måndag, glow och det sista av semestern

Hej måndag och sista semesterdagar innan jag skall tillbaka på jobb igen i slutet utav veckan! Har fortfarande tre dagar ledigt innan jag skall ägna 1,5 vecka åt jobb innan jag drar på mammaledigt och vet inte riktigt vad jag skall göra av min lediga tid? Har liksom hunnit med det mesta jag tänkt mig, speciellt att sova, och nu börjar det klia i fingrarna att hugga tag i diverse kreativa projekt. Inser dock att knappa två veckors tid för arbete, där hälften är inprickat för mitt kontorsjobb sätter vissa begränsningar på vad jag kan åta mig och försöker att inte elda upp mig för mycket. 

Sen då, får jag sno några spaltrader för att prata om min selfie? Om vi backar bandet till februari är den senaste close-up jag lagt upp på social media denna, vilket säger ganska mycket om graden av "glow" jag (inte) kännt det senaste halvåret. Men nu vips, hände något! Plötsligt kändes det som 100% läge att föreviga en bild på min nuna.  Var det hängselbyxorna som gjorde susen? Eller serumet jag envisas med att smeta i anskitet trots att jag har noll koll på om det egentligen har någon effekt? Kanske faktumet att jag har tre semsterveckor bakom mig som mest gått ut på att sova, vila och ta tupplurar? Eller var det måntro peppen inför ankracet vi skulle iväg på strax efter att bilden togs..? Kunde säkert räkna antalet veckor jag upplevt mig själv som en fräsch och härlig person på högst en hand, så unnar mig utan vidare denna lilla stund av lätt självgodhet. 

Och på tal om ankrace är det ju nog något obota charmigt med dylika evenemang i en småstad. Hade en bott innanför ring tre hade det knappast varit aktuellt att överhuvudtaget överväga att gå på ett evenmang där tretusen gula plastankor drattas ner i ån, men så här som småstadsbo och utan desto större planer för dagen var det en självklarhet för såväl gammal som ung. Skämtade lite om fenomenet på instagram och kunde efter en snabb analys av vem som gillat inlägget konstatera att det främst gick hem hos fellow småstadsbor. Stunder som dessa (och egentligen de flesta andra stunder i livet) uppskattar jag något enormt att bo just i Karis där denna typ av jargong funkar. Hälsningar, småstadsbon-4-life

13.08.2018 kl. 10:24

listan om att vara gravid

Illustration av Maja Säfström.

♡ När blir du mamma?
Om 54 dagar, det vill säga tredje oktober, om vi ska tro på den beräknade födelsetiden.

♡ Var graviditeten planerad?
Vi hade inte plockat fram kalendrarna för att pricka några datum, men var nog inte heller helt oförberedda på det då jag har valt att inte proppa i mig några hormonella preventivmedel. Inställningen var väl kanske lite mer "händer det så händer det" och eftersom jag kunde checka av alla mina "måsten" på min mentala lista (vara färdigstuderad, ha en partner som helst är gift med mig, ha boende som lämpar sig för tillökning samt ett fast anställning) kändes det helt lugnt. 

♡ När berättade du om graviditeten?
Två av våra nära vänner fick veta ganska tidigt, kan det kanske ha varit  i vecka sju eller åtta? Min kompis eftersom hon kom på besök och hade släpat med sig en flaska vin som jag av förekommen anledning ju var tvungen att tacka nej till och Kisses kompis eftersom det hade råkat komma på tal på jobbet. Familjen fick veta  efter första ultraljudet (men möttes av "jag visste redan det" av både mamma och svägerska som har magkänslan på topp) och sedan berättade vi väl lite efterhand åt andra nära i takt med att vi råkade ses och sådär. 

På sociala media lade jag upp en bild i vecka 18, på första maj, eftersom jag hade kommit på idén att sporadiskt dokumentera denna graviditet med hjälp av polaroidkameran och hade inhandlat lite heliumballonger tillfället till ära. 

Första hinten på social media.

♡ Hur många barn vill du ha?
Är själv uppvuxen med syskon samt med en drös barn på granngårdarna, så har nog nästan sett det som en självklarhet att det i framtiden skall ränna omkring en massa ungar (både egna och andras) på vår gård som är som gjord för äventyr och lek (har redan sett ut det p-e-r-f-e-k-t-a trädet för en trädkoja). Dock får vi se vad framtiden utvisar samt hur många gånger en ens vill (eller kan) gå igenom en graviditet igen. Kanske tre om en får välja?

♡ Tätt ihop eller långt isär?
Min spontana tanke är tätt, med kanske ett par års skillnad då det innebär att kidsen automatiskt får en lekkamrat i nästan samma ålder. Men får se vad kroppen och huvudet tycker om den tanken när Ettan väl är här.

♡ Har du oroat dig mycket under graviditeten?
Efter ett tidigare missfall gick ungefär första halvan av graviditeten främst ut på att gå omkring orolig, så svaret är väl helt enkelt: ja.  Men hade en personlig deadline att jag senast vid det andra ultraljudet måste sopa undan de tankarna. 


♡ Hur har graviditeten känts hittills?
Egentligen helt okej, då ett av de få symptomen jag egentligen haft är extrem trötthet. Det är först nu på senaste tiden jag börjat känna mig lite otymplig och gravid "på riktigt". 

