fragment från en sommar då ingenting var omöjligt

Jag rotar i gamla mappar och ramlar in på arkivet från sommaren för fyra år sedan. Minnena av värmen, vännerna och kärleken slår emot mig som en varm vägg och jag låter mig förloras i sommaren då ingenting kändes omöjligt. 

Det är sommaren tvåtusentretton och jag bor i en liten vindslägenhet vi kallar "lekstugan" tillsammans med en barndomsvän. Den här sommaren skall allt som vill få hända. Utan begränsningar eller tankar om morgondagens bekymmer. 

Jag sticker fjädrar i mitt hår och vi fyller våra pappersmuggar till bredden med vin. Muggen mjuknar snabbt av alkoholen och vi måste dricka fort innan de faller i bitar i våra händer. 

Det susar i våra hår när vi cyklar över broarna, genom staden och förbi hamnen - ut på holmen som alltid blomstrar av grönska. Vi lämnar cyklarna där vassen börjar och fortsätter till fots genom skogen tills vi möter upp våra vänner på den allra  yttersta bergsklacken,  precis lagom till solnedgången. Vi låter dagens sista solstrålar värma våra kinder och sitter kvar långt efter att solen har gått ner. 

Det är sommaren tvåtusentretton och ingenting känns omöjligt. 

Publicerad igår kl. 15:06

listan om morgonen

När går du upp?
Om jag skall iväg på jobb: 6.45-7.00 (dvs. ställer alarmet på kvart före och sen snoozar jag minst femton minuter). På vardagar då jag inte skall jobba: någon gång mellan 8-10, beroende på mitt humör. Sällan innan det ljusnar ute. På helger oftast 10-11 ungefär om jag inte har något program inplanerat för dagen. Bland det bästa jag vet är att ligga och dra mig i sängen, som ni kanske förstår av svaret här ovan. 

Vad är det första du gör varje morgon?
Ligger kvar i sängen ett litet tag och scrollar sociala medier. Sen stiger jag upp och sveper in mig i morgonrocken och letar reda på ett par yllesockor för annars förvandlas en till en isbit på ett kick. 

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon? 
Inte särskilt lång tid, kanske 15 minuter? 

Är frukost viktig? 
JA. Tycker det är så himla sorgligt när en måste hasta iväg på morgonkvisten och allt en hinner få i sig är en torr smörgås och en kopp te på sin höjd. Gillar att fixa och trixa fram en riktigt fin frukost och sedan sitta och äta den långsamt medan jag kikar på vad som hänt på telefonen alternativt glor planlöst ut genom fönstret. 

Vad äter du till frukost? 
Till helgen gillar jag att lyxa till det med goda grejer som t.ex. american pancakes eller en smoothie bowl. Eller som igår då jag verkligen ansträngde mig lite extra (stod oskojat säkert minst en halvtimme och plockade fram frukosten) då jag dukade fram kardemummakaffe i finporslinet, färkspressad jucie med is, löskokt ägg, yoghurt med granola och en avocadosmörgås med ärtskott. Plus en märklig frukt. 

På en vanlig vardag blir det oftast bara havregrynsgröt med en klick sylt eller en ostsmörgås och en kopp te.

Är du morgontrött? 
Mjo, det är jag nog kanske. Funkar inte riktigt ordentligt innan jag fått gå och morna mig i 1-2 timmar och långsamt starta dagen. Dock stiger jag nog upp utan bekymmer när som helst om jag vet att jag måste, men skulle aldrig frivilligt lägga alarmet  på innan klockan sju utan någon som helst orsak. 

Vad har du för alarm? 
First light heter signalen tydligen, som är lagom mjuk och oskränig. Vill att jag skall bli uppväckt av något som känns som en mjuk klapp på huvudet. :--)

Hur ser en perfekt morgon ut?
Jag är ledig från jobbet och vaknar av mig själv och känner mig utvilad, men klockan är ändå max nio. Ligger och drar mig en stund och sedan stiger jag upp till en färdigdukat frukostbord och eld i spisen som mannen har fixat (tack, tack). Sedan äter vi frukost i lugn och ro och planerar in något kul program för dagen. 

Vad är det bästa med morgonen?
Att man fortfarande är mjuk och varm och oförstörd av dagen. (Det sämsta med morgonen är att min man är min raka motsats, dvs. stiger helst upp genast när han vaknar, drar på sig kläderna, dricker en kopp kaffe i förbifarten och är sedan redo att starta dagen. Därav alltid trevligt då kompisar sover över som en kan dela frukostfäblessen med).

Hur går du helt klädd på morgonen? 
I morgonrock och yllesockor. Det värsta jag vet är att genast då jag vaknar fatta beslutet vad jag skall ha på mig och sedan krångla på mig stela, obekväma kläder. 

God morgon!

Publicerad 20.02.2017 kl. 08:00

att ha en egen sida

Efter, ja, vad kan det vara, cirka sju år av mer seriöst fotograferande har jag nu äntligen kommit mig för att skapa en egen sida för mitt förehavande på facebook. 

Jag vet inte riktigt varför det har tagit en sådan tid, men en avgörade faktor har nog varit att det känts knöligt att göra en massa reklam för sig själv när man bara var en frilansare utan eget företag. Och efter att jag kickade igång mitt företag för ganska exakt ett år sedan har jag haft så himla mycket annat på agendan att jag kände att jag inte hann ge mitt fotograferande tillräckligt mycket tid för att det skulle vara värd en egen sida på internätet. Ja, ja inte så sunt tänkande men så är det när man är en anspråkslös finne i grund och botten. 

En tredje grej som gjort att det hela lite tagit emot, är att jag i något skede kände mig så mätt och framför allt TRÖTT på alla gilla-sidor en bjuds in till att trycka tummen upp för stup i kvarten. Det är bloggar och det är pyssel och det är fan och hans moster. Men nu är jag alltså själv där, med en facebooksida som jag hoppas skall locka några gillare. 

