frostmorgon

Från en morgon till en annan. Igår var det synnerligen vackert väder och eftersom jag jobbade hemifrån passade jag på att gå ut en liten stund i solskenet för att njuta av frosten innan jag startade arbetsdagen. Är ju något aningen magiskt över såna här morgnar som marken täcks av gnistrande iskristaller. 

Idag har jag egen firmadag och har valt att gå på sparlåga, har bara skickat ut lite fakturor och förberett mig för ett viktigt möte jag skall gå på senare på eftermiddagen. Det är ju höstlovsvecka, så har ledigt från kreativitetslektionerna jag annars brukar dra på fredagar. Förutom det här ena mötet jag skall gå på, skall jag verkligen försöka hålla ledigt resten av kvällen och lördagen. Hoppas på att planetera om lite blommor i större krukor och kanske köpa lite testfärg att måla väggarna med i kontoret. Fixa här hemma helt enkelt. En sväng via nyöppnade "Nakkifaija" lär det också bli. 

Publicerad 21.10.2016 kl. 11:08

en frukost med kanelstekta äpplen

Min standardfrukost består av en trött liten smörgås som jag sköljer ner med en kopp te som jag tar med mig på tåget då jag åker på jobb. Sannerligen inget extra, men det enda jag orkar styra ihop kl. 05.30 på morgonen. 

Därför känns det extra lyxigt att äta frukost de morgnar som jag inte är tvungen att hasta iväg till tåget, som idag till exempel. Det fick bli naturell yoghurt med granola, pumpa-, sesam- och chiafrön, några frysta tranbär och så ett tärnat äpple som jag stekt i kokosolja och kanel. Kanelstekta äpplen är också supergott som efterrätt tillsammans med lite vaniljglass. Mmm. 

Trots att jag hade en aningen längre sovmorgon idag gick mitt frukostfixande ändå inte helt galant. Det första äpplet jag skivade upp och började steka hällde jag nämligen glatt en massa paprikapulver över. "Smidiga Miilo" lever alltså och mår bra, än i denna dag. Borde kanske återkomma med fler smidiga stories, är ju ett tag sen sist. 

Publicerad 20.10.2016 kl. 22:52

höstkärlek

Idag jobbar jag hemifrån, och tänkte så här passligt på lunchpausen passa på att visa upp det allra sista fotojobbet jag gjorde med den gamla kameran. Det var det fina paret Ylva och Enrico som jag hade äran att ta förlovningsporträtt åt. 

Bilderna tog vi på en av mina favoritplatser, i Billnäs bruk såklart. Speciellt nu i färgglada oktober är det alldeles ljuvligt att fotografera där. 

Publicerad 20.10.2016 kl. 12:40

De första bilderna med nya kameran

(Varning för bildbomb!)

Man vet att fotoivern sakta återvänder när man till och med tycker det är kul att fota löv och blommor. Här ovan har ni den allra, allra första fångsten bilder med nya kameran, är helt såld på de dina färgerna som skapas rakt i kameran! Det enda jag gjort är efterhand är att jag justerat kurvorna en liten, liten aning. 

Strosade lite planlöst runt på vår gård och dokumenterade det som kom i min väg, helt okej start hörni!

Publicerad 18.10.2016 kl. 20:00

after all these years

I går hände något väldigt trevligt, som de som följer mig på instagram och snapchat redan vet (heter @miltonmiilo/miilomiilo) - mitt paket med ny kamerautrustning hittade äntligen fram! Och inte en dag för tidigt kan vi väl lugnt konstatera. Har alltid starkt varit av åsikten att "det är fotografen som gör bilden, inte kameran", men på sistone har tekniken verkligen halkat efter för min del. 

