sju rutor från min onsdag


Startade morgonen (förmiddagen) med frukt, te och svarade på mail och lite annat småfix. 


Sedan blev det dags för yoga. Skall verkligen försöka ta mig tiden att yoga några gånger i veckan också hemifrån, tur att youtube finns för newbien som mig. 


Därefter blev det bakningsdags. Bakade en chokladkaka som jag tog med till skådisarna på kvällen. 


Till lunch blev det uppvärmd makaronilåda och grynost. Hade glömt salladen framme från kvällen innan så den var inte riktigt på topp att äta längre :'( 


Efter lunchen gick jag upp på vinden för att måla taket i mitt blivande arbetsrum. Lana var förstås med och övervakade arbetet. 


Mot kvällen var det dags att svira om och peta bort färgfläckarna ur håret. Skulle nämligen iväg på den allra sista föreställningen av produktionen jag varit med och producerat så tyckte att jag gott och väl kunde brassa på med läppstift och rouge. 


Och så avslutade jag kvällen på Karelia. Tänk, nu är det över. Känns lite märkligt. Hängde ju mer eller mindre all min vakna tid här i höstas, när jag inte var på jobb i Helsingfors. Vad skall jag riktigt göra med all tid som nu blir över? Åtminstone återuppta mitt sociala liv. Kanske börja med någon trevlig hobby? Stickning, som verkar vara den senaste trenden i bloggvärlden? Vi får se. 

Publicerad idag kl. 11:04

vita väggar, vita tak

Dags för en liten uppdatering på renoveringsprojektet som sakta går framåt. Den ena långväggen har skivats upp med hjälp av pappa och den gröna väggen har målats över med grundfärg. Min tanke är att måla den ena väggen i någon enkel grå färg och den andra i någon nyans av kalklitir för trevliga bakgrunder att fotografera mot sedan när arbetsrummet är klart. Också taket har fått sig en första omgång och vi har påbörjat evighetsprojektet med att fylla i alla skarvar. Pilligt jobb! Lär nog behövas ett par lager till innan allt det mörka är intäckt. 

Lana övervakar givetvis och ser till att allt går rätt till. 

Publicerad igår kl. 12:12

januaridagar

 

 

Dessa januaridagar, känns som det finns oändligt av dem. Idag har varit en litet lugnare dag, då jag just nu endast är anställd till 40%. Det ger mig flera dagar i veckan jag själv kan styra och ställa över och idag har jag alltså jobbat hemifrån med ett par ombrytningsprojekt samt utfört ett fotouppdrag. Tog sparkkälken hem till pappa, som också var hemma, och bjöd på lunch. 

Velar mellan den sköna känslan som lugna dagar för med sig och dåligt samvete över att jag borde göra något mer. Får hela tiden påminna min inre arbetsmoral, som är rätt rubbad sedan förra året, att det är mer än okej att faktiskt inte gå på högvarv dygnet runt. Jag kan gott och väl ta ut lite fritid mellan varven, har hört att det är sånt normalt funtade människor faktiskt gör ibland.

Så må dessa snälla, mjuka januaridagar fortsätta. Har nämligen lovat mig själv att januari får forma sig precis som den vill, sedan tar jag itu med att fundera ut en plan för resten av året och eventuella extraknäck, projekt och framtidplaner. 

Publicerad 17.01.2017 kl. 18:14

tapaslördag

Hej från i lördags, då vi dukade upp en tapasbricka med exakt allt gott vi kunde komma på. Mumsiga ostar, lite olika korvar, mango, hallon och tryffelchips bland annat. Vi ville passa på att ta ut lite lyxig tumistid eftersom denna helg mest har bestått av teaterjobb (för min del) och de resterande två helgerna av januari är redan uppbokade för en massa program. Nästa helg åker vi till Åbo för att inkassera en bröllopsgåva i form av spelkväll och övernattning hos kompisar och helgen därpå flyger vi till Frankrike för att gå på bröllop. Väldigt kul grejer alltså, men just därför passade extra fint med hemmahäng, netflix och besöksförbud för utomstående denna lördag. 

Publicerad 15.01.2017 kl. 22:31

januari för tre år sedan

I samband med att min telefon drog sin sista suck, rotade jag fram mobilen jag använde innan det och kom över en drös bilder som nästan känns som tagna ur ett annat liv. Lite så här såg mitt liv ut i januari tvåtusenfjorton: 


Jag bodde i Helsingfors och studerade.  Fast inte med denna vy förstås, utan i tölö i huset intill min trogna partner in crime för helsingforstiden, emma. Mechelingatan I miss you. 


Och ungefär så här så jag ut för det mesta. Alltid, alltid med en tygkasse med prick alla grejer hullerombuller i över axeln. Saknar min fina kappa som jag bär på bilden, måste ta och fixa nya knappar så jag kan ta den i användning igen. 


Jag gjorde praktik för en teaterfestival och så här såg utsikten ut från kontoret. Skulle aldrig kunna tänka mig bo här, men visst är rödbergen fint att titta på. 


Vi hängde mycket med klasskompisar och drev runt på olika barer. 


Och kaffedejtade dessa två guldklimpar. 


Samt kramades med gosiga kompisar. Livet hörni!


Fast ibland var jag ju faktiskt hemhemma i karis också och umgicks med min future husband. 


Avslutar med denna bild från mitt januariliv 2014. Beskriver den tiden rätt bra känner jag. Och så skall jag ta som mål att så ofta som möjligt locka fram samma genuina leende och glada kinder som jag bär på denna bild under det här året, japp det låter bra. Januari tvåtusensjutton är också helt okej. 

 

Publicerad 13.01.2017 kl. 22:35

om en stormfrukost och den perfekta dygnsrytmen

I morse vaknade vi upp till strömavbrott och då var det enda rätta att roffa åt sig en massa lyktor och ljus och samla alltihop i köket. Är rätt länge sedan jag upplevt ett "gammalt hederligt" strömavbrott sedan, så tyckte mysfaktorn var ganska hög (men obs på att det nog var väldigt trevligt att strömmen kom tillbaka igen efter ett tag!). 


Som tur har vi vedspis, så vi fick både kaffe och frukostägg fixade utan något strul. 

Efter denna maffiga frukost skrotade vi mest runt hemma och tog det lugnt, eldade i kakelugnen och småfixade med ditt och datt hela förmiddagen innan vi skulle iväg på varsitt håll. Att Kisse jobbat kvällstur hela veckan har passat min dyngsrytm otroligt bra, eftersom det gett oss tid att umgås eller fixa i hemmet på dagen och sedan har jag utan dåligt samvete kunnat förkovra mig i diverse projekt om kvällarna i ett lugnt och knäpptyst hus. När det kommer till kontorsarbete jobbar jag bäst på förmiddagen men så fort det kommer till mina egna företaganden är jag som mest effektiv om kvällarna. Idag har fotouppdrag, lite kontorsjobb och en designbeställning stått på agendan. 

Idag har jag dessutom tagit ett steg mot ett år med aningen mer välbefinnande i livet och gått på yoga tillsammans med min mamma. Så skönt och avslappnade att jag nästan somnade stående. Varför har jag inte gjort detta tidigare? Yogat alltså.  Har nog haft många tillfälllen då jag kunnat somna stående. Nästa steg på vägen skulle kanske att börja med den där vattengymnastiken jag tänkt på i flera år? Vi får se. 

Parkerade mig framför brasan tillsammans med Lana (högst iscensatt bild) då jag kom hem på kvällen. Och tog itu med momsdeklarationen. Väldigt lite mysighetsfaktor på det, men ett tråkigt måste. Är ändå tacksam över att det i slutet av året rullade in en del cash, så det överhuvudtaget finns några summor att ens betala moms på. 

Publicerad 13.01.2017 kl. 00:15

att hitta sin inre läslus(t)

I lågstadiet var jag stolt som en tupp då jag snabbt avancerade  från att inte överhuvudtaget kunna läsa till få byta ut den enkla Olaboken till Elsa- och så slutligen Leoboken. Några år senare skulle vi dokumentera vår läsning under en termin genom att fylla en kal trädstam med ett löv för varje bok vi läste och mitt papper svämmade snabbt över av blad. I tonåren kunde jag avverka en hel Harry Potterbok på ett dygn. 

Men så inleddes gymnasieåren och i takt med att antalet skolböcker ökade i mängd och sidantal minskade läsningen för nöjes skull drastiskt. Åren därpå avtog läsningen ytterligare då så många nya intryck gjorde entré. Oändligt långa kaffestunder i Serendipity som låg ett stenkast från skolan, otaliga kvällar och nätter av fest, detidsjobb, studieliv i Helsingfors och allt vad det förde med sig. Förhållande, flytt och den eviga balansgången mellan jobb, sömn, socialt liv och fritid gjorde att de gamla böckerna enbart stod och samlade damm och biblioteksbesöken var ytterst sällsynta. Plötsligt var bokträdet inte överfullt av löv längre utan jag skummade igenom en handfull litterära verk per år. På sin höjd.  

Mitt mål det här året är att locka fram läslus(t)en igen. Har tidigare gjort några trevande försök men har inte riktigt nått punkten där jag totalt kan försvinna in i en berättelse och känna att allt annat är helt frånkopplat.  Jag tänker inte lägga ut några strikta regler över vad eller hur mycket jag skall läsa, men tänkte sträva efter att följa minst en av följande punkter när det kommer till författaren: 

1) kvinnlig författare
2) om möjligt, nordisk
3) gärna finlandssvensk

Just nu ser min boktrave ganska lovande ut. Underfors och In transit fick följa med mig hem från biblioteket idag. Naondel läste jag slut igår och Allt som blir kvar tänkte jag hinna avverka innan Ratatas kommande evenemang med Sandra Beijer. Livet & Patriarkatet och Hush Baby är påbörjade projekt som jag hoppas få lästa i sinom tid. Tipsa mig gärna om fler läsvärda böcker!

Publicerad 11.01.2017 kl. 16:46

sovrumsbelysning och helg mitt i veckan

Under mellandagarna passade vi på att äntligen skaffa vettig belysning till vårt sovrum. Tidigare har vi delat på en svag liten bordslampa, så känns skönt att äntligen kunna läsa utan att belysningen är helt dunkel. Föll för den inte helt nya trenden "nakna" glödlampor upphängda med hjälp av en hyllkonsol. Enkelt och fint.

Sovrummet är det rum jag hittills tycker är mest klart som helhet i huset. Kan bero på att det är väldigt litet, så krävs inte mycket för att fylla upp det. Lite klädförvaring är det enda i möbelväg förutom sängen, de små borden och kakelugnen. Färgskalan i rummet har fått bli ganska avskalad och går i vitt, grått och trä. Tänker att det gärna får vara lugnt i rummet en skall sova i. 

Och på tal om lugnt, är det precis vad denna dag varit och förhoppningsvis också morgondagen kommer vara. Tar "veckoslut" nu mitt i veckan eftersom helgen kommer försvinna i teaterjobb. Vi kör igång de extra föreställningarna av Raseborgs ruiner nu, med endast fyra speltillfällen på schemat. Så gäller alltså att rappa på om du är intresserad och ännu inte sett den!

Publicerad 10.01.2017 kl. 23:11

att börja nya jobbet med ett brak

utsikten ifrån mitt nya arbetsbord

 

Ifall någon Smidigt med Miilo saknat har, 
kan jag härmed meddela att konceptet finns kvar.
Här kommer en bekännelse i form av en dikt,
kanske den rentav är en smidighetsbikt? 

Inledde det nya arbetsåret med ett brak, 
halkade i trappan och telefonen krossades under min bak.
All data och nummer ur apparaten försvann,
och mammas nummer är den enda ur minnet jag kan.

En nystart på året det på många vis blev.
Då jag in i elektronikaffären klev
samma dag som jag förstrött i reklambladet hade kolla'
efter en telefon som inte bankkontot skulle nolla.

 

Publicerad 09.01.2017 kl. 21:14

slutet på julledigheten

Så var den här, sista dagen av "mellan jobb"-perioden och semestern. En tredjedel av ledigheten förbrukades på att ligga sjuk i feber, en tredjedel försvann i någon slags mellandagsdimma. Under de sista dagarna kändes det därför extra viktigt att fokusera på att verkligen ta det lugnt, bara vara och ladda de där arma batterierna och energireservbanken som verkligen hade börjat sjunga på sista versen. 

Somliga dagar har jag sovit bort hela förmiddagar, knappt lämnat huset och bara plöjt teveserier. Andra dagar har jag busat med brorson, eldat i spisen och legat på fårfällen och läst, målat tak, druckit kaffe med kompisar, reashoppat, åkt lite skateboard, badat bastu, piffat mig fin och gått på kalas. Huvudregeln har i alla fall varit att inte klämma in för många programpunkter på en och samma dag. De där totalt tomma dagarna med noll krav på prestation eller social samvaro har verkligen varit välbehövda. För att nollställa hjärnan så den orkar starta om och vara kreativ igen inför vårens projekt. 

Denna semester låter kanske inte som mycket för världen, men jag hade varken kunnat önskat mer eller mindre av denna ledighet. Ja, förutom sjukdomen då, den hade jag nog kunnat skippa. 

Imorgon är det dags för den första arbetsdagen på det nya jobbet. Det känns roligt, och såklart lite spännande. Men ser fram emot detta, och tror jag kommer trivas. Känns ändå skönt att det endast gäller några dagar jobb i veckan till att börja med, sedan får vi se hur resten av våren rullar på. 

Publicerad 08.01.2017 kl. 21:47

en fredagsdejt och två bra företag jag gillar


Den sista fredagen på år 2016, dvs. prick för en vecka sedan, bestämde vi oss för att ha en liten dejtkväll. Närmare bestämt här, på Köttkontrollen. Tyvärr var restaurangen fullbokad, men tur i oturen så passade vi på att besöka deras nyöppnade "meatbar" (meetbar?) i källaren. 


Så här ser den f.d. köttbutiken ut innanför. Alltså så snyggt! Mysigt, enkelt och med en väldigt "europeisk" och fräsch stämning över sig. Det var nästan som att en trodde att man skulle stiga ut på en gata i Barcelona då man lämnade stället.


Här har vi dejtsällskapet. Gillar att inredningen med träbänkar, gamla lådor och tunnor samt att belsyningen främst består av levande ljus. 


Vi beställde in en tapastallrik med massa goda ostar och charkuterier och drack ett varsitt glas ekologiskt vin och närproducerad öl medans vi insöp stämningen. Älskar hur det här gänget verkligen satsar på kvalitét och aldrig gör ens smaklökar besvikna. 


Sedan gick vi vidare för att möta upp bror & fru för att besöka ett annat favoritställe i staden - nämligen Bio Pallas. Utan tvekan den bästa biografen i trakten, som dessutom drivs av ett otroligt trevligt och sympatiskt par. Som hämtar in mera popcorn i salen då filmen redan börjat och som alltid minns vilka som är ens favoritplatser att sitta på. 


Vi såg Passenger, som var en helt okej film att se. Saknade kanske någon ytterligare liten tvist i handlingen, men samtidigt var den ganska skön att se på då det var lätt att följa med. 

Så glad att jag bor i Karis just nu när nya spännande ställen ploppar upp lite titt som tätt samtidigt som de varvas med de gamla favoriterna. 

Publicerad 06.01.2017 kl. 15:32

mina mål för 2017

Jag tycker att det är trevligt att lägga upp målsättningar för det nya året. Inte löften, de känns bara påtvingat, men däremot saker jag vill åstadkomma under friare omständigheter. Lade upp några målsättningar också ifjol. Några lyckades jag bättre med, vissa inte alls. 

År 2017 vill jag:

→ Göra bra ifrån min på mitt nya jobb samt eventuellt skaffa ett extra deltidsjobb. På måndag börjar jag det nya (deltids-) jobbet och planen är att göra en så strålande insats att de inte vill bli av med mig. :-) Dessutom skall jag spana efter ett kompletterande deltidsjobb på ca 20-40% i veckan. 

→ Se till att ha en stabil grundinkomst varje månad. Hänger ihop med punkten ovan. 

→ Odla lite egna grönsaker och örter i vårt grönsaksland. Kanske plantera en björnbärsbuske?

Satsa på mitt företag. Jag vill utveckla mitt eget fotobrand, göra klart min hemsida och portfolio och investera i en ny arbetsdator.  Anställa någon som hjälper mig hålla koll på företagets bokföring kanske? 

→ Renovera klart mitt hemmakontor och verkligen jobba därifrån (och inte sprida ut mig i resten av huset). 

→  Bli bättre på att göra ingenting utan dåligt samvete. 

→​ Umgås mer med mina vänner. Efter ett år  med mantrat "äta-jobba-sova-dö" vore det trevlig med lite mer social samvaro också, jepp jepp. 

→​ Resa till Österbotten och hänga med mina kompisar där. Har varit på min to do-lista länge, men har inte blivit av då jag så extremt sällan haft flera lediga dagar på raken. 

Gå en kurs för nöjes skull. Vad som helst, bara för att det skulle vara intressant, lärorikt eller kul. 

→ Resa med mina kompisar. Sällan är må bra-batteriet så välfyllt som efter kvalitétstid med mina kloka, roliga och knäppa kompisar. 

→ Dejta min man. Och överlag ha mer tumistid utöver att trötta efter en arbetsdag landa raklånga i soffan. 

Tacka nej till saker/jobb som inte ger en bra magkänsla eller har en god effekt mitt välmående. Enda godtagbara ursäkten är att det skulle ha en svinbra inverkan på min karriär. Mvh. Karriärkvinna_90. 

→ Bära läppstift oftare (ja, jag är insiprerad av Noora från Skam). 

Publicerad 06.01.2017 kl. 12:00

new year, new hair

Inledde det nya året med att låta kapa nästan två decimeter av håret och fräschade upp pannluggen och undercutten. Vilken befrielse att bli av med de långa hårtestarna som mest bara tovar sig och skönt med en uppiffad start på 2017. 

Ett av mina mål för det nya året är att prioritera grejer som jag mår bra av och vill göra, och detta var ett första litet steg inom detta mål. Orkar liksom inte spara på en lång frilla bara för att andra tycker det är så vackert, tjockt etc. Skall återkomma med de andra i ett annat inlägg. 

Publicerad 03.01.2017 kl. 14:14

mina tio mest lästa inlägg 2016

1. I Karis heter korvgubbe "Nakkifaija"
Ett inlägg om den nyöppnade grillen "Nakkifaija". Blev en överlägsen etta i statistiken tack vare stor spridning på facebook. 

(bildkälla)

2. Gratulera mig inte på kvinnodagen
Skrev om varför jag inte vill bli gratulerad på kvinnodagen samt samlade länkar till ett antal andra läsvärda inlägg. 

3. Haters gonna hate, but this is what I ate
Ett frukostinlägg som skapade en riktigt hetsig, men uppfriskande, debatt på Ratata. Har en liten sarkastisk sida som jag sällan visar upp på bloggen eftersom jag inte orkar med att bli missförstådd, men i denna debatt lät jag den flöda rejält. Länkade också till en bunt av mina favoritbloggar här på Ratata. 

4. Tio dimmiga bröllopsbilder
Visade upp lite bilder från vårt bröllops efterfest som vi ordnade på ladugårdsvinden hemma på vår gård. Bästa festen i mannaminne om jag får säga det själv. 

5. En festlig bukett och fyndernas fynd
Bloggade om att jag fyndat min brudklänning för ynka 40 euro på loppis. Kanske det bästa fyndet jag gjort? 

6. 7 saker jag stör mig på eller inte förstår mig på:
Skrev en lista på saker som stör mig så som jobbiga människor på tåg, mjölkdrinkar och folk som inte köper ekobananer. 

7. Tankar kring namnbyte vid giftermål
Ett inlägg om hur vi tänkte när vi bestämde oss för att gemensamt ta mitt efternamn då vi gifte oss. 

8. Lön för mödan
Några nerplitade tankar kring teaterproduktionen jag jobbade och slet med hela hösten. 

9. Inbjudningskortet
Jag visade upp vårt inbjudningskort till bröllopet och försökte lösa ekvationen kring hur man skall tänka angående vem/hur många en skall bjuda på sitt bröllop. 

10. Att hitta skatter från förra seklet
Slutligen, ett inlägg om när vi började renovera ett av rummen i vårt hus och hittade tapeter som säkert var minst 100 år gamla. 

 

Publicerad 02.01.2017 kl. 21:13

nyår hos nybergs


I lördags var det ju, som säkert ingen missat, nyårsafton och vi hade bestämt oss för att ställa till med fest och bjöd in lite kompisar. 


Vi tömde barskåpet och länsade dryckeslagret från bröllopet. 


Och dukade fram en tre rätters middag. 


Bland annat dessa två stjärnor var mitt bordssällskap. Kuriosa: under de cirka tjugo år vi känt varandra och varit kompisar har vi aldrig haft något större gräl eller drama. Bra kvinns att ha i livet alltså! 


Vi drack bubbel ur kupade champagneglas,


skrev små önskningar på papperslappar som vi sedan brände i önskedosan, 


och brände sprattelstickor tills brandalarmet gick igång och hela salen var full av krutlukt. Opsie. 


Och så "spelade" vi Ödesuret som berättar om hur det kommande året skall bli. Fick huset (eget hem), ringen (förlovning eller bröllop) samt brödet (mat skall inte saknas). Dagen efter informerade mamma mig om att man egentligen skall göra det efter tolvslaget för att det skall gälla det nya året, så gjorde det en gång till för säkerhetsskull. Då fick jag klövret (lycka), babyn (tillökning i familjen) och skvallertanterna (skvaller). 

Någonstans mellan varven drog jag ett quiz med temat "musik 2016" för gänget också. Ingen fest med mig som värd utan ett quiz liksom. Blandade lite olika moment så som gissa introt, google translate av lyrik samt norsk karaoke. 


Jag och Jenny spexade till det med bordsdekorationerna. 


Senast vi firade nyår ihop var vi nitton år gamla, bestämde oss för att säga upp oss från vår dåvarande gemensamma arbetsplats och beställde en resa till mallorca för sommaren. Kände att vi inte kunde vara allt för mycket sämre nu, sju år senare, så började smida planer för en weekendresa någon gång i vår. 


Glada nyårsfirare, hej hej!


Sen var det dags för efterrätt och kaffe!


Hade dukat upp med våra sprödaste koppar och bjöd på en chokladig historia med kladdkaka, grädde och mousse. 


När klockan närmade sig tolv, byltade vi alla på oss kläder och gick ut. 


Sprattelstickor delades ut till höger och vänster.


Och skumppaglasen radades upp i väntan på tolvslaget. 


När det nya årets ropades in smällde vi av några raketer. 


Och sedan betraktade vi fyverkeriena som avfyrades inne i Karis och syntes mycket bra över träsket. 


Tacksam att ha denna att nyårspussa på. Hoppas på ett lugnt, stabilt och fint år 2017 med min man. 


Här har vi två andra gölliga. 


Innan vi gick in igen tog vi en "nu-är-det-nytt-år"-gruppbild med hela gänget. 


Samt en obligatorisk sprattelsticksbild. 


Sedan gick vi in och slängde av oss skorna, 


tog en svängom eller två på dansgolvet, ​åt nattmat och satt uppe fram till småtimmarna och förbättrade världen. 


Ett mycket fint litet nyår och bra avslut på kaosåret 2016. 

Publicerad 02.01.2017 kl. 20:10

nyårsdukningen

Tänkte att jag skulle slänga in en liten nyårshälsning och bilder på vår dukning för kvällen. Har en ganska stort öllager kvar från bröllopet och ville avsluta det här omvälvande året på bästa möjliga vis, så vi beslöt oss för att ställa till med nyårsfest. 

Dukningen fick gå i blått, guld och vitt. Billigaste vita lakanen från ikea och en bit gardin som jag hittade på loppis fick fungera som borddukar och de fina servetterna fyndade jag på indiska. Cavaglaset ett måste, likaså glitter och sprattelstickor. 

I vardagsrummet (så lyxigt med både sal och vardagsrum!) har vi lyft ut bordet och hängt upp discokulan så vi fick ett helt rum dedikerat till dansgolv. Spellistan är laddad med nittio- och åttiotalsdängor. Bra så. Gott nytt år mina vänner, fira fint!

Publicerad 31.12.2016 kl. 14:47

listan om 2016Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?

Köpte hus. Gifte mig. Producerade teater. Åkte luftballong!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Jodå, ploppar fram kids lite titt som tätt i bekantskapskretsen. Vilket är fint, förstås!

Dog någon som stod dig nära?
Nej, tack och lov.

Vilka länder besökte du?
En snabbis i Estland för att köpa bröllopsdricka och så några dagars bröllopsresa i Barcelona. 

Vad spenderade du mest pengar på?
Hus, bröllop och ett bottenlöst antal tågbiljetter fram och tillbaka mellan Helsingfors och Karis.  

Är det något du saknat år 2016 som du vill ha år 2017?
Mer tid för personlig utveckling och social samvaro. Tid överlag helt enkelt. Och lite överlopps pengar på kontot, tack tack. 

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?
3.9.

Största misstaget?
Att jag på något vis trodde det skulle vara sunt (ok, det visste jag att det inte var, men körde på ändå) att under året jonglera fem stycken olika jobb samt starta egen firma och som socker på botten även ta emot en drös uppdrag via den.

Bästa köpet?
Förutom huset som är litet av en given punkt här, så min nya kamera! Min bröllopsklänning som jag hittade på loppis för 40€ är också något jag skulle vilja kalla ett kap. 

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2016?
Veronica Maggio - Vi mot världen, Imany - Don't be so shy (årets guilty pleasure). 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Ledsnare. Har jobbat massor, vilket har gjort att jag haft lite fritid, varit trött och stressad som gjort att jag varken orkat eller hunnit göra saker som gör mig glad. Till råga på allt har jag blivit sjuk flera gånger då jag äntligen skulle haft några lediga dagar på rad, så hörni näe. Detta var nog inget toppenår. 

Vad önskar du att du gjort mer?
Chillat. 

Vad önskar du att du gjort mindre?
Jobbat för mindre ersättning än vad jag är värd. 

Blev du kär i år?
Fortsatte. 

Favoritserie?
Har sett på ovanligt mycket serier (för att vara jag) detta år, och har gillat dem alla på olika vis: Stranger Things, Game of Thrones, New Girl och Skam. Något du önskade dig och fick?
Startade företag och köpte en ny kamera. Fast detta var ju inte något jag "fick" utan hade planerat och åstadkommit helt själv. 
Mina kompisar ordnade en mysig möhippa för mig och bröllopsfesten blev exakt så avslappnad och rolig som vi hade hoppats på. 

Något du önskade dig och inte fick?
Bättre motion och förmågan att säga nej. Skall jobba på det nästa år. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
Firade med kaffekalas med lite släkt och vänner. 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Lite mer lung och ro och mindfullness. Mer kompishäng. Någon trevlig liten resa och, som alltid, lite mer cash på kontot. 

Vad fick dig att må bra?
Min man, familj och katt. Häng med min gulliga brorson. Tysta promenader i skogen och bastubad hos mina föräldrar. Spontana kaffedejter med kompisar.

Vem saknade du?
I princip alla kompisar. Har funnits extremt lite tid över för kompishäng det här året och de flesta bor på annan ort. 

De bästa nya människorna du träffade?
Vill lyfta hatten för mina f.d. kollegor på marthaförbundet. Mycket kloka och inspirerande kvinnor!

Mest stolt över?
Att jag tog mig igenom detta kaosår av stora förändringar och fullspäckad kalender och fortfarande står på benen.

Vad är planerna inför 2016?
Att må bra. 

Publicerad 30.12.2016 kl. 10:16

blandat från barcelona

Någon enstaka gång under hösten har jag kikat in i min mapp med barcelonabilder och tänkt att jag skall fortsätta berättelsen om vår bröllopsresa där jag slutade. Dels för att resan gick i något slags dis av trötma och det ekade tomt i skallen då någon efter resan frågade hur barcelina hade varit. Jag, som annars älskar att planera resor och söka upp intressanta grejer att göra följde tripdadvisors tips som ett fromt lamm och nöjde mig att kolla på de spännande byggnaderna utifrån då vi inte orkade trängas och köa med en massa andra människor. En annan orsak var min gamla kamera som verkligen drog sin sista suck på flygfältet i Helsingfors då den av misstag åkte i backen, så de flesta bilder som finns sparade från resan är ur fokus och bara i allmänhet ganska skeva. 

Men med det sagt betyder det ju inte att jag tyckte det var en dålig resa. Gillade gamla stans vindlande små gränder, att läsa serier (bästa semesterlitteraturen för en mosig hjärna) på hotellets takterrass, utflykten till freixenets cavafabrik (som vi snällt fick i bröllispresent av siri, tack tack!), kvällen då vi stannade på hotellrummet och hade picnic och baren (Bosc de les Fades) vi råkade hitta i i en återvändsgränd som såg ut som en skog inuti. 

Publicerad 28.12.2016 kl. 10:00

Julafton på Sutarkulla

Hej igen, från andra sidan julfestligheterna. Efter en vecka som golvad verkar jag äntligen ha blivit feberfri så tänkte visa lite hur vår julafton såg ut hemma hos oss. Blev inte så jättemånga bilder pga mitt tidigare nämnda tillstånd, men så här såg vår jul ungefär ut:


Dukade upp långbord i salen. 


Glasflaskor med vatten och en kvist granris fick fungera som ljusstakar. 


Och världshistoriens enklaste servettvikning + en liten rosett på tallrikarna. 


Julklapparna fick vänta snällt under granen. 


Och så en julpuss på det. 


Vid fem var det dags för middag och vi hade dukat upp med bl.a. fisk, sill, maltlimpa, bondost, skinka, farmors makaronilåda, svampsallad och köttbullar. Vi kör på knytkalas så att ingen behöver fixa allt. Ännu har vi inte hittat den perfekta balansen, men det kommer väl med åren. 


Hiro var en av kvällens mittpunkter. 


Leonel var förstås den andra. Här hittade han en bra famn att lyssna på saga i. 


Stim runt matbordet. 


Och sedan kom tomten! Leonel var exemplarisk och hälsade glatt och tackade för varje paket - ett raritetisk uppförande menade tomten, som hade besökt några andra familjer innan oss. 


"Beskriv din familj med en bild" - ok ↑


Sen blev det chill med mumin i soffan. Förstås avsnittet där de väntar på "Julen". 


Två gulliga. 


Snipp snapp snut, sen tog den julaftonen slut. 

Publicerad 27.12.2016 kl. 14:25

dan före dopparedan


Den här veckan gick inte alls som planerat. Hade ju tänkt tillbringa min första semestervecka med att maxa julmyset fullt ut med pepparkaksbak och julgodistillverkning och what not. Men istället golvades jag av feber någon gång i typ måndags och har legat mer eller mindre golvad sen dess. Mycket sugit läge för en som älskar julen. 

Tur har Kisse varit gullig och fixat paketeringen av de flesta klapparna och står även för vårt ansvarsområde (skinkan) till julbordet. Och igår kom mina föräldrar ner med granen som vi sedan klädde tillsammans. Hade egentligen tänkt hänga pepparkakor i den, men av tidigare nämnda anledning blev det inte så mycket av det så blev ganska långt samma dekorationer som ifjol. Kanske helt bra sist och slutligen, med tanke på att vi kommer fira julafton med en ivrig hundvalp. 

Och jo, som den uppmärksamme kanske noterar, så är det inte samma gran som vi valde ut förra söndagen. Den fick flytta in hos mamma och pappa istället eftersom de hade valt ut en lite väl stor gran som vi fick ta istället.
Sidenbandsrosetter, glitterbollar och små hjärtan får bland annat hänga fint i granen. 


Lana är självutnämnd julgransvakt.

Nu har jag en känsla att det inte kommer bli mycket mer aktivitet här på bloggen under helgen (eller vem vet, kanske jag mirakulöst tillfrisknar med massor av iver?) - så önskar er alla en skön och fridfull jul. Ta hand om dig själv, och din nästa. 

Publicerad 23.12.2016 kl. 22:19

 

 

 

 

START •
• AKTUELLT •
• UTSTÄLLNINGAR •
• BLOGGARKIV •
• CV •
• KONTAKT •

 

 

Miilo kallas jag.


Kreativ mångsysslare, kulturproducent, kameranörd och Karisbo. Är nybliven husägare och har tagit över gården Sutarkulla där sex generationer av släkten Nyberg tidigare bott. Gift med Kisse och har en katt som heter Lana.

I denna blogg skriver jag om händelser i mitt liv, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med samt diverse kreativt och kulturellt snack.

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar