när det skär i hjärtat

Kön ringlade sig lång bakom veterinärens dörr. Han hade varit på arbetsresa några dagar och det var många som "firade fredag" genom att tålmodigt stå och trampa i väntrummet med sina husdjur. En liten ivrig tax, en golden retriver med stora bruna ögon, några katter som skulle ha vaccin och ett par hundar med långa rastaflätor i pälsen som nästan släpade i marken. Och så jag, men våra älskade lilla katt som har varit helt ur gängorna den senaste veckan. 

Katten som ivrigt brukar väcka oss vid fyratiden om morgonen för att hon vill ut, som gärna hänger i samma rum som oss då vi är hemma och som äter som en liten häst har varken haft matlust eller velat gå ut på äventyr. Mest har bara hon legat inne på fårfällen i salen och bara sovit, sovit, sovit. 

Ni kan säkert ana att det skurit i mitt hjärta att se min katt vara så nere. Har en tendens att bli orimligt fäst vid mina husdjur och på topp tre-listan över sorgligaste saker i mitt liv ligger nog dagen då vi var tvungna att avliva min första katt, Ruffe. Var nog med lätt darr på läppen jag stod inne hos veterinären och höll Lana i famnen medan hon låg avdomnad på grund av lugnande medel. 

Efter en noggrann undersökning, lite vätskeersättning och en antibiotikakur kom jag hem med en katt som var helt som ny. Eller precis som förut, kanske jag borde säga. Inte en sekund har ägnats åt att ligga och vila och sheban slukades i ett nafs. Ja, hos oss är comfort food tillåtet hos såväl djur som människor. Jag missade en trevlig glöggkväll och notan brände upp en rejäl del av min skatteåterbäring, men det var värt varenda slant (och glögg) i världen att se vår lilla Bansku på benen igen. 

Publicerad 02.12.2016 kl. 21:27

från storstadsvimmel till småstadslugn

Gårdagen var minsann en dag på vift. Började på kontoret i Böle, vek förbi Tölö för ett möte och fortsatte sedan till de mest södra delarna av Helsingfors för en fotografering. Vädret var förvånandsvärt fint, så efter allt jobb stannade jag en stund vid Eira strand för att supa in solstrålarna som reflekterades i havet och lyssna på vågorna som slog mot stranden. Skönt, men väldigt lite decemberkänsla på det. 

Flanerade runt i centrum en stund och kikade i lite butiker innan jag mötte upp kompisar i två omgångar. Först för en rejält sen lunch och ett bar baljor glögg med Laura på vårt stammisställe och sedan ett glas vin i all hast med Emma innan jag var tvungen att ta tåget hem igen. 

Nu är det fredag morgon och jag sitter på ett café vid gågatan hemma i Karis. Här är lugnt och stillsamt, bara några äldre herremän som sitter och skvallrar i bordet brevid. En väldigt stor kontrast från gårdagens vimmel, men samtidigt mycket skönt med detta lugnare tempo. 

Idag består schemat av inkörning på nytt jobb, lite jobbuppdrag och så skall jag till veterinären med vår lilla älskling osm inte alls varit sig själv de senaste dagarna. Stackarn. Hoppas innerligt att det inte är något värre än den där "sedvanliga novemberdeppigheten" som slår till så här års.

Publicerad 02.12.2016 kl. 07:49

den sista dosen bröllopsbilder


Dags för den tredje och sista delen från bröllopsfesten (här hittar du del 1 & 2), som inleddes med att dansgolvet intogs. 


Så här såg föresten våra takdekorationer ut, hade hänt upp långa ljusslingor kors och tvärs. Ett vädligt smart drag, om jag får säga det själv, för att ge lite mer charm till den gamla ungdomslokalen. 


Sen blev det dags att kasta buketten. Bl.a. Laura och Freja var mycket ivriga, som ni kan se. 


Dock var det Johanna som norpade den! För tredje gången på bröllops faktiskt, inte illa. 


Efter det följde strumebandsjakt. 


Och strumpebandskastning. Syns rätt bra vem som fångade det, visst?


Sedan följde några timmar av dans, dans, dans. Åtminstone för min del, osäkert vad alla andra pysslade med :--) Våra dj:s var spexiga och ordnade en spontan dance battle också innan första delen av kvällen var slut. 

Vid midnatt tömde vi lokalen och slussade in alla våra kompisar i en buss som vi hade fixat på plats och som min supersnälla pappa ställde upp och körde... iväg mot en hemlig destination!


Nämligen, vår gård - som även den hade fått sig en omgång av ljusslingorna. 


Snabbare än kvickt tändes discolamporna på ladugårdsvinden och efterfesten satte igång. 


Exempel på två glada partypojkar.


Vinden fylldes av rök och folk dansade så golvplankorna stundvis skakade. 


Själv svirade jag förstås om till en bekvämare klänning och tygtossor. 


Och fortsatte dansa in till gryningen. 


Och det var den festen. En alldeles fantastiskt rolig dag, och jag hoppas innerligt att livet kommer bjuda på lika fenomenala dagar i framtiden. 

Alla bilder är fotograferade av Amanda Grönroos. Förutom bussbilden, den snodde jag skamlöst utav Astrid.

Om någon kompis, släkting eller annan filur som var på bröllopet har fina bilder på lager, får man gärna skicka dem till oss. Tänkte försöka få tummen ur innan årets slut och pyssla ihop någon slags fotobok av det hela och tänkte att det kunde va kul med bilder ur olika synvinklar. 

Publicerad 29.11.2016 kl. 20:51

sju helgrutor

Lördagen var en festlig dag som började med brunch på köttkontrollen och slutade med festligt födelsedagsfirande i åbo. Promenderade nästan längst bort på den långa, långa gatan, skålade i cava och lyssnade på maggio, lekte housewife och imporviserade kakglasyrer och festade helt enkelt till det i en av åbos mysigaste lägenheter. Tack julia, för fest och husrum.

Någon gång efter midnatt var denna lilla landebo ganska trött (länge sedan fest osv) men följde ändå med ut i natten. Dansade till en blandning av hip hop, någon slags bollywood och åttiotalshits ackompanjerat av en dj som spelade tamburin. 

Följande dag gick jag tillbaka längs den långa gatan i snålblåsten, vek in hos ett par vänner på hallontårta och te och så gick vi och hälsade på getter i en park innan jag åkte hem igen för ett litet adventsfireri med familjen. En rolig och fin liten helg, och mycket lyxigt med några dagar ledigt på raken, bra med uppvärmning inför den stundande semestern. 

Publicerad 28.11.2016 kl. 11:02

en fredagslista med femtio frågor

Har tappat bort min blogglust en aning på sistone. Har egentligen en hel drös av grejer att blogga om, men dåligt väder och minst lika tråkigt humör har ett finger i spelet för att det gapat tomt här. Försöker råda bot på det med en traditionell lista, snodd från bloggen niotillfem.

1. Vem litar du på?
Främst familjen. Är överlag väldigt försiktig med att lägga fullt tillit på andra personer eftersom jag hatar att bli besviken. 

2. Vart skulle du vilja vara just nu?
Är ganska tillfreds här på ett av mina favoritcafén just nu. Skall också bli skönt med en hemmakväll ikväll samt en festlig utekväll imorgon. Bra mix av båda. 

3. Favoritstad?
Karis. Men Reykjavík var också rätt trevlig, för att vara lite mer internationell. 

4. Vilket är ditt favoritnummer?
Åtta. Eller ett (pga gillar att vinna och vara bäst, hehe). 

5. Vad var det senaste du åt?
En chokladbill på Serendi, är ju ändå fredag ju. 

6. Om du var en krita, vilken färg skulle du vara då?
Kanske marinblå, eller svart.

7. Hur är vädret just nu?
Kallt och grått med någon enstaka snöflinga. Men ganska mysigt egentligen. 

8. Vem var den senaste personen du pratade i telefon med?
Mamma igår kväll. Behövde fixa skjuts in till centrum för idag.

9. Vad är det första du ser hos det motsatta könet?
Kläder och utstrålning. Huaäh för douchiga personer. 

10. Vad har du för skostorlek?
39,5 på ett ungefär.

11. Favorit tv-program?
Stranger Things nog det bästa jag sett hittills detta år. Just nu ser jag på New Girl och Game of Thrones som jag också gillar. 

12. Har du några syskon?
Japp. Fyra stycken bröder. 

13. Längd?
Hm, något mellan 165-170 cm typ. 

14. Hårfärg?
Brunet-mörk blond-ish.

15. Ögonfärg?
Blå-grå, beroende på väder och vilka 

16. Använder du kontaktlinser?
Nope.

17. Favorithögtid?
Julen! Och snart är den här, wooho.

18. Favoritmånad?
Maj, augusti och oktober. 

19. Har du gråtit någon gång utan anledning?
Alltså, oftast finns det ju åtminstone ens en liten anledning - är en gaska skör och känslig själ innerst inne. Senast blev blev milt sagt lite upprörd var för att mannen inte väckte mig så vi kunde äta frukost tillsammans när vi hade en ledig förmiddag ihop. Ups. Tack pms, tack. 

20. Vilken var den senaste filmen du såg?
Minns inte. 

21. Favoritdag på året?
Omöjligt att välja en. 

22. Är du för blyg för att fråga ut någon på dejt?
Definitivt ja innan jag blev i ett förhållande. Nu är det oftast jag som tar initiativ. 

23. Kan du stå på huvudet (utan att luta dig mot en vägg)?
Haha, nä verkligen inte. Kanske en målsättning för 2017? .... not. 

24. Kramar eller kyssar?
Alltså helst allt i en kombo! Men kramar kan man dela ut lite mer frimodigt till vem som helst, så kanske det då?

25. Choklad eller vanilj?
Choko choko choko!

26. Har du tatueringar?
Japp. En katt på min högra underarm. Skulle gärna ha någon till, men det är verkligen inget det finns utrymme för i min budget just nu. 

27. Vad lyssnar du på just nu?
Senaste avsnittet av Folkets Podd

28. Är du kär i någon kändis?
Nej. Satt med K en kväll där vi skulle lista vilka "free cards" we skulle vilja ha i kändisvärlden. Kom på exakt noll personer. 

29. Vilka böcker läser du just nu?
När hundarna kommer och Livet och Patriarkatet. Väntar på att kunna hugga tänderna och händerna i Naondel. 

30. Piercingar?
En traguspiercing i vänstra örat. Använder sällan vanliga örhängen. 

31. Favoritfilmer?
Typ drama och livsskildringar med en touch av fantasi. Samt filmatiseringar på sagor och berättelser. Mina favoritregissörer är Sofia Coppola, Wes Andersson och Tim Burton.

32. Favoritsport?
Alltså är helt sjukt ointresserad av sport och just nu har jag noll intresse av att utöva någon sport över huvudtaget. På sin höjd lite vattengymnastik kanske, hehe? Ge mig konst och kultur, tack. 

33. Vad gör du just nu?
Sitter på café, lyssnar på podd och fyller i denna lista. Skall strax "ta helg".

34. Smöriga, naturella eller saltade popcorn?
Salta. 

35. Hundar eller katter?
I'll give you a hint: har ett husdjur av släktet Felis, en katt tatuerad på min arm samt en man som kallas Kisse. 

36. Favoritblomma?
Gillar de flesta blommor, men röda rosor är grymt tråkiga. Fyi, ifall någon hade lust att överraska mig med en bukett liksom.

37. Har du blivit påkommen med att göra något du inte får göra?
En gång som liten sågade vi i misstag av toppen på min fasters julgran som min farfar hade fällt tidigare under dagen. Allt vi ville ha var en fin lillajulsgran till lekstugan, men det blev lite fel. Har säkert gjort andra mindre bra grejer också, mer är överlag en ganska snäll och samvetsgrann person. 

38. Har du en bästa kompis av det motsatta könet?
Min allra närmaste vänner råkar vara av det kvinnliga könet. 

39. Har du älskat någon någon gång?
Jo.

40. Vem vill du träffa just nu?
Ser fram emot morgondagen, då jag får åka till åbo och träffa Julia och ett gäng andra kuliga personer. 

41. Är du fortfarande vän med folk från skolan?
Jajamän. Några av mina bästa vänner lärde jag känna i lågstadiet. 

42. Hur imponerar man på dig om man är kille?
Tja, gillar överlag öppna och trevliga personer. Rolig får man också gärna. Och så tycker jag ju det är allmänt kul med personer som på något vis beundrar mig. H. det-typiska-lejonet.43. Gillar du att flyga flygplan?
Mja. Alltså har inget emot det, men inte är det ju som att jag skulle fara ut ocg flyga bara för nöjes skull. 

44. Höger- eller vänsterhänt?
Höger. 

45. Hur många kuddar sover du med?
En som formar sig efter nacken. 

46. Saknar du någon?
Kompisar som inte går att träffa varje dag, vecka eller måndad på grund av långa avstånd. Ganska många i min kompiskrets just nu. 

47. Lyssnar på radio?
Ibland, oftast i bilen. 

48. Bästa beslutet du har gjort i år?
Husköpet. 

49. Sämsta beslutet i år?
Att totalt underbetald jobba som den dåre med diverse projekt. 

50. Din senaste nerladdade app?
Öhm. Kanske snapchat för några månader sedan? Där kan man följa mig under namnet miilomiilo om man är sugen på daglig uppdatering på en mer fjantig nivå. 

Publicerad 25.11.2016 kl. 13:27

tröst i novemberslasket

Alltså vilken grådaskig vecka. Humöret har varit ungefär lika muntert som det där tvättäkta, regniga novembervädret som slutligen slog till. Det vackra vinterlandskapet är så gott som försvunnet. Som botemedel har jag grävt fram all julbelsyning jag kunde hitta (note to self: det behövs defintivt införskaffas mer än när vi bodde i vår lägenhet) samt bjudit över en god vän på fredagsfika* i form av varm kakao och frukostbord. 

För supergod (och inte det minsta hälsosam) varm kakao rekommenderar jag dig att göra så här: blanda 2 tsk kakao, 1 tsk socker, lite hackad mintchoklad och en gnutta vaniljsocker på botten av en mugg. Värm upp 3 dl mjölk på spisen, skumma den gärna om du har möjlighet. Häll över lite av mjölken i muggen, rör ihop med chokladblandningen och tillsätt sedan resten av mjölken. Toppa med en klick vispad grädde och mer hackad choklad. 

Nu skall jag bege mig iväg upp för backen till "grannkullen" för familjehäng med middag, bastu och bus med familjens yngsta lilla charmtroll. Trevlig fredag, y'all!

*älskar ordet "fika", varför kan det inte bli kutym att använda det här på andra sidan pölen också?

Publicerad 18.11.2016 kl. 18:00

bröllop med tårtbuffé, glitterregn och överraskningskalas


Tänkte att vi så här fredagen till ära kunde förkovra oss i lite mer bröllopsbilder. Vi fortsätter där vi slutade, och börjar med en bild tillsammans med mina tre favoritpersoner i världen. Finns ingen som är så givmild, omtänksam och kärleksfull som min pappa och mamma. 


Brorson Leonel har givetvis lärt sig skåla. Viktigt att kunna på kalas ju.


Sen blev det dags för tårtbuffé och tårtskärning! Kuriosa: typ fem minuter innan kom serveringspersonalen och frågade om vi inte skulle ha någon toppdekoration på vår tårta och vi bara "eh nää, deet har vi visst glömt, hehe". Tycker hur som helst det var finare med bara frukt och bär. 

Den här dagen var det ju inte bara vår bröllopsdag vi ville fira, utan min goda vän Sara fyllde också år. Så henne överraskade vi med sång och  ljus på egen tårta. 


Hurra, hurra, hurra!


Sen fick också alla gäster hugga in på buffén som bestod av chokladtårta, passionfruktstårta, hallontårta, mormors nallekaka, farmors drömtårta och maränger. 


Under kaffet blev det litet program och våra kompisar visade upp fina videos de hade klippt ihop från möhippan och svensexan. 


Och papsen höll tal. 


Ett stycke snygg bror, varsågoda. Har exeptionellt stiliga bröder om jag får säga det själv. 

 
Sen höll också vi ett väldigt extempore tal (hade tänkt förbereda mig hela veckan, men det hände aldrig så glömde bort en massa jag ville ha sagt), pussades och jag gömde febrilt min ciderburk bakom kjolen. En måste ju tänka på bilderna, hehe.  


Efter kaffet var vi tydligen ute på gården och spexade igen, här med vårt bestman- och brudfrämmegäng. Killarna insisterade på att klä sig i matchande kläder men mitt lilla crew fick helt fria händer i sin klädsel. 


Här med fina Kata, som jag hängde speciellt mycket med under mitt första studieår. 


Och så fjantade vi oss med Ville och Siri, som också är kp:n. 


Sen in igen för att lyssna på Jennifer som framförde några fina låtar vi hade önskat. Får rysningar av denna kvinnas underbara röst. 


Sedan var det dags för vår första dans, som vi dansade till Toothpaste kisses. Kisse hade gett stränga order om att jag måste "skärpa mig", eftersom jag inte gillar att vara i centrum av allas blickar och då har en tendes att börja fjanta mig. Tycker dock jag skötte mig ganska bra. :--)
 


Första dansen avslutades, och resten av kvällen startade, med ett gigantiskt konfettiregn. Resten ser vi på i ett annat inlägg, glad fredag gott folk!


Bilderna är fotograferade av Amanda Grönroos

Publicerad 18.11.2016 kl. 14:23

7 saker jag stör mig på eller inte förstår:

Dags att vädra lite härlig onsdagsfrustration. Här kommer sju mer grejer (några mer, andra mindre seriösa) jag stör mig på riktigt ordentligt just nu. Kan tilläggas att detta kan läsas med en (liten) nypa salt ifall någon känner sig allt för träffad.

1. När en tre gånger blir tvungen att byta plats på eftermiddagståget på väg hem från jobbet eftersom någon har bokat platsen man sitter på. Sluta. Boka. Platsbiljett. I. Första. Vagnen. Dvs. "Pendlarvagnen". Ok?! Tack. 

2. Fortsätter på tågtemat: folk som fäller ner sätet framför en, speciellt i rusningstrafik. Bonus: Personer som i samma rusningstrafik sätter sig på platsen vid gången eller placerar väskan på sätet brevid sig, så att en inte kan sätta sig där. 

2. Folk som inte köper ekobananer och dessutom lägger dem i en platspåse. Hallå! Frukten har ju hur tjockt skal som helst och ekobananerna kostar typ max 50 cent mer per kilo...

3. Akrylnaglar och vita byxor. Förlåt, förlåt alla som går omkring i detta, men personligen skulle det aldrig fungera för mig. Är allt för klumpig för det.

4. Fenomenet "babyshowers" (för mammor) vs. "pappakonjak" (för pappor). Varför får papporna festa till det medan mammorna skall sitta hemma och äta gulliga cupcakes och gissa strategiska mått? Om jag någon gång i framtiden får kids och dessutom producerar dem med min kropp villl jag inte ha en jävla rosa muffins eller blöjtårta - överös mig med champagne, tack!

5. Bilister som inte blinkar i god tid innan en korsning. Fa-an, finns inget mer störande än när en står och väntar i en korsning på att en bil skall passera och så slår den på blinken en nanosekund innan den svänger in på sama gata som man själv står på. Se er nånstans där solen ej lyser.

6. Folk som inte tar ett stadigt grepp när de skakar hand, utan hänger i ens hand som en död fisk. Huuu. Har svårt att till fullo respektera såna slappisar. 

7. Drinkar gjorda på mjölk (kan dels bero på att jag är laktosintolerant). Blev en gång erbjuden en drink på en bar och jag sade att hen fick välja sort, när en "Ville Vallaton" landande framför på näsan på mig visste jag inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta. Och russin i maten går också helbort. Blä!

#sorrynotsorry


Mjölk på baren? Näe, tack...

Publicerad 16.11.2016 kl. 15:55

om en helg som mest handlade om god mat, eminenta vänner och sparkkälksutfärder


I lördags, efter att vi provåkt sparkkälkarna, åkte jag in till centrum för att plocka upp ett knippe vänner från bussen. Laura och Freja skulle nämligen komma och hälsa på för lite landemys! Det första vi gjorde då vi kom hem var att lägga bubblet på kylning i en snödriva.


F & L intog köket med en gång. Så mysig att ha kompisar som kockar vid köksbänken skramlar med vinglas och skvallrar om senaste nytt. 


Skål för den saken!


Jag och Laura ansvarade för förrätten och det fick bli soppa kokt på vedspisen. 


Närmare bestämt en grönsakssoppa med bl.a. sötpotatis, morot och purjolök. Mmm. 


Till huvudrätt blev det Frejas specialité från när hon bodde i Rom: Pasta cacio e pepe, dvs. färskpasta med massa massa massa ost och peppar. Plus lite ugnsstekta körsbärstomater, sorry not sorry alla italienare för att vi våldförde oss en aning på denna rätt. Hur som helst, var helt sjukt gott med tanke på de få ingredienserna. 


Min gulliga bordsdam och italienexperten. 


Efter maten gick vi ut och rastade benen lite. Tyvärr inte stjärnklart, men rätt fint ändå. 


Himlen var rätt trolsk. 


Och Lana var givetvis med och höll ställningarna. 


Sedan parkerade vi oss på det enda rätta stället, nämligen framför kakelungen i salen. Ninni och Linus gjorde oss också sällskap en stund. 


Efterrätten slängdes i glöden. Grillade bananer med choklad, serverade med vaniljglass. Oj oj oj. Det är nog grejer det. 


Laura övade Lana att high fivea. 


Och Freja var sitt vanliga, spexiga jag och släppte loss till någon hip hop-låt. 


När Kisse kom hem från att ha varit på vift några timmar, bjöd han oss på irish coffees. Perks of att ha en man som jobbat bakom bardisk i sina unga dar. 


Sen plockade vi fram ett sällskapsspel samt en liten ostbricka och satt och snackade till kanske lite efter midnatt. SÅ mysigt somna till att höra två kompisar som fnissar på övervåningen. 


Följande morgon dukade vi upp brakfrukost med ostar, smoothies, ägg och ingefärashots bland annat. Om jag skulle nämna en orsak till varför jag gifte mig med honom här nedan på bild så skulle det definitivt inte vara för hans icke existerande kärlek till långa, utdragna frukostar. Som tur får en besök ibland så jag får anledning att duka upp rejält. 


Men gillar honom ändå, obs! Vi körde Duellen söndagen till ära och Laura kammade hem vinsten. Jag var sämst och fick bara ett poäng. Ups. 


Sen paltade vi på oss och drog ut för att fånga dagen. 


Glatt kälkgäng, hej hej!


Vi sparkade iväg längs med byvägen och var ett rätt mysigt gäng med våra stickade tröjor och långa halsdukar. 


Full fart ner för varje backe, såklart!


Wihoo!


Sen kom vi fram till Flyberget och hällde upp hallonte som vi hade tagit med oss.


Så sörplade vi te, knaprade pepparkakor och tävlade om vem som kunde kasta snöbollar längst ut på isen innan vi pulsade hem över åkrarna igen. Mycket bra litet dygn med mina kompisar! 

 

Publicerad 15.11.2016 kl. 20:50

Vinterväder

Under helgen plockade vi ner de gamla sparkkälkarna från vinden och de skulle givetvis provköras med en gång. Alla glammiga, hippa livsstilsbloggar kan slänga sig i väggen - min främsta målbild för livet är en blanding av barnen i bullerbyn, vi på saltkråkan och pippi firar jul.

Publicerad 14.11.2016 kl. 11:34

kanske är det nu det vänder

"Börjar förklylningen släppa?" frågade min man av mig idag. Svarade att jag nog fortfarande går omkring och snörvlar och känner mig aningen grötig i huvudet. "Jasså, för du verkar så mycket piggare" kontrade han.

Har alltid tyckt att jag är en person som har ganska mycket på gång, men ibland glömmer jag bort att skilja på att ha livet fullt av saker att göra och att känna mig full av liv

Att jag verkar piggare har jag nog en minimal andel att tacka förkylningen som aningen börjar ebba ut för, den främsta orskaken till denna ökade energinivå (jag  menar, det är t.o.m roligt att bädda sängen om morgonen igen) beror nog mest på att jag äntligen börjar se ljuset i jobbtunneln. Har ju lagt in ett bokningsstopp just nu och tar inte emot några nya uppdrag förrän efter årsskiftet, så just nu försker jag bara få allt som är på hälft avbockat, levererat och klart. Hela den här hösten har känts som en enda lång dementorkyss, men verkar det kanske äntligen börja vända. 

Imorgon väntar kaffedejt med en god vän och så kommer två härliga helsingforspinglor på besök för en rejäl dos landemys. Freja har lagt in en beställning på brasa i kakelugnen, vin och matlagning på vedspisen och det kan man ju inte annat än uppfylla. Ser fram emot detta något orimligt mycket. 

Publicerad 11.11.2016 kl. 18:41

de första bilderna från en regnig septemberdag då vi gifte oss

Hörni, vi ska lär ha gift oss i höstas. Minns ni? Om det inte vore för de två ringarna på mitt vänstra ringfingret är det nästan som om det lika gärna hade kunnat varit en dröm - eftersom resten av hösten mest försvann i ett diffust moln av jobb och hus och tankar på allt möjligt annat. Men nu har vi fått våra bilder och har hunnit kika igenom dem, så tänkte att jag skulle visa er lite hur vår dag såg ut. Vi börjar i kyrkan, eftersom vi inte hade någon som dokumenterade dagen innan det: 


Vi valde att gifta oss i Pojo kyrka eftersom vi hade en tanke om att att det skulle vara nära till både festlokalen och vårt hem. Det senare sket ju sig dock en aning eftersom vi bestämde oss för att köpa hus och flytta till andra sidan stan efter att vi hade bokat kyrkan i vintras. Men det gör inte så mycket, avstånden är ju ändå ganska korta här. 


Ett knippe gulliga svägerskor, varsågoda ↑. Känner mig så lyckligt lottad över att vi fått så bra "bonuspersoner" till vår familj. 


Och så ett stycke fin mamma och brorson. Ursäkta klyschan, men skulle inte byta ut min familj mot något i hela världen. Är seriöst de mest fantastiska som finns. Hela bunten. 


Sen gick vi in. Jag tror bestämt att det enda som jag tänkte här var "Pappa. Gå. Snabbareeeee!". Så ser det i alla fall ut av mitt minspel att döma. 


Valet av präst var självklart. Claus har både konfirmerat oss båda och dessutom känner vi varandra via scoutingen. 


Sen byttes det visst ringar, vi pussades och Jennifer sjöng en sång innan vigselceremonin var över. Men det har jag inga bilder på så vi hoppar vidare till detta ↓


Nämligen frökastningen utanför kyrkan, som småfåglarna just nu festar på resterna av ute i kylan (fröna, inte kyrkan). Notera gärna min mamma som hade laddat upp med en hel egen korg. Fröna bokstavligen rann av mig senare på natten då jag svirade om till min efterfestklänning. 


En lite  småjobbig grej med att själv vara fotograf, men inte få styra och ställa bakom kameran, är att det hela tiden ploppar upp platser och situationer som man anser skulle vara fina på bild, men inte har möjlighet att dokumentera. Den här dörröppningen i klocktornet var en av dem, som tur knäppte fotografen en bild just då. 


Mamma och Pappa var snälla (som vanligt) och hade tagit sig friheten att fixa en överraskningsskjuts till oss från kyrkan till festplatsen. Vi hade nämligen inte själva riktigt orkat ta tag i saken då festplatsen bokstavligen befann sig ett stenkast därifrån, så vi tänkte att vi liksom lika gärna kunde ha gått också. 


Sen vinkade vi hejdå och åkte ett varv runt byn!


Här tror jag bestämt att Kisse ringer till mina bröder och ber dem åka och plocka upp alla burkar som hängde bak på bilen, men som lossnade och hamnade på efterkälke. 


Sen var det dags att anlända till festen och det blev ett himla kram- och skålkalas med alla våra gäster. 

Alla gäster fick ett eget programblad (som dock många lämnade efter sig, så vill man fortfarande ha ett går det bra att hojta till, har en hel drös av dem sparade här hemma) som vi hade designat själva. Ninni stod för illustrationerna. 


Borden hade vi dekorerat med stenar, kvistar och glasburkar med blommor och rönnbär som vi hade plockat på gården samt lite brudslöja som utfyllnad. 


Programmet inleddes med Vi mot världen som Freja och Jennifer framförde tillsammans med överraskningsuppträdaren Alfons, som också var en av kvällens dj:s. Det var hima fint och lite spontant och satte verkligen stämningen för resten av festen. 


Sen blev det äntligen dags för middag!


Vi bjöd på en diger buffé med en massa sallader och annat gott och hade dukat upp det hela på en massa gamla trälådor som vi dels hittat på gården och dels köpt på loppis. 


I hallen hade vi hängt upp små uppdragslappar för folk som ville fotografera sig med polariodkameran som vi hade skaffat. Ungefär detta var resultatet. 


Efter middagen blev det tid för "fri samvaro" och vi drog ut bl.a. farmor (och resten av släkten) för gruppfoto.


Var ju lite spexig stämning, vilket var självklart då familjens spexigaste lilla person var med på festen. 


Hej, hej, fina kompisar!


Passade på att ta en gruppbild med så många av mina fina vänner jag bara kunde nappa tag i där ute (märker dock nu att somliga var på vift någonstans). Ett sånt fantastiskt team av härliga kvinnor jag lyckats samla på mig under de senaste cirka tjugo åren, måste jag nog våga påstå. Gillar er alla så himla mycket, fast träffarna nu för tiden är ganska sporadiska och de dagliga femtimmars långa kaffedejterna i Serendi är av ganska sällsynt art. 


Tror vi slutar här för i kväll. ♡

Bilderna är tagna av Amanda Grönroos.

Publicerad 08.11.2016 kl. 20:39

om att omfamna vintern

I somras, då vi köpte gården, skämtade vi om att i år kommer det säkert bli den värsta "vargavintern" på flera år. Och det verkar ju lite som att det kommer att slå in. Vid första åtanke är det kanske inte vad nyblivna husägare, ganska långt ut på landsbygden, önskar sig, men om jag skall vara ärlig så myser jag mest bara inombords.

Än har jag inte hunnit tröttna på att skotta upp vägen till trappan eller att bära in ved (frågar ni mig igen i januari är jag säkert av annan åsikt) och jag tycker det bara är mysigt med de tjocka flingorna som singlar ner från skyn. Dessutom fyndade jag en grå kappa som når halvvägs ner på vaderna superbilligt på loppis som nog stänger ute den värsta kylan. För att spä på idyllen ytterligare har jag tillbringat största delen av eftermiddagen på fårfällen framför öppna spisen med en kaffekopp i hösta hugg. 

Nu väntar jag på att den envisaste och tjockaste vedklabben skall brinna ut så att jag kan stänga spjällen och gå upp till mamma och pappa och bada bastu. Sen skall jag värma upp den sista glöggen som blev kvar från helgen och kanske kika på våra bröllopsbilder som vi fick i förra veckan. Var sån fart och fläng på hela förra veckan att vi aldrig hade tid att sitta ner tillsammans, så det känns som en ganska bra programpunkt denna betydligt lugnare måndag kväll. 

Publicerad 07.11.2016 kl. 19:28

tankar efter en premiär

Trötta men glada efter premiären med scenograf Petri, regiassistent Emma och manusförfattare Jonas. 

Så var dagen här. Dagen efter premiären. Kan främst beskriva min känsla just nu som en blandning mellan en ballong tömd på luft och fjäderlätta axlar. Visserligen slutar inte mitt arbete här och några recensioner har ännu inte sett dagens ljus, men trots det känns det skönt att premiären gick bra efter all slit och själ som lagts ner produktionen. 

För min del har otaligt många timmar, kvällar och helger lagts ner på att ansöka om understöd, hålla koll på gänget under övningar, planera övningstider,  fotografera, marknadsföra, koka kaffe, gå på möten och tröstande klappa någon uppgiven på axeln och säga "det ordnar sig nog" när hen har varit på väg att slänga in handduken. 

Det är  nästan på gränsen till att jag undrade var mina ovationer var igår kväll, hehe. Men det är väl smällar en får ta när en valt att vara producent. Så länge allt löper på fint och går bra vet knappt någon att producenten existerar. :--) 

Nåväl, nog om det. Eftersom arbetsmängden för teatern nu minskar märkbart, skall jag fokusera på att få ihop resten av året till en fiffig (och lugnare) helhet. Har en del fotouppdrag inbokade i november och i december gäller sista spurten med mitt marthajobb innan nya vindar börjar blåsa i mitt lilla jobbsegel efter årsskiftet. 

Publicerad 07.11.2016 kl. 13:17

lördag

Igår var en riktig ladda batterierna-dag, som avslutades med vin- och tortillakväll i goda vänners lag. Just nu är jag inne i en period där jag verkligen inte är sugen på att hänga på stimmiga barer, så då är det fint när kompisar bjuder in sig själv en lördagkväll för att äta god mat och dricka årets första (!) glögg. Och Lana kom fint överens med hunden Jerry också, som extra bonus liksom.  

Publicerad 06.11.2016 kl. 12:47

novemberdag

De senaste dagarna har varit helt galna. Har stigit upp 5:30 och åkt på jobb och kommit hem någon gång mellan 22-23 på kvällen. Har stövlat raka vägen i säng och så samma rumba följande dag igen. Lyckligtvis börjar jag se ljuset i tunneln i och med den mest intensiva teaterperioden tar slut nu på söndag då vi har premiär. 

Den här dagen var dock ett undantag (strävar till att det skall bli regel) - jag  fick sova ut och ligga och dra mig i sängen prick hur länge jag ville.  Förmiddagen hade nästan tagit slut innan jag bestämde mig för att stiga upp, tända eld i köksspisen och duka fram en rejäl "frukost". Så skön start på dagen.

Sedan gick jag ut för att ta bilder till mitt månatliga projekt som jag håller på med just nu. Passade på att använda upp en av de gamla rökpatronerna jag hade kvar från APAthy-projektet som jag gjorde för några år sedan. Jag hade hoppats på samma snöyra som igår, men "tyvärr" sken solen så bilderna blev lite annorlunda än vad jag ursprungligen hade tänkt. Men ändå skönt med soliga novemberdagar. 

Publicerad 03.11.2016 kl. 15:15

KONTAKT

För arbetsuppdrag, förfrågningar och samarbeten, kontakta mig per e-post på adressen elt.nyberg[at]gmail.com.  

 

Jag är öppen för alla slags förslag på jobb och seriösa samarbeten men har sedan tidigare erfarenhet av bl.a. följande:

Fotografering

 • porträtt (t.ex. bröllop, barn, student, förlovning etc),
 • företag
 • evenemang

Layout & design

 • broshyrer och informationsbrev
 • inbjudningskort
 • affischer och flyers

Redaktionella uppdrag

 • bildjournalistik
 • skribentuppdrag

Kulturproducentskap

 • evenemangs- och projektplanering
 • marknadföring
 • arbete med teater, utställningar, festivaler m.m.

Övrigt

 • erfarenhet av kundservice
 • har jobbat som barn- och ungdomsledare
 • undervisat i kreativtet och dragit lektioner och workshops

 

Publicerad 01.11.2016 kl. 11:55

MINA UTSTÄLLNINGARAPAthy

Galleri Zebra, Karis
juli 2014

Art Café Serendipity, Karis
maj-juni 2014

Galleria Contempo, Helsingfors
maj 2014

Klicka här för att se alla bilder från utställningen.


Eden, love is a doing word

i sammarbete med Teater 90°
Café Talo
, Helsingfors
oktober 2012

 

See my dreams

Art Café Serendipity, Karis
augusti 2011

Klicka här för att se alla bilder från utställningen.

▼▼▼

VNF Slututställning
Galleri Zebra, Karis
maj 2010

VNF Grupputställning
Art Café Serendipity, Karis
februari 2010

Publicerad 01.11.2016 kl. 11:39

Aktuella projekt och jobb

→ Jobbar som innehållsproducent på Finlands Svenska Marthaförbund

→ Driver företaget EN Productions med inriktning på fotografi och kulturproducentskap

→ Producent för teaterproduktionen Raseborgs ruiner

→ Timlärare på VNF i ämnet Kreativitet

 

Bokningsstop!

Jag är fullbokad för resten av året och just nu tar jag inte emot några nya arbetsuppdrag (fotograferingar, ombrytningsjobb, producentuppgifter, kurser, etc.) förrän januari 2017.

 

 


Beställ KARISKARTAN här!

Publicerad 01.11.2016 kl. 11:33

i karis heter korvgubbe "nakkifaija"


Från ett Folkets hus till ett annat. För ungefär 1,5 vecka sedan öppnade det ett nytt matställe i Karis. Nämligen grillen "Nakkifaija".


Nakkifaija är en mysig liten grill som har öppnat i bottenvåningen av Folkets hus i Karis. Namnet anspelar på namnet "Nakkimuija" som en liten kiosk kallades som fanns vid tågbron för ganska många år sedan. Dit brukade jag och Jennifer gå under pauserna i konstskolan vi gick i under lågstadiet och köpa godis. 

 
Influenserna i inredningen av en "american diner" och pop art är tydliga. Är så glad över att företagarandan verkligen sprudlar i Karis just nu. 


Och här har vi geniet bakom looken ↑, Peta von Karis, förstås! 


Vi beställde in hot dogs, hamburgare med valfria fyllningar, milkshake och - till min lycka, batatfranskisar! Var dessutom den första som beställde detta, så glad att det äntligen finns att få tag på i Karis! 


Skyltfönstret är prytt med långa rader av text. 


Hittar du det hemliga meddelandet?

Publicerad 31.10.2016 kl. 06:49

 

 

 

 

START •
• AKTUELLT •
• UTSTÄLLNINGAR •
• BLOGGARKIV •
• CV •
• KONTAKT •

 

Miilo kallas jag.


Kreativ mångsysslare, kulturproducent, kameranörd och Karisbo. Är nybliven husägare och har tagit över gården Sutarkulla där sex generationer av släkten Nyberg tidigare bott. Gift med Kisse och har en katt som heter Lana.

I denna blogg skriver jag om händelser i mitt liv, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med samt diverse kreativt och kulturellt snack.

 

Senaste kommentarer