Tyvärr har jag en tendes att alltid prioritera mig själv i andra hand och pengar har det ju sannerligen inte funnits i överflöd av de senaste åren, därför har kameraköpet fått vänta. Slantarna har slunkit iväg till oändligt många tågresor, hyror, god mat, möbler, räkningar och återkrav på studiestöd. För att inte glömma husköpet och bröllopet som adderades på allt detta i slutet av sommaren. Men då jag efter bröllopet insåg att jag fortfarande hade lite pengar kvar och att jag fått tillbaka den rätt så saftiga hyresgarantin från vår förra lägenhet kände jag att det var dags. Dags att äntligen uppgradera till fullformat och nya linser. 

Min gamle trotjänare har snällt stått vid min sida de senaste sju (!!) åren, men på senaste tiden har den blivit rejält sliten och det har verkligen märkts av i bildkvalitén och min lust att fota och ta emot uppdrag. Rimmar ju inte så bra heller med att jag precis kickat igång mitt företag som fotograf (och producent).

Var ut och testade min nya älskling lite snabbt innan solen gick ner när jag kom hem från jobbet och en kan väl lugnt säga att det inte var bara en eller två gånger som jag pep till av förtjusning. Äntligen kan jag fota fullformat och skärpan och färgåtergivningen är helt galet bra. 

Nu skall jag ta och titta igenom bilderna som jag tog, förbered er på en liten bildbomb här inne om en stund!

Publicerad 18.10.2016 kl. 18:26

Sovrumsinspiration

Sedan vi flyttade in i Huset tror jag att de flesta "överlopps" rum har funnits på listan som alternativ till sovrum åt oss. Just nu bor vi i det minsta rummet där vi just och just får plats med vår säng, ett litet klädskåpt och en "pönttöung" (vad heter de egentligen på svenska?). Mysigt men inte så praktiskt. 

Det senaste förslaget är att vi skulle göra om "gamla farmors vardagsrum" (haha, jag vet - ingen förutom min närmsta släkt fattar vilket rum jag snackar om, men det kommer antagligen alltid heta så) till vårt nya sovrum. Min pinterest har vaknat till liv igen, och det enda som jag i princip "pinnar" är inredningsinspiration på kök, sovrum och badrum. Finns SÅ mycket jag skulle vilja göra, så här nedan kommer till att börja med lite hur jag drömmer om att vårt framtida sovrum skulle se ut. I väntan på lottovinsten, alltså. 

 

Stor dörröppning med dubbla dörrar, trägolv och "pönttöugn".

 

 

Fiffiga belysningslösningar, mjuka och inbjudande färger och former och inslag av trä i inredningen.

 

Och kanske en fondvägg med en stormönstrad tapet eller en rejäl kontrastfärg? 

Källor: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6

Publicerad 17.10.2016 kl. 15:41

kardemummakaffe & ekollonodlingar

Måndag har blivit min nya söndag. När man jobbar med amatörteater och dessutom är egenföretagare är det nämligen så gott som omöjligt att hålla helgerna totalt (eller ens lite) lediga. Ibland avundas jag "Den Normalt Arbetande Människan™", men sen tänker jag att jag får väl snällt ta helg på mitt egna lilla vis istället - det vill säga på måndag förmiddag. 

Har sovit länge, skrotat runt i mjuka kläder, kokat mörkrostat kaffe med kardemumma, kramat katten, lagt fyr i kakelugnen, kollat ett avsnitt freaks & geeks och fixat med min ekollonodling (och bara svarat på de viktigaste mailen). Allt i extra långsam takt, naturligtvis. 

Såg också att nomineringarna till Galan har dykt upp. Kommer själv knappast att gå på evenemanget, men ville ändå passa på att slänga in min röst. Tycker att det är betydligt bättre bredd på kategorierna i år, så det är kul att se. 

Min lite luddiga riktlinje i när jag röstade var: mycket ratata, underdogs och inga "typiska storbloggare". Har inga självklara vinnare i de olika kategorierna men hoppas definitivt att @fi.sv.fem dyker upp som röstningsalternativ i skede två i instagramkategorin samt att någon Ratatait finns representerad. Hur tänker ni när (om) ni nominerar? 