Det lär nog dröja ett bra tag, om inte en smärre evighet, tills min självbevarelsedrift tillåter mig att skapa en facebooksida för le blog, men tills vidare får ni gärna gå in och gilla mitt fotande. Ni kommer till sidan genom att trycka på loggan här ovan eller via följande länk:

→  Fotograf Emilia Nyberg ←

Publicerad 18.02.2017 kl. 10:19

att studera på folkhögskola

 

Nämen kolla, firar fredag genom att vara cover girl på dagens Västis. Den med hököga och ett skarpt sinne kanske noterar att det är vid stadens andra folkhögskola, VNF, och inte min nuvarande arbetsplats, Lärkkulla, som jag glatt står och poserar vid. Det beror på att denna artikel tar fasta på hur det är att studera vid en folkhögskola och eftersom jag själv gick på fotolinjen där för sju, åtta år sedan, så är det också därför vi gjorde intervjun där. Ifall någon undrade. 

Det ryms ju sist och slutligen inte så mycket text i en tidningsspalt och jag kunde ju babbla på om min fäbless för folkhögskolor hur länge som helst. Har ju både gått på folkhögskola, skrev mitt examensarbete om folkhögskolor då jag studerade till kulturproducent och nu är jag tillbaka som deltidsanställd på en folkhögskola. What goes around comes around. 

Jag tycker det är himla fint att möjligheten att studera på folkhögskola finns, för de som inte känner sig redo för (eller inte alls är sugna på) att kasta sig in i den akademiska världen med oändliga boktravar och timtal av tentaläsning. Extra fint är det ju att det här, i lilla Karis, finns hela två stycken skolor som erbjuder allt från konst och musik till språk och juridikprogram. 

Om du vill läsa artikeln i sin helhet, så hittas den här. 

 

Publicerad 17.02.2017 kl. 19:25

om winter gig & god affischeringssed

Två små tips:

1. Lärkkulla pop&rock har gig på clubben ikväll och spelar allt från Elvis till Daft Punk. Showtime klockan 21, kom och lyssna!

2. Om det finns någon som behöver en affisch designad, gör jag det gärna på beställning. Smakprov här ovan. Bara att hojta till på elt.nyberg[at]gmail.com

Och så en tredje grej, som fick mig att morra till lite härom dagen. Gick nämligen förbi en anslagstavla där jag hade hängt upp en av dessa affischer och såg att ett pappersark för någon random arbiskurs var fastnålad tvärs över så att vår knappt syntes längre. Gott folk, låt mig härmed undervisa er i hur god affischeringssed lyder, ifall ni inte visste det från förr: man täcker aldrig in någon annans affisch så länge evenemanget  i fråga fortfarande är aktuellt. Varsågod att möblera om bäst du vill på anslagstavlan för att också få plats, men att täcka in andras grejer är bara helt enkelt inte schysst. 

Publicerad 17.02.2017 kl. 10:25

kompisar & kakbufféer

Fint att en helt vanlig, lite småmulen torsdag, ha ynnesten att umgås med en god vän som i vanliga fall bor 125 kilometer ifrån en. Extra lyxigt när hon tar med sig en mindre kakbuffé och det enda en behöver göra är smälla igång kaffekokaren. 

Satt i timtal och visionerade framtiden, och som de drömmare vi båda är, blev det stundvis rätt storslagna planer. Fint att ha kompisar som hängt med, mer eller mindre, de tjugo senaste åren och fortfarande inte tröttnat på ens pladder. Lite knäppt också att vi plötsligt är (väldigt mycket) närmare trettio än tjugo år gamla? När hände det? Känns ju inte alls som att det redan är tio år sedan vi fläkte ut oss i de röda sofforna i sällskapsrummet,  tillbringade otaliga eftermiddagar på serendi och delade anteckningar i en och samma kalender under gymnasietiden. 

Publicerad 16.02.2017 kl. 22:30

ganska fattig, men rik ändå

Det är vändag och våra konton ekar tomma för det är dagen innan lönedag. Det blir inga pråliga materiella kärleksförklaringar. Inga blommor, chokladaskar och framför allt inga kostsamma restaurangbesök. 

Jag suckar lite inombords, för trots att jag vill blunda för den fruktansvärda kommersialismrumban kring denna "högtid" kan jag inte låta bli att tycka det är mysigt att hitta på något lite extra en dag som denna. 

Det är vändag och vi går i stadens förmånligaste mataffär och plockar ner rotsaker och svamp i vår handelskorg. För det är billigt. Och kattmat till Lana, för hon måste ju också få mat. 

Vi kommer hem, tänder en brasa i salen och möblerar om lite grann. Tänder ljus, öppnar en flaska ryskt, billigt bubbel som blev kvar från vårt bröllop och vips har vi öppnat vår egen restaurang på hemmaplan. 

Den prunkande vändagsväxten, precis den sort jag önskat mig, som jag fått av mamma står ståtlig på bordet och telefonen plingar till då små gulliga hälsningar ramlar in från kompisar. Vi sitter kvar och pratar tills brasan brunnit ut och det enda som återstår är några glödande små träbitar. 

Det är vändag och våra konton ekar tomma, men jag känner mig ganska rik ändå. 

Publicerad 15.02.2017 kl. 21:32

En öppen arbetsansökan

Den som inte vill läsa en lång harang om vilken fantastisk person jag är, kan titta bort nu. Men grejen är den att jag söker jobb och är det något jag lärt mig är det att de lättast luskas fram via kontakter eller via "någon som hörde via någon att.." Så vi gör ett försök här på bloggen!

Jag söker alltså ett komplementerande deltidsjobb till det jag redan har sedan tidigare och det ultimata för mig vore 20-60% i veckan fram till sommaren (med intresse för förlängning). Är dock också öppen för bloggsamarbeten och kortare uppdrag via mitt företag. Jag är öppen för det mesta och villig att jobba med allt från kundservice och ungdomsarbete till mina specialområden marknadsföring, evenemangsproduktion och fotografering. Här följer lite kort information om mig:

Vem är jag?

Jag heter Emilia Nyberg, bosatt i Karis och är utbildad kulturproducent från yrkeshögskolan Arcada. Har även studerat digital fotografering på Västra Nylands folkhögskola och gått en företagarutbildning vid Axxell. För tillfället är jag deltidsanställd till 40% (två dagar i veckan) och jobbar som projektledare för kommunikaton vid Lärkkulla stiftelse i Karis. På sidan om driver jag mitt eget företag EN Productions och tar emot fotograferingsuppdrag, fungerar som producent i kulturproduktioner och gör design- och layoutjobb. 

Specialkunskaper

Till mina specialkunskaper hör marknadsföring, projekthantering, evenemangsplanering, konst- och kulturkännedom, administration, grafisk design och fotografering. 

Jag har även flera års erfarenhet av kundbetjäning, kan göra fina cappuccinos och balansera brickor med skrangliga koppar och fat samt möter varje kund med ett leende hur jobbig hen än må vara. Dessutom har jag under många år jobbat som barn-, ungdoms- och lägerledare (för församlingen, inom scoutingen samt på barnläger som Västra Nylands marthadistrikt ordnar), så tackar heller inte nej till arbetsuppdrag av den mer sociala typen. 

Ett utdrag tidigare arbetsplatser & uppdrag

 • Producent, Komedin Raseborgs ruiner (2016)
 • Innehållsproducent, Finlands svenska Marthaförbund (2015-2016)
 • Evenemangsproducent, Ratata.fi (2016)
 • Lägerledare, Västra Nylands Marthadistrikt (2011-2015)
 • Timlärare & kursledare, Västra Nylands folkhögskola (2014-2016)
 • Caféarbete, Café Gamla Stan i Ekenäs (2014-2016)
 • Fotograf, tidningen Västra Nyland (2011-2013)

Varför du borde anställa just mig?

.. kanske du undrar? Det kan jag tala om. Jag är ytterst samvetsgrann och noga i mitt arbete och lägger lika mycket stolthet i att koka så gott kaffe som möjligt som att pussla samman en strålande produktion. Jag är driftig i det jag gör och gör alltid mitt yttersta för att nå ett så bra slutresultat som möjligt. 

Behöver du kanske någon som hoppar in i din affär några dagar i veckan? En person som styr upp din marknadsföring på sociala medier? En hjälpande hand på ditt galleri eller museum? Någon som hjälper till på ditt café? En extra ungdomsledare? Någon som designar ditt programblad till ditt bröllop? En duktig fotograf som tar bilder på dig, din katt, ditt treåriga barn och din förlovning? En allmänt trevlig och bra typ i din arbetsmiljö? Hör av dig, så pusslar vi ihop något!

Du kan läsa mitt cv i sin helhet här, eller kontakta mig per e-post på elt.nyberg[at]gmail.com. Jag är intresserad av de flesta arbetsmöjligheterna (förutom försäljning av ljusprodukter, plastbyttor och diverse aloe vera-drycker). Tack på förhand. 

Publicerad 15.02.2017 kl. 09:00

Vändagen till ära

 

Vänner alltså, vilken jäkla bra grej att ha. Tack för alla roliga och fina stunder vi delat hittills i livet, hoppas det blir många fler. Så lyckligt lottad att få ha så här många pärlor i livet, tänker på er alla lite extra idag! 

Glad vändag! Hoppas också du får hänga med någon som gör dig glad idag. Eller "fira" bara en helt vanlig februaritisdag, helt enkelt. 

Publicerad 14.02.2017 kl. 07:30

en miniutflykt på en måndag

Idag intogs vårt hem av ett gäng som skulle spela in musikvideo, så vi packade ner en termos och en filt och drog till skogs för någon timme. Traskade längs med hjortarnas upptrampade stigar och hittade en solig bersvägg vi kunde luta oss mot och dricka kaffe. Ett alldeles lagom bra litet äventyr för en måndag. Alldeles ljuvligt också att vissa bitar av skogen redan var helt snöfri och att man kunde dra på sig solglasögonen. Min kropp längar så himla mycket efter våren. 

Ursäktar föresten för att färgbalansen är så ojämn i de här bilderna. Photoshoppen på min gamla mac är inte synkad med min nya kamera, så får inte upp raw-filerna utan är tvungen att fota i jpg-format. Vilket känns sådär semikul... Är i skriande behov av en ny dator, men vill slita håret av mig då man ser de saftiga priserna på nätet... Nåväl, nöden har ingen lag. Blir nog att kamma internätet på lite ny elektronik imorgon. 

Publicerad 13.02.2017 kl. 21:46

inredningsdetaljer jag drömmer om en måndag

Denna måndag innebär hemmajobbardag för undertecknad, så inledde dagen med långsam frukost och sniffade lite på de fina tulpanerna jag fick utav Johanna igår. Vårkänslor! Tänkte att jag skulle ta itu med lite hemsidefix och annat gällande mitt företag som lämnats lite hängande. Förstår er hur jag kan vara så omotiverad till det här med egen portfolio? Nåväl, lovar att det skall prioriteras lite mer nu under vårvintern.

Men till det jag egentligen tänkte skriva om - saker jag tycker är lite extra fint i inredningsväg just nu. Har ju verkligen en nollbudget när det kommer till nya renoveringar här i huset, men en kan ju alltid få drömma lite. Det här gillar jag just nu:

Vitt kakel blandat med robusta trädetaljer och fina mönster på golven. (bildkälla 1 & 2)

Gamla, slitna matsalsbord med ett gäng missmatchande stolar. (bildkälla 3 & 4)

Ljusa badrum med badkar och runda speglar. (källa 5 & 6)

Plankgolv och inomhusgungor. (bildkälla 7 & 8) 

Och slutligen fondväggar i någon riktigt piffig färg eller mönster (bildkälla 9 & 10). Såg att en av de lokala inredningsaffärerna har specialerbjudande på Boråstapeter denna vecka och jag undrar ifall jag skall gå dit och dregla lite eller om det bara slutar i tårar i och med att jag ändå inte kan köpa något. 

Men ja, vi drömmer vidare här på Sutarkulla. Trevlig måndag!

Publicerad 13.02.2017 kl. 11:51

du sköna söndag

Om gårdagens kändes som ett bottennapp, är väl det minsta jag kan säga att denna söndag levererade desto mer. Började dagen med sovmorgon, lyxfrukost (vi snackar kladdkakerester från gårdagen) och sedan drog vi oss ut på träsket för en söndagspromenad. Gick över till andra sidan för att kolla utsikten från fågeltornen och så bongade vi en och annan söndagsfirare ute i solskenet. Läste en gammal annons om hur det förr hållits travtävlingar ute på Läppträsket, hur kul vorde det inte om något motsvarande ordnades igen? Eller åtminstone något litet vinterjippo med skidspår och slängkälke vore kul. Känner jag mig själv rätt är det väl jag själv som står där ute och håller i trådarna för något dylikt om något år, lär ju knappast ha tålamod att vänta att någon tar saken i egna händer ... 

När vi kom hem blev det grillkorv i öppna spisen tillsammans med vårt mysiga söndagsbesök. 

Och till efterrätt varm kakao och fastlagsbullar (med sylt!), när vi ändå är inne i februari. 

Sedan gick solen ner och himlen var så här vacker innan vi tog oss upp till mina föräldrar för bastubad och middag. Många pluspoäng för denna dag, jajamän!

 

Publicerad 12.02.2017 kl. 22:34

denna lördagen, ett liv

Vaknade på allt annat än "rätt sida" idag och det tillståndet har hållit i sig hela dagen. Kul lördag liksom. Har en tendens att gå från noll till hundra väldigt snabbt och om någon känsla förstärkts lite extra etsar den sig liksom fast och blir svår att släppa hur gärna jag än vill. 

Har redan lyckats radera detta inlägg TRE gånger på raken innan jag fick det publicerat så är helt enkelt inte min dag idag. :--) (men det har utlovats tortillas, harry potterfilm och kanske en kladdkaka om jag orkar ta mig för det bakningsprojektet, så förhoppningsvis går även denna kväll mot det bättre).

Med det sagt kan vi ju ta och titta på lite trevligare stunder från den gångna veckan istället: 

1. Förra lördagen då jag och riina drack drinkar och åt tapas på köttkontrollen innan vi gick vidare på minipunkfestival som ordnades på en av källarkrogarna i trakten. Så kul när det händer grejer här! // 2. Ett bra citat från hennes kylskåp. Borde alltid starta dagen med dessa. // 3. Ved + katt. Två starka mysfaktorer i detta hushåll. Helst skall man ju tutta eld på det förstnämnda också. Inte katten, obs. // 4. Från igår då vi gick på aw till KW för att fira fredagen. // 5. Glad och extra piffad inför  en intervju jag ställde upp på för lokaltidningen. Sa på skoj till mannen att det är min målsättning att vara med i tidningen minst två gånger per år, med vid närmare eftertanke känns det faktiskt helt rimligt. // 6. Efter fredagens aw gick vi på tidig kvällsbio för att kolla La la land. Bra film, precis i min smak. Gillar när det är en relativt stillsam historia som kryddas av fin sa miljöer och bra skådespelarinsatser. Behöver liksom inte en massa pang pang och tusen specialeffekter. Föresten! Ett av mina bästa knep är att alltid sitta på femmans rad (i bio pallas), då får man gott om plats för benen och bänkraden framför är extra låg, så det är noll % chans att ens sikt blir skymd. Förvånandsvärt få verkar ha fattat detta knep, för när vi kom till bion var kön redan lång, men ingen hade haffat våra favoritplatser. // 7. Vi fortsatte kvällen med spelkväll och Lana var förstås med på ett hörn. // 8. En närbild på den otroligt fina fårfällen som jag fick i försenad avskedsgåva från mitt förra jobb. // 9. En bra grej har jag ändå gjort, denna sugiga dag till trots. Nämligen gått ner på träsket med bror & familj och ett par ytterst busiga hundar. Kälken skulle förstås med, insisterade lilla Leonel på. 

Publicerad 11.02.2017 kl. 17:56

kulturarbetarens eviga deltidsdilemma

Som kulturproducent (och med säkerhet förstås många andra brancher) är det (i allmänhet) ett evinnerligt pusslade för att få jobb och hela livskarusellen att gå ihop. Inte nog med att jobben inte precis växer på träd, så är de dessutom allt som oftast baserade på projekt- eller deltidsanställningar. Vilket betyder att man minst sagt får bli lite kreativt* för att få hyror, räkningar, mat på bordet och kanske en enstaka biobiljett nu och då betalda varje månad.

Det hela underlättas ju inte heller av att:

 • du får en klumpsumma motsvarande cirka en knapp månadslön, men du jobbar många månader med projektet,
 • du erbjuds "erfarenhet och goda kontakter" som ersättning för din insats,
 • du jobbar frivilligt flera månader med ett projekt och som tack får du en kaffekopp eller motsvarande pryl,
 • arbetet är överenskommet att vara på deltidsbasis men ändå förväntas du a) vara tillgänglig dygnet runt och/eller b) göra en heltidsinsats,
 • under studietiden gör du oavlönad arbetspraktik under sommaren = har inte möjlighet att sommarjobba = måste lyfta mer studiestöd men tvingas att deltidsjobba mer senare under året eftersom pengarna annars inte räcker till = inkomstgränsen blir sjukt låg = du går över den och måste betala tillbaka fyrsiffriga belopp till fpa långt efter att du studerat klart,
 • du erbjuds tidsbunda kontrakt som snuttvis förlängs och du sitter hela tiden på nålar eftersom du aldrig vet när kontraktet egentligen kommer att ta slut för gott. 
 • och folk "tröstar" en med att du i och med deltidsarbetet har mer tid över att förverkliga dig själv och dina egna kreativa projekt

Samtidigt vill en ju inte alltid tacka nej till erbjudanden som på alla andra punkter, förutom lönen, känns väldigt lockande. Kan ju konstatera att jag varit med om samtliga punkter här ovan och med det sagt kan en ju börja fundera varför man egentligen kastade sig in i kulturbranchen? Visst är det roligt, givande, utmanande och helt fruktansvärt härligt en stor del av tiden - men det betyder väl ändå inte att en skall få sämre betalt eller taskigare anställningsvillkor?

Jag menar, jag skulle aldrig föra in bilen på reparation och säga "du kan säkert skruva på den gratis, det är ju bra erfarenhet för dig" eller be någon på ett café göra en riktigt fin cappuccino utan betalning till mig bara för att hen verkar älska sitt jobb. Men när det kommer till kulturarbetarlöner - för att inte nämna biobiljetter, inträdesavgifter till evenemang, pris på böcker, konsertbiljetter, avgifter för film- och musiktjänser etc, ja då finns det för det mesta någon som skall anmärka om att priset är för högt. 

Så nästa gång du klagar på priset på en tavla, inträdesbiljetten till en spelning eller ombrytningen av en affisch, tänk på att det bakom detta allt som oftast finns en (ofta) lågavlönad kulturarbetare som försöker få lifvet™ att gå ihop och bara försöker lyfta ens ett litet, litet arvode ur det hela. Och om dessa kulturarbetare inte fanns, skulle det inte heller finnas någon litteratur, film, musik och dylikt att ta del av i sitt vardagliga liv. 

 

*väldigt passande för branchen, kan en kanske tycka, men alltså nä. Inte det minsta kul.

Publicerad 09.02.2017 kl. 14:07

en söndag i alperna

Söndagen efter bröllopet i alperna vaknade vi upp och kände oss förvånandsvärt pigga på äventyr (med tanke på hur länge vi var igång dagen innan), så vi paltade på oss och gick ut. 


Vi tog alpbussen upp till ändstationen i bergen och därifrån fortsatte vi upp med skidliftarna. 

Sicken vy alltså!


Där uppe fanns det inte så hemskt mycket att se, främst några restauranger och så denna lilla skylt som visade hur långt det var till olika platser i världen. 


Vi tog in på en av restaurangerna och beställde varsin pizza. Satt och huttrade vid ingången och konstaterade att utebyxor nog skulle ha varit ett kap.


Jag poserade lite vant och låtades spana på bergen eller något. 


Alltså, var nog såna outsiders i våra icke-friluftsvänliga kläder. Folk måste ha undrat hur vi tappat bort oss dit i skidbackarna. 


Nåväl, sedan åkte vi ner tillbaka, för det fanns inte så mycket mer att se och göra om en inte hade en snowboard eller skidor fästa i fötterna. 


Vi tog bussen ner, förbi vår stugby, ändå till Morzine där vi sökte upp ett café för kaffe- och wifipaus. 


Hade ju inte druckit en ordentlig kaffe på hela helgen, så vi  beställde in de största cappuccinos vi kunde få. På nästan en halv liter tror jag de var. 


När kopparna var tomma och våra internetflöden igenomskrollade, åkte vi hem igen och kokade pasta till middag i vår kokvrå. 


Sedan trängde vi ihop oss kring matbordet och tittade på E.T från Kisses surfplatta, som vi ställt på ett provisoriskt bord av platslådor, innan vi kröp ihop uppe på loftet för att sova. 

Så mycket lägerskole-feelis på denna dag av resan alltså!

Publicerad 08.02.2017 kl. 12:35

dagens sista solstrålar

Hej från ett inlägg som publiceras många timmar senare än tänkt. Tappade liksom lite bort mig på Internätet då jag började gräva på Nationalbibliotekets digitala samlingar i jakt på artiklar och annonser som har anknytning till vår gård. Hittade allt från dödsannonser till eldsvådor till travtävlingar på träsket. Kanske visar något imorgon.

Igår var det My Heritage som upptog hela min kväll, då jag tillsammans med min bror ivrigt började fylla i hela halva släkthistorien för sju generationer bakåt. Så himla intressant och spännande. Vill veta allt! 

Så hälsningar till farmor och farfar (som även anslutit sig till skaran av trogna släktingar som läser min blogg, hej på er!): vi måste nog komma på besök snart och ha uppesittarkväll och plöja igenom gamla fotoalbum. Ringer er imorgon!

Och ja, på tal om att tappa bort sig, som jag nämnde där i början... Någon anknytning till bilderna här ovan vill vi kanske ha? Eller kanske vi klarar oss? Nåväl, lyckades fånga dagens sista strålar innan solen gick ner då jag kom hem från jobbet idag. Så skönt att tanka lite solenergi så här i början av veckan. Hoppas hela februari håller sig så här soligt och fint, så har vi nog våren snart här igen. 

Publicerad 06.02.2017 kl. 21:10

när vi gick på bröllop i franska alperna


Mycket bröllop på bloggen nu, men så här såg det ut för prick en vecka sedan då vi vaknade upp i en liten stugby i franska alperna. 


Bergen var verkligen överväldigande och tornade upp sig åt alla håll kring våra stugor. Svårt att fånga med en 50 mm:s lins, men de var verkligen maffiga. 


Jamen, ni ser ju. Vi steg upp ganska tidigt på morgonen för att ta bussen in till den lilla byn Morzine som låg några kilometer från våra stugor. 


Där blev det en snabb vända på "stan" och så handlade vi förnödenheter så som frukost, kaffe och toalettpapper som det var extrem brist på i vår stuga.


Fint hus! Sådär kunde lite fler hus här hemma också se ut. 


Stugorna sträckte sig långt upp i bergssluttningarna. 


När vi hade handlat klart, åkte vi hem igen för att fixa oss klara inför dagens fest och delade på en flaska bubbel. 


Sen var det bara att dra iväg igen eftersom vigsel skulle ske inne i Morzine. 


Men bussen körde förbi utan att plocka upp oss och då blev vi lite småledsna. Nästa buss skulle nämligen, opassligt nog, gå först om en timme. 


Tur är vi ändå driftiga personer, så promenerade snällt till andra sidan sjön för att förska få tag på en taxi istället. 


Tur var landskapen fina att kika på, annars hade detta lätt varit lite av en mood killer. 


Slutligen lyckades vi dock ta oss fram till kyrkan. 


Och bröllopet kunde börja!


Bruden såg ut som ett fluffigt litet moln :-) 


Och sedan åkte de vidare till neverland (eller var det kanske festplatsen) med häst och kärra. 


Väl på festplatsen väntade en jättelångt mingel (alltså, som de stela finnar vi är trodde vi nästan det aldrig skulle ta slut, haha), så vi underhöll oss bl.a. med att ta bilder på oss mot den magnifika utsikten. 


Samt spexa i fotohörnan de hade monterat upp. 


Efter 3-4 timmar var det slutligen dags att sätta sig till bords och vi blev bland annat serverade denna urgoda soppa gjord på butternutpumpa. 


Och till efterrätt var det en stor kakbuffé. Vid något skede var vi, samt våra rikssvenska bordskamrater, lite oroliga över att vi "bara" skulle få bubbel till kakorna och inget kaffe... 


... men sedan hämtades det in lite kaffe i små muggar och vi blev så här nöjda och glada. Världens mest kaffedrickande nationer behöver sitt koffein liksom. 


Efter tal och lite program blev det dags för brudparets första dans. 


Och sedan fortsatte festen med ännu mera dans till någon timme efter midnatt då undertecknad verkligen inte orkade partaja längre. Så de meddelande jag att "nu går jag hem", men så följde stugsällskapet också snällt med. Rätt skönt med tanke på att vägen hem verkligen var bäckmörk med endast stjärnhimlen ovanför som "belysning". Ändå fin dag och fint bröllop! Spännande att uppleva det i en lite annorlunda tappning. 

 

Publicerad 04.02.2017 kl. 12:04

fem månader & en bröllopslista

Idag "firar" vi fem månader som gifta (dvs. mannen hänger i vardagsrummet med sin bror och spelar playstation och jag chillar i salen, dricker vin och fyller i denna lista, ack så romantiskt) så tänkte ta tillfället i akt och publicera lite bröllopsmaterial. Någon gång i samband med att bröllopsplaneradet blev aktuellt, började jag också följa bloggen boho weddings, som alltid nu och då publicerar berättelser och bilder från olika bröllop. Så nu tänkte jag helt enkelt sno samma lista som brukar figurera där rakt av! 

Porträttbilderna ovan har Fia Doepel tagit och alla festbilder nedanom är fotograferade av Amanda Grönroos

♥ How they met / Hur ni träffades

Okej, fram med popcornen! Nä, skoja. Så spännade är vår historia nog inte... Svaret är helt enkelt genom gemensamma vänner. Back in the days, när vi träffades, var en av mina goda vänner tillsammans med min mans bror och sedan fick de väl för sig att leka lite match makers antar jag, och på den vägen är det.  Fast om ni frågar min man om storyn så var allt han behövde säga "du e så go'er" (på äkta västnyländska) under en sen utekväll på ett stimmigt dansgolv och sen var jag all his

Hade någon gång under samma vårvinter bestämt mig för att sluta vara totalt nonchalant/ignorant mot de som visade mig intresse och "bara låta det fara", och tur var väl det kan vi ju konstatera i dagsläget :--)


♥ Tell me about the proposal / Berätta om frieriet

Frieriet kom som en total överraskning för mig, tror jag aldrig varit så paff i hela mitt liv. Det var en sommarsöndag och jag var på jobb på cafét hela dagen. Någon gång under dagens lopp blev jag informerad om att jag skulle bli bjuden på middag, inklusive efterrätt när jag kom hem. Anade ingenting, trodde bara mannen hade det jäkligt långtråkigt utan mig där hemma. Nåväl, kom hem, vi åt middag och sedan insisterade han på att vi skulle gå upp på flaggberget (var vi brukade hänga rätt mycket då vi bodde i billnäs) och dricka kaffe. Tyckte det var lite märkligt att vi inte gjorde det i samband med efterrätten, men låt gå. Anade fortfarande ingenting och följde glatt med upp på berget, nöjd över att vi hittade på något ihop.

Minns inte överhuvudtaget vad vi pratade om, men ringde visst ett jobbsamtal i något skede. K väntade tålmodigt på att jag skulle resa mig upp (så han kunde gå ner på knä), men där låg jag som en strandad val så tillslut gav han upp (yes, priset för mest romantiska flickvän går oavkortat åt mig). Så han drog fram ett paket ur väskan och menade att han hade en födelsedagspresent åt mig. Fortfarande hade jag ingen aning  om vad som skulle hända (well, hello clueless) utan tänkte bara "bravo, bara en vecka efter min riktiga dag" (året innan hade jag fått min present i oktober och då fyller jag år i augusti). Nå, när jag öppnade paketet och hittade en liten ask med två ringar i, så gick ju nog ljuset upp för mig ganska snabbt. 

Och så lyssnade vi ju faktiskt på musik också. Lade i alla fall på "I wanna be yours" någon gång innan frieriet vilket jag såhär i efterhand kan tycka var en ganska lyckad slump. 

Har inga bilder från tillfället, men så här såg vi ut dagen innan, så här när vi gick hem samma kväll och så här några dagar senare då jag announcade nyheten på social media. 

♥ How did you allocate your budget? / Hur gjorde ni upp budgeten?

När vi bestämt oss för att gifta oss, började vi planera och spara pengar ungefär 9 månader innan bröllopet. Började väldigt optimistiskt lista upp alla utgiftsposter, men tror vi slutligen inte var så noga. Men med en ganska kort tid att skrapa ihop fyrk för festen försökte vi ändå hålla alla kostnader vi kunde så låga som möjligt. 

Where did you splurge and where did you save? / Var slösade ni och var sparade ni?

Vi är ju inte direkt några rikemannabarn, så sparade exakt på alla ställen vi kunde. Dekorationerna gjorde vi själva, lånade gratis eller köpte billigt på loppis eller ikea. Jag designade allt tryckmaterial själv och lillebrors flickvän Ninni illustrerade bilderna till vårt inbjudningskort och programblad. 

Valet av festplats föll mest på att det var den enda stället i trakten var vi fick plats med alla våra gäster och vi kunde ha vår egen mat och dryck. Men det var också väldigt smidigt då det låg ett stenkast ifrån kyrkan och dessutom var billigt att hyra. 

Det enda vi egentligen slösade på var maten och drycken, som vi fick hjälp att stå för av våra föräldrar. Kan verkligen rekommendera cateringfirman Piazza, som dukade upp ett verkligt gott buffébord åt oss. 

♥ Why did you choose your photographer? / Hur valde ni fotograf?

Har ganska många fotografer i min bekantskapskrets, så det kändes naturligt att be en vän ta våra porträttbilder. Så valet föll på Fia, som till vår glädje tackade ja. Trots att jag själv är fotograf, är jag sjukt obekväm framför kameran och har noll koll på hur jag borde föra mig, så kändes mest tryggt med en kompis. Till festen ville jag dock ha en annan duktig fotograf, eftersom jag är av åsikten att inbjudna gäster inte skall behöva jobba då de går på bröllop - hur duktiga bakom kameran de än må vara. Så här i efterhand kan vi kanske konstatera att det skulle ha varit en aning smidigare med en och samma fotograf dagen igenom, men det gick nog riktigt bra så här också. 

♥ The Dress / Brudklänningen

Jag visste redan från början att jag aldrig i livet ville ha en klänning som kostat flera hundratals euro. Sjukt slöseri på pengar för ett plagg som bärs endast en gång, om ni frågar mig. Scrollade omkring på internet och sparade flikar på spetstoppar och tyllkjolar men kom mig aldrig för att beställa något. 

En sommardag messade dock Ninni mig om att hon sett en brudklänning på loppis som jag kanske kunde gilla, så jag gick dit med ganska låga förhoppningar. Tog förgivet att den antagligen skulle sitta dåligt, ha fula puffärmar eller sen överhuvudtaget inte passa mig - som festklänningar har en tendes att göra i andrahandsaffärer. Men! Den satt som ett smäck (nästan, aningen för stor var den så mamma fick sy in den lite) och var precis i min smak. Och hade en prislapp på ynka 40 €. Fyndernas fynd alltså, som ni kanske kan förstå. 

♥ The suit and bridesmaids / Kostymen och brudfrämmorna

Kisse skaffade sin kostym på dressman och var noga att matcha sin bestman, och de var riktigt stiliga i grått och pastelliga flugor. Eftersom jag inte hade för avsikt att stå för några kostnader för brudfrämmornas klänningar, fick de också helt fria händer i att välja sin klädsel själva - huvudsaken var att de kände sig fina och bekväma. 

♥ Theme or Colour Scheme / Tema och färgkod

Tanken var att bröllopet skulle kännas avslappnat och lite som en skogsfestival så vi körde på mycket naturmaterial i dekorationerna med kvistar, stenar och handbundna buketter på borden. Serveringsborden byggde vi upp av gamla trälådor vi hittat hemma på gården samt köp på loppis. Vårt ungefärliga färgtema var: eucalyptus, lavendel, persika, smutsrosa och guld men inget vi höll superstarkt på. 

♥ Flowers / Blommorna

Min brudbukett, blomkransen och männens corsage beställde vi från Bukettmakaren, som gjorde ett magnifikt jobb! De verkar ha stenkoll på min smak då mannen ett par gånger kommit hem med blommor åt mig därifrån och de bara konstaterat "att ja, det var visst hon som gillar det så där lite vilt och rojsigt" och sedan kommit hem med en bukett precis i min smak. 

Jag gav dem inga superstrikta regler men önskade att buketten gärna fick "se ut som den var plockad rakt ur skogen", innehöll mycket grönt och gärna eucaplyptus. Hade inga specifika blomönskemål, förutom blomman blushing bride, som jag hade fått i min födelsedagsbukett och tyckte den var lite annorlunda och fin. Det enda "kravet" jag hade var att buketten inte fick vara en perfekt rund boll, full av enbart rosor. 

♥ Decoration / Dekorationerna

Som jag nämnde gjorde vi de mesta av dekorationera själva. Buketterna på bordet bestod av blommor vi plockat i mammas trädgård samt burdslöja som vi köpt extra utav. En stor stämningsfaktor var glödlampsslingorna vi hängde i taket, som vi fick låna av en bekant. 

♥ Food / Maten

Maten beställde vi från Piazza. Vi bestämde oss ganska snabbt för att ett buffébord av vårt bästa alternativ, då alla allergier och specialdieter lättast kunde tas i beaktande på så vis. 

♥ Wedding Cake / Bröllopskaka

Vår cateringfirma råkade ha ett bra erbjudande då vi bokade dem, så vi fick kakorna på köpet. Här hade vi lite samma linje som min blombukett, dvs. det var helt okej om kakorna inte var helt jämna och "perfekta" och fick gärna vara olika. Så vi körde på tre olika smaker: choklad, hallon och passionsfrukt. Sen bakade min mamma ytterligare drömtårta, nallekaka och maränger. Inte så illa vill säga. 

♥ Entertainment / Underhållning

På denna punkt höll vi oss ganska småskaliga. Några kompisar stod för fina sånguppträdanden och så hölls det några tal, men det var egentligen det mesta i programväg, förutom att vi fick ta del av roliga videos från vår möhippa/svensexa. 

När dansen drog igång hade vi hyrt in de duktiga bröderna Grönqvist som våra dj:s, som senare under kvällen också drog igång med en rolig dance battle. Till efterfesten hade vi bara knåpat ihop en egen spellista med prick alla bra låtar vi kunde komma på som fick snurra på och bytas ut bäst den ville under nattens lopp. 

♥ Stationery / Trycksaker

Jag designade våra inbjudningskort, programblad och sitordningslistor själv. Bordsplaceringen skrev jag för hand och fäste med ett snöre runt programbladen. 

♥ Personal Touches / Personlig touch

Vi ville gärna att det skulle vara bekvämt, inte så "uppstylat" och framför allt en rolig dag och kväll. Det tycker jag vi lyckades ganska bra med. 

♥ Special Moments or Highlights / Höjdpunkter

Alltså en av de bästa grejerna var ju att festen inte tog slut vid midnatt, utan vi tryckte in precis alla våra kompisar i en buss och körde hem till vår gård där vi ställde till med efterfest på ladugårdsvinden och dansade fram till gryningen. Vill göra om det tio gånger om.

♥ Advice for other couples / Råd till andra par

→ Satsa på god mat och dryck
→ Hitta på skojiga små grejer och "ice breakers" för gästerna att göra ifall minglet till en början känns segt. Dels hade vi skrivit en kort beskrivning om alla våra gäster i programbladet och så hade vi ett quiz som man kunde sysselsätta sig med. Därtill hade vi skaffat en polaroidkamera med en massa uppdrag, som resulterade i en massa roliga bilder på våra gäster!
→ Välj någon som brudfrämma/bestman som verkligen kan hålla koll på saker och ting
→ Lita på att saker ordnar sig och häng inte upp er vid små detaljer som i slutändan inte har någon betydelse
→ Bonustips: hyr in min mamma och pappa. De kan seriöst verkligen fixa ALLT. Allt från att sy brudklänningar och att binda blombuketter till att köra bussar, balansera på skrangliga stegar och hänga upp lampor i taket till gud vet vad. Såna superhjältar!

♥ Biggest Surprise / Största överraskningen

Mamma och pappa hade fixat vår skjust från kyrkan, så det var en överraskning för oss tills det var dags att åka iväg. Och om vi bortser från att serveringspersonalen glömde bort att hälla upp brandy till kaffet (så nu har vi flera liter kvar här hemma) och att fotografen missade flyget från stockholm (det ordnade dock sig) så gick det mesta som smort.

Sen blev jag ju lite förvirrad i kyrkan då tillfället att avge ringlöftena aldrig kom, men det är en helt annan historia... 

Överlag en så rolig dag och kväll, som en gärna ju skulle ta i repris några gånger om. 

Om någon riktigt vill gotta ner sig i bröllopsinlägg, så hittar du fler här:

→ såhär tänker vi om att ordna bröllop
→ bröllopsklänningen
→ bröllopet genom en polaroidkamera
→ tio dimmiga bröllopsbilder
→ de första bilderna från en regning septemberdag då vi gifte oss
→ bröllop med tårtbuffé, glitterregn och överraskningskalas
→ den sista dosen bröllopsbilder
→ om låtarna vi spelade på vårt bröllop
→ tankar kring att byta namn vid giftermål

Publicerad 03.02.2017 kl. 21:03

helsingforshäng & sandra beijer


Igår vände kalender blad, och det innebär att min "go with the flow-månad" härmed är över och det är dags att ta itu med grejer. Började ändå mjukt med ledig dag, kletade på mig läppstift och åkte in till huvfudstaden. 


Efter att jag strosat omkring i kiasmas museishop en stund mötte jag upp denna pingla för lunch. 


Det blev salladsbuffé, hamburgare och skumppa. Gott.


Sedan gick vi vidare till stammisstället för att ytterligare träffa laura, dricka kaffe och catcha up lite vad som hänt i livet sen sist. Emma berättade bland annat om hur hon testat på air yoga, men det enda vi undrade över var hur fan det kan vara harmoniskt att hänga upp och ner i ett rep med ca 110% chans att en ramlar i golvet?!

Goda minimuffins åt vi också. 


Sedan vidare ut i helsingforskvällen.


Vi skulle nämligen vidare till Amos Anderssons museum, där Ratata ordnade föreläsning med ingen mindre än...


... Sandra Beijer! Alltid lika intressant att träffa en internetperson i riktiga livet, man vet ju aldrig vad en kan förvänta sig. Dock var Sandra nog väldigt true till sitt blogg-jag, så ingen stor chock på den punkten. 


Under tiden vi hängde med Emma denna dag hade vi lite roligt åt hur våra energinivåer gick i extrema vågor. Från "nä gud nu är jag så trött att jag just somnar" till att i ljusets hastighet slänga knäppa, halvdåliga skämt. Här var vi på en så kallad "topp".


Sen blev det boksignering. 


Och selfietime. Antastade stackars Sandra med både kameran och mobilen men ursäktar mig med att det inte är varje dag en får chansen till detta. Tack och förlåt :--)

Efter evenemanget gick jag och Emma vidare till Henry's pub där jag tog en ingefäraöl och väntade på det sista tåget som skulle ta mig hem igen.

En trevlig eftermiddag och kväll i Helsingfors, men alltid lika skönt att komma hem till lugnet igen. Efter att jag flyttat tillbaka till Karis från Helsingfors för några år sedan, har det blivit allt tydligare att det är på landet jag mår bäst. Visst tycker jag det är roligt att träffa kompisar och ta del av det betydligt större utbudet av _allt_, men samtidigt blir intrycken så många att en ju blir alldeles matt i själen. Tur att en kan kompromissa och bara plocka ut de bästa bitarna när en känner för. 

Publicerad 02.02.2017 kl. 10:07

borta bra, hemma bäst

Är hemma igen ifrån Frankrike. Flög mot Genève i fredags i solnedgången och kom sent om sider fram till vår stuga och den lilla alpbyn vi skulle bo i under helgen.

Har åkt upp och ner i bergen längs kringelkrokiga vägar, kännt mig awkwardly stel jämfört med andra nationaliteter som den äkta finländare jag är, gapat över magnifika landskap, saknat ordentligt kaffe och gått på alpbröllop, som förstås var orsaken till hela vår resa. 

Uppfriskande med lite miljöombyte, men sjukt skönt att vara hemma igen. Borta bra, men hemma bäst - helt enkelt. 

Publicerad 31.01.2017 kl. 21:21

 

 

 

 

START •
• AKTUELLT •
• UTSTÄLLNINGAR •
• BLOGGARKIV •
• CV •
• KONTAKT • 

 

 

Miilo kallas jag.


Kreativ mångsysslare, kulturproducent, kameranörd och Karisbo. Är nybliven husägare och har tagit över gården Sutarkulla där sex generationer av släkten Nyberg tidigare bott. Gift med Kisse och har en katt som heter Lana.

I denna blogg skriver jag om händelser i mitt liv, tankar & åsikter, projekt jag jobbar med samt diverse kreativt och kulturellt snack.

 

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar