☰ meny
 

vecka tjugoett, rätt och slätt

Hej från vecka tjugoett samt vår gård i en rejäl vårskrud. Tänkte visa er vad vi pysslat med under veckan som gått här på Sutarkulla: 

Låt inte denna idyll lura er, denna vecka har varit riktigt knegig när det kommer till att få V att sova dagssömn. Ja, ni ser ju fötterna som glatt viftar där i vagnen. Kan eventuellt vara att jag en och annan gång pressat ihop tänderna och väst fram ett deseperat "men hur svårt ska de va att sova lite?!" - kan meddela att den metoden inte fungerade ifall någon mot förmodan skulle ha trott det. Antagligen är de hans två första tänder som är på g, som spökar och stör sömnen. Kämpigt att vara liten. 

Allt som oftast har det slutat med att jag har fått kapitulera, vi har gått in och jag kört ytterligare en runda av underhållning och försök att trötta ut bebusen och slutligen fått honom att somna i vår säng. 

En mycket tacksam grej denna vecka har varit att både min pappa och svärmor haft semester, så jag har haft rejält av sällskap att dricka kaffe och äta lunch med. En dag stod även loppis på schemat och jag stod bland annat och övervägde ett köp av denna stora väggbonad. Hade varit kul med något liknande maffigt på väggen i vår sal, måste bara hitta en med rimligt citat. 

Annat jag gjort denna vecka har varit att öva mig på att baka gårdens paradbakverk - drömtårta, och det blev faktiskt riktigt bra denna gång om jag får säga det själv. Nu kan farmor sova lugnt, husets fikaframtid är säkrad. 

Har även beundrat vårt äppelträd som står i full blom samt vår nya, tjusiga vimpel med Karis stadsvapen i flaggstången. 

En dag fick jag och Vidde besök av dessa två. Ebba har vi ju träffat förr, men denna gång hade hon dessutom tagit med sig sin valp på visit. Fick veta att någon av dem tydligen lärt sig öppna stängda dörrar och sedan smet de båda iväg på rymmen. Ändå hemskt gulligt litet rymmarstråt.

I fredags tyckte jag det var rimligt att unna mig själv en fin bukett. Frågor på det?

Till kvällen fick vi besök av goda vänner och ställde till med pizzakalas, försenad påskäggsjakt och så en himla massa vattenmelon som pricken över i:et. Piffade till den en aning med bär och smält choklad så den skulle passa pizzatemat. 

När gästerna hade åkt hem hittade jag detta meddelande i gästboken. Smalt till en blöt pöl och rann ut på golvet, ut över tröskeln och trappan, ner i gräset och landade slutligen i pionrabatten. Typ. En annan gäst hade plitat ner "Jag tykkär om kattorna. Och keks. Och er." - väldigt rimlig prioriteringsordning där. 

På lördagen hängde jag och Vidar på Bruksrundan i Åminne. Pappa hade snällt bett om lite bilder, och då jag precis som han inte är den som säger nej i första taget var det bara att pallra sig iväg. Ändå mysigt att nästan hela familjen var involverad. Mamma, pappa och Linus som funktionärer och Kisse, Macke och Samira som deltog med sina motorcyklar. Ja, och så jag och Vidde Kvist på ett hörn också. 

Efter allt häng med motorcyklarna var det dock dags att snabbt ta sig hem, svira om till feststassen och dra på namngivningsfest för lilla Agnes. Trevligt att någon gång få tillfälle att använda de där lite mer opraktiska men ack så fina plaggen i babygarderoben. 

I slutet av veckan har det börjat snöa äppelblomsflingor över gräsmattan och syrenen har slagit ut i blom. Den ena blomsterprakten avlösen det andra, med andra ord. 

Idag, söndag, har vi haft en extremt skönt dag och hade med stora bokstäver skrivit "INGA PLANER" i vår kalender. Till och med vädret var på vår sida och gav oss regn, så kändes lite som att alla måsten rann av oss på samma gång. 

Efter en lite motig sovvecka somnade även Vidar snällt och fint till sin förmiddagslur, så vi passade på att duka upp frukosten på verandan och lösa korsord tillsammans. 

Till eftermiddagen kidnappades Vidar av sin farmor och jag och Kisse fick tid att hitta på något ett par timmar och valet föll på att gå och äta mat på Oswald's, som vi inte fått tillfälle att besöka förän nu. Vi beställde in en varsin grekisk tallrik och till efterrätt hade de roligt nog banana split på menyn som Kisse inte var sen att haffa, medan jag fick ett litet berg av pavlova framför mig. Riktigt god mat, men hade lite svårt att förbise att de döpt rubriken för efterrätterna på sin meny till "sweet & sexy". Varför?! Förstår inte hur det skulle öka efterrättsförsäljningen. 

Avslutade naturligtvis våra söndagsbestyr genom att gå och rösta i eu-valet och åkte sedermera hem för att ta en varsin tupplur innan minstingen återvände. Mycket skönt avslut på veckan med andra ord. Och tänk, nästa vecka är det officiellt sommar. Det ni! 

igår kl. 19:22

om en liten loppisskörd

Gick på loppis häromdagen och kom hem med en fin liten bunt med fynd. Bland annat en gammal pall som passade perfekt in i färgskalan på verandan och ett paraply som rekvisita för regniga bröllopsfotogrferingar. Besökte Loppis Trollet, som just nu har en massa fint inne, speciellt i möbelväg. Hittade några skåp och väggbonader jag stod och dreglade över ett tag, men de fick bli kvar denna gång. Kan hända att jag måste åka tillbaka och överväga ett köp ännu - ett av skåpet hade gjort sig så himla bra i Vidars rum. 

Min sedan tidigare ganska stora spelsamling fick ytterligare tillökning. Vår gamla version av Mastermind är även det fyndat på loppis, och börjar vara ganska skruttigt så blev glad över denna nyare version. Måste bara hitta någon som vill spela det med mig, då "vissa" - nämner inga namn, aldrig vill spela det med mig då "vissa" alltid förlorar, hehe.  

Hittade även ett fint gammalt memory med bilder på djur. 

Ytterligare då? Jo - mjuka barbapapalakan till Vidar som nog kommer i användning så fort han uppgraderas till ett stort täcke. Lär ju dröja ett tag, men vi kan vänta - visst? Dessutom två säckar som jag tänker att skall användas i sommar på en eller annan fest som stafettmaterial. 

Vaser kan man inte ha för många av, så två stycken i klart glas fick följa med för att komma i bruk till sommarens buketter. Ett decilitermått, då det alltid är bra att ha ett extra samt några emaljskålar som jag överväger att katterna skall få ha som matskålar. 

Slutligen två små mässingfåglar som blir fint pynt till verandan. Lite oklart för mig vilken typ av fåglar det är men förseställer mig en svan och en trana - bägge finns det ju gott om här kring vår gård. 

22.05.2019 kl. 12:13

på utfärd i ett narcisshav

För några dagar sedan passade vi på att besöka Gullö Gårds blomdal innan de stängde för denna lilla säsong. De håller alltid öppet ett par veckor i maj medan blomningen av de tusentals narcisserna är igång. 

En var ju inte sen med att placera sin lilla humla mitt bland blommorna i ett tappert försök att få till en bild innan han rev ner tag i alla blommor som fanns inom räckhåll.

Vi hade ypperligt sällskap i form av min mamma. 

Fult var det ju inte!

En liten selfie (eller två) mitt i blomhavet var oundvikligt. 

Plötsligt hojtade mamma till av förtjusning, vad var det hon såg?

Jo, denna lilla skara av pärlhyacinter. Då vi stod vid ett HAV av narcisser. Gulle-mamma. 

Ja, om det var oklart var det helt enkelt ett fantastiskt fint litet promenadstråk. Här hade det ju inte varit helt fel att smälla av lite porträttbilder exempelvis. Platsen fick mig osökt att tänka på det gamla muminavsnittet då muminmamman får en hel blomdal. 

Och det var den lilla utfärden! Väldigt mysigt med små pärlor som denna plats i ens närmiljö. Tänker att det skall få bli min och Vidars målsättning denna lediga sommar, att upptäcka en massa trevliga ställen runt omkring i Raseborg. 

 

21.05.2019 kl. 22:25

när åtta månvarv surrat förbi

Ett, tu, tre - så hade den här lilla spillevinken plötsligt blivit åtta månader gammal. Som tidigare är han för det mesta riktigt go' och glad, trots att vi på sistone även fått erfara lite gnälligare humör mellan varven vilket jag misstänker främst beror på tänderna som börjat ploppa upp.

Det mest spännande nya inslaget i detta lilla liv är väl ändå kanske att vi flyttat Vidars säng till hans egna rum och numer sover han där om nätterna. Tycker kanske själv att det känns aningen tidigt för en så liten person, men i och med att vi kommer allt närmare sommaren gör kvällsolen att salen som vi använder som sovrum just nu är superljus om kvällarna, vilket försvårar läggningsprocessen. Vidars rum har däremot förmiddagssol, så det passar perfekt med tanke på nattningen då det både är svalt och mörkt i rummet då han skall nattas. 

Sömnmässigt är hans rutiner ganska sköna just nu, då han somnar vid sju-åtta på kvällen och vaknar så gott som undantagslöst 6.50 varje morgon, med ett tidigare uppvak på morgonnatten för att äta lite innan han somnar om. Så ur den synvinkeln passar eget rum ändå ganska bra, då vi inte måste springa av och an till hans rum så hemskt många gånger per natt. Bara man själv skulle ha nog med vett att gå och lägga sig tidigt skulle man ju få riktigt gott om sömn, men är inte riktigt där i mina prioriteringar ännu. Eftersom han kräver min fulla uppmärksamhet om dagarna är det skönt att få växla ner och ägna mig åt mitt eget några timmar om kvällarna. 

 

Fart är det på honom också, trots att han inte riktigt hiffat hur han skall ta sig fram ordentligt. Det hindrade dock inte honom från att ge mig en rejäl utmaning att ta månadens bild då han svängde och krängde omkring konstant då han lades ner på rygg. Fick slutligen ta till tricket att visa babblarna ur min telefon som jag höll upp med ena handen medan jag fotograferade med andra för att få honom still den lilla stund som krävdes för att få till bilden jag ville åt. 

För drygt en vecka sedan lärde han sig att lyfta upp hela kroppen med stöd av knäna och raka armar, så gissar att det inte dröjer länge innan vi har en liten krabat som kryper och krälar fram längs med golven här hemma. Nackdelen med att bo så stort som vi gör, är att här finns verkligen SÅ mycket att babysäkra. Får nog lov att ta en grundlig genomgång så småningom. 

För att det inte skall bli för mycket babybabbel tror jag vi lägger punkt här, och kilar vidar, som Vidar så fint försöker illustrera på den sista bilden. 

20.05.2019 kl. 22:25

det första morsdagsfirandet

I söndags var det ju morsdag, som känt. Satt en stund och funderade över om det är ok att inte särskriva det då jag tycker att "mors dag" klingar helt fel i mina öron, men så kom jag över detta skriveri och känner att sammanskrivningen ändå är relativt allmän på den här sidan Östersjön då tänker att det får duga. 

Nåväl, tillbaka till söndagen. Hade hela veckan upprepat mantrat "kom ihåg att jag på söndag vill äta frukost på verandan", så medan papporna i sällskapet fixade med den detaljen ägnade vi övriga i sällskapet vår tid till att lägga minstingarna och sova sin förmiddagstupplur. Passade på samma gång på att promenera över med en bukett vitsippor till min egen mamma genast på morgonkvisten, det är ju ändå obligatoriskt en dag som denna. 

När barnen sussade sött, slog vi andra oss ner vid bordet till detta goda. 

Hej från en färsk morsdagsfirare! Den uppmärksamme kanske minns att jag önskade mig frukost på sängen, men det förvägrar min man mig av principskäl, så fick nöja mig med det nästbästa alternativet, hehe. Kanske ändå helt okej med tanke på att vi hade sällskap - hade ju varit lite väl meckigt att tränga ihop oss alla fyra i sängen med ovanstående dukning.  

Det var verkligen väldigt mysigt att få fira dagen i sällskap av vänner och då blev det ju även dubbla inslag av små söta gester. Som denna lilla blominstallation på påläggsfatet..

.. och hjärtformade scones som Niku svängde ihop. 

"Miilo, fota nu - mitt kaffe ryker!" - skönt att ha kompisar som tänker på ens bildmaterial till bloggen. :-) 

En ganska nöjd verandafirare, skulle jag våga tro att vi ser här. Var kanske inte riktigt lika nöjd kvällen innan då jag hetsade på med att få upp de sista gardinstängerna - men klart värt det i efterhand ju! Och lovade att han sedan skulle få se på ishockeyn utan att jag stör så känner att vi båda fick en ganska bra deal. 

Så småningom vaknade barnen, klart att de inte ville missa festen liksom. 

Eftersom våra gäster skulle åka hem och sedermera sitta på tåg en stor del av dagen, tyckte vi att en bensträckare i form av en liten utflykt var på sin plats efter frukosten. Raseborgs slottsruiner fick bli vårt mål, då det var närmast av våra alternativ.  

Kisse fick lov att ta motorcykeln så att vi andra skulle få plats i bilen, därav denna mundering. Med två babyskydd och tre vuxna i en bil kändes det skönt att ha uppgraderat oss till en rymligare version (speciellt med tanke på att ena framdörren på förra bilen hade gått i baklås och man måste klättra in genom fönstret eller förarsidan om man ville in i passagerarsätet). 

Ställde oss aningen tveksamma till den förhöjda inträdesavgiften till borgen, men blev positivt överraskade av de nya intressanta infoskyltarna som kommit upp kring borgen. 

Tar tillbaka allt jag skrev för två inlägg sedan om hur jag och Sara slutat matcha varandra. Var ju en ren och skär lögn när man kollar på denna bild då vi bär liknande rockar, tofs på huvdet och som kronan på verket ännu STÅR på liknande sätt. Ändå komiskt med tanke på att vi inte ses så ofta, hur skulle det inte se ut om vi t.ex. bodde ihop en längre tid? Vore det bara tatueringarna som skiljde oss åt? Ingen vet.  

Om ett år eller så tycker förhoppningsvis barnen att dylika utflykter är lika kul som vi andra. 

"Nej, vi liknar inte alls varandra". Eh. 

En annan mycket trevlig grej var denna nya stig som gjorts upp bakom slottsruinen. Tänker mig att den är ännu mysigare om några veckor när grönskan kommit igång ytterligare. 

Sedan var det bara att snällt lyda våra mini-skalmans som tröttnade på att vara på utfärd och åka hem igen för att skrapa ihop en sen lunch av alla rester vi hittade i kylskåpet. 

När vi hade vinkat av våra gäster vid tågstationen var det bara att styra kosan hem till mina föräldrar där morsdagsfirandet fortsatte med familjen. 

Sådan mor.. 

.. sådan dotter! Ingen avikelse på spexfronten i denna familj.

Sedan lite obligatoriska foton på mamma med alla sina barn. Ändå ganska välproducerat, om jag får säga det själv. Bra jobbat mamma!

Och sedan barnbarnen. Känner att Jolanda och Vidar har lite att lära från Leonels starka poseringsgame. 

Och det var ungefär den morsdagen! Hurra för alla mammor, men också andra fantastiska kvinnor en har i sitt liv. Vore ju inte mycket till liv utan dem.

17.05.2019 kl. 10:00

om ett hej från vår nya veranda

Hej från byns soligaste veranda! Alltså. Sedan vi piffade till denna lilla vrå av huset steg mysfaktorn med sjukt många procentenheter och kunde nästan hänga här jämt. Den nya nyansen på väggarna och de vita fönsterspröjsen har gett ett rejält lyft och gör att rummet känns så mycket lugnare och luftigare. Skall visa hur det blev lite senare, har bara lite småfix kvar. 

Vidar överraskar just nu med en ovanligt lång eftermiddagstupplur och jag har både hunnit lyssna på podd, dricka kaffe och lösa korsord i lugn och ro. Har även passat på att njuta av det otroliga vårvädret som pågår där utanför fönstret samt försökt komma underfund med vad jag skall ta mig till med blomrabatten intill husväggen. Den har ju sett bättre dagar, som ni kan se. Rafflande hörni! Men väldigt tacksamt. Är ju inte varje dag han är på lika bjussigt sovhumör. Och i samma stund som jag skriver detta, hör jag naturligtvis hur han vaknar igen. Så, adios - plikten kallar!

15.05.2019 kl. 13:52

besök som gör en glad, vitsippspromenad och kakor av choklad

Vi har haft en långhelg med det mysigaste av sällskap eftersom Sara, Niku och deras lilla Alma varit på visit hos oss. Största delen av tiden har gått åt till att koordinera kidsens sovstunder och matning och däremellan har man tankat sig själv med kaffe eller mat - men några små utflykter hann vi ändå få till. 

Åldersskillnaden på Alma och Vidar är väldigt liten så de har varit ett alldeles ypperligt sällskap åt varandra. Notera gärna att jag och Sara har övergått från att matcha varandra till att göra det med våra avkommor istället, hehe. Inte för att vara den som är den, men nog är de ju gulliga så det förslår. 

På lördagen fick kameran hänga med och vi började dagen med dunderfrukost. Viktigt så en orkar vara social och ta hand om barn hela dagen men också väldigt mysigt givetvis. Undertecknad var kapten över denna måltid så det fick bli skålar med smoothie, fyllda croissanter och frukt. 

Dagens största överraskning måste ha varit då vi plötsligt hade en liten, blöt hund sittande på trappan. Efter en del detektivarbete fick vi reda på att det var Ebba som bestämt att besöka oss från en av grannbyarna. 

När hunden var återlämnad, alla barn matade, påklädda och relativt nöjda och glada hoppade vi i bilen och bestämde oss för att göra Ekenäs med vårt entourage. 

Guidade våra pappor med barnabärarhöfter ner mot gränderna i gamla stan.. 

.. och landade föga överraskande på min gamla arbetsplats, Café Gamla Stan, för att mumsa på traktens godaste chokladkaka och annat gott. 

Vissa i sällskapet blev lite trötta och fick ta en paus bland soffkuddarna. 

Vi hade lite otur med vädret då det började regna, men vi insisterade ändå på en snabb, liten tur ut på Ramsholmen innan vi åkte hem igen.

En vill ju inte missa vitsippsblomningen och det var ju inte direkt fult att titta på.

Tre glada ute på tur. 

I väntan på att Vidde blir tillräckligt stor för att plocka vitsippor till mig får jag snällt plocka mina egna morsdagsbuketter. 

Mycket nöjt barn med vitsippa kan vi kalla denna bild. 

Bara. En. Bild. Till. 

Efter ett litet tag fick vi dock konstatera oss besegrade utav regnet samt barnens begynnande låga energinivåer så det var bara att traska tillbaka mot parkeringen och styra kosan hem igen. 

Väl hemma var det skönt att kunna dela upp sig lite med fyra vuxna i sällskapet. En hämtade in ved och tände eld i spisarna, en annan höll koll på barnen medan en tredje passade på att ta en dusch. Och jag vevade ihop en ugnsfetapasta för ett halvt kompani. Därefter blev det "fri lek" för samtliga som fortfarande var vakna, såna stunder behövs också efter en hel dag av socialt häng. 

14.05.2019 kl. 21:27

om att snart ha dem här

Det är nästan ett år sedan vi senast sågs.  Vi hade lyckats pricka in en helg då samtliga i sällskapet var lediga och vi bilade upp till Vasa. Det var förvånandsvärt varmt för att vara juni och vi vadade i havet vid gustavborgsparken. 

Syrenerna blommade för fullt och vi begav oss ut på små äventyr tillsammans. 

Träffade bland annat en mycket trevlig katt på en restaurang vid havet. 

Dessa två! Såna pärlor till personer utan dess like. Har bara blivit ännu mer förtjust i hela Österbotten sedan jag träffade dem. Eller i och för sig kan det ju hända att min lilla romans till denna del av landet började i och med att jag träffade Sara för det var ju året därpå som jag sedermera flyttade till Vasa. 

Jag och Sara lärde ju känna varandra när vi gick på folkhögskola tillsammans, i år blir det tio år sedan! Minns att jag stundvis kände mig lite skeptiskt till linjen jag gick på, då det i vad man fick ut kunskapsmässigt i förhållande till vad det kostade var lite sisådär mellan varven, men skulle inte byta út året för en sekund så här i efterhand. Det var ett hemskt roligt år med många goda skratt, allsång till disneylåtar i klassrummet och en drös knasiga fester. Och så fina vänskapsrelationer naturligtvis! 

För att återvända till min kärlek till Österbotten, en liten, liten stund: alltså denna typ av hus! Så otroligt fina! Och finns knappt att skymta här nere i söder. Drömhus. Men bor ju i ett näästan liknande, så får ta och nöjda mig med det helt enkelt. 

Avslutningsvis en liten bild då vi står och poserar med varsin putande mage. Tänk! Nu har vårt lilla gäng vuxit med två  små personer. Och snart är vi alla samlade, i mitt kök och myser framför vedspisen tillsammans. Fint som snus!

09.05.2019 kl. 11:15

att ha bäddat för en liten gäst

Hej och välkomna till ett litet inredningsinlägg sponsrat rätt och slätt av vår vind. Eftersom jag älskar att fixa i ordning för gäster och vi väntar nattbesök till slutet av veckan har en del av denna veckas program varit givet, nämliget att bädda rent och göra fint i gästrummet. Är ju den som kan bli lätt stött av att en gäst skulle somna på soffan med knappt en filt, så då är det bäst att börja i tid så det blir ordning på torpet.

Eftersom en av gästerna är i Vidars ålder, var en säng till lillen givet att få i ordning. Ville mig minnas att jag sett en spjälsäng uppe på vår stora vind bland alla lådor, gamla möbler och pinulker, så gick upp och tog mig en titt. Och mycket riktigt, där stoltserade denna fina gamla säng bakom lite bråte! Knölade ut den, putsade upp den och så fick den ta plats i gästrummet. 

Ja, ångrar mig lite att jag inte fick tummen ur förra sommaren och förberedde denna säng redan till Vidars ankomst. Är ju så mycket finare än där helt vanliga ikeasängen han har just nu. Men bra att den kommer till användning nu i alla fall!

Bäddade med mjuka muminlakan som vi fått ärva och några av Vidars mjukisdjur. 

Sänghimlen och mobilen som ursprungligen stått i Vidars rum, men som just nu saknar sin säng då vi har spjälsängen i samma där vi sover, fick också flytta upp till gästrummet. 

Här skall man väl kunna sova gott hoppas jag. 

Tack vinden för att du återigen bistod oss med en fin gammal möbel, och tack för att du tittade in här i detta lilla krypin av internets universum. Nu väntar vi ivrigt med VIdde på att gästerna skall anlända!

08.05.2019 kl. 07:22

realtidslördag

Hej från denna kväll som känts underligt lång. Vidar somnade strax efter klockan sex, så känns som att vi haft oceaner av egen tid. Har tagit väl vara på tiden genom att sitta och skrolla genom nätet i jakt på nya gardiner, eh. 

Har haft en dag med "INGA PLANER" inpräntat med stora svarta bokstäver i kalender och var och en har pynjat på med sitt. Vidar har hängt med sin farmor, Kisse valde att storstäda huset och jag har gått loss med maskeringstejp och färg på verandan tillsammans med pappa och lillebror som kom till  min undsättning. Hade ju någon gång i vintras en dröm om att kunna fira morsdagen i vårt blivande nya sovrum, men den tanken fick jag med tiden snällt förkasta. Istället har jag tagit sikte på att förnya vår veranda, så här lagom en dryg vecka innan jag hoppas kunna njuta av morsdagsfrukost där. 

Var dock måttligt road när jag fick veta att taklisterna skulle målas över efter att jag spenderat någon timme på att noggrannt tejpa kanterna kring alla lister och fönster, så vi fick börja måleriprojektet med att riva ner all tejp jag klistrat upp. Suck. Nåväl, man lär så länge man lever, heter det väl. 

Ute i trädgården har det äntligen börjat grönska riktigt ordentligt. Tack vare famors finurliga planteringar ploppar det upp bland annat tulpaner, pärlhyacinter och narcisser lite här och var i trädgården. Har haft en tanke om att förnya en del av rabatterna, men samtidigt vill jag inte förstöra växtplatserna för blåsipporna, snödropparna och allt annat som dyker upp under våren.

"Släktträdet" har också börjat blomma nu, så måste passa på att njuta av det, den lilla stund som blomningen pågår. Har gjort en mental notering att detta år måste bli året jag får till plantering av något till litet träd som blommar trevligt om vårarna. 

04.05.2019 kl. 21:56

första maj med ballonger, lösglass och yrväder

Tänkte skriva att vi firat en lugn och skön valborg med familjen, men får nästan ta tillbaka den första delen. För lugnt är det precis inte med tre småttingar som sladdar kring huset i hundrafemti kvällen igenom. Eller ja, Vidde hålls än så länge relativt väl på plats och ställe, men nästa år gissar jag att han gasar på minst lika mycket som sina kusiner. 

Hintade lite försiktigt att det första maj vore all-ehe-deles ypperlig dag att ställa till med pannkaksfrukost och jag behövde inte bli besviken. Okej, var inte alls försiktigt. Sade rakt ut att jag vill ha pancakes, basta. Säkrast så, annars är det mycket möjligt att de där mellan raderna-antydningarna inte noteras överhuvudtaget. Hade lite frukt och bär hemma som lämnat över från festligheterna kvällen innan, så frukosten blev således lite extra festlig. Inte mig emot! 

Försökte få till en liten första maj-bild, men motiven hade så  mycket spring i benen att det här var det närmsta vi kom en lyckad bild. Ändå ganska beskrivande, tycker jag. Så mycket spring i bena på dessa två filurer. 

Sedan blev det majlunch med familjen!

Bland annat en god laxcheesecake serverades. Leonel stod för bordsdekorationen i form av en blomma han knyste från vår trädgård. 

På eftermiddagen fick vi barnvakt en stund och jag passade på att fortsätta på projekt Måla Om Verandan. Det tar sig! Bara fönstren fått sig ett par lager till är det pilligaste jobbet över. 

Lite senare blev det dags för en viktig majtradition: årets första lösglass! Sorgligt nog ligger den enda glasskiosken i Karis vid bensinstationerna, så miljön är verkligen inte den mysigaste - men däremot var utbudet av smaker mycket bra med många av mina favoritsmaker.

Vids hade även valborg till ära fått sin allra första ballong, vilken roade honom mer än vad det ser ut på bilderna.

Och det var ungefär så vi inledde maj i detta hushåll. Välkommen våren! 

03.05.2019 kl. 09:20

glada vappen!

I år blir det likt som i förra året, då dessa bilder är tagna, ett småskaligt vappfirande med familjen. Med god tur får en kanske klämma i sig en liten struva eller lite bubbel och hoppas starkt på att årets första lösglass skall förtäras imorgon. Inga storslagna planer med andra ord, men det känns helt okej. 

Nästa år är Vidar så pass stor att man kanske skulle få ställa till med en liten maskerad (år ju ändå bästa högtiden för det)? Ja, så får det bli! Bäst att börja mjuka upp mannen vid den tanken redan nu. 

Glad valborgsmässoafton!

 

30.04.2019 kl. 15:20

påskdagen med födelsedagsfireri

Här ligger vi lite efter i uppdateringen, så innan vi vänder månadsblad och firar vappen backar vi bandet tillbaka till påskdagen. I år råkade den infalla på Kisses födelsedag, så det var givet att hans present kom i äggförpackning. 

Vi skramlade ihop ett litet sällskap och åkte till Köttkontrollen för att fira dagen med lunch. 

Restaurangen har varit stängd ett tag på grund av ägarbyte, men nu hade de äntliget slagit upp dörrarna igen! 

Hade egentligen siktet inställt på brunch, men det serverar de inte förrän till sommaren så landade slutligen på en portion köttbullar med mos i menyn. Typiskt att man blir sugen på något man lika gärna kunde göra hemma, men det var mycket, mycket gott!

Vidde skålade med vatten dagen till ära. 

Sedan åkte vi hem för att duka fram till ett litet kalas. 

Blev ingen födelsedagstårta i år (behövde fortfarande lugna nerverna från fjolårets kinderkaka, haha) - men knåpade istället ihop några minipavlovas då vi hade äggvitor överlopps och så serverade vi lite fruktspett och brunchrester från dagen innan. Bra så. 

Det blev snabbt tjoigt och tjimmigt runt bordet då fyra små barn hörde till kalassällskapet.

Bland annat skulle spel spelas... 

... och föräldrar busas med (eller var det tvärtom?).

Jennifer var också med och firade! Måste alltid passa på att haffa hennes sällskap då hon råkar vara söderut i landet. 

En liten familjebild insisterade jag också på att ta. Svårt bara att få alla att titta in i kameran på en gång. Men så är det ju med alla familjebilder, hör alltid till de svettigaste jobbuppdragen att få. 

När alla andra gäster hade åkt hem satte vi oss med Jennifer och spelade en omgång galenpanna, men med Game of Thrones-tema. Försöker för övrigt undvika internet så gott det går idag, så man inte snubblar över några spoilers från avsnittet som släpptes idag. Har på känn att en hel drös favoritkaraktärer dör. Buuhu. 

Och det var ungefär det födelsedags- och påskdagsfirandet. Mycket nöjda med dagen, som ni kan se!

 

29.04.2019 kl. 12:51

den stora påskjakten

Dags att hoppa tillbaka till påskafton och den stora påskjakten, för ser man på! Där bland scillorna hade visst påskharen lämnat en korg med ägg. 

Klart en ställer upp och hjälper till att gömma dem! 

Så sedan pilade jag runt i vår trädgård och gömde närmare 150 ägg, skatter och olika ledtrådar.

Buskar, blomkrukor och rabatter var exempelvis bra gömställen. 

En chokladhare fick åka upp i flaggstången! Väntade med spänning på att någon skulle lägga märke till den, men den hittades inte förän slutet av jakten då en och annan extra ledtråd delades ut.

Årets påskris på trappan fick bli pyntat med små vimplar, eftersom jag inte kunde hitta fjädrar som garanterat var konstgjorda. 

Sedan började skattjägarna anlända, en monsterkyckling från Island till exempel!

När alla var på plats var det äntligen dags att börja jakten. Men första uppgiften var att fånga Kisse som nästan sprang iväg med alla kartor. 

Som tur överlistade våra små jägare honom och letandet kunde börja!

Alla deltagare fick en karta med ett eget område på gården där de skulle leta efter sina påskägg. 

Hade uppmanat gästerna att man gärna fick anlända i valfri "påskjägarmundering" och blev inte besviken på exempelvis denna utstyrsel. 

Även min mamma kan man alltid räkna med, här mycket nöjd över sitt äggfynd.

Blev en och annan välfylld kaffekanna kan vi väl konstatera.

Vidde Vids följde med spektaklet på tryggt avstånd i fammos famn. Men bara att vänja sig för oj, vad många skattjakter han ännu kommer få vara med om under sin uppväxt.

Slutligen lade Macke märke till haren i flaggstången och alla skatter på gården kunde konstateras hittade. 

Slutligen skulle ledtrådarna pusslas ihop. 

De gav riktningen raka vägen till "Trollskogen", vilket de flesta i sällskapet hade koll på var låg, efter sommaren då vi hade café.

Så det var bara att bege sig vidare, ännu var inte skattjakten över!

Framme i skogen möttes gänget av denna syn. 

En kista full med godis! Barnen klagade inte, om vi säger som så. Och undertecknad avsade sig allt ansvar för eventuella sockerdippar senare under dagen, hehe. 

 

Sedan plundrades kistan på innehåll och det blev kaffe- och saftbjudning i skogen innan jakten ansågs över. 

Ett stycke person som antagligen en och annan gång frågat sig själv vad det är för knäpp familj han egentligen gift in sig i. Men efter att ha fått skaka på huvudet och sucka djupt en gång eller två brukar han för det mesta gladeligen vara med på våra upptåg kan jag intyga. 

Så splittrades jägarskaran och alla fortsatte påskfirandet på eget håll. Själva gick vi  upp till mina föräldrar för att ta del av en dignande god påskbrunch. 

Tack till alla som var med!

26.04.2019 kl. 19:17

långfredag med påskbrasa på ravals

I fredags var vi bjudna på påskbrasa i grannbyn, så vi lastade vagnen full med mat, korv och varma kläder och begav oss av längs med sandvägen. 

Små vårsolar tittade fram längs med vägkanten. 

Jag var påskredo och kittad med ett välfyllt påskägg.

Efter ett litet tag var vi framme vid vår destination ravals och möttes av vårigt pynt vid grinden. 

Vi slog oss ner kring elden tillsammans med de andra gästerna. 

Värdinnan Amelie hade dukat fram ett digert knytkalasbord. 

Två påskfirare med varierande känslor inför att tillbringa sin fredagskväll utomhus framför en brasa. 

De hade ordnat med påskäggsjakt, så undertecknad blev givetvis mycket ivrig.

Jag fick assistans av Leonel och vi begav oss genast av för att spana efter äggömmorna. 

Yes! Hittade ett! 

Som följande programpunkt gick vi för att hälsa på fåren.

De blev väldigt nöjda över de torra brödkanterna vi delade ut. 

Förtuom hönsen, som jag tidigare talade om, skulle jag även väldigt gärna fylla sjöhagen här hemma med ett gäng får. Är något ytterst hemtrevligt med det djuret enligt mig. 

Vidar sken som Nådendals sol då han fick hänga med mormor och morfar. Det är den effekten de har på sina barnbarn. 

Tack och bock för en mycket trevlig tillställning, vi kommer gärna igen!

På vägen hem fick vi sällskap av Jolanda, som är en riktigt liten kämpe när det gäller att promenera. Inte ett knyst om att hon skulle ha varit trött i benen - sin ringa ålder till trots, utan vinkade glatt och hojtade hej hej till traktorerna som körde förbi. 

Gick förbi en liten skog av videkissor. 

Väl hemma igen möttes vi naturligtvis av den sedvanliga välkomstkommittéen. 

Och det var den långfredagen i ett nö... äggskal. 

23.04.2019 kl. 19:59

påsken genom kamerarullen

Här följer en snabbgenomgång av denna rätt så programfyllda påskhelg. Långfredagen inleddes med sedvanligt morgonmys i sängen. Efter att V har vaknat får han nämligen alltid komma över till oss och med god tur somnar han om en liten stund. Ah, få saker är mysigare än ett sömndrucket litet barn. 

Tillbringade största delen av dagen med att fixa med lite ditt och datt; planterade blommor, grejade skattjaktskartor och städade inför kalas bland annat. Men till kvällen skulle vi iväg på påskbrasa till en granngård och vi hade med oss ett påskägg som gå-bort-present. 

Alla fester som inkluderar minst lika mycket häng med djur som människor är bra fester, hehe. Fick hjälpa fåret till höger loss då det var så suget på torkat bröd att det fastnade i staketet. 

När festen tog slut (för vår del, andra forsatte nog långt in på natten har jag på känn) vandrade vi hem igen. Smalt lite av denna syn. 

Följande morgon var det bara att rise and shine och dra igång med fixet med en gång. Hade nämligen lovat påskharen att hjälpa till att gömma drygt 130 påskägg och andra skatter på våran gård. Skattjakten blev en mycket lyckad tillställning som jag skall berätta mer om senare. 

Elena och Sami gav den bästa typ av påskpresent: nämligen färska ägg från egna höns. Drömmer om dagen då jag själv basar över ett gäng pullor, har redan planerat att de skall heta Shakira, Beyoncé och Britney. Tuppen kunde heta Sean Paul eftersom inte katten (Louie) fick det namnet. 

Efter jakten blev det brunch uppe hos mamma och pappa. Det bjöds på en massa gott, bland annat en fantastiskt god tonfiskpaté som Miso hade gjort.

Till kvällen bestämde vi oss för att gå på evenemanget SKUMT som ordnades i yrkesskolans sedan länge tomma, gamla lokaler vid Pumpviken. 

Efter att vi stigit in genom dörrarna till den gamla metallhallen var det som om vi skulle ha blivit teleporterade rakt till Berlin. Älskar den här typen av evenemang som bjuder på något utöver det vanliga. Är även glad för min lillebrors (och resten av gänget som ordnat detta) skull att de verkade ha fått ihop allt, då man kunnat följa med lite bakom kulisserna i arbetet. 

Var själv med på ett litet, litet, litet hörn då vi bidrog till inredningen med oljetunnor och vår kompisgunga från vår gård samt mina julstämplar till inträdestämpeln. Lyckades snacka till mig reducerat inträdespris av tjejerna i kassan av denna anledning och var sedermera mycket nöjd över mina prutningsskills. 

Dock var musikstilen inte helt den typ jag vanligen lyssnar på och insåg att jag nog borde ha "pluggat" lite och lyssnat på artisterna innan för att komma mer i rätt stämning. Kan i och för sig också ha berott på att vi kom till festen rakt från nattnig av bebis så man hade ju inte direkt värmt upp sig så mycket. "En liten båt" var ju inte riktigt på repertoaren om vi säger som så.

Men mest av allt gillade jag maten man kunde köpa och de olika Overhead-installationerna, som denna som roterade uppförstorade bilder på kvalster mellan sig. Så fiffigt, för att inte tala om nostalgiskt med med användningen av oh:n. Var mitt favoritverktyg då jag skulle hålla presentationer i skolan, satte alltid mycket tid på att göra så fina oh-bilder som möjligt. 

Och maten ja, helt fantastiskt god! Var en gnocchihistoria med bland annat citron, brynt smör, pecorino och annat gott. Mmm.

Följande dag var en fräsch som en nyponros. Låtsades i alla fall om det. Men vi kom hem i en rätt så skälig tid natten innan och blev positivt överraskad över hur snabbt vi fick tag på taxi påsklördagen till trots. Kan ju dock ha berott på att vi inte hängde kvar till stängningsdags. 

Den skäggiga typen till höger skulle firas eftersom han hade födelsedag!

Det gjorde vi genom att åka till Köttkontrollen, som äntligen har öppnat igen efter att ha varit stängt ett tag på grund av ägarbyte. Hade tyvärr missat att de inte längre serverar brunch på helgerna (förutom till sommaren igen), men blev naturligtvis trots det serverade mycket god mat så ser fram emot nästa besök vi kan göra där. 

Sedan bar det hem igen för att bjuda in till kaffekalas bestående av minipavlovas, fruktspett och rester från lördagens brunch. 

Och idag, annandag påsk, har vi mest tagit det piano. K steg upp med Vidde så jag fick sovmorgon samt lite tid för att dricka morgonkaffe och lösa korsord i lugn och ro. I morse sprack även mina byxor så ser det som ett tecken på att det är dags att tacka för denna påskhelg. Hejdå bästa högtid, ses igen om ungefär ett år!  

22.04.2019 kl. 10:19

Lille Sk(r)utt sju månader

Idag blir den här lilla knodden inget mindre än sju månader gammal. Eftersom den tjugonde passligt nog infaller med påsk, var temat för denna bild givet. Köper mössor för de olika månadsbilderna av en person som är lite duktigare med virknålen än jag och den här mössan blev alldeles ljuvlig! Hoppas den fortsätter passa ett litet tag, för lilla V är alldeles oemotståndlig i den. 

Den senaste månaden har han lärt sig sitta stadigt, men backar nog fortfarande upp med kuddar då hans balans ännu inte är helt tillförlitlig. Äter gör han med god aptit och fullkomligen älskar gröt till både frukost och kvällsmål. Däremellan slinker det ner både frukt och olika puréer under dagens lopp. 

Sömnen har också blivit allt mer stabil och i och med att han kinkade lite med amningen för ett litet tag sedan testade vi att helt slopa nattmaten och efter cirkus en vecka har vi bjudits på en rad hela nätter utan uppvak, hurra! Nu gäller det bara att få in samma rutin på katterna också, som gladeligen kommer och väcker oss i tid och otid. 

En glad liten buse med nära till skratt. Att få honom att skratta har en ju nästan blivit lite beroende av. Så ljuvligt! 

En riktigt glad och skön påsk från oss!

20.04.2019 kl. 08:00

om att ha ett påskris

Låt mig presentera årets påskris! Äntligen ett år då jag lyckats synkronisera mig själv så jag både skaffat pynt och tagit in riset i tid. Händer inte varje år, men nu så!

Var lite orolig att jag igen var sent ute med att ta in kvistarna, men på bara ett par dagar har de små bladen slagit ut. 

Till pyntet hör ett gäng handmålade ägg, gjorda med vaxteknik. Några som är nya för i år och några gamla. 

Dessutom har några små, små hönor och tuppar i keramik fått göra äggen sällskap. Hittade dem i Papershop i Helsingfors och ångrar storeligen att jag inte plockade med mig några till. Så söta!

Sist ut, ägget som är favoriten just nu. Det är så varmt och välkomnade i färgen jämfört med alla andra som jag av någon anledning målat lila och blå. Nästa år måste jag komma ihåg att satsa på denna nyans istället för att jämna ut tonerna i arrangemanget lite. Och det var den rapporten om påskriset det, önskar er en trevlig påsk ifall jag inte hinner titta in här under helgen! 

18.04.2019 kl. 14:39

vårens första utefika och en oväntat besök

Igår råkade lillebror vara hemma på visit så passade på att bjuda ner honom på plättar och kaffe innan han fick annat fuffens i kikaren. Han är med i gänget som står bakom SKUMT  som går av staplen nu på lördag. Vet inte om jag själv kommer ha möjlighet att gå, men tycker det är mycket trevligt med alternativ som inte innebär att gå till den lokala kroggolvet dekorerat med plastpalmer om man vill bege sig ut på festligheter under påskhelgen. 

Fick hjälp av honom att bära ut lite av våra skrangliga trädgårdsmöbler och så passade vi på att fira den otroligt varma och soliga dagen med att ha vårens första officiella kaffestund utomhus. 

Det är så orimligt skönt att det äntligen är så varmt att jag utan desto mer krångel kan ha med mig Vidar utomhos och dessutom kan lägga ner honom på marken då han nu har lärt sig att sitta själv. Ser fram emot att återupptäcka alla vinklar och vrår av gården med honom. 

Härom kvällen fick vi också överraskningsbesök då en hjort plötsligt spatserade över gården. Som alltid då jag ser något djur, blev jag helt fascinerad och kunde inte slita mig från fönstret förrän besöket var över. Vet inte vad det beror på att jag blir så ivrig, då vi ser hjortar och andra fåglar och djur så gott som dagligen. Här kan man spana in allt från mårdhundar till tranor och älgar från köksfönstret.

Priset får väl ändå kanske gången då jag vaknade mitt i natten och gick till köket för att ta en glas vatten och ropar i högan sky "KISSE KOM OCH TITTA!". Han trodde ju det minst var en vargflock som kom farande, men då var det återigen bara två hjortar som stod och kraffsade i rabatterna. Jaja. Behövs inte mycket för att underhålla mig, som ni förstår. 

17.04.2019 kl. 21:01

mys-, val- & kalassöndag

Efter en lördag med både talko och teaterbesök, var det skönt med en lugn och skön söndag. Med en liten morgonpigg knodd i hushållet blir det ju inte precis några långdragna sovmorgnar, men med en värmande brasa i köksspisen är det nästan förlåtet. I vanliga fall brukar vi försöka ta vara på den stund som Vidar sover sin dagssömn på förmiddagen till att göra något vettigt, men idag segade vi oss kvar vid köksbordet och åt långsam söndagsfrukost och körde några olika valkompasser. 

Körde även dagens träningspass, i och med att jag blåste ur några ägg inför den kommande äggmålningen nu i veckan. Pjuh. Helt sjukt tungt kan jag meddela ifall någon är obekant med processen. Tur att en bara påskpyntar en gång om året. Har även börjat planera årets äggjakt och det kommer bli SÅ BRA. Hoppas jag. Ibland önskar jag att jag vore kompis med mig själv så jag fick uppleva allt fantastiskt jag hittar på ur ett objektivt perspektiv (ödmjuk, javisst) haha! :--)

Den resterande dagen tillbringades självklart med att gå och rösta och sedan bar det iväg på kalas. Trevligt med två anledningar att klä upp sig lite. Kisse tyckte det såg ut som att jag hade dragit en folkdräkt på mig, men tänker att det är helt okej då det är valdag. 

Imorgon drar påskveckan igång och det finns mycket att se fram emot. Självklart den tidigare nämnda äggjakten, men även att min gudson kommer till Finland samt naturligtvis  sista säsongsstarten av Game of Thrones! Har ju bara väntat i närmare sexhundra (600!) dagar. Överväger nästan att korka flaskan med bubbel vi har på kylning måndagen till trots bara för att fira. Undrar även om en måste evakuera internet imorgon så en inte snubblar över några spoilers innan kvällen? Kanske bäst att ta det säkra före det osäkra. 

14.04.2019 kl. 21:17

 

 

 

 

 

 

Miilo kallas jag av de flesta, men går under Emilia Nyberg för de som vill vara mer officiella. Här skriver jag om livet som kreativ mångsysslare, småbarnsmorsa samt livet på landsbygden. Bland annat. Gillar katter, kaffe, Kisse och Karis. Kokosbollar är också gott. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.combloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

30.04, 16:13den stora påskjakten av Laura
28.04, 22:52den stora påskjakten av Påskkärringen från kullen bredvid
☰ meny