaror. 

Halva nöjet med marknader i stil med denna är att gå omkring och kika på hur folk dekorerat sina bord. 

Fast handla gjorde vi förstås också! Fyllde snabbt upp korgen med ägg och potatisbröd samt pasta, mjöl och kött från Mörby gård. Skall övertala min man att göra en ritkigt god gryta till mig på det där köttet ikväll, femårs dag som det är, och allt. 

När vi ansåg oss färdihandlade gick vi vidare längs med ån och stannnade till en stund för att betrakta forsen som hade skapat spännande ismönster. 

Sedan trängde vi oss in allra, allra längst in i ett hörn på ett café för att inta den dagliga dosen av eftermiddagskaffe. Tjuvlyssnade lite på grannbordet, där storta businessplaner verkade smidas. 

Lagom till att vi skulle sätta oss i bilen och åka hem igen, tittade solen fram och hälsade oss adjö. 

Nästa destination var hem till min mamma som hade ställt i ordning påskfika (jaja, vet att man inte säger fika i detta land, men tycker det är så sympatiskt så använder det ändå)...

... samt äggmåleri! 

Pilligt och tidskrävande att få paraffinet på plats och doppa äggen i färger i olika omgångar, men väldigt värt för slutresultatet!

Martinas ägg liknade mest ett vackert fyverkeri!

Och detta blev mitt resultat. Om du vill veta hur man skall gå tillväga för att pynta ägg på detta vis, så kan du spana in min instruktionsvideo som jag gjorde förra året:

Glad påsk!

29.03.2018 kl. 21:44

en liten veckoslutsrapport

Älskar att hitta på små "jippon" av de mest minsta och kanske i andras ögon helt intetsägande grejer. Som att inviga min nya Mildred-ost till exempel. Okej, denna tillställning krävde inte mer än att jag dukade fram frukosten i helt vanlig ordning, men tyckte en ändå var värd en aning extra piffighet. 

Hade slagit på stort och även inhandlat Tenalaosten, så det kändes lite smålyxigt att ha två olika sorter att välja på. Båda riktigt goda och aromatiska, dock ganska mäktiga så de är inte precis någon sort man gnager i sig en hel på en gång. 

Det här kan eventuellt vara lite utav helgperfektion i mina ögon. Att långsamt stiga upp, duka upp en fin frukost och sedan sakta äta den. Blir ledsen på min man varje gång han skall vara den där morgonpigga jäveln han egentligen är och bara hinkar i sig en kopp kaffe i förbifarten och sedan är good to go. Förstår inte ens hur man kan komma på tanken att göra så, speciellt under veckslut liksom. :--)

I övrigt har det varit ett så lungt och skönt veckoslut, med extremt lite program. Det enda jag hade på min att göra-lista var att byta jord och krukor åt mina växter samt städa upp klädskåpet en aning. Ja, riktigt rajtantajtan, eller hur? 

Avslutade helgen med ett parti skip-boo framför kakelugnen i salen och kan väl med det säga att helgen var rätt så fulländad. Ser fram emot den kommande veckan eftersom det innebär att vi redan är i mitten av mars och några steg närmare vår, ljus och grönska. Ljuvligt. 

11.03.2018 kl. 21:26

ett besök i tenala mejeri

I onsdags stod det utfärd på schemat för marthagruppen jag är med i och vi styrde kosan mot Tenala och Frimans lanthandel. En riktig pärla till affär där man verkligen kan hitta de mest oväntade grejerna. 

Och så har de ju traktens finaste ostdisk, det går inte att förneka! Långa rader med läckerheter som gör att snålvattnet börjar rinna då en skall välja ut en bit ost till sig. 

Den här gången var valet dock mycket enkelt, för de har nämligen ganska nyligen börjat producera två nya ostsorter som de namngett efter tidigare arbetare i mejeriet. Och en av dem heter Mildred efter min mormor, så en sådan skulle jag givetvis ha! Hon jobbade på mejeriet då det fortfarande var i Valios ägor, men de stängde verksamheten för dryga 30 år sedan. 

Nu har dock Pelle och hans familj blåst liv i mejeriet igen och producerar ost för fulla muggar! När alla hade handlat klart i lanthandeln åkte vi vidare ner till mejeriet där vi fick en grundlig genomgång hur det går till när de gör ost. 

Det här kärlet rymmer hela 600 liter, så det är inte precis någon liten bondost man vevar ihop hemma till jul som man får ut från detta. Något jag tycker är väldigt fint med hela tillverkningsprocessen är att mjölken till ostarna tas från en närbelägen gård så förutom att det hela är ytterst lokalproducerat är mjölken dessutom fortfarande varm då den anländer till mejeriet och ostmakeriet sätts igång. 

På en effektiv arbetsdag kan upp till 88 stycken ostar bli gjorda. Inte illa för två personers dagsverke, om man säger som så. 

Sedan fick vi givetvis tillfälle att smaka på ostarna också!

Tycker själv att jag är en ganska driftig person, men här kommer jag nog tvåa. Förutom mejeriet och lanthandeln driver familjen även en restaurang, ett café, ett svarveri samt är i startgroparna till att starta upp ett bryggeri. Mäkta imponerande! 

Jag tycker det är suveränt att det lokalt går att hitta dessa produkter samt att det finns folk som fortfarande värnar om detta mathantverk. För det är minsann ingen liten process att göra ost fick jag lära mig efter detta besök! 

Dessutom var det otroligt fint att få en inblick i det arbete som min mormor (och även mamma!) en gång har utfört. Och ja, inte tänker jag heller sticka under stol med att jag är stolt som en tupp över att hon fått en ost namngiven efter sig. Skulle jag få bestämma skulle jag säkert helst resa en smärre staty i hennes ära, men helt okej så här också - vi börjar med osten. 

10.03.2018 kl. 16:41

att vara scout är min feministiska handling

Igår klippte jag ihop ovanstående bild som hastigast, för att dela via min scoutkårs sociala medier. Ett hopkok av den klassiska "We can do it"-illustrationen av J. Howard Miller samt vår gamla kårchef Giggi, som var aktiv i Karis Flickorna över 30 år och hade stor betydelse för kåren. 

Speciellt under dagar som igår, internationella kvinnodagen, brukar jag fundera aningen extra på vad jag själv gör för att sträva efter en lite mer jämnställd värld. Visst delar jag viktiga artiklar och texter samt tillrättavisar kollegor som försöker gratulera en på kvinnodagen, men vad mer? Med fulla dagars arbetsveckor och bosatt ute på landet kan ens åtaganden ibland kännas aningen begränsade, men så slog det mig - jag är ju faktiskt scoutledare. 

I hundra år har nämligen Karis Flickorna jobbat för att möjliggöra en meningsfull verksamhet för flickor, som ger dem möjligheten att växa upp till starka individer i samhället. Vi uppmuntrar till gemenskap, kurage och bondförnuft och ger alla chansen att vara med. Dessutom hör de vänner jag lärt känna genom scoutingen till de mest kloka, inspirerande och förnuftiga personer jag känner. 

Att vara scoutledare är helt enkelt min feministiska handling. 

09.03.2018 kl. 15:59

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

☰ meny