♡ Gillar du att vara gravid?
Nja, nog kan jag komma på roligare egenskaper, fast dock måste jag medge att visst är människokroppen fascinerande som pusslar ihop en helt ny person, bara sådär. Men kan ibland bli lite trött på att bara vara "Den Gravida Kvinnan" och att de flesta frågor och samtal jag för med andra ofta i något skede börjar kretsa kring det istället för allt annat som jag också är. 

♡ Ska ni ta reda på vilket biologiskt kön det blir?
Ja, det har vi gjort.

♡ Hur tänker du kring förlossning?
Tänker främst så här: om oändligt många kvinnor i alla tider har klarat av att föda barn, så borde jag väl också kunna göra det på någon vänster. Kan ju ändå inte var mycket sämre än genomsnittet, eller? 

♡ Hur tänker du kring första bebistiden?
Efter så många år där mycket av min energi gått åt till att tillfredsställa andras önskningar och krav ser jag ser fram emot en tid där jag enbart kan lägga fokus på min familj. Hoppas ju naturligtvis på en nöjd liten typ som gillar att sova många timmar i sträck, men förbereder mig på att realtiteten mycket väl kan vara en annan. 

♡ Har ni bestämt namnen sedan innan?
Mannen har hittat ett namn som han helt har fastnat för, men jag tycker att vi inte kan bestämma oss innan vi träffat personen som skall bära det. Jag tycker namnen som har varit populära de senaste åren antingen klingar väldigt barnsligt eller är supermärkliga och har insett att jag nog är ganska traditonell och konservativ i mitt namntänk. Tänker att ungen hellre får känna sig speciell på andra vis än genom att ha ett namn som hen inte kan stava till. :--) Vill gärna ha ett gammaldags namn, med "mjuka" bokstäver, så har ni några bra tips är det bara att ösa på. I mellannamn blir det i alla fall gamla släktnamn, men vilka det blir beror på vilket förnamn vi slutligen väljer. 

Vecka 20, vecka 29 och vecka 32. 
 

Lista från Elsa Billgrens blogg. 

10.08.2018 kl. 10:50

att fira tjugoåtta

Igår fyllde jag år och det firade jag med ett litet kalas ute i trädgården. Fram med finporslinet, drömtårta och närmsta familjen. Visst var jag i något skede sugen på en rejäl sommarfest som när vi till exempel ordnade M-festen eller cirkusmaskeraden, för att inte tala om indianfesten (som ja, jag vet och har insett, inte är helt PK men en himla bra fest, det var det), men har snällt fått inse att det lite lugnare och framför allt småskaligare firandet passar mig bäst just nu. Sommarfesten får helt enkelt vänta något år! Tur är det inte långt kvar till trettio. 

Idag kan man väl säga att firandet fortsatte en aning då svärmor kom och drack förmiddagskaffe hos oss och hade med sig en bonuspresent till mig. Hade redan dagen innan fått muminmuggen Vänskap med motiv ur Vem skall trösta Knyttet? men idag hade hon stigit upp tidigt för att gå och köa till närmsta Iittalabutik för att lägga vantarna på specialmuggen som endast gick att köpa idag. Kön hade varit lång och kampen om muggarna hård, men hon lyckades få vantarna på en av de sista och den insisterade hon på att jag skulle ha. Bröl. Känner mig som en mycket bortskämd tjugoåttaåring. 

09.08.2018 kl. 22:34

helgen som var en oändlig siesta

Titta vem som landade i min trädgård förra helgen för att äta maffig sommarlunch - Laura och Emma! 

Efter lunchen följde några (många) timmar av siesta för att slumra till i skuggan av äppelträdet, läsa astrologi och babbla om det senaste i våra liv. 

Samt äta glass och dricka kaffe, givetvis. 

Efter att ha siestat hela dagen lång, bestämde vi oss till kvällen att ändå hitta på någon liten aktivitet då de för en gångs skull var här. Så åkte till Ekenäs och tog en promenad genom Gamla Stan. 

Och kikade på fina fönster och in på gårdar genom portingångar. 

Slutligen landade vi nere i hamnen på Pub Niska. 

För att äta mycket goda plåtbröd. 

Efter maten ansåg vi att ett litet kvällsdopp var på sin plats i första bästa närbelägna sjö. 

Skönt! Helt galet hur vattnet inte är kallt någonstans att simma i denna sommar. 

Innan vi åkte hem  bjöd även kvällsolen på en liten ljusshow. 

Kvällen avslutades kring köksbordet med te, chips och några omgångar gammelgäddan. 

Mycket finurligt och fint illustrerat spel. 

Sedan: ny dag och dags för pangfrukost! Har filosoferat en aning kring det här hur det kommer sig att jag vurmar så fruktansvärt mycket kring detta fenomen och har kommit fram till att det måste bero på goda barndomsminnen.  

Vill mig nämligen minnas att alltid då vi hade gäster i huset steg mina föräldrar upp snäppet tidigare och dukade upp en rejäl frukost med fler alternativ än vad man vanligtvis såg på en hel vecka (vilket jag förstår, massa frukostingredienser + många barn = dyrt). Och sedan startades dagen med att alla satt länge kring frukostbordet och hade det trevligt tillsammans, vilket jag ändå måste påstå att är ett av de mest rimliga sätten att starta dagen på.

Efter frukosten följde den obligatoriska siestan, inkluderat lite kattmys. 

Sedan bestämde vi oss ändå för att aktivera oss så åkte på loppis och sedan vidare till Fiskars, där vi radade upp oss fint för en gruppbild. 

Vi kikade på vad torget hade att erbjuda, 

åt glass, 

beundrade lite blomsterarrangemang (som inspiration till nästa år, mina rabatter är så himla sorgligt torra och fulla av ogräs just nu), 

samt flanerade runt i bruket och kikade in i några butiker innan det var dags för dem att åka hem igen. Är väldigt glad över kompisar som orkar komma och hänga så här kravlöst med en, när den egna energi- och sprallighetsnivån nog närmast kunde jämföras med en säck potatis. Mer siestor åt folket, helt enkelt!

03.08.2018 kl. 12:05

en natt i karis

Senaste fredag gick den traditionsenliga Karisnatten av stapel - sommarens höjdpunkt här i småstaden som en ogärna missar. Detta år hade vi dock degraderat våra programplaner för kvällen rejält och vårt första och främsta mål var att ta en jungfrupromenad över den nya, tillfälliga gångbron över järnvägen. Bara för att, liksom. 

Lilla Luckan hade fixat i ordning så man kunde måla egna konstverk på väggarna och jag var inte sen att dra fram tuschpennan. Så fint att involvera lite konst på ställen i stadsbilden som annars skulle stå tomma och vara rejält mycket tristare. 

Fick bli två kärlekskranka katter. 

Nöjd med en första avcheckad punkt på programlistan. 

Sen då? Ja sen tog planerna slut och vi traskade helt enkelt in mot centrum och följde folkmyllret mot Brankis. Lyssnade på ett ungdomsband, hälsade på bekanta och smusslade in en trip på utskänkningsområdet. Vad kan man säga än att det är lite andra vindar i seglet nu än 2010 då tripburken var en vodkaflaska, hehe. 

När vi blev hungriga styrde vi kosan mot matområdet för Faces festivalen som även inföll under samma kväll. 

Langos och vårrullar fick stå för middagsmenyn denna gång. 

Därefter mötte vi upp ett gäng vänner och bänkade oss på Köttkontrollens terrass för resten av kvällen. Blev lite småsugen på dansgolvet de hade ställt i ordning inne i restaurangen med blinkande discoljus och massor av 10 år gamla hits (dvs från "glanstiden" då man var ut och svirade), men insåg snabbt att det hade varit lite väl mycket för denna inte helt ogravida kropp. Nöjde oss istället med att lyssna på den sympatiske trubarkillen på utsidan. 

Slutligen tog vi del av fyrverkeriet innan vi tog kväller för våran del. 

Väl hemma försökte jag fånga en glimt av blodsmånen, men hade helt fel optik på kameran för att lyckas med det konststycket. Dock fascinerande att bara titta på med blotta ögat! 

01.08.2018 kl. 10:04

semestervecka två

Hej semestervecka två! Om förra veckan utöver lite kompishäng främst gick åt till att komma in i ledighetsmode så blir denna nog av lite mer semestrig stil. Förutom några fönster som skall tvättas tänker jag enbart ägna mig åt trevliga ledighetssysslor, men tänker att till och med fönstertvätten säkert löper på helt okej med några bra sommarprat i hörlurarna. Tips på något som bör lyssnas på?

I övrigt bär det av både mot väst och öst. Ser fram emot turen till Åbo, där en spelkväll vankas i goda vänners lag och dessutom skall vi senare i veckan tillbringa ett dygn i Lovisa, för att bland annat se på Lurens sommarteater. Sitter någon på guldkorn som en inte får missa i de trakterna? Som pricken över i:et avslutas veckan med att gå på bröllop, vilket skall bli riktigt, riktigt roligt då jag för en gångs skull får vara gäst till hundra procent och inget annat. 

Så en riktigt trevlig semestervecka på kommande!

30.07.2018 kl. 11:45

att inleda med lägerliv

Inledde min ledighet förra helgen med lite lägerliv. Har ju tjugo scoutår på nacken så börjar ha en del sommarläger i bagaget, men de senaste åren har deltagandet varit lite knapert från min sida då det har varit svårt att kombinera lägren med mina jobb och ingen semester. Men detta år blev det andra bullar och jag kunde dra ut i skogen raka vägen efter att ha skickat iväg mitt sista jobbmeddelande och ställt e-posten på autosvar. 

Som alltid, var det väldigt skönt att komma ut i lägerskogen där man enbart har mattider (och scoutbarn) att passa. Hade själv hand om patrullråddet (en orienteringstävling) och ett lägerbål och i övrigt ryckte jag in där det behövdes och jag kunde hjälpa till. Fick dock snällt inse att jag inte kom undan vissa fysiska begränsningar just nu, så åkte bland annat hem till nätterna och skippade paddlingen till Karis från lägerområdet eftersom det hade blivit lite väl mycket av det goda lägerlivet för denna inte helt ogravida kropp. 

Något som fascinerade mig en aning och som jag nog hade lyckats glömma bort sen mina senste lägervistelser var fenomenet hemlängtan. Flickorna från min scoutgrupp var på sitt första lite längre läger med hela fyra nätter övernattning och jag tappade nog räkningen på hur oändligt många krokodiltårar vi ledare fick torka under lägrets gång. Kan själv inte alls relatera till denna känsla då jag alltid, sedan jag varit liten tyckt att det varit hur roligt som helst att komma bort hemifrån och enbart lite spännade att få övernatta på nya platser. 

Men utöver att agera tårtorkare och fredsmedlare, var det mest som det brukar. Mycket skratt, god lägermat (hallå, fick halloumiburgare till middag en dag), välplanerat program, frisk skogsluft och extremt smutsiga fötter. Och var inte huvudet redo för semester innan lägret, var det defintitvt nollställt efteråt!

29.07.2018 kl. 20:51

sommarglimtar & semesterläge

Här har det visst rått radioskugga i närmare tre veckor. Dels för att denna gravidhjärna börjar bli riktigt mosig i sommarvärmen och inte är helt hundra på att skapa kreativt innehåll, men även eftersom all fokus den senaste tiden legat på att intensivt beta av varenda lilla jobbgrej på att göra-listan så jag till fullo kan njuta av min ledighet som började igår.

Här följer ändå några små glimtar från senaste tiden, så att inte hela juli faller i glömska: 

Har bland annat beundrat mina nästan trehundra pioner som blommade ut exeptionellt tidigt på grund av värmen. 

Ibland, då tidtabellen och vädret tillåtit, har frukosten inmundigats utomhus. 

Vi (läs: Kisse) har målat om våra fönsterbräden och spröjs, vilket har gett hela fasaden ettt superfint lyft. 

Jordgubbar har givetvis konsumerats. 

Och så har vi försökt rädda fågelungar mellan varven. Livet på landet, ni vet. Blir aldrig tråkigt då här bland annat tassar omkring en massa hjortar, rävar, tranor och ... vargar. Men de sistnämnda har jag tack och lov inte behövt stifta bekantskap med personligen. 

En varm julikväll gick vi på bröllopsfest. 

Och jag kastade ett stycke kompis in i den vackra björkskogen för att få mitt fotosug stillat under festen då jag inte själv var anlitad som bröllopsfotograf. 

Små kvällsutflykter och dopp i diverse sjöar då värmen tryckt på som mest. 

Slutligen har vi njutit av oändligt vackra solnedgångar över träsket. 

Och nu då? Semestern har börjat och jag och mannen skall för första gången någonsin vara lediga i hela tre veckor tillsammans. Känns helt supermärkligt att ha mer än bara någon långhelg här eller där, men samtidigt skönt att för en gångs skull inte var tvingad att pressa tidtabellen för att hinna umgås och hitta på något kul, utan faktiskt ha tid för att  bara vara också. 

24.07.2018 kl. 21:59

inget café på sutarkulla i sommar & mina tips på andra sommarcafén

Idag är det ett år sedan jag och mamma öppnade sommarcafé på gården. Många har frågat oss om det blir något café på Sutarkulla även denna sommar, och som många också redan vet, så är svaret på den frågan nej. Den främsta anledningen är att min arbets- och livssituation har ändrat så till den grad att det helt enkelt inte finns tid och tillräckligt många luckor i kalendern för att styra ihop bullabakning och kaffekokning för  en mindre armé och längre tidsperiod. Visst kniper det lite i hjärtat hos denna people-pleaser att se en viss besvikelse i blicken hos folk som får nekande svar, men i år har jag valt att prioritera på annat vis och väljer istället att med glädje se tillbaka på minnena från förra sommaren. 

Oj vad många drömtårtor som skars upp och chokladkakor som glaserades under förra sommaren. Jag hade föreställt mig detta som ett kul litet sommarprojekt (vilket det också var), där jag skulle ha möjlighet att lite vid sidan om sitta och knappra på min dator och fixa med andra jobbgrejer (vilket INTE ALLS fungerade). Det var ju inte bara en eller två gånger som vi mellan intensivt kokande av mer kaffe fick ur oss "men vart kommer alla ifrån?" - vilket såklart är ett lyxigt "problem" när man driven en business. 

Och trollskogen som var så populär! Det var roligt att se att såväl stora som små tog sig tiden att gå på upptäcktsfärd bland med flugsvampar, lianer och små troll. Tanken bakom vårt café var att det skulle finnas något för alla och att man till ett rimligt pris kunde få en riktigt rolig sommarlovsdag. Varför resa till Legoland när det finns så mycket roligt att upptäcka och hitta på i hemknutarna som ger en minst lika minnesvärd sommar?

Trots att Sutarkulla inte slår upp några cafédörrar denna sommar, kan man verkligen inte påstå att det råder brist på sommarcafén i knutarna. Själv ser jag fram emot att under sommaren besöka bland annat följande ställen: 

→ Café Dagny är ett väldigt mysigt café beläget i Dönsby i Karis. Nyhet för i år är ett fotogalleri där uställningen Mina smultronställen ställs ut under juli månad. Har hört att vårt café skymtar på något litet hörn. Öppet onsdag-söndag kl. 13-18.

→ Café Ivan & Alexander hittar du i Krämars som ligger i Ingå. Själva cafét är inhyst i ett litet torp på gården med intressant historia och på gården spatserar en ståtlig tupp med sina hönor omkring. Öppet alla dagar i juli mellan kl. 12-19.  

→ Tyynelä sommarkafé är ett nytt sommarcafé för i år som jag ännu inte hunnit besöka, men som verkar väldigt lovande! Gillar ju när folk kan det här med snygg marknadsföring och det har ungdomarna som driver detta café i Prästkulla verkligen lyckats med. Öppet ons-fre kl. 10-16, lördag kl. 10-16 och söndag kl. 12-16. 

→ Café Schjerfbeck​ är ett historiskt museum, med ett naturligt inslag av Helene Schjerfbeck och ligger vid torget i Ekenäs. De lär även ordna tidsresor för barn som får denna lilla nörd att hopplöst önska att man vore tjugo år yngre. Öppet alla dagar mellan kl. 12-18, förutom på onsdag och lördag då cafét öppnar redan kl. 8. Stängt på måndagar. 

→ Café Wilda - ett färgglatt café med mycket konst och kultur och ligger ett stenkast från torget i Ekenäs. Är kanske lite småflummigt då inga öppethållningstider stod att finna, men tror trevlighetsfaktorn säkert kompenserar för det. 

→ Antkärrs Pop-up Cafe' hyser in sig på den gamla Antkärrsgården vid Pumpviken i Karis. Har öpppet nästa gång 27.7 och 4-5.8. 

→ Fagervik café är kanske inte så speciellt rent cafémässigt, men däremot befinner sig cafét mitt i den vackra bruksidyllen av Fagervik. Väl värt att alltså åke ner för en kopp kaffe eller två för att sedan ta en promenad genom bruket. Öppet alla dagar kl. 9-19. 

→ Café Gamla Stan i Ekenäs. Vad vore jag för arbetsttagare om jag inte tipsade om min gamla arbetsplats? En riktigt idyll mitt i gamla stan som serverar byns godaste chokladkaka! Öppet hela sommaren, varje dag kl. 11-19. 

Har jag missat något mysigt ställe värt ett besök? Tipsa!

Tack än en gång till alla som besökte oss förra sommaren, kanske ses vi igen i framtiden i sommarcaféts tecken! 

03.07.2018 kl. 09:58

en sommartradition: raseborgs sommarteater

I torsdags var det dags för en av våra återkommande sommartraditioner, nämligen ett besök på Raseborgs sommarteater invid slottsruinerna. Allt sedan jag för några år sedan började fotografera pressbilderna för dem har jag dessutom försökt infinna mig vid premiären, som alltid känns som något lite extra. 

Det blev dock inte så mycket bilder knäppta för min del då jag denna gång främst var där som åskådare. Dessutom satt vi mitt i publikhavet och jag kände inte för att vara lika jobbig som damen framför oss som ställde sig upp rakt rätt och slätt och stod långa stunder för att få till sina bilder med sin kamera som hade en bildskärm stor som ett frimärke. Men här syns ändå lite av scenografin, som jag tyckte var väldigt snygg! 

I pausen blev det dags för obligatorisk ostsmörgås och raseboll. Samt att hälsa på alla bekanta i vimlet förstås!

Och inköp av lotter, naturligtvis! Vad är liksom ett teaterbesök utan det? 

Men själva pjäsen då, vad tyckte jag? Som jag redan nämnde var scenografin väldigt lyckad och de hade satt ihop en riktigt ambitiös koreografi som såg bra ut på scenen. Dessutom får nog skådespelarprestationerna godkänt med tanke på den mycket låga medelåldern på scenen. Dock kändes själva handlingen lite platt och avhuggen, men då jag inte är bekant med West Side Story sedan tidigare kan jag inte säga om det kanske bara är så historien är uppbyggd. Hur som helst en riktigt sevärd pjäs, med många duktiga ungdomar på scenen!

30.06.2018 kl. 11:34

att ha semesterlängtan

I takt med att dagarna räknas ner mot semester börjar denne lelle kropp bli allt segare och segare. Skulle inte förvånas om man snart misstas som en vingummikaramell. Antar att det är Det Gravida Tillståndet™ som har ett rejält finger med i spelet och än har jag inte lyckats knäcka koden till den perfekta balansen mellan jobb och vila. Föga förvånande känns uppdelningen 0-100 som det mest lockande just nu, speciellt med tanke på gårdagens lilla tupplur som plötsligt drog ut över hela kvällen och när jag äntligen vaknade tre timmar senare var det mer eller mindre dags att gå och lägga sig igen. 

Än kan jag dock inte varva ner till noll hur mycket jag än skulle önska. Ännu dröjer det tre och en halv vecka innan min kollega återvänder och övertar arbetsuppgifterna vi delar på så här över sommaren och ännu återstår en rad helgfotograferingar innan jag kan titulera mig själv en ledig kvinna. Och på tal om lediga lördagar, herrejävlar vad skönt det skall bli med en helg helt fri från obligationer (jag ser på dig, 28.7)! Ser framför mig sovmorgon, långfrukost, häng med familjen och kanske till och med deltagande i något litet jippo som ordnas runt i byarna var och varannan helg så här års. 

Men semsterlängtet, ja, det är starkt just nu. Börjar helt enkelt kännas bakom pannbenet att jag under mina dryga 10 senaste år som hårt arbetande (och studerande), skattebetalande samhällsindivid inte ännu har haft en enda "riktig", lång semester. Och med den lilla klausulen kommer vi in på summan av kardemumman med detta inlägget, nämligen Dagens Stora Fråga. Finns det kanske någon som sitter inne på några heta tips på hur man med minsta möjliga medel (och tid...) trollar fram så mycket semesterfeeling som möjligt? Vore ganska välkommet, om vi säger som så - i väntan på den riktiga semestern. 

Bilderna är från förra sommaren, från tillfällen som aldrig publicerades här på bloggen. 

27.06.2018 kl. 13:57

så vill jag fira midsommaren

På midsommaren vill jag plocka stora fång av blommor och binda kransar till håren. Jag vill ta cykeln längs med byvägen och trampa bort till granngården som säljer jordgubbar och ärter till galet dyra priser, bara för att det är midsommar. Gubbarna sprinklas över kopiösa mängder vaniljglass som med fördel äts mellan var och varannan måltid. Jag vill äta nypotatis med smördopp och laxröra med maltlimpa till lunch och sedan bjuda in familjen till middag på ladugårdsvinden. Jag vill leka knasiga lekar och stafetter, kanske dra igång en femkamp? Om det finns möjlighet och tillgång till bil kunde vi dra iväg till något valfritt vattendrag för ett kvällsdopp, men bastubad är i alla fall ett måste. Jag vill gå hem i solnedgången och känna mig mycket nöjd med min dag, så vill jag fira midsommaren. 

Realiteten då? Hur blir denna midsommar? Ja-a, verkligen inget i närheten av ovanstående i alla fall. Hittills har jag ägnat dagen åt att vattna krukväxter samt länsa en gammal chipspåse på de sista smulorna i botten. Drog under en svag stund i vårvintras på mig en ohemult lång arbetsdag på cafét jag brukat jobba på (vad gör en inte för sin gamla arbetsgivare vars dotter gifter sig....) för midsommardagen och i och med det rann även ivern av mig att planera något annat kul program kring helgen. 

Och när familjens projektledare tagit tjänstledigt så är det inte som att saker och ting under kategorin "roliga aktiviteter" spontant skulle styras upp. Nåväl, har inte helt tappat hoppet men tänker att den här helgen helt enkelt får bli som den blir. Tar min revansch nästa år istället, då skall minst 90% av ovanstående aktiviter klämmas in om fru Nyberg får bestämma. 

21.06.2018 kl. 13:39

nedräkningar

Igår ställde jag till med ett så kallat avslutningskaffe för teatergruppens produktionsteam som jag fungerat som producent för det senaste året. Norpade några pioner ur trädgården och plockade fram finglasen och vips var det en riktigt festlig stämning över det hela. 

Har på senaste tiden börjat känna mig lite seg i huvudet och väldigt osugen på jobb så känns skönt att ha ett projekt jag kan sätta punkt för (så fort jag lämnat in alla stipendieredovisningar bara...). Det får mig även osökt att reflektera över hur mycket jag "har kvar" inom diverse livsområden om kom fram till följande lista. 

Detta är kanske ej av intresse för gemene man (eller kvinna) men här följer trots allt antalet... 

☾ fotograferingsjobb innan jag får lägga kameran på hyllan (i jobbsyfte) för ett bra tag: 8
☾ arbetsdagar kvar på jobbet: 28
☾ dagar kvar till semester: 30
☾ dagar tills Den Stora Ledigheten börjar: 70
☾ dagar tills lilltypen beräknas dyka upp: 105... 

... vilket får mig att inse att saldot för antalet prylar & tillbehör vi hittills skaffat till lilltypen är exakt noll. Skönt att åtminstone än så länge hålla det på en minimalistisk nivå, hehe. 

 

19.06.2018 kl. 15:01

sommarkvällar

Denna dagen har gått i ett dis. Det har tydligen blivit sommarens melodi att vakna upp till total "baksmälla" efter att ha fotograferat bröllop (vilket inte är så förvånande med tanke på hur mycket energi som läggs ner på att vara 100% skarp genom hela dagen), så idag har jag knappt lagt två strån i kors för att åstadkomma något.  Istället tänkte jag att vi kunde titta på en helt annan sommarkväll, för några veckor sedan, då jag hittade vackra lupiner längs vägrenen och vi åkte på en liten utflykt. 

Men först var jag tvungen att gå hem med katten som promt envisades med att jamande följa efter oss då vi skulle gå över till grannhuset för att låna en bil. Inte lätt att vara katt när flocken skingrar sig. 

Nåväl, när alla katter var hemförda och bilen hämtad åkte vi iväg ner mot Barösund. På alldeles lagom avstånd för en spontan liten utflykt. Samt med bonusen att en får åka färja!

Spatserade förbi en liten skogsdunge fylld av liljekonvaljer som doftade gott.

Sedan slog vi oss ner på Scolas terrass för att drickak öl och rosa lemonad. 

Vi hade lyckats traska in ett par minuter efter stängning, men  det  var bekanta som var på jobb och terrassen var fortfarande full av folk, så vi fick handla ändå. Vilket var tur! Hade ju varit en lite snopen utflykt annars.

Väl hemma igen möttes vi av våran sedvanliga välkomstkommitté. 

Vad vore livet utan spontana små upptåg och katter tänker jag?

17.06.2018 kl. 21:23

tid för själsro

Kan inte annat än dra än suck av lättnad över att den intensiva vårtakten sakta börjar trappas ner. Vet inte vad det är med mig, men lyckas alltid få igång någon jäkla snöbollseffekt när det kommer till min jobbsituation som på tre röda går från helt normalt arbetstempo till tusen grejer som händer både på mitt nästan-heltidsjobb och företaget.  Tur att det ändå finns lite sovmorgnar, soliga stunder med katter, kompisar som vill ses, får som måste hälsas på, äkta makar som tar en med ut på kvällspromenad och syrener som bör sniffas på som gör att en varit tvungen att slå ner datorskärmen då och då. Pricken över i:et var denna helg i Vasa med ytterst mysigt sällskap som nollade stresskontot totalt och sköljde bort alla tankar på jobb. Tänk om man till och med lyckats lägga grunden för en sommartakt? Det återstår att se, men håller tummarna.  

10.06.2018 kl. 21:39

renoveringsprojekt: nytt sovrum

Bildkällor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 

Vårt nästa renoveringsprojekt här hemma blir att fixa till ett nytt sovrum. Det nuvarande sovrummet är väldigt litet och trångt så det skall bli skönt med lite mer yta, förvaringsutrymmen samt möjlighet att elda i kakelugnen! Är ju en viss lyx att verkligen ha rum att välja på, och det rum vi har tänkt oss ligger i anslutning till salen och hör usprungligen till sidolägenheten i huset och har fungerat som ett litet vardagsrum. Men nu skall det alltså bli sovrum av det hela och om jag får drömma högt och lågt önskar jag mig följande:

  • Plankgolv. Det här är kanske mitt största måste, bara vi hittar en lösning som inte tömmer kontot totalt. Hoppas förstås att vi skulle hitta något riktigt fint när vi river upp plastmattorna som kunde gå att återanvända på något vis. 
  • Lugna, matta färger. Men inte vitt! Just nu är jag lite sugen på en grön-grå-blå nyans till väggarna. 
  • Dubbeldörrar in till rummet från salen, tror jag skulle bli så fint. Har faktiskt spanat in ett par gamla dörrar som ligger undangömda på vår ladugårdsvind, men hur svårt kan det måntro vara att bygga en karm till dem? 
  • Mycket växter. 
  • Lite fin konst att hänga ovanför sängen. Uttermotivet har jag redan inhandlat från Majas Bok, vilket jag tror kommer göra sig finfint i vårt nya sovrum. 

Men hur ser rummet ut nu, kanske någon undrar? Det har ju mest fungerat som förvaringsplats för diverse överlopps möbler och saker, så på bild har det inte fastnat allt för många gånger. Låt oss ta en titt: 

In till rummet kommer man som sagt via salen. 

Och så här ser det ut när man kliver in! Någon typ av plastmatta på golven och två lager spännpapper på väggarna. 

Dörren invid kakelungen leder in till det gamla köket i sidolägenheten och tanken är att täcka igen det. Dock funderar vi på att spara karmarna, så det syns att där har funnits en dörr och göra om öppningen till en hylla, likt inspirationsbilden här ovan, istället. 

Om man blickar ut över rummet från kakelugnens håll, möts man av detta. Trevligt med två fönster, så det ger mycket ljusinsläpp. Fönstret till höger i bild låter morgonsolen flöda in i rummet, vilket jag tänker kan vara en bra grej för den morgontrötta person jag är. 

Och utsiktet då? Utanför "morgonsolsfönstret" skymtar syrenbuskar och vår gigantiska granhäck. 

Och här har vi utsikten från det andra fönstret. Inte så pjåkigt hörni, lär nog bli bra sovrumsmaterial av detta.

03.06.2018 kl. 10:57

sök mitt jobb & bokningsläget just nu

Som de flesta som kikar in här antagligen inte har missat, kommer jag swischa iväg på föräldraledigt i höst och just nu ligger arbetsannonsen för vikariatet på min tjänst ute. Är väl lite lätt nervös, måste jag medge, för vill ju så hemskt gärna att det är en bra typ som sitter och pillar med mitt jobb medan jag är borta. Någon som med fördel är visuell, kan hantera en kamera, kan grunder i grafisk design och således kan fixa och trixa med flyers, posters och annonser samt är van att utrycka sig i text och kan hantera webbuppdateringar och social media. Låter det som något för dig? Släng in en ansökan senast på måndag 28.5! 

Vad gäller mitt eget företag börjar det se riktigt fullt ut i kalendern. De kommande veckorna har jag fullt upp med att springa på möten med sommarens brudpar och färdigställa  grejer jag redan fotat, men tänker mig att jag de två sista veckorna i juni nog skall lyckas klämma in ett par fotograferingar ännu innan jag sedan trappar ner inför semestern. Och fräck som jag är tänker jag lägga lapp på luckan vad gäller barn, familjer och studenter utan vill helt dedikera mina sista luckor till gravidfotograferingar. Så har du barnproduktion på gång med lagom stor mage i slutet av juni, tveka inte att höra av dig. Har för tillfället sex olika klänningar från e/s design jag lånar ut vid gravidfotograferingar, och jag lovar dig, det blir så tusans smickrande bilder med dem på! 

25.05.2018 kl. 19:49

ratatas lista om sommaren

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?
→ myggor, kvällsdopp och ljusa nätter. 

Kommer du jobba i sommar eller ha semester?
→ Som de flesta andra har jag ingen personlig mecenat eller närkontakt till Kela för tillfället, så det är nog bara att ta skeden i vacker hand och jobba på. Dock skall jag faktiskt för första gången, sedan jag knegade i butikskassan och hade lite semesterdagar ihopskrapade, ha betald semester. I tre och en halv vecka. Hör ni änglakören?

Vad gör du helst en ledig kväll?
→ Blir serverad middag av någon annan än mig själv, åker till någon närbelägen sjö på en kvällsdopp och avslutar kvällen i vår "kompisgunga" vid träsket innan solen går ner. 

Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?
→ Vaniljglass och färska jordgubbar! Det måste ju räknas som mat under sommaren, visst, hehe? Annars är väl nog olika typer av sallader väldigt gott under sommaren, speciellt om man har ynnesten att kunna plocka en del av ingredienserna ur egen trädgård. Och herregud, nypotatis med mycket smör, hur kunde jag nästan glömma det?

Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?
→ Hur tråkig jag än nu må låta, men hemma på vår gård faktiskt. Bor ju trots allt mitt i idyllernas idyll, så känns orimligt att gå och drömma om andra ställen. 

Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?
→ Jag vaknar upp med ett knippe kompisar som susar uppe i gästrummet på vinden, dukar fram en superfrukost i trädgården och så sitter vi och äter i en evighet innan vi tar tag i resten av dagen. Sedan åker vi iväg på någon liten utflykt, kanske till Hangö eller Fiskars ochs strosar mest omkring utan något specifikt mål. Till kvällen åker gästerna hem och sedan vankas det bastu och grillmat hos mina föräldrar ihop med syskonen. Går hem längs med sandvägen i solnedgången och är mycket nöjd med dagen. 

Ett fint sommarminne?
→ Finns många, men under de senaste åren har jag verkligen uppskattat de små resorna jag lyckats klämma in i mitt sommarschema. Eftersom jag haft väldigt lite "riktig semester" har jag kopplat av som bäst då jag kunnat lämna hemmaplan. Några små påhitt värda att nämna: fjolårets snabbvisit i Vasa, den spontana resan till Utö (klick: 1, 2, 3) och midsomrarna i Dragsfjärd (1 & 2) och på Brännskär (klick). Hoppas verkligen jag skulle ha möjlighet att besöka något av dessa ställen snart igen. 

Finns det någon låt du förknippar med sommaren?
→ Empire of the Suns  Alive, Icona Pop med We got the world och Aviciis Wake me up är tre låtar jag starkt förknippar med supersommaren 2013, då en LEVDE LAJF, som dagens kids kanske skulle säga. Blev lite hispig när jag kollade den skakiga videon jag länkade, JESTAS vad bra jag var att njuta den sommaren. Levde loppan och bodde ihop med Ida i "lekstugan",  sprang på festivaler, hängde med kompisar, festade, pussade på min blivande man, åkte på utflyker och skejtade i ett. Måste ta till mig lite utav detta i sommar, minus eventuellt festande och skejtandet då, det lär väl denna inte så lilla kropp inte gilla i allt för stora doser. Men för att återgå till frågan: I övrigt gillar jag svenska visor och typ allt trallvänligt som passar bra att gå omkring att nynna på under sommaren. 

Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?
→ Träffa kompisar som är svåra att kunna träffa i vardagen, få många lata stunder i hängmattan, gå på sommarteater, renovera vårt blivande nya sovrum samt bara njuta (som så folk påpekat att vi måste passa på att göra nu medan vi "bara" är två, herregud sån stress att liksom schemalägga sin njutning). 

23.05.2018 kl. 21:06

måndag under äppelblom

Måndag, och lugnet efter stormen kan en väl säga. Efter den förra intensiva veckan som både innehåll mitt vanliga jobb, två fotograferingar och fyra föreställningar kändes det väldigt rimligt att idag tillåta sovmorgon och en långsam start på dagen ute i trädgården. 

Placerade mig självklart under äppelträdet för att njuta av blomningen som är så praktfull just nu. Drömmer om att plantera fler ute i trädgården så den skulle bli lika lummig och vacker som jag på bilder sett att den var förr i tiden. 

Bäst smakar frukost när en inte har bråttom någonstans, det är sedan gammalt. 

Efter en stund lade jag mig i hängstolen (eller vad den nu kan tänkas heta?) och fick sällskap av denna dam. Blir alltid lika glad av att se en liten katt någonstans i periferin komma kutande mot en med svansen i vädret. Ett av livets största glädjeämnen, helt klart! När hon efter ett tag fick nog av mitt sällskap, tog hon adjö, slickade mig på stortån och begav sig av på nya äventyr. 

Ja hörni, inte så pjåkig start på veckan ändå!

21.05.2018 kl. 14:43

om alice i underlandet

Denna vårs stora projekt, utanför mitt hvudsakliga jobb, har nog varit företällningen Alice i Underlandet, som jag fungerar som producent för. Det har varit ett alldeles ljuvligt litet gäng att jobba med och nu har vi endast två stycken föreställningar kvar:

lördag 19.5 kl. 16 och
söndag 20.5 kl. 16

Varmt välkomna! Föreställningarna äger rum på TryckeriTeatern i Karis och biljettluckan öppnar en timme innan föreställningen drar igång. 

19.05.2018 kl. 11:01

 

 

 

 

 

Emilia Nyberg heter jag, men har en tendens att lystra aningen bättre till Miilo. Är en kreativ mångsysslare, fotograf, scout, husägare, fru och Karisbo i själ och hjärta. Bland annat.
Kan vifta på näsborrarna och är ​snäll för det mesta, förutom när mitt blodsocker är lågt. 

Denna blogg fungerar som min kreativa avlastningsyta, klotterplank och dagbok för tillfällen jag anser vara värda att minnas. En salig blandning av livet på landet, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med och allmänt pladder. Samt en och annan kattbild där emellan. 

 

Du hittar mig även på följande plattformer:
Instagram: @miltonmiilo, @sutarkulla
& @fotografemilianyberg
Facebook: Fotograf Emilia Nyberg
Youtube: Livet på Sutarkulla
Hemsida: emilianyberg.com

Kontakt: 
elt.nyberg[at]gmail.com eller
fotografemilianyberg[at]gmail.com

 bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

☰ meny