Publicerad 17.10.2016 kl. 14:13

lön för mödan

Det har varit en sjukt intentsiv och arbetsdryg höst. Jag skulle ljuga om jag påståd något annat. Ett av projekten som sysselsatt mig ända sedan årsskiftet är teaterproduktionen Raseborgs ruiner, där jag fungerar som producent. Många, många timmar har gått åt till ansökningsförfattande, långa möten och övningar. Men nu börjar äntligen lönen för mödan trilla in. Lönen när man sakta börjar se slutprodukten ta form.

Inget känns mer glädjande än när replikerna börjar sitta, skådespelarna kommer med spontana, galana scenlösningar och hejdlösa skratt sprider sig i den, än så länge ganska tomma, salongen under övningarna. 

Ibland vill man gömma sig bakom skämskudden (som när Karl, som högst antagligen är medlem i föreningen "Vi är mot alla förändringar, precis alla rf." öppnar munnen) och ibland kryper kalla kårar längs med ryggraden (som när Soldiers of Gunhild smyger fram genom staden). Men oftast sitter man med ett snett litet leende på läpparna och känner igen sig (eller sin granne), vare sig man vill eller inte. Igenkänningsfaktorn är minst sagt hög.

Ännu återstår några veckor av intensivt övande, men visst känns det av att premiären kryper allt närmare. Vad som helst kan hända, men jag tror detta kommer bli huisigt bra. Köp gärna en biljett och kom och titta, så glädjer ni denna lilla producent något otroligt mycket!

 

Biljetter kan du boka och köpa via biljettluckan på Karelia (öppet vardagar kl. 12-17, tfn 044 355 6060) eller på NetTicket.fi. Priset är 20 euro för vuxna och 15 euro för barn under 15 år samt studerande. 17.11 och 18.11 får du 3€ rabatt/biljett om du visar upp S-Förmånskort vid uppköp av biljett(er) via Karelias biljettlucka. 

Följ gärna Komedin Raseborgs ruinerfacebook och instagram för att inte missa de senaste uppdateringarna. 

Publicerad 16.10.2016 kl. 21:13

en ny familjemedlem

↑ Säg hej till "vår" nya familjemedlem, Hiro! Eller ja, vår och vår är kanske att ta i - denna gulliga vovve har nämligen flyttat in hos min bror och hans familj (tänker att sharing is caring). Söt är han i alla fall. Inte ens jag, som är kattmänniska ändå ut i tåspetsarna, kunde motså att smälta lite grann då jag borrade fingrarna genom hans mjuka päls.

Nedan en dokumentation på två andra gulliga typer, men dem känner vi sedan gammalt. ↓

Nu tar jag kväller och skall enbart ägna mig åt att dejta en fjärde gullig person, nämligen min man. Hejdå!

Publicerad 14.10.2016 kl. 17:11

lägesrapport

I vanliga fall består min blogg av dokumentering från händelser som sträcker sig dagar, veckor och ibland till och med månader bakåt. Till stunder där de små vardagsbetraktelserna redan glömts bort, minnen har förfinats och kvar finns bara händelseförloppet i stora, luddiga drag. Tänkte därför försöka mig på en gammal hederlig lägesrapport - live från Sutarkulla denna kväll. 

Just nu-listan

5 bästa 
→ att bara glo rakt in i brasan och den glödande veden
→ att vara ensam hemma och kunna ha alla extra ljud, som t.ex. tv:n, avstängt
→ serien easy på netflix - lagom lång (kort) för att jag skall orka följa med + intressant tema
→ att vi fått några hjälpande händer till teaterproduktionen som avlastar min arbetsbörda något enormt mycket
→ att jag har en bit rödbetskaka kvar från igår som jag nog ännu tänker inmundiga ikväll, min väldigt "hälsosamma" middag till trots (se nedan)

5 värsta 
→ att lana haft liten aptit och verkar ha mått dåligt idag
→ att den här "trappa-ner-på-jobb"-fasen är så himla krånglig och att min kalender fortfarande svämmar över trots att jag likt en bäver försökt bygga stadiga dammar kring mina "heliga lediga dagar"
→ att jag borde dra mig i duchen och tvätta håret (orkar inte pga så dåligt tryck på vattnet)
→ att min dator klagar på att startskivan är full men att jag för mitt liv inte kan fatta vad filer i storlek 110 GB "övrigt" består av
→ att min nya kamerautrustning fortfarande inte har blivit postat trots att jag beställde den för snart en månad sedan

5 saker jag gjort idag
→ fixat momsdeklarationen
→ hängt med jobbets praoelev och fotat bl.a. Jenny Neikell
→ pendlat mellan köksspisen och kakelugnen i salen för att hålla fyr i båda på samma gång
→ tvättat en maskin byk
→ ätit x antal rader choklad till middag (spännande liv, javisst!)

5 saker jag ska göra i helgen
→ hänga med vårt teatergäng och filma trailer
→ bygga scenografi med tidigare nämnda sällskap
→ förhoppningsvis hinna ta mig på poesi jammet på galleri kobra på lördag
→ försöka klämma in en date night med min man
→ ta ett fotbad & bada bastu (ping mamma och pappa!)

5 saker jag längtar efter
→ att boka in en ny frisörstid för att kapa håret rejält
→ december då jag bestämt mig för att "ta ut" 40% semester (mer om det i ett annat inlägg)
→ kentkonserten + hotellhäng i slutet av månaden
→ att komma igång med minirenoveringen av lite rum här hemma
→ att kisse skall komma hem från jobbet ikväll

2 saker jag tycker att ni borde göra
→ drick en god kopp te och se dettadetta och detta youtubeklipp (mina all time-favoriter). 

Publicerad 12.10.2016 kl. 18:58

om låtarna vi spelade på vårt bröllop

Eftersom vi ordnade bröllop på en ganska tight budget valde vi att satsa på dj:s istället för ett en hel orkester. Dock hade vi ynnesten att ha vår egna lilla "hovmusikant", Jennifer, på bröllopet som snällt ställde upp och spelade lite levande musik för oss.

I kyrkan var vi överens att vi inte ville ha någon supersmörig låt som blivit sönderspelad på största delen av jordens alla kärleksfester, utan något lite mer ledigt och "vi". Dessutom fick det gärna vara en låt som inte var allt för sentimental eftersom sånadär "vackra filmiska tårar" inte existerar i min värld (mvh. fulgråter_som_en_tok_since_1990). Valet föll slutligen på en aukustisk version av Chaka Khans Aint Nobody. Blev dock trots allt tvungen att bita mig i läppen och fokusera blicken på en ful staty bakom Jennifer för att inte brista, låtvalet till trots :--)

"Captured effortlessly
That's the way it was
Happened so naturally
I did not know it was love
The next thing I felt was you
Holding me close
What was I gonna do
I let myself go"

 

På själva festen hade vi plockat ut några låtar som vi av olika anledningar gillar och som det uppträddes med under festens gång. Först ut, som inledning till hela festen uppträdde Jennifer, Freja och Alfons med Vi mot världen av Veronica Maggio. Kändes liksom som en bra start på äktenskapet med att inleda med orden:

"Kommer alltid vara vi mot världen"
 

Senare under kvällen uppträdde Jennifer också med Dirty Old Town av The Pouges (minus nu mördar jag dig-delen) som Kisse önskade och Lana Del Reys Young and Beautiful på min begäran (drömmen hade ju varit att gå in till denna i kyrkan, den hade gjort sig bra på orgel, men kom aldrig till skott att ringa kantorn). 

"Dear Lord, when I get to heaven
Please let me bring my man
When he comes tell me that you'll let him in
Father tell me if you can
Oh that grace, oh that body
Oh that face makes me wanna party
He's my sun, he makes me shine like diamonds"

 

Slutligen hade vi önskat att Jennifer skulle spela I see fire, eftersom hon gör den så olidligt bra och vi alltid brukar önska den då vi är på hennes spelningar (om nån vill joina vår inofficiella fanclub går det bra). Middagsdelen av festen avslutades med en aukustisk version på Shut up and dance with me, och i slutet av den låten gick vi upp för att inleda första dansen som dansades till Toothpaste kisses av The Maccabees. Att valet föll på den låten berodde på att vi ofta brukade lyssna på den, via min skivspelare när vi skulle borsta tänderna, i början av vårt förhållande då Kisse hälsade på hos mig i Helsingfors. 

"Cradle me
I'll cradle you
I'll win your heart
With a woop-a-woo
Pulling shapes just for your eyes
So with toothpaste kisses and lines
I'll be yours and you'll be mine"

 

Bilderna har naturligtvis eminenta Fia tagit. Länk till hennes portfolio här.
Om du vill höra med av fantastiska Jennifer, hittar du hennes youtubekanal här.  

Publicerad 12.10.2016 kl. 15:21

nudlar, maggio & skumppa i mängder


Lördagen inledde jag med fotojobb i det härligt höstiga Billnäs. Bra start på dagen att få föreviga en fint förlovningspar och när arbetet för dagen var avklarat hoppade jag på tåget in till Helsingfors. 


tog en lunch med Laura och spatserade sedan vidare till detta kvarter. Skulle inte byta ut mitt nuvarande boende mot någonting, men trots det kan jag inte bli annat än otroligt nostalgisk då jag besöker mina gamla hoods i tölö. 


hem till denna fantastiska brud var vart jag skulle förstås! 


lånade hennes fönster lite, där det var bra selfieljus. 


och sedan festade vi till det med bubbel, polaroidkamera och nudlar rakt ur kastrullen i sällskap av sami, siri och ville som också hakade på efter ett tag. 


sedan sprang vi iväg med denna trubbeltrio (haha nä, skoja, vi var snällare en snällast, lät bara så bra ihop) till spårvagnen men missade ändå början av Maggiospelningen vi skulle på. 


spelningen var helt okej, men var inte helt övertygad. Bidragande faktorer till denna åsikt kan dock bero på att vi stod långt bak och ljudåtergivningen inte var så bra där, att vi spenderade ganska mycket tid att köa efter öl samt att vinet hade smakat rätt bra på förfesten = var kanske inte mest skarpa personen att ge en analys på det hela. En annan orsak kan ha varit att hon spelade många låtar från nyaste albumet (helt förståeligt) som jag inte lyssnat på så mycket då jag inte riktigt kan relatera till hennes texter längre. Men ja, Maggio är ju ändå Maggio så helhetsbetyget landar nog på bra trots allt. 


hade ju ändå väldigt kul med bl.a. dessa två som jag hoppade runt med!


efter spelningen tog vi en taxi till tin tin tango där jag beställde lite "nattmat" och vin i väntan på vår skjuts hem. 


sedan var det bara att pussa tack och hej innan vi hoppade i bilen och åkte hem till karis igen. Tror jag och mitt spelningssällskap somnade innan vi ens var ute ur centrum, så hård är jag på att festa numer, haha. 

Publicerad 10.10.2016 kl. 21:50

bara så länge det finns stjärnor över oss och bara så länge våra hjärtan klarar av att slå

En av de bättre grejerna med att flytta ut till landet är den fantastiska stjärnhimlen som breder ut sig som ett täcke ovanför vår gård så gott som varje kväll. Har ett bra tag tänkt att jag skall fotografera den, och igår kväll slog jag äntligen slag i saken. Kvällarna börjar verkligen bli kyliga nu, så bäst att passa på nu innan det blir på tok för kallt att stå stilla och vänta de där minterna medan kamerans slutare är öppen. 

Nu står en helg med en hel del på progam framför dörren. Har två porträttfotograferingar inbokade och på söndag drar vi till Nagu med jobbet för att fira matkulturdag. Imorgon åker jag in till Helsingfors för att dricka kaffe med gamla klasskompisar och gå på Veronica Maggios spelning. Ser fram emot att dricka något glas vin och låta mig svepas med in i folkmängden till tonerna av denna fenomenala kvinna. Kanske gå på lite utställning när jag ändå är i farten, Yayoi Kusama på HAM verkar intressant. 

Ikväll tänker jag bara ta det lugnt här hemma, kanske tända en brasa och sortera mina kläder. Har nämligen efter drygt två månader i det nya hemmet äntligen ett litet klädskåp att stuva in mina kläder i. Det var sannerligen på tiden. 

Publicerad 07.10.2016 kl. 10:16

fira internationella flickdagen med skateworkshop!

Fixade snabbt ihop en affisch för en liten skateworkshop som jag spontant blev ombedd att dra i nästa vecka. Ville ha starka färger, en font som inte är "gullig" samt skejtande tjejer i bakgrunden. Blev rätt nöjd med resultatet faktiskt. 

Det blir en kul eftermiddag där flickor, kvinnor och brudar får komma och testa på att rulla lite, helt utan press och prestationskrav. Passar alltså nybörjare ypperligt! Speciellt med tanke på att jag själv är allt annat än proffsig. :--) På tisdag 11.10 håller vi alltså till i Karis skatepark mellan kl. 15-17, häng med!

Evenemanget arrangeras av Raseborgs ungdomsbyrå.

Publicerad 06.10.2016 kl. 17:34

den första dagen i barcelona


En måndag eftermiddag, två dygn efter vårt bröllop, landade vi i Barcelona. Som jag tidigare nämnde, var jag ganska trött och sliten av allt vi varit med om och värmen slog emot denna kyliga finne med kraft, men ändå var det förstås fint och lite spännande att vandra på gatorna i en, för mig, alldeles ny stad.


Det första vi gjorde efter att vi checkat in på hotellet, var att hitta ett närbeläget litet ställe där vi delade på en tallrik pinchos. 


Sedan bestämde vi oss för att utforska närområdet och tog en promenad genom de västligare delarna av staden. 


Vi mötte en vacker katt med blåa ögon. 


Sedan tog vi linbana upp till berget Montjuïc


Och tillsammans med en hel del andra turister fortsatte vi vår färd till Castell de Montjuïc för att titta på utsikten. Det hör till mina favoritgrejer att göra på resor, hitta bra utsiktsplatser där man får ett grepp om hur staden hänger ihop. 


Hej, hej Barcelona!


Tror detta är en av väldigt få bilder på oss båda från resan. Vi kan kalla den mumintroll på vift, för prick lika bleka var vi.. sign. jobbade-hela-sommaren. 


Åt andra hållet hade man vy över hamnen, som såg ut att vara full av små legobitar och stålgiraffer. 


Sen började magarna kurra, och då var det bara att hitta ett café illa kvick. Blir ju som ni kanske vet "lite" grinig när jag är hungrig. Valet föll på Café 365 som hade fått bra betyg på Tripadvisor (vår bästa vän denna resa eftersom vi hade kollat upp väldigt lite på förhand). 


Kaffe, smoothie, matiga smörgåsar och mumsiga muffins fick det bli. 


På kvällskvisten hade vi tänkt gå ut och äta, men orkade helt enkelt inte så vi bänkade oss uppe vid poolen på takterrassen istället. 


Och sörplade i oss en varsin sangria.


Sen såg vi solen gå ned och himlen färgades rosa. Blev som sagt ingen utgång den kvällen, utan chillade på hotellrummet och jag tappade upp ett bad (med en värdelös badbomd som skapade noll skum - ville ju bada världens fluffigaste skumbad när vi en gång hade badkar på rummet) istället. 

Publicerad 05.10.2016 kl. 08:30

bröllopsklänningen

 

 

 

Jag lyfta ämnet (min) bröllopsutstyrsel litegrann. Jag visste redan från början då vi bestämde oss för att vi skulle gifta oss att jag verkligen vill lägga ner så lite pengar som möjligt på min utstyrsel för dagen. Klänningar och ringar för tusentals euron, avancerade håruppsättningar och manikyr och diverse skönhetsbehandlingar kom inte på fråga i min värld. Gissa om jag jublade då jag hittade min bröllopsklänning för 40€ på loppis? Det enda negativa med att hitta en så billig klänning var att alla andra tillbehör plötsligt kändes lite dyra. Dock fick jag låna underkjol av min svägerska och strumpebandet var min mammas gamla så även på de punkterna sparade jag in. 

Det dyraste kalaset var nog blommorna, men det kändes i slutändan värt det då det ändå inte skulle ha funnits så mycket blommor att plocka utomhus längre vid tidpunkten av vårt bröllop. Jag gav dem några riktlinjer i vilka färger buketten gärna fick gå i, bad om att blomman blushing bride skulle vara med och att det "inte skulle vara en rund och stel bukett utan gärna fick se ut som något som var ihopplockat ur skogen". Annars fick de fria händer, och jag var nöjd med resultatet. 

I hårväg fick det bli utsläppt med en krans, då det kändes mest som "jag". Lockarna (som raknade supersnabbt då det regnade när vi tog bilderna, var nog en omedveten lögn då jag sa till frisören att lockar brukar hålla helt okej i mitt hår, haha) fixade jag hos en frisör och sminket gjorde en bekant. Från början hade jag tänkt göra detta själv, men kom i något skede fram till att jag hellre tar det lugnt och dricker kaffe och skumppa än svär över eyeliner som målas snett. 

Bilderna har naturligtvis eminenta Fia tagit. Länk till hennes portfolio här

Publicerad 04.10.2016 kl. 15:00

trollskogen

I går hade jag en ledig dag och passade på att ta mig ut till den närbelänga "trollskogen", som bara ligger ett stenkast från vår gård, för att kicka igång ett nytt fotoprojekt. Så fridfullt och lite terapeutiskt att tassa omkring barfota i den mjuka mossan fast det egentligen börjar bli för kallt att gå ute utan skor. 

Det var skönt att få sova ut, äta frukost i lugn och ro, bara svara på de allra viktigaste mejlen och pynja på här hemma. Fick upp en liten tavelvägg i kontoret men försöker ännu klura ut hur vi på bästa sätt skall utnyttja alla de fina affischerna vi fick av Astrid i bröllopsgåva. Till kvällen ställde jag till med minirestaurang i vårt kök och trerätters middag. 

Och angående projektet får vi se när jag avslöjar mer. Har inte bestämt mig ännu om jag publicerar delar av det medan jag jobbar med det eller färdigställer det helt och hållet innan jag visar bilder. Kanske snart, kanske om ett år. Vi får se.

Publicerad 04.10.2016 kl. 07:30

en höstdag i oktober

Insåg härom dagen att det är en mindre evighet sedan jag klippte ihop lite vardagsfilm så bestämde mig för att i lördags skulle kameran få hänga med i filmläge. En lagom mysig dag med besök på slow food-festivalen i fiskars, lunch hos svärmor, fniss åt nya KAJ-videon (de är genier!), häng med diverse katter, bastubad och lyxig choklad och vin framför brasan. 

Publicerad 03.10.2016 kl. 15:00

en månad som gift

Idag firar vi en månad som gifta. En sån jäkla klyscha, men hjälp vad tiden går fort. Gillar att hålla reda på random siffror (därav vår tidslinje i programbladet - våra bröllopsgäster vet vad jag snackar om) som t.ex. när vi hade varit tillsammans i tusen dagar, men i övrigt är vi nog inte några personer som slår på stora trumman vid årsdagar och andra "speciella" dagar. På vår förlovningsdag gick vi liksom och drack bryggkaffe på Bullerian här i stan. Men lite god mat och ett glas rött är väl ändå inte för mycket att hoppas på, så här första månaden som äkta makar till ära? Vi får se vart vardagskvällen bär oss.

Bilderna har naturligtvis eminenta Fia tagit. Länk till hennes portfolio här

Publicerad 03.10.2016 kl. 09:00

Glutenfria chokladkex med mintsmak

När jag bakar kör jag ofta på gamla säkra kort, men ibland blir jag insipirerad till att sno ihop något nytt. Från förra helgen hade jag kvar en hel del äggvitor då vi hade gjort pasta carbonara, som jag naturligtvis ville utnyttja men maränger kändes lite tråkigt. Lösningen blev ett gäng kladdkakskex som både är gluten- och mjölkfria!

KLADDKAKSKEX MED SMAK AV MINT

5 dl florsocker
1/4 tsk salt
2 dl kakao
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
1 dl mariannekross

Värm ugnen till 175°. Vispa ihop äggvitor, florsocker och kakao. Tillsätt salt och vaniljsocker och rör ner mariannekrosset. Tillsätt mer florsocker om smeten är för lös, den skall vara ganska krämig. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med en sked och grädda kexen mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna ordentligt innan du tar bort dem från plåten, annars kan de gå sönder då de är ganska kladdiga. Ursprungsreceptet hittar du här

Passar även ypperligt som gå-bort-gåva, om man lägger dem i en glasburk (eller packar in i en bit smörpapper) och pyntar med ett fint band. Detta får bli en present till lillebror och flickvän som ordnar inflyttningsbrunch idag. 

Publicerad 02.10.2016 kl. 00:00

 

 

 

  

Profilbilden fotograferad av:

 

Riina Lindroos


 

 

 

Miilo kallas jag.


Kreativ mångsysslare, kulturproducent, kameranörd och Karisbo. Är nybliven husägare och har tagit över gården Sutarkulla där sex generationer av släkten Nyberg tidigare bott. Gift med Kisse och har en katt som heter Lana.

En engagerad person med många järn i elden. Väldigt envis, ganska generös och lite tankspridd. Snäll för det mesta.

Jobbar som innehållsproducent på Finlands svenska Marthaförbund och driver det egna företaget EN Productions, vars främsta inriktning är att producera kultur och fotografera, men ibland drar jag även lektioner och workshops samt skriver artiklar som tangerar det kreativa fältet. 

I denna blogg skriver jag om händelser i mitt liv, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med samt diverse kreativt och kulturellt snack.

Vill man kontakta mig angående jobb eller dylikt, mejla mig på: elt.nyberg[at]gmail.com.
 

Se CV för mer info. 

 

▼▼▼


Bokningsstop!

Jag är fullbokad för resten av året och just nu tar jag inte emot några nya arbetsuppdrag (fotograferingar, ombrytningsjobb, producentuppgifter, kurser, etc.) förrän januari 2017.

 

▼▼▼ 

 

 


 

→ Jobbar som innehållsproducent på Finlands Svenska Marthaförbund

→ Driver företaget EN Productions med inriktning på fotografi och kulturproducentskap

→ Producent för teaterproduktionen Raseborgs ruiner

→ Timlärare på VNF i ämnet Kreativitet

 

 


Beställ KARISKARTAN här!

APAthy
Galleri Zebra, Karis
juli 2014

Art Café Serendipity, Karis
maj-juni 2014


Galleria Contempo, Helsingfors
maj 2014
Eden, love is a doing word
i sammarbete med Teater 90°
Café Talo, Helsingfors
oktober 2012
See my dreams
Art Café Serendipity, Karis
augusti 2011VNF Slututställning
Galleri Zebra, Karis
maj 2010

 

VNF Grupputställning
Art Café Serendipity, Karis
februari